The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Polly
Senior Member

Od: 10.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.09.2008, 00:57
hehehe no logiczne ze przepuszczam ciężarówkę, żeby nie utrudniala widocznosci, no i oczywiście to zawracanie, które pokazujesz jest błędne. Co najlepsze miałam bardzo wymagającego i zawziętego instruktora (byly wojskowy, jeździł czołgami ) jechaliśmy za pewną eLką i właśnie pokazywał mi, że instruktorzy źle uczą zawracać (Twój w/w sposób) i powtarzał to za każdym razem, plus na dowód otwarta ksiązka z najnowszymi przepisami i rysunek przedstawiający zawracanie o którym mówie stąd ta moja pewnosć
WKS ŚLĄSK WROCŁAW

Polsko przepiękna, najwspanialsza !!

Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,nie przez to kim jest, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 25.09.2008, 00:59
Ciekawe...

Ja rok temu zdałem właśnie tak jak pokazał kolega wyżej. I to na tym samym skrzyżowaniu. Czyżbyśmy zdawali z tym samym niekompetentnym egzaminatorem...
Odpowiedz cytując
spinnaker
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 25.09.2008, 01:01
No mój instruktor wg wielu źródeł należy do najlepszych w Krakowie a i egzaminator był chyba najgorszy w całym MORD-zie i uwierz mi że oblałby mnie za to jeżeli by mógł. Ciężarówkę podałem jako przykład ekstremalny wystarczy zwykłe auto typu sedan chociażby i już ledwo co coś widzisz. Egzaminatorzy mają obowiązek znać najnowsze przepisy i chyba mają z tego co jakiś czas egzamin czy coś w tym stylu więc oni raczej się nie mogą mylić. Może coś źle zrozumiałaś albo było jakieś "ale"?

EDIT: Na przełączce zresztą też chyba trzeba się prawej trzymać chociażby z powodu że Ci nic widoczności nie ogranicza, tak logika nakazuje
Ostatnio edytowane przez spinnaker : 25.09.2008 o godz. 01:09.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 25.09.2008, 01:06
Poza tym nie ma możliwości by zmiana nastąpiła między ukończeniem kursu, a egzaminem.

A i jest mowa o skrzyżowaniu, a nie przełączce. Jadąc z lewej wali się pod prąd.
Odpowiedz cytując
Polly
Senior Member

Stary 25.09.2008, 01:08
nie było "ale" i zrozumiałam dobrze na egzaminie tez mialam zawracanie i zdalam za pierwszym razem, a co do wiedzy egzaminujących - ilu z Was nie zdalo za wymuszenie pierwszenstwa, którego nie było ? oraz za inne rzeczy, które nie mialy miejsca ?

wyzej opracowalismy i skrzyzowanie i przełączkę, więc wg mnei wszystko jest jasne.
Ostatnio edytowane przez Polly : 25.09.2008 o godz. 01:12.
WKS ŚLĄSK WROCŁAW

Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,nie przez to kim jest, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 25.09.2008, 01:17
Ja jeździłem przez 1.5h z duszą na ramieniu. Objechaliśmy wszystkie agrafki, przełączki do tego każdy rodzaj ronda i skrzyżowania. Wykonałem wszystkie manewry skręty, zawracania, wyprzedzanie i parkowanie "możliwie blisko skrzyżowania, zgodnie z przepisami". Koleś dosłownie otwierał szyby i patrzył czy nie najechałem na linie. Przed egzaminem zapytał czy znane są mi kryteria oceniania i czy przede wszystkmi znam przepisy. Wybitnie niefajny typ. Egzamin rzecz jasna na kamerkach. No cóż... Jakoś nie wierze, że się pomylił zwłaszcza iż w tym miejscu tak dziś jak i rok temu ELKI jeżdżą z prawej
Odpowiedz cytując
spinnaker
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 25.09.2008, 01:27
A możesz jakoś te przepisy załatwić od tego instruktora ? Bo jestem bardzo ciekawy i niewątpliwie rozwieje to niejasności
Odpowiedz cytując
Polly
Senior Member

Stary 25.09.2008, 01:27
Hehhhehe no cóż chyba doszliśmy do punktu w którym powinniśmy sobie odpuścić - ja swojego zdania NIE ZMIENIĘ i nadal uważam, że mam rację (bo mam). Stopnia nieprzyjemności egzaminatora również oceniać nie będziemy bo wyjdzie z tego dziecinna licytacja. Zakończmy na tym, że niektórzy jeżdzą tak a niektórzy inaczej i oby w zadnym przypadku nie doszło do kolizji

dzieli nas ok 300 km także będzie ciężko.. ale jak tylko będę miała okazję to pewnie, że załatwię
Ostatnio edytowane przez Polly : 25.09.2008 o godz. 01:32.
WKS ŚLĄSK WROCŁAW

Odpowiedz cytując
WiślakNH
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 25.09.2008, 07:59
spinnaker napisał(a):Wyświetl post
Pozwólcie,że sie wtrącę do rozmowy
Na tym rysunku trzeba jechać 'po długim' tak jak jest to narysowane strzałkami,ponieważ jadąc 'po krótkim' jechalibyśmy pod prąd.Nic więcej nie dodam,bo tyle wystarczy,rysunek jest czytelny i koleżanka co sie spiera powinna sobie to wyobrazić
Miasto Kraków - pozdrowienia dla Dobrych Chłopaków !!

Odpowiedz cytując
Rafael18
Junior Member

Stary 25.09.2008, 09:36
Ludzie,
to co pokazał spinnaker to jest to jest skrzyżowanie 2 dróg, czyli sprawą oczywista jest, że trzeba przeciąć oś jezdni i za nią zawrócić, na skrzyżowaniach jest możliwe wykonywanie zawracania przy lewej krawędzi TYLKO i wyłącznie wtedy gdy wysepka jest cofnięta i nie wjedziemy "pod prąd" . Na przełączkach wykonujemy zawracanie przy lewej krawedzi czyli po krótkim łuku.
EoT
Odpowiedz cytując
kot_dżinks
Member

Od: 08.2008

Stary 25.09.2008, 09:41
Na skrzyżowaniu z drogą poprzeczną, czyli tj. na rysunku przy zawracaniu jak i skręci w lewo wjeżdżamy na prawy skrajny pas. Inaczej jechalibyśmy pod prąd, to chyba jasne i logiczne.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 25.09.2008, 10:52
Czyżbyśmy wszyscy byli w błędzie... Paulince pozostaje życzyć by jej nie wytrąbili
Odpowiedz cytując
steve1906
Member

Od: 12.2006

Stary 25.09.2008, 11:19
ja też uważam że Paulinka nie ma racji, więc myślę że jednak nasza opcja jest prawidłowa
Odpowiedz cytując
Polly
Senior Member

Stary 25.09.2008, 12:47
jesteście w wiekszości więc zostaje bez szans, ale zdania nie zmienię gdyż ufam swojemu instruktorowi i książce, którą mi pokazywal ;]
WKS ŚLĄSK WROCŁAW

Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 25.09.2008, 13:11
chce skana ksiazki
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Powodem były skargi młodych kibiców cracovii o prowokacje tych malowidel
cracovia 1906 krakow napisał(a):
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.09.2008, 13:49
PaulinkaWKS napisał(a):
zarówno przy skrzyżowaniu jak i jego braku trzymasz się swojej wysepki
bzdrua. Gdybyś zawracała z lewej strony na skrzyżowaniu, to byś miała czołówkę z tym, co akurat wyjeżdżał by z drogi poprzecznej.

Tak na marginesie, jak miałem jazdy,była taka sytuacja: Babeczka jakas miała egzamin i na skrzyżowaniu zawracała. Wjechała dobrze na prawą stronę (zewnętrzną) i czekała, aż się zwolni. Ja tymczasem jechałem z naprzeciwki zawracając miałem stanąć obok niej. Jednak babczeka się pospieszłya,zrobiła na mnie wymuszenie i egzaminator dał jej po hamulcach

ArturoQr2nów napisał(a):
To proste. Na tym rysunku jedziesz na ten skrajnie prawy pas i zawracasz na prawy jak jest wolny i tyle. Natomiast na skrajny lewy wjeżdżasz przy zawracaniu na tzw. szerokim skrzyżowaniu gdy pas zieleni na drodze, która jedziesz jest cofnięty względem lewej krawędzi drogi prostopadłej
dokładnie.

Jedyny problem jest taki, że np. na przełączce wydaje Ci się, że są drogi poprzeczne i że to jest skrzyżowanie,aleto tylko wyjazdy z posesji. Najlepszy przykład to ul. Moglilska- jest zawrotka, i obok wjazd na stacja,a po drugiej stronie wjazd na policję. Jednak jest to przełączka, czyli zawracasz po wewnętrznej (lewej).

Paulinka, rozrysowałem co by było, gdybyś zawracała na skrzyżowaniu tak jak mówisz:

VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
sorel
Banita

Od: 02.2008

Stary 25.09.2008, 13:53
Jako ze moje prawo jazdy zdawalem bardzo dawno temu, to napewno czesc sie zapomnialo, czesc przepisow pozmieniali itd.
Ale przy wiezdzie na rondo i wyjezdzie z niego wlacza sie kierunkowskaz czy nie ? Czy jest jakas roznica pomiedzy rondem z sygnalizacja swietlna a bez ?

Tak mnie ostatnio jakos to naszlo, bo jadac przez rondo, to kazdy robi cos innego ;p
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.09.2008, 13:59
sorel napisał(a):
Ale przy wiezdzie na rondo i wyjezdzie z niego wlacza sie kierunkowskaz czy nie ? Czy jest jakas roznica pomiedzy rondem z sygnalizacja swietlna a bez ?

Tak mnie ostatnio jakos to naszlo, bo jadac przez rondo, to kazdy robi cos innego ;p
dojeżdżając to ronda bez sygnalizacji nie daje się kierunkowskazu. Wyjeżdżając daje się prawy.

Na rondzie z sygnalizacją daje się już przed nim kierunkowskaz, gdzie skręcasz (lewo czy prawo)
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
Polly
Senior Member

Stary 25.09.2008, 15:36
ok Panowie z chęci wyjasnienia tego konfilktu wybrałam się z wizytą do brata: zawodowego, doświadczonego, wykształconego w tym kierunku kierowcy.

(PS. Elendil w moim poście #941 napisałam jak zawracać w tej sytuacji więc Twoje spostrzeżenie jest niekompletne )

rozrysowalismy z bratem wszystkie sytuacje i wyszlo na to, że i ja popełniłam błąd i Wy

gdy nie ma skrzyżowania to trzymamy sie bezpośrednio swojej wysepki - moja racja
przy skrzyżowaniu gdy wysepka dosięga do jezdni poprzecznej dojezdzamy do dalszej wysepki, a gdy w w/w sytuacji wysepka nie dosięga do jezdni poprzecznej czyli nie sprawia, że jedziemy pod prąd (Wasza racja) możemy zostać przy swojej wysepce (moja racja).

Ale oczywiście od tego wszystkiego są odstępstwa w postaci znaków pionowych jak i zarówno w tych poziomych

co do ronda, to niezależnie od świateł włącza się kierunkowskaz pokazujący gdzie się ma zamiar jechać jak i przy wyjeździe, nie jestem tylko pewna czy to przypadkiem nie zależy od ilości pasów w rondzie, ale jak mówię, nie mam pewności
Ostatnio edytowane przez Polly : 25.09.2008 o godz. 15:44.
WKS ŚLĄSK WROCŁAW

Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 25.09.2008, 15:52
Ja bym tego nie dzielił "moja racja", "wasza racja". Mowa była o konkretnym skrzyżowaniu, co narysował Wisełka. Ja też pisałem o tzw. szerokim skrzyżowaniu Więc adekwatnie do sytuacji dobrze pisaliśmy. I właściwie pas dzielący jezdnie nie nazywa się wysepka

Co do ronda. Sygnalizuje się wyjazd. Wyjazd możliwy jest tylko w prawo więc między zjazdem "naszym", a ostatnim, który przejechaliśmy wrzucamy prawy kierunek. Jazda wokół wysepki nie powinna być sygnalizowana lewym migaczem, ale nie jest to wykroczenie drogowe. Na kierowanym światłami też sygnalizyjemy kierunek, w którym jedziemy. Jednak w takim momencie by nie zmylić innych kierowców.
Odpowiedz cytując
Polly
Senior Member

Stary 25.09.2008, 16:03
Wiselka narysował i skrzyżowanie i jezdnie bez skrzyżowania więc występuje tu opisana przeze mnie problematyka, teraz widzę przerzucamy się na rondo ;] byłam uczona, że należy sygnalizować gdzie zamierzamy jechać oraz wyjazd w sposób taki jak opisał Arturo. Poza tym to chyba logiczne przecież rondo to rodzaj skrzyżowania i normalne, że musimy zasygnalizować gdzie jedziemy.
WKS ŚLĄSK WROCŁAW

Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 25.09.2008, 16:09
Mnie zawsze uczono, że na rondo bez świateł na wjazd nie dajemy kierunkowskazu, a przy wyjeździe dajemy (prawy). Przy rondzie ze światłami dajemy kierunkowskaz. Z moich obserwacji wynika, że większość tak właśnie jedzi. Co więcej mój instruktor mówił, że jazda w lewo na rondzie bez świateł z kierunkowskazem też jest dozwolona i to nie jest regulowane przepisami ale są dwie szkoły: warszawska i krakowska. W Krakowie jeździmy bez kierunkowskazu przez rondo (bez świateł), a w Warszawie dają kierunkowskaz. Ktoś potwierdza?
Ostatnio edytowane przez Awe : 25.09.2008 o godz. 16:11.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Stary 25.09.2008, 16:14
jezeli chodzi o rondo to jezdzac bez prawka staralem sie uczyc od innych wiadomo ze nie zawsze poprawnie ludzie zachowuja sie na drodze ale jak sie pozniej okazalo robilem dobrze a wiec wjezdzam bez kierunkowskaza a wyjezdzajac ktoryms tam wyjazdem kierunek w prawo

prawy kierunkowskaz mozna a nawet chyba trzeba dawac jezeli wjezdzasz na rondo i wyjezdzasz pierwszym wyjazdem
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując
Serwatkus
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.09.2008, 16:18
Dokladnie jest tak jak mówi Awe. Paulinko, chyba ten Twoj instruktor jakiś felerny jednak był
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 25.09.2008, 16:20
Wjazdu na rondo się nie sygnalizuje. Przed wjazdem wybiera się odpowiedni pas, a sam wjazd kontynuuje się bez migaczy. Jeśli skręcamy od razu w prawo, jedziemy prawym pasem i przed skrętem sygnalizujemy. Natomiast w każdym innym przypadku jedziemy prosto(!) bez migacza na wewnętrzny pas ronda (przy wysepce) przed zjazdem sygnalizujemy wyjazd na zewnętrzny pas po czym sygnalizujemy zjazd z ronda (tylko w prawo-logiczne) tym samym używamy tylko prawego migacza.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 25.09.2008 o godz. 16:27.
Odpowiedz cytując
Kamil
Socios Wisła Kraków

Stary 25.09.2008, 16:21
WiselkaMLP napisał(a):Wyświetl post
jezeli chodzi o rondo to jezdzac bez prawka staralem sie uczyc od innych wiadomo ze nie zawsze poprawnie ludzie zachowuja sie na drodze ale jak sie pozniej okazalo robilem dobrze a wiec wjezdzam bez kierunkowskaza a wyjezdzajac ktoryms tam wyjazdem kierunek w prawo

prawy kierunkowskaz mozna a nawet chyba trzeba dawac jezeli wjezdzasz na rondo i wyjezdzasz pierwszym wyjazdem
na egzaminie mialem wslasnie taka sytuacje i okazalo sie ze to byl blad, za to na nastepnym egzaminie znow mi sie taka sytuacja przytrafila i juz nie wlaczalem kierunkowskazu przed wjazdem i byl dobrze

e:
oczywiscie mowa o rondzie bez swiatel
Ostatnio edytowane przez Kamil : 25.09.2008 o godz. 16:26.
TYLKO WISŁA
Odpowiedz cytując
Polly
Senior Member

Stary 25.09.2008, 16:22
Warszawska i Krakowska ?<zupełnie bez ironii> nie należę do żadnej z tych grup i uczono mnie inaczej niż Was... cóż widocznie u nas zwraca się większą uwagę na szczegóły.
WKS ŚLĄSK WROCŁAW

Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Stary 25.09.2008, 16:22
tak a jezeli np. wyjezdzamy 3 wyjazdem z ronda to trzymamy sie tak jakby lewego pasa czyli jak nablizej wysepki i w odpowiednim czasie kierunek zmiana na prawy pas i wyjazd

Kamil hmm i przez to nie zdales na poczatku
Odpowiedz cytując
Firo
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 25.09.2008, 16:23
Kiedyś do gazety dodawali płyte w stylu "jak zdać" i tam facet (chyba szef MORD-u) pokazywał, że wjeżdżając na rondo nie włączamy kierunkowskazu, dajemy prawy wyjezdzając.
Ludzie, dla normalności zajmujcie odpowiednie pasy jak wjezdzacie na rondo...
Paranoja jak ktoś wjeżdża lewym pasem i zaraz ładuje się skręcać w prawo...
Odpowiedz cytując
Kamil
Socios Wisła Kraków

Stary 25.09.2008, 16:25
WiselkaMLP napisał(a):Wyświetl post
tak a jezeli np. wyjezdzamy 3 wyjazdem z ronda to trzymamy sie tak jakby lewego pasa czyli jak nablizej wysepki i w odpowiednim czasie kierunek zmiana na prawy pas i wyjazd

Kamil hmm i przez to nie zdales na poczatku
eeee, przegadalem go i mi nawet tego nie zaznaczyl, powiedzial tylko zebym tak juz nie robil ale i tak udupil mnie pozniej za zolte swiatlo...
TYLKO WISŁA
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów