The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
iamChris
Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.06.2011, 19:59
No tak. Myślę jednak że lepszym rozwiązaniem byłoby wykupić Chaveza i dokupić mu partera bo to co pokazuje obecnie Jaliens nie napawa optymizmem, a nie wiadomo kiedy (i w jakiej formie) wróci Bunoza
Odpowiedz cytując
sofristo
Member

Od: 07.2009

Stary 02.06.2011, 20:06
Tylko powiedz mi jedno. Co nam da Chavez skoro i tak nie będzie grał w pierwszych meczach? Jaliens moim zdaniem ostatnie nie grał źle, dużo lepiej wyprowadza piłkę od Osmana. W obronie solidnie.
Priorytetem jest lewa obrona powienien to być lepszy piłkarz od Lameya tylko że skoro nie ma pieniędzy to niech zapełnią kadrę takimi piłkarzami, a do pierwszego składu sprowadzą piłkarzy na prawdę dobrych. Pierwszy raz od kilku lat jestem spokojny o transfery
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 02.06.2011, 20:11
nesta napisał(a):Wyświetl post
Do tego warto sie zastanowic czy obronca dysponujacy obiektywnie wyzszymi umiejetnosciami od Chaveza, bedzie w ostatecznosci lepszym wyborem, jesli wezmiemy pod uwage, ze nie jest zgrany z reszta druzyny (co na tej pozycji ma duze znaczenie).

Wg mnie po raz kolejny rozwalamy defensywe.Sytuacja z odejciem Glowy i Marcelo pokazala ze nawet jesli przyjda dobrzy obroncy to oni potrzebuja czasu czy to Bunoza czy Chavez.
Teraz sytuacja jest analogiczna bo jesli odejdzie Chavez to juz by trzeba bylo cwiczyc z tym zawodnikiem ktory jest za niego bo do pucharow wcale duzo czasu nie zostalo.

ja ufam i wierze ze Valckxz Maaskatem wiedzą co robią i nie bedzie tak ze bedziemy grac o LM bez obrony.Nie ma to sensu -zwlaszcza jeszcze srodek obrony kluczowa pozycja w zespole.
Jesli odjedzie Chavez a moglo byc tak ze bylo to juz dawno ustalone licze ze jest juz nastepca ,bo inaczej to jestesmy w czarnej dupie chocbysmy sprowadzili 2 super napastnikow ,bez obrony nie ma nic.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 02.06.2011 o godz. 20:17.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
iamChris
Member

Stary 02.06.2011, 20:13
Ok, masz rację. W tym artykule przy opisie Dudu jest wspomniane że interesuje się nim Wisła, ciekawe czy to prawda?
A Lamey jest chyba sprowadzany jako piłkarz na prawą stronę.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.06.2011, 20:20
szprotson napisał(a):Wyświetl post
okej.
I po co takie wpisy? Widzialeś go ze tak go oceniasz? Czy tylko przez pryzmat zachowania Maćka Ż?

Prosze: http://www.youtube.com/watch?v=AozII9XxMww
z 5 maja finał pucharu Serbii, nie skrót nie zlepki a cały mecz.
Dzięki temu możesz coś wiecej dowiedzieć sie jaki to jest piłkarz nie tylko w kwestii umiejętności piłkarskich.Schodzi w pierwszych 15minutach II połowy. Dla kogoś kto nie oglądał meczu serbskiej ligi a chciałbym zobaczyc, pozycja obowiązkowa. Iliew gra tutaj hmmm tak jakby na pozycji Kirma/Małeckiego.
Nie będe pisał co co tutaj jest,to trzeba zobaczyć.

Na koniec moge napisac, ze jesli ten pilkarz do Nas dojdzie spokojnie moze razem z Patrykiem isc i spiewać
"chodzcie śmiało, jest Nas mało"

....
Jak bym miał oceniać Ilieva po tym co "prezentował" w tym meczu ... hmmmm
Odpowiedz cytując
yogul
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 02.06.2011, 20:23
sofristo napisał(a):Wyświetl post
Po drugie jeśli mamy wymienić boki obrony to z kim ma być on zgrany? Po trzecie obiektywnie patrząc na jego wślizgi boję się co zrobią nieźle wyszkoleni Gruzini czy Azerowie
w zespole bardzo ważne jest zgranie, szczególnie w obronie, przede wszystkim środkowych obronców z bramkarzem, a tego chyba nie zmieniamy. Jak ważna jest komunikacja między tymi wyżej wymienionymi pozycjami chyba nie musze nikomu udowadniać .

Pozatym możemy ściągnąć obrońce zaa 500 tys e, dobrze rokującego i przejechać się jak np Legia.

z drugiej strony Chavez jest dobry na ekstraklasę, a my chcemy wskoczyć dwa albo trzy poziomy wyżej, do CM!
jego wślizgi przez cały rok wołają o pomstę do nieba, technika robienia wślizgu to nic wielkiego, a on nie dość że idzie na raz, sankami to jeszcze czasami delikatnie unosi nogi nad ziemią. Idealny przykłąd na dyskwalifikacje go na 5 meczy jak kogoś trafi w nogi.

Rozgrywanie, tu straszny minus Osmana o którym chyba też nikomu nie trzeba wspominać.

Jednak ma też sporo plusów które było widać zwłaszcza w ostatnich meczach gdy dwoił się i troił.

Ja jednak ufam naszym Holendrom i wam też to radze bo narazie jak zwykle prym wiedzie zgraja malkontentów którzy użalają się nad każdą plotką.
Bardzo dobrze to oficjalna podsumowała na fejsie.
Odpowiedz cytując
prezes85
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.06.2011, 20:24
http://www.sport.pl/lechpoznan/1,104...ha_Poznan.html

Agent ten zajmuje się także sprawami Osmana Chaveza - Honduranina, który gra w Wiśle Kraków i ma zamiar przenieść się do Turcji.
Odpowiedz cytując
miles
Junior Member

Od: 12.2006

Stary 02.06.2011, 20:30
A ja dorzucę jeszcze 3 grosze w sprawie Genkova. Wszyscy tu wypisują jaki on jest wspaniały i cudowny na LM. Jak przychodził do Wisły to obawiałem się drugiego Christova. No tu na szczęście się pomyliłem, ale jednak mam do niego pewne zastrzeżenia. Strzela bramki bo z taką pomocą, która potrafi wypracowywać wspaniałe okazję większość by strzelała, ale ile on 100% okazji marnuje. Mnie to osobiście martwią okazje w meczu z koroną czy polonią w ostatniej kolejce(a było ich więcej)... Już mi się po nocach śni mecz z panathinaikosem. Jak on w decydującym meczu kwalifikacji wykręci takie numery... Przyda się jakiś dobry napastnik, żeby miał konkurencję to jest odpowiednia motywacja. Może faktycznie ten serb.
Odpowiedz cytując
iamChris
Member

Stary 02.06.2011, 20:34
Swoją drogą ciekawe kiedy podpiszemy ten kontrakt z Ilievem. Gość podobno już przeszedł testy, więc może jutro jakieś miłe info
Odpowiedz cytując
sofristo
Member

Stary 02.06.2011, 20:37
Co do Genkova to też mam takie odczucia, tylko że ostatnio w najważniejszych momentach trafiał (vide Lech).
Jest on nieźle wyszkolony technicznie do tego dysponuje kapitalnym wyskokiem, jednak skuteczność czasem u niego szwankuje dodać należy taż miękkie nogi.
Powinien mieć dorywalizacji podobnego napastnika może ten gruzin z Maccabi?
Odpowiedz cytując
prezes85
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.06.2011, 20:42
mnie się marzy gra 442 z Meliksonem na lewym skrzydle
tylko trzeba by dokupić napastnika, rozgrywającego i 4 nowych obrońców a to nie możliwe
Odpowiedz cytując
Teqcontroller
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 02.06.2011, 20:44
prezes85 napisał(a):Wyświetl post
mnie się marzy gra 442 z Meliksonem na lewym skrzydle
tylko trzeba by dokupić napastnika, rozgrywającego i 4 nowych obrońców a to nie możliwe
Melikson na skrzydle gra słabo , on najlepiej czuje się na środku.

Mam nadzieję że ten cały Lejman to zasłona dymna.
"JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"

Odpowiedz cytując
SWEET_83
Senior Member

Stary 02.06.2011, 20:49
Kiedy będzie jakaś dobra informacja ze ............. podpisał kontrakt z Wisłą. Same spekulacje medialne,gadanie ze ten trafi ze tamten trafi i nadal nic. Oficjalna milczy. Zostało tylko czekać a do 10 czerwca już tydzień
Odpowiedz cytując
iamChris
Member

Stary 02.06.2011, 20:54
Teqcontroller napisał(a):Wyświetl post
Layman to raczej nie jest zasłona dymna - niestety- bo przeszedł już badania medyczne, a te przechodzą Ci którzy już są raczej dogadani z klubem.
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 02.06.2011, 20:56
Teqcontroller napisał(a):Wyświetl post
Melikson na skrzydle gra słabo , on najlepiej czuje się na środku.

wolny elektron to optymalna pozycja dla Meliksona

Odpowiedz cytując
bearex
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 02.06.2011, 20:59
iamChris napisał(a):Wyświetl post
Layman to raczej nie jest zasłona dymna - niestety- bo przeszedł już badania medyczne, a te przechodzą Ci którzy już są raczej dogadani z klubem.

przypomnę tylko jedno nazwisko- Bożok
I już sprawa nie jest taka oczywista.
Odpowiedz cytując
krakus
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 02.06.2011, 21:05
Ale ciekawe skąd Eurosport ma informację o Dudu z Widzewa. Mnie też obiło się coś wśród znajomych związanych z Wisłą, że Dudu ma przejść. Dla mnie byłoby to bardzo dobre wzmocnienie. Zwłaszcza, że Paljić, choć niezły jest i ma wielkie serce do gry, to jednak nie będzie z niego lewy obrońca, a Dudu w każdym meczu Widzewa robił różnicę. Problem lewej obrony przynajmniej na chwilę by ucichł.
Odpowiedz cytując
iamChris
Member

Stary 02.06.2011, 21:08
Dudu dobry w ofensywie, ale w obronie kiepsko niestety.
Mi się obiło że kto inny ma przyjść, jednak nie chce siać plotek bo to nie pewne.
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 02.06.2011, 21:10
Ja osobiscie nie wierze w to, ze kadre bedziemy miec 10 czerwca. Nigdy sie tak nie zdazylo jeszcze zeby wszyscy zawodnicy byli na pierwszym treningu. Ba, nie pamietam nawet zeby choc 1 nowy byl. Jest Stan i dobrze, ale przeciez nie ze swojej kieszeni bedzie placil za zawodnikow.
Odpowiedz cytując
iamChris
Member

Stary 02.06.2011, 21:12
W ziemie też miał być napastnik od pierwszego treningu, a jak było wszyscy dobrze wiemy ...
Odpowiedz cytując
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.06.2011, 21:12
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Skoro nasz najlepszy obrońca dla niektórych powinien być "pierwszym rezerwowym" i jest za słaby na LM, to ja się pytam, kto jest odpowiedni na LM? Poza Meliksonem, Pareiko, Genkovem i Małeckim?

Jak dla mnie Chavez to solidny obrońca, nie mniej nie więcej. Nie jest słaby, ani też nie robi furory jak Marcelo. Za tą kasę , z pewnością nie znajdziemy nikogo lepszego.
Fakt, że Chavez jest naszym najlepszym obrońcą nie świadczy dobrze o Chavezie (chociaż jest solidnym piłkarzem), tylko źle o naszej obronie. I poza wymienionymi piłkarzami rozważałbym jeszcze Sobolewskiego i Kirma, jeśli mają dobry dzień.

Po drugie - skąd wiesz o jaką kasę chodzi? Bo jeśli to jest więcej niż 500 tys euro, to Stan wcale nie stoi na straconej pozycji w poszukiwaniu lepszego obrońcy.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Odpowiedz cytując
delukas96
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 02.06.2011, 21:13
Według portalu 90minut.pl Wisła interesuje się sprowadzeniem Roberta Jeża z Górnika.
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 02.06.2011, 21:13
Co do Chaveza i potrzeby zgrywania nowego obrońcy... Chaveza też trzeba będzie zgrywać! A wcześniej przygotować do sezonu!

Na 90% Honduras będzie grał w Godlen Cup do 19 czerwca. Do Polski najwcześniej wróci 28 czerwca. W tym wariancie (optymistycznym!) Chavez traci 2 tygodnie przygotowań. Do finału raczej nie wejdą bo pokonanie i Kanady i USA chyba jest poza ich zasięgiem, więc w pesymistycznym (dla Wisły) wariancie wróciłby w lipcu, trochę ponad tydzień przed pucharami.

Na mój gust Jaliens po "zgrał się" bardzo szybko i sądzę, że jakikolwiek dobry obrońca także da radę. Jeśli przyjdzie za osiem dni.

Michael Lamey - jeden nieudany sezon, a piszecie jakby miał przejść znowu Branco. W Bundeslidze zagrał prawie 50 spotkań w dwa sezony, to się ogórkom nie zdarza.
Ostatnio edytowane przez vote-for-mikey : 02.06.2011 o godz. 21:25.
.
Odpowiedz cytując
domenica90
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 02.06.2011, 21:15
Boże drogi, niby sami faceci tutaj, a beczą jak dzieciaki... Czy wy naprawde nie możecie poczekać do tego 10 czerwca?

Czy wam naprawdę wydawało się, że do Wisły przyjdzie Ruud van Nistelrooy? Optymiści, zazdroszczę.

Z tym Chavezem też mnie rozśmieszacie. Może to i najlepszy obrońca naszej ligi, zgoda. POLSKIEJ LIGI. Ci mali skrzydłowi z Karabachu kręciliby nim młynki aż miło.

Ale ok, zgranie, ważna sprawa. No to teraz przykład: powiedzmy, że 15. czerwca Wisła kontraktuje dobrego środkowego obrońcę, wg trenera lepszego od Osmana. Według waszej logiki, w podstawowym składzie powinien jednak grać Chavez, bo jest zgrany z resztą?
Który z was nie chciałby, żeby zamiast Cikosa, Paljicia i jednego ŚO nie grali lepsi obrońcy?
Po co kupować tych obrońców, skoro oni i tak waszym zdaniem nie mogą grać? Niech mi to ktoś wytłumaczy łopatologicznie.

Beczeli w zimie, beczą teraz... Dorośli ludzie. Jeszcze się na urlopy dobrze piłkarze nie zdążyli porozjeżdać, a ci już by chcieli kompletną kadrę. Bo nie można poczekać 1,5 tygodnia, za długo! ...
No i przyszło mi zmienić podpis, "dzięki", Kubuś...
Odpowiedz cytując
airborne4009
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 02.06.2011, 21:21
domenica90 napisał(a):Wyświetl post
Boże drogi, niby sami faceci tutaj, a beczą jak dzieciaki... Czy wy naprawde nie możecie poczekać do tego 10 czerwca?

Czy wam naprawdę wydawało się, że do Wisły przyjdzie Ruud van Nistelrooy? Optymiści, zazdroszczę.

Z tym Chavezem też mnie rozśmieszacie. Może to i najlepszy obrońca naszej ligi, zgoda. POLSKIEJ LIGI. Ci mali skrzydłowi z Karabachu kręciliby nim młynki aż miło.

Ale ok, zgranie, ważna sprawa. No to teraz przykład: powiedzmy, że 15. czerwca Wisła kontraktuje dobrego środkowego obrońcę, wg trenera lepszego od Osmana. Według waszej logiki, w podstawowym składzie powinien jednak grać Chavez, bo jest zgrany z resztą?
Który z was nie chciałby, żeby zamiast Cikosa, Paljicia i jednego ŚO nie grali lepsi obrońcy?
Po co kupować tych obrońców, skoro oni i tak waszym zdaniem nie mogą grać? Niech mi to ktoś wytłumaczy łopatologicznie.

Beczeli w zimie, beczą teraz... Dorośli ludzie. Jeszcze się na urlopy dobrze piłkarze nie zdążyli porozjeżdać, a ci już by chcieli kompletną kadrę. Bo nie można poczekać 1,5 tygodnia, za długo! ...
Polać jej;-) Ktoś normalny w końcu na tym forum. A transfery to możecie oceniać w grudniu, podobnie pracę zarządu i Staszka. Howgh!!
Semper Fidelis

,, Spadochroniarze nie umierają, tylko idą do piekła aby się przegrupować''
Odpowiedz cytując
Jeremi
Member

Od: 02.2006

Stary 02.06.2011, 21:24
Panowie cierpliwości. Niektórzy to już rozważyli za i przeciw na temat kilku piłkarzy, którzy o Wiśle nie słyszeli, a my się tu sramy nad jakimiś imaginacjami. Sam zresztą, przyznać się muszę zaglądam z 10 razy dziennie na stronkę w poszukiwaniu jakiejś informacji na temat transferów, choć doświadczenie poprzedniego okna każe mi ufać w naszego dyrektora sportowego. Meliksona to nikt na tym forum nie wskazał by jako potencjalnego wzmocnienia, nim wypatrzyli go nasi skauci. Wiec apeluje nie twórzmy niepotrzebnych bytów ! Czekajmy cierpliwie na konkrety.
BĘDZIE DOBRZE !!!
jeremi
Odpowiedz cytując
hiszpan00
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.06.2011, 21:38
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

kolejne doniesienia pt Lamey jednak okienko transferowe to dobry moment na różnego rodzaju doniesienia prasowe jedne są poparte faktami inne wiadomo. Poczekamy zobaczymy ale w tym tyg nie spodziewałbym się zakontraktowania kogokolwiek na to przyjdzie czas, co prawda im wcześniej tym lepiej ale spokojnie nie ma co się podniecać wszystkimi informacjami ukazującym się w prasie a raczej podchodzić z dystansem jeśli coś będzie na rzeczy to proponuję obserwować oficjalną stronę naszego klubu.
Ostatnio edytowane przez hiszpan00 : 02.06.2011 o godz. 21:42.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 02.06.2011, 21:48
SWEET_83 napisał(a):Wyświetl post
Kiedy będzie jakaś dobra informacja ze ............. podpisał kontrakt z Wisłą. Same spekulacje medialne,gadanie ze ten trafi ze tamten trafi i nadal nic. Oficjalna milczy. Zostało tylko czekać a do 10 czerwca już tydzień

Ledwo się liga skończyła, nie ma nawet jeszcze tygodnia od jej zakończenia, a tu już gorączka transferowa trwa.
Powiem szczerze, że aż boję się tego 10 czerwca naprawdę bo niektórzy to chyba się załamią jak nie będzie do tej magicznej daty zamkniętej kadry na następny sezon.
Co tu się będzie działo, przez ile stron będą wieszać Stana, Basałaja i nie wiadomo kogo jeszcze.

iamChris napisał(a):Wyświetl post
Proszę Cię - jeden już taki był co badania przeszedł już miał być lada dzień kontrakt podpisany a wylądował ostatecznie w Arce Gdynia i to chyba nie w tym samym okienku tylko później ( jak źle to poprawić)

Był też taki osobnik, którego 3/4 forum widziało w Krakowie, siedział w hotelu, siedział i siedział aż w końcu wrócił do Koszyc. Czy w ogóle był w Krakowie to już inna sprawa.

Jaki z tego wniosek ?
Prosty, nie uwierzę póki gościa nie zobaczę z podpisanym kontraktem i z koszulką Wisły Kraków.
A do wszelkich medialnych spekulacji, podchodzę z dużym dystansem i innym radzę zrobić dokładnie tak samo, owszem w niektórych może i jest ziarnko prawdy a jak będzie ostatecznie to poinformuje nas o tym strona oficjalna klubu.

Sami wiecie jak wygląda sezon transferowy w Polsce, ostatnio ktoś (szprotson ?) wrzucał zestawienie wszystkich zawodników przymierzanych przez media do Wisły Kraków podczas zimowego okienka, ile z nich było prawdziwymi doniesieniami - na to pytanie odpowiedzcie sobie sami, gazety muszą o czymś pisać.

Niestety, nie mogą poczekać, to jest silniejsze a z dnia na dzień będzie coraz więcej postów typu:
'' Kiedy coś powiedzą.'' '' A dlaczego jeszcze nikogo nie ma.'' ''Na onecie napisali...'' ''Bo Interia podała, że już jest na testach a oficjalna dalej śpi.''

Panowie i Panie wrzucie na luz, ja mam pełen zaufanie do Stana i wierzę, że transfery będą, czy do 10 czerwca, czy w tym dniu, a może i z kilku dniowym opóźnieniem - więc zalecany spokój i cierpliwość.

Uwierzcie, że wpisywanie co chwilę ''kiedy kogoś podpiszą'' nie przyspieszy podpisania kontraktu z nowymi zawodnikami.

Jeszcze się na urlopy dobrze piłkarze nie zdążyli porozjeżdać, a ci już by chcieli kompletną kadrę
.
Otóż to!
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
kulawy joe
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 02.06.2011, 21:48
Pogdybać sobie można. Ewentualna zamiana Meliksona na Jeża była by conajmniej jednym krokiem wstecz. Zawodnik słabszy technicznie, straszy, gorszy w ofensywie, wogóle to nie ta pozycja. Dziwi mnie ta nagła moda na Jeża wystarczyło że strzelił kilka bramek, plus pare artykułów w stylu " Legia zainetesowana Jeżem" żeby wielu widziało w nim świetnego zawodnika, następce Meliksona. Skoro Chavezem "najlepszym obroncą ligi" będą "kręcić mali skrzydłowi Karabachu" (swoją drogą ciekawe skąd to święte przekonanie) to pytanie co będą robić z Jeżem!? Nie ma to jak dziennikarska fantazja. Co do Lameya to pierwsza wzmianka pochodzi z tego forum, (post został wykasowany) jeden z użytkowników pisał, że pracuje w hotelu gdzie zatrzymał się Lamley, reszta to dziennikarska fantazja, historia która narodziła się i żyje sobie samoistnie się powielając tak jak bajka o RvN i krasnoludkach. Dla mnie wiarygodność obu informacji jest podobna.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów