The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arteka1906
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.09.2010, 21:11
na turystyke nie ma testów sprawnosciowych!
Odpowiedz cytując
Kibicka
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 21.09.2010, 21:19
Jak moja kuzynka zdawała to były jeszcze nooo!
'Ten tylko jest w stanie pojąć duszę kibica, kto nim sam został. Tak jak prawdę o życiu poznał lokator celi śmierci.'

Odpowiedz cytując
gress
Senior Member

Stary 28.09.2010, 18:20
Szybka piłka:

1. Różne sposoby kreowania scen batalistycznych w literaturze i malarstwie (analiza porównawcza wybranych przykładów).

2. Język współczesnych dziennikarzy telewizyjnych (analiza w oparciu o różne programy, adresowane do różnych odbiorców).

3. Zapożyczenia w polskim języku współczesnym (na podstawie zgromadzonego materiału).

Co wybralibyście ? Sam nie mogę się zdecydować. Myślałem nad pierwszym, bo lubię czytać o batalistyce itd. ale razi trochę porównanie do obrazów. Pozostałe dwa tak po prostu wybrałem, wydają się dość proste.

"Bo nasza ARMIA to potęga"
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 28.09.2010, 18:23
Nie wybieraj nic z języka tak Ci radzę. W LO nie ma w ogóle gramatyki, a jak wybierzesz temat z języka na pewno Cie zapytają o coś z konstrukcji składniowej zdania etc. Także wg mnie najlepsze są tematy z literatury. Oczywiście to też zależy czy jesteś w klasnie z rozszerzonym polskim i wiążesz z tym przyszłość czy np tak jak ja w mat fizie i tylko chcesz zdać na 7 pkt
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 28.09.2010, 18:43
Co do 2. to miał brat kumpla i kumpel mówił właśnie, że to jest lajtowe ponieważ komisja nie będzie Cię mieć po prostu o co zapytać (nie tak jak będą Cię zaginać np. przy lekturach). Tak więc ja bym się zastanowił, aczkolwiek też jestem w mat-fizie .
Odpowiedz cytując
gress
Senior Member

Stary 28.09.2010, 19:52
fialo:

Zależy mi na tym żeby zdać. Ważniejsza dla mnie jest matematyka, fizyka i angielski. Tak naprawdę mógłbym wybrać temat związany z rolą narrator, bo kumpel go zrobił na 20pkt. Problem tylko z tym, że jakoś mnie nie ciągnie do tego tematu. Wybiorę 1 lub 2 i powalczę z nim. Zawsze mogę zmienić decyzję w styczniu.

A posiada ktoś jakieś informacje jak wygląda analiza jakiegoś obrazu na maturze ? Rzucam tytuł i komisja musi sobie go wyobrazić/zobaczyć wcześniej ? Niestety u mnie z informacjami dot. matury z polskiego słabo. W LO mówią tylko że trzeba się zdeklarować i wypada zdać.

"Bo nasza ARMIA to potęga"
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 28.09.2010, 21:52
gress napisał(a):Wyświetl post
fialo:

Zależy mi na tym żeby zdać. Ważniejsza dla mnie jest matematyka, fizyka i angielski. Tak naprawdę mógłbym wybrać temat związany z rolą narrator, bo kumpel go zrobił na 20pkt. Problem tylko z tym, że jakoś mnie nie ciągnie do tego tematu. Wybiorę 1 lub 2 i powalczę z nim. Zawsze mogę zmienić decyzję w styczniu.

A posiada ktoś jakieś informacje jak wygląda analiza jakiegoś obrazu na maturze ? Rzucam tytuł i komisja musi sobie go wyobrazić/zobaczyć wcześniej ? Niestety u mnie z informacjami dot. matury z polskiego słabo. W LO mówią tylko że trzeba się zdeklarować i wypada zdać.
Jak to mówią za moich czasów tzn. maj 2010, wpisywało się obraz do konspektu w materiałach pomocniczych, reprodukcję obrazu a potem się omawiało, nie można raczej omawiać obrazu bez jakiejkolwiek reprodukcji lub coś w tym rodzaju.
Ja miałem dwie reprodukcje wydrukowane na a4, jedna dla komisji na stoliku druga dla mnie.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Grzegorz z Sanoka
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 26.10.2010, 19:57
Jakie materiały, opracowania, vademecum itp, polecacie do matury z historii i wosu?
Armia Białej Gwiazdy
Odpowiedz cytując
krzysiek92
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 26.10.2010, 20:18
polecam vademecum operonu.. bardzo dobrze pogrupowane, przejrzysto... jeżeli bedziesz kupował to zamawiaj ze stronki operonu (wychodzi dużo taniej... )
Odpowiedz cytując
Greg91
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 26.10.2010, 20:35
Przede wszystkim vademecum operonu do wos-u jest bardzo dobre.Sam korzystałem
Do histy już takie fajne nie jest.Wszystko pomieszane, przesyt informacji.
Do historii miałem grega ale ono jest znowu nie pełne.Ale tańsze o 30zl
Odpowiedz cytując
Grzegorz z Sanoka
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 27.10.2010, 20:18
Dziękuje za porady
Armia Białej Gwiazdy
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 03.11.2010, 16:38
Greg91 napisał(a):Wyświetl post
Przede wszystkim vademecum operonu do wos-u jest bardzo dobre.Sam korzystałem
Do histy już takie fajne nie jest.Wszystko pomieszane, przesyt informacji.
Do historii miałem grega ale ono jest znowu nie pełne.Ale tańsze o 30zl
a matematyka? "

Są gdzieś rozwiązania z dzisiejszej matury?
I
Odpowiedz cytując
_KRIS_
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 03.11.2010, 17:15
http://www.edulandia.pl/Edulandia/1,...dpowiedzi.html
MUAY THAI!!!
Odpowiedz cytując
wredny.bardzo
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 04.11.2010, 09:38
fialo napisał(a):Wyświetl post
Nie wybieraj nic z języka tak Ci radzę. W LO nie ma w ogóle gramatyki, a jak wybierzesz temat z języka na pewno Cie zapytają o coś z konstrukcji składniowej zdania etc. Także wg mnie najlepsze są tematy z literatury. Oczywiście to też zależy czy jesteś w klasnie z rozszerzonym polskim i wiążesz z tym przyszłość czy np tak jak ja w mat fizie i tylko chcesz zdać na 7 pkt
Nie prawda, tematy z języka są o wiele łatwiejsze, poza tym możesz jako źródła dawać artykuły w internecie i nie musisz żadnej książki. Moja bibliografia liczyła w sumie jakieś 10 stron do przeczytania, a dostałem 90%, wybrałem temat o języku smsów i reklam, czyli coś co każdy w tych czasach zna i łatwo lać wodę na ten temat, o pisaniu skrótami, manipulacją itp
edit nie byłem w klasie z rozszerzonym polskim
Powód: aogduofsja
Ostatnio edytowane przez wredny.bardzo : 04.11.2010 o godz. 09:40.
Towarzystwo Sportowe
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 04.11.2010, 21:32
Materiały do nauki na maturę SPRZEDAM

WOS:
-Tablice matura na 100% (Prawo, Społeczeństwo, Polityka,Świat Europa Polska) - jak nówka
-Arkusze maturalne matura na 100% 2009 (3x zestaw podstawowy 3x zestaw rozszerzony + odpowiedzi + "jak się przygotować na maturę z wos) wraz z plytą CD oryginalną z masą dodatkowych testów z wosu! - jak nówka niepopisane czyste!

Język polski:
-repetytorium matura na 100% okładka stan dostateczny w środku jak nówka- niepopisany czysty

+

Testy luzem (z dziennika) Matematyka, Hist. rozszerzona, angielski, polski
Ksero "Zeszyt do ćwiczeń na mapach konturowych z Historii" Elżbieta Olczak (czyste, nieuzupełniane!)
Testy z historii na płycie CD poziom podstawowy i rozszerzony wszystkie egz od 2005 roku plus przykładowe inne wraz z kluczami!

Najchętniej sprzedam całość. Oferty na priw
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Stary 18.12.2010, 11:46
Mam taką prezentację ,,Przedstaw różne sposoby wykorzystania etosu rycerskiego, odwołując się do wybranych utworów literackich". Co byście dodali do bibliografii? Mi na myśl przychodzi Roland i Krzyżacy, nie wiecie co jeszcze można dodać?
Odpowiedz cytując
grzechu1991
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2008

Stary 18.12.2010, 11:51
Może Potop, Pan Wołodyjowski z Polskiej, a np. Don Kichot z literatury obcej?
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 18.12.2010, 12:31
A co mozna dać do bibliografii do tytulu: Motywy katastroficzne w literaturze i w filmie. Przedstaw na przykładach
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
sebanh
Member

Od: 08.2009

Stary 18.12.2010, 12:35
Sprzedam tanio prace maturalna 'omów na podstawie przykładów,język komentatorów sportowych' gg 7642656
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Stary 18.12.2010, 12:42
grzechu1991 napisał(a):Wyświetl post
Może Potop, Pan Wołodyjowski z Polskiej, a np. Don Kichot z literatury obcej?
A ,,Potop" to nie bardzo bo za długie . Tzn i tak zamierzam same streszczenia przeczytać, czy jednak proponujecie całość?

Co do tych katastrof to filmów to jest dużo nawet (kiedyś na TVP 1 leciały co wtorek katastroficzne, nie mogę sobie jednak żadnego tytułu przypomnieć), a do literatury to może coś z końca świata, apokalipsa te sprawy.
Odpowiedz cytując
pablo92TSW
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 18.12.2010, 13:18
Kobieta jako bohaterka tekstów literackich XIX i XX wieku

Macie jakieś propozycje co do tekstów dotyczących tego tematu?

Na razie myślę nad Lalką, Wierną rzeką i Moralnością pani Dulskiej
Odpowiedz cytując
grzechu1991
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2008

Stary 18.12.2010, 13:29
pablo92TSW napisał(a):Wyświetl post

Cudzoziemka, Granica (Justyna)
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Stary 21.12.2010, 17:47
Reksio33 napisał(a):Wyświetl post
Mam taką prezentację ,,Przedstaw różne sposoby wykorzystania etosu rycerskiego, odwołując się do wybranych utworów literackich". Co byście dodali do bibliografii? Mi na myśl przychodzi Roland i Krzyżacy, nie wiecie co jeszcze można dodać?
A jeszcze coś z literatury przedmiotu? Nie wiem, jakieś słowniki historyczne może czy coś, bo nic nie przychodzi mi do głowy w tej kwestii.
Odpowiedz cytując
jaszczur90
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 21.12.2010, 18:12
Jakby ktoś miał prezentację z polaka na temat " Żydzi w literaturze polskiej " ( czy cuś podobnego ) to mogę podesłać swoją prezentację , za którą rok temu zdobyłem 17 pkt
Odpowiedz cytując
lucas1906
Member

Od: 05.2010

Stary 21.12.2010, 19:05
pablo92TSW napisał(a):Wyświetl post

Lalka, Marta - dwie podstawowe książki jakie powinieneś wziąść do swojego tematu

Bardzo fajnie napisane utwory, które głównie skupiają się na kobietach

W tamtym roku miałem podobny temat.
Ostatnio edytowane przez lucas1906 : 21.12.2010 o godz. 19:13.
Odpowiedz cytując
pablo92TSW
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 21.12.2010, 19:31
grzechu1991, lucas1906 dzięki za pomoc, na pewno skorzystam z waszych podpowiedzi!
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 26.01.2011, 18:15
Słuchajcie. Mam pytanko, do końca tego tygodnia(piątek)jest możliwość wybrania własnego tematu do Matury ustnej z języka polskiego, która dla mnie odbędzie się w przyszłym roku. Parę osób z was na pewno miało podobną sytuację i wybrało jakiś ciekawy temat np. z dziedziny sportu itp. Może ktoś coś polecić/skomentować? Najchętniej bym o Wiśle coś wziął, no ale sorry.

Odpowiedz cytując
Rybka1928
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 26.01.2011, 20:49
Mój kumpel 2 lata temu miał język komentatorów i zdał 20/20 prezentował jakieś filmiki itp
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 26.01.2011, 20:55
Jest przecież temat o języku dziennikarzy sportowych. Taki też wziąłem na swoją prezentację
Odpowiedz cytując
K2sprzyk
Member

Stary 26.01.2011, 20:59
murray weż sobie jako załącznik audio z monologiem Szaranowicza z meczu w Mariborze na zakończenie eliminacji
komisja wymięknie
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów