|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
na turystyke nie ma testów sprawnosciowych!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Jak moja kuzynka zdawała to były jeszcze nooo!
![]() ![]()
'Ten tylko jest w stanie pojąć duszę kibica, kto nim sam został. Tak jak prawdę o życiu poznał lokator celi śmierci.'
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Szybka piłka:
1. Różne sposoby kreowania scen batalistycznych w literaturze i malarstwie (analiza porównawcza wybranych przykładów). 2. Język współczesnych dziennikarzy telewizyjnych (analiza w oparciu o różne programy, adresowane do różnych odbiorców). 3. Zapożyczenia w polskim języku współczesnym (na podstawie zgromadzonego materiału). Co wybralibyście ? Sam nie mogę się zdecydować. Myślałem nad pierwszym, bo lubię czytać o batalistyce itd. ale razi trochę porównanie do obrazów. Pozostałe dwa tak po prostu wybrałem, wydają się dość proste. ![]() "Bo nasza ARMIA to potęga" |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Nie wybieraj nic z języka tak Ci radzę. W LO nie ma w ogóle gramatyki, a jak wybierzesz temat z języka na pewno Cie zapytają o coś z konstrukcji składniowej zdania etc. Także wg mnie najlepsze są tematy z literatury. Oczywiście to też zależy czy jesteś w klasnie z rozszerzonym polskim i wiążesz z tym przyszłość czy np tak jak ja w mat fizie i tylko chcesz zdać na 7 pkt
![]() ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Co do 2. to miał brat kumpla i kumpel mówił właśnie, że to jest lajtowe ponieważ komisja nie będzie Cię mieć po prostu o co zapytać (nie tak jak będą Cię zaginać np. przy lekturach). Tak więc ja bym się zastanowił, aczkolwiek też jestem w mat-fizie
. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
fialo:
Zależy mi na tym żeby zdać. Ważniejsza dla mnie jest matematyka, fizyka i angielski. Tak naprawdę mógłbym wybrać temat związany z rolą narrator, bo kumpel go zrobił na 20pkt. Problem tylko z tym, że jakoś mnie nie ciągnie do tego tematu. Wybiorę 1 lub 2 i powalczę z nim. Zawsze mogę zmienić decyzję w styczniu. A posiada ktoś jakieś informacje jak wygląda analiza jakiegoś obrazu na maturze ? Rzucam tytuł i komisja musi sobie go wyobrazić/zobaczyć wcześniej ? Niestety u mnie z informacjami dot. matury z polskiego słabo. W LO mówią tylko że trzeba się zdeklarować i wypada zdać. ![]() "Bo nasza ARMIA to potęga" |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
Ja miałem dwie reprodukcje wydrukowane na a4, jedna dla komisji na stoliku druga dla mnie. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Jakie materiały, opracowania, vademecum itp, polecacie do matury z historii i wosu?
![]()
Armia Białej Gwiazdy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
polecam vademecum operonu.. bardzo dobrze pogrupowane, przejrzysto... jeżeli bedziesz kupował to zamawiaj ze stronki operonu (wychodzi dużo taniej... )
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Przede wszystkim vademecum operonu do wos-u jest bardzo dobre.Sam korzystałem
![]() Do histy już takie fajne nie jest.Wszystko pomieszane, przesyt informacji. Do historii miałem grega ale ono jest znowu nie pełne.Ale tańsze o 30zl ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Dziękuje za porady
![]() ![]()
Armia Białej Gwiazdy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
Są gdzieś rozwiązania z dzisiejszej matury? ![]()
I
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
![]()
MUAY THAI!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
edit nie byłem w klasie z rozszerzonym polskim Powód: aogduofsja
Ostatnio edytowane przez wredny.bardzo : 04.11.2010 o godz. 09:40.
![]() Towarzystwo Sportowe
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Materiały do nauki na maturę SPRZEDAM
WOS: -Tablice matura na 100% (Prawo, Społeczeństwo, Polityka,Świat Europa Polska) - jak nówka -Arkusze maturalne matura na 100% 2009 (3x zestaw podstawowy 3x zestaw rozszerzony + odpowiedzi + "jak się przygotować na maturę z wos) wraz z plytą CD oryginalną z masą dodatkowych testów z wosu! - jak nówka niepopisane czyste! Język polski: -repetytorium matura na 100% okładka stan dostateczny w środku jak nówka- niepopisany czysty + Testy luzem (z dziennika) Matematyka, Hist. rozszerzona, angielski, polski Ksero "Zeszyt do ćwiczeń na mapach konturowych z Historii" Elżbieta Olczak (czyste, nieuzupełniane!) Testy z historii na płycie CD poziom podstawowy i rozszerzony wszystkie egz od 2005 roku plus przykładowe inne wraz z kluczami! Najchętniej sprzedam całość. Oferty na priw ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Mam taką prezentację ,,Przedstaw różne sposoby wykorzystania etosu rycerskiego, odwołując się do wybranych utworów literackich". Co byście dodali do bibliografii? Mi na myśl przychodzi Roland i Krzyżacy, nie wiecie co jeszcze można dodać?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Może Potop, Pan Wołodyjowski z Polskiej, a np. Don Kichot z literatury obcej?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
A co mozna dać do bibliografii do tytulu: Motywy katastroficzne w literaturze i w filmie. Przedstaw na przykładach
![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Sprzedam tanio prace maturalna 'omów na podstawie przykładów,język komentatorów sportowych' gg 7642656
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
. Tzn i tak zamierzam same streszczenia przeczytać, czy jednak proponujecie całość?Co do tych katastrof to filmów to jest dużo nawet (kiedyś na TVP 1 leciały co wtorek katastroficzne, nie mogę sobie jednak żadnego tytułu przypomnieć), a do literatury to może coś z końca świata, apokalipsa te sprawy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Kobieta jako bohaterka tekstów literackich XIX i XX wieku
Macie jakieś propozycje co do tekstów dotyczących tego tematu? Na razie myślę nad Lalką, Wierną rzeką i Moralnością pani Dulskiej |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Cudzoziemka, Granica (Justyna)
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
A jeszcze coś z literatury przedmiotu? Nie wiem, jakieś słowniki historyczne może czy coś, bo nic nie przychodzi mi do głowy w tej kwestii.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Jakby ktoś miał prezentację z polaka na temat " Żydzi w literaturze polskiej " ( czy cuś podobnego ) to mogę podesłać swoją prezentację , za którą rok temu zdobyłem 17 pkt
|
|
|
|
Member
Od: 05.2010
Offline |
|
![]() Bardzo fajnie napisane utwory, które głównie skupiają się na kobietach ![]() W tamtym roku miałem podobny temat.
Ostatnio edytowane przez lucas1906 : 21.12.2010 o godz. 19:13.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Słuchajcie. Mam pytanko, do końca tego tygodnia(piątek)jest możliwość wybrania własnego tematu do Matury ustnej z języka polskiego, która dla mnie odbędzie się w przyszłym roku.
Parę osób z was na pewno miało podobną sytuację i wybrało jakiś ciekawy temat np. z dziedziny sportu itp. Może ktoś coś polecić/skomentować? Najchętniej bym o Wiśle coś wziął, no ale sorry. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Mój kumpel 2 lata temu miał język komentatorów i zdał 20/20 prezentował jakieś filmiki itp
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jest przecież temat o języku dziennikarzy sportowych. Taki też wziąłem na swoją prezentację
![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
murray weż sobie jako załącznik audio z monologiem Szaranowicza z meczu w Mariborze na zakończenie eliminacji
![]() komisja wymięknie ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|