|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Rozumiem, że to chyba żart był ? Jeśli nie to proponuję pooglądać dziesiątki oddanych niedawno stadionów na świecie i nie tylko np. w Niemczech i porównać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
wstaw te niemieckie obiekty na miejsce stadionu Cracovii ;-) pamiętaj, że stadion nie powinien zasłaniać widoku na Wawel. Takie przynajmniej było założenie.
zwłaszcza, że mówimy o stadionie w samym centrum miasta. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Skoro jest to stadion to oceniajmy to jako stadion, a nie obiekt który ma pełnic funkcje stadionu byleby czegoś nie zasłaniał. Bo wtedy wychodzi to co wyszło, czyli pokraczny stadion z trybunami każdą inną, Jedna większa od drugiej z kilkunastoma rzędami. Naprawdę w cywilizowanej części Europy nikt nawet nie spojrzy na ten stadionik, który bardziej przypomina supermarket. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Warto było? ![]()
JESTEM LAMUSEM
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja chętnie pooglądam. Czekam na, ostatnio oddane, 15 tysięczne stadiony ze świata (i nie tylko ze świata?!), np. z Niemiec.
![]() ![]() ... i z daleka niech śmigają policyjne koguty. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
|
Nie rozumiem, mnie ta kładka nie przekonuje tak blisko mostu, czemu dałem wyraz w swoim pytaniu. Ktoś zasugerował, że na moście jest taki tłok pieszych, że trzeba było ją wybudować.
Szczepan_TS napisał: Cytat:
Siwy_89 napisał: Cytat:
Obiekt ma być ładny i funkcjonalny czy ładnie schowany ? Cytat:
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Nie bardzo rozumiem, co ma na celu porównanie stadionu do parkingu podziemnego. Super. Ale czy to oznacza, że Kraków potrzebuje dwóch wielkich stadionów?
znasz jakiś 15-tysięczny stadion na świecie, który "robi wrażenie"?
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.10.2010 o godz. 13:02.
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
. Lepiej napisz, że Tobie się podoba, a innym zostaw osąd.Cytat:
.Cytat:
. |
|||
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Siwy_89
litości, ten stadion może i jest funkcjonalny ale nie jest ładny! Szkoda że dla większości ludzi w Krakowie postawienie oświetlonego kawałka betonu gwarantuje zachwyty i głosy wyborcze :/ ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
to już kwestia gustu ;-)
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
Inwestycje miasta powstające w ostatnich latach lub pozwolenia na nie to kpina nie pamietam nic nadzywczajnego lub dobrego w temacie architektury. Niedawno przechodzilem koło dworca pks,kpina budynek który maił miec 3-4 pietra wyglada jak kurnik bez parkingu ,Galeryja Krakowska koszmar,Plac Matejki w porywach ujdzie,kostka na rynku do wymiany.Dalej hotel Niebieski,Hotel przy rondzie Grunwaldzkim,hotel na Konopnickiej naprzeciw Forum, apartamentoweic na rogu Krakowskiej i Trynitarskiej.To oczywiście formy prywatne ale kto dał zezwolenia na budowę takich gniotów? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
PS. Hotel przy Konopnickiej to wyjątkowy gniot, ale ten przy Grunwaldzkim? Dla mnie jest ok. ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.10.2010 o godz. 15:42.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
![]() Pod względem architektonicznym są to ciekawe projekty - owszem. Ale : CORT - jak na razie brak małej architektury i zieleni dyskwalifikują inwestycję pod względem "swiatowego poziomu" ( chyba, że już się to zmieniło - nie byłam tam ostatnio ) Stadion Cracovii - bryłą zbyt przypominający hipermarket, okładzina z płytek ceramicznych - średniej jakości ( zamiast kamiennej ) oraz.. kostka bauma wewnątrz. Zapewniam Cię, że żaden na światowym poziomie obiekt nie ma kostki bauma ![]() Cytat:
![]() Zawsze może się zdarzyć, że zamiast" połówki grapefruita dostaniemy jej bliski zamiennik w postaci rogalika z czekoladą " ![]() p.s. Każdy mający powstać w Krakowie budynek musi zyskać akceptację Głownego Konserwatora Zabytków. Jego decyzje budzą duuże kontrowersje. " Nie posmarujesz, nie wybudujesz ".
Ostatnio edytowane przez Ela : 13.10.2010 o godz. 15:43.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
oczywiście, omawiany przez nas marketo-kurnik jest jak na Kraków dobrą inwestycją, o dziwo wykonaną bardzo szybko i estetycznie. No i oczywiście został bardzo dobrze wkomponowany, najlepiej jakby był cały pod ziemią bo wtedy niczego by nie zasłaniał, nawet pięknego hotelu tuż obok.
ale Siwy jak mozesz napisać ze to prezentują światowy poziom pod względem architektury, jakości wykoniania i kompozycji z otoczeniem. jezeli w Krakowie powstanie cokolwiek sprawnie i estetycznie to juz jest światowy poziom?... dla mnie światowym poziomem jest Opera w Sydnej, jak dla Ciebie ta synagoga to nie mam więcej pytan. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
, zwłaszcze te budki muszą wywoływać zachwyt. W niedalekiej cywilizacji takie wybiegi są tylko dla zwierząt hodowlanych. Natomiast na stadiony wchodzi się wprost z ulicy, przechodząc przez bramki już w jego wewnątrzu.![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
Nie jest to światomy poziom, ale są to projekty ciekawie architektoniczne. I z wysoką jakością wykonania.
serio? Każdy? Czyli pan Konserwator może zablokować każdą inwestycję w Krakowie? jeśli tak, to szok ![]()
4 drzewka i kilka ławek. Póki co dramat, ale może się zmieni ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.10.2010 o godz. 15:50.
|
||||
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Cytat:
Bo np stara Nowa Huta już tak. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
czyli konserwator nie miał wpływu na budowę gniota przy osiedlu Podwawelskim - osiedlu z wielkiej płyty.
Ochronie konserwatorskiej nie podlega również teren między Plantami, a Alejami oraz znaczna część Kazimierza. Dodając do tego osiedla z wielkiej płyty wychodzi na to, że jednak nie każda inwestycja wymaga jego zgody ;-) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kilka godzin temu pisałeś, że tam budują lepsze. Nadal czekam więc, na 15 tysięczniki z, jak to nazwałeś, cywilizowanej Europy.
Ostatnio edytowane przez Szczepan_TS : 13.10.2010 o godz. 16:53.
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2010
Offline |
|
|
hmm tak jedziecie ostro że stadnion koleżanek to taki badziew i w ogóle brzydal i że nikt na niego nie spojrzy bo ma tylko 15 tyś miejsc, ale tak w sumie to nasze estadio na 33 tyś miejsc (jeżeli kiedyś go dokończą) to też nie powola i wątpie żeby się nim ktoś zachwycal w europie
bo duży to też nie jest i wątpie żeby ktoś budował taki stadnion w tych niemczech czy anglii... no może wyjątek to hoffenhaimtakże ja proponuje trochę pokory, stadion cracovii dziełem sztuki nie jest, szczególnie w środku z tymi różnymi trybunami, ale elewacja z napisem cracovia mi osobiście się podoba ![]() "Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki." |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Jest to teren naprzeciw Wawelu - okręg jak najbardziej podlegający działalności konserwatora. Są tam tuż obok kamienice. Obiekt musi miec odpowiednią wysokośc itp Dlaczego są takie walki o metry szkieletora ? Cytat:
Oczywiscie, że jest to teren chroniony. Doczytaj, jakie konserwator ma uprawnienia poza obszarem 1. Praktycznie wszystko można pod to podciągnąć. Ba - krakowski konserwator jest również decyzyjny w Wieliczce. Kolezanka budowala dom - w okolicach rynku w Wieliczce - ale już na terenie zabudowy jednorodzinnej. Konserwator nie pozwolił jej na dachówkę w kolorze ciemnoszarym ( mimo, że obok pełno jest starych domów krytych eternitem ) - musiała wymieniać na czerwoną - zgodną z zaleceniami dla tego obszaru. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kontroluj bajere, bo chyba Ci się lejce popi*****ły. Nie do mnie z takimi tekścikami.
W Niemczech mają same molochy na 40 tysięcy. Zapamiętam. Piszesz, żeby porównywać, więc czekam na porównania. ![]() ![]() ... i z daleka niech śmigają policyjne koguty. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale czy na pewno ma wpływ na ostateczną architekturę budynku? Pytam, bo nie orientuję się dokładnie w działalności konserwatora. O objęcie ochroną konserwatorską obszaru pomiędzy układami urbanistycznymi "Wesoła" i "Kazimierz" wnioskują radni z Dzielnicy I Stare Miasto. Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków chce pójść jeszcze dalej i wpisać również teren między Plantami Krakowskimi a Alejami Trzech Wieszczów oraz ulice Kazimierza, które nie są w rejestrze. Żródło: Dziennik Polski. Dobrze rozumiem, że na wymienionych obszarach konserwator nie ma nic do gadania? Jeśli tak, to wpływu na każdą inwestycję raczej nie ma ![]()
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.10.2010 o godz. 22:59.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie , w małych miasteczkach są mniejsze. Na Bundeslige buduja same takie na 15 tys. Np. "wieśniaki" z Hoffenheimu wybudowały też taki na 15 tys. Zadowolony ?
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
"Kiedy miliarder Dietmar Hopp, sponsor klubu 1899 Hoffenheim otwierał wraz z premierem landu Badenii Wirtembergii w ostatni weekend w Sinsheim nowy stadion "Rhein-Neckar -Arena", dla drużyny beniaminka rozpoczęła się nowa era piłkarska. Wraz z początkiem rundy wiosennej zawodnicy klubu będą mogli grać na własnym, wartym 60 milionów euro stadionie, który pomieści 30.150 kibiców." Jeśli kiedyś jeszcze będziesz chciał pogadać z kimś o stadionach, tutaj 13 tysięcznik z Niemiec (Wiesbaden), więc podobnych gabarytów co ten u koleżanek zza Błoń. Oddany w 2007 roku. Faktycznie, super piękny, prawdziwa perła architektury: http://stadiony.net/stadiony/ger/brita_arena Otóż to!
Ostatnio edytowane przez Szczepan_TS : 13.10.2010 o godz. 17:56.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
[QUOTE=Szczepan_TS;993683]Nie zadowolony, bo mijasz się z prawdą.
"Kiedy miliarder Dietmar Hopp, sponsor klubu 1899 Hoffenheim otwierał wraz z premierem landu Badenii Wirtembergii w ostatni weekend w Sinsheim nowy stadion "Rhein-Neckar -Arena", dla drużyny beniaminka rozpoczęła się nowa era piłkarska. Wraz z początkiem rundy wiosennej zawodnicy klubu będą mogli grać na własnym, wartym 60 milionów euro stadionie, który pomieści 30.150 kibiców." Celowo minąłem się z prawdą. Nie zrozumiałeś ironii. Wiedziałem dokładnie jaka pojemność ma stadion w Hoffenheim. Ale ty nie możesz pojkąć jak widać, że 15 tys. stadionów nie buduje się w erste Bundesliga. Nie wiem jak mam Ci to wytłumaczyć ? Cytat:
Dalej nie rozumiesz ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Aż za dobrze, bo albo masz problem z właściwym rozumieniem tego co sam piszesz, albo jesteś wyjątkowym ignorantem. Sam nie wiem co gorsze.
Nie odpisuj, proszę. Nie było tematu. ![]() ![]() ... i z daleka niech śmigają policyjne koguty. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|