The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sebanop
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.08.2010, 13:25
A ja nie wiem który to trener kiedyś powiedział ale "Bez techniki nie ma taktyki" i to są wg. mnie święte słowa ponieważ przyjdzie taki np. Mourinho i będzie wpajał naszym "piłkarzom" (kopaczom) taktykę a oni jeden po drugim nie będą potrafili przyjąć piłki i kopnąć jej celnie na dalej niż pięć metrów, więc nie przytaczajcie tu Grecji bo tam każdy zawodnik potrafi przynajmniej podać piłkę na 40-50m. a drugi potrafi tę piłkę przyjąć zrobić zwód i oddać ją do partnera który właśnie wybiega na lepszą pozycję....
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 10.08.2010, 13:33
A mi się wydaje że przy tym wszystkim największą rolę ma przygotowanie fizyczne i wybieganie. Sam po sobie wiem że po długiej przerwie wychodzi człowiek w piłkę pograć wszystko na początku spoko piłeczka do nogi dośrodkowanie strzał w biegu ale potem jak się już czujesz wytyrany ledwo biegasz to i przyjęcie i dośrodkowania są gorszę bo zamiast myśleć i czuć piłkę to ty oddychasz już stopami i kombinujesz jak tu wydolnościowo dobiegać i to jest nasz największy problem. Ja uważam że do fizycznego przygotowania należało by pogadać z tym specem z Anglii żeby ułożył plany i przyjeżdżał na konsultacje to jest najprostsza droga do sukcesu 90 minut biegania na 110%!! i wszystko będzie łatwiejsze bo jak mam wybieganych zawodników to prosty zwód ciałem balans i tylko wyprzedzić przeciwnika więc skupmy się na najważniejszych czynnikach. Najpierw siła kondycja, potem taktyka a dopiero na końcu martwmy się o przygotowanie techniczne naszych aktorów. Bo już tymi pierwszymi dwoma czynnikami możemy naszą ligę zniszczyć a do LE też spokojnie dojść bazując tylko na kondycji sile i taktyce.
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 10.08.2010, 13:38
Pawelwislak ma racje. Kluczem zeby miec dobra technike trzeba czuc sie dobrze fizycznie. A jak sie mozesz czuc dobrze fizycznie bez dobrego przygotowania fizycznego, aa?

Ogladam niektore mecz w Polskiej lidze to mam czasami wrazenie ze kurde do 60-70 minuty jest w miare ok z przygotowaniem fizycznym, pozniej wszystko siada i zaczyna sie prosty futbol, dzida w pieriod i heja banana. A tu trzeba biegac od 1 do 90 minuty na boisku a czasami nawet dluzej. Puchary europejskie dobitnie nam to pokazuja co roku.
Adam
Member

Od: 05.2010

Stary 10.08.2010, 13:41
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Nie znamy Scialego? kto to?

Ja wiem, że pewno chodzi o Nevio, ale bez jaj, jak piszemy o czymś to chociaż nazwisko napiszmy bez błędów. Wujek Gogel pomaga.
przejdzmy do sedna.

Mieliśmy Włocha Terzottiego. wystarczy

No tak oczywiscie napisanie ScIali a Scali to jest tak "ogromny" bład ze widze az nie mogles tego zniesc i musiales o tym napisac n/c

Lepszy trener z włoch niz z bałkanów lub co gorsza z Polskiej ligi... Scali pracowal w wielu klubach Ac milan Borusia gdyby był leszczem to by go tam nigdy nie zatrudnili... a to ze ma przerwe w pracy to co? nagle zapomnial jak sie prowadzi druzyne?
Raven
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 10.08.2010, 13:48
koyoot napisał(a):Wyświetl post
A Simeone mowil ze taktyke dostosowuje do materialu jaki posiada.
Czyli ze niby rozmowy z nim to nie blef?
Krzysiek
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 10.08.2010, 13:49
Nie rozumiecie jednej rzeczy. Jesli komus nie beda pasowac treningi - wypad do Mlodej Ekstraklasy. Jesli pilkarze beda za slabi, wymieni sie te ogniwa lancucha.
Taka metoda powinna być stosowana już od dawien, dawna. Jednak Pan Cupiał miał takich doradców, jakich miał. I tak, gdy jeden z drugim zawodnikiem przyszedł na skargę, jakie treningi u Petrescu są ciężkie, stwierdzono (i taką też wersje przedstawiono Bossowi), że faktycznie, zawodnicy są 'zajechani'. Pan Cupiał pomyślał pewnie, że wyniki ch*jowe, stylu nie ma, na bank wina trenera. Zwolnię, zatrudnię następnego, może będzie lepiej. Zmienił się trener, jeden po drugim i drużyna coraz gorzej się prezentowała. W końcu ktoś Panu Cupiałowi przemówił do rozsądku (p. Basałaj?) i na efekty nie będzie trzeba długo czekać. Szefu, przy całej mojej sympatii do niego, nie potrafił się połapać w profesjonalnym zarządzaniu klubem. Może to przez brak czasu. No nieważne, grunt, ze przejrzał na oczy.

Cytat:
To trener ma byc tym ktory decyduje o obliczu tego zespolu.

Kojocie, na tym polega praca trenera. Z gówna to i bata nie ukręcisz. Mam tylko nadzieję, że faktycznie zarówno zawodnicy jak i trener będą na równi rozliczani z sukcesów i porażek. Bo to, tak jak było do tej pory, sprawiało, że chciało mi się rzygać.

Pozdro!
I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!

Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy!
WiślakMyślenice
Senior Member

Stary 10.08.2010, 13:49
Cytat:
Ciekawe jaką taktykę zastosowałby do naszych?

Propozycje? xD
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

DiegoG
Member

Od: 08.2010

Stary 10.08.2010, 13:52
Tradycyjnie 3-5-8 stosowane przez trenera Gmocha.
Tarann
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 10.08.2010, 13:55
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post

Propozycje? xD
Bardzo prostą. Milczysz, słuchasz, realizujesz ( zawiera biegasz i walczysz ) albo mówisz do końca kontraktu panie trenerze do Kulawika.
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.08.2010, 13:56
Basałaj pojechał do Włoch bo pewnie tam przebywa teraz Simeone. Diego większość kariery tam grał więc pewnie ma w Rzymie albo Medioanie dom.
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 10.08.2010, 13:57
To prawda. Simeone mieszka w Rzymie.

WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post

Propozycje? xD
"Tu nie ma co trenować, tu dzwonić trzeba"
Dzwonić, oczywiście po chłopaków z ligi argentyńskiej
AYALA
Senior Member

Stary 10.08.2010, 13:58
Simeona pracował w kompletnie innym świecie niż w Polsce by zastał.Nie wiem czy by sie odnalazł.Słabi technicznie gracze a przy tym niezbyt chętni do pracy to już chyba lepszy byłby jakiś Europejczyk.
Piszecie o taktyce no to jaką taktyke można dobrac do zawodnika co ma problem z przyjęciem piłki .
Ostatnio edytowane przez AYALA : 10.08.2010 o godz. 14:08.
fond
Senior Member

Stary 10.08.2010, 13:59
Nie rozumiecie jednej rzeczy. Jesli komus nie beda pasowac treningi - wypad do Mlodej Ekstraklasy. Jesli pilkarze beda za slabi, wymieni sie te ogniwa lancucha.

Koniec poblazania.

To trener ma byc tym ktory decyduje o obliczu tego zespolu.
Piłkarzy może nie starczyć...
daniel123
Member

Stary 10.08.2010, 14:26
wszystko fajnie,tylko czy zawodnik gra w rezerwach czy ME to płacić mu należne z kontraktu trzeba,rozwiązanie kontraktu z nierobem tez takie latwe nie jest,czesto taki chce jeszcze ponad polowe pieniedzy ktore by mu klub wyplacil do konca kontraktu.Tu jest kara za kontrakty podpisywane na okres powyżej 3 lat,za granica OK,ale w naszej kopanej to jest samobojsto,konczy to sie udawaniem chorob czy po prostu opier., się przez zawodnika
Powód: dop.
Ostatnio edytowane przez daniel123 : 10.08.2010 o godz. 14:29.
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 10.08.2010, 14:30
Jak posiedzi w rezerwach, a mecze poogląda z trybun to po miesiącu mu rura zmięknie i będzie chciał albo rozwiązać kontrakt za porozumieniem stron, albo zacznie zasuwać, żeby sobie nie spieprzyć kariery.
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.08.2010, 14:32
Do tej pory mało kto zauważył, że Andrzej Bahr zaaplikował naszych gwiazdeczkom prawie takie same obciążenia w okresie przygotowawczym, jakie były za czasów Dana Petrescu. Sam Paweł Brożek zauważył, że trenują znacznie mocniej niż za czasów Skorży. Postawa z Azerami była w pewnym stopniu pokłosiem tego, że trenowali na europejskim poziomie. Niestety prawie nikt nie wytrzymał takiego reżymu treningowego i nasi amatorzy słaniali się po boisku. Piłkarz, który się źle prowadzi nie jest w stanie wytrzymać solidnych treningów. W Wiśle dotyczy to chyba 90 % graczy. Dlatego nie krytykowałbym Kasperczaka za to, że źle przygotował drużynę. Po prosty trener stanął przed dylematem, czy trenować ją po polsku, czyli że piłkarze szybko złapią świeżość i dynamikę, a w trakcie rundy zdechną fizycznie, czy dać im w kość na poziomie europejskim, co może skutkować słabą dyspozycją na początku sezonu.

Jedyne wyjście to ciągłość systemu przygotowań i zwiększanie obciążeń z każdą rundą. Tych piłkarzy, którzy nie dają rady wytrzymać trudów przygotowań należy eliminować z drużyny.
daniel123
Member

Stary 10.08.2010, 14:44
tofik napisał(a):Wyświetl post
Jak posiedzi w rezerwach, a mecze poogląda z trybun to po miesiącu mu rura zmięknie i będzie chciał albo rozwiązać kontrakt za porozumieniem stron
Raczej mu sie spodoba,nie narobi sie a kasa na konto wplywac bedzie Nasi nie maja ambicji,zadawalaja sie tym co maja
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 10.08.2010, 14:57
Krótko mówiąc - uwazam, że najlepszą decyzją byłoby zatrudnienie Rudolfa Assauera bądź Viktor Goncharenki.

krakfilm
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 10.08.2010, 15:02
Mam mieszane uczucia co do zagranicznego trenera. Był Okuka, był Petrescu i nic. A pamiętacie Beenhakkera?

Podobnie danie 'stalowej ręki' Polakowi nie przynosi korzyści - vide Majewski w Cracovii.
LooNatyk
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 10.08.2010, 15:14
jak mozna miec watpliwosci? Kogo z Polakow widzicie u nas? Przeciez to wszystko to samo.. IMO najwyzszy czas aby tak porzadnie sprobowac do przodu pojsc, i wprowadzic cos nowego.
Jakiego bysmy Polaka nie wzieli, to bedzie podobny tym co robi do innych. Wszyscy wyrosli w tych samych niestety zalosnych realiach polskiej pilki.

Najwazniejsze, aby nowy trener z zagranicy na prawde otrzymal duuzy kredyt zaufania od Cupiala. Bo sadze, ze poczatki moga byc ciezkie. Ale jak da sie szanse komus z zewnatrz, to musi byc lepiej. Bo ciezko zeby bylo gorzje
malolat90x
Member

Od: 07.2007

Stary 10.08.2010, 15:16
tormenthor napisał(a):Wyświetl post
Do tej pory mało kto zauważył, że Andrzej Bahr zaaplikował naszych gwiazdeczkom prawie takie same obciążenia w okresie przygotowawczym, jakie były za czasów Dana Petrescu. Sam Paweł Brożek zauważył, że trenują znacznie mocniej niż za czasów Skorży. Postawa z Azerami była w pewnym stopniu pokłosiem tego, że trenowali na europejskim poziomie. Niestety prawie nikt nie wytrzymał takiego reżymu treningowego i nasi amatorzy słaniali się po boisku. Piłkarz, który się źle prowadzi nie jest w stanie wytrzymać solidnych treningów. W Wiśle dotyczy to chyba 90 % graczy. Dlatego nie krytykowałbym Kasperczaka za to, że źle przygotował drużynę. Po prosty trener stanął przed dylematem, czy trenować ją po polsku, czyli że piłkarze szybko złapią świeżość i dynamikę, a w trakcie rundy zdechną fizycznie, czy dać im w kość na poziomie europejskim, co może skutkować słabą dyspozycją na początku sezonu.

Jedyne wyjście to ciągłość systemu przygotowań i zwiększanie obciążeń z każdą rundą. Tych piłkarzy, którzy nie dają rady wytrzymać trudów przygotowań należy eliminować z drużyny.
no niestety się nie zgodze z tymi stwierdzeniami że Bahr trenuje Wisłe na europejskim poziomie ...
Rożnice są duże w porównaniu z tym co robił Petrescu...
Za Dana Petrescu Wiślacy przeważnie trenowali dwa razy dziennie
Za Bahra Wiślacy trenują raz dzienie ( bo w przeciwnym razie nie mieli by czasu na galerie itp ) . Wiślacy dwa razy dziennie trenują tylko podczas obozów co jest dla mnie śmieszne gdyż w szkołach sportowych typu SMS młodzi piłkarze w wieku 15-19 lat trenują przez cały rok dwa razy dziennie i to z podobnym nakładem mocy co nasze gwiazdy ...
Uwierzcie że między jednym treningiem dziennie a dwoma jest różnica... ogromna różnica
Obciążenia aplikowane przez Bahra na treningach są o wiele mniejsze niż przez Petrescu ... dla porównania Bahr w okresie przygotowawczym robił treningi podobnego nakładu sił co Dan w trakcie sezonu ...
Bahr jeszcze nie zna i zapewne nigdy nie pozna metod europejskiego treningu jakimi posługiwał sie Petrescu
Petrescu był wariatem ale był również świetnym trenerem z którym aktualnie (gdyby został do dziś) walczylibyśmy o wyjście z grupy LM a nie o awans do IV rudny LE ...
Powód: ;)
Ostatnio edytowane przez malolat90x : 10.08.2010 o godz. 15:17.
iq1000
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 10.08.2010, 15:17
LooNatyk napisał(a):Wyświetl post
Jakiego bysmy Polaka nie wzieli, to bedzie podobny tym co robi do innych. Wszyscy wyrosli w tych samych niestety zalosnych realiach polskiej pilki.
Piotr Nowak.

Mam nadzieję, że Simeone będzie nowym trenerem.
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 10.08.2010, 15:17
LooNatyk napisał(a):Wyświetl post
jak mozna miec watpliwosci? Kogo z Polakow widzicie u nas?
Jerzy Engel
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 10.08.2010, 15:22
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Jerzy Engel
Za taki jawny heretyzm, rozwazam dozywotnie bany na IP.

Boia chi molla !
Blaszczu16
Koneser

Stary 10.08.2010, 15:26
7 kotów napisał(a):Wyświetl post

Dlaczego wam się tak Engel nie podoba? JA np. nic do gościa nie mam, ani mnie ziębi, ani grzeje. Pytam z ciekawości, bo może mi umknęła jakaś sprawa. Czy może po prostu drwicie z jego wystąpień w studiach przedmeczowych i pomeczowych?
master777
Senior Member

Od: 04.2010

Stary 10.08.2010, 15:27
Jedyni Polacy których widzę: Tarasiewicz, Nowak, Warzycha. Coś czuje że to będzie Simeone, ale czy mentalność południowca okaże się dobrym rozwiązaniem? Na pewno facet, mimo młodego wieku, będzie miał autorytet, bo będzie największą gwiazdą w szatni i nikt mu nie podskoczy. Najważniejsze jednak jest to, KOGO DOBIERZE SOBIE DO WSPÓŁPRACY; jeżeli będą to kuple którzy są ćwierć-fachowcami, to sami wiecie, jak to może się skończyć;
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 10.08.2010, 15:32
Przeglądając inne strony wiślackie natrafiłem na ciekawe info z wislaportal odnośnie typowań bukmaherów
Oto pełna lista i szanse, zdaniem bukmachera:

Wiktar Hanczarenka 6.00
Diego Simeone 6.00
Henrik Larsson 7.00
Czesław Michniewicz 10.00
Rafał Ulatowski 10.00
Gheorghe Hagi 11.00
Rudolf Assauer 11.00
Tomasz Kulawik 12.00
Verner Lička 13.00
Dan Petrescu 16.00
Qurban Qurbanov 21.00
Jerzy Engel 26.00
Dragomir Okuka 26.00
Dariusz Wdowczyk 51.00

Diego Armando Maradona 101.00
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 10.08.2010, 15:32
Blaszczu16 napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego wam się tak Engel nie podoba? JA np. nic do gościa nie mam, ani mnie ziębi, ani grzeje. Pytam z ciekawości, bo może mi umknęła jakaś sprawa. Czy może po prostu drwicie z jego wystąpień w studiach przedmeczowych i pomeczowych?
"Tylko Polska mysl szkoleniowa" - powtarza to caly czas, kluby sie sluchaja a wynikow nie ma. Skoro jest taki przekonany o sile polskich szkoleniowcow to czego sam prowadzac np. reprezentacje nie potrafił odnosic sukcesow (tylko mi nie mowcie, ze awans do MS i odpadniecie po 3 meczach to sukces). Smiesza mnie te jego wypowiedzi dlatego zazartowałem jakoby to był najlepszy wybor. Basałaj chyba tez nie zgadza sie ze słowami Engela skoro szuka zagranicznego trenera. Ja chcialbym Nevio Scale lub jak sie oczywiscie dogadaja Simeone.
7 kotów napisał(a):Wyświetl post

Bede o tym pamietał
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 10.08.2010 o godz. 15:39.
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 10.08.2010, 15:33
Blaszczu16 napisał(a):Wyświetl post
Osoby takie jak Engel nalezy eliminowac z zycia futbolowego, bo to oni sa zakala tego pieknego sportu, a nie potykajacy sie Lobodzinski czy Boguski. Engel - oczywiscie - ma glowe do pilki noznej, prawie ze zostal bohaterem Wisly na dluuuuugie lata, co nie powinno zamazywac tego, co zrobil, co robi i co zapewne bedzie robic ze stanem naszej kopanej.
Przewały, bezczelnosc, egoizm.
Ten BUC powinien skonczyc w sadzie, z zakazem zblizania sie do stadionow.
Boia chi molla !
JOSE 841
Senior Member

Stary 10.08.2010, 15:42
jeśli trener z Włoch to mogą być potencjalni kadydaci którzy (mogą nie muszą ) przedstawiać sie następująco:Simeone(jeden z faworytów),a jak już mowa o byłych piłkarzach Interu... Figo (który był łączony z kilkoma klubami w których miał objąć posade trenera) Nevio Scala(kolejny faworyt po Simeone)Gianluca Vialli ,Zaccheroni,Ciro Ferrara,Leonardo(były pilkarz i trener Milanu),Cesare Maldini( też były trener w sztabie Milanu w końcu w AC Milanie byle kogo nie zatrudniają potem trener Paragwaju)prawdopdobnie wszyscy są bez pracy i są doświadczonymi trenerami którzy są związani z Włochami możliwe że ktoś z nich tylko ciekawe który
Ostatnio edytowane przez JOSE 841 : 10.08.2010 o godz. 16:47.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów