The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.03.2012, 13:01
TymonPRO napisał(a):Wyświetl post
Pan Cupiał zaczyna przypominać pana Wojciechowskiego a tego w Krakowie chyba nikt nie chce.

Apel do pana Cupiała-trochę spokojniej,wystarczy tych rewolucji co sezon,które ostatecznie nic nie dają

Stan Valckx jest jednym z naszych najlepszych ludzi,których mamy
Tylko Wojciechowski daje pieniadze a Cupiał juz nie a to znaczna roznica. Staszek musi zostac, Bednarz juz był a 2 razy do tej samej rzeki sie nie wchodzi
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 07.03.2012 o godz. 13:12.
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 07.03.2012, 13:22
O przebudowie zespołu wiadomo od co najmniej kilku miesięcy. Budżet sporo zyska dzięki zwolnieniu wielu bardzo przepłacanych piłkarzy. Jestem przekonany że za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze można zbudować coś sensownego, zdecydowanie sensowniejszego aniżeli w tej chwili i myślę że lepiej zrobi to Stan aniżeli (L)ysy. Dla mnie to by była szokująca zmiana, choć pracę (L)ysego oceniałem nie najgorzej.

mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Bednarz juz był a 2 razy do tej samej rzeki sie nie wchodzi co potwierdził Zurawski i chyba mozna to sobie powiedziec - Basałaj.
Szlag, jak mnie irytuje używanie tego przysłowia przez osoby niemające pojęcia o co w nim chodzi...
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 07.03.2012, 13:26
Markus napisał(a):Wyświetl post
Byłoby strasznie szkoda, gdyby jedyna mądra "rzecz", którą w ostatnich latach zrobił Cupiał - Stan Valcks - wyleciał z klubu. Bo znów się bossowi zmienił humor, zmieniła moda i odezwała irracjonalna tęsknota za przykładowym Bednarzem.
Jeśli w tych wszystkich plotkach jest ziarno prawdy, możemy uznać, że Cupiał się sparzył na "zagranicznym" pomyśle Basałaja. Najwyraźniej nie potrafi ocenić obiektywnie, tego, co mimo przeciwności, udało się jego klubowi osiągnąć w tym czasie. Szkoda, bo to może oznaczać, że w najbliższych latach nie tylko mistrzostwo, ale zakwalifikowanie się do pucharów będzie nie lada sukcesem.

I pomyśleć, że o zwolnieniu Maaskanta i być może końcu Valcksa w WIśle w takim stopniu zdecydował pech i niekorzystny zbieg okoliczności...
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 07.03.2012, 13:51
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ja ma tylko jedno pytanie: gdzie Ci frajerzy którzy obrażali mnie, kiedy pisałem że nasi rodacy robią wszystko, żeby tylko eksperyment z Holendrami został przerwany? Żeby nie zaburzać status quo, w którym między klubami krążą ciągle te same nazwiska...
Miejcie odwagę cywilną, pośmiejemy się teraz razem z mojej paranoi i teorii spiskowych.
Ci "nasi rodacy" to chyba goście w stylu Kafarskiego, Kasperczyka i Pasieki, bo to oni ogrywali Wisłę Maaskanta i obnażali jej słabość. Jeśli twierdzisz, że wyniki były zadowalające i nie są głównym powodem tego, że Bossowi odechciało się współpracować z Holendrami, to można nazwać to teorią spiskową.
Cupiał zawsze tak reagował na niepowodzenia Wisły - niezależnie od tego, czy chodziło o Skorżę i Bednarza, czy o Valckxa i Maaskanta. Przecież to nie jest pierwszy raz, gdy wszystko rozpieprzamy i zaczynamy budować od nowa.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.03.2012, 13:57
jova napisał(a):Wyświetl post
Ci "nasi rodacy" to chyba goście w stylu Kafarskiego, Kasperczyka i Pasieki, bo to oni ogrywali Wisłę Maaskanta i obnażali jej słabość.
A później obnażali słabość Moskala i pewnie obnażą - Probierza. Jeżeli nie widzisz związku - tym gorzej dla Ciebie.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
jova
Senior Member

Stary 07.03.2012, 14:00
wolfy napisał(a):Wyświetl post
A później obnażali słabość Moskala i pewnie obnażą - Probierza. Jeżeli nie widzisz związku - tym gorzej dla Ciebie.
Znasz hasło reklamowe proszku Dosia?
Kurz
Senior Member

Stary 07.03.2012, 14:03
Ci "nasi rodacy" to chyba goście w stylu Kafarskiego, Kasperczyka i Pasieki, bo to oni ogrywali Wisłę Maaskanta i obnażali jej słabość. Jeśli twierdzisz, że wyniki były zadowalające i nie są głównym powodem tego, że Bossowi odechciało się współpracować z Holendrami, to można nazwać to teorią spiskową.
Cupiał zawsze tak reagował na niepowodzenia Wisły - niezależnie od tego, czy chodziło o Skorżę i Bednarza, czy o Valckxa i Maaskanta. Przecież to nie jest pierwszy raz, gdy wszystko rozpieprzamy i zaczynamy budować od nowa.
Wyniki być może nie były na miarę oczekiwań, ale to słowo "miara" jest tu kluczem. I to chyba główny problem. Cupiał oczekuje wyników na miarę swoich ambicji, z drugiej strony chce wygrywać "wyścigi konne" na kucyku i w tym wypadku karze swoich pracowników za to, ze w konkurencji z "arabami" i "angolami" kucyk zawiódł.

Sytuacja z ostatniego sezonu pokazuje przy okazji, jak przypadek może przekreślić wszystkie nawet najlepsze plany. Z jednej strony w eliminacjach do LM wylosowaliśmy najgorzej jak można było, choć oczywiście byliśmy gotowi dziękować niebu za "frajerów" z Cypru. Drugą sprawą jest zwolnienie Maaskanta, który pewnie byłby nadal trenerem naszej drużyny, gdyby nie kontuzje Maora, Patryka, Sobola i Cwetana.
piotrus1985
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 07.03.2012, 14:06
Cupial, a moze i My powinnismy sobie zadac pytanie... co jest niepowodzeniem, a co sukcesem? sezon sie jeszcze nie skonczyl, a mniej lub bardziej dalej jestesmy w grze o mistrza... gralismy na wiosne w pucharach... wiec co? czego chcemy? ligi mistrzow? absolutnej dominacji w lidze rok po roku? ale z czym? finansowo jestesmy w pierwszej 5, organizacyjnie moze nawet nizej... zaplecza wlasciwie brak... wiec o co chodzi? Cupial sie moze wsciekac i tupac noga co pol roku... ale moze wypadalo by wyciagnac jakies wnioski z bledow popelnianych przez ponad 10 lat... a kolejna rewolucja, a nie ewolucja nic nam nie da...
moze pan Boguslaw powinien sie przestac otaczac doradcami pokroju Smudy, Rogali czy innych Zdziskow
OpEnTaNy
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 07.03.2012, 14:17
to co na WP pisza to dopiero jest dobre
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html
a dokladnie ten fragment : Ponoć wiele osób w Krakowie uważa, że pozbycie się Bednarza było wówczas błędem.
Zostałeś zabanowany (nałożono blokadę na Twój dostęp do forum) z następującego powodu:
Cycki na shoutboksie

jova
Senior Member

Stary 07.03.2012, 14:17
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Wyniki być może nie były na miarę oczekiwań, ale to słowo "miara" jest tu kluczem. I to chyba główny problem. Cupiał oczekuje wyników na miarę swoich ambicji, z drugiej strony chce wygrywać "wyścigi konne" na kucyku i w tym wypadku karze swoich pracowników za to, ze w konkurencji z "arabami" i "angolami" kucyk zawiódł.
Jeśli chodzi Ci o Europę, to masz rację. Problem w tym, że my dawaliśmy ciała w lidze. Chyba nie powiesz mi, że nie mieliśmy możliwości by konkurować z Ruchem, czy inną Koroną. Właśnie takim klubom nie potrafiliśmy odskoczyć.
Krotochwila
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 07.03.2012, 14:29
Piewcom polskiej Wisły, chciałbym tylko uświadomić, że to nie będzie Wisła Głowackiego, Kosowskiego, Żurawia, Baszczyńskiego bo na najzdolniejszych polskich piłkarzy już nas od dawna nie stać. Jeśli będzie polska, to trzeba się będzie przyzwyczaić do Wisły piłkarzy pokroju Ćwielonga i Burligi.
vel HatefulRespect
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 07.03.2012, 14:30
A ja się pytam - gdzie jest teraz SKWK?

Czy sprawa polityki sportowej obranej przez klub jest przedmiotem zainteresowania stowarzyszenia czy nie?
c.d.n.
Kurz
Senior Member

Stary 07.03.2012, 14:38
Jeśli chodzi Ci o Europę, to masz rację. Problem w tym, że my dawaliśmy ciała w lidze. Chyba nie powiesz mi, że nie mieliśmy możliwości by konkurować z Ruchem, czy inną Koroną. Właśnie takim klubom nie potrafiliśmy odskoczyć.
Z takim składem mnie to nie dziwi. Gdyby użyć tego samego porównania, być może mamy jednego z najbardziej rączych kucyków w lidze kucyków, ale to za mało. Dożyliśmy czasów, gdy kluby z budżetami 20-30 mln są w stanie zbudować zespoły, które, nastawiając się na defensywę i grę z kontry, mogą spokojnie z nami zremisować lub wygrać przy odrobinie szczęścia. Ten problem, w różnym stopniu, widoczny jest również w Lechu i Legii. Oczywiście drużyna z Warszawy radzie sobie najlepiej, ale trudno uznać za świetny wynik przewagę 8 punktów w sytuacji, gdy my gramy tak fatalnie. Podsumowując, wygląda na to, że MP w tym roku znowu nie przekroczy bariery 65 pkt, a może nawet 60.
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 07.03.2012, 14:45
Rob_Zombie napisał(a):Wyświetl post
O przebudowie zespołu wiadomo od co najmniej kilku miesięcy. Budżet sporo zyska dzięki zwolnieniu wielu bardzo przepłacanych piłkarzy. Jestem przekonany że za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze można zbudować coś sensownego, zdecydowanie sensowniejszego aniżeli w tej chwili i myślę że lepiej zrobi to Stan aniżeli (L)ysy. Dla mnie to by była szokująca zmiana, choć pracę (L)ysego oceniałem nie najgorzej.

Szlag, jak mnie irytuje używanie tego przysłowia przez osoby niemające pojęcia o co w nim chodzi...
Tylko trzeba chyba już zacząc się godzic z transferem Meliksona.
jova
Senior Member

Stary 07.03.2012, 14:46
Z takim składem mnie to nie dziwi. Gdyby użyć tego samego porównania, być może mamy jednego z najbardziej rączych kucyków w lidze kucyków, ale to za mało. Dożyliśmy czasów, gdy kluby z budżetami 20-30 mln są w stanie zbudować zespoły, które, nastawiając się na defensywę i grę z kontry, mogą spokojnie z nami zremisować lub wygrać przy odrobinie szczęścia.
W takim razie wypada zapytać: kto odpowiada za to, że dysponujemy takim, a nie innym składem mimo wysokiego (jak na warunki ligowe) budżetu?
kucharz_77
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 07.03.2012, 14:46
lazy napisał(a):Wyświetl post
A ja się pytam - gdzie jest teraz SKWK?

Czy sprawa polityki sportowej obranej przez klub jest przedmiotem zainteresowania stowarzyszenia czy nie?
Jakbyś czytał stronę SKWK albo przychodził na spotkania to byś wiedział.
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 07.03.2012, 14:53
Bednarz co najwyżej zostać vice dyrektorem ds. sportowych, już same wyniki świadczą o tym że Stan V. powinien zostać, takie wyniki, taką kasę to mieliśmy 10 lat temu, teraz to można załować że Stan nie był z nami wcześniej kiedy pieniądze były.
Romuald
Senior Member

Stary 07.03.2012, 14:54
A co wy macie do Cupiała w sprawie Staszka? jeżeli facet nie chce przedłuzyć kontraktu to Cupiał ma się licytować? bo chyba nie wierzycie,że Staszek zostanie zwolniony przed uplywem kontraktu jak to napisał fakt.
Zwolnienie Staszka teraz to odszkodowanie a zresztą nawet nie ma powodu aby go zdymisjonować.Staszek dostal pewnie propozycje atrakcyjną wypełni kontrakt i odejdzie a my znajdziemy kogoś innego.Trzeba tylko mieć nadzieję,że nie trafi do innego Polskiego klubu.
30 kwietnia 2012 dzień pamiętny Wisła spuszcza pejsy,Melikson pogrąża rodaków uszczęśliwiając Wiślaków.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 07.03.2012, 14:55
Jeśli to prawda, ze zmianą Valcxa na Bednarza to znaczy, że Cupiał nie uczy się na swoich błędach. Pozbycie się gościa, który za niewielkie pieniądze sprowadził piłkarzy pokroju Meliksona, Ilieva, Jovanovica to działanie wbrew własnemu interesowi. Niestety, ale polska piłka spada coraz niżej, coraz mniej jest młodych i utalentowanych piłkarzy z tzw. "iskrą Bożą". W coraz większym zakresie dewaluuje się w ogóle słowo "utalentowany" gdyż kiedyś mówiło się tak o 18-latku, dzisiaj mówi się tak o 20-parolatku, który do tego zazwyczaj jest zmanierowanym chłopaczyną grymaszącym na "zbyt niskie zarobki" vel "trenera wymagającego zbyt wiele na treningach". Zmiana Valcxa na Bednarza - jak mówi stare mądre polskie przysłowie "zmienił stryjek siekierkę na kijek".
Nie można popadać ze skrajności w skrajność. Wszystko trzeba umieć odpowiednio wyważyć. Kiedy półtora roku temu Cupiał postanowił sprowadzić legię zaciężną i pozbyć się polskich piłkarzy też byłem przeciwny. Dzisiaj, jak wynika z cytowanych przez Was artykułów, jest na przeciwnym biegunie i chce tworzyć czysto polski klub. Szczytne, gdybyśmy byli Krajem o innej mentalności młodych ludzi i innym podejściu do sportu jak i do wykonywanego zawodu.
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 07.03.2012, 14:57
Holendrzy majac 2 letnie kontrakty mieli plan rozlozony na 2 lata. (Było to też mówione w wywiadach). Pierwszy rok mial byc budowa druzyny i zgrywaniem sie, osiagniecia mialy przyjsc w 2 roku, niestety(jakkolwiek glupio to brzmi) przyszlo MP. Apetyt BC urosl dodatkowo po dotarciu do decydujacej fazy eliminacji do LM, Maskaantowi tez spadly klapki na oczy bo liga zostala troche olana wzgledem rozgrywek europejskich - mielismy miec czas na odrobienie strat. Dodatkowo pierwzsy mecz z Apoelem wygralismy. To mial już byc ten sezon, ta chwila. Niestety stalo sie inaczej - bywa (to mogl byc punk wyjscia do dalszej budowy). I tutaj rozpoczął sie zjazd. WSZYSCY ZAPOMNIELI ZE TO NIE BYL PLAN NA ROK, a my dotarlismy "tylko" do 1/16 LE. Zespol w lidze nie odpalił, poleciał trener.

W miedzyczasie w okienku letnim zyjac w przekonaniu ze mamy juz wszystkie elementy ukladanki, nie poprawiono jakosci naszej obrony a sygnaly, ze zawodzi byly juz wczesniej. Trzeba bylo wydać kilkaset tys Euro, moze nawet wzmocnic inne formacje ale do zgarniecia bylo 7 mln EUR. Dalej przyszlo okienko zimowe, obrazony na smierc i zycie wlasciciel zamknal sejf na cztery spusty i stwierdzil - radzcie sobie. Z braku pieniedzy zatrudniono Moskala.

W ostatnim akcie kolejny trener poleciał bo nie bylo wynikow. Wydaje sie, ze ogloszono iż zachodni styl zarzadzania jest zly i teraz wszystko bedzie polskie az do szpiku kosci.

Kolejna ofiara moze pasc Valckx dla mnie ostoja profesjonalizmu w klubie. Nie byl bezbledny ale takich ludzi nie ma, natomiast per saldo na jego dzialalnosci napewno wyszlismy na plus i pieniadze wydane na transfery zwroca sie moze nawet po sprzedazy TYLKO samego Meliksona.

Podstawa w calej dyskucji sa 2 rzeczy konsekwencja i finansowanie, u nas nie uswiadczysz ani jednego ani drugiego. To co sie teraz dzieje to standardowy cyrk jaki odgrywa sie w klubie co pewien czas. Ale czego zdaje sie nie zauwazac wlasciciel skonczyly sie czasy, ze Wisla byla potega finansowa i sportowa bo kilka klubow jest juz finansowo i sportowo mocniejsze od nas. Zaplacimy takze cene za budowanie zespolu pod jeden sezon(wypozyczenia/kontrakty jedno-roczne) bo zrodelko kasy wyschlo a tu trzeba sklad nie uzupelnic a przebudowac. Jesli Wisla nie doczeka sie grubszej kasy na inwestycje juz w przyszlym okienku czeka nas ligowa przecietnosc. Bedziemy jak Polonia Warszawa tylko bez ich srodkami finansowych.
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 07.03.2012, 14:59
Romuald napisał(a):Wyświetl post
jeżeli facet nie chce przedłuzyć kontraktu to Cupiał ma się licytować?
To nie jest raczej kwestia typu "S.V. nie chce przedłużyć".

Romuald napisał(a):Wyświetl post
Trzeba tylko mieć nadzieję,że nie trafi do innego Polskiego klubu.
Baaaardzo głęboko w kuluarach chodzą słuchy- choć chodzą to nawet za dużo powiedziane- pojawiają się, że Stan = Legia.

July will show.
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 07.03.2012, 15:00
W takim razie wypada zapytać: kto odpowiada za to, że dysponujemy takim, a nie innym składem mimo wysokiego (jak na warunki ligowe) budżetu?
Mnie sie zdaje, ze pod wzgledem budzetu jestesmy chyba 3 za Legia, Lechem(a nie wiem czy nie za Polonia) - wiec wszystko gra bo 3 na koniec raczej zrobimy.
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 07.03.2012, 15:41
Pozbycie się Stana Valcxa przez Wisłę i pojawienie się w niej ponownie Jacka Bednarza, to po prostu powrót do punktu wyjścia.
Wisła decydując sie na "holenderski eksperyment" po prostu w połowie go przerwała. Ten zespół pod wodzą Maaskanta cały czas był w budowie. Pomijam tutaj kwiecistość wypowiedzi Holendra - bo to wkurzało chyba większość kibiców. Natomiast zatrudniając Bednarza w miejsce Vlacxa mamy do czynienia z kolejnym powrotem i uderzeniem łbem o ścianę. Być może Bednarzowi uda się sprowadzić kilku zawodników do składu, być może Wisła w kolejnym sezonie przypadkiem zdobędzie MP, ale to będzie max absolutny i fuks niesamowity.......
Bednarz sprowadzi 5 średniaków o wartości Kirma, Jirsaka itp. tyle, że z polskimi paszportami, z których skleci Probierz zespół, który coś tam ugra w lidze, ale w pucharach zaliczymy kolejny znakomity występ na poziomie Levadii czy Karabachu...
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Krotochwila
Senior Member

Stary 07.03.2012, 15:59
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli to prawda, ze zmianą Valcxa na Bednarza to znaczy, że Cupiał nie uczy się na swoich błędach.
Po tylu latach kręcenia się w kółko potrzebujesz jeszcze na to dowodów? Jeśli chodzi o piłkę nożną - nie, Boss nie uczy się na błędach. Wątpliwe czy w ogóle się czegoś w tej dziedzinie nauczył.
vel HatefulRespect
Kurz
Senior Member

Stary 07.03.2012, 16:38
Rzekłbym, że płacimy teraz w dużej mierze za błędy przeszłości. Co nie oznacza, ze po przyjściu Holendrów wszystko wygląda idealnie. Według mnie sytuacja, w momencie, kiedy przyszli Maaskant i Valckx, wymagała dużo głębszych zmian, niż te które zostały poczynione i... Nie wiązało się to jedynie z brakiem pomysłów czy pieniędzy na nowe transfery. Niestety, zebraliśmy w Wiśle zbyt dużą kolekcję piłkarzy, którzy niewiele dają drużynie, obciążają poważnie budżet klubu i nie ma co z nimi począć. Z jednej strony chcieliśmy wiec kogoś za Kirma, Gargułę, Bunozę, Jirsaka, Łobo (który na szczęście sam się wyeliminował) czy Palijca, z drugiej trudno wymagać, żeby klub sprowadził nowych w sytuacji, gdy nie ma chętnych na nasze gwiazdy.

Tak więc mniejsze niż potrzebne środki na transfery i balast, którego nie można się pozbyć, blokujący nowe opcje, to dwie główne przyczyny, dla których znaleźliśmy się tu, gdzie jesteśmy.

Celowo nie piszę o personaliach, bo każda ocena poszczególnych pracowników klubu byłaby nieuczciwa w sytuacji, gdy nie wiemy jakie środki i możliwości mieli do dyspozycji. Być może Valckx, na przykład, w warunkach, które miał w klubie, osiągnął 150% normy, a może jedynie 50%.
Flamaster
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 07.03.2012, 16:47
1) Mówimy o budowie, potrzebie stabilizacji, ale nikt na dobrą sprawę nie rozliczył Valkcxa z dotychczasowej pracy.

Ktoś wspomniał, że trzeba prowadzić politykę długofalową, dlatego nie można dać odejść Holendrowi. Stan pokazał, że średnio interesuje go pojęcie stabilizacji. Wystarczy popatrzeć na obecną kadrę i to, jak ona jest zbudowana. Krótkie kontrakty, wypożyczenia. Dzięki Stanowi w lecie będziemy świadkami kolejnej rewolucji w składzie.

Cały czas mówi się, że Wisła w zasadzie nie może grać dużo lepiej, bo zawodnicy nie gwarantują odpowiedniego poziomu. No dobrze. A kto ich do tego klubu ściągnął? Kto stoi za transferem Ilieva, Nuneza, Jailensa?
Podobno przyszli za darmo, ale gdybyśmy mieli policzyć ich sumy ich kontraktów, premii za podpisanie umowy i prowizji dla menedżerów, pewnie wszyscy byśmy się zdziwili, ile pieniędzy zostało utopionych w tych zawodników.

Nie twierdzę, że Stan jest zły. Wolałbym jednak nie przesadzać z zasługami Valkcxa.

2) Co do zawodników z Polski. Klasowi piłkarze zawsze byli w cenie. Nie jest tak, że teraz kozacy kosztują milion euro, a wcześniej przychodzili za obietnicę obiadu w Myślenicach. Wcześniej Cupiał również musiał wyłożyć niemałe środki na ściągnięcie Żurawskiego(podobno równowartość obecnego miliona euro), Kosowskiego, Szymkowiaka. Gdyby nadal były chęci inwestowania w klub, mielibyśmy u siebie Sobiecha i innych polskich zawodników, którzy gwarantują odpowiedni poziom. Niestety Cupiał z reguły nie chce wykładać dużych pieniędzy, a jak już to zrobi, oczekuje za to Ligi Mistrzów. Gdy się nie udaje, kurek zostaje zakręcony na kilka następnych lat. Dyrektorowi sportowemu pozostaje wybór - tani, polski szrot lub tani, zagraniczny szrot.

Reasumując, nie wierzę w jakąkolwiek zmianę na plus. Bednarz coś tam zrobi, tak jak coś próbował zrobić Valckx. Raz lepiej, raz gorzej. Nie będzie znacznej poprawy jakościowej, bo do tego potrzebna jest długofalowa polityka transferowa. Trzeba dać sobie na wstrzymanie. I tak wszystko zależy od Bogusława.
Kurz
Senior Member

Stary 07.03.2012, 16:59
Flamaster napisał(a):Wyświetl post
1)
Nie twierdzę, że Stan jest zły. Wolałbym jednak nie przesadzać z zasługami Valkcxa.
Napisałem to już powyżej, ale powtórzę. Trudno rozliczać Stana w sytuacji, gdy nie mamy żadnej wiedzy na temat jego warunków pracy. Ile kasy dostał, jak bardzo mógł zaszaleć, ile mógł płacić piłkarzom, w jakim stopniu ograniczały go wytyczne przełożonych, jaki był plan... Bez od odpowiedzi na te i kilka innych pytań żadna ocena Holendra nie będzie uczciwa i kompletna.
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 07.03.2012, 17:00
Być może Valckx, na przykład, w warunkach, które miał w klubie, osiągnął 150% normy, a może jedynie 50%.
Z tego co pamiętam, to każdy trener, który przychodził do Wisły na początek dostał parę euro na jakiegoś zawodnika.

z ostatnich lat
Petrescu dostał kase na Vargę; Skorża (albo raczej Bednarz) 700 tys na Jirsaka, natomiast Maasakant nie dostał nic, bo zakontraktowanie we wrześniu Boukhariego czy Branco trudno nazywać transferami. Aby kupić zawodników Valcx musiał sprzedać Brożków - z tych ponad 2 mln euro, zakupiono Meliksona za niecałe 700 tys, genkowa za jakieś 500 tys, oraz zakontraktowano jako wolnych zawodników Jaliensa i Pareikę oraz wypożyczono Sivakova.... Latem zakupiono Jovanovicia za 400 tys euro, do tego wypożyczono Bitona, Nuneza i Diaza - za raczej niewielkie kwoty, i zakontraktowano Iliewa, Lameya, no i wykupiono Chaveza za jakieś 300 tys euro....
Summa summarum Valcx na swoje działania musiał "wypracować" kasę poprzez sprzedaż zawodników z zespołu.
Przypomnę, że latem ubiegłego roku, kiedy rozmontowano jedyną formację na poziomie w Wiśle - obronę - sprzedaż Marcelo, Głowackiego, Diaza - z których uzyskano circa jakieś 5 mln euro - sprowadziliśmy takie gwiazdy pierwszsego zespołu jak: Jovanic (400 tys euro), Bunoza (300 tys euro), wypożyczyliśmy Cikosa, a jedyny sensowny zakup - Wilk to jedyne 200 tys euro... a plus zakontraktowanie na pałę Chaveza (totalny przypadek z jego roczną przerwą w kontraktach)....

Może ktos mi wytłumaczy kto w takim razie dokonał poprawy składu w Wiśle - Valcx czy pobratymcy Zdzicha Kapki? Dla niezatapialnego dyrektor Bednarz to wręcz idealny figurant, przy Valcxie za bardzo sobie nie mógł powalcować.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 07.03.2012, 17:27
Jak Bednarz przyjdzie za Valkxa i odejdzie Melikson to przez najbliższych kilka lat mistrzostwa nie będzie.
A jak nie będzie mistrzostwa przez kilka lat, to Cupiał da sobie całkiem spokój z Wisłą.
Tak wróble ćwierkają, oby jednak Cupiał poszedł po rozum...
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 07.03.2012, 18:03
Potrzebujemy latem sensownych kilku transferów. Z zawodników, którzy odejdą Lamey, Paljic i Jirsak są spokojnie do zastąpienia za grosze, Nunez liczę, że się jakoś go uda wykupić/wypożyczyć dalej.

Natomiast lewego obrońcę, skrzydłowego, środkowego pomocnika i napastnika trzeba kupić. Z pucharów jest 3 bańki i liczę, że to pójdzie na wzmocnienia.
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 07.03.2012 o godz. 18:05.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów