The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.10.2023, 09:21
No widzisz, bo ja biorę pod uwagę dłuższe odcinki czasu, pojedyncze wyniki mogą cieszyć lub smucić, ale nie ma co z nich wniosków wyciągać.

Piłka nożna to taki sport, w którym mistrzowie z reguły mają OK 2 punkty w meczu lub lekko ponad dwa punkty.

Co oznacza, że najlepsza drużyna w każdej lidze, praktycznie w co drugim meczu nie wygrywa. Czyli ma pecha. W końcu jest najlepsza w lidze? Skoro jest najlepsza to czemu nie wygrywa? Czemu mistrz w co drugim meczu zawodzi? Masz jakieś inne wytłumaczenie, poza stwierdzeniem - taka jest piłka - lub stwierdzeniem, kurde mieli pecha albo gorszy dzień?

Wyjaśnij mi ten ewenement w inny sposób, czekam z utęsknieniem.

Nie wiem, czasem odnoszę wrażenie, że nie gadam z fanami kopanej, tylko fanami koszykówki....
W piłce nożnej szczęście ma bardzo duże znaczenie, w końcu piłkę się kopie nieprecyzyjnymi nogami.
W koszykówce faworyt ze zdecydowanie słabszą drużyną wygrywa 10 na 10 spotkań. W piłce nożnej pewnie z 8 na 10. Mówię to oczywiście o różnicy 1 lub 2 dywizji.

Taki jest ten sport, z choinki się urwałeś? Od wczoraj piłkę oglądasz?
Ostatnio edytowane przez s1mone : 09.10.2023 o godz. 09:24.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 09.10.2023, 09:44
s1mone napisał(a):Wyświetl post
No widzisz, bo ja biorę pod uwagę dłuższe odcinki czasu, pojedyncze wyniki mogą cieszyć lub smucić, ale nie ma co z nich wniosków wyciągać.

Piłka nożna to taki sport, w którym mistrzowie z reguły mają OK 2 punkty w meczu lub lekko ponad dwa punkty.

Co oznacza, że najlepsza drużyna w każdej lidze, praktycznie w co drugim meczu nie wygrywa. Czyli ma pecha. W końcu jest najlepsza w lidze? Skoro jest najlepsza to czemu nie wygrywa? Czemu mistrz w co drugim meczu zawodzi? Masz jakieś inne wytłumaczenie, poza stwierdzeniem - taka jest piłka - lub stwierdzeniem, kurde mieli pecha albo gorszy dzień?

Wyjaśnij mi ten ewenement w inny sposób, czekam z utęsknieniem.
No tak. Na tym polega piłka nożna. Najlepsza na przestrzeni całego sezonu drużyna, może jednocześnie być słabsza od innej w pojedynczym spotkaniu.
Po co tylko bredzić o pechu?
My w wielu spotkaniach jesteśmy rażąco nieskuteczni. Jakby to się sprowadziło do jednego wyrwanego z tych 11 meczów to może i bym wziął pod uwagę, że nam nie wpadło i nawet nazwałbym to pechem. U nas nie wpada regularnie, więc nie ma co dorabiać teorii.

Na tym polega terminarz ligowy, żeby pojedyncze spotkania nie wypaczały sensu rozgrywek (w porównaniu do pucharów).
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 09.10.2023, 10:01
Ale czemu jest słabsza skoro jest najlepsza )))
Nazywaj to pechem, dyspozycją dnia czy jak tam chcesz sobie to wyjaśniać.... Ze Zniczem akurat bylismy mega skuteczni, nasi dogrywali piłki na nos w gąszczu obrońców. Suma pecha na przestrzeni sezonu się z reguły wyrównuje. A i to nie jest zasadą. Oczywiście za pech możesz podstawić dyspozycję dnia, skoro Cie tak to słowo drażni. Proszę bardzo.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 09.10.2023, 10:53
Każdej drużynie może się zdarzyć słabszy dzień, może się też zdarzyć, że np. bramkarz drużyny przeciwnej będzie mieć dzień konia i będzie bronić wszystko.

Dobre drużyny po prostu minimalizują liczbę tych dni i wyciągają średnią 2+ punkty na mecz, z tym że w przypadku topowych drużyn wynika to w głównej mierze z lepszego składu oraz lepiej realizowanych założeń taktycznych etc. W przypadku Wisły strata punktów z drużynami głównie broniącymi się wynika z naszego taktycznego upośledzenia i jednowymiarowego sposobu prowadzenia ataku pozycyjnego vs. drużyny stojące za linią piłki w 10.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 09.10.2023, 11:31
Ale czemu jest słabsza skoro jest najlepsza )))
Nazywaj to pechem, dyspozycją dnia czy jak tam chcesz sobie to wyjaśniać.... Ze Zniczem akurat bylismy mega skuteczni, nasi dogrywali piłki na nos w gąszczu obrońców. Suma pecha na przestrzeni sezonu się z reguły wyrównuje. A i to nie jest zasadą. Oczywiście za pech możesz podstawić dyspozycję dnia, skoro Cie tak to słowo drażni. Proszę bardzo.

Tak na marginesie. Nie ma żadnych podstaw w tym momencie, żeby nas nazywać najlepszą w tej lidze, więc Twoja teoria niezbyt pasuje do sytuacji
My na ten moment aspirujemy do tego, żeby obronić tytuł frajerów roku, bo znowu mamy największy budżet i papierowo najsensowniejszy skład. Wszystko to jednak równoważy parodysta trener.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 09.10.2023, 12:00
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Bo ktoś musiałby przyznać że miałem dobre przeczucia co do przebiegu meczu

Znicz zagrał tak jak Wisła tego chciała. Kolejny beniaminek który nie wiedział w jaki sposób się ustawia na Wisłę żeby wywieźć punkty.

Niemniej cieszy że Hiszpanie postrzelali. Może Goku się odblokuje na dobre.
Tak,miałeś dobre przeczucie.Okazuje się,że są w tej lidze trenerzy słabsi niż Sobol albo inaczej-sztabu trenerskie bardziej naiwne niż nasz.Szkoda że jest ich tak mało...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 09.10.2023, 12:07
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Tak na marginesie. Nie ma żadnych podstaw w tym momencie, żeby nas nazywać najlepszą w tej lidze, więc Twoja teoria niezbyt pasuje do sytuacji
My na ten moment aspirujemy do tego, żeby obronić tytuł frajerów roku, bo znowu mamy największy budżet i papierowo najsensowniejszy skład. Wszystko to jednak równoważy parodysta trener.
Jeśli dzielić obecna tabele na okresy to tak, od 6 kolejki i końca wakacji (25 sierpnia) jesteśmy najlepsi w lidze. Co by jednak nie mówić, dalej każdy kolejny mecz musi być "udowodnieniem" tego, że sztab wie (?) co robi. Wystarczy że z Resovia zrobią znowu bicie głową w mur, a te ich fantastyczne akcje ze Zniczem pójdą na marne.

Fizycznie wygląda to dobrze. Rozwalona Lechia w dogrywce była tego przykładem, ale wciąż brakuje potwierdzenia w starciu z rywalami którzy są głęboko ustawieni na swojej połowie. A Resovia ma pewno zaserwuje nam takie ustawienie.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 09.10.2023 o godz. 12:09.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 09.10.2023, 12:31
Samozaoranie level hard. Bo ja wcale nie pisałem o nas.

Skoro mistrz danego kraju, najlepsza w nim drużyna praktycznie w co drugim meczu zalicza wpadkę to skąd te oczekiwania, że my nie będziemy ))
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 09.10.2023, 12:42
Samozaoranie level hard. Bo ja wcale nie pisałem o nas.

Skoro mistrz danego kraju, najlepsza w nim drużyna praktycznie w co drugim meczu zalicza wpadkę to skąd te oczekiwania, że my nie będziemy ))
Wiem, że nie pisałeś o nas kierowniku
Tym bardziej Twoja teoria była absurdalna . Jak zresztą większość, które tu próbujesz wygłaszać
Wisła "pech" Kraków

A Ci mistrzowie to mieli pecha czy jednak notowali wpadki?
Ostatnio edytowane przez Jagul : 09.10.2023 o godz. 12:45.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 09.10.2023, 12:45
Płacze, bzdety, narzekania, a teraz sytuacja Wisły :
(...)

-----------------------------------------------------

Wnioski?

Na początku sezonu w większości lig europejskich tylko 2 drużyny wśród ligowych przedsezonowych faworytów mogą się cieszyć z pozycji lidera. Są to Real i Milan. Cała reszta dopiero się rozpędza. Część zawiedzie, część osiągnie sukces. Typowanie wyników na tym etapie sezonu jest jak wróżenie z fusów. Rozpierdziela mnie, że większość forum to uskutecznia z taką zapalczywością. Generalnie aż odechciewa się tu wchodzić. Z tej strony gostek szykuje sznur, tutaj inny ostrzy noże, tamten napuszcza wody do wanny i podłącza suszarkę.... no ja pierdzielę.

Lodu ludzie.

Sezon się ledwie zaczął i równie dobrze możemy zakończyć rundę w czubie jak i na pozycjach 9-10.

Po takim meczu wyczytywać takie pie.rdololo jest po prostu śmieszne. Po co w ogóle z Wami wymieniać się opiniami, jak ja z góry wiem co będzie pisał x, y czy z - bo napisze to samo niezależnie od wyniku. Było źle. Jest gorzej. Będzie tragicznie....

Bramki to tam padły bo to tamto przypadkiem im 6 wepchnęliśmy, bo się na piłce obrońcy potykali.... A przeciwnik sumiennie na dwie bramki zapracował, bo miał prawdziwego trenera

Płakać jak tu to mają powody kibice Podbeskidzia..... nie nasi. Im też marzył się awans w tym sezonie, a okupują przedostatnie miejsce w lidze.
Proponuję skopiować i wklejać po każdym wygranym

Ty też jesteś dość przewidywalny. Wynik się nie zgadza i wjeżdża narracja o pechu
Może tym razem pecha miał Znicz
Jak zatonął Kursk to znajomym życzyło się "szczęścia, bo ci na Kursku byli zdrowi ale go nie mieli".
Jak Sobol na "szczęściu" zrobi awans to wkleję sobie jego zdjęcie do awatara ... na jakiś czas.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 09.10.2023, 12:48
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Proponuję skopiować i wklejać po każdym wygranym
Ja proponuje, żebyś wklejał średnią punktową po każdym meczu. Bo jak Ci pasowała do narracji to była w każdym Twoim poście
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 09.10.2023, 12:53
Ja proponuje, żebyś wklejał średnią punktową po każdym meczu. Bo jak Ci pasowała do narracji to była w każdym Twoim poście
Proponuję poczytać wątek statystyczny, gdzie dokładnie to robię.

Przy okazji w podpisie mam linka do aktualizowanej na bieżąco sytuacji Wisły z nałożonymi wynikami z poprzedniego sezonu. Więc można na wykresie zobaczyć jak nam idzie teraz i jak to się ma do poprzedniego sezonu.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 09.10.2023, 12:56

Piłka nożna to taki sport, w którym mistrzowie z reguły mają OK 2 punkty w meczu lub lekko ponad dwa punkty...
Nie należy przesadzać również w drugą stronę.
Na razie punktujemy na poziomie 1,55. Jakby Wisła robiła 1,85 to nie byłoby tematu i można by się swobodnie nabijać malkontentów. A tak to jeszcze trzeba wierzyć, że się Sobol ogarnie na czas.

Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 09.10.2023, 13:45
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Nie należy przesadzać również w drugą stronę.
Na razie punktujemy na poziomie 1,55. Jakby Wisła robiła 1,85 to nie byłoby tematu i można by się swobodnie nabijać malkontentów. A tak to jeszcze trzeba wierzyć, że się Sobol ogarnie na czas.
Nawet średnia krocząca nie daje póki co podstaw do tego, żeby się nadmiernie ekscytować.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 09.10.2023, 14:40
Nadmiernie nie ale nie ma co szaleć z czarnowidztwem. Następny mecz dopiero za dwa tygodnie.
Po 11 kolejce jesteśmy znów w strefie barażowej (od 1,53), w której byliśmy ostatnio po 3 kolejce.
Średnia rośnie, strata do 2 miejsca maleje czyli jest światełko w tunelu.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 09.10.2023 o godz. 14:45.

Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 09.10.2023, 15:19
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Nawet średnia krocząca nie daje póki co podstaw do tego, żeby się nadmiernie ekscytować.
Tutaj nie o ekscytację chodzi. Drużyna, która najprawdopodobniej awansuje bezpośrednio może sobie pozwolić na 13 porażek. To nie jest wyzwanie ponad siły, nawet Wisły prowadzonej przez Sobola. Teoretycznie przed nami łatwiejsza część rundy. Zostali nam potencjalnie słabsi przeciwnicy. Nie wiem dlaczego w 6 następnych kolejkach nie mielibyśmy zapunktować jak w ostatnich 6. Co dałoby nam 11 punktów. Potem przed przerwą jeszcze dwa spotkania. Jedno zwycięstwo jest realne. Co łącznie dałoby 31 punktów. W rundzie wiosennej trzeba to przynajmniej powtórzyć (możemy 5 razy przegrać i 2 razy zremisować) i jesteśmy w domu.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 09.10.2023, 15:37
Do awansu trzeba statystycznie 63 punkty czyli średnią 1,85

Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 09.10.2023, 17:01
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
wiem że to co teraz napisze to bedzie unpopular opinion i sam nie wierze ze to pisze, ale nie bierzemy wogle pod uwage opcji, że właśnie dlatego tak było że Pan Trener zmienił założenia taktyczne ? (lepiej późno niż wcale?)
Hahahaha Areczek szuka na sile niewidzialnej reki Sobola Nie Arku, to nie to. Poza tym przy kontrze mieli schodzic na skrzydlo i wrzucac?

Zobaczysz w kolejnym meczu jesli rywal zdecyduje sie na defensywny styl czy trener zmienil taktyke czy dalej beda wrzutki.

Tyle razy przerabialismy wtopy w blizniaczy sposob, a ludzie dalej naiwni.
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 09.10.2023 o godz. 17:14.

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 09.10.2023, 22:10
Jagul napisał(a):
A Ci mistrzowie to mieli pecha czy jednak notowali wpadki?

Powiedz mi - czy ty naprawdę jesteś taki ciemny czy tylko udajesz?
Jeżeli ktoś gra poniżej swojego optymalnego poziomu to ma gorszy dzień / pecha itp - nazwij to jak chcesz.
To, że istnieją często dużo bardziej skomplikowane przesłanki jest oczywiste, bo na tzw dyspozycję dnia czy zwyczajnego 'pecha' w piłce składa się tak wiele czynników, że łeb pęka.

Nigdy nie wiesz czy piłkarz przestrzelił sytuację sam na sam, bo :
- w ostatnim ułamku sekundy mu zwyczajnie zeszło przez kępke trawy
- poczuł się zbyt pewnie i zlekceważył sytuację
- sytuacja była tak dziecinnie łatwa, że zjadła go presja i przekombinował
- ogólnie ma doła, bo w domu ma hardkor z babą i siedzi mu to z tyłu głowy
- bardzo chce udowodnić na co go stać i za bardzo się stara
- trener w niego nie wierzy i brakuje mu przez to pewności siebie
- koledzy go nie lubią i źle się czuje w drużynie
- ostatnio gra gorzej i się boi, że straci miejsce w 1 składzie
- generalnie ma słabą technikę i wykończenie
- zjada go presja gry przy pełnych trybunach
- ogólnie trafiłby z zamkniętymi oczami, tylko coś go wybiło z rytmu
- ogólnie trafiły z zamkniętymi oczami tylko w tej sytuacji miał tętno 150/300 i zaj.eb.any już był
czy może jest jeszcze jakiś inny powód. Mógłbym tą listę wydłużyć o kolejne 20 podpunktów, ale wiesz co? Nie chce mi się.

Ja to generalnie sprowadzam do pecha czy dyspozycji dnia, bo nie zamierzam rozdrabniać włosa na czworo. Nie podoba ci się słowo pech - to zastąp go sobie jakimkolwiek hasłem tylko chcesz
Chodzi o tą wartość losową, która wynika z przesłanek nieoczywistych dla postronnego obserwatora.

I tak, można mieć w danym meczu pecha - i zaliczyć wtopę.
Nie wiem jakim cudem te dwa hasła się w twojej pokracznej logice wzajemnie wykluczają.
Dla mnie jedna rzecz jest częstą przyczyną drugiej.

Przykłady łopatologiczne dla ameb mózgowych :

- Edek zaliczył wtopę, jechał120km/h w zabudowanym i miał pecha bo akurat tam stała policja.
- Wojtek miał pecha ostatnio na kasie. Zaliczył wtopę bo skończył z mankiem 300 zł i musiał dołożyć z własnych pieniędzy.
- Maciek zaliczył wtopę, pocałował Aśkę akurat jak jego żona Zofia szła z naprzeciwka ulicą. Ale pech!

Mam jeszcze powymyślać trochę durnych przykładów żebyś się odpierdzielił?
Jak bumcy umcy, większość rozumie słowo pisane i nie trzeba przeciwko nim łopat wyciągać.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 09.10.2023 o godz. 22:16.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 09.10.2023, 22:24
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Tutaj nie o ekscytację chodzi. Drużyna, która najprawdopodobniej awansuje bezpośrednio może sobie pozwolić na 13 porażek. To nie jest wyzwanie ponad siły, nawet Wisły prowadzonej przez Sobola. Teoretycznie przed nami łatwiejsza część rundy. Zostali nam potencjalnie słabsi przeciwnicy. Nie wiem dlaczego w 6 następnych kolejkach nie mielibyśmy zapunktować jak w ostatnich 6. Co dałoby nam 11 punktów. Potem przed przerwą jeszcze dwa spotkania. Jedno zwycięstwo jest realne. Co łącznie dałoby 31 punktów. W rundzie wiosennej trzeba to przynajmniej powtórzyć (możemy 5 razy przegrać i 2 razy zremisować) i jesteśmy w domu.
Runda wiosenna będzie trudna, przynajmniej z dwoch powodów:
- zagramy tylko 6 z 15 spotkań u siebie
- dojdzie mityczna presją

W innym temacie pisałem że 12 z 24 pkt jakie zostały to obowiązek tej ekipy w tej rundzie. Po prawdzie jednak, żeby nie grać znowu z nożem na gardle wiosna trzeba zdobyć keszcze te 17-18 pkt. Wszystkie drużyny z czołówki mają swoje problemy, więc warto to wykorzystać. Na wiosnę kilka ekip które poczują szansę awansu się wzmocnią (Lechia, Płock, Miedź, Łęczna) i scenariusz sezonu może być zgoła odmienny od 22/23. Możemy jeszcze bronić miejsca premiowanego awansem po zimie.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 09.10.2023 o godz. 22:26.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 09.10.2023, 23:19
W innym temacie pisałem że 12 z 24 pkt jakie zostały to obowiązek tej ekipy w tej rundzie. Po prawdzie jednak, żeby nie grać znowu z nożem na gardle wiosna trzeba zdobyć keszcze te 17-18 pkt.
Na tę chwilę zwrócę uwagę tylko na jedną statystykę. Nie, nie na punkty ani miejsce w tabeli.

My przez cały ten sezon nie byliśmy w stanie wygrać dwóch meczów pod rząd...

Chcę wierzyć, bo jestem kibicem. Na tę chwilę jest to wiara wbrew logice, ale co innego mi zostaje? Skoro nawet Jaro nie wrzucił tej mitycznej analizy, która miała wlać otuchę w nasze serca.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 10.10.2023, 06:26
Czyli jednak - pech Znicza

Przykłady łopatologiczne dla ameb mózgowych :

- Edek zaliczył wtopę, jechał120km/h w zabudowanym i miał pecha bo akurat tam stała policja.
- Wojtek miał pecha ostatnio na kasie. Zaliczył wtopę bo skończył z mankiem 300 zł i musiał dołożyć z własnych pieniędzy.
- Maciek zaliczył wtopę, pocałował Aśkę akurat jak jego żona Zofia szła z naprzeciwka ulicą. Ale pech!
Pozwól, że rozwinę ową wspaniałą serię:
Znicz zaliczył wtopę, bronił za wysoko i miał pecha bo Wisła to wykorzystała.
Znicz miał ostatnio pecha na meczu. Zaliczył wtopę bo stracił sześć goli i wywiózł zero punktów z Krakowa.
Znicz zaliczył wtopę, przyjechał do Krakowa akurat jak Wiśle regularne gubiącej punkty u siebie wyszedł mecz. Ale pech!

Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 10.10.2023, 06:53
No i spoko, pewnie w inny dzień przy tej ilości sytuacji po obu stronach skończyć by się mogło np. 3:3. Najgorsze jest to, że ty nadal tego nie ogarniasz ))
Odpowiedz cytując
Skawa Wadowice
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 10.10.2023, 07:38
Wygraliśmy wysoko bo Znicz przyjechał grać z nami w piłkę.
Wyszli wysoko, chcieli grać piłką. Ogólnie tak jak grał Motor. Mecz mógł się skończyć różnie wiadomo. Można gdybać. Wygraliśmy wysoko i 3 pkt są najwazniejsze.

Problem jest jak przyjadą druzyny takie jak stal / chrobry / plock. Autobus na połowie i konterka. Przy naszym stylu łatwo o kontre, ale też mamy sporo strzałów w takim meczu. I tu jest właśnie problem.

Takie mecze jak ze stalą / płockiem / chrobrym wygrywa się przez SFG jak nie chce nic wpaśc. My mamy kilkanaście rzutów rożnych i nic z tego ....Nad tym trzeba mocno pracować.

Ogólnie spodziewałem się że liga będzie mocna. Obecnie jest bardzo wyrównana a faworyci zawodzą. W takim przypadku jestem dobrej myśli
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 10.10.2023, 08:53

W innym temacie pisałem że 12 z 24 pkt jakie zostały to obowiązek tej ekipy w tej rundzie. Po prawdzie jednak, żeby nie grać znowu z nożem na gardle wiosna trzeba zdobyć keszcze te 17-18 pkt. Wszystkie drużyny z czołówki mają swoje problemy, więc warto to wykorzystać. Na wiosnę kilka ekip które poczują szansę awansu się wzmocnią (Lechia, Płock, Miedź, Łęczna) i scenariusz sezonu może być zgoła odmienny od 22/23. Możemy jeszcze bronić miejsca premiowanego awansem po zimie.
To jasne. Zwracam tylko uwagę, że margines błędu jest spory. No i pozostaje kwestia tego, co sami zrobimy w kwestii wzmocnień w przerwie zimowej.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 10.10.2023, 09:04
Kurz napisał(a):Wyświetl post
To jasne. Zwracam tylko uwagę, że margines błędu jest spory. No i pozostaje kwestia tego, co sami zrobimy w kwestii wzmocnień w przerwie zimowej.
Kluczowe jest nie zepsuć pilkarzy, którzy już teraz wyglądają nieźle. Tradycją jest to, że po pół roku i przepracowanym obozie nowi piłkarze obniżają u nas loty. Teraz pora na takich: Uryga (jego liczę, bo te dwa lata robił za paprotkę w klubie), Baena, Jesus, Goku, Carbo. Czyli tak naprawdę Ci, którzy w tym momencie ciągną ten wózek.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 10.10.2023, 11:19

Średnia wyjazdowa jest wyższa niż domowa.
Wisła nie potrafi grać jak przeciwnik postawi 9 zawodników w polu karnym.
Więc wyjazdy mogą być dla nas łatwiejsze niż mecze domowe, gdzie można się spodziewać autobusu zaparkowanego przed bramką.

Jeżeli myślimy serio o awansie to potrzebujemy mieć jakieś 36 punktów po zimie - 18 i 19 kolejka - pierwsza i druga "wiosenna" jest grana w grudniu. Co oznacza, że w najbliższych 8 meczach potrzebujemy 19 punktów.
Ew. można to liczyć w ten sposób, że potrzebujemy zejść do max 2 punktowej straty do 2 miejsca na koniec grudnia.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 10.10.2023 o godz. 11:33.

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 10.10.2023, 13:29
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Na tę chwilę zwrócę uwagę tylko na jedną statystykę. Nie, nie na punkty ani miejsce w tabeli.

My przez cały ten sezon nie byliśmy w stanie wygrać dwóch meczów pod rząd...

Chcę wierzyć, bo jestem kibicem. Na tę chwilę jest to wiara wbrew logice, ale co innego mi zostaje? Skoro nawet Jaro nie wrzucił tej mitycznej analizy, która miała wlać otuchę w nasze serca.
Czysto matematycznie, nie grzeje mnie to że nie wygrywamy seriami, o ile nie będziemy przegrywać. Co nie zmienia faktu że na pewno "jakas" seria wygranych się zdarzy. Miejmy nadzieję że już od Resovii.

ŁKS Wiosna 2022 - 8 wygranych-5 remisow i 3 porażki. Średnia 1.81 na mecz, na wyjazdach praktycznie żadnych zwycięstw i mieli awans, no ale mieli już sporą przewagę po zimie. 11-4-3 i średnia 2.05

@pepe72, ta prawidłowosc wyjazdowa nie sprawdziła się na wiosnę 2023, myślę że głównie dlatego że pojawiła się "mityczna presja"
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Stary 10.10.2023, 14:46
Kluczowe jest nie zepsuć pilkarzy, którzy już teraz wyglądają nieźle. Tradycją jest to, że po pół roku i przepracowanym obozie nowi piłkarze obniżają u nas loty. Teraz pora na takich: Uryga (jego liczę, bo te dwa lata robił za paprotkę w klubie), Baena, Jesus, Goku, Carbo. Czyli tak naprawdę Ci, którzy w tym momencie ciągną ten wózek.
Mam nadzieję, że jednak będzie lepiej. Po poprzedniej rundzie straciliśmy kilku piłkarzy i trzeba było ich zastąpić nowymi, którzy pewnie potrzebowali odrobinę czasu na aklimatyzację. Teraz takich rewolucji nie będzie. W pewnym sensie baza jest, trzeba ją tylko umiejętnie wzmocnić. Zdaję sobie sprawę, że nasz budżet jest ograniczony, ale może na 2-3 solidnych piłkarzy coś wyskrobiemy (tym bardziej, że Junca może być wiecznie kontuzjowany, a z Sobczakiem chyba nie wyszło).
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 10.10.2023, 17:47
Czysto matematycznie, nie grzeje mnie to że nie wygrywamy seriami, o ile nie będziemy przegrywać.
Ty mówisz o jakichś seriach, ja mówię o tym, że nie potrafimy wygrać nawet dwóch meczów jeden po drugim ani jeden raz przez 1/3 sezonu...

I apdejt statystyczny - gra na tych warunkach, nawet jeżeli nie będziemy przegrywać, w najbardziej optymistycznym wariancie (przemiennie wygrana z remisem) daje średnią 2 punkty na mecz o ile oczywiście nic nie przegramy po drodze. Przy naszym obecnym dorobku punktowym do progu awansu bezpośredniego (63 punkty) brakuje nam 46 punktów. W 23 kolejkach pozostałych do końca. Czyli aby awansować bezpośrednio do końca sezonu musimy punktować ze średnią... minimum 2 punkty na mecz.

Innymi słowy - Twoja wersja, która wydaje się być spoko na pierwszy rzut oka, daje nam awans tylko w najbardziej optymistycznym wariancie, a i to balansując na krawędzi.

Jeszcze inaczej to ujmując - tak przechlapaliśmy sobie już 1/3 sezonu, że w praktyce jakaś seria zwycięstw musi się wydarzyć, żeby realnie myśleć o awansie bezpośrednim.
Powód: dodanie statystyk
Ostatnio edytowane przez MaLk : 10.10.2023 o godz. 18:01.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów