|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
![]() ach, och, cywilizacja ![]() Pojeżdzę i za tydzień Ci wyślę fotki ;-)
"Nie jestem zwolennikiem składania obietnic bez pokrycia. A niestety tylko tak mogę traktować pomysł na budowanie metra w przyszłej kadencji samorządu. Powiem więcej – w ciągu najbliższych lat metro w Krakowie z pewnością nie powstanie" póki co wygrywam ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.10.2010 o godz. 23:24.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|||||
Cytat:
A walki są, bo szkieletor jest "stałym elementem" panoramy z wieluuu miejsc Krakowa. Jest na terenie chronionym i ponadto wynika to z wymogów UNESCO. Odsyłam do sytuacji z Drezna i skreślenia z listy. Cytat:
Cytat:
Obszar ten owszem nie jest wpisany, więc nie wymaga POZWOLENIA. W praktyce jednak Architektura zwraca się o OPINIĘ. Niewiążącą oczywiście. Natomiast dalej znajdują tu zastosowanie w/w zasady sąsiedztwa, panoramy itp. Nie można sobie postawić 90 metrowego wieżowca w sąsiedztwie kamienic. Jako że troszkę siedzę w temacie, to mogę wam coś rozjaśnić. ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
w kwestii ostatecznej architektury większości inwestycji w Krakowie konserwator nie ma nic do gadania.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 14.10.2010 o godz. 00:07.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
||
No chyba, że tak poprostu Ci się zapomniało . Wystarczy kliknąć i porównać: http://stadiony.net/projekty/ger/coface_arena http://stadiony.net/aktualnosci/2009...t_coface_arena Cytat:
![]() I w przeciwieństwie do obiektu z Kałuży wyglada jak stadion, przynajmniej ma takie same trybuny, o reszcie nie wspominając. Cytat:
.Powód: poprawka
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 14.10.2010 o godz. 10:41.
|
|||
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
||||
Po to wkleiłam zadania konserwatora oraz wyszcególnienia, co podlega ochronie w poszczególnych obszarach. Cytat:
Wg mnie jest to wniosek o powiększenie obszaru A. Jeśli się mylę, to proszę aby dj_ibutti mnie poprawił.
Kwestia Drezna jest mi znana. Władze budując most postawiły na komfort mieszkańców. Bardzo trudna decyzja. Cytat:
Sam popatrz ile rzeczy wymieniłeś. Cytat:
Podcas gdy w tamtym rejonie na wielu dachach nie można nawet okien połaciowych założyć? |
|||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Obszar pomiędzy plantami, a alejami ma status: pomnika historii. Co w świetle ustawy, nie zezwala praktycznie na jakąkolwiek ścisłą ochronę.
Co do kamienicy - chodzi Ci o ten biały budynek? Masz może zdjęcie ? Bo nie znam problemu. Elu - Odnoszę wrażenie, że bardzo Ci przeszkadza ochrona zabytków Krakowa. Rozumiem, racje architektów, jest to dla nich dodatkowa praca, ograniczenie wizji itp. Jednakże zrozum rację drugiej strony. Zadaniem konserwatora, jego zadaniem jest - ochrona zabytków. Nie ochrona interesów inwestora. Ja zajmuję sie głównie stroną prawną ochrony zabytków, także ciężko mi dyskutować o kwestiach "gustibus". ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Ale jak idziesz od rynku Starowiślną to znajduje się ona za skrzyżowaniem, po lewej stronie. Prawie au face idącego. Ja wiem, że ta pierzeja jest zaniedbana i czeka na konserwację - ale nie taką :( Ten dach i jaskółki w nim rażą bardzo. Cytat:
Podchodzę z całym szacunkiem do ochrony zabytków Krakowa. I wiem, że właśnie krakowska szkoła jest jedną z bardziej cenionych na świecie. Świetne czyszczenie murów, dbałość o detal itp. Przeszkadza mi natomiast niekonsekwencja. Z jednej strony - przy adaptacji strychu w okolicach rynku nie wolno zasłonić belek stropowych a o okna połaciowe jest bardzo ciężko - a z drugiej daje się pozwolenia np na szklany taras w Hotelu Copernicus, wybicie wnętrza kamienicy Likusów przy Rynku ( choć te akurat rzeczy zrobione są ze smakiem ) czy wspomniany wyżej dach kamienicy przy Dietla. Jeśli chodzi natomiast o nadzor konserwatora nad inwestycjami dotyczący wysokości, ustawienia w pierzei, nawiązania do sąsiadujących budynków to jak najbardziej jestem za. Nie wyobrażam sobie jak mogłoby tego nie być. Ba - opowiadalabym się w jeszcze większą ingerencję konserwatora, architekta miasta, urbanisty itp aby nie powstawały takie obiekty jak Hotel Sheraton... Tak - wiem - on "niby" nawiązuje do otoczenia... :( |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Cytat:
Konserwator często staje przed wyborem trudnym albo wręcz niemożliwym. Ratować budynek, zgadzając się na drobne ustępstwa - ingerencje w tkankę obiektu itp. czy pozwolić mu niszczeć, za cenę ochrony tkanki. Tak było choćby w przypadku słynnej Szerokiej, czy paru inwestycji przy Rynku. Dodatkowo, sztucznie nakręcona, przez TVN i pewnych polityków, afera - odbija się czkawką na wydziale architektury i ochrony zabytków. Urzędnicy zwyczajnie boją się, że za swoje decyzje mogą wylądować w areszcie, sądzie, czy nawet w więzieniu. Cytat:
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Pragnę ci jednak przypomnieć, że dyskusję zaczęliśmy od twojego stwierdzenia, że "w cywylizowanej części Europy" jest wiele ładniejszych obiektów, niż stadion Cracovii. Kolega, co ma kota Salema w avatarze, poprosił Cię o przykłady ciekawszych architektonicznie 15-tysięczników* w Europie. Ty wciąż jednak nie pokazałeś ani jednego (!) takiego obiektu. Doczekamy się? ![]() * porównywanie 15-tysięcznika do trzykrotnie większych molochów nie ma najmniejszego sensu.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 14.10.2010 o godz. 22:59.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
Wiem, że to budynek z wczesnych lat 90-tych, kiedy to samowolka budowlana była na porządku dziennym. Zanim wprowadzono wszelkie regulacje. Chodzi mi tą kamienicę - obecnie Hotel Ambasador : ![]() A konkretnie dobudówkę nad 2 piętrem. Zupełnie nie przystającą do stylu całej kamienicy - ani proporcjami, ani oknami bez podziałów. Na tym zdjęciu i tak nie widać dachu z blachodachówki ![]() p.s. Przykład małego, ładnego stadionu ( Maribor, 12,5 tys ) : http://www.ofis-a.si/default.cfm?Kat=0206&ProdID=18 http://www.architecturenewsplus.com/project-images/1732
Ostatnio edytowane przez Ela : 15.10.2010 o godz. 15:31.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nota bene, sprawa Sheratona została niedawno... umorzona w sądzie, z powodu przedawnienia. A nie jest chyba tajemnicą, że w czasie wydawania decyzji w sprawie hotelu pan G. był pracownikiem pana projektanta ![]() Co do Copernicusa - winien jestem wyjaśnienie. Taras został postawiony zgodnie z prawem, natomiast nielegalnie zostały wyburzone wnętrza, co zostało z resztą zgloszone prokuraturze (niestety nie mogłem znaleźć sygnatury sprawy, więc nie wiem jak się skończyła...) ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
GDDKiA napisał(a):
Ja pie*dole, jako mieszkaniec północnej części Krakowa/okolic, dojeżdżający codziennie do centrum, stwierdzenie 'nie jest niezbędne' mogę skwitować jedynie dwoma 'żołnierskimi' słowami, dobrze wszystkim znanymi... W mieście o takich gabarytach jak Kraków, uwzględniając, że jedyna sensowna droga na trasie Warszawa - Zakopane lub po prostu północ - południe, wiedzie przez samo centrum Krakowa, przez głównie Aleje, dokończenie ringu, czyli III obwodnicy jest absolutnie konieczne... Ku*wa... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
![]() Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,
Ten boski Krakowski nasz TS. I w każdej chwili czy dobrej czy złej, Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
i też uwazam,że wybudowanie północnej obwodnicy chocby tylko do drogi w kierunku Warszawy jest niezbedne,ale korki tak czy inaczej na wlocie do miasta bedą.wg mnie konieczne jest poszerzenie wjazdu i wyjazdu z miasta do dwóch pasów.wszystkich niedogodnosci to nie rozwiąże,ale troche pewnie im ulzy. ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do wjazdu do Krakowa 29-tego to fakt, że poszerzenie ulicy by przejazd polepszyło, ale są dwa wiadukty, które są chyba za wąskie, żeby przeprowadzić po dwa pasy (bo wyjazd tamtędy z miasta to też problem...) Nie znam się, ale kiedyś rozkminiałem, czemu światła przy Kuźnicy Kołłątajowskiej tak wstrzymują też ruch na 29-tym, doszedłem do wniosku, że to może celowy zabieg zarządcy, żeby trochę ruch wstrzymać w tym miejscu, bo jakby ruch się skumulował przy Opolskiej to by i tak korek ciągnął by się do Kuźnicy... |
|
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
Nie nadmieniłem o inwestycji miejskiej jakim była Opera.W tej kwesji chyba nikt nie miał wątpliwości ,że to wybitny gniot .Totalna porazka estetyczna ,brak miejsc parkingowych i zmarnowane pieniądze. Burzenie i odbudowa ujeżdżalni która pierwotnie miała byc nietykalna jako zabytek ,kto to wymyślił .Ludzie ,nikt mnie nie przekona argumentami ,że "tak trzeba było",Kraków staje sie zwykłym przeciętniakiem niestety.Na Konopniciej do samego Matecznego powinna powstać gęsta pierzeja ,z wielkomiejskimi gmachami na miare miasta a mamy Hilton czy jak mu tam i ugory.
Ostatnio edytowane przez philips kr : 17.10.2010 o godz. 18:26.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
http://www.sgpm.krakow.pl/newsysn/Us...of-stypula.doc o metrze w Krakowie
Całość konferencji "Jak pokonać korki" http://www.sgpm.krakow.pl/newsysn/fo....php?idwyb=202 ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
|
Wielka Wisła
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Skrzyżowanie ul. Prądnickiej z Alejami, zobaczymy kiedy zaczną:
http://www.gazetakrakowska.pl/strona...alne,id,t.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Nie wdając się w ocenę tego co tam będzie, nieśmiało zwrócę uwagę na nazewnictwo.
Jak to ma być "rynek krowoderski" to może przemianujmy Rynek Podgórski na Rynek Wielicki a Rynek Główny na Rynek Wiedeński. W końcu też oba miasta są w pobliżu, a jak brzmi ![]() Tak to jest jak za inwestycje biorą się ludzie z zewnątrz bez znajmości Krakowa (a powtarzają to równie bezmyślne pismaki). Jak to ma być "rynek krowoderski" to gdzie będzie Rynek Nowowiejski ? http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/r/1925a.png |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2003
Offline |
|
|
Ktoś wie co to się teraz będzie robić tuż przy Rondzie Grunwaldzkim ?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@Gonzo Ściankę szczelinową pod centrum kongresowe.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Tam teraz na miejscu planowanego "rynku krowoderskiego" jest dość pokaźny parking, ciekawe czy projektant pomyślał co zrobić z tymi samochodami...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Fotki z remontu Franciszkańskiej/Dominikańskiej. Pojawiły się tablice znane z trasy szybkiego tramwaju. ![]() ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 28.10.2010 o godz. 22:46.
|
|
|
|
Wielka Wisła
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Możliwe, że puszczą tamtędy tramwaj nr 20 - takie przypuszczenie tylko
![]() |
|