The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Pawlolek
Senior Member

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.09.2010, 19:24
transmisje napisał(a):Wyświetl post
EDIT: Śląsk Wrocław - Lech Poznań 2:1 koniec.
Chyba jednak 1:2 .
Odpowiedz cytując
transmisje
Member

Od: 05.2010

Stary 11.09.2010, 19:26
Pawlolek napisał(a):Wyświetl post
Chyba jednak 1:2 .
Poprawione
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 11.09.2010, 19:41
co w tym Śląsku jest nie tak, że ciągle nie mogę czegoś większego ugrać?

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 11.09.2010, 19:42
transmisje napisał(a):Wyświetl post
Czy My oglądamy ten sam mecz?

Bo dla mnie to najgorszy mecz Lecha w tym sezonie
Najwyraźniej inny mecz oglądaliśmy
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 11.09.2010, 19:50
emj10 napisał(a):Wyświetl post
emj10, ja chyba oglądałem ten sam co Ty.
Odpowiedz cytując
transmisje
Member

Od: 05.2010

Stary 11.09.2010, 19:53
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Możliwe że naoglądałem się dziś za dużo Ligi Angielskiej ale nadal twierdze że Lech zagrał strasznie słabo(Gorzej niż poprzednie mecze).
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 11.09.2010, 20:01
harthausen napisał(a):Wyświetl post
co w tym Śląsku jest nie tak, że ciągle nie mogę czegoś większego ugrać?
Tarasiewicz?
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 11.09.2010, 20:17
Śmieję siętaki durny Kowalczyk z tego Zielińskiego, ale on jak na wuefistę niezłe ma wyniki. Lepsze jak jego idol Januszek W. którego sukcesem było kupienie MP w 1993 roku... Lech się rozkręca i będzie ciężko z nimi jeszcze w tym sezonie.
Jutro Ruch-Legia i ciekaw jestem czy Fornalik zmobilizuje swoich pilkarzy po derbach.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.09.2010, 20:54
Rob_Zombie napisał(a):Wyświetl post
Tarasiewicz?
Ten sam problem jest chyba w Lechii, obaj się już wypalili według mnie.Może potrzeba kogoś młodego? patrząc na Śląsk mają dobry skład.
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 11.09.2010, 20:57
Niech sobie sprowadzą takiego trenera jak my
Nie muszą być z 1 lig. Może być np z włoskiej Serie B, czy drugiej Bundesligi.
Zagraniczni szkoleniowcy mają taką samą przewagę nad polskimi trenerami jak tamci piłkarze nad naszymi. To nie jest jednostronne, że polscy trenerzy są super tylko nie mają materiału. Obydwie strony są tak samo słabe
..
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 11.09.2010, 21:13
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Ten sam problem jest chyba w Lechii, obaj się już wypalili według mnie.Może potrzeba kogoś młodego? patrząc na Śląsk mają dobry skład.
Nie o wiek chodzi (zresztą trenerzy Śląska i Lechii to raczej młode pokolenie), nie o wypalenie, a o zwyczajne kompetencje...
Tarasiewicz, Kafarski, Michniewicz, Ulatowski itp. to po prostu przeciętni ligowi trenerzy. A ile znaczą nasi trenerzy świadczy ich liczba za granicą
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 11.09.2010, 21:15
flamengista napisał(a):Wyświetl post
szukam i nie mogę znaleźć drużyny, która w minionym 10-leciu zaliczyła 5 porażek z rzędu od początku sezonu.

W sezonie 2007/2008 po 5 meczach 4 porażki, w tym 3 z rzędu miało zagłębie sosnowiec. Ostatecznie zajęło w lidze ostatnie miejsce, tracąc do przedostatniego widzewa 10 punktów.

W sezonie 2002/2003 pogoń szczecin przegrała 4 z 5 pierwszych meczów (w 3 kolejce sensacyjny remis na łazienkowskiej). Ostatecznie zajęła ostatnie miejsce w lidze, gromadząc zaledwie 9 punktów w 30 meczach i tracąc do przedostatniego kszo 6 puntków, a 3 od końca ruchu chorzów - aż 23 punkty (!).

W sezonie 2000/2001 ruch radzionków przegrał 4 mecze z rzędu, po czym w 5 wygrał w dyskobolią. Ale i tak na koniec sezonu zajął ostatnie miejsce.

Generalnie statystyka jest bezlitosna. W ostatnich 10 latach wszyscy, którzy zaczynali sezon od 4 porażek spadali. A co dopiero od 5?
I tu apel do pasiastych.

Nie spierd.lcie tych statystyk !!

PS. Oglądam sobie mecz Ceseny z Milanem 2-0 na razie. I jak patrzę na tą patologię na trybunach, która zamiast się cieszyć i bawić to siedzi jak na pogrzebie i żre mozarelle zamiast słonecznika, to jestem dumny, że My Wiślacy drzemy ryja na stadionie.
Ostatnio edytowane przez Devonisch : 12.09.2010 o godz. 08:58.
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 11.09.2010, 22:27
Faktycznie, zwracam honor Pasom. Zagłębie miało jeszcze gorszy start niż oni. 0-4 z Legią, 1-4 z nami, 1-4 z Piastem, 0-1 z Ruchem i 0-2 z Arką. Po 5 meczach 5 porażek, bramki 2-17. Ostatecznie zajęli bezpieczne, 10 miejsce.

Pierwsze punkty zdobyli w 6 kolejce, wygrywając z Polonią na Konwiktorskiej. Potem remis, porażka, remis, remis, porażka, zwycięstwo (Polonia Bytom), zwycięstwo (Odra), remis. W I rundzie zdobyli zaledwie 12 punktów, utrzymali się dzięki świetnej wiośnie.

Pasy mają bilans 5-14.

Cracovia ma jednak bardzo trudną sytuację. Ciężko oczekiwać, by objawił się im duet napastników równie skuteczny jak Traore-Micanski, którzy zapewnili Miedziowym ponad 20 punktów, strzelając 20 goli (14-Micanski, 6-Traore). W następnej kolejce wyjazd do Gdańska - ze słabą Lechią nie mogą przegrać, a powinni nawet myśleć o zwycięstwie. Potem u siebie Arka i tu muszą być 3 punkty.

Czyli plan minimum - 4 punkty w następnych 2 meczach, w przeciwnym wypadku ich sytuacja z bardzo złej stanie się dramatyczna. Co do terminarza, to nie zgadzam się że trudnych przeciwników mają już za sobą. Czeka ich mecz z: Ruchem i GKS + derby u siebie, wyjazd na Konwiktorską, do Łodzi i Białego. Czyli całkiem realnie mogą przegrać jeszcze 6 meczy w tej rundzie.

Powtarzam: dla Pasów kluczowe są 2 następne mecze. Nie wiem, czy Filipiak nie zdecyduje się na zmianę trenera. Jasne, Ulatowski niby młody-zdolny, ale sytuacja jest bardzo zła. Ktoś musi tą drużyną wstrząsnąć, w dodatku obrona jest najsłabsza w lidze.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 12.09.2010, 08:05
Ktory prezes szybciej zrozumie ze polska mysl szkoleniowa to dno tym lepiej dla niego. Jak tu ufac trenerowi ktory uczyl sie na komunistycznych ksiazkach?
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 12.09.2010, 08:11
tofik napisał(a):Wyświetl post
Niech sobie sprowadzą takiego trenera jak my
Nie muszą być z 1 lig. Może być np z włoskiej Serie B, czy drugiej Bundesligi.
Zagraniczni szkoleniowcy mają taką samą przewagę nad polskimi trenerami jak tamci piłkarze nad naszymi. To nie jest jednostronne, że polscy trenerzy są super tylko nie mają materiału. Obydwie strony są tak samo słabe
Jak nasz trener coś pokaże z Wisłą (MP, Puchary w Europie czy choćby PP) to będziesz mógł takie rzeczy pisać. Na razie to początek jego drogi więc zluzuj z dziecinną napinką.

Ja też liczę że Maaskant to właściwy człowiek ale z tym zachwalaniem to poczekajmy
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Stary 12.09.2010, 08:28
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Ktory prezes szybciej zrozumie ze polska mysl szkoleniowa to dno tym lepiej dla niego. Jak tu ufac trenerowi ktory uczyl sie na komunistycznych ksiazkach?
Rozumiem, że twoi rodzice uczyli się z książek ze zrzutów lotniczych od rządu londyńskiego. Co mają książki do tego, że wygrywasz czy nie? Guardiola przegrał wczoraj u siebie z Alicante, a komune widział w TV. Chyba tak jak ty zresztą.

Wracając do tematu. Przeglądałem kolejkę ligową i powiem wam, że wg mnie największe kontrowersje wzbudzają same pismaki. Karnego dla Ślaska wg nich nie było. A pytam dlaczego? Dotknął ręką piłkę to jest karny. A ci po oglądnięciu 5 powtórek stwierdzili, że tak nie powinno być, bo on nie chciał, bo piłka to, a zawodnik tamto. Sędzia ma sekundę na podjęcie decyzji, a te barany w studiu po ilus tam oglądnięciach mogą zadecydować. To samo z bramką Rudnevsa. Wychwycić ten moment, kiedy biegnący Rudnevs ma nogę w powietrzu i jest na pozycji spalonej mógłby tylko facet z mikroskopem. A oni znowu: powtórki i do Szymka--oj Szymuś gola nie było. Sytuacji zresztą było więcej w tej kolejce i szlag mnie trafia jak od razu jadą po sędzim. Tylko nie pamietają, że on powtórek nie ma a niektóre sytuacje można dojrzec dopiero po ilus tam powtórzeniach. Dla mnie dziennikarzyny psują produkt o nazwie Ekstraklasa. Dla porównania. W meczu Barca-Hercules sędzia podyktował wolnego dla graczy Alicante. Komentator powiedziął, że nie do końca jest oprzekoany czy to było sluszne. Poszło dośrodkowanie, padł gol i powiedziął; Kogo jednak obchodza zastrzeżenia(obiekcje) jeżeli pada gol? I tego życzę patałachom z cANALU.
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 12.09.2010 o godz. 08:42.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 12.09.2010, 09:02
Tiaa, to pismaki psuja polski futbol a nie trenerzy wyuczeni na 30-letnich podrecznikach.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Stary 12.09.2010, 09:22
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Jak nasz trener coś pokaże z Wisłą (MP, Puchary w Europie czy choćby PP) to będziesz mógł takie rzeczy pisać. Na razie to początek jego drogi więc zluzuj z dziecinną napinką.

Ja też liczę że Maaskant to właściwy człowiek ale z tym zachwalaniem to poczekajmy
To nie dziecinna napinka tylko fakt. Polscy trenerzy są niedouczeni i be zna dziej ni. Najlepszy z nich, ostatnia nadzieja bialych to jakiś robol z rusztowania w Niemczech.
Niech któryś zacznie trenować zagraniczny klub i zrobi tam drużynę. Wtedy możesz mi pisać pierdoły. Dziękuję.
..
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 12.09.2010, 09:47
Przypominam ze o 11 na polsacie sport i chyba na ipli bedzie cafe futbol. A jak ktos oglada przez net to niech zapoda link.
Ostatnio edytowane przez Maciuś : 12.09.2010 o godz. 09:55.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 12.09.2010, 10:12
Na Ipla jest CF Kazdy kto ma odtwarzacz to znajdzie bo jest na glownej stronie.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 12.09.2010, 10:22
tofik napisał(a):Wyświetl post
To nie dziecinna napinka tylko fakt. Polscy trenerzy są niedouczeni i be zna dziej ni. Najlepszy z nich, ostatnia nadzieja bialych to jakiś robol z rusztowania w Niemczech.
Niech któryś zacznie trenować zagraniczny klub i zrobi tam drużynę. Wtedy możesz mi pisać pierdoły. Dziękuję.
Tofik ja cię rozumiem, zwłaszcza że wolę żeby importować trenerów, fizjologów, managerów itd niż marnych zagranicznych kopaczy (nie mówię o dobrych piłkarzach), ale na ten moment po 2 meczach to brzmi no smiesznie
A jak Maaskant okaże się niewypałem? Nie zapeszaj lepiej takimi tekstami
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Stary 12.09.2010, 10:30
Dlaczego śmiesznie ? Napisałem, ze polskie drużyny powinny walczyć o trenerów, którzy pracują w lepszych ligach.
O takich jak Maaskant. Ale jak ich na takiego nie stać, to mogą szukać zdolnych, mądrych ludzi z drugich lig. Nie z tej najwyższej półki, ale solidnych. Szczególnie, że mowa była o Lechii i Śląsku, którym dobrze życzę.

A ty to wziąłeś jakbym ja wywyższał naszego Holendra. Faktycznie, nic nie osiągnął, ale kierunek obraliśmy dobry. Ja jestem spokojny, że on wykonuje swoją pracę na wysokim poziomie. I bardzo się ciesze, że u nas jest i takich ludzi życzę również naszym zgodom.
..
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 12.09.2010, 11:31
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Wracając do tematu. Przeglądałem kolejkę ligową i powiem wam, że wg mnie największe kontrowersje wzbudzają same pismaki. Karnego dla Ślaska wg nich nie było. A pytam dlaczego? Dotknął ręką piłkę to jest karny. A ci po oglądnięciu 5 powtórek stwierdzili, że tak nie powinno być, bo on nie chciał, bo piłka to, a zawodnik tamto. Sędzia ma sekundę na podjęcie decyzji, a te barany w studiu po ilus tam oglądnięciach mogą zadecydować.
Nie po obejrzeniu 5 powtórek tylko po prostu stwierdzili, że karnego nie powinno być ich prawo, bo arbiter podjął bardzo kontrowersyjną decyzję. W świetle przepisów jak najbardziej dopuszczalną, ale nie do końca idącą z duchem gry( coś jak karny z Austrią). Tego nie trzeba było oglądać na powtórkach żeby mieć odmienne zdanie od sędziego.

To samo z bramką Rudnevsa. Wychwycić ten moment, kiedy biegnący Rudnevs ma nogę w powietrzu i jest na pozycji spalonej mógłby tylko facet z mikroskopem. A oni znowu: powtórki i do Szymka--oj Szymuś gola nie było. Sytuacji zresztą było więcej w tej kolejce i szlag mnie trafia jak od razu jadą po sędzim. Tylko nie pamietają, że on powtórek nie ma a niektóre sytuacje można dojrzec dopiero po ilus tam powtórzeniach.
To Ty też obejrzyj jeszcze raz tę akcję, spauzuj na spalonym i spójrz gdzie jest liniowy. Gdyby był tam gdzie potrzeba, to nikt by nie mógł mieć pretensji, ale jak jest kilka metrów za linią ostatniego obrońcy, to trudno żeby mógł obiektywnie ocenić jakiegokolwiek spalonego, nawet metrowego.

Dla mnie dziennikarzyny psują produkt o nazwie Ekstraklasa. Dla porównania. W meczu Barca-Hercules sędzia podyktował wolnego dla graczy Alicante. Komentator powiedziął, że nie do końca jest oprzekoany czy to było sluszne. Poszło dośrodkowanie, padł gol i powiedziął; Kogo jednak obchodza zastrzeżenia(obiekcje) jeżeli pada gol? I tego życzę patałachom z cANALU.
Co innego kiedy komentujesz spotkanie, którego wynik przeciętny oglądający ma głęboko w d*pie, bo siedzi przed telewizorem żeby pooglądać fajne akcje Messiego, a nie drżąc o wynik. Co innego kiedy komentujesz spotkanie, w które większość widzów jest zaangażowana emocjonalnie. Jakby tak powiedział po bramce ze spalonego dla Lecha w meczu z nami, to byś się tak jego fachowością nie jarał.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Stary 12.09.2010, 13:41
Jak widac w dzisiejszych czasach obiektywizm i realne spojrzenie na dana sytuacje jest towarem deficytowym

Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Stary 12.09.2010, 16:33
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Nie po obejrzeniu 5 powtórek tylko po prostu stwierdzili, że karnego nie powinno być ich prawo, bo arbiter podjął bardzo kontrowersyjną decyzję. W świetle przepisów jak najbardziej dopuszczalną, ale nie do końca idącą z duchem gry( coś jak karny z Austrią). Tego nie trzeba było oglądać na powtórkach żeby mieć odmienne zdanie od sędziego.

To Ty też obejrzyj jeszcze raz tę akcję, spauzuj na spalonym i spójrz gdzie jest liniowy. Gdyby był tam gdzie potrzeba, to nikt by nie mógł mieć pretensji, ale jak jest kilka metrów za linią ostatniego obrońcy, to trudno żeby mógł obiektywnie ocenić jakiegokolwiek spalonego, nawet metrowego.

Co innego kiedy komentujesz spotkanie, którego wynik przeciętny oglądający ma głęboko w d*pie, bo siedzi przed telewizorem żeby pooglądać fajne akcje Messiego, a nie drżąc o wynik. Co innego kiedy komentujesz spotkanie, w które większość widzów jest zaangażowana emocjonalnie. Jakby tak powiedział po bramce ze spalonego dla Lecha w meczu z nami, to byś się tak jego fachowością nie jarał.
Nie wiem co pieprzą w trakcie meczu Wisły bo przeważnie jestem na stadionie.Poza tym jestem obiektywny dosyć często i nie tworzę teorii spiskowych w stylu: gdyby sędzia puścił grę to byśmy wygrali. Karny był, więc po co te gadki komentatorów?
Albo przykład po golu ze spalonego Lecha(nieuznana bramka Stilica). Jest spalony, a komentatorzy: Mirek powiedz trenerowi Zielińskiemu, że spalony był i zeby sie nie denerwował. A kim do cholery jest Szymkowiak zeby chodził i mówił czy spalony był czy nie? Zreszta Mirek to zrozumiał i wyjasnłl dlaczego tego nie zrobi. Po prostu zaczynają zbyt ingerować w to wszystko. Nie wiem co to duch gry, ale jeżeli sędzia ma prawo coś gwizdnąć to nie rozumiem skąd te podjazdówki ze strony komentatorów, że się coś nie należało? Suwerenna decyzja sędziego i tyle.
Co do spalonego Rudnevsa-najelpiej załozyć korki i przebiec kilka razy sie po linii bocznej i próbować wyłapywac wszytskie spalone. Oko ludzkie jest tylko okiem ludzkim, anie maszyną zaprogramowaną na wyłapywanie niuansów. Pomyłki zdarzają się dosłownie w kazdej lidze, ale nikt tak nie krytykuje tego jak u nas. No ale u nas w końcu demokracja i można robić co się chcę jak powiedziała pani spod krzyża heheh
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 12.09.2010, 16:35
Złotousty na wylocie.
PS Antolovic jak do tej pory to najgorszy bramkarz w historii ekstraklasy.
Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 12.09.2010, 16:36
o takim bramkarzu Legii marzyłem...
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Stary 12.09.2010, 16:40
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Złotousty na wylocie.
PS Antolovic jak do tej pory to najgorszy bramkarz w historii ekstraklasy.
Po ilu meczach? Wyluzuj. Patrzac na srednia to Pawelka nie przebije po roku gry i tu ide o zaklad. O ile Marijan dobije w tym klubie do roku.
Wieksza wina obrony i za duzo dzid na chama ale coz... Nic z tego nie bedzie.

Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 12.09.2010, 16:43
Antolovic slabiutki, ale do Cabaja i Pawelka jeszcze mu troche brakuje(tzn. przynajmniej 1 sezonu takiej "gry", bo moze odpali na wiosne).

Skorza raczej ma tam pelen komfort pracy...pewnie dali mu sezon na budowe druzyny i celem sa europejskie puchary, a nie walka o MP.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Stary 12.09.2010, 16:44
Z taką grą to puchary będzie można pooglądać na platformie N
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów