The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.06.2010, 22:46
Zobaczymy jutro jakie będą ostateczne wyniki, ale spodziewałem się że będzie łeb w łeb, a tu się szykuje na +/- 10% różnicy. W tym wypadku Jarkowi może być ciężko powalczyć, chyba że Bronek przyzna się że tak jak Jarek homosiem, albo popełni jakąś ogromną gafę.

Kocur napisał(a):Wyświetl post
Przed drugą turą polecam poniższy wykres:
A co dziwnego jest w tym wykresie? Od dawna zadłużenie zewnętrzne i wewnętrzne państwa rośnie i finanse są w katastrofalnym stanie, rosną wydatki stałe, a o reformie finansów nikt nic nie słyszał, gdyż funduje się nam kolejne śmieszne obniżki podatków typu - obniżenie składki rentowej. Poczekaj do 2012/2013 kiedy zaczną spłacać zadłużenie wynikające z inwetycji w infrastrukture i EURO 2012. Nasze wnuki będą spłacały te kredyty tak samo jak za Gierka.
johny96
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 20.06.2010, 22:46
A powiecie mi z jakiej paki głosują Ci, którzy mieszkają w Ameryce? Wyjechali sobie i grzeją swe szanowne 4 litery na słoneczku i, że niby Oni mają decydować o losie kraj u w, którym nie mieszkają ?!
sq
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 20.06.2010, 22:47
tofik napisał(a):Wyświetl post
Głos oddałem. I na pewno jestem wyżej od tych, którzy skreslali za ładny krawat ,czy za słupek poparcia w telewizyjnych sondażach.
głosowałeś na muszkę?

PotiWisla napisał(a):
Dokładnie tak jest , wielu ludzi głosowało np. na Komorowskiego tylko dlatego że nie poważali Kaczyńskiego. Nie mieli w tym żadnych politycznych przesłanek tylko oddawali bez sensowny głos.
Wybierali lepsze zło.
W drugiej turze będzie tak samo. Antybliźniacy się ujawnią spośród wyborców lewicy.
Wieś staciła Leppera i Pawlaka - zagłosuje na Kaczyńskiego.
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 20.06.2010, 22:55
Kocur napisał(a):Wyświetl post
K... wa w TVN to zaraz Komorowski wygra w pierwszej turze tak poparcie rośnie

Przed drugą turą polecam poniższy wykres:

Nie sugerowałbym się, że za PiS-u był mniejszy deficyt to znaczy, że mieli lepszy rząd. Trafili na lepszą koniunkturę. Co więcej, uważam, że gdyby partia Kaczyńskiego dalej rządziła, deficyt byłby większy. Czemu tak sądzę? Pamiętam kongres PiS w NCK, gdzie ŚP. Aleksandra Natalii-Świat miała wystąpienie nt. gospodarki i budżetu. Krytykowała rząd za cięcia budżetowe i mówiła co należy robić. Inwestować! Czyli zaciągać kredyty na infrastrukturę. Jaki jest efekt takiej polityki widzimy w Grecji, Hiszpanii i UK. Premier Cameron powiedział, że z racji polityki budżetowej rządu Browna (ratowanie banków, przemysłu i firm) i zaciągania kredytów teraz z 1 funta zabranemu podatnikowi 10p idzie na same odsetki!

Dlatego uważam, że powinno się wpisać do konstytucji zasadę, że nie można uchwalać budżetu z deficytem, chyba, że zachodzą szczególne warunki. Rokroczne zadłużanie się jest krótkowzroczne i prowadzi do zniszczenia państwa. Jeżeli chcemy się rozwijać i żeby omijały nas turbulencje ekonomiczne, potrzebna jest wstrzemięźliwość w socjalu, minimalny aparat administracyjny i niskie podatki.
kubawislak
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 20.06.2010, 23:00
murray napisał(a):Wyświetl post
Dobry wynik Napieralskiego to zasługa dobrego przedstawienia w mediach. Ludzie zobaczyli Uśmiechniętego, to pomyśleli, że fajny facet i można na niego zagłosować. Nie przypominam sobie też żeby zagłębił się w program i konkrety.

Przewaga Komorowskiego nad Kaczyńskim będzie mała i Jarosław ma dobry przyczółek na II turę.
Widać, że zarówno Bronek, jak i Jarek od razu chcieli się przypodobać Grzesiowi i chcą jego głosów. I tak będzie też przez te dwa tygodnie. Kto zrobi to mniej subtelnie, narazi się na ataki z drugiej strony. Ziemkiewicz kiedyś mądrze napisał, że SLD jest jak prostytutka, z którą każdy chce się przespać, ale jeżeli ktoś to zrobi, będzie wyśmiany.
Dokładnie!!! Ułożył piosenkę, ma w miarę ładną zonę, koło niego skakały dwie seksowne bliźniaczki. Mimo wszystko jeżeli Napieralski kogoś poprze to raczej na pewno to będzie Bronek, a nie Jarek. Jeżeli chodzi o to kto na kogo głosował, to nie ma żadnych nowości wschód na Jarka zachód na Bronka, ludzie z wyższym na Bronka, ludzie starzy na Jarka itp, itd... To było do przewidzenia.
Ja mam takie pytanie macie jakieś informacje o frekwencji

Niby racja widać dużą różnicę, trzeba wziąć pod uwagę jednak fakt o kryzysie gospodarczym, przygotowania do Euro, tym głownie zajmowało się PO.
Edit: Mimo wszystko jestem zaskoczony że Napieralski miał aż 14%, sądziłem, że tak z 11 może uciułać, ale nie więcej.
Ostatnio edytowane przez kubawislak : 20.06.2010 o godz. 23:06.
Cytat:
Wolę być traktowany, jako zacofaniec z ciemnogrodu, niż, jako europejczyk i patrzyć, jak na legalu dwóch pedałów się liże na rynku.
Zakaz pedałowania!
by M-M

WISŁA!
Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 20.06.2010, 23:03
kubawislak napisał(a):Wyświetl post
Ja mam takie pytanie macie jakieś informacje o frekwencji
53,57 % z godz 23.47 na podstawie cząstkowego sprawozdania PKW z 15% obwodów wyborczych.
Myślenie nie boli !
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.06.2010, 23:05
39,69 do 37,68 dla Komorowskiego przy 15% zliczonych głosów.

Czyli chyba raczej bliżej exit polls niż sondaży dla TVN24 i Polsatu.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 20.06.2010 o godz. 23:11.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 20.06.2010, 23:06
Konferencja PKW,15 % komisji, zmiany!

Kom. - 39
Kacz - 37

Różnica minimalna.

No i Pawlak juz dogonił Korwina.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 20.06.2010, 23:07
Wg. wyników z 15 % obwodowych komisji 39,69% Komorowski, 37,68% Kaczyński

Frekwencja 53%

Ciekawe z jakich obwodowych komisji, choć w dotychczasowych wyborach o ile pamiętam zazwyczaj przewaga PO malała. Nie wiem czy kolejność napływania zweryfikowanych oficjalnych wyników jest losowa czy ustalona. Cóż, tak czy inaczej któraś z sądażowni się przejedzie na tych wyborach i to ostro.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 20.06.2010 o godz. 23:46.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 20.06.2010, 23:17
1q2 napisał(a):Wyświetl post
A to jak bawimy się w cyferki.

Komorra - 40
Św. Jarek - 38
Obama - 8
Na te 15% to mam 100% skuteczność pierwszej dwójki, choć być może lekko podskoczy Komorze i spadnie Jarkowi - borę to na logikę że być może większość z tych 15 procent to mniejsze komisje.

Co do drugiej tury nie zmieniam zdania i uważam że największe szanse ma(niestety) św Jarek.
Bardzo ciekawą rzecz powiedział Zaręba chwilę temu...Że u Kaczyńskiego nie widać chęci wygrania za wszelką cenę.Ze swojej strony dodam że on już wygrał.Jarek to jest polityk który źle się czuje w funkcjach reprezentatywnych - Nigdy o nie nie zabiegał bo jego interesuje tylko realna władza(choćby w partii) a Prezydent takiej władzy nie ma - Stąd to jego kandydowanie było bardziej wymuszone tym co się stało niż chęcią bycia prezydentem

Jarek wie że realna władza to jesień tego roku a w szczególności przyszły rok i on wg mnie nie ma żadnego ciśnienia na tą prezydenturę , natomiast osiągnął dziś już więcej niż się spodziewał.Prawie 40 procent przy frekwencji powyżej 50% to znakomity prognostyk przed kolejnymi wyborami tak samorządowymi jak i parlamentarnymi.

JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Cóż, tak czy inaczej któraś z sądażowni się przejedzie na tych wyborach i to ostro.
W tym akurat przypadku sprawa jest jasna którzy się przejechali bo wahania mogą być 2, max 3 procent.
Ja tu się nie doszukuje podtekstów bo tylko debil by specjalnie kombinował z wynikami wiedząc że za kilkanaście godzin wszystko się wyda - Sprawa jest chyba oczywista - czym innym jest dzwonić do kogoś, gdzie musisz raz zawierzyć że zagłosował, dwa że prawdę powiedział a czym innym jest być pod komisją gdzie pierwszy warunek cię nie dotyczy.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 20.06.2010 o godz. 23:21.
94 - Allah Akbar!!
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 20.06.2010, 23:21
Ciekawe z ktorych to obwodow te wyniki, wychodzi na to co zwykle, ze ludzie w sondazach wstydzą sie odpowiadac, ze głosowali na Jarka / PiS. Od kilku wyborow jest to samo, wiec to chyba nie przypadek.
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 20.06.2010, 23:25
murray napisał(a):Wyświetl post
Nie sugerowałbym się, że za PiS-u był mniejszy deficyt to znaczy, że mieli lepszy rząd. Trafili na lepszą koniunkturę. Co więcej, uważam, że gdyby partia Kaczyńskiego dalej rządziła, deficyt byłby większy. Czemu tak sądzę? Pamiętam kongres PiS w NCK, gdzie ŚP. Aleksandra Natalii-Świat miała wystąpienie nt. gospodarki i budżetu. Krytykowała rząd za cięcia budżetowe i mówiła co należy robić. Inwestować! Czyli zaciągać kredyty na infrastrukturę. Jaki jest efekt takiej polityki widzimy w Grecji, Hiszpanii i UK. Premier Cameron powiedział, że z racji polityki budżetowej rządu Browna (ratowanie banków, przemysłu i firm) i zaciągania kredytów teraz z 1 funta zabranemu podatnikowi 10p idzie na same odsetki!

Dlatego uważam, że powinno się wpisać do konstytucji zasadę, że nie można uchwalać budżetu z deficytem, chyba, że zachodzą szczególne warunki. Rokroczne zadłużanie się jest krótkowzroczne i prowadzi do zniszczenia państwa. Jeżeli chcemy się rozwijać i żeby omijały nas turbulencje ekonomiczne, potrzebna jest wstrzemięźliwość w socjalu, minimalny aparat administracyjny i niskie podatki.
Brak deficytu jest w naszych warunkach nierealny.

Deficyt jaki generuje system emerytalny, służba zdrowia i pare innych sektorów jest nie do zrównoważenia... Wydaje mi się ponadto, że zanadto schłodziłoby to gospodarkę i mogłoby być pierwszym krokiem w stronę recesji.

Powinniśmy na pewno obniżyć deficyt i dług publiczny, dlatego też rząd powinien zrobić wszystko aby jak najszybciej spełniać kryteria konwergencji.

Nie chodzi nawet o wchodzenie do strefy euro, ale o samo spełnianie kryteriów. Na zasadzie podobnej jak Szwedzi, którzy owe kryteria spełniają, ale czekają z wejściem do strefy euro na odpowiedni moment, o ile taki nastąpi.

Fakt też faktem, że gdyby rządził PiS w czasie kryzysu nasz deficyt byłby dziś w greckich rozmiarach i wcale nie byłoby tak wesoło. Być może rząd miał dużo szczęścia w tych kryzysowych działaniach, ale nie można mu odmówić, że zadziałał szalenie trafnie i skutecznie.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 20.06.2010, 23:26
W tych 15 % zawiera się minimalna liczba danych z obwodów w Warszawie , Krakowie i Łodzi. Z Krakowa i są dane z 2,5 % obwodów , z Warszawy z 1,7 % , a z Łodzi z żadnego.
Przewidywalnym było , że Jarosławowi wynik będzie rósł , a Bronisławowi spadał , ale raczej do stosunku 39-37 daleka droga
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 20.06.2010, 23:28
skad masz te informacje?
Sędzia
Senior Member

Stary 20.06.2010, 23:31
Mareq,

nie mów hop.

W 2005 roku wyniki z niemal 18% (w I turze)

KACZYŃSKI Lech Aleksander 829 829 32,69%
TUSK Donald Franciszek 927 168 36,53%

http://www.prezydent2005.pkw.gov.pl/...0.htm_PZT.html

Wyniki z całości:

Tusk 36,33%
Kaczyński 33,10%

Czyli Tuskowi leciutko spadło, a Kaczyńskiemu wzrosło.
Mareq
Senior Member

Stary 20.06.2010, 23:31
http://prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/index.htm

Można zobaczyć na tej mapce dane jak rozkładają się wyniki w poszczególnych powiatach(miastach na prawach powiatu) . W tej chwili w Krakowie wygrywa Kaczyński stosunkiem głosów 1493 do 1230 , ale tak jak pisałem jest to wynik z zaledwie 12 obwodów.

Sędzia być może .
Ale nie ma co ukrywać , że wyniki z dużych miast(szczególnie Warszawy i Łodzi ) będą grały na korzyść Komorowskiego
Ja się wciąż trzymam swojej przepowiadanej wersji 40 do 36

Z drugiej strony(w opozycji do 3 największych miast) warto wspomnieć , że wpłynęło najmniej wyników(w skali kraju) z województw Małopolskiego , Podkarpackiego i Świętokrzyskiego .Potencjalniei tych w których to zapewne Kaczyński był lepszy.
Np z takiego Małopolskiego są dane jedynie z 6,5 % obwodów , a z Wielkopolskiego z 18 % obwodów.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 20.06.2010 o godz. 23:44.
Sędzia
Senior Member

Stary 20.06.2010, 23:39
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Sędzia być może .
Ale nie ma co ukrywać , że wyniki z dużych miast(szczególnie Warszawy i Łodzi ) będą grały na korzyść Komorowskiego
Ja się wciąż trzymam swojej przepowiadanej wersji 40 do 36
Zapewne. Mnie wynik 40 do 36 bardzo by satysfakcjonował.
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 20.06.2010, 23:41
Ja obstawiam różnicę 3 pkt proc.
I to będzie wynik dający wielką nadzieję.
W zasadzie nawet 5 pkt proc. by mnie nie zmartwiło, a wręcz przeciwnie - nastawiło optymistycznie, tak jak 5 lat temu. Ludzie pomyślą wówczas, że Komor jest pewny zwycięstwa. I nie pójdą na niego głosować. I daj Bóg, aby tak było.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 20.06.2010, 23:51
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Ja obstawiam różnicę 3 pkt proc.
I to będzie wynik dający wielką nadzieję.
W zasadzie nawet 5 pkt proc. by mnie nie zmartwiło, a wręcz przeciwnie - nastawiło optymistycznie, tak jak 5 lat temu. Ludzie pomyślą wówczas, że Komor jest pewny zwycięstwa. I nie pójdą na niego głosować. I daj Bóg, aby tak było.
Wyniki z 15% obwodów dają dwa procent różnicy. Zobaczymy jutro.

Ja cię chrzanię - Korwin 2,27%
Nie uwierzę jednak w przebicie 2% do oficjalnych wyników

Proponuję zakłady - czy Jurek przekroczy 1%, oraz czy Lepper przegoni JK-M.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.06.2010 o godz. 00:06.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mahazel888
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 20.06.2010, 23:57
gris napisał(a):Wyświetl post
. PiS "trafił" na dobry moment w którym polska gospodarka po wejściu do UE nabrała rozpędu, dzięki czemu nadwyżką budżetową można było obniżyć deficyt.
Ale jakby Peło trafiło toby tefałen co 15 minet o tym przypominał, a tak to jest że PiS trafiło.
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 21.06.2010, 00:05
Mahazel888 napisał(a):Wyświetl post
Ale jakby Peło trafiło toby tefałen co 15 minet o tym przypominał, a tak to jest że PiS trafiło.
Ekonomia to ekonomia... Cyklu gospodarczego nie oszukasz...I żaden TVN w tym nie pomoże...
Mareq
Senior Member

Stary 21.06.2010, 00:06
Tak przy okazji
http://www.electoralgeography.com/new/en/

Stronka pokazująca jak się geograficznie przedstawiają wyniki wyborów w różnych krajach.
Jeżeli chodzi o Polskę , to mają nawet mapkę z wyborów w 89
Pewnie bardziej dla pasjonatów , ale może kogoś zainteresuje ..
Sędzia
Senior Member

Stary 21.06.2010, 00:06
http://prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/306401.htm
http://prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/026401.htm

w tych 15% są np. wyniki z prawie 50% komisji w Poznaniu, z 36% komisji z Wrocławia.

Z Krakowa na razie jest tylko z 2,5% komisji, ale wygrywa Kaczyński
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 21.06.2010, 00:14
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
http://prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/306401.htm
http://prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/026401.htm

w tych 15% są np. wyniki z prawie 50% komisji w Poznaniu, z 36% komisji z Wrocławia.

Z Krakowa na razie jest tylko z 2,5% komisji, ale wygrywa Kaczyński
Jeśli tak to jest to możemy być rano świadkami innego nr 1
94 - Allah Akbar!!
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 21.06.2010, 00:17
Kto wierzy w zmianę 'lidera'?
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 21.06.2010, 00:25
Zmiana lidera może być za 5 minut Zaraz konferencja PKW z 40% komisji. Podobnie fascynująca walka Pawlaka z Korwinem o lokatę tuż za podium
Sędzia
Senior Member

Stary 21.06.2010, 00:32
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Kto wierzy w zmianę 'lidera'?
nie sądzę, choć już mnie nic nie zdziwi

BK 39.08% JK 38.34%
Mareq
Senior Member

Stary 21.06.2010, 00:32
No , no . Robi się ciekawie
Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 21.06.2010, 00:33
Godz. 1.18 - 48,88 % obwodów
Frekwencja 53,51%
Komorowski - 39,08 %
Kaczyński - 38,34 %
Napieralski - 13,87 %
Korwin-Mikke - 2,28 %
Myślenie nie boli !
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 21.06.2010, 00:33
Komorowski 39,08%
Kaczyński 38,34%

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów