|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Niedługo przy pustych lodówkach przypomnimy sobie stary kawał, który robi obecnie furorę w Rosji:
Tato, w telewizji mówili, że alkohol podrożeje. Czy to oznacza, że będziesz mniej pił? - Nie, to oznacza, że będziesz mniej jadł. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Jak jestem zwolennikiem PiSu, tak wk..wia mnie aktualna sytuacja w tej partii i szczerze mówiąc, życzę sobie i Polsce rozłamu w partii Jarka.
Powstanie nowego ośrodka politycznego, jakim byłby twór autorstwa Poncyliusza, Migalskiego, Jakubiak i Kluzik to w tej chwili chyba najlepsza opcja dla naszego kraju. To są młodzi ludzie, trzeźwo myślący i obiektywnie oceniający obecny stan polskiej polityki. Migalski jako komentator życia politycznego bardzo się sprawdzał, i teraz też doskonale widzi, że z takim PiSem szybciej w ogóle wylecą z parlamentu niż wygrają jakiekolwiek wybory. Jakubiak i Kluzik to kobiety, które nie dość, że sympatyczne, to wyważone, mądre. Wszystko przemyślą parę razy zanim coś powiedzą i widać, że to, co wydarzyło się po wyborach - odsunięcie ich na boczny tor - mocno je dotknęło. Poncyliusz to drugi obok Kluzik autor sukcesu Jarosława w wyborach, zmienił absolutnie postrzeganie PiSu przez te 2-3 miesiące, i niestety powrót starej retoryki sprzed tragedii smoleńskiej automatycznie zburzył ten dobry wizerunek. Nie ma sie co oszukiwać - taktyka, jaką obrał sztab Jarka podczas kampanii, a do tego fatalna kampania Bronka przyczyniły się do absolutnego wzrostu poparcia dla PiSu, niestety trochę brakło, choć jak się teraz tak temu wszystkiemu przyglądam, to chyba z drugiej strony może i dobrze, że Jarek nie wygrał. Facetowi naprawdę odbiło po śmierci najbliższych, jako polityk jest wypalony, a jego frakcja powinna zająć się faktycznie wyjaśnianiem Smoleńska, bo nic innego, ciekawszego on i jego przydupasy pokroju Ziobro i Macierewicza niestety nie potrafią zaproponować. W najbliższych wyborach - mowa o samorządowych - dalej będę głosował na PiS, bo to programowo najbliższe memu sercu (że tak to nazwę), ale mam coraz więcej wątpliwości. Na PO nigdy nie zagłosuję, na komuchów i postkomuchów też nie, bo to niezgodne z moim politycznym dekalogiem, jednak w PiS musi coś pęknąć...
Ostatnio edytowane przez !!IRIVER!! : 10.09.2010 o godz. 13:02.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
2. Samo RM to rzeczywiście ok. 0,5 mln słuchaczy, ale to środowisko jest znacznie bardziej rozbudowane, o ludzi związanych z różnymi NGO, grupami związanymi z kościołem, a także niektórymi gazetami prawicowymi. Łącznie ta grupa liczy 1,5-2 mln osób i częściowo zasilają ją zwolennicy kiedyś popierający LPR. 3. W teorii może pięknie to brzmi, ale w praktyce jest zgoła inaczej. Wśród ludzi popierających PO nie widzę jakiegoś zwątpienia i chęci szukania nowego obiektu westchnień. Ruch Palikota to specyficzna grupa docelowa, generalnie ludzie młodzi, którzy nie mają jasno określonych poglądów, a czują zajawkę gdy kto jest takim showmanem jak Palikot. Nie stanowią oni stricte elektoratu PO, a są jedynie motywowani do pójścia na wybory, jak to było chociażby w 2007 roku. Ta sama historia tyczy się osób mających PO za złodziejską partię. Są to zapewne osoby, które mają jasno określone antyestablishmentowe poglądy, a za tym nie zaczną popierać nowego tworu, który zacznie się lansować w mediach, a będą trwali przy partii, która daje im względne bezpieczeństwo jako bufor bezpieczeństwa dla PO, czyli PiS. 4. Nie wypali ![]() Zaczynam się jednak ostatnio zastanawiać, czy zmęczenie materiału nie zainicjuje rewolucji pokoleniowej na prawicy i w centrum w ciągu najbliższych lat. Komorowski będzie miał na koniec kadencji 63 lata, więc młodzieńcem już nie będzie. Kaczyński w tym samym momencie będzie miał 66 lat, więc osiągnie już wiek emerytalny. Myślę że wykrystalizuje się grupa zdolnych 30-latków, którzy będą chcieli budować partię na kształt "młodzieży" Napieralskiego, bo co by nie mówić ale Arłukowicz, Olejniczak, czy Kalita mają jakiś potencjał. Tusk - 53 lata Komorowski - 58 lat Kaczyński - 61 lat |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
1 i 2 Ale nie rozumiem co Rydzyk miałby zobaczyć w ewentualnej nowej formacji, że byłaby dla niego lepsza od PiSu? Taka partia byłaby zapewne bardziej na lewo od PiSu w kwestiach światopoglądowych i bardziej na prawo w kwestiach gospodarczych, czyli nie mieliby za bardzo czego moherom zaproponować.
3.Może i masz rację, niestety... 4. Krótko mówiąc, trzeba poczekać, aż obecna elita powymiera. ![]() EDIT: Sorry za rozmywanie, ale właśnie usłyszałem w radiu reklamę... Turnieju Piłkarskiego im. Donalda Tuska! ![]()
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 10.09.2010 o godz. 14:52.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Komorowski w Rydze.
Tusk w powietrzu. Dziwisz na Wawelu. Jarosław natomiast (w Warszawie) idzie na wojnę : http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=1adc9 ![]()
Myślenie nie boli !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
As wyjątkowo bezczelny z ciebie hipokryta. Powiedz mi lepiej co się stało z tymi 15% Vatu
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Nie wiem Vat mnei nei obchodzi , poki co mam prace ,dom i samochod i moja rodizna ma co jesc , wiec unikam takich wrednych psujów jak Kaczyński i w sumie w tym jednym zdaniu mieszcza sie moje całe przekonania polityczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
"O stosunku kapitału do pracy. Zapatrywania stronnictwa liberalnego, socyalistycznego i katolickiego na kwestyą socyalną", wydawnictwo Józefa Pisza, Tarnów, 1890. Autor ks. dr Adam Kopyciński,proboszcz Radomyski. Zamieszczam rozdział dotyczący Smitha, bo jest pewnie najbardziej popularnym ideologiem liberalnym.
1. Strona tytułowa: [link] 2. Wstęp: [link 1], [link 2] 3. Spis treści: [link 1], [link 2] 4. Rozdział poświęcony ideologii Adama Smitha (zdjęcia 23-27) i wszystko razem: [link] Jak ktoś chce coś więcej z tej pracy, to niech da znać który rozdział. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Do tego jeszcze egoista i filantrop w jednym. To się chyba nadaje do leczenia
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no, z tego co widzę, czytam i słyszę to Majcher się kolejnej prezydentury nie wywinie, choćby nawet bardzo chciał.
Mimo, że z naszym stadionem nawywijał, kontrkandydatów z większymi szansami nie widzę. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Obiekt jest. A ileż osób zagłębia się w szczegóły? Może z parę tysięcy kibiców Wisły, z czego z połowa mu w wyborach nie namiesza (bo albo za młodzi by głosować, albo spoza Krakowa)... Nie ma się co oszukiwać - albo Majcher w pierwszej turze, albo druga tura Kracik vs Majcher (bardziej realne). Mało gdzie jest tak klarowna sytuacja przed wyborami. Jeszcze sądziłem, że Ziobro mógł tu namieszac. Ale Duda - to oddanie Krakowa walkowerem. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Były prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki zostanie doradcą prezesa Narodowego Banku Polskiego Marka Belki.
Jerzy Kropiwnicki w rozmowie telefonicznej z PAP potwierdził w sobotę tę informację; nie chciał jednak jej komentować. Nie zdradził też, czy otrzymał już formalnie nominację. Informację o nominowaniu Kropiwnickiego podało Polskie Radio. "Mój mąż jest z zawodu dyrektorem" |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
Towarzysz i Kracik to wiadomo komu kibicują, Senyszyn jakby miała wybierać to pewnie też tych co ich flaga się kojarzy z tęczową, a Duda? ![]()
Ostatnio edytowane przez P.e.c.h : 12.09.2010 o godz. 10:40.
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
Terlecki osiągnął 40% bo był przeciwnikiem Majchrowskiego (no chyba że Krakowian pociąga wizja sprzedaży płodów rolnych na Małym Rynku - pamiętasz?). 40% to osiągnęłaby fontanna na Rynku gdyby startowała. I tak samo będzie teraz. Duda? A kto to jest Duda? Kolejny prezydent z immunitetem? Gość, który pewnie świetnie by się nadawał na szefa jakiejś komórki od inwestycji w mieście albo działu prawnego tylko, że o realnych problemach NASZEGO miasta i problemach z jego zarządzaniem to pewnie pojęcie ma mgliste. Kracik? Ten gość, który w telewizorze na tle płynącej wody na Nowohuckiej był w stanie tylko napierd.lać na Majchra (słusznie czy nie), ale powiedzieć o udzieleniu pomocy przez województwo w pierwszym wejściu to zapomniał. A wały, kur.. dalej dziurawe bo się Majcher z Kracikiem przerzucają papierami. Do kompletu dołączy Rada Miasta w większości złożona z tych co się załapali bo byli wysoko na odpowiedniej liście, a gotowi są firmować swoim nazwiskiem dowolną bzdurę "bo kierownictwo partii kazało, a karierę robić trzeba". Jak się sprawią to ich się wystawi na liście tym razem do Sejmu. O takich przygodach jak sterowanie częścią rady przez Rożę z Brukseli co to pewnie nie wie gdzie Królewska ulica a gdzie Królewska Droga to nie wspominam. Jeżeli na dodatek partyjnie się nie zgra Prezydent z Radą to na bank nam RIO ustali budżet. Jak wygląda sprawa gdy Rada/Prezydent są z innej opcji niż rząd to widzieliśmy przy okazji Euro2012. Te wybory w tej formie to zło. Pójdę, skreślę kogoś a i tak do Rady dostanie się jakiś X co to miał głosów 4x mniej, ale za to jej/jego partia miała więcej i się z listy dostanie. Zło,zło , zło. EDIT: Zapomniałem: Majchrowski to jest dramat. I mam nadzieję, że więcej Prezydentem nie będzie.
Ostatnio edytowane przez sandbender : 12.09.2010 o godz. 23:35.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Myślę, że wcześniej obecność w PZPR.
P.S. 1g2 - odpowiem na pw wkrótce. Nie dogadamy się. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Graf Zero
Offline |
|
- jakość aplikacji złożonej na Euro, - brak dotychczas bardziej potrzebnego tramwaju na Ruczaj (tak, tak budują), ale za to ekstra przystanek na KSW na mega linii na Rybitwy (tak mówię, mimo że mieszkam koło tego nowego tramwaju) - gdzie jest komunikacja w aglomeracji? Taki pociąg na przykład? - gdzie są naprawione wały? - "konkursy" architektoniczne - zarówno te nie ogłoszone jak i ogłoszone -> na ten przykład Opera. Za to jedyny sensowny czyli Centrum Kongresowe w projekcie Ingardena nie realizowany. Chociaż moim faworytem jest tutaj brak realizacji Wanga. - to że działa przed wyborami, a potem jakby słabo - bajzel w urzędach (że pozamykali poniektórych za łapówki przy pozwoleniach na budowę pamiętasz?) - na plus natomiast tutaj otwarcie siedziby na Wielickiej. - podziemia Rynku, - jakaś spójna wizja rozwoju miasta? nie sądzę... Jeszcze? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||
Nie bardzo rozumiem też, jakie masz zarzuty wobec pozostałych konkursów architektonicznych. Muzeum Sztuki Współczesnej, Hala Widowiskowo-Sportowa, Stadion Cracovii? CORT pod Wawelem? Jakie tam widzisz błędy? Racja. Otwierają za miesiąc i prawdopodobnie staną się podobnym strzałem w dziesiątke jak muzeum w Fabryce Schindlera.
Linia na Płaszów też jest potrzebna. Skoro mieszkasz blisko niej, to doskonale wiesz, ile czasu trwa stanie w korku na Płaszowskiej, Saskiej itp... aha.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.09.2010 o godz. 01:58.
|
|||
|
|
Graf Zero
Offline |
|
|
Na szybko:
Rynek Cytat:
Reszta po południu - przepraszam, ale nie moge teraz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
>"Powiązanie z firmą budowlaną "Interbud".....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ostatnio nabrały tempa różne obywatelskie i partyjne działania mające na celu ustalenie przyczyn katastrofy prezydenckiego samolotu w Smoleńsku. Jeśli ktoś ma ochotę to może zapoznać się z memoriałem Zgromadzenia Obywatelskiego. Muszę przyznać, że ciekawa lektura, mimo tego, że świadom jestem politycznego podtekstu tego dzieła.
http://rebelya.pl/pliki/Memorial.pdf Uśmiałem się tylko czytając konkluzję: Cytat:
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.09.2010 o godz. 20:01.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Karnowski kandydatem PO na prezia Sopotu. Jak to ktos powiedział "włos mu z głowy nie spadnie, bo był skarbnikiem pomorskiej PO i za dużo wie skąd szła kasa". No i w piłeczkę pogrywać sobie będzie dalej z POpremierkiem Tuskiem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
ciekawe na ile jest prawdziwa teoria o tym kondominium Niemiecko-Rosyjskim w Polsce o którym Jarek mówił ? 10 lat temu wszyscy sie śmiali z Leppera jak mówił o Talibach w Klewkach a dziś wychodzi że jednak byli przetrzymywani teroryści na Mazurach.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 13.09.2010 o godz. 20:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Kondominium nie, ale czasy saskie? Trudno zaprzeczyć, wszak nawet nasi ambasadorzy mają meetingi z ministrem spraw zagranicznych Cesar.... Federacji Rosyjskiej.
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zależy jak na to spojrzeć. Przez ostatnie kilkanaście lat byliśmy na smyczy USA i za garść karmy, bądź nawet o suchym pysku wykonywaliśmy ich rozkazy. Jak dobrze pamiętam ze dwa lata temu jakiś funkcjonariusz CIA rzekomo twierdził, że "Polska to 51. stan USA". Pewnie bym się z nim zgodził, gdy nie fakt, że w ciągu krótkiego czasu wszystko runęło i staliśmy się dla nich zwyczajnym krajem w centralno-wschodniej Europie, który nie ma nic do zaoferowania. A wszystko skończyło się wraz kadencją Obamy i porażką projektu tarczy antyrakietowej. Ten mezalians moim zdaniem nie wyszedł nam na dobre, bo te lata na miłostkę z amerycą mogłiśmy poświęcić na budowanie swojej pozycji w regionie oraz na uściślanie stosunków w głównymi graczami w gospodarce światowej. Lecha Kaczyńskiego można docenić właśnie za starania o nawiązanie szczególnych relacji z państwami na wschód od Odry i na północ od Dunaju. Szkoda, że tak mało z tego zostało, bo Rosja położyła już łapy na swoje dawne republiki kaukaskie, Ukraina wybrała ścieżkę Polski w początku lat 90-tych, a inne kraje borykają się z mniejszymi bądź większymi problemami.
Czy te umizgi do Rosji nam w czymś pomogą? Moim zdaniem nie, bo powinniśmy się koncentrować w tej chwili na stosunkach bilateralnych z takimi krajami jak: Chiny, Indie, Japonia, Korea Płd, Brazylia i kraje Bliskiego Wschodu. Szkoda, że dopiero w tym roku, czyli 2010 odbyła się pierwsza wizyta w Indiach. O kilkanaście lat za późno. |
|
|