The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.11.2010, 00:03
Cóż, my zagraliśmy bardzo dobry mecz. To chyba oczywiste i każdy się zgodzi.

Chciałem jednak w tym miejscu podziękować Panu trenerowi Skorży. Widać sentyment do Wisły ma spory, bo ustawił zespół zachowawczo. Legia była na fali i powinna od pierwszej minuty walczyć o 3 punkty. Tymczasem... Legia wyczekiwała na nasz błąd, grała pasywnie.

Przez tą idiotyczną, defensywną taktykę udało nam się rozwinąć skrzydła i rozjechać Legię w rozmiarach do tej pory niespotykanych.

W Legii należy jednak wyróżnić Mezengę - moim zdaniem chłopak zasłużył na grę w pierwszej 11. Mimo fatalnej postawy drużyny każde dojście tego zawodnika do piłki było zagrożeniem dla naszej bramki.

Co do drugiego meczu - nie tak się umawialiśmy, Panie Matusiak Swoją drogą, trzeba być niezłym frajerem by w takim meczu nie wywalczyć 3 punktów. 11 na 10 i do tego karny...
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.11.2010, 00:05
Awe napisał(a):Wyświetl post
LTSK nie pamiętam, żeby było, być może mam słabą pamięć. Legła była, ale w ilościach akurat w raz na mecz dwóch nie przepadających za sobą drużyn. Także "szpila" Ci nie wyszła..
LTSK w pierwszej połowie (koło 15 minuty chyba), plus legła 3-4 razy od 0-3. Nie chciałem wbijać szpili tylko pokazać, że nawet przy tak fatalnym wyniku można znaleźć coś co poprawia humor

GJ1906 napisał(a):Wyświetl post
Nie trafiają do mnie takie wytłumaczenia, kiedyś Cleber w meczu chyba z Odrą poszedł na piłkę na pełnej prędkości, piłkę wybił a następnie uderzył nogą zawodnika drużyny przeciwnej, czerwień oczywista, i takich sytuacji Cleber miał kilka.
I nazywacie go 'gnojem' albo 'pojebem'? Widzisz jak wiele zalezy od koloru koszulki?
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 13.11.2010, 00:08
A mi się wynik Widzewa podoba. 1 pkt Craxy nie zbawia, a łodzianom daje duże możliwości spadku, Jeśli Śląsk wygra z Górnikiem to oddala się od strefy spadku o 4 miejsca(wyprzedzi Polonię Bytom/Arkę, Widzew i na 90% Ruch) ;]
Odpowiedz cytując
GJ1906
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2007

Stary 13.11.2010, 00:11
0 22 napisał(a):Wyświetl post
LTSK w pierwszej połowie (koło 15 minuty chyba), plus legła 3-4 razy od 0-3. Nie chciałem wbijać szpili tylko pokazać, że nawet przy tak fatalnym wyniku można znaleźć coś co poprawia humor

I nazywacie go 'gnojem' albo 'pojebem'? Widzisz jak wiele zalezy od koloru koszulki?
Ale Cleber też został jak to się mówi "pojechany" na forum, dla mnie pojebem jest każdy kto wyrabia takie cyrki, nie ważne w jakiej jest koszulce, tak samo osławione łokcie w pracy czy też "pięści na twarz". Jestem w tej kwestii obiektywny i duża większość na forum też, ale jeśli wolisz dyskutować z tymi którzy jak to nazywasz opisują fakty na podstawie koloru koszulki to też OK.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 13.11.2010, 00:12
Tak z ciekawości, jak to jest że słyszysz ciupanie na swój klub i Ci to poprawia humor?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 13.11.2010, 00:12
Oglądałem mecz w knajpie i kiepsko było z głosem. O co chodzi z tym wyczuciem LTSK i legła o którym piszą Legioniści i jeszcze za to dziękują?
What's new?

Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 13.11.2010, 00:13
Nie przypominam sobie byśmy byli na Ty.
No to pocisnąłeś.. przepraszam, Pan ostro pocisnął w tym momencie
W Internecie wszyscy są równi.
Odpowiedz cytując
Bialix
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 13.11.2010, 00:24
Ja bym się w ogóle wstrzymał z ogłaszaniem spadkowiczów w tym momencie, bo to jak mówić w sierpniu, że np. w połowie listopada spadnie śnieg. Są 3 kolejki to zimy i pewnie stan tabeli się za bardzo nie zmieni. Ale przez 3 miesiące wszystkie drużyny mogą się przemeblować totalnie. Filipiak np. może wyłożyć parę milionów i kupi coś co utrzyma Cracovię w lidze. Tak samo jak jeszcze taka np. Arka zacznie brać ostro w du*ę i wyląduje na ostatnim miejscy.

Poczekajmy do wiosny, zagrajmy parę kolejek i tak koło 22 zacznie się rozjaśniać sytuacja

Ciekaw jestem czy Lech ugruntuje jutro opinię, że nie umie grać co 3 dni
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 13.11.2010, 00:29
royalmichael napisał(a):Wyświetl post
No to pocisnąłeś.. przepraszam, Pan ostro pocisnął w tym momencie
W Internecie wszyscy są równi.
Kibiców Legii to nie dotyczy. Od dziś trzeba będzie się zwracać do nich per PAN, a z pewnością osoby ukrywającej się pod nickiem "0 22"
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 13.11.2010, 00:30
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Tak z ciekawości, jak to jest że słyszysz ciupanie na swój klub i Ci to poprawia humor?
A co mam zrobić z perspektywy 300 km? Płakać? Ciebie piski Cracovii albo Korony nie bawią?

Edit: to nie chodzi o zwracanie się per pan, tylko per ty. Można do kogoś mówić normalnie "co u Ciebie, jak się masz' albo można wyskakiwać z błazeńskim 'Ty, uważaj Ty, Ty rozumiesz, Ty' etc. No, ale może pewne sprawy widzimy inaczej.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
bofff
Member

Od: 10.2007

Stary 13.11.2010, 00:33
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Całe szczęście Kirmowi sie nic nie stało. Przecież tego gnoja Komorowskiego nawet dziś na boisku być nie powinno.
Borysiuk i Bronislaw do likwidacji. Od dziś kibicuje każdemu kto im gmaty poprzetraca. Nawet dresovii.
Borysiuk akurat zagrał całkiem czysty i ładny mecz. Z Legii był chyba najlepszy.
A sam mecz pokręcony, otwarty z obu stron ale to Wisła miała szczęście po swojej stronie
Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 13.11.2010, 00:37
nie żeby wynik nie cieszył
cienka Wisła powstrzymała Legię na fali

no ale doping przedni. dwunasty zawodnik. duuuuuuuży plus. A że LTSK i Legła.. no to na Lechu też będzie i na większości stadionów... więc jednym słowem normalka.

A sedzia? hehehheheh
Wreszcie nie będzie tu nikt marudził oprócz warszawiaków chociaż fakt faktem na 0:1 to nie wiem co za faul na Sobolewskim gwizdnął sędzia byleby nie było bramki no i ten karny...

No ale będą kontrowersje w Liga + Ekstra no i będzie że sędzia wypaczył mecz i że w ogóle Wisła 'be' no ale kogo to będzie obchodzić w poniedziałek?
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 13.11.2010, 00:37
A co mam zrobić z perspektywy 300 km? Płakać? Ciebie piski Cracovii albo Korony nie bawią?
.
Napewno nie jest mi miło z tego powodu, i raczej przez takie cos moja niechęć do danego klubu/kibiców narasta.Ale nigdy nie cieszę się jak cokolwiek złego idzie w kierunku mojego klubu, czy to na oprawie czy to na trybunach.

Czytalem Wasze forum, i tam ludzie raczej nie byli zadowoleni z tego co slyszeli.
zresztą.
Jak zapewne wiesz, śpiewamy to dla Was

E: kierunkowy : rozumiem, że w przypadku gdy zezłości Cie zona/dziewczyna/narzeczona to właczasz LTSK i poprawia Ci to humor ?
Jak widac mamy inne podejście, no i najwazniejsze bo bym zapomnial przez cały dzien !
Na dziś kierunkowy do Warszawy, 0-4!
Ostatnio edytowane przez szprotson : 13.11.2010 o godz. 00:48.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 13.11.2010, 00:43
Szprotson - 'bawi' i 'poprawia humor' nie zawsze jest równoznaczne z 'cieszy'. Ot, taki materiał do przemyśleń

sq napisał(a):Wyświetl post
n
Wreszcie nie będzie tu nikt marudził oprócz warszawiaków chociaż fakt faktem na 0:1 to nie wiem co za faul na Sobolewskim gwizdnął sędzia byleby nie było bramki no i ten karny...
Wreszcie? W tym sezonie to już kolejny 'kluczowy' (stwarzający wprost 100% okazję na gola lub pozbawiający takiej okazji) błąd sędziego wobec nas. Dwa na Ruchu, jeden na Zagłębiu, do tego ten. Po przeciwnej stronie jest karniak dla Jagi dla za Komorowskiego - Korony tutaj nie zaliczę, bo moim zdaniem faul był.

Natomiast nie czuję się oszukany przez Chorzów czy Lubin. To nie jest płacz, tylko stwierdzenie faktu. Może i lepiej się stało bo remis w Lubinie i Chorzowie zamazałby obraz fatalnej postawy. Natomiast zawszę będę do nich wracał (w tym sezonie, w 2011/2012 znowu czysta kartka) w tym roku, gdy ktoś będzie sugerował jakoby nas nie krzywdzono nigdy i spisek prowadził nas na tron

Wystarczy na dziś. Jutro proszę o remis Lech-Lechia i wygraną Korony.

EDIT: Syn szproty - odpuszczam, wyślę Ci priva, bo tu juz nie ma sensu.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 13.11.2010 o godz. 00:55.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 13.11.2010, 00:47
no tak
"wreszcie". chyba że nie zrozumiałeś postu po "wreszcie"

A że błąd sędziego? Zdarza się. Bał się że jak nie gwizdnie to będzie kontrowersja. No to gwizdnął. Może nawet nie będzie kontrowersji bo macie tyle samo punktów więc wilk syty
Odpowiedz cytując
wiertar
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.11.2010, 01:36
legion18 napisał(a):Wyświetl post
Sędziów to nie wiem skąd oni biorą bo tylu błedów co w tym meczu to nie ma nieraz przez kilka meczów.
Jak to skąd.... z komisji Ligi:d
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut Po klimat trybun na wyjazdach byłeś ilu dobra oprawa i ekipa w dobrym stylu, tygiel emocji choć pełno s****ysynów, chce abyś zdech i choć wynik w plecy, śpiewasz dalej zdarte gardło cię leczy, to niby parę liter, parę piłkarzy wiesz niby w polskiej lidze nic się nie zdarzy wiesz, ale gdy płona race śpiewają trybuny znowu wygramy nie ważne u nas czy u nich, poczucie dumy gdy tamci mówią o nas to dla tych co zarywaja życie na stadionach...
Odpowiedz cytując
Syn Kangura z 1984
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 13.11.2010, 01:41
PoloniaDumaStolicy napisał(a):Wyświetl post
No to pora na piwko, słone paluszki i czytanie forum Legii
Nie bądź taki hop do przodu bo za 2 tygodnie to Legioniści mogą mieć beke z czytania waszego forum
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 13.11.2010, 01:48
"Niesamowita" ta nasza liga...Legia, ktora ma 6 porazek w 13 kolejkach walczy o MP, a Lech, ktory jest 15 z powodzeniem moze wywalczyc sobie miejsce w europejskich pucharach. Kazdy moze wygrac z kazdym i to doslownie. Lech gromi nas 4 : 1, a potem przegrywa czy remisuje. Legia, ktora wygrywa 5 spotkan z rzedu, przegrywa z nami(gdzie 2 poprzednie spotkania byly fatalne). Zeby teraz nie bylo tak, ze nasi pilkarze zmobilizowali sie tylko na Legie(tak jak poznaniacy na nas, a potem wrocili do swojej "formy")...
Odpowiedz cytując
wiertar
Senior Member

Stary 13.11.2010, 01:52
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Idz pan w ch** tak okresle mecz - Moge sie wpieniac o karnego ale po co ? Wisla na fali Maaskant wielkim trenerem - zyc nie umierac.

Wislacy jak zwykle poszkodowani i wielce tratowani O Kulach by chodzili...Zmienic sport koledzy Wygraliscie slusznie, ale teksty o faulu to juz totalna farsa

Wisla nie ma zeznikow, Wisla ma samych kulturalnych pytajacych jak zaatakowac graczy ....a mac, ogarnijcie dupska
Jak to się nazywa frustracja
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut Po klimat trybun na wyjazdach byłeś ilu dobra oprawa i ekipa w dobrym stylu, tygiel emocji choć pełno s****ysynów, chce abyś zdech i choć wynik w plecy, śpiewasz dalej zdarte gardło cię leczy, to niby parę liter, parę piłkarzy wiesz niby w polskiej lidze nic się nie zdarzy wiesz, ale gdy płona race śpiewają trybuny znowu wygramy nie ważne u nas czy u nich, poczucie dumy gdy tamci mówią o nas to dla tych co zarywaja życie na stadionach...
Odpowiedz cytując
yogul
Senior Member

Stary 13.11.2010, 02:08

Wreszcie? W tym sezonie to już kolejny 'kluczowy' (stwarzający wprost 100% okazję na gola lub pozbawiający takiej okazji) błąd sędziego wobec nas. Dwa na Ruchu, jeden na Zagłębiu, do tego ten. Po przeciwnej stronie jest karniak dla Jagi dla za Komorowskiego - Korony tutaj nie zaliczę, bo moim zdaniem faul był.

Natomiast nie czuję się oszukany przez Chorzów czy Lubin. To nie jest płacz, tylko stwierdzenie faktu
trzeba się po prostu przyzwyczaić że polscy sędziowie są słabi.

zauważcie na powtórce ze przy karnym sędzia był bardzo dobrze ustawiony, tak jak ich uczą.

zamiast inwestować w nowe kamery, których i tak sędzia nie moze uzywać w czasie meczu moze czas na ściągniecie nowych sędziów do całej ligi?
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 13.11.2010, 02:32
wiertar - Frustracja? Raczej nie. Napisalem ze Wisla wygrala zasluzenie a karny byl z kapelusza. Zawodnicy reprezetujacy moj klub zagrali jak ostatnie ....y.Jak widzisz tam frustracje to zrob barana w sciane bo nic innego nie pomoze Dobra rada , nie napinka.Widze sam sie napinasz i szukasz problemu. Wyrazam swoje zdanie, mam prawo.Ogarnij sie kibicu od siedmiu bolesci.
Ostatnio edytowane przez kreseq : 13.11.2010 o godz. 02:38.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 13.11.2010, 03:33
Wyrazam swoje zdanie, mam prawo.Ogarnij sie kibicu od siedmiu bolesci.
Nie masz prawa bo nie dość że jesteś 'w gościach', to jeszcze bredziszKarny ewidentny a w ogóle to powinno być ze 6-0
Tak to było i nie waż się pisać że było inaczej
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 13.11.2010, 03:37
Jeszcze tylkoe tutaj to wkleje :

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 13.11.2010, 04:21
1g2 - Jestem na forum nie w gosciach, net to net. Karny ewidentny? Coz, nie moim zdaniem. Mam swoje zdanie i tyle. Powinno byc 303933 do 0 kibicu
Po cholere wklejac nasze forum...tam rozne elementy

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
SV_
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 13.11.2010, 04:32
Spidey to się chyba tutaj kiedyś krecił nawet. Zawsze był napinaczem.
Antydoping? Serio? Z 4 razy jakieś przyśpiewki poszły na cały stadion ( bo o rożnych januszach co próbowali kogoś zainteresować tym ze umieją krzyknąć JEBAĆ LEGIE nie wspomnę).
Mam rozumieć że na wiosnę na Ł3 ani jednej bluzgi na Wisłę nie będzie?

Obawiałem sie dużo gorszego dopingu, myślałem ze w związku z tym ze przyjdzie pleno kibiców meczy Wisla-Legia, będzie pełno antydopingu (podjarać się przed kumplami ze się umie przeklinać). Było jak należy.
Odpowiedz cytując
spirit
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 13.11.2010, 04:40
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post

Kultura kulturą, ale widać że w krytycznych momentach odzywa się podświadomość. Bez napinki - u mnie było by podobnie gdyby wynik był odwrotny,
Karnego NIE BYŁO. Z perspektywy trybuny ewidentny , natomiast po powtórce nie ma o czym dyskutować wg mnie - co nie zmienia faktu, że wynik przy stanie 2:0 nie został wypaczony bo graliśmy już zdecydowanie lepiej (zwłaszcza że bodajże Kirm wychodząc sam na sam NIE BYŁ na spalonym).
Co do dopingu - dla mnie osobiście "Łegła Warszawa" zaśpiewane 2x za dużo (na 4 razy). Raz - jak najbardziej, zwłaszcza przy wyniku 3:0, potem ewentualnie przy 4:0. Ale ku... nie 4 razy.... Wiadomo, ze duże emocje itp. no ale do ku*** nędzy jesteśmy na meczu Wisły i ją dopingujemy !

Dla mnie osobiście najlepszy występ Wisły od meczu z Beitarem.

PS. Szkoda, że dupodajki z "największym potencjałem kibicowskim" aż zremisowały :/
Feci quod potui faciant meliora potentes
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.11.2010, 09:56
spirit napisał(a):Wyświetl post

PS. Szkoda, że dupodajki z "największym potencjałem kibicowskim" aż zremisowały :/
Nie jest źle - grali z przewagą zawodnika i mieli "piłkę meczową" w postaci karnego. Byłoby 2:1 w 80 minucie - czyli po ptokach...
W dodatku Widzew w kryzysie - komplet punktów dla Cracovii nie byłby jakimś szokiem znowu - oni mają nóż na gardle.
Za tydzień za to wp****ol od Frankowskiego, tak więc rywale mają 2 mecze by coś ukłuć i im uciec punktowo
Odpowiedz cytując
legion18
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 13.11.2010, 10:15
Cracovia to są zwykli frajerzy bo jak inaczej nazwać to co się wczoraj stało? Jakby Wojciechowski był właścicielem to wole sobie nie wyobrażać co by się stało z Matusiakiem po takim meczu Tam to by musiało dojść do cudu, żeby się utrzymali, gdyż nie dojść, że sami musieli by z 3/4 meczów na wiosne wygrać to jeszcze musiały by się znaleźć inne zaspoły które będą co chwile przegrywać. Biorąc pod uwagę wyrównanie drużyn i to, że każdy jest w stanie wygrać z każdym, drugi czynnik wydaje się być niemożliwy, a co za tym idzie Szatałow runde wiosenną może potraktować czysto treningowo jako przygotowanie do rywalizacji w 1 lidze.
Odpowiedz cytując
wiertar
Senior Member

Stary 13.11.2010, 10:29
wiertar - Frustracja? Raczej nie. Napisalem ze Wisla wygrala zasluzenie a karny byl z kapelusza. Zawodnicy reprezetujacy moj klub zagrali jak ostatnie ....y.Jak widzisz tam frustracje to zrob barana w sciane bo nic innego nie pomoze Dobra rada , nie napinka.Widze sam sie napinasz i szukasz problemu. Wyrazam swoje zdanie, mam prawo.Ogarnij sie kibicu od siedmiu bolesci.
hehe nie wcale aż bije na odległość a z tym barankiem to moze i pomoże.. ale tobie.
mecz był ostry ale z dwóch stron, może kojarzysz sytuacje z 2 bodajże minuty gdy Sobol dostał w klate z buta sędzia nawet delikwenta nie ostrzegł. a to tylko jeden przykład.

i widzisz, nawet te wasze układziki nie pomogły, komisja ligi, itp. zlaliśmy wam dupsko strasznie. i nie mów mi ogarnij sie,po poierwsze to jesteś w gościach a po drugie to może tobie by się to przydało, jak i reszczie kibiców Legii na tym forum np. Spidey chociaż by za powyższy przykład.
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 13.11.2010, 10:37
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post

Jak dla niego "Legła Warszawa" to jest antydoping, to gratuluję percepcji.
Po wiosennym meczu w sezonie 2002/2003 (wtedy co Piekutowski wszedł na zmianę w pierwszej połowie) "Piłka Nożna" dała tytuł "PoLegła w Krakowie". Nożowniki, tak?
Ale spidey niech się tak nie napina, bo gubi lekarstwa od Wiadernego.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów