The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.10.2010, 23:01
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post

No to pojeździj trochę po Europie i pooglądaj, a nawet wstąp na niektóre obiekty to może Ci się trochę oczy otworzą. Bo narazie to chcesz udowodnić , że ten .......niczek na ul. Kałuży to obiekt światowej klasy. Gwarantuję Ci, że na przecietnym kibicu z Europy Zachodniej ten obiekt nie zrobi żadnego wrażenia, chyba że widząc jak bardzo Ci zależy by to pochwalić i nie zrobić przykrości powie, że lepszego na całym świecie nie widział .
myśle, że na kibicu Mainz - drużyny z niemieckiej ekstraklasy - architektura stadionu Cracovii powinna zrobić wrażenie ;-)

ach, och, cywilizacja

No to pojeździj trochę po Europie i pooglądaj
Pojeżdzę i za tydzień Ci wyślę fotki ;-)

dostuffca napisał(a):Wyświetl post
założymy się, że metro pojawi się jako postulat w kampanii Majchrowskiego? O piwo. Odbiór na pierwszym meczu (gdziekolwiek by nie był) po pierwszej turze wyborów samorządowych.

doprecyzowanie:

"Kraków potrzebuje metra", "Kraków zasługuje na metro", "Miasto jak Kraków nie może sobie pozwolić na brak metra", "zrobię wszystko by metro było w planach", "uważam, że metro jest potrzebne, niezbędne i bla bla bla" - zdania i zagrania, które mają przysporzyć głosów wyborcow za pomocą karty "obiecaj ludowie kolej podziemną". Gra?
z bloga Majchrowskiego:

"Nie jestem zwolennikiem składania obietnic bez pokrycia. A niestety tylko tak mogę traktować pomysł na budowanie metra w przyszłej kadencji samorządu. Powiem więcej – w ciągu najbliższych lat metro w Krakowie z pewnością nie powstanie"

póki co wygrywam
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.10.2010 o godz. 23:24.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 13.10.2010, 23:56
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
czyli konserwator nie miał wpływu na budowę gniota przy osiedlu Podwawelskim - osiedlu z wielkiej płyty.

Ochronie konserwatorskiej nie podlega również teren między Plantami, a Alejami oraz znaczna część Kazimierza. Dodając do tego osiedla z wielkiej płyty wychodzi na to, że jednak nie każda inwestycja wymaga jego zgody ;-)
Oczywiście, że nie każda.

Ela napisał(a):Wyświetl post
Proszę Cię. Naturalnie, że miał.
Jest to teren naprzeciw Wawelu - okręg jak najbardziej podlegający działalności konserwatora.
Są tam tuż obok kamienice.
Obiekt musi miec odpowiednią wysokośc itp
Powyższe porozumienie, które wkleiłaś dotyczy spraw przekazanych z kompetencji Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, do kompetencji miejskiego. Ostatnio były walki, bo rada miasta nie chciała go przedłużyć. Nie wiem, jak się to skończyło. Wcale to nie oznacza, że działalność konserwatora czegoś nie dotyczy. Odsyłam do ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami.

Cytat:
Dlaczego są takie walki o metry szkieletora ?
Bo inwestor kombinuje jak koń pod górę? Panowie K. K. G. to wyjątkowi kombinatorzy i sami nie wiedzą czego chcą. Jak na jedno dostaną zgodę, to jednak postanawiają że muszą mieć o 1 m. wyższy itp. Ostatecznie stanęło na 102,5 m. I jeżeli znowu im się coś nie odwidzi, to mogą taki wybudować.

A walki są, bo szkieletor jest "stałym elementem" panoramy z wieluuu miejsc Krakowa. Jest na terenie chronionym i ponadto wynika to z wymogów UNESCO. Odsyłam do sytuacji z Drezna i skreślenia z listy.

Cytat:
Skąd Ty to bierzesz
Oczywiscie, że jest to teren chroniony.

Doczytaj, jakie konserwator ma uprawnienia poza obszarem 1.
Praktycznie wszystko można pod to podciągnąć.
Nieprawda. Nie wszystko. A konserwatorom wcale się nie pali do tego, żeby coś podciągać pod swoje kompetencje.... Przy tej ilości osób, które są tam zatrudnione (podpowiem: mało), przy tych płacach (podpowiem: bardzo mało), ludzie którzy tam pracują to w większości... pasjonaci zawaleni robotą po szyję.

wpływ na wysokość ma.

Ale czy na pewno ma wpływ na ostateczną architekturę budynku?

Pytam, bo nie orientuję się dokładnie w działalności konserwatora.
Nie ma. Może mieć jedynie w kwestii gabarytów, zasady sąsiedztwa (podobieństwo do innych budynków itp.), wysokość, pierzeja, ingerencja w tkankę obiektu itp. Nie może nakazać komuś zrobienie metalowych drzwi itp. może jedynie sugerować, posługując się przy tym często instytucją prawną 'promesy administracyjnej' - nota bene, tak na prawdę nie uregulowaną w polskim prawie, a będącą kalką niemieckiej instytucji...

Cytat:
O objęcie ochroną konserwatorską obszaru pomiędzy układami urbanistycznymi "Wesoła" i "Kazimierz" wnioskują radni z Dzielnicy I Stare Miasto. Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków chce pójść jeszcze dalej i wpisać również teren między Plantami Krakowskimi a Alejami Trzech Wieszczów oraz ulice Kazimierza, które nie są w rejestrze.

Żródło: Dziennik Polski.

Dobrze rozumiem, że na wymienionych obszarach konserwator nie ma nic do gadania? Jeśli tak, to wpływu na każdą inwestycję raczej nie ma
Źle rozumiesz Obszar ten owszem nie jest wpisany, więc nie wymaga POZWOLENIA. W praktyce jednak Architektura zwraca się o OPINIĘ. Niewiążącą oczywiście. Natomiast dalej znajdują tu zastosowanie w/w zasady sąsiedztwa, panoramy itp. Nie można sobie postawić 90 metrowego wieżowca w sąsiedztwie kamienic.

Jako że troszkę siedzę w temacie, to mogę wam coś rozjaśnić.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 14.10.2010, 00:04
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Źle rozumiesz Obszar ten owszem nie jest wpisany, więc nie wymaga POZWOLENIA. W praktyce jednak Architektura zwraca się o OPINIĘ. Niewiążącą oczywiście. Natomiast dalej znajdują tu zastosowanie w/w zasady sąsiedztwa, panoramy itp. Nie można sobie postawić 90 metrowego wieżowca w sąsiedztwie kamienic.

i wszystko jasne ;-)

w kwestii ostatecznej architektury większości inwestycji w Krakowie konserwator nie ma nic do gadania.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 14.10.2010 o godz. 00:07.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 14.10.2010, 10:39
myśle, że na kibicu Mainz - drużyny z niemieckiej ekstraklasy - architektura stadionu Cracovii powinna zrobić wrażenie ;-)

ach, och, cywilizacja

Nie ma to jak przedstawić stary stadion wiedząc, że po wejściu do I ligi właśnie buduje się nowy obiekt na 33 500 miejsc, a nie 15 tys. kurniczek No chyba, że tak poprostu Ci się zapomniało .
Wystarczy kliknąć i porównać:

http://stadiony.net/projekty/ger/coface_arena

http://stadiony.net/aktualnosci/2009...t_coface_arena

Cytat:
Myślę , że na kibicu Cracovii architektura, kubatura i wykończenie nowego (bo przecież o takich rozmawiamy) stadionu w Mainz powinna zrobić wrażenie
I w przeciwieństwie do obiektu z Kałuży wyglada jak stadion, przynajmniej ma takie same trybuny, o reszcie nie wspominając.

Cytat:
Pojeżdzę i za tydzień Ci wyślę fotki ;-)
Jak będziesz przypadkiem w Gelsenkirchen to nie zrób czasem zdjęcia ze starego stadionu znajdującego się obok nowego .
Powód: poprawka
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 14.10.2010 o godz. 10:41.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 14.10.2010, 11:49
wpływ na wysokość ma.

Ale czy na pewno ma wpływ na ostateczną architekturę budynku?
Chyba się nie zrozumeliśmy - nie napisałam, że decyduje o ostatecznej architekturze budynku. Jedynie, że inwestor budując w poszczególnych strefach ( przede wszystkim w A ) ale również w strefie B ( obszar, w którym elementy dawnego układu przestrzennego miejscowości lub jej części, tzn. rozplanowanie, zabudowa, a także jej powiązania z zielenią i krajobrazem zachowały się w stosunkowo dobrym stanie.) - który to obszar zajmuje a Krakowie bardzo dużą powierzchnię ) musi w wielu rzeczach uzyskać akceptację konserwatora.
Po to wkleiłam zadania konserwatora oraz wyszcególnienia, co podlega ochronie w poszczególnych obszarach.

Cytat:
O objęcie ochroną konserwatorską obszaru pomiędzy układami urbanistycznymi "Wesoła" i "Kazimierz" wnioskują radni z Dzielnicy I Stare Miasto. Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków chce pójść jeszcze dalej i wpisać również teren między Plantami Krakowskimi a Alejami Trzech Wieszczów oraz ulice Kazimierza, które nie są w rejestrze.

Żródło: Dziennik Polski.

Dobrze rozumiem, że na wymienionych obszarach konserwator nie ma nic do gadania? Jeśli tak, to wpływu na każdą inwestycję raczej nie ma
No właśnie chyba źle zrozumiałeś.
Wg mnie jest to wniosek o powiększenie obszaru A.

Jeśli się mylę, to proszę aby dj_ibutti mnie poprawił.

A walki są, bo szkieletor jest "stałym elementem" panoramy z wieluuu miejsc Krakowa. Jest na terenie chronionym i ponadto wynika to z wymogów UNESCO. Odsyłam do sytuacji z Drezna i skreślenia z listy.
Ależ oczywiście. Właśnie wpływ na wysokość ma konserwator - dlatego podalam ten przykład. Budynek jest elementem panoramy, mimo, iż sam nie lezy w strefie A - ale wywiera na nią wpływ.

Kwestia Drezna jest mi znana.
Władze budując most postawiły na komfort mieszkańców.
Bardzo trudna decyzja.

Cytat:
Nieprawda. Nie wszystko. A konserwatorom wcale się nie pali do tego, żeby coś podciągać pod swoje kompetencje.... Przy tej ilości osób, które są tam zatrudnione (podpowiem: mało), przy tych płacach (podpowiem: bardzo mało), ludzie którzy tam pracują to w większości... pasjonaci zawaleni robotą po szyję.

Nie ma. Może mieć jedynie w kwestii gabarytów, zasady sąsiedztwa (podobieństwo do innych budynków itp.), wysokość, pierzeja, ingerencja w tkankę obiektu itp. Nie może nakazać komuś zrobienie metalowych drzwi itp. może jedynie sugerować, posługując się przy tym często instytucją prawną 'promesy administracyjnej' - nota bene, tak na prawdę nie uregulowaną w polskim prawie, a będącą kalką niemieckiej instytucji...
Właśnie o te kompetencjemi chodziło. Jest to duży wpływ - i inwestorzy muszą się do tego stosować - architekt projektując obiekt musi zapoznać się z wymogami. Nie może ich pominąć. A w opisie projektu podaje uzasadnienie.
Sam popatrz ile rzeczy wymieniłeś.

Cytat:
To ja zapytam o dach kamienicy na rogu Dietla i Starowiślnej. Obok tej paskudnej plomby z lat 90-tych. Kto z pasjonatów dał pozwolenie na blachodachówkę i wyjątkowo brzydkie lukarny ? Które nijak się mają do estetyki otaczających je kamienic i widać je bezpośrednio z ulicy ?
Podcas gdy w tamtym rejonie na wielu dachach nie można nawet okien połaciowych założyć?
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Stary 14.10.2010, 13:46
Obszar pomiędzy plantami, a alejami ma status: pomnika historii. Co w świetle ustawy, nie zezwala praktycznie na jakąkolwiek ścisłą ochronę.

Co do kamienicy - chodzi Ci o ten biały budynek? Masz może zdjęcie ? Bo nie znam problemu.

Elu - Odnoszę wrażenie, że bardzo Ci przeszkadza ochrona zabytków Krakowa. Rozumiem, racje architektów, jest to dla nich dodatkowa praca, ograniczenie wizji itp. Jednakże zrozum rację drugiej strony. Zadaniem konserwatora, jego zadaniem jest - ochrona zabytków. Nie ochrona interesów inwestora. Ja zajmuję sie głównie stroną prawną ochrony zabytków, także ciężko mi dyskutować o kwestiach "gustibus".
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 14.10.2010, 14:11
Co do kamienicy - chodzi Ci o ten biały budynek? Masz może zdjęcie ? Bo nie znam problemu.
Niestety, nie dysponuję zdjęciem.
Ale jak idziesz od rynku Starowiślną to znajduje się ona za skrzyżowaniem, po lewej stronie. Prawie au face idącego.
Ja wiem, że ta pierzeja jest zaniedbana i czeka na konserwację - ale nie taką :(
Ten dach i jaskółki w nim rażą bardzo.
Cytat:
Elu - Odnoszę wrażenie, że bardzo Ci przeszkadza ochrona zabytków Krakowa. Rozumiem, racje architektów, jest to dla nich dodatkowa praca, ograniczenie wizji itp. Jednakże zrozum rację drugiej strony. Zadaniem konserwatora, jego zadaniem jest - ochrona zabytków. Nie ochrona interesów inwestora. Ja zajmuję sie głównie stroną prawną ochrony zabytków, także ciężko mi dyskutować o kwestiach "gustibus".
Nie - to nie tak.
Podchodzę z całym szacunkiem do ochrony zabytków Krakowa.
I wiem, że właśnie krakowska szkoła jest jedną z bardziej cenionych na świecie.
Świetne czyszczenie murów, dbałość o detal itp.

Przeszkadza mi natomiast niekonsekwencja.
Z jednej strony - przy adaptacji strychu w okolicach rynku nie wolno zasłonić belek stropowych a o okna połaciowe jest bardzo ciężko - a z drugiej daje się pozwolenia np na szklany taras w Hotelu Copernicus, wybicie wnętrza kamienicy Likusów przy Rynku ( choć te akurat rzeczy zrobione są ze smakiem ) czy wspomniany wyżej dach kamienicy przy Dietla.

Jeśli chodzi natomiast o nadzor konserwatora nad inwestycjami dotyczący wysokości, ustawienia w pierzei, nawiązania do sąsiadujących budynków to jak najbardziej jestem za.
Nie wyobrażam sobie jak mogłoby tego nie być.
Ba - opowiadalabym się w jeszcze większą ingerencję konserwatora, architekta miasta, urbanisty itp aby nie powstawały takie obiekty jak Hotel Sheraton...

Tak - wiem - on "niby" nawiązuje do otoczenia... :(
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Stary 14.10.2010, 14:52
Niestety, nie dysponuję zdjęciem.
Ale jak idziesz od rynku Starowiślną to znajduje się ona za skrzyżowaniem, po lewej stronie. Prawie au face idącego.
Ja wiem, że ta pierzeja jest zaniedbana i czeka na konserwację - ale nie taką :(
Ten dach i jaskółki w nim rażą bardzo.
Mówimy o tym bialym "łukowatym", z balkonami od strony ulicy? Obawiam się, że zgoda na tą "konserwację", pochodzi z czasów pana Gaczoła, lub wcześniejszych. Postaram się zorientować w tej sprawie.

Cytat:
Nie - to nie tak.
Podchodzę z całym szacunkiem do ochrony zabytków Krakowa.
I wiem, że właśnie krakowska szkoła jest jedną z bardziej cenionych na świecie.
Świetne czyszczenie murów, dbałość o detal itp.

Przeszkadza mi natomiast niekonsekwencja.
Z jednej strony - przy adaptacji strychu w okolicach rynku nie wolno zasłonić belek stropowych a o okna połaciowe jest bardzo ciężko - a z drugiej daje się pozwolenia np na szklany taras w Hotelu Copernicus, wybicie wnętrza kamienicy Likusów przy Rynku ( choć te akurat rzeczy zrobione są ze smakiem ) czy wspomniany wyżej dach kamienicy przy Dietla.
Wszystko jest kwestią indywidualną. Jeżeli w jednym budynku, właśnie te belki stanowią o jego wartości, to ciężko je zasłaniać. Szklany taras, był zrobiony bez pozwolenia, albo mi się tarasy mylą

Konserwator często staje przed wyborem trudnym albo wręcz niemożliwym. Ratować budynek, zgadzając się na drobne ustępstwa - ingerencje w tkankę obiektu itp. czy pozwolić mu niszczeć, za cenę ochrony tkanki. Tak było choćby w przypadku słynnej Szerokiej, czy paru inwestycji przy Rynku.

Dodatkowo, sztucznie nakręcona, przez TVN i pewnych polityków, afera - odbija się czkawką na wydziale architektury i ochrony zabytków. Urzędnicy zwyczajnie boją się, że za swoje decyzje mogą wylądować w areszcie, sądzie, czy nawet w więzieniu.

Cytat:
Jeśli chodzi natomiast o nadzor konserwatora nad inwestycjami dotyczący wysokości, ustawienia w pierzei, nawiązania do sąsiadujących budynków to jak najbardziej jestem za.
Nie wyobrażam sobie jak mogłoby tego nie być.
Ba - opowiadalabym się w jeszcze większą ingerencję konserwatora, architekta miasta, urbanisty itp aby nie powstawały takie obiekty jak Hotel Sheraton...

Tak - wiem - on "niby" nawiązuje do otoczenia... :(
To również czasy końcowe pana G. - decyzja dziwna, krytykowana i dość niezrozumiała.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 14.10.2010, 22:38
Nie ma to jak przedstawić stary stadion wiedząc, że po wejściu do I ligi właśnie buduje się nowy obiekt na 33 500 miejsc, a nie 15 tys. kurniczek No chyba, że tak poprostu Ci się zapomniało .
Wystarczy kliknąć i porównać:

http://stadiony.net/projekty/ger/coface_arena

http://stadiony.net/aktualnosci/2009...t_coface_arena
Nie mam zamiaru dyskutować z Tobą na temat tego czerwonego hipermarketu , który nie został jeszcze zbudowany.

Pragnę ci jednak przypomnieć, że dyskusję zaczęliśmy od twojego stwierdzenia, że "w cywylizowanej części Europy" jest wiele ładniejszych obiektów, niż stadion Cracovii. Kolega, co ma kota Salema w avatarze, poprosił Cię o przykłady ciekawszych architektonicznie 15-tysięczników* w Europie. Ty wciąż jednak nie pokazałeś ani jednego (!) takiego obiektu. Doczekamy się?

* porównywanie 15-tysięcznika do trzykrotnie większych molochów nie ma najmniejszego sensu.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 14.10.2010 o godz. 22:59.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 15.10.2010, 11:27
Mówimy o tym bialym "łukowatym", z balkonami od strony ulicy? Obawiam się, że zgoda na tą "konserwację", pochodzi z czasów pana Gaczoła, lub wcześniejszych. Postaram się zorientować w tej sprawie.
Nie - nie o tą plombę.
Wiem, że to budynek z wczesnych lat 90-tych, kiedy to samowolka budowlana była na porządku dziennym.
Zanim wprowadzono wszelkie regulacje.

Chodzi mi tą kamienicę - obecnie Hotel Ambasador :

A konkretnie dobudówkę nad 2 piętrem.
Zupełnie nie przystającą do stylu całej kamienicy - ani proporcjami, ani oknami bez podziałów.
Na tym zdjęciu i tak nie widać dachu z blachodachówki

p.s.
Przykład małego, ładnego stadionu ( Maribor, 12,5 tys ) :

http://www.ofis-a.si/default.cfm?Kat=0206&ProdID=18

http://www.architecturenewsplus.com/project-images/1732
Ostatnio edytowane przez Ela : 15.10.2010 o godz. 15:31.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Stary 16.10.2010, 00:02
Nie - nie o tą plombę.
Wiem, że to budynek z wczesnych lat 90-tych, kiedy to samowolka budowlana była na porządku dziennym.
Zanim wprowadzono wszelkie regulacje.

Chodzi mi tą kamienicę - obecnie Hotel Ambasador :

A konkretnie dobudówkę nad 2 piętrem.
Zupełnie nie przystającą do stylu całej kamienicy - ani proporcjami, ani oknami bez podziałów.
Na tym zdjęciu i tak nie widać dachu z blachodachówki
Odpowiadam. Decyzję, w tej sprawie, wydał pan Gaczoł. Co w świetle Sheratona, Copernicusa i innych jego decyzji - wystarcza za odpowiedź.

Nota bene, sprawa Sheratona została niedawno... umorzona w sądzie, z powodu przedawnienia. A nie jest chyba tajemnicą, że w czasie wydawania decyzji w sprawie hotelu pan G. był pracownikiem pana projektanta

Co do Copernicusa - winien jestem wyjaśnienie. Taras został postawiony zgodnie z prawem, natomiast nielegalnie zostały wyburzone wnętrza, co zostało z resztą zgloszone prokuraturze (niestety nie mogłem znaleźć sygnatury sprawy, więc nie wiem jak się skończyła...)
Odpowiedz cytując
damians
Member

Od: 05.2010

Stary 16.10.2010, 11:48
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
avangarda
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 16.10.2010, 11:58
GDDKiA napisał(a):
"Układ dróg w rejonie Krakowa, po zrealizowaniu sieci autostrad i dróg ekspresowych, jest wystarczający i spełni zadania przewidywane dla głównych dróg tranzytowych w tym obszarze" - można przeczytać w piśmie skierowanym do marszałka województwa małopolskiego.

GDDKiA twierdzi, że północna obwodnica stolicy Małopolski "nie jest elementem niezbędnym w sieci dróg krajowych" i powinna stanowić element regionalnej sieci drogowej. A to oznacza, że budowa północnej obwodnicy Krakowa nie będzie finansowana z budżetu państwa.
//modów przepraszam za niżej wymienione słownictwo

Ja pie*dole, jako mieszkaniec północnej części Krakowa/okolic, dojeżdżający codziennie do centrum, stwierdzenie 'nie jest niezbędne' mogę skwitować jedynie dwoma 'żołnierskimi' słowami, dobrze wszystkim znanymi... W mieście o takich gabarytach jak Kraków, uwzględniając, że jedyna sensowna droga na trasie Warszawa - Zakopane lub po prostu północ - południe, wiedzie przez samo centrum Krakowa, przez głównie Aleje, dokończenie ringu, czyli III obwodnicy jest absolutnie konieczne...
Ku*wa...
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 16.10.2010, 15:31
siuśmajtek napisał(a):Wyświetl post
//modów przepraszam za niżej wymienione słownictwo

Ja pie*dole, jako mieszkaniec północnej części Krakowa/okolic, dojeżdżający codziennie do centrum, stwierdzenie 'nie jest niezbędne' mogę skwitować jedynie dwoma 'żołnierskimi' słowami, dobrze wszystkim znanymi... W mieście o takich gabarytach jak Kraków, uwzględniając, że jedyna sensowna droga na trasie Warszawa - Zakopane lub po prostu północ - południe, wiedzie przez samo centrum Krakowa, przez głównie Aleje, dokończenie ringu, czyli III obwodnicy jest absolutnie konieczne...
Ku*wa...
też mnie to oburza,ale jedyna sensowna droga z Warszawy do Krakowa i Zakopanego wiedzie (przynamniej do czasu zrealizowania S-7 jako drogi ekspresowej) przez Częstochowę i dalej A-4.druga sprawa,to krajowa 7 nie jest już poprowadzona od dluzszego czasu przez centrum Krakowa,a Opolską do autostrady i dalej Zakopianką.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
rafil
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 16.10.2010, 15:58
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,891..._pozniej_.html

to jest skandal typowy w naszym mieście...
Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,
Ten boski Krakowski nasz TS.
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem.
Odpowiedz cytując
avangarda
Senior Member

Stary 17.10.2010, 10:38
picasso napisał(a):Wyświetl post
też mnie to oburza,ale jedyna sensowna droga z Warszawy do Krakowa i Zakopanego wiedzie (przynamniej do czasu zrealizowania S-7 jako drogi ekspresowej) przez Częstochowę i dalej A-4.druga sprawa,to krajowa 7 nie jest już poprowadzona od dluzszego czasu przez centrum Krakowa,a Opolską do autostrady i dalej Zakopianką.
Oczywiście teoretycznie tak, ale może dawne przyzwyczajenia, albo chęć jazdy najkrótszej - na wprost po prostu powoduje, że ludzie nie skręcają z 29-tego na Opolską, tylko jadą Alejami. Nie będę teoretyzował ile ludzi skręca, ile jedzie prosto, ale Aleje niestety stoją. Niestety często już od granicy Krakowa w Węgrzcach, potem przy skręcie w Dobrego Pasterza, potem przy estakadzie na Opolskiej, potem do Kleparza, potem Radio Kraków do Grunwaldzkiego często na całym odcinku korek, Mateczny... Zamknięcie ringu powinno być priorytetem, a niestety nie jest, plany na północną obwodnicę sięgają chyba z 50 lat, na zarezerwowanych gruntach od tamtego czasu nikt się prawdopodobnie nie mógł wybudować ani tego sprzedać, bo kto by kupił... A miało być tak pięknie, gdy dostaliśmy Euro... Aż chce się zacytować skecz Neonówki, że na granicy z Niemcami od ich strony trzeba ustawić znaki 'Uwaga, zwężenie na długości 600 km'
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 17.10.2010, 11:14
siuśmajtek napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście teoretycznie tak, ale może dawne przyzwyczajenia, albo chęć jazdy najkrótszej - na wprost po prostu powoduje, że ludzie nie skręcają z 29-tego na Opolską, tylko jadą Alejami. Nie będę teoretyzował ile ludzi skręca, ile jedzie prosto, ale Aleje niestety stoją. Niestety często już od granicy Krakowa w Węgrzcach, potem przy skręcie w Dobrego Pasterza, potem przy estakadzie na Opolskiej, potem do Kleparza, potem Radio Kraków do Grunwaldzkiego często na całym odcinku korek, Mateczny... Zamknięcie ringu powinno być priorytetem, a niestety nie jest, plany na północną obwodnicę sięgają chyba z 50 lat, na zarezerwowanych gruntach od tamtego czasu nikt się prawdopodobnie nie mógł wybudować ani tego sprzedać, bo kto by kupił... A miało być tak pięknie, gdy dostaliśmy Euro... Aż chce się zacytować skecz Neonówki, że na granicy z Niemcami od ich strony trzeba ustawić znaki 'Uwaga, zwężenie na długości 600 km'
tylko,że korki od Opolskiej w stronę Kleparza bardziej powoduje ruch lokalny niż traznzytowy (pomijam ostatnie miesiace,gdzie faktycznie częć ludzi przerazona przebudową ronda pod Makro moze uciekać na południe Alejami).zwróć uwage ile ostatnimi laty wybudowano bloków właśnie od strony Węgrzc i ile powstao pdomów miedzy Krakowem i Michalowicami.pamietam doskonale,ze jeszcze w połowie lat 90-tych wjazd od strony Warszawy nie byl najmniejszym problemem.za to teraz narasta on lawinowo.
i też uwazam,że wybudowanie północnej obwodnicy chocby tylko do drogi w kierunku Warszawy jest niezbedne,ale korki tak czy inaczej na wlocie do miasta bedą.wg mnie konieczne jest poszerzenie wjazdu i wyjazdu z miasta do dwóch pasów.wszystkich niedogodnosci to nie rozwiąże,ale troche pewnie im ulzy.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
avangarda
Senior Member

Stary 17.10.2010, 14:07
picasso napisał(a):Wyświetl post
tylko,że korki od Opolskiej w stronę Kleparza bardziej powoduje ruch lokalny niż traznzytowy (pomijam ostatnie miesiace,gdzie faktycznie częć ludzi przerazona przebudową ronda pod Makro moze uciekać na południe Alejami).zwróć uwage ile ostatnimi laty wybudowano bloków właśnie od strony Węgrzc i ile powstao pdomów miedzy Krakowem i Michalowicami.pamietam doskonale,ze jeszcze w połowie lat 90-tych wjazd od strony Warszawy nie byl najmniejszym problemem.za to teraz narasta on lawinowo.
i też uwazam,że wybudowanie północnej obwodnicy chocby tylko do drogi w kierunku Warszawy jest niezbedne,ale korki tak czy inaczej na wlocie do miasta bedą.wg mnie konieczne jest poszerzenie wjazdu i wyjazdu z miasta do dwóch pasów.wszystkich niedogodnosci to nie rozwiąże,ale troche pewnie im ulzy.
Tak, zgadzam się. Gminy Zielonki, Michałowice są dość popularne, bo jak się popatrzy na mapę Krakowa, to zza miasta to do centrum jest najbliżej z północy; co ciągnie za sobą dużą ilość budowanych domów, powstawanie nowych osiedli za miastem itp. Tylko, że wraz ze wzrostem ilości mieszkańców, zwłaszcza, że aut też przybywa ludziom, nie 'rosną' nowe drogi dojazdowe. Przy powstaniu obwodnicy to ludzie pracujący na południu miasta prędzej użyją obwodnicy niż postoją na alejach/ Opolskiej/ w stronę Huty.
Co do wjazdu do Krakowa 29-tego to fakt, że poszerzenie ulicy by przejazd polepszyło, ale są dwa wiadukty, które są chyba za wąskie, żeby przeprowadzić po dwa pasy (bo wyjazd tamtędy z miasta to też problem...) Nie znam się, ale kiedyś rozkminiałem, czemu światła przy Kuźnicy Kołłątajowskiej tak wstrzymują też ruch na 29-tym, doszedłem do wniosku, że to może celowy zabieg zarządcy, żeby trochę ruch wstrzymać w tym miejscu, bo jakby ruch się skumulował przy Opolskiej to by i tak korek ciągnął by się do Kuźnicy...
Odpowiedz cytując
philips kr
Banita

Od: 09.2010

Stary 17.10.2010, 18:24
wydaje mi się, że na wygląd inwestycji prywatnych miasto ma mały wpływ.

PS. Hotel przy Konopnickiej to wyjątkowy gniot, ale ten przy Grunwaldzkim? Dla mnie jest ok.

Jeśli by miasto nie miało nic do powiedzenia to tym bardziej ukazuje to zaściankowość naszych decydentów bo w zasadzie skoro tak to każdy kto posiada działke może zbudować na swoim terenie budynek o dowolnej bryle,wysokości i kolorze.Hotel przy Grunwaldzkim może jest ciekawą forma "na teraz" jednak tego typu budynki szybko sie starzeją poza tym zobacz jak niego usytuowanie(zbyt blisko ulicy) łamie pierzeje którą tworzyły budynki mieszkalne i w jaki sposób jest postawiony.
Nie nadmieniłem o inwestycji miejskiej jakim była Opera.W tej kwesji chyba nikt nie miał wątpliwości ,że to wybitny gniot .Totalna porazka estetyczna ,brak miejsc parkingowych i zmarnowane pieniądze. Burzenie i odbudowa ujeżdżalni która pierwotnie miała byc nietykalna jako zabytek ,kto to wymyślił .Ludzie ,nikt mnie nie przekona argumentami ,że "tak trzeba było",Kraków staje sie zwykłym przeciętniakiem niestety.
Na Konopniciej do samego Matecznego powinna powstać gęsta pierzeja ,z wielkomiejskimi gmachami na miare miasta a mamy Hilton czy jak mu tam i ugory.
Ostatnio edytowane przez philips kr : 17.10.2010 o godz. 18:26.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 21.10.2010, 12:37
http://www.sgpm.krakow.pl/newsysn/Us...of-stypula.doc o metrze w Krakowie

Całość konferencji "Jak pokonać korki"
http://www.sgpm.krakow.pl/newsysn/fo....php?idwyb=202

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 26.10.2010, 08:38
http://krakow.gazeta.pl/krakow/51,35...56803.html?i=0
Odpowiedz cytując
pff
Wielka Wisła

Od: 08.2006

Stary 28.10.2010, 11:18
Skrzyżowanie ul. Prądnickiej z Alejami, zobaczymy kiedy zaczną:

http://www.gazetakrakowska.pl/strona...alne,id,t.html
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 28.10.2010, 11:42
Nie wdając się w ocenę tego co tam będzie, nieśmiało zwrócę uwagę na nazewnictwo.

Jak to ma być "rynek krowoderski" to może przemianujmy Rynek Podgórski na Rynek Wielicki a Rynek Główny na Rynek Wiedeński. W końcu też oba miasta są w pobliżu, a jak brzmi

Tak to jest jak za inwestycje biorą się ludzie z zewnątrz bez znajmości Krakowa (a powtarzają to równie bezmyślne pismaki).

Jak to ma być "rynek krowoderski" to gdzie będzie Rynek Nowowiejski ?

http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/r/1925a.png
Odpowiedz cytując
gonzo
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 28.10.2010, 16:14
Ktoś wie co to się teraz będzie robić tuż przy Rondzie Grunwaldzkim ?
Odpowiedz cytując
RLY
Senior Member

Stary 28.10.2010, 16:18
@Gonzo Ściankę szczelinową pod centrum kongresowe.
Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 28.10.2010, 17:09
Tam teraz na miejscu planowanego "rynku krowoderskiego" jest dość pokaźny parking, ciekawe czy projektant pomyślał co zrobić z tymi samochodami...
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.10.2010, 21:22
Eternit napisał(a):Wyświetl post
Tam teraz na miejscu planowanego "rynku krowoderskiego" jest dość pokaźny parking, ciekawe czy projektant pomyślał co zrobić z tymi samochodami...
na wizualizacjach widać wjazd do parkingu podziemnego.

Fotki z remontu Franciszkańskiej/Dominikańskiej. Pojawiły się tablice znane z trasy szybkiego tramwaju.

Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 28.10.2010 o godz. 22:46.
Odpowiedz cytując
pff
Wielka Wisła

Od: 08.2006

Stary 29.10.2010, 20:52
Możliwe, że puszczą tamtędy tramwaj nr 20 - takie przypuszczenie tylko
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 31.10.2010, 16:52
pff napisał(a):Wyświetl post
Możliwe, że puszczą tamtędy tramwaj nr 20 - takie przypuszczenie tylko
Super.

Czytałem ostatnio, że już w tym roku mają oddać trasę do Płaszowa. Tempo prac godne naśladowania.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów