The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2012, 18:30
lazy napisał(a):Wyświetl post
Tak jest. Mam SUV. Bo uważam że w profesjonalnej firmie na stanowiskach kierowniczych powinni zasiadać wyspecjalizowani profesjonaliści. Dyrektorami szpitali i szkół powinni być managerowie, a nie lekarze i nauczyciele. Tak samo dyrektorem sportowym nie powinien być prawnik.
Manager czyli kto? Absolwent Zarządzania? Wtedy jest się już "managerem"?

Ponadto podoba mi się zmiana kryteriów pod swoją teorię. Chciałeś pewnie napisać "piłkarz" (wynika jasno z lekarza i nauczyciela) ale Valckx też był piłkarzem więc nie pasowałoby pod teorię dlatego napisałeś "prawnik".
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 31.05.2012, 19:04
milosz napisał(a):Wyświetl post
[COLOR=#222222] Tak, tak szprotsonku, bo jak Wisła przegrywa z Levadią to jest finansowy sukces według Ciebie, a jak gra w kw. do LM i LE to same straty, szkoda czasu na polemikę z kimś takim.
uzytkowniku milosz, czy ja napisalem coś co teraz insynuujesz? "Wisła przegrywa z Levadią to jest finansowy sukces według Ciebie," ?
Co do polemiki to nie ma sensu tracić na nią czas bo juz kilka razy we wcześniejszych postach brakło ci pary na odpisanie.
Aha, piszesz do mnie "szprotsonku" wcześniej w stosunku do innych czy tez na sb uzywałes tesktów dzieciaki,gimnazjum cos o trądziku i inne rózne, kto chce poszuka znajdzie.Jesteś pedofilem ?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 31.05.2012, 19:05
fialo napisał(a):Wyświetl post
Hmm.. ściąganie podstarzałych kolegów z dawnych lat, wypożyczenia z astronomicznymi kwotami wykupu (typowie dzialanie na jeden sezon), odpuszczanie utalentowanej młodzieży (vide sprawa Lucasa, którego Valckx nawet nie próbował zatrzymać, kiedy zgłosiło się po niego PSV - podobno taka "kolej rzeczy"), podpisywanie kontraktów ponad możliwości finansowe, kompletne zlanie polskiego rynku na rzecz współpracy z wybranymi menedżerami, etc., etc.
fialo napisał(a):Wyświetl post
Po chuju spójna ta wizja, jak dla mnie to synonim chaosu, działanie na teraz, bez żadnego pomyślunku o przyszłości. I tego oczekuje od Bednarza - stworzenia drużyny perspektywicznej, za niezbyt dużą kasę - to na pewno wyzwanie, zobaczymy co z tego wyjdzie, ale daleki jestem od siania defetyzmu
I zgadzam się z mr_kwolf - obwinianie JB za tragiczną wiosnę to oznaka choroby psychicznej, ewentualnie działanie SUV (Syndromu Uwielbienia Valckxa).
Pleciesz trzy po trzy, 3 transfery gotówkowe, (Melison, Genkow i Jovanović) i wszystkie całkiem, niezłe, wypożyczenia to konieczność, a polityka pod szybki wynik, to akurat broszka sponsora i taki jego prikaz.

Co do Lukasa to niby jak go miał zatrzymać, zamknąć na klucz !? Ot zwyczajnie można porównać szkolenie w PSV i w Wiśle młodzieży i temat upada. Stan wprowadził profesjonalizm, transfery gotowe na czas, zbudował sięć skautingu, szkoda jedynie że mógł pracować długofalowo, jak ktoś tego nie widzi ślepy jak kret i tyle.

Fakty typu MP2011 w pół roku i najlepszy wynik w europejskich pucharach są dość oczywiste i realne. Cóż, jednak jak ktoś jest ślepy na fakty...

A wpływ Probierza i Bednarza (choć w różnym stopniu) na 7 miejsce w lidze jest ewidentny i dyskusja na ten temat jest akurat jałowa.

PS. szprotson, poziom Twoich wypowiedzi jest tak dziecinny że szkoda mi czasu na odpowiadanie , jak piszesz bzdury i sam nie wiesz co piszesz to sam sie eliminujesz jako rozmówca. Co do Twoich insynuacji to cóż nie będę sie zniżał do Twojego nędznego poziomu, żegnam i bez odbioru.
Ostatnio edytowane przez milosz : 31.05.2012 o godz. 19:11.
Odpowiedz cytując
krasny
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 31.05.2012, 19:10
Nasza kadra w kolejnym sezonie będzie chyba mega liczna.
Kolejny zawodnik którym sie interesujemy to... http://www.90minut.pl/news/189/news1...u-Chorzow.html

Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 31.05.2012, 19:12
Pleciesz trzy po trzy, 3 transfery gotówkowe, (Melison, Genkow i Jovanović) i wszystkie całkiem, niezłe, wypożyczenia to konieczność, a polityka pod szybki wynik, to akurat broszka sponsora i taki jego prikaz.

Co do Lukasa to niby jak go miał zatrzymać, zamknąć na klucz !? Ot zwyczajnie można porównać szkolenie w PSV i w Wiśle młodzieży i temat upada. Stan wprowadził profesjonalizm, transfery gotowe na czas, zbudował sięć skautingu, szkoda jedynie że mógł pracować długofalowo, jak ktoś tego nie widzi ślepy jak kret i tyle.

Fakty typu MP2011 w pół roku i najlepszy wynik w europejskich pucharach są dość oczywiste i realne. Cóż, jednak jak ktoś jest ślepy na fakty...

A wpływ Probierza i Bednarza (choć w różnym stopniu) na 7 miejsce w lidze jest ewidentny i dyskusja na ten temat jest akurat jałowa.
Bardzo tendencyjny post.

To wytłumacz mi jaki jest na to wpływ Bednarza? Bo widocznie jestem zbyt mało ogarnięty życiowo że nie potrafię tego dostrzec?

Ponadto czemu zauważasz tylko sukcesy Valckxa (mistrz i LE <mega fartowne nota bene>), a wtopy pomijasz (7 miejsce, Nikozja, dwa razy PP)?

W ogóle mówi się że Bednarz był zły bo zostawił po sobie spaloną ziemię. To co w takim razie zostawił po sobie Valckx?

PS. Piszesz MP w pół roku sugerując że pracę Stana należy liczyć od pierwszego okienka czyli zimy 2011. Czemu identycznie nie ocenisz Bednarza?
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 31.05.2012 o godz. 19:15.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 31.05.2012, 19:18

Sieć scoutingu to się kilka lat buduje, jak Valckx taki szybki, to Bob Budowniczy przy nim to pan Heniek spod Tesco.

Valckx zdobył mistrzostwo Polski, a zaraz po tym trzeba było ściągać zawodników bo Cikosowi, Siwakowowi, Boukhariemu i Riosowi kończyły się kontrakty, na które przyszli kolejni wypożyczeni. Transfery może były na czas, ale niezbyt długi, więc polityka transferowa miała kierunek krótkoterminowy opierający się na krótkich kontraktach.

Wynik w pucharach? Jakby mnie interesował tylko wynik, to bym przyszedł w 90 minucie na stadion, sprawdził telebim i wrócił do domu. Niby w gruncie rzeczy wynik jest podobny do tego z 2002/2003, jednak który sezon będzie wspominany z większym rozrzewnieniem? No chyba ten Kasperczakowy. Taka perspektywa wskazuje, że rzeczony wynik nie jest najlepszy. Gra nie zachwycała i trzeba to jasno przyznać.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 31.05.2012, 19:25
mr_kwolf :

Co do Bednarza i tego co zrobił w kontekście bieżącej rundy to było już tyle razy tu pisane że sam sobie poszukaj.

Apoel okazał się mocną drużyną więc niby jaka to wtopa !?7 Miejsce w lidze to zmiany trenerów, praca Probierza, zdemotywowanie piłkarzy w trakcie sezonu miedzy innymi przez Bednarza i kilka innych czynników też nie chce mi sie tego powtarzać , w sumie radze przeglądnąć wątek a nie wracać do tego samego setny raz..

Transfery Valkx'a wzmacniały Wisłę w większości piłkarzy przez niego sprowadzonych , u Bednarza było dokładnie odwrotnie z wyjątkiem jednego zawodnika reszta to były per salto osłabienia.

Wpływ Benarza na MP był niemal zerowy, bo zawdzięczamy je piłkarzom z którymi nic wspólnego Twój Idol Bednarz nie miał, a wpływ zawodników Valckx'a na MP był decydujący.

Już samo porównywanie Bednarza z Valckxem jest wystarczająco komiczne że ciągniecie tego tematu jest bezcelowe.
Ostatnio edytowane przez milosz : 31.05.2012 o godz. 19:28.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 31.05.2012, 19:29
Co do Bednarza i tego co zrobił w kontekście bieżącej rundy to było już tyle razy tu pisane że sam sobie poszukaj.

Apoel okazał się mocną drużyną więc niby jaka to wtopa !?7 Miejsce w lidze to zmiany trenerów, praca Probierza, zdemotywowanie piłkarzy w trakcie sezonu miedzy innymi przez Bednarza i kilka innych czynników też nie chce mi sie tego powtarzać , w sumie radze przeglądnąć wątek a nie wracać do tego samego setny raz..

Transfery Valkx'a wzmacniały Wisłę w większości piłkarzy przez niego sprowadzonych , u Bednarza było dokładnie odwrotnie z wyjątkiem jednego zawodnika reszta to były per salto osłabienia.

Wpływ Benarza na MP był niemal zerowy, bo zawdzięczamy je piłkarzom z którymi nic wspólnego Twój Idol Bednarz nie miał, a wpływ zawodników Valckx'a na MP był decydujący.

Już samo porównywanie Bednarza z Valckxem jest wystarczająco komiczne że ciągniecie tego tematu jest bezcelowe.
Ok, to mi wystarczy. Nie masz żadnych argumentów na wytaczane przez mnie tezy tylko zbywasz je ogólnikami albo tekstami typu "sam sobie znajdź", "było już mówione", "przecież to oczywiste" itd itp.

A twoje wstawki typu "Twój Idol Bednarz" są dziecinne. Mogłeś je sobie darować.

PS. W momencie przyjścia Bednarza Wisła była na 6 miejscu w tabeli. Faktycznie. Wszystko złe w ten sezonie zaczęło się w dniu jego przyjścia. Do tego dnia wszystko szło zgodnie z planem.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 31.05.2012 o godz. 19:37.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 31.05.2012, 19:36
mr_kwolf czytanie nie boli , po prostu ten temat juz był wałkowany przez wiele stron a poglady które prezentujesz zostały tu już wyśmiane więc nie zawracaj głowy...

______
murray to sobie poczytaj ... na temat między innymi sieci skautingu w kontekście pracy Stana Valckx'a. http://www.weszlo.com/blog/17/812
Ostatnio edytowane przez milosz : 31.05.2012 o godz. 19:40.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 31.05.2012, 19:39
TymonPRO napisał(a):Wyświetl post
No być może bo nie czytałem ostatnich stron,jeśli to prawda to potwierdza się tylko fakt że Bednarz jest skończonym frajerem i popełnia te same błędy
Chciałoby się rzec: "miernoty umysłowe", ale to internet więc się nie mówi, a pisze jedynie...

tak, to w 100% od Bednarza zależy sprzedaż najlepszych, to tylko i wyłącznie widzimisie Jacka, pewnie przyda się kasa Bednarzowi... albo nie pójdzie cichaczem do Myślenic...

tyle lat, tyle lat a 80% forum dalej żyje w ciemnocie...

Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 31.05.2012, 19:43

[/COLOR]
Żeby wyśmiać twoją teorie. Wybrałem ostatni mecz sezonu 2008/09 (mistrzostwo Bednarza) i 2010/11 (mistrzostwo Valckxa).

Składy z obu meczy:

http://www.90minut.pl/mecz.php?id_mecz=515944

http://www.90minut.pl/mecz.php?id_mecz=695420.

Ściągnięci przez Bednarza:
Singlar, Marcelo, Łobodziński, Ćwielong, Diaz, Jirsak.

Ściągnięci przez Valckxa:
Pareiko, Siwakow, Melikson, Genkov.

Faktycznie Valckx miał autorski zespół zbudowany na swoich zawodnikach, a Bednarz jechał na zawodnikach ściągniętych przez poprzedników.

Tylko wiesz, jak masz mi odpisać na tego posta że już było to kiedyś tłumaczone lub inny bezsensowny frazes to nie odpisuj. Szkoda miejsca.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 31.05.2012, 19:50
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli informacje o sprzedaży Genkova i Meliksona to prawda, to mamy oficjalnie wyprzedaż. Powodzenia życzę z łamagami które Bednarz sprowadzi na ich miejsce...
hmmm taki kumaty, a zapomniał, że Bednarz wspominał o tym kilka tygodni temu...

Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 31.05.2012, 19:51
mr_kwolf :

Singlar, Łobodzinsk, Ćwielong, Diaz, Jirsak , hahahaha !!!!!! No super piłkarze ....

Poza Marcelo u Bendarza same niewypały.

Pareiko, Siwakow, Melikson, Genkow i ... co nie widać różnicy !?

Rozumiem że wolisz Ćwielonga od Genkowa, Jirsaka od Melikosna, a wartość Diaza czy Łobodzińskiego dla zespołu większa niż Pareiki ...no jak tu sie z Ciebie nie śmiać.

Skoro masz też problemy z czytanie wstecz ...to w kontekście Bednarza 3 posty :
Markus napisał(a):Wyświetl post
Bez przesady. Problemy z grą Wisły i motywacją nie brały się z liczby obcokrajowców, tylko z błędów trenerskich, a później skandalicznych posunięć Bednarza, który doszczętnie robił motywację zawodników swoimi wypowiedziami i planami ogłoszonymi jeszcze w pierwszej fazie rundy wiosennej.

Przyczyn słabszej gry zespołu było oczywiście więcej (np.: aż 3 trenerów – to musi zostawić negatywny ślad), ale nie ulega wątpliwości, że te „Bednarzowe” były decydujące dla kwestii dalszej motywacji zawodników. To on zabił ich zaangażowanie i odebrał perspektywy dalszej pracy, sens zabiegania o przyszłość jeszcze wówczas, gdy wszystko było nadal do wygrania. Warto pamiętać, że Ci sami piłkarze pod wodzą Valckxa jako szefa nawet rozczarowując, gromadzili w lidze więcej punktów – wystarczy porównać bilans obu rund. I to bez kluczowych zawodników przez wiele meczów jesienią. Dlatego mam pełne podstawy zakładać, że gdyby nie złe decyzje Cupiała i nie Bednarz, Wisła do samego końca byłaby w grze przynajmniej o puchary.
To Bednarz i Probierz odpowiadali za zaangażowanie oraz motywację zawodników wiosną, a nie Valckx czy Maaskant. Ja nie będę obciążał odpowiedzialnością Holendrów za błędy ludzi, którzy przejęli ich obowiązki i załatwili nam swoimi posunięciami rundę wiosenną.
Natomiast sprawy związane z brakiem wypłat pensji zostały później jasno zdementowane przez Genkowa.
Absurdalne jest też łącznie stopnia zaangażowania piłkarzy z ich zagraniczną narodowością w jakiejkolwiek formie – przypomnę bowiem, że również „polska Wisła” dawała bardzo wiele razy popis nonszalancji, minimalizmu i piłki plażowej. Już zapomnieliśmy o regularnym symulowaniu waleczności np.: przez Brożka (słynne machanie rękami), k….aniu dookoła, zamiast bieganiu Małeckiego, truchtaniu Boguskiego, Ćwielonga, Baszczyńskiego, Zieńczuka i innych? O kompromitującym zaangażowaniu choćby meczach z Odrą, Piastem, Polonią Bytom, Pogonią Szczecin itd.? Jakim zaangażowaniem i walecznością imponuje Garguła?
Było mnóstwo spotkań na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat, w których nasi polscy zawodnicy dawali popis nieprofesjonalnego podejścia do obowiązków meczowych. Więc Twoje stawianie sprawy uważam w tej kwestii za błędne.
I tekst 3-ci o Bednarzu w sumie nic dodać:

Merkury napisał(a):Wyświetl post
Jak można porównywać tych dwóch ludzi. Bednarz w żadnym klubie nie poradził sobie na tym stanowisku, od momentu zwolnienia z Wisły za pierwszym razem nie mógł znaleźć nawet zatrudnienia. Pamiętam testy kelnerów z restauracji w Hiszpanii czy świeżą sprawę testowania amatora z Brazylii.
Merkury napisał(a):Wyświetl post
Bednarz nadaje się jedynie do rozwiązywania umów z niechcianymi piłkarzami w klubie i opowiadaniem w mediach banałów ocierając się przy tym o śmieszność. Ciekawe czy w normalnej spółce byłoby możliwe by członek jej zarządu publicznie mówił o problemach finansowych ba w dużej mierze wyimaginowanych albowiem teraz UEFA Wiśle przekaże pieniądze z tytułu gry w europejskich pucharach.
Sytuacja z Madziarą ukazuje jaki panuje bałagan w klubie gdyż odpowiedzialny za tą sprawę człowiek dzierży stery w naszym pionie sportowym.
Stoimy w miejscu, nic się nie dzieje a za kilka miesięcy będziemy mieć kolejne polowania na czarownice tym razem w roli głównej nie wystąpią Holendrzy a dwaj Narcyzi Bednarz i Probierz "mag taktyki". Ruchy w Wiśle są tak przewidywalne że można samemu pisać scenariusze na przyszłość.
Bednarz negocjuje tyle czasu przedłużenie umów z 3 zawodnikami w takim razie odpowiedzcie sobie ile mu zajmie pozyskiwanie zawodników z innych klubów - kilka lat.

Ostatnio edytowane przez milosz : 31.05.2012 o godz. 19:58.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 31.05.2012, 19:53
Singlar, Łobodzinsk, Ćwielong, Diaz, Jirsak , hahahaha !!!!!! No super piłkarze ....

Poza Marcelo u Bendarza same niewypały.

Pareiko, Siwakow, Melikson, Genkow i ... co nie widać różnicy !?
Znowu zmieniasz temat. Twierdzisz że..

A zresztą nieważne. Żyj sobie w tym świecie uwielbienia do Valckxa. Szkoda mi spędzać wieczoru na walkę z wiatrakami.

PS. Tego wyśmiewanego Diaza nieomylny Valckxa też sobie ściągnął. Więc może skasuj go bo nie pasuje do towarzystwa.

PS2. Ide o zakład że będziemy w trójce w przyszłym sezonie. Jeżeli jesteś zainteresowany to proszę o kontakt. Liczę że mnie nie zawiedziesz skoro jesteś taki pewny swoich apokaliptycznych wizji. Cytowanie Markusa mogłeś sobie darować. On swego czasu też zarzekał się że przyjście Valckxa to początek wyprzedaży zespołu. Nie przypominam sobie żeby uderzył się w pierś tylko dalej kontynuuje swój marsz narzekania na wszystko co jest związane z Wisła.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 31.05.2012 o godz. 20:06.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 31.05.2012, 20:01
Singlar... o klasę lepszy od Lameya. Jovanović to taki Serge Branco, który w ogóle nie ma pojęcia co to piłka nożna.
Łobodzinski... można się spierać ale od Ilieva na pewno gorszy nie był.
Ćwielong... Hmmm czy Kirm jest lepszy? Kirmowi granie w 17C chyba nie przeszkadza więc Słoweniec lepszy.

Diaz, Jirsak... grali wtedy i grają teraz...

Jaliens vs Marcelo... punkt dla łysego...
Siwakow to była tragedia... samobój Valkxa.
Melikson to strzał za 2 pkt. ale na 1,5 rundy bo następne 1,5 rundy to grał beznadziejnie.

Kolejny raz cytujecie gościa, który pisze w temacie o którym nie ma zielonego pojęcia...
Ostatnio edytowane przez thechris : 31.05.2012 o godz. 20:05.
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary 31.05.2012, 20:06
Na kilku doświadczonych (i starych) piłkarzach oparł się GKS Bełchatów. Do końca bronili się przed spadkiem. .
Mam rozumieć że to jest argument na rzecz zatrudniania "Jaliensów" ?

A skoro masz mózg to .......
Specjalnie "zastosowałem" w odpowiedzi twoje odnoszenie się do móżgu (jego braku) bo wkurza mnie ten poziom dyskusji jaki zapoczątkowałeś ..... ty masz mózg a ci co sadzą inaczej niż ty nie . Tak się nie dyskutuje.

zastanów się, jaki wpływ na wyniki mógł mieć burdel z ciągłymi zmianami trenerów. Mieliśmy tego przykład wcześniej.
Bawcie się w demagogię na zdrowie, ale nie pieprzcie przynajmniej że "młodzi, zdolni i kochający Wisłę (szczególnie w dniu wypłaty)" podniosą poziom sportowy.
Pokaż mi gdzie ja napisałem że zmienianie trenerów po trzech przegranych meczach jest ok ?

Wracając jeszcze do Czekaja to chciałbym ci przypomnieć że sam Maaskant mówił że Czekaja chciał do składu wprowadzać tylko ciągłe kontuzje mu na to nie pozwalały.
Żeby była jasność Jaliens dla mnie był najsłabszym ogniwem obrony w tym sezonie. Prawdą jest jednak że to nie obroną ten sezon przegraliśmy .
Ostatnio edytowane przez Grantar : 31.05.2012 o godz. 20:10.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
Sancezz
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 31.05.2012, 20:13
Grantar napisał(a):Wyświetl post
Żeby była jasność Jaliens dla mnie był najsłabszym ogniwem obrony w tym sezonie. Prawdą jest jednak że to nie obroną ten sezon przegraliśmy .
Przegraliśmy brakiem dobrej "siły" na bokach obrony.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 31.05.2012, 20:14
mr_kwolf :

Otóż Diaz dla Bednarza to lepszy transfer, a dla Stana to jeden z najgorszych ot różnica.

Moim zdaniem ta niechęć do "obcego" to niestety zaściankowość niektórych, którzy to nie rozumieją że tylko otwierając sie na zachodnich piłkarzy i na zachodnią myśl szkoleniową daje realną szanse rozwoju naszemu klubowi.

Rzecz w tym że należy krytykować poszczególnych piłkarzy zagranicznych obecnych w Wiśle i krytycznie spoglądać na kolejnych, podobnie jak należy twardo i bezkompromisowo domagać się więcej również od Stana lepszych zawodników, ale raz na to potrzebne są środki /i tu wola bosa jest decydująca/, a dwa o wiele ważniejsze nie należy przekreślać szansy jaką jest dla Wisły ktoś z wiedzą byłego dyr. sp. PSV, wręcz przeciwnie ...koniecznie należałoby budować Wisłę w oparciu o model funkcjonowania choćby takiego PSV.

PS. Pierwsza trójka, nie rozbrajaj mnie to porażka. Nasza liga jest tak słaba że w trójce to może być dowolny zespól z 8-mu , czyli np. Korona, to dla nas sukces nie jest. Naszym celem powinno byc budowanie zespołu który awansuje do LE, a lepiej ażeby zbliżył się poziomem do Apoelu. Praca Bednarza w tym niestety nie pomoże.

_________
Żyć be ze mnie nie możesz . thechris, tylko nadal nie wiem co robisz tu na tym forum, na mecze nie chodzisz , na piłce sie nie znasz, oj coś pobłądziłeś w netcie ...

No tak Singlar, Łobodziński i im podobni to byli świetni piłkarze , dlaczego ..pewnie dlatego że już ich nie ma ... Jovanovic zaś według ciebie już nie, Melikson to tez według Ciebie nie jest wzmocnienie dla Wisły, dlaczego !? A bo sa piłkarzami Wisły, tyle że jak ją opuszczą to już będziesz o nich pisał w samych superlatywach, szkoda mi nawet czasu do odpowiadania na porównania wyrwane z kontekstu , generalnie szkoda mi na Ciebie czasu, swoją drogą ależ Ty tej Wisły nie znosisz .
Ostatnio edytowane przez milosz : 31.05.2012 o godz. 20:40.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 31.05.2012, 20:18
u Bednarza było dokładnie odwrotnie z wyjątkiem jednego zawodnika reszta to były per salto osłabienia.
Ta, Alvarez wcale nie był lepszy od dowolnego z obrońców sprowadzonych przez Valckxa. Singlar nie byłby podstawowym zawodnikiem obecnej Wisły. Kirm nie wychodził przez 4 sezony w pierwszym składzie, a Niedzielan i Garguła przed kontuzjami wcale nie grali na reprezentacyjnym poziomie. Nom, same osłabienia.
Edit: zapomniałem o Diazie.

A tak mówiąc poważnie, bez sarkazmu, to ciekawi mnie jak niektóre "wzmocnienia" Valckxa byłyby postrzegane gdyby nie luki w składzie, które praktycznie gwarantowały im grę w wyjściowej jedenastce. Jak oceniano by Lameya czy innego Jovanovicia, gdyby o miejsce w składzie rywalizowali z 30toletnim Baszczyńskim? Jak Jaliens z sezonu 10/11 wyglądałby przy 29letnim Głowackim? Jak wypadliby Genkov i Biton w konfrontacji z Brożkiem z sezonów 07/08 lub 08/09? itd.itp.

Moim zdaniem sprowadzenie Jaliensa na pozycję Głowackiego, to mniej więcej takie samo "wzmocnienie" jak sprowadzenie Łobodzińskiego w miejsce Kosy. Niby grali w pierwszym składzie, ale raczej przez brak sensownych konkurentów, niż wysoki poziom sportowy. Te transfery są postrzegane skrajnie różnie, bo Łobo przyszedł bezpośrednio po Kosie, a Jaliens kilka miesięcy po wyprzedaży, gdy podstawowym zawodnikiem był Bunoza. Stąd Jaliens jest "wzmocnieniem" - bo kibice nie porównywali go do żadnego sensownego piłkarza, tylko cieszyli się, że Gordan siądzie na ławie.
Ostatnio edytowane przez jova : 31.05.2012 o godz. 20:25.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 31.05.2012, 20:41
No tak jova, bo Niedzielan , Garguła sprawdzili się w Wiśle i w sumie Bedarz to miał same super transfery, to się nazywa "czarny humor , hahaha, to forum jednak potrafi rozbawić .
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 31.05.2012, 20:42
No tak jova, Niedzielan , Garguła sprawdzili się w Wiśle i w sumie Bedarz to miał same super transfery, to się nazywa "czarny humor , hahaha, to forum jednak potrafi rozbawić .
Nie chodziło mi o to, że się sprawdzili. Moim zdaniem nie ma większych podstaw, by nazwać ich osłabieniami lub niewypałami. O takim a nie innym przebiegu ich karier zadecydowały czynniki losowe. Ich sprowadzenie nie było błędem Bednarza.
"W sumie Bedarz to miał same super transfery"? A gdzie ja niby coś takiego zasugerowałem?
Ostatnio edytowane przez jova : 31.05.2012 o godz. 20:54.
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary 31.05.2012, 20:57
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
Wszystko, co napisałeś pokazuje jedynie, że "mózgowcem" to Ty jednak raczej nie jesteś.
To samo mógłbym napisać o tobie po tym zdaniu .... świadczy o tym jak traktujesz rozmówców . Odniosę się jednak do twoich "argumentów"
... co mistrz rozumowania tu nam napisał ?
Strategia wdrażana przez Valckxa, bazująca na skutecznych i sprawdzonych rozwiązaniach funkcjonowania klubu od lat z powodzeniem wdrażanych nie tylko na zachodzie, gwarantowała długofalowy sukces. Już w pierwszym roku obowiązywania dała MP i fantastyczny wynik w Europie. Ale ponieważ była niewygodna wielu osobom, mających od lat destrukcyjny wpływ na Cupiała, została rozwalona gdy tylko pojawiły się pierwsze kłopoty.
Napiszę szczerze: może to były jedynie słuszne zachodnie wzorce zarządzania klubem, które długofalowo przyniosłyby sukces ..... Ale ja tego nie widziałem w grze Wisły. I nie chodzi mi o wyniki. Chodzi mi o grę, którą mimo mojego oddania Wiśle ciężko było oglądać. Ten zespół nie miał "oblicza", charakteru nawet kilku wypracowanych schematów.
Ja kiedyś napisałem że zgodziłbym się na środek tabeli w sytuacji w której widać jakieś budowanie nowej perspektywicznej drużyny ....Tu nic takiego nie było widać. Cupiał dał kasę aby zatrudnić super fachowców i "gotowych " do ligi mistrzów piłkarzy. W momencie gdy ta koncepcja nie zadziałała , wrócił do starego.
Co do tego nowoczesnego zarządzania, gdzie mamy profesjonalną szkółkę dla młodzieży ? . Co Walkx zrobił w tym temacie.
Nie rozumiem też zupełnie zadowolenia z wyników Wisły w tym sezonie.
Moim zdaniem jak piszesz "fantastyczny wynik" w pucharach byłby dużo mniej fantastyczny gdyby nie duża kupa szczęścia. A o lidze nie piszę już bo żal ściska i ściskał zanim zwolniono Maaskanta.
A za 7 miejsce podziękuj Bednarzowi i Probierzowi, bo tak mało punktów jak wiosną Wisła nie zdobywała nigdy wcześniej za szefowania Valckxa.
? Przypomnij mi kiedy Walckx odszedł ?
Ostatnio edytowane przez Grantar : 31.05.2012 o godz. 21:00.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 31.05.2012, 21:28
Grantar napisał(a):Wyświetl post

? Przypomnij mi kiedy Walckx odszedł ?
Ty naprawdę sądzisz, że od chwili przyjścia Bednarza i Probierza, Valckx miał cos do powiedzenia? (w Wiśle oczywiście)
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary 31.05.2012, 21:32
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Powinieneś jeszcze dodać:

Mam mózg i widzę, że Cupiał wykonuje bezsensowne (z punktu widzenia kbiców Wisły, no może on widzi w tym jakiś sens) ruchy: zwalnianie kolejnych trenerów w trakcie rundy, nierealne oczekiwane bez dawania koniecznej na ich realizacje kasy, zatrudnianie tych, którzy już wcześniej sie nie sprawdzili.
Podejrzewam, że gdybyśmy mieli w składzie połowe Borussi i połowę Barcelony, a polityka sportowa i żonglowanie trenerami byłaby taka do jakiej przyzwyczaja nas Cupał (chociaż ja nie mogę się do tego przyzwyczaić), to i tak nie zdobylibyśmy mistrzostwa.
W skrócie: nieważne jakimi piłkarzami gramy. Ważne jak bardzo w trakcie sezonu mącimy im w głowach wymagająć bókwico, kiedy sami jako klub nie zachowujemy się profesjonalnie.
Masz trochę racji ale przykłady Lecha i Pogoni Szczecin pokazują że zmiana trenera w sezonie nie koniecznie muszą być błędem. Ja też myślę że trener musi mieć minimum te 2 pełne lata by go ocenić,
W przypadku Maaskanta ani nie postulowałem by odszedł ani nie protestowałem gdy mu podziękowano. Błędem podstawowym moim zdaniem było to że zrobiono to zanim znaleziono docelowego trenera (Probierza).
A i tak tych 3 trenerów najlepiej trenował ........... Moskal
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 31.05.2012, 21:37
thechris napisał(a):Wyświetl post
Teraz niektórzy na oczy przejrzeli... Bo jak Maor handlował ojczyzną to wtedy nikt złego słowa nie powiedział.

Co do wypowiedzi Izraelczyka, że klub ma problemy finansowe i dlatego chce odejść to ok. Nie mam z tym problemu. Szkoda, że nie tak dawno mówił ile to Wiśle zawdzięcza, że wkupiła go za niemałe pieniądze i że ma tu kontrakt na 5 lat bla, bla bla... Po prostu nie lubię chorągiewek ani wśród kibiców ani wśród piłkarzy. A chyba ciężko o większą chorągiewkę niż Melikson co wyszło już przy "losowaniu kadry" (zwalniamy maszynę losującą i tym razem wylosowałem IZRAEL Hurrraaa!) a nie dopiero teraz.
Tyś jest chorągiewka.
Pewnie powiedziano mu, klub ma problemy finansowe, musisz odejść stąd ta wypowiedź.

a tak poważnie - thechris - wyjdź i nie wracaj

Cytat:
Singlar... o klasę lepszy od Lameya. Jovanović to taki Serge Branco, który w ogóle nie ma pojęcia co to piłka nożna.
Łobodzinski... można się spierać ale od Ilieva na pewno gorszy nie był.
Ćwielong... Hmmm czy Kirm jest lepszy? Kirmowi granie w 17C chyba nie przeszkadza więc Słoweniec lepszy.

Diaz, Jirsak... grali wtedy i grają teraz...

Jaliens vs Marcelo... punkt dla łysego...
Siwakow to była tragedia... samobój Valkxa.
Melikson to strzał za 2 pkt. ale na 1,5 rundy bo następne 1,5 rundy to grał beznadziejnie.
a za tego posta to kopa w dupe od moderatora powinienes dostac z życzeniami udanego transferu na sopcascie...
Ostatnio edytowane przez JrQ- : 31.05.2012 o godz. 21:41.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 31.05.2012, 21:46
Uwielbiam, po prostu uwielbiam ten wspaniały i sielski mit o środkowym miejscu w tabeli, byle tylko widoczne były jakieś perspektywy. Ci wszyscy miłośnicy "krakowskiej piłki" i pięknego stylu są zapewne doskonałymi znawcami, czego nie śmiem kwestionować. Z kopaną za pan brat jesteście pewnie od lat, co Wam się chwali. Naprawdę wspaniale.

Teraz uświadomcie sobie wreszcie, że za Wisłą stoi pan Cupiał, dla którego styl jest sprawą drugorzędną. Znacznie bardziej interesują go wymierne (szelest, bynajmniej nie gazety) wykładniki sukcesu. Możecie sobie powtarzać swoje piękne frazesy, co jest dowodem indolencji umysłowej, jeśli z Wisłą jest się od pewnego czasu. Od dawna zarządzanie drużyną nakierowane jest na jak największy sukces (często ponad stan), także finansowy - wyprzedaże - co paraliżuje jakikolwiek długofalowy rozwój. No bo u nas nie ma mowy o jakiejkolwiek ciągłości. W Wiśle rządzą rewolucja i nieustanne przewroty. Cupiał jest takim bystrzakiem, że kiedy tylko coś się sypie, odwraca się od pomysłu i rozwiązań szuka w mediach i masowej opinii. Jak mądre jest takie postępowanie, wszyscy mogliśmy zobaczyć.

Spójrzcie na Ruch Chorzów albo Śląsk Wrocław. Szczególnie ekipa z Chorzowa grała naprawdę dobrą piłkę. Dlaczego? KONSEKWENCJA w budowie.

Nie mam więcej do dodania. Nadaj babrajcie się w tym bagnie, próbując dowieść wyższości jednego decydenta nad drugim. Obydwaj, pomimo najszczerszych chęci (w co staram się wierzyć), gówno mogą (mogli) tutaj zrobić, bo wyżej jest ktoś NIEOMYLNY, kto swoimi błędami wciąż pogrąża nasz klub.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 31.05.2012, 21:50
Wszystko, co napisałeś pokazuje jedynie, że "mózgowcem" to Ty jednak raczej nie jesteś.

Strategia wdrażana przez Valckxa, bazująca na skutecznych i sprawdzonych rozwiązaniach funkcjonowania klubu od lat z powodzeniem wdrażanych nie tylko na zachodzie, gwarantowała długofalowy sukces. Już w pierwszym roku obowiązywania dała MP i fantastyczny wynik w Europie. Ale ponieważ była niewygodna wielu osobom, mających od lat destrukcyjny wpływ na Cupiała, została rozwalona gdy tylko pojawiły się pierwsze kłopoty. A za 7 miejsce podziękuj Bednarzowi i Probierzowi, bo tak mało punktów jak wiosną Wisła nie zdobywała nigdy wcześniej za szefowania Valckxa.

I to Czekaj mógłby się wiele nauczyć od Jaliensa, a nie Jaliens od Czekaja. To, co dziś robi Bednarz i pierdoły, które wygaduje wraz z innymi "polskimi działaczami" jest jedynie drogą do kolejnej sportowej i finansowej katastrofy.
Takie pytanko mi przychodzi na myśl. Na trening Holandii przyjdziesz ubrany w pomarańczową koszulkę i dostaniesz orgazmu na widok van Persiego, Robbena, Sneijdera, Huntelaara i reszty? Cały ten zaciąg Valckxa miał rok, a niektórzy nawet kilka miesięcy dłużej, aby można było ich ocenić. Pod względem jakości to najbardziej przepłacona drużyna w historii Wisły. Poprzednie kadry zawodnicze zarabiały sporo mniej, a na boisku nie było widać żadnej różnicy. Ile dobrych spotkań Wisła rozegrała w lidze w ciągu tych 1,5 roku? Jeden - w Poznaniu od 15 minuty na początku ostatniego sezonu i fragmentami we Wrocławiu za Moskala. Reszta to kopanina, liczenie na zryw Meliksona, czy innych. Żadnego ofensywnego stylu. Czy Jaliens pokazał przez tyle miesięcy, że jest wart takiej kasy? Nie. To samo można powiedzieć o jego koledze Lameyu, Ilievie, Nunezie, Genkowie i reszcie. Czy Bednarz i Probierz byli w klubie, kiedy drużyna kompromitowała się na jesieni w wielu spotkaniach? Bo zaraz do tego dojdziemy. Większej hańby niż derbów na jesieni i radosnego Maaskancika po porażce nie pamiętam w ostatnich kilku latach.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 31.05.2012 o godz. 21:59.
Odpowiedz cytując
qchar90
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 31.05.2012, 21:55
jak dla mnie Bednarz and Probierz moga byc w trojce, czy nawet mistrza zdobyc, ale w rozgrywkach europejskich sie skompromitują
jak czytam ze Bednarz nie jest zly, to ciekawe czemu przez 3 lata nigdzie nie pracowal
Probierz nie lepszy, mag polskiej mysli szkoleniowej

Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Stary 31.05.2012, 22:03
jova napisał(a):Wyświetl post

Moim zdaniem sprowadzenie Jaliensa na pozycję Głowackiego, to mniej więcej takie samo "wzmocnienie" jak sprowadzenie Łobodzińskiego w miejsce Kosy. Niby grali w pierwszym składzie, ale raczej przez brak sensownych konkurentów, niż wysoki poziom sportowy. Te transfery są postrzegane skrajnie różnie, bo Łobo przyszedł bezpośrednio po Kosie, a Jaliens kilka miesięcy po wyprzedaży, gdy podstawowym zawodnikiem był Bunoza. Stąd Jaliens jest "wzmocnieniem" - bo kibice nie porównywali go do żadnego sensownego piłkarza, tylko cieszyli się, że Gordan siądzie na ławie.
W otchłani ślepego zafascynowania a nawet atmosfery głaskania po jajkach gwiazdek z 7. miejsca w Ekstraklasie można przeczytać na forum jakiś sensowny post. Jaliens okazał się takim "wzmocnieniem", że szybko zaczęto tęsknić za Gordanem "Bonarka" Bunozą. Facet z takim CV jak "Kew" odwalił taką pańszczyznę i to za taką grubą kasę... takiego pasożyta nigdy nie było na R22 i mam nadzieje, że już nie będzie.

qchar90 napisał(a):Wyświetl post
jak dla mnie Bednarz and Probierz moga byc w trojce, czy nawet mistrza zdobyc, ale w rozgrywkach europejskich sie skompromitują
jak czytam ze Bednarz nie jest zly, to ciekawe czemu przez 3 lata nigdzie nie pracowal
Probierz nie lepszy, mag polskiej mysli szkoleniowej
Obrona 7. miejsca jest realna. Ale puchary? Myślę, że nie będzie okazji do kompromitacji tak jak w nadchodzącym sezonie. Zresztą LE to takie gówniane rozgrywki, że żal w nich się kopać. Mniej więcej coś jak dawny Puchar Ligi w Polsce. Połowa sensownych klubów kombinuje jak tu szybko odpaść...

Co do ligi to Pogoń i Piast wydają się mocniejsze od Cracovii i ŁKS-u więc o to 7. miejsce nie będzie tak łatwo.
Ostatnio edytowane przez thechris : 31.05.2012 o godz. 22:14.
Odpowiedz cytując
Towarzysz Generał
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 31.05.2012, 22:27
Tak tylko przypomnę, że za Bednarza zdobywaliśmy 77 i 64 pkt w lidze, a za Stana nie doczłapaliśmy nawet do 60 (co powinno być granicą przyzwoitości). Do tego liga obniża swój poziom, więc powinno być łatwiej.

Krótko mówiąc nie gloryfikujcie tak Valckxa, bo jakiś spektakularnych sukcesów za jego kadencji nie odnieśliśmy. Nie żeby Bednarz był lepszy, ale Holender zostawił nas z gołą dupą na wietrze, a niektórzy chcą go pod skorupką całować.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów