|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Będzie dobrze
A jak coś, to pisz i rozwiejemy Twoje wątpliwości. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Na kursach słyszałem że przed kierowanym dajemy kierunkowskaz ustawiając się też na odpowiednim pasie a przed niekierowanym nie dajemy. W obu przypadkach przed wyjazdem dajemy prawy kierunkowskaz.
Z kolei wyczytałem że przed niekierowanym mile widziane jest zasygnalizowanie kierunku jazdy ![]()
![]() Ta... tyle że to cały dzień zajmuje jak widać ![]()
Ostatnio edytowane przez spinnaker : 25.09.2008 o godz. 16:40.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
spinnaker:
Na bank bzdura. Wjazdu się nie sygnalizuje. Po prostu zajmuje się odpowiednie pasy. Zaś na kierowanym już na samym rondzie sygnalizuje się kierunek jazdy, a niekierowanym tylko zjazd. A zjazd rzecz jasna sygnalizowany w obu przypadkach. Zawsze może uderzyć na priva.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 25.09.2008 o godz. 16:44.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Arturo dziekowa a pomocy tylko wsrod swoich bede szukal
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
hahahah zdałem xD za 6 razem ale zdalem xD
btw. nie orientuje sie ktos jak wyglada odbior prawka w/we Wegrzcach czy jak to sie tam pisze ![]() Powód: xD
Ostatnio edytowane przez Ofsajd : 25.09.2008 o godz. 17:57.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Do urzędu, opłata w kasie i z blankiecikiem do wydziału komunikacji i dajesz im wszystkie te pierdoły.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Arturo a jak sie idzie po odbior prawa jazdy to oddaja te papiery co sie zanosilo im do mORDU
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Nie oddają.
|
|
|
|
Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Wracajac do dyskusji o kierunkowskazach na rondzie, uwazacie ze kiedy wjezdzamy na rondo z sygnalizacja swietlna, podam tutaj dla przykladu rondo "ofiar katynia" (dawniej "kraka") i zalozmy chcemy na rondzie skrecic w lewo, to przed wjazdem nie wlaczamy kierunku? dla sprecyzowania sa tam 3 pasy: do skretu w prawo, jazdy na wprost i trzeci pas z ktorego jechac mozemy prosto badz w lewo. Natomiast gdy wyjezdzam z ronda mam wlaczyc kierunek?
|
|
|
|
Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Powiem tak jak mnie uczono: w momencie gdy jest sygnalizacja wlaczasz kierunek, a jak jest rondo bez swiatel wjezdzasz na rondo bez kierunkowskazu, opuszczasz je z kierunkowskazem, tzn w skrocie jak sa swiatla to i ty masz swiatla, nie ma to ty tez nie masz
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
steve1906: na "Kraku" - skrecamy w lewo lub prawo, kierunek przed wjazdem, potem w prawo z kierunkiem a w lewo wylaczamy na "ostatniej prostej" przed wyjazdem. czyli odwrotnie niz ty napisales.
jakbysmy zostawili to by oznaczalo ze zawracamy - jedziemy dalej po rondzie. a rondo bez swiatel to wjazd bez kierunku i kierunek na wysokosci wyjazdu (na srodku) poprzedzajacego nasz. chyba ze skrecamy w prawo to odrazu kierunek.
Ostatnio edytowane przez Coglin : 26.09.2008 o godz. 12:59.
![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Coglin: no to wlasnie tak jezdze, tylko w pewnym momencie w tej dyskusji juz nikt nie precyzowal czy chodzi mu o rondo ze swiatlami czy bez i sie zamotalem, wlasnie po to jest forum zeby utwierdzac sie we wlasnych przekonaniach
![]() |
|
|
|
Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Na 100% na rondzie ze sygnalizacją świetlną właczasz kierunkowskaz przed wjazdem na rondo a wyłączasz go w momencie gdy jesteś już na wprost drogi którą będziesz rondo opuszczał.
Natomiast na rondzie bez sygnalizacji kierunkowskazu używasz gdy je opuszczasz. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na rondzie z sygnalizacją... Przed rondem zajmujesz odpowiedni pas. Wszystko zależy od ich ilości lub pasów wyznaczonych do konkretnego kierunku. Wjeżdżasz bez kierunkowskazu i włączasz go przed skrętem. Z reguły takie rondo przed sygnalizatorem ma miejsce tylko na kilka aut i w tym miejscu też zajmuje się odpowiedni pas i tu już daje kierunek. Ciężko to tak wyjaśnić pisząc. Może ktoś wrzuci rysunek...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Robił ktoś prawko w LOKu Krakowskim? Jak tak to prosiłbym o kontakt na priv.
![]() ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Junior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Czekałam na egzamin pierwszy łączony 6tygodni.Egzamin 23.09.2008. godzina 17 30 teoria zajela mi 13 minut a pozniej dopiero o 19 jazda ,
tak sie czeka. Z koszykarskiej pojechałam w lewo czego sie nie spodziewałam .Jezdzilam 1,40h a ani przez moment nie stalam w korku!! Zdałam za pierwszym razem![]() . Na stronach internetowych jeszcze nie pisze nic czy juz poszly papiery w obieg czy nie https://www.kierowca.pwpw.pl/http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=904...e&query=typ=pj dzwonilam do urzedu pani powiedziala ze 2 tygodnie i bede miec prawko al wszyscy mowia ze mozna wczesniej sprawdzac bo w kr szybko wyrabiaja.ZOBACZYMY a W KRAKOWIE MOZNA ZAPLACIC DOPIERO PRZY ODBIORZE NIE TAK JAK NA WEGRZCACH ZE WCZESNIEJ. NA koniec polecam super szkołe nauki jazdy CODEX i super pania instruktorke małgosie dzięki której wiele osób zdaje za pierwszym razem!! Jestem żywym przykładem![]() |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Czekałam na egzamin pierwszy łączony 6tygodni.Egzamin 23.09.2008. godzina 17 30 teoria zajela mi 13 minut a pozniej dopiero o 19 jazda ,
tak sie czeka. Z koszykarskiej pojechałam w lewo czego sie nie spodziewałam .Jezdzilam 1,40h a ani przez moment nie stalam w korku!! Zdałam za pierwszym razem![]() . Na stronach internetowych jeszcze nie pisze nic czy juz poszly papiery w obieg czy nie https://www.kierowca.pwpw.pl/http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=904...e&query=typ=pj dzwonilam do urzedu pani powiedziala ze 2 tygodnie i bede miec prawko al wszyscy mowia ze mozna wczesniej sprawdzac bo w kr szybko wyrabiaja.ZOBACZYMY a W KRAKOWIE MOZNA ZAPLACIC DOPIERO PRZY ODBIORZE NIE TAK JAK NA WEGRZCACH ZE WCZESNIEJ. NA koniec polecam super szkołe nauki jazdy CODEX i super pania instruktorke małgosie dzięki której wiele osób zdaje za pierwszym razem!! Jestem żywym przykładem![]() |
|
|
|
Banita
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Moze i 2 tyg,ale zdałem 17 wrzesnia a u tych urzedasow wdg. stronki papierów dalej brak...,.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Ja zdałem 23 września i również nadal brak na strone, wszyscy znajomi którzy podlegają pod wydział komunikacji w Wieliczce mówili że po 8-10 dniach prawo jazdy było w Wieliczce do odbioru, jeśli chodzi o mnie jutro mija tydzień, totez czwartek, piątek mam zamiar podejść do nich i się zapytać.
Na tych stronach to chyba wielkie opoźnienia są, tak mi się wydaje, wątpie żeby np. mój dokument czy macka777 nie był już w przygotowaniu. |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
no to tak jak ja 23.ZADZWONIE JUTRO TO SIE DOWIEM
CZY JEST CZY NIE |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
To ja tez dzwonie,jak wszyscy to wszyscy
![]() |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
maciek777 ty to masz pewnie juz napewno! mysle
![]() ja dzwonilam ale nie stety dopiero zostalo wyslane zamowienie czy cos tam i najpewniej bedzie 6pazdziernika ![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Heh kasii dzis sprawdzalem o 10 i juz jest,takze w tym tyg lece odebrac
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Banita
Od: 09.2006
Offline |
|
|
a ja dzisiaj pierwsze jazdy mam
wie ktos moze ile kosztuje wykupienie dodatkowych godzin jazd? (czysta ciekawosc) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Godzina jazdy 40zł.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Ja płaciłam 40 za godzinę i tak mniej więcej to wygląda chyba w całym Krakowie. Przy czym moja koleżanka, która robiła kurs w tej samej szkole, płaciła po 38 zł, bo dokupywała naraz 10 godzin. Ona zdała za pierwszym razem, ja dopiero za drugim, ale i tak wyszłam na tymi trochę lepiej z kasą
![]() |
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Aha. Jak idziecie się zapisywać na kolejny egzamin, to polecam pójść tak ze dwa razy chociaż, zanim się zdecydujecie zapisać. Ja pierwszy egzamin miałam 18 września, byłam na Koszykarskiej dwa razy, żeby się zapisać na kolejny i właśnie za drugim razem udało mi się trafić na bardzo szybki termin - dostałam na 27 września. Egzaminator kazał mi jechać na Kraków, jeździłam po jakichś dziwnych uliczkach w okolicach Ronda Mogilskiego /jadę, jadę, a tu nagle jakiś normalny dom i psy szczekają
/, jeździłam ponad godzinę po mieście, ale udało się, zdałam |
|
|