The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.06.2012, 16:25
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Narazie się odniosę do linków które zacytowałeś.
1. Nie widze powodu żeby uważac że Wikipedia jest bardziej obiektywna od portalu zajmującego się Kresami.
2.Powiadasz mit o większości wilniuków?Więc za linkiem który podajesz

Ni mniej ni więcej tylko potwierdza to co pisałem o większość wilniuków (tu pisze o ochotnkach kresowych ale nie jest sprecyzowane z których terenów kresowych, nie ma powodu twierdzić że to byli np.lwowiacy). W linku o Dywizji Ochotniczej nic nie pisze o pochodzeniu żołnierzy więc nie wiem po co go wklejasz

Ale co jeszcze ważne to Piłsudski odzyskiwał swoje miasto.I miał do tego pełne prawo poza powyższym z kilku powodów - rozpatrz je wszystkie łacznie :
1. Miasto zostało przyłączone do Polski dobrowolnie i od czasu uni lubelskie 1569 r do 16.02. 1918 pozostawało w jego granicach - w czasie zaborów co prawda nieformalnych granicach ale samo to gdzie nastepowały zrywy powstańcze , liczebności procentowej Polaków rozwiają wątpliwości jaka była przynależnośc narodowa, Jest to znacząca różnica w stosunku do najczęstszych przypadków kiedy terytoria była włączane siłą a ludnośc zostawała zastepowana napływową. W takim wypadku jak był o przynależności może decydować większośc mieszkańców
2. W latach 1917-1922 o który toczymy spór demografia Wilna i okolic byla jasna - różne źródła podaja od 70 do 90% Polaków-.

A teraz najważniejsze : Dokładnie na tej samej zasadzie (ludności i przebywaniu w obcych granicach ) argumentowaleś że obecnie Wilno i Lwów nie są polskie. I to jest ciekawostka - wtedy nie powinny być polskie pomimo że większoć mieszkańców to byli Polacy a teraz nie są polskie bo większosć nie jest Polakami.Oj.coś zamotałeś się . Rozumiem pacyfizm ale przesadzasz
1. Musze przypomieć jeszcze raz (po raz trzeci) o czym dyskutujemy (przynajmniej ja): Polska nigdy Żmudzi siłą nie przyłączała. Mam nadzieję że zgodzisz się z tym że Twoja teza została obalona. W żadnym momencie nie odnosiłem się do "słuszności" tej akcji (na co Ty jak widze strasz się w tym momencie przenieść ciężar).
2. Pisałeś o 95% wilniuków. Teraz schodzi na "większość" wilniuków. Dodatkowo okazuje sie że wilniukami są wszyscy kresowiacy . Także ci z Suwałk, Grodna, Mińska i Białegostoku. I konkluzja (powtarzana po raz wtóry): bez pomocy Polski wilniucy mogliby sobie pogrzebać palcem w nosie. Prawda jest taka że w całej wydzielonej grupie wojska wileński był tylko jeden pułk (a i tak nie wiemy jaki procent stanowili w nim wilniucy). Jeśli Twoim zdaniem załączony skład grupy (dlatego pokazałem też jednostki które z Kresami nie miały nic wspólnego jak dywizja ochotnicza) potwierdza to że większość wojska stanowili wilniucy no to nie wiem ...
3. Jeżeli poddajesz w wątpliwość fakty podane w wiki w tym temacie to nie pozostaje Ci nic innego jak sięgnąć głębiej do źródeł. Przekonasz się że akurat tutaj podano je dość rzetelnie. Powiedziałbym nawet że bardzo pobłażliwie w stosunku do tego co podkreślają historycy Piłsudskiemu mniej przyjaźni.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zasady wysyłania postów