The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.09.2010, 21:23
Czy nie dotarł ktoś z was do informacji w jakim terminie odbędą się wybory samorządowe ? Ustawowy termin znam. między 14.11.2010 a 09.01.2011. Termin nie został jeszcze ogłoszony ale sądzę, że nieoficjalnie mówi się już konkretnie o jakiejś dacie.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.09.2010, 21:06
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Zależy jak na to spojrzeć. Przez ostatnie kilkanaście lat byliśmy na smyczy USA i za garść karmy, bądź nawet o suchym pysku wykonywaliśmy ich rozkazy.
Takie, zresztą dość powszechne podejście dotyczące Amerykanów, bardzo mnie dziwi.
Przede wszystkim nie bardzo rozumiem czego oczekujesz - że będą nam wysyłać $ za to, że się deklarujemy jako sojusznicy?

Tylko dlatego, że "byliśmy na smyczy" USA jesteśmy w NATO. Chyba nikt poza kompletnymi dziwakami nie twierdzi, że to jest dla Polski niekorzystne.

Już choćby za samo uwolnienie przez Polaków agentów CIA z Iraku Amerykanie doprowadzili do umorzenia 16,5 mld $ (bierz pod uwagę że wtedy to było zdecydowanie więcej niż dzisiaj).
To Amerykanie w dużym stopniu tworzyli lub pomagali tworzyć nasze jednostki specjalne.

ps. o Bolku już nawet TVN robi filmy
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 14.09.2010, 21:28
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
ps. o Bolku już nawet TVN robi filmy
Coś więcej na ten temat ? Jaka jest myśl przewodnia ? Nowy J-23 vel Hans Kloss vel Wallenrod rozsadzający system od środka ?
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 14.09.2010, 21:29
LoRd napisał(a):Wyświetl post
Czy nie dotarł ktoś z was do informacji w jakim terminie odbędą się wybory samorządowe ? Ustawowy termin znam. między 14.11.2010 a 09.01.2011. Termin nie został jeszcze ogłoszony ale sądzę, że nieoficjalnie mówi się już konkretnie o jakiejś dacie.
Prawdopodobnie 21.11
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.09.2010, 21:32
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Coś więcej na ten temat ? Jaka jest myśl przewodnia ? Nowy J-23 vel Hans Kloss vel Wallenrod rozsadzający system od środka ?
http://www.rp.pl/artykul/535744-Film...-do-sieci.html

Myśl przewodnia jest taka, że potwierdzają ustalenia Cenckiewicza i Gontarczyka odnośnie współpracy Wałęsy z SB.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 15.09.2010, 07:52
http://www.rp.pl/artykul/535744-Film...-do-sieci.html

Myśl przewodnia jest taka, że potwierdzają ustalenia Cenckiewicza i Gontarczyka odnośnie współpracy Wałęsy z SB.
No to straszne, jak się St@chu i AS82 dowiedzą, że .......prawda wyszła na jaw. Dobrze, że chociaż strone z filmem zablokowali żeby sie nie rozprzestrzeniała .
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 15.09.2010, 08:19
No to straszne, jak się St@chu i AS82 dowiedzą, że .......prawda wyszła na jaw. Dobrze, że chociaż strone z filmem zablokowali żeby sie nie rozprzestrzeniała .
Póki co widzę, że co innego wyszło na jaw, a mianowicie, że jak Ci się podoba to co pokazuje TVN to z przyjemnoscią traktujesz go jak wyrocznię... Czy to nie zabawne? Dla mnie bardzo.
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 15.09.2010, 10:02
Cytat:
Jedna z przedwyborczych obietnic prezydenta Bronisława Komorowskiego - przywrócenie studentom wyższych ulg na przejazdy koleją - ma realne szanse na spełnienie. Jak dowiedział się Program 1 Polskiego Radia resort finansów kończy już prace nad zmianami w przepisach.
Małgorzata Kobos, rzeczniczka Ministerstwa Finansów, w rozmowie z Programem 1 Polskiego Radia zapewnia, że ulga na przejazdy koleją jest pewna, a pieniądze w budżecie są zarezerwowane. Jeśli przepisy wejdą w życie od nowego roku to od 1 stycznia studenci będą mieć ulgę w wysokości 51 %. A nie 50%, jak obiecywał w trakcie kampanii wyborczej Bronisław Komorowski. Ulga dotyczyć będzie miesięcznych biletów PKS oraz wszystkich biletów kolejowych 2 klasy.

Wprowadzenie tych rozwiązań ma kosztować budżet państwa 75 milionów złotych - tyle pieniędzy odłożono w rezerwie celowej. Zdaniem Adriana Furgalskiego, eksperta z Zespołu Doradców Gospodarczych TOR najwięcej środków trafi do 2 największych spółek kolejowych - PKP Intercity i Przewozów Regionalnych. - Wydaje się, że około 50 milionów złotych trafi do tych właśnie dwóch firm - szacuje Furgalski.

Przewoźnicy nie ukrywają swojego zadowolenia. Małgorzata Sitkowska z PKP Intercity przewiduje, że zwiększenie ustawowej zniżki zmobilizuje i zachęci do podróżowania większe grono studentów, niż to jest dzisiaj.

O częstszych podróżach mówią też pytani przez nas studenci. - Dzięki wyższej uldze będzie można częściej wracać do domu - mówi jeden z nich.

Adrian Furgalski studzi jednak emocje. Według eksperta tańsze bilety będą przez żaków traktowane jedynie jako oszczędność w budżetach, a pieniądze przeznaczą oni na cel inny niż podróże. Zdaniem Furgalskiego nie będzie mocno zauważalnych wzrostów w statystykach przewozów kolejowych.

Zanim jednak będziemy mogli mówić o efektach zmian, najpierw podwyższenie ulg musi znaleźć się w przepisach. Ministerstwo Finansów zapowiada, że już niedługo zostanie opublikowany projekt odpowiedniej ustawy. Po konsultacjach międzyresortowych trafi on do sejmu. Aby nowe przepisy zaczęły obowiązywać 1 stycznia 2011 roku, parlament będzie musiał przyjąć je jeszcze w tym roku.
Stać nas na to Platformo?
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 15.09.2010, 10:40
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Póki co widzę, że co innego wyszło na jaw, a mianowicie, że jak Ci się podoba to co pokazuje TVN to z przyjemnoscią traktujesz go jak wyrocznię... Czy to nie zabawne? Dla mnie bardzo.
Do tej pory mówili o tym inni. Jak mówi już nawet TVN, to coś musi być na rzeczy
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 15.09.2010, 11:11
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Do tej pory mówili o tym inni. Jak mówi już nawet TVN, to coś musi być na rzeczy
hehe dokładnie, cały mit założycielski III RP jest znów zagrożony, czyli co znowu "wszystkie ręce na pokład" czy coś w stylu "Panowie policzmy głosy"
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 15.09.2010, 11:29
Widocznie nie zrozumiałeś. Chodzi o to, że już nawet nie da się tego ukryć skoro nawet dla dziennikarzy TVN jest to oczywiste. Towarzysz Walter zablokował, ale mleko się już wylało. Ten ostatni numer jest tego przykładem. A co do TVN. Skoro po 2 tygodniach dojdą do wniosku że obecnie mamy wrzesień to co mam się z tym nie zgodzić ?
St@chu
Senior Member

Stary 15.09.2010, 11:52
Widocznie nie zrozumiałeś. Chodzi o to, że już nawet nie da się tego ukryć skoro nawet dla dziennikarzy TVN jest to oczywiste. Towarzysz Walter zablokował, ale mleko się już wylało. Ten ostatni numer jest tego przykładem. A co do TVN. Skoro po 2 tygodniach dojdą do wniosku że obecnie mamy wrzesień to co mam się z tym nie zgodzić ?
Tak trochę poza tematem, ale aż ciśnie mi sie to na usta, a raczej na klawiaturę w tym przypadku...

Analogicznie... skoro już nawet Rzeczpospolita doszła do wniosku, że prezes ma nierówno pod sufitem to chyba coś w tym musi być, prawda?
martin_6
Senior Member

Stary 15.09.2010, 12:22
Analogicznie... skoro już nawet Rzeczpospolita doszła do wniosku, że prezes ma nierówno pod sufitem to chyba coś w tym musi być, prawda?
Możliwe. Co to zmienia w temacie Wałęsy?
Będą wisieć komuniści!

St@chu
Senior Member

Stary 15.09.2010, 12:49
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Możliwe. Co to zmienia w temacie Wałęsy?
W sprawie Wałęsy niewiele mam do powiedzenia... Ani nie jestem pewny że nie był, ani nie jestem pewny że był... I ten materiał kompletnie tego nie zmienia.

Niemniej uważam, że to co zrobił później przykrywa ewentualna agenturalna przeszłość. Krótko mówiąc odkupił swoje winy.

Jeśli mam mieć wobec niego jakiś zarzut to taki, że się nie przyznał, ale tak jak mówię nie mam pewności i chyba nikt nie może jej mieć, że Wałęsa faktycznie, ze stu procentową pewnością był TW.
martin_6
Senior Member

Stary 15.09.2010, 12:57
No właśnie, tylko pytanie czy będąc przywódcą "S" cały czas nie współpracował z SB, a to już rzucałoby cień na jego działalność. Poza tym byłoby wodą na młyn dla zwolenników teorii o sterowanym przez służby upadku PRL-u zakończonym "zdradą" przy okrągłym stole. Ja się w takie rzeczy nie bawię, zostawiam to historykom, ale coraz mocniej to śmierdzi...
Będą wisieć komuniści!

Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 15.09.2010, 13:31
Każde przejęcie władzy przez "demokratów" od "komunistów" było prowadzone przez służby specjalne danego państwa(wyjątkiem jest Rumunia, gdzie Ceausescu chciał zatrzymać władzę, choć do dziś dyskutuje się czy przewrót nie był inspirowany przez rumuńskie służby specjalne) co można potwierdzić w bardzo prosty sposób. Wystarczy sprawdzić czy i w jakim stopniu osoby odpowiedzialne za zbrodnie w czasach komuny(np. za pacyfikację wystąpień na Węgrzech czy z Polski za pacyfikację "Wujka") zostały pociągnięte do odpowiedzialności. Oraz sprawdzić czy i w jakim stopniu osoby związane z dawną władzą mają wpływ na gospodarkę w nowym układzie politycznym.

O tym że partie komunistyczne w krajach europejskich od końca 84 szykowały się do oddania władzy świadczy również odprężenie w polityce gospodarczej, a co za tym idzie obsadzanie znacznej części prywatnych przedsiębiorstw ludźmi powiązanymi z władzą. Z resztą jest na ten temat multum publikacji(od artykułów, przez książki aż po prace doktorskie)

Co do filmu to tutaj jest materiał zdjęty ze strony oficjalnej
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 15.09.2010, 14:05
Widocznie nie zrozumiałeś. Chodzi o to, że już nawet nie da się tego ukryć skoro nawet dla dziennikarzy TVN jest to oczywiste. [B]Towarzysz Walter zablokował, ale mleko się już wylało. Ten ostatni numer jest tego przykładem. A co do TVN. Skoro po 2 tygodniach dojdą do wniosku że obecnie mamy wrzesień to co mam się z tym nie zgodzić ?
nie prawda

Panowie to jest polityka i to że ty za rada Wajdy umieścisz Wałęsę i TVN pod jedną ścianą i to ze zawsze go bronili nie znaczy, że będzie trwało to dalej

dobrze mieć haka na każdego i wykorzystać go w dogodnym momencie (pamiętacie jak Sekielski demaskował obietnice polityków? program przeleżał ze dwa lata zanim go puścili)

jeśli ktoś pozbawi Tuska władzy to raczej nie będzie to sam Napieralski, Kaczyński czy Putin, wszystko odbędzie się we współpracy z Michnikiem i/lub Walterem
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
harimata
Senior Member

Stary 15.09.2010, 14:23
pan_premier napisał(a):Wyświetl post
nie prawda

Panowie to jest polityka i to że ty za rada Wajdy umieścisz Wałęsę i TVN pod jedną ścianą i to ze zawsze go bronili nie znaczy, że będzie trwało to dalej

dobrze mieć haka na każdego i wykorzystać go w dogodnym momencie (pamiętacie jak Sekielski demaskował obietnice polityków? program przeleżał ze dwa lata zanim go puścili)

jeśli ktoś pozbawi Tuska władzy to raczej nie będzie to sam Napieralski, Kaczyński czy Putin, wszystko odbędzie się we współpracy z Michnikiem i/lub Walterem
Moderator a dobrze prawi

Trzeba zrobić przewrót i na pohybel zdrajców Polski.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Buziek_LG
Senior Member

Stary 15.09.2010, 14:40
harimata napisał(a):Wyświetl post
Trzeba zrobić przewrót i na pohybel zdrajców Polski.
Wyjdźmy na ulice, rozbrójmy policjantów, zaatakujmy wojsko(tam i tak tylko ochrona stoi), spalmy komitety partii(najlepiej wszystkich)! Stwórzmy nową Polskę!! ;]
olTSchool
PSIA KREW

Od: 12.2003

Stary 15.09.2010, 15:36
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
Wyjdźmy na ulice, rozbrójmy policjantów, zaatakujmy wojsko(tam i tak tylko ochrona stoi), spalmy komitety partii(najlepiej wszystkich)! Stwórzmy nową Polskę!! ;]
Ale możemy dopiero po piątkowym meczu?
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 15.09.2010, 15:52
Zróbmy fete po wygranej z Koroną w piątek na Małym Rynku..
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 15.09.2010, 16:40
Takie, zresztą dość powszechne podejście dotyczące Amerykanów, bardzo mnie dziwi.
Przede wszystkim nie bardzo rozumiem czego oczekujesz - że będą nam wysyłać $ za to, że się deklarujemy jako sojusznicy?

Tylko dlatego, że "byliśmy na smyczy" USA jesteśmy w NATO. Chyba nikt poza kompletnymi dziwakami nie twierdzi, że to jest dla Polski niekorzystne.

Już choćby za samo uwolnienie przez Polaków agentów CIA z Iraku Amerykanie doprowadzili do umorzenia 16,5 mld $ (bierz pod uwagę że wtedy to było zdecydowanie więcej niż dzisiaj).
To Amerykanie w dużym stopniu tworzyli lub pomagali tworzyć nasze jednostki specjalne.
Masz rację co do NATO. Co do reszty to jestem uprzedzony do tego pseudokraju, który po 1945 roku, a nawet już w 1939 roku, jak twierdzą niektórzy historycy, tworzył plany podziału geograficzno-politycznego świata postwojennego. Oczywiście NWO to jest tylko jedna z wielu teorii spiskowych, ale jak dla mnie jest w niej spore ziarenko prawdy, bo założenie organizacji międzynarodowych ONZ i NATO, wspólnot państw np. UE, czy wciśnięcie na siłę państwa żydowskiego na Bliski Wschód to są właśnie działania zgodne z mitem założycielskim tej teorii.

Z przymrużeniem oka można spojrzeć na "Po-wojenną Mapę Nowego Świata"
http://homepage.interaccess.com/~net...Impresje3.html

Już ze mnie taki amerykanofob

PS. Przyłączam się do inicjatywy, a mogę zacząć rewolucję na granicy polsko-czeskiej, którą będę w piątek wieczór przekraczał

Tylko tak się zastanawiam kogo mamy wywieźć na taczkach?
- homoseksualistów
- żydów
- pederastów
- lewaków
- lemingów
- rydzykowców

Kogoś jeszcze nie wymieniłem?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.09.2010 o godz. 16:46.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 15.09.2010, 22:26
W sprawie Wałęsy niewiele mam do powiedzenia... Ani nie jestem pewny że nie był, ani nie jestem pewny że był... I ten materiał kompletnie tego nie zmienia.

Niemniej uważam, że to co zrobił później przykrywa ewentualna agenturalna przeszłość. Krótko mówiąc odkupił swoje winy.

Jeśli mam mieć wobec niego jakiś zarzut to taki, że się nie przyznał, ale tak jak mówię nie mam pewności i chyba nikt nie może jej mieć, że Wałęsa faktycznie, ze stu procentową pewnością był TW.

ciekawe kiedy odkupił te winy?

Walcząc z Walentynowicz i Gwiazdą w 1980.

Dopuszczając szpicla Wachowskiego od tegoż samego roku?

Kończąc strajk, gdzie tylko determinacja całej reszty doprowadziła do porozumień sierpniowych.

WYpasione wakacje w Arłamowie i spotkania z Cioskiem - to też odkupienie?

A może rozbicie solidarności poprzez powołanie Tymczasowej Rady Koordynacyjnej w 1982r. i jednostronne i inkwizycyjne wycięcie tych większości kierownictwa Solidarności

słucham

PS: a może 1988 gdzie dogadywał sie czym prędzej bo czuł oddech na plecach młodych gniewnych rozpoczynających strajki i mogących zepchnąć i jego i popleczników w niebyt?
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
fox mulder
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 15.09.2010, 22:44
Pewnie chodziło mu o większe później i przepędzenie dzikich lustratorów, polujących na czarownice z esbeckimi fałszywkami w ręku, łamiącymi prawa człowieka, ale to do spółki z dzisiejszym saloonem, więc nobla nie było.

Chyba nie było:
http://www.korespondent.pl/index.php...kul_r1&id=8351
Od 1 stycznia będziemy jedynym państwem w regionie bez liniowego podatku dochodowego.
Ostatnio edytowane przez fox mulder : 15.09.2010 o godz. 22:56.
emj10
Senior Member

Stary 16.09.2010, 00:18
fox mulder napisał(a):Wyświetl post
Od 1 stycznia będziemy jedynym państwem w regionie bez liniowego podatku dochodowego.
W teorii nie będziemy mieli liniowego, ale w praktyce go mamy, bo jakieś 90% podatników PIT mieści się się w stawce podatkowej 18%, a do tego dochodzi jeszcze w miarę niski CIT (jak na realia UE), który jest na dobrą sprawę liniowy bo wynosi 19% dla wszystkich przedsiębiorców, którzy pod niego podlegają.

Liniówka to jest tylko hasło, a nie panaceum na uzdrowienie naszej gospodarki.
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 16.09.2010, 16:16
Jutro 17 września.
Rocznica.

Dla uczczenia, proponuję złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod tym pomnikiem :

Pan Wajda powinien się tam zjawić obowiązkowo.
Buziek_LG
Senior Member

Stary 16.09.2010, 16:38
emj10 napisał(a):Wyświetl post
W teorii nie będziemy mieli liniowego, ale w praktyce go mamy, bo jakieś 90% podatników PIT mieści się się w stawce podatkowej 18%, a do tego dochodzi jeszcze w miarę niski CIT (jak na realia UE), który jest na dobrą sprawę liniowy bo wynosi 19% dla wszystkich przedsiębiorców, którzy pod niego podlegają.

Liniówka to jest tylko hasło, a nie panaceum na uzdrowienie naszej gospodarki.
No tak, teoretycznie to mamy drugą Japonię. Też mamy kryzys i rosnącą liczbę samobójstw
Edit: tfu tfu tfu nie ma żadnego kryzysu, jesteśmy zieloną wyspą, a podatki zwiększamy bo lubimy
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 16.09.2010, 18:41
Późno bo późno, ale obiecałem odpowiedzieć.

Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
SKM, Wały, Opera - to są inwestycje WOJEWÓDZTWA, a nie miasta.
Masz chyba złe wiadomości.
Nie wiem co mi strzeliło z tą Operą do głowy. Jasne, że to nie miasto. Chyba przez to, że równie "sprawnie" prowadzona jak stadion to z automatu przypisałem do Majchra.

Co do wałów - opinie podzielone. Ja mam zarzut do niego i Kracika, że się przerzucają papierami.

SKM - siądźmy zatem i załóżmy ręce.

Cytat:
Nie bardzo rozumiem też, jakie masz zarzuty wobec pozostałych konkursów architektonicznych.

Muzeum Sztuki Współczesnej,
To muzeum w tym miejscu jest dokładnie takim samym błędem jak nasza 105 metrowa trybuna za bramkami. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia się w tym Muzeum jakiegokolwiek, chociażby ocierającego się o prowokację, dzieła? ZEROWE. Dlaczego? Bo się by Żydzi zaraz odezwali.
Jakie są szanse rozbudowy? Zerowe. Co jeszcze żeśmy załatwili przez taką a nie inną lokalizację? Raz, ze mogliśmy zrobić muzeum Fabryki, z maszynami z Olkusza z prawdziwego zdarzenia, dwa, że mogliśmy mieć muzeum zrobione od podstaw w budynku o odpowiednich rozmiarach i perspektywach, trzy, że... mogliśmy mieć konkurs z wielkimi nazwiskami, a nie, jak mówił Sepioł:
" że jak na warunki konkursu, liczba zgłoszeń jest duża. Wykonanie projektu utrudnia dawna fabryka, której większość zabudowań musi zostać zachowana, co ogranicza wolność projektantom."

Cytat:
Linia na Płaszów też jest potrzebna. Skoro mieszkasz blisko niej, to doskonale wiesz, ile czasu trwa stanie w korku na Płaszowskiej, Saskiej itp...
Linia na Płaszów powstała teraz, w takiej, a nie innej formie z jednej przyczyny. KSW. Gdyby ta uczelnia miała siedzibę na Centrum E to byśmy teraz mieli 3 tor tramwajowy na Nową Hutę. Ona jest potrzebna owszem - ma być przecież połączona z szybkim tramwajem na Kurdwanowie, ale niestety część od Saskiej na Kurdwanów to jest tak odległa przyszłość, że już wiadomo, iż skrzyżowanie Saska/Lipska będzie musiało być przebudowane jeszcze raz. Dlaczego? Bo kompletnie nie wiadomo jaki będzie przebieg odcinka na Kurdwanów.

I wiesz co? Można by tak chwile o złych decyzjach. Tutaj mowa tylko o inwestycjach w centrum, a przecież Kraków to też Bieżanów, Ruszcza, Górka Narodowa ludzie mieszkający za A4 i ich problemy.Komunikacja, budżet i parę innych spraw.

Majchrowski jest złym prezydentem tak samo jak źli byli jego wszyscy bez wyjątku poprzednicy (po 89). Nie ma ludzi z wizją, nie ma ludzi zdolnych zarządzać. On nie panuje nad jednostkami mu podległymi albo ma to w dupie. Więcej - sam nie ma wizji (albo nie umie jej sprzedać co na jedno wychodzi).

I w najbliższych wyborach, jeżeli Majchrowski przegra, to okaże się, że wybierzemy kogoś kto był jego politycznym przeciwnikiem. Kwestia zarządzania miastem będzie dla takiego kandydata nieistotna bo ważne że nie komuch.
Dzięki takiej a nie innej ordynacji nowemu lub staremu prezydentowi dobierzemy Radę Miasta składającą się z pseudo-polityków unikających jakichkolwiek trudnych decyzji (był na sali ale nie głosował), sterowanych przez kogoś z Wawy, którzy w dupie mają to co ważne dla Krakowa (ilość planów miejscowych daje pojęcie http://planowanie.um.krakow.pl/bpp/plany_g.htm), niemniej zawsze mogą się pokłócić.

Dla mnie generalnie sytuacja patowa.
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 16.09.2010, 23:09
sandbender napisał(a):Wyświetl post

Linia na Płaszów powstała teraz, w takiej, a nie innej formie z jednej przyczyny. KSW. Gdyby ta uczelnia miała siedzibę na Centrum E to byśmy teraz mieli 3 tor tramwajowy na Nową Hutę. Ona jest potrzebna owszem - ma być przecież połączona z szybkim tramwajem na Kurdwanowie, ale niestety część od Saskiej na Kurdwanów to jest tak odległa przyszłość, że już wiadomo, iż skrzyżowanie Saska/Lipska będzie musiało być przebudowane jeszcze raz. Dlaczego? Bo kompletnie nie wiadomo jaki będzie przebieg odcinka na Kurdwanów.
Pudło.

„Nie trzeba będzie za kilka lat rozkopywać modernizowanego obecnie skrzyżowania ulic Lipska i Saska, by wybudować linię tramwajową do ulicy Wielickiej” – mówi Jacek Bartlewicz, rzecznik prasowy ZIKIT. Zaznacza, że na etapie budowy uda się zastosować takie rozwiązania, by w przyszłości, bez ingerencji w modernizowane skrzyżowanie rozpocząć budowę tramwaju nad magistralą kolejową w Płaszowie.

SKM - siądźmy zatem i załóżmy ręce.

Też pudło.

W roku 2012 do użytku zostanie oddana zmodernizowana linia dla potrzeb Szybkiej Kolei Aglomeracyjnej na trasie Wieliczka - Balice. Pociągi mają ją pokonywać w czasie nawet mniejszym niż 40 minut.

W fazie realizacji jest także remont 5,6 km torów linii kolejowej z Krakowa-Płaszowa do Oświęcimia na odcinku między Bonarką a Swoszowicami.

To muzeum w tym miejscu jest dokładnie takim samym błędem jak nasza 105 metrowa trybuna za bramkami. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia się w tym Muzeum jakiegokolwiek, chociażby ocierającego się o prowokację, dzieła? ZEROWE. Dlaczego? Bo się by Żydzi zaraz odezwali.
Jakie są szanse rozbudowy? Zerowe. Co jeszcze żeśmy załatwili przez taką a nie inną lokalizację? Raz, ze mogliśmy zrobić muzeum Fabryki, z maszynami z Olkusza z prawdziwego zdarzenia, dwa, że mogliśmy mieć muzeum zrobione od podstaw w budynku o odpowiednich rozmiarach i perspektywach, trzy, że... mogliśmy mieć konkurs z wielkimi nazwiskami, a nie, jak mówił Sepioł:
" że jak na warunki konkursu, liczba zgłoszeń jest duża. Wykonanie projektu utrudnia dawna fabryka, której większość zabudowań musi zostać zachowana, co ogranicza wolność projektantom."

w kwestii projektu muzeum, jak i lokalizacji, nie ma się o co spierać. Każdy ma swoje zdanie.

Mnie się podoba.

I wiesz co? Można by tak chwile o złych decyzjach. Tutaj mowa tylko o inwestycjach w centrum, a przecież Kraków to też Bieżanów, Ruszcza, Górka Narodowa ludzie mieszkający za A4 i ich problemy.Komunikacja, budżet i parę innych spraw.
Poprawiają komunikację w Płaszowie Starym, Rybitwach itp... to źle, bo uczelnie ma niedaleko Jacek.

Most Kotlarski z miejscem pod przyszłą linię tramwajową też on zbudował?

To że zlokalizował swoją uczelnię w miejscu, gdzie od lat planowana była Trasa Centralna, tramwaj na Rybitwy, świadczy raczej o tym, że dobry z niego biznesmen ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 16.09.2010 o godz. 23:33.
emj10
Senior Member

Stary 17.09.2010, 00:21
No tak, teoretycznie to mamy drugą Japonię. Też mamy kryzys i rosnącą liczbę samobójstw
Edit: tfu tfu tfu nie ma żadnego kryzysu, jesteśmy zieloną wyspą, a podatki zwiększamy bo lubimy
Nie wiem co ma kryzys gospodarczy do "liniówki". Bezsensowny post.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów