The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.09.2010, 12:39
AYALA napisał(a):Wyświetl post
taka formacja miała by racje bytu gdyby poparł ją Ojciec Rydzyk.Bez jego wsparcia ciężko byłoby sie im przebic na scenie politycznej i rywalizowac z PiS-em
1. Dlaczego niby Rydzyk miałby ich poprzeć, jak ma bardziej radykalne opcje (Jurek i jego kanapowa partyjka)?
2. RM to niecałe pół miliona głosów, zakładając 100% dyscyplinę i tak mogą się nie dostać do Sejmu.
3. Taka formacja może na starcie przejąć sporo głosów rozczarowanych PO, ale głosujących na nich "Bo Kaczor straszny grozi nam..." i głosujących na PiS, bo "PO sprzedaje Polskę!"
4. Jak to nie wypali, to wszyscy mamy prze....ne. Wybór między PO i PiSem przez następne 100 lat
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 10.09.2010 o godz. 12:43.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 10.09.2010, 12:41
Niedługo przy pustych lodówkach przypomnimy sobie stary kawał, który robi obecnie furorę w Rosji:

Tato, w telewizji mówili, że alkohol podrożeje. Czy to oznacza, że będziesz mniej pił?
- Nie, to oznacza, że będziesz mniej jadł.
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 10.09.2010, 12:59
Jak jestem zwolennikiem PiSu, tak wk..wia mnie aktualna sytuacja w tej partii i szczerze mówiąc, życzę sobie i Polsce rozłamu w partii Jarka.
Powstanie nowego ośrodka politycznego, jakim byłby twór autorstwa Poncyliusza, Migalskiego, Jakubiak i Kluzik to w tej chwili chyba najlepsza opcja dla naszego kraju. To są młodzi ludzie, trzeźwo myślący i obiektywnie oceniający obecny stan polskiej polityki. Migalski jako komentator życia politycznego bardzo się sprawdzał, i teraz też doskonale widzi, że z takim PiSem szybciej w ogóle wylecą z parlamentu niż wygrają jakiekolwiek wybory. Jakubiak i Kluzik to kobiety, które nie dość, że sympatyczne, to wyważone, mądre. Wszystko przemyślą parę razy zanim coś powiedzą i widać, że to, co wydarzyło się po wyborach - odsunięcie ich na boczny tor - mocno je dotknęło. Poncyliusz to drugi obok Kluzik autor sukcesu Jarosława w wyborach, zmienił absolutnie postrzeganie PiSu przez te 2-3 miesiące, i niestety powrót starej retoryki sprzed tragedii smoleńskiej automatycznie zburzył ten dobry wizerunek.

Nie ma sie co oszukiwać - taktyka, jaką obrał sztab Jarka podczas kampanii, a do tego fatalna kampania Bronka przyczyniły się do absolutnego wzrostu poparcia dla PiSu, niestety trochę brakło, choć jak się teraz tak temu wszystkiemu przyglądam, to chyba z drugiej strony może i dobrze, że Jarek nie wygrał. Facetowi naprawdę odbiło po śmierci najbliższych, jako polityk jest wypalony, a jego frakcja powinna zająć się faktycznie wyjaśnianiem Smoleńska, bo nic innego, ciekawszego on i jego przydupasy pokroju Ziobro i Macierewicza niestety nie potrafią zaproponować.

W najbliższych wyborach - mowa o samorządowych - dalej będę głosował na PiS, bo to programowo najbliższe memu sercu (że tak to nazwę), ale mam coraz więcej wątpliwości. Na PO nigdy nie zagłosuję, na komuchów i postkomuchów też nie, bo to niezgodne z moim politycznym dekalogiem, jednak w PiS musi coś pęknąć...
Ostatnio edytowane przez !!IRIVER!! : 10.09.2010 o godz. 13:02.
emj10
Senior Member

Stary 10.09.2010, 13:40
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
1. Dlaczego niby Rydzyk miałby ich poprzeć, jak ma bardziej radykalne opcje (Jurek i jego kanapowa partyjka)?
2. RM to niecałe pół miliona głosów, zakładając 100% dyscyplinę i tak mogą się nie dostać do Sejmu.
3. Taka formacja może na starcie przejąć sporo głosów rozczarowanych PO, ale głosujących na nich "Bo Kaczor straszny grozi nam..." i głosujących na PiS, bo "PO sprzedaje Polskę!"
4. Jak to nie wypali, to wszyscy mamy prze....ne. Wybór między PO i PiSem przez następne 100 lat
1. Jurek nie jest poważnym politykiem, przynajmniej ja nigdy nie będę go tak traktował, więc po kiego Rydzyk ma kogoś takiego popierać? Co z tego, że człowiek ma najbardziej zbliżone poglądy do nauczania z anteny RM, jak on merytorycznie nie jest przygotowany do rządzenia partią, co pokazał w debatach przedwyborczych.
2. Samo RM to rzeczywiście ok. 0,5 mln słuchaczy, ale to środowisko jest znacznie bardziej rozbudowane, o ludzi związanych z różnymi NGO, grupami związanymi z kościołem, a także niektórymi gazetami prawicowymi. Łącznie ta grupa liczy 1,5-2 mln osób i częściowo zasilają ją zwolennicy kiedyś popierający LPR.
3. W teorii może pięknie to brzmi, ale w praktyce jest zgoła inaczej. Wśród ludzi popierających PO nie widzę jakiegoś zwątpienia i chęci szukania nowego obiektu westchnień. Ruch Palikota to specyficzna grupa docelowa, generalnie ludzie młodzi, którzy nie mają jasno określonych poglądów, a czują zajawkę gdy kto jest takim showmanem jak Palikot. Nie stanowią oni stricte elektoratu PO, a są jedynie motywowani do pójścia na wybory, jak to było chociażby w 2007 roku. Ta sama historia tyczy się osób mających PO za złodziejską partię. Są to zapewne osoby, które mają jasno określone antyestablishmentowe poglądy, a za tym nie zaczną popierać nowego tworu, który zacznie się lansować w mediach, a będą trwali przy partii, która daje im względne bezpieczeństwo jako bufor bezpieczeństwa dla PO, czyli PiS.
4. Nie wypali
Zaczynam się jednak ostatnio zastanawiać, czy zmęczenie materiału nie zainicjuje rewolucji pokoleniowej na prawicy i w centrum w ciągu najbliższych lat. Komorowski będzie miał na koniec kadencji 63 lata, więc młodzieńcem już nie będzie. Kaczyński w tym samym momencie będzie miał 66 lat, więc osiągnie już wiek emerytalny. Myślę że wykrystalizuje się grupa zdolnych 30-latków, którzy będą chcieli budować partię na kształt "młodzieży" Napieralskiego, bo co by nie mówić ale Arłukowicz, Olejniczak, czy Kalita mają jakiś potencjał.
Tusk - 53 lata
Komorowski - 58 lat
Kaczyński - 61 lat
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 10.09.2010, 13:47
1 i 2 Ale nie rozumiem co Rydzyk miałby zobaczyć w ewentualnej nowej formacji, że byłaby dla niego lepsza od PiSu? Taka partia byłaby zapewne bardziej na lewo od PiSu w kwestiach światopoglądowych i bardziej na prawo w kwestiach gospodarczych, czyli nie mieliby za bardzo czego moherom zaproponować.
3.Może i masz rację, niestety...
4. Krótko mówiąc, trzeba poczekać, aż obecna elita powymiera.

EDIT: Sorry za rozmywanie, ale właśnie usłyszałem w radiu reklamę... Turnieju Piłkarskiego im. Donalda Tuska! Normalnie kultem jednostki mi to zajeżdża. Donald Tusk dba jak nikt o polski sport! Donald Tusk najlepszym przyjacielem dzieci!
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 10.09.2010 o godz. 14:52.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 10.09.2010, 16:45
Komorowski w Rydze.
Tusk w powietrzu.
Dziwisz na Wawelu.
Jarosław natomiast (w Warszawie) idzie na wojnę :

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=1adc9
Myślenie nie boli !
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 10.09.2010, 17:06
damians napisał(a):Wyświetl post
A tak mogłaby powstać partia na kształt europejskiej chadecji.
Ach te marzenia
Co to jest "europejska chadecja" ?
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 10.09.2010, 17:14
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Zmiana retoryki Kaczyńskiego była na użytek wyborów i takie rzeczy się zdarzają we wszystkich demokracjach, tak po prostu robi się politykę w tym systemie. Zwykłe naciąganie wyborców, ale skoro chcemy demokrację, to liczmy się z konsekwencjami. Natomiast całkowita zmiana profilu partii z konserwatywnej, goniącej za komuchami i agentami (PiS-bis, nie wiem czy interesowałeś się wtedy polityką i pamiętasz) w liberalną Partię Miłości, brzydzącą się rozliczeniami i walką z korupcją to ewenement.
To gratuluje mu wiarygodności
carpenter
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 10.09.2010, 17:34
As wyjątkowo bezczelny z ciebie hipokryta. Powiedz mi lepiej co się stało z tymi 15% Vatu
AS82
Banita

Stary 10.09.2010, 17:51
carpenter napisał(a):Wyświetl post
As wyjątkowo bezczelny z ciebie hipokryta. Powiedz mi lepiej co się stało z tymi 15% Vatu
Nie wiem Vat mnei nei obchodzi , poki co mam prace ,dom i samochod i moja rodizna ma co jesc , wiec unikam takich wrednych psujów jak Kaczyński i w sumie w tym jednym zdaniu mieszcza sie moje całe przekonania polityczne.
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 10.09.2010, 17:51
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
Dzisiaj na wyborczej krytykują min. Tuska
np. porównując dług za jego kadencji do tego za Gierka 100mld do 50mld

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...as=1&startsz=x

art. jest długi więc wklejam tylko część
Jak widzę nikt się nie zainteresował tym wywiadem, a bardzo, moim zdaniem, ciekawa rozmowa i trafna diagnoza Rybińskiego.
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 11.09.2010, 11:57
"O stosunku kapitału do pracy. Zapatrywania stronnictwa liberalnego, socyalistycznego i katolickiego na kwestyą socyalną", wydawnictwo Józefa Pisza, Tarnów, 1890. Autor ks. dr Adam Kopyciński,proboszcz Radomyski. Zamieszczam rozdział dotyczący Smitha, bo jest pewnie najbardziej popularnym ideologiem liberalnym.

1. Strona tytułowa: [link]
2. Wstęp: [link 1], [link 2]
3. Spis treści: [link 1], [link 2]
4. Rozdział poświęcony ideologii Adama Smitha (zdjęcia 23-27) i wszystko razem: [link]

Jak ktoś chce coś więcej z tej pracy, to niech da znać który rozdział.
carpenter
Senior Member

Stary 11.09.2010, 12:31
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem Vat mnei nei obchodzi , poki co mam prace ,dom i samochod i moja rodizna ma co jesc , wiec unikam takich wrednych psujów jak Kaczyński i w sumie w tym jednym zdaniu mieszcza sie moje całe przekonania polityczne.
Do tego jeszcze egoista i filantrop w jednym. To się chyba nadaje do leczenia
AS82
Banita

Stary 11.09.2010, 16:10
carpenter napisał(a):Wyświetl post
Do tego jeszcze egoista i filantrop w jednym. To się chyba nadaje do leczenia
nie znasz mnie wiec sobie juz daruj te polityczne tezy powiazane niby ze mną..
harthausen
Senior Member

Stary 11.09.2010, 16:36
no, z tego co widzę, czytam i słyszę to Majcher się kolejnej prezydentury nie wywinie, choćby nawet bardzo chciał.
Mimo, że z naszym stadionem nawywijał, kontrkandydatów z większymi szansami nie widzę.

felipe
Senior Member

Stary 11.09.2010, 17:01
harthausen napisał(a):Wyświetl post
no, z tego co widzę, czytam i słyszę to Majcher się kolejnej prezydentury nie wywinie, choćby nawet bardzo chciał.
Mimo, że z naszym stadionem nawywijał, kontrkandydatów z większymi szansami nie widzę.
Kwestia stadionu i niegospodarności przy jego budowie to pikuś i Majchrowski o tym wie, głupi nie jest.
Obiekt jest. A ileż osób zagłębia się w szczegóły? Może z parę tysięcy kibiców Wisły, z czego z połowa mu w wyborach nie namiesza (bo albo za młodzi by głosować, albo spoza Krakowa)...

Nie ma się co oszukiwać - albo Majcher w pierwszej turze, albo druga tura Kracik vs Majcher (bardziej realne). Mało gdzie jest tak klarowna sytuacja przed wyborami. Jeszcze sądziłem, że Ziobro mógł tu namieszac. Ale Duda - to oddanie Krakowa walkowerem.
AS82
Banita

Stary 12.09.2010, 07:13
Były prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki zostanie doradcą prezesa Narodowego Banku Polskiego Marka Belki.

Jerzy Kropiwnicki w rozmowie telefonicznej z PAP potwierdził w sobotę tę informację; nie chciał jednak jej komentować. Nie zdradził też, czy otrzymał już formalnie nominację.

Informację o nominowaniu Kropiwnickiego podało Polskie Radio.

"Mój mąż jest z zawodu dyrektorem"
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 12.09.2010, 08:43
felipe napisał(a):Wyświetl post
Kwestia stadionu i niegospodarności przy jego budowie to pikuś i Majchrowski o tym wie, głupi nie jest.
Obiekt jest. A ileż osób zagłębia się w szczegóły? Może z parę tysięcy kibiców Wisły, z czego z połowa mu w wyborach nie namiesza (bo albo za młodzi by głosować, albo spoza Krakowa)...

Nie ma się co oszukiwać - albo Majcher w pierwszej turze, albo druga tura Kracik vs Majcher (bardziej realne). Mało gdzie jest tak klarowna sytuacja przed wyborami. Jeszcze sądziłem, że Ziobro mógł tu namieszac. Ale Duda - to oddanie Krakowa walkowerem.
Na chwile obecną Dudy nikt nie zna, ale ma pewne atuty związane z wiekiem. Skoro w poprzednich wyborach Terlecki w drugiej turze osiągnął ponad 40% to wg mnie szanse są. Oczywiście Jacuś ma przewage na starcie, ale sporo może zależeć od zaprezentowanych pomysłów i całej kampanii Kracika i Dudy.

Towarzysz i Kracik to wiadomo komu kibicują, Senyszyn jakby miała wybierać to pewnie też tych co ich flaga się kojarzy z tęczową, a Duda?
Ostatnio edytowane przez P.e.c.h : 12.09.2010 o godz. 10:40.
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 12.09.2010, 23:01
P.e.c.h napisał(a):Wyświetl post
Na chwile obecną Dudy nikt nie zna, ale ma pewne atuty związane z wiekiem. Skoro w poprzednich wyborach Terlecki w drugiej turze osiągnął ponad 40% to wg mnie szanse są. Oczywiście Jacuś ma przewage na starcie, ale sporo może zależeć od zaprezentowanych pomysłów i całej kampanii Kracika i Dudy.
I to jest właśnie całe zło tych wyborów. Nie ważne co kto zrobił, nie ważne jaki ma pomysł na rządzenie, jaką wizję miasta. Ważne z jakiej partii jest albo z jakiej partii nie jest. A że ewentualny następca zapowiada się na takiego samego pseudo-prezydenta to już nikogo nie obchodzi.
Terlecki osiągnął 40% bo był przeciwnikiem Majchrowskiego (no chyba że Krakowian pociąga wizja sprzedaży płodów rolnych na Małym Rynku - pamiętasz?). 40% to osiągnęłaby fontanna na Rynku gdyby startowała.
I tak samo będzie teraz. Duda? A kto to jest Duda? Kolejny prezydent z immunitetem? Gość, który pewnie świetnie by się nadawał na szefa jakiejś komórki od inwestycji w mieście albo działu prawnego tylko, że o realnych problemach NASZEGO miasta i problemach z jego zarządzaniem to pewnie pojęcie ma mgliste.
Kracik? Ten gość, który w telewizorze na tle płynącej wody na Nowohuckiej był w stanie tylko napierd.lać na Majchra (słusznie czy nie), ale powiedzieć o udzieleniu pomocy przez województwo w pierwszym wejściu to zapomniał.
A wały, kur.. dalej dziurawe bo się Majcher z Kracikiem przerzucają papierami.

Do kompletu dołączy Rada Miasta w większości złożona z tych co się załapali bo byli wysoko na odpowiedniej liście, a gotowi są firmować swoim nazwiskiem dowolną bzdurę "bo kierownictwo partii kazało, a karierę robić trzeba". Jak się sprawią to ich się wystawi na liście tym razem do Sejmu.
O takich przygodach jak sterowanie częścią rady przez Rożę z Brukseli co to pewnie nie wie gdzie Królewska ulica a gdzie Królewska Droga to nie wspominam.
Jeżeli na dodatek partyjnie się nie zgra Prezydent z Radą to na bank nam RIO ustali budżet.
Jak wygląda sprawa gdy Rada/Prezydent są z innej opcji niż rząd to widzieliśmy przy okazji Euro2012.

Te wybory w tej formie to zło. Pójdę, skreślę kogoś a i tak do Rady dostanie się jakiś X co to miał głosów 4x mniej, ale za to jej/jego partia miała więcej i się z listy dostanie.

Zło,zło , zło.

EDIT: Zapomniałem: Majchrowski to jest dramat. I mam nadzieję, że więcej Prezydentem nie będzie.
Ostatnio edytowane przez sandbender : 12.09.2010 o godz. 23:35.
Siwy_89
Senior Member

Stary 13.09.2010, 00:22
sandbender napisał(a):Wyświetl post

EDIT: Zapomniałem: Majchrowski to jest dramat. I mam nadzieję, że więcej Prezydentem nie będzie.
Z ciekawości. Co dokładnie mu zarzucasz? Zakładam, że listę otwiera stadion Wisły
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.09.2010, 00:25
Myślę, że wcześniej obecność w PZPR.

P.S. 1g2 - odpowiem na pw wkrótce. Nie dogadamy się.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

sandbender
Graf Zero

Stary 13.09.2010, 01:20
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
Z ciekawości. Co dokładnie mu zarzucasz? Zakładam, że listę otwiera stadion Wisły
Tajster. I to wystarczy. A jak nie to:
- jakość aplikacji złożonej na Euro,
- brak dotychczas bardziej potrzebnego tramwaju na Ruczaj (tak, tak budują), ale za to ekstra przystanek na KSW na mega linii na Rybitwy (tak mówię, mimo że mieszkam koło tego nowego tramwaju)
- gdzie jest komunikacja w aglomeracji? Taki pociąg na przykład?
- gdzie są naprawione wały?
- "konkursy" architektoniczne - zarówno te nie ogłoszone jak i ogłoszone -> na ten przykład Opera. Za to jedyny sensowny czyli Centrum Kongresowe w projekcie Ingardena nie realizowany. Chociaż moim faworytem jest tutaj brak realizacji Wanga.
- to że działa przed wyborami, a potem jakby słabo
- bajzel w urzędach (że pozamykali poniektórych za łapówki przy pozwoleniach na budowę pamiętasz?) - na plus natomiast tutaj otwarcie siedziby na Wielickiej.
- podziemia Rynku,
- jakaś spójna wizja rozwoju miasta? nie sądzę...

Jeszcze?
Siwy_89
Senior Member

Stary 13.09.2010, 01:42
- gdzie jest komunikacja w aglomeracji? Taki pociąg na przykład?
- gdzie są naprawione wały?
- "konkursy" architektoniczne - zarówno te nie ogłoszone jak i ogłoszone -> na ten przykład Opera
SKM, Wały, Opera - to są inwestycje WOJEWÓDZTWA, a nie miasta.
Za to jedyny sensowny czyli Centrum Kongresowe w projekcie Ingardena nie realizowany.
Masz chyba złe wiadomości.

Nie bardzo rozumiem też, jakie masz zarzuty wobec pozostałych konkursów architektonicznych.

Muzeum Sztuki Współczesnej, Hala Widowiskowo-Sportowa, Stadion Cracovii? CORT pod Wawelem? Jakie tam widzisz błędy?

- podziemia Rynku,
Racja. Otwierają za miesiąc i prawdopodobnie staną się podobnym strzałem w dziesiątke jak muzeum w Fabryce Schindlera.

- brak dotychczas bardziej potrzebnego tramwaju na Ruczaj (tak, tak budują), ale za to ekstra przystanek na KSW na mega linii na Rybitwy (tak mówię, mimo że mieszkam koło tego nowego tramwaju)
Zgadza się. W tym roku rozpoczyna się budowa. Gdyby nie protesty mieszkańców (aa, bo tramwaj za blisko bloku), iwnestycja ruszyłaby znacznie wcześniej.

Linia na Płaszów też jest potrzebna. Skoro mieszkasz blisko niej, to doskonale wiesz, ile czasu trwa stanie w korku na Płaszowskiej, Saskiej itp...
- to że działa przed wyborami, a potem jakby słabo
aha.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.09.2010 o godz. 01:58.
sandbender
Graf Zero

Stary 13.09.2010, 08:25
Na szybko:
Rynek
Cytat:
Racja. Otwierają za miesiąc i prawdopodobnie staną się podobnym strzałem w dziesiątke jak muzeum w Fabryce Schindlera.
Teraz to będzie muzeum. A co by było gdyby się ludzie nie zainteresowali, hę? O to chodzi.

Reszta po południu - przepraszam, ale nie moge teraz.
budka
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 13.09.2010, 19:06
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
>"Powiązanie z firmą budowlaną "Interbud".....
emj10
Senior Member

Stary 13.09.2010, 19:51
Ostatnio nabrały tempa różne obywatelskie i partyjne działania mające na celu ustalenie przyczyn katastrofy prezydenckiego samolotu w Smoleńsku. Jeśli ktoś ma ochotę to może zapoznać się z memoriałem Zgromadzenia Obywatelskiego. Muszę przyznać, że ciekawa lektura, mimo tego, że świadom jestem politycznego podtekstu tego dzieła.

http://rebelya.pl/pliki/Memorial.pdf

Uśmiałem się tylko czytając konkluzję:

Cytat:
Ogromna moralna i polityczna odpowiedzialność Donalda Tuska, Bronisława Komorowskiego, Stefana Niesiołowskiego, Radosława Sikorskiego, Bogdana Klicha, Tomasza Arabskiego, Sławomira Nowaka i innych wymienionych tu polityków PO nie ulega żadnej wątpliwości. Ich rola w zdarzeniach poprzedzających bezprecedensową w historii Europy katastrofę oraz tych, które po niej nastąpiły, pozbawia ich moralnego prawa do czynnego udziału w polityce. Musieliby z niej odejść w każdym demokratycznym kraju, w którym przestrzega się demokratycznych standardów przyzwoitości w życiu publicznym.
Przecież u nas nie ma demokracji, więc o co kopię kruszyć?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.09.2010 o godz. 20:01.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.09.2010, 19:56
Karnowski kandydatem PO na prezia Sopotu. Jak to ktos powiedział "włos mu z głowy nie spadnie, bo był skarbnikiem pomorskiej PO i za dużo wie skąd szła kasa". No i w piłeczkę pogrywać sobie będzie dalej z POpremierkiem Tuskiem.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.09.2010, 20:00
ciekawe na ile jest prawdziwa teoria o tym kondominium Niemiecko-Rosyjskim w Polsce o którym Jarek mówił ? 10 lat temu wszyscy sie śmiali z Leppera jak mówił o Talibach w Klewkach a dziś wychodzi że jednak byli przetrzymywani teroryści na Mazurach.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 13.09.2010 o godz. 20:06.
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.09.2010, 20:04
Kondominium nie, ale czasy saskie? Trudno zaprzeczyć, wszak nawet nasi ambasadorzy mają meetingi z ministrem spraw zagranicznych Cesar.... Federacji Rosyjskiej.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

emj10
Senior Member

Stary 13.09.2010, 20:47
Zależy jak na to spojrzeć. Przez ostatnie kilkanaście lat byliśmy na smyczy USA i za garść karmy, bądź nawet o suchym pysku wykonywaliśmy ich rozkazy. Jak dobrze pamiętam ze dwa lata temu jakiś funkcjonariusz CIA rzekomo twierdził, że "Polska to 51. stan USA". Pewnie bym się z nim zgodził, gdy nie fakt, że w ciągu krótkiego czasu wszystko runęło i staliśmy się dla nich zwyczajnym krajem w centralno-wschodniej Europie, który nie ma nic do zaoferowania. A wszystko skończyło się wraz kadencją Obamy i porażką projektu tarczy antyrakietowej. Ten mezalians moim zdaniem nie wyszedł nam na dobre, bo te lata na miłostkę z amerycą mogłiśmy poświęcić na budowanie swojej pozycji w regionie oraz na uściślanie stosunków w głównymi graczami w gospodarce światowej. Lecha Kaczyńskiego można docenić właśnie za starania o nawiązanie szczególnych relacji z państwami na wschód od Odry i na północ od Dunaju. Szkoda, że tak mało z tego zostało, bo Rosja położyła już łapy na swoje dawne republiki kaukaskie, Ukraina wybrała ścieżkę Polski w początku lat 90-tych, a inne kraje borykają się z mniejszymi bądź większymi problemami.

Czy te umizgi do Rosji nam w czymś pomogą? Moim zdaniem nie, bo powinniśmy się koncentrować w tej chwili na stosunkach bilateralnych z takimi krajami jak: Chiny, Indie, Japonia, Korea Płd, Brazylia i kraje Bliskiego Wschodu. Szkoda, że dopiero w tym roku, czyli 2010 odbyła się pierwsza wizyta w Indiach. O kilkanaście lat za późno.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów