|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
![]() ![]() |
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
I co się bulwersujesz? Nie wiem dlaczego podajesz przykład Chorwacji? Jakoś nie widzę żadnego przedstawiciela tejże ligi w lidze mistrzów, a jedno Dinamo Zagrzeb pozostało w Lidze Europy. Jak mamy równać się do Chorwacji to darój, ale jak dla mnie to występują tam słabsze zespoły jak na ambicję Wisły Kraków. Nawet jakbyśmy awansowali do 4 rundy eliminacji ligi mistrzów w tym sezonie to, gdzie byśmy grali? Już nie piszę o fazie grupowej gdzie wymogi są jeszcze większe.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Obiektywnie patrząc nasz niezastąpiony warszawski napinacz ma rację. Co znaczy mistrzostwo Polski w skali europejskiej? Polska liga to jest absolutne dno dna, ale mam jednak nadzieję, że jak będą te stadiony to zmieni się i klimat wokół naszej piłki, będą pełne trybuny i piłkarzom aż będzie się chciało zapier***ać, dzięki zwiększonemu zainteresowaniu i zbliżającemu się Euro pojawią się sponsorzy, a ci, którzy już ugrzęźli w tym bagnie, dostaną impuls żeby zainwestować więcej kasy z nadzieją że wreszcie może się to zwrócić.
Kurczę, to niemożliwe przecież żeby w 40-milionowym, pewnie zmierzającym podobno w stronę europejskiej średniej pod względem bogactwa, kraju nie dało się zbudować 1-2 drużyn liczących się w Europie czy wyhodować kilku piłkarzy nadających się do gry w najlepszych ligach. W czym jesteśmy gorsi od Ukrainy, Rumuni, Bułgarii, Serbii czy Chorwacji? Poza Ukrainą są to kraje od nas mniejsze, a poza Chorwacją biedniejsze. A piłkarsko tracimy do nich kilkadziesiąt lat. Musi coś ruszyć w tej naszej piłce. Jesteśmy potęgą w siatce, szczypiorniaku, żużlu, coś ruszyło w koszu, jesteśmy pierwszą siłą UE w lekkoatletyce. To dlaczego w naszym futbolu jest taki marazm? To bez sensu przecież... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Dlatego np, iż jest 10 razy mniejszym krajem niż nasz. 10 RAZY. A teraz porównaj, ilu zawodnikow gra w EUROPIE, w dobrych klubach. ILu Polaków, a ilu Chorwatów> NO? ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
Boruc --> Celtik G.
Załuska --> Celtic G. Błaszczykowski --> Borussia D. Kuszczak --> Manchester U. Fabiański --> Arsenal L. Ludovic Obraniak--> Lille Roger Guerreiro--> AEK Modrić --> Tottenham Petrić --> HSV Kriżanac ;p --- Zenit Olić ---> Bayern M. Vedran Ćorluka --> Tottenham. Jakoś wielkiej różnicy nie widzę. ;p E: Zapomniał bym o polskim "galacticos" Jurku Dudku ;> Powód: Jurek Dudek
Ostatnio edytowane przez Blaszczu16 : 29.08.2009 o godz. 13:12.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ludovic Obraniak--> Lille Roger Guerreiro--> AEK to nie sa Polacy. Wychowlai sie gdzie indziej, maja inna mentalnosc, maja to cos czego taki Polaczek nie ma Błaszczykowski --> Borussia D. wyjatek potwierdzajacy regułe, pokazuje ze nawet w takim kraju jak nasz jak sie chce to mozna zostac super pilkarzem Boruc --> Celtik G. Załuska --> Celtic G. Kuszczak --> Manchester U. Fabiański --> Arsenal L. sami bramkarze a co gorsze to tylko jeden gra, reszta sobie lawe grzeje ;/ Modrić --> Tottenham Petrić --> HSV Kriżanac ;p --- Zenit Olić ---> Bayern M. Vedran Ćorluka --> Tottenham. a to sa gwiazdy formatu europejskiego W swoich lubach graja i wiele dla nich znacza. Teraz tak, jesli Chrwacja jest 10 razy mneisjza to powinnismy miec takich Modricow i Krizanacow 50 w naszym kraju ale my mamy Jelenia, Boruca i Błaszczykowskiego z czego dwaj sa kontuzjogenni, cholera wie dlaczego, moze dlatego ze w Polsce nikt sie nimi nie umial zaopiekowac i sie pozajezdzali chlopaki ;/
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 29.08.2009 o godz. 13:16.
|
||
|
|
Koneser
Offline |
|
|
W piłce nie siedzę od wczoraj i wiem jak wygląda sytuacja tych piłkarzy polskich i "polskich" w klubach zagranicznych. Napisałem to tak z przymrużeniem oka. Ja wiem że reprezentacja Chorwacji jest od nas lepsza piłkarsko, ale czy to oznacza że mamy się dołować i pisać że polska piłka jest dnem? W żadnym wypadku. To że Wisła Kraków przegrała z Levadią Tallin to znaczy że za rok mamy się obawiać klubów z Andory czy San Marino? Ludzie litości, to że nam się ten sezon w pucharach nie udał, racja boli, ale czy to oznacza że jesteśmy najgorszą ligą w Europie?
|
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Polscy pilkarze zdecydowanie ustepują Chorwatom.
Ciag dalszy Stipe Pletikosa -> Spartak Moskwa Danijel Pranjic -> Bayern Jerko Leko -> AS Monaco Niko Kranjcar -> Portsmouth Ivan Rakitic -> Schalke 04 Darijo Srna -> Szachtar Vukojevic -> Dynamo Kijow Eduardo -> Arsenal Nikola Kalinic -> Blackburn Zapomnialem, ze nasi grają pierwsze skrzypce w Nottingam Forrest i Southamtponie. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Pytam serio. I jeszcze jedno - kto twierdzi ze jesteśmy najgorszą ligą w Europie? Mój post, do ktorego na początku sie odniosłeś, był nt. trenowania, jeśli nie czytasz ze zrozumieniem, to nie jest juz moja wina ![]()
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
|
różnic nie ma zdanych poza tym że Dinamo sprzedaje 5 razy więcej piłkarzy na zachód od Wisły za 10 razy większe pieniądze , ale to żadna różnica
co najwyżej jakieś 80 mln euro za powiedzmy 8 lat dlatego trzeba zobaczyć w jakich warunkach działa Cupiał, Kosowskiego to mu jeszcze niektórzy będą w 2012 wypominać tyle u nas gwiazd |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Sprzedaje, czyli są niezli. I nie wyszkolili sie na wy****istych obiektach z super zapleczem, tylko dzięki trenerom. ![]()
![]()
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
Szczerze pisząc to nie chce mi się szukać postów innych użytkowników, ale jak czytam że nasza liga to dno i pięć metrów mułu to naprawdę wtedy się we mnie coś gotuje |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Dlaczego?Bo ryba jest psuję się od głowy, sęk w tym, że od kilkudziesięciu lat tej głowy już nie ma, bo się juz dawno rozłożyła.
To, że nie znaczymy nic w Europie to nie wina Urbana, Skorzy,Brożka czy któregoś z naszych kopaczy.To po kolei wina naszego .......onego związku piłki nożnej, wydziału szkolenia, złych trenerów, korupcjii, nieuczciwych działaczy, sędziów... Od czasów transformacji zmieniło się niemal wszystko a w pewnym związku na Miodowej nie zmieniło się od lat 80 NIC- tam cały czas rządzą jedni i ci sami ludzie, więc pytam się,dlaczego macie pretensje do naszych kopaczy, że stoją w miejscu? A dlaczego akurat piłka?Dlatego, bo to najbardziej dochodowy sport.Dlaczego jest tak cicho o tym, jak Lato sprzedał prawa telewizyjne polskiej reprezentacji Sport Five, za "symboliczną" kwotę, mimo, że był inny kontrahent, który dawał o wiele więcej? Wyjscia z tej sytuacji są dwa: 1.Trzeba wyczekać aż leśnie dziadki poumierają a w ich miejsce przyjdą nowi ludzie, którym będzie zależało na dobru polskiej piłki. 2.Opcja a`la Putin.Roz.......ić związek w proch i pył.Zawieszają nas na pare lat w Europie (ale co to za strata), ale budujemy solidne fundamenty pod lepsza przyszłośc polskiego klubu.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 29.08.2009 o godz. 13:47.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Wieszczycki powiedział podczas ostatniej ligi+ podobnie. A dlaczego ciągle stoimy w miejscu? Bo jeden z drugim leśnym pedałem, chce się jak najwiecej nachapać, i jebie mu że stracą przez to młodzi adepci szkółek piłkarskich A co do narzekania. Odpadliśmy z Levadią. Trudno taka jest piłka. Póki co mam 25 lat, wiec licze że przedemna jeszcze jakies 65.70. Wierzę że wcześniej czy później im się uda, a ja zostane do końca życia WIERNY trójkolorowym barwom. btw. jeśli nawet, jakimś fartem awansować do LM, i dostawać po 5,6,7, do 0, to nie wiem czy chciałbym to oglądać. Mierz siły na zamiary
Ostatnio edytowane przez szprotson : 29.08.2009 o godz. 13:45.
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
A ja chcialbym sie dowiedziec, gdzie trafiaja pieniadze z transferow naszych pilkarzy za granice? Dla przykladu Legia zarobila chyba cos kolo 10 mln euro w ostatnich latach i co sie z tymi pieniedzmi stalo? Jaka polityke(dlugofalowo) prowadza polskie kluby? Po to chyba zatrudniaja tych dyrektorow sportowych, zeby Ci profesjonalisci(w domysle, bo Trzeciak pokazuje ze nie ma o tym pojecia) przygotowali klub na nastepne kilka lat, a nie nastepna runde. Sprzedajemy np. Brozka za te 3 mln euro...jak sa dysponowane te pieniadze? Bo ja wyobrazam sobie to tak, ze np. 0,5 mln euro zwracamy Cupialowi, 1 mln euro przeznaczamy na rozwoj obiektow mlodziezowych(z kolejnego transferu na stworzenie siatki skautow), a 1,5 mln euro na zakup 2 obiecujacych napastnikow(ktorych wczesniej obserwowalismy pol roku lub rok czasu). Tak to chyba jednak nie wyglada w polskich klubach
. Nie ma zadnej koncepcji, a pieniadze w wiekszosci trafiaja do wlascicieli. Z takim mysleniem i z takim podejsciem bedzie coraz gorzej. |
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Pieniadze z transferow poszly na stadion i na waciki dla Miklasa
PS: Strzal Rybusa oglaszam kiksem tego sezonu. Watpie by ktos go przebil...chyba ze cos w stylu Jojko OG ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Klub nie zarabiajac na siebie przynosi straty. Wiec pieniadze z transferu te straty pokrywają. ![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To nie wiem w jakim kraju pieniadze z transferow ida na biezaca dzialalnosc klubu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Własnie patrze na spis krajow europejskich i tak mysle Jetsesmy lepsi od: Albania, Andora, Czarnogóra, Estonia, Finlandia, Gruzja, Islandia, Kazachstan, Liechtenstein, Luksemburg, Litwa, Macedonia, Malta, Monako, Mołdawia, Norwegia, San Marino, Słowenia no tak pi razy oko. I teraz kolego, czy do cholery my sie powinnismy porownywac do krajow gdzie pilka nozna nie jest sportem nr 1, czy powinismy sie porownywac do krajow gdzie jest wieksza bieda niz u nas, kilkakrotnie mniej ludnosci, polamatorskie ligi, niemal zerowe zainteresowanie ze strony kibicow tym sportem. A juz w ostatnich latach (i to nie jest tak ze to sa wpadki bo wiadomo przegrac mozna z kazdym bo to ejst sport, ale jak sie coraz czesniej przegrywa z takimi slabiakami to to znaczy ze smai sie do ich poziomu znizamy) porazka z Norweska Valerenga, ba Norwegia ma Rosenborg czyli niezły klub, porazka Polski z Finlandia 1:3, pozniej w rewanzu z tego co pamietam to tylko 0:0... porazka z Levadia Tallin i jeszcze pewnie by wymienil troche takich UPODLEN A teraz od kogo jestesmy słabsi (juz nie wymienam tych Anglii i innych Niemcow ;/): Węgry, Ukraina, Szwecja, Rumunia, Portugalia, Holandia, Dania, Chorwacja i tu kilka podziałow, np Szwecja, Dania i Chorwacja moze to nie jakies super ligi bo tam pilkarze uciekaja z tych krajow i graja sobie na zachodzie, co pokazuja nasze mecze reprezentacyjne z nimi. Trafimy na taka Szwecje, Danie czy Chorwacje i juz mamy pełno w potrtkach, napewno mamy jakies szanse w takich meczach ale nie sa one wielkie. Przy jakiejs mega mobilizacji wygrywamy mecze w Polsce na stadionie Slaskim ale juz na wyjazadch to dostajemy baty na 99% z tymi zespolami. Np taka Rumunia to mocna liga, ich kraj zrobil znaczny postep w ostatnich latach. W straciu z ich klubami pewnie dostalibysmy po mordzie. No ok moze Wisła by zawalczyła, moze Lech ale kto inny? Legia, Polonia, Bełchatow itd itd pojada nas jak chca ;/ Wegry tez juz widac nas wyprzedzily... I czy my naprawde nie mozemy sie rownac dot ych krajow? Nawet w nich jest duza mniejsza liczba ludnosci. Czemu nadal jestesmy od nich slabsi? Ja nie moge tego zrozumiec :( Patrzac na nasza historie, ze jeszcze niedawno nei było zle przeciez z tym sportme u nas, mielismy sukcesy, to powinnismy dzisiaj byc w miejscu Niemcow, Holendrow i Francuzow, powinnismy miec tak smao mocne ligi i kraje jak oni. Tylko gdzies popelniono blad, ja mysle ze w tym momencie jak z ligi zrobiono skorumpowany twor w ktorym sport nie mial nic do gadania, liczylo sie ustawienie meczu i zarobienie na tym Rece opadaja jak sie czlowiek wgłebia w ta sytuacje jaka mamy, z nasyzm krajem naprwade jest coraz gorzej jesli chodzi o pilke nozna ;/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
a Polonia już w 10, Przyrowski czerwień...
czyżby Ruch kolejne 3 pkt? |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
No właśnie też miałem pisać
Ciekawie się mecz ułożył.![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
A gdzie w tej wyliczance tacy zawodnicy jak Kranjac, Kovac, Simic, Simunic itd?
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Życie to nie FM
![]() e: fajna relacje dla tych co nie maja OS http://www.live.niebiescy.pl/
Ostatnio edytowane przez szprotson : 29.08.2009 o godz. 14:08.
![]()
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Jak przyjdą, to pospłacają zadłużenia jakie mają, a resztę, pewno weźmie włąsciciel, który rok wczesniej dolozyl by klub sie nie posypał. Wykupmy za rok 30.000 karnetów, to będziemy mogli mowic o budżecie. ![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
. Bo poza siatkówką to nie jesteśmy jakąś elitą, w szczypiorniaku się trafiło "złote pokolenie" (coś jak Orły Górskiego), widzę też że czytasz za dużo wp.pl skoro twierdzisz że jesteśmu potęgą w la, bo chcę ci przekazac że w Polsce jest bodaj jest stadion lekkoatletyczny przystosowany do standardów europejskich. A ostatnie sukcesy są dziełem szczęścia i wytrwałości zawodników. Ale żeby nie było offtopu: Przydałoby się zrobic coś takiego jak z siatkówką, z PZPS też były problemy, afery itp. ale wyj***li zarząd, pojawili sięnowi ludzie, mający pojęcie o tym co robią, zainteresowali ludzi tym sportem, przyciągnęli ich do hal, stopniowo podniósł się prestiż rozgrywek, poprawiło się szkolenie młodzieży (teraz nie jest prroblemem, zastąpic 1 czy 2 zawodników). Liga Polska jest w tym momencie jedną z najlepszych w Europie, ściągane są do niej gwiazdy sporego formatu... Nie liczę na to że w piłce stalibyśmy się potęgą... żebyśmy tylko osiągnęli jakiś przyzwoity poziom, a nie tylko liczyli że zdarzy się cud. Co do tego co pisze TTJ: lubię czytac twoje posty, ale akurat z tymi ostatnimi z tego tematu się nie zgodzę. Bo Wisła ,wbrew pozorom, mimo wyeliminowania z pucharów przez Levadię ma dobre perspektywy przed sobą. Niedługo będziemy grac na nowym stadionie, sytuacja w klubie jest unormowana, wreszcie powstają czytelne struktury w klubie, właściciel też już nie robi rewolucji przy jakimś potknięciu. To może cieszyc, podobnie jak cieszy mnie gra Wisły. Bo naprawdę teraz gra Białej Gwiazdy nie wygląda zle, może brakuje skuteczności, ale i to z czasem przyjdzie. Spójrzcie na to ile Wisła ma sytuacji w każdym meczu, jaki ma % posiadania piłki, jest jeszcze kilka pozytywnych przesłanek. Tak więc podsumowując, więcej optymizmu Panowie . Pozdrawiam i dziękuję za uwagę ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Sobiech 3 bramka w sezonie
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To jak w takim razie kluby sa zarzadzane, jesli sa zadluzane? Czytam tutaj narzekania na PZPN(sluszne), kiedy rzeczywisty problem stanowia wlasnie kluby. Dalej to niczego nie tlumaczy
.WIsla sie juz od paru lat sama utrzymuje(bez pieniedzy Cupiala)...byly publikowane takie dane. Dlatego moje pytanie jest bardzo zasadne... Budzet to zreszta bardzo skomplikowana sprawa, a ja sie tez pytam o polityke transferowa klubow. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
z Sobiecha będzie bardzo dobry napastnik, jeszcze jako junior grając w Grunwaldzie Ruda Śląska wyróżniał się na tle całej ligi juniorów, teraz ma rocznikowo 19 lat, a już drugi sezon w ekstraklasie i powoli w Ruchu zaczyna być podstawowym napastnikiem ;-)
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
|
|