The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kuulos
Junior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2010, 22:35
USA: R- 0,9%, P- 20,6%,U- 78,5%
Japonia: R- 1,6%, P- 25,3%,U- 73,1%
Francja: R- 2,2%, P- 20,6%,U- 71,5%

Faktycznie w Indiach (R- 17%) czy Chinach (R- 43%) udział rolnictwa jest większy niż "moje 5%" ale wynika to przede wszystkim z dwóch powodów. Obydwa te kraje mają dużą liczbę ludności ( Indie - 1 166 000 000 - 2 miejsce w świecie, Chiny - 1 338 000 000 - 1 miejsce w świecie). Państwa te są zmuszone do "wyżywienia" swoich mieszkańców a na dodatek posiadają bardzo dobre warunki klimatyczne i ukształtowania terenu co sprzyja rolnictwu (patrz: gleba i gęstość rzek). Druga rzeczą jest system polityczny jaki panuje w Chinach i jaki panował do początku lat 90 w Indiach, który opiera krajową gospodarkę na przemyśle i rolnictwie. To że Chiny i Indie znajdują się w czołówce najbogatszych państw zawdzięczają właśnie liczbie ludności, która wpływa na PKB.
Ostatnio edytowane przez Kuulos : 28.08.2010 o godz. 22:54.
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 28.08.2010, 22:37
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
jasne że nie ma

jednak samo ładowanie w rolnictwo czy przemysł budżetu państwa nie zbawi
Najsilniejsze finansowo i gospodarczo państwo świata

industry (48.6%), services (40.5%), agriculture (10.9%) (2009)

Ja wiem że jest to praktycznie niepowtarzalny(drugim jest Republika Chin) ewenement ale dobitnie pokazuje że wysokie uprzemysłowienie nie jest obciążeniem samo(pomijam zalety strategiczne tak gigantycznych mocy wytwórczych) w sobie kwestia wyważenia co bardziej państwu się opłaca.
Kuulos
Junior Member

Stary 28.08.2010, 23:01
szczebrzeszcz:
Oczywiście, jak najbardziej zgadzam się z Tobą
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 28.08.2010, 23:41
zapomniałem na factbooku jest wszystko na jednej stronie:
https://www.cia.gov/library/publicat...elds/2012.html
Wywiadu to im naprawdę zazdroszczę. To nie to co nasze harcerzyki.
emj10
Senior Member

Stary 29.08.2010, 09:25
na stat.gov.pl jest trochę statystyk, przydałoby się jednak częściej aktualizować
Niestety ale internetowa baza GUS-u mocno kuleje, a regionalne BDR-y zawierają jedynie szczątkową ilość danych. Gdyby ta baza była dokładniejsza to nie musiałbym tracić setek godzin na wertowanie literatury na GUS-ie.
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 29.08.2010, 09:36
jeżeli chcesz porównywać inne drogi to na pewno kierunek azjatycki jest dobry(japonia, Korea pld, Singapur ale także Tajwan czy Tajlandia)

ale Chiny(bo rozumiem że to są dane tego kraju) są na innym etapie rozwoju, tj etap industrializacji mniej więcej
gdy weźmiesz np liczbę ludności to się okaże żę Chiny mają jeszcze większy potencjał, a przecież wszystkich w przemyśle nie zatrudnią, a i surowce się kończą kiedyś...
Ja niczego nie porównuję zwracam tylko uwagę że gigantyczny przemysł nie jest żadnym obciążeniem . Wszystko zależy od regionalnej specyfiki. Jeśliby Polska potrafiła znaleźć zbyt na statki budowane w stoczniach(tak jak np zbyt mają stocznie Japońskie) to nie byłoby problemu z ich rentownością czy prywatyzacją. Jeśli Polska nie ma problemu ze sprzedażą swoich produktów rolnych(które są dotowane w znacznie mniejszym stopniu niż rolnictwo Holandii czy Francji) to nie widzę powodu dla którego mielibyśmy się obrażać na rozwój tej gałęzi przemysłu.

ps. Chiny 1/4 surowców już teraz sprowadzają(głównie surowce energetyczne) od 4 lat partia uznała że własne złoża trzeba zachować na wypadek sytuacji kryzysowych.
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 29.08.2010, 10:42
AYALA napisał(a):Wyświetl post
gdybyśmy mieli rolnictwo tak rozwinięte jak np. w Holandii (te wielkie szklarnie z owocami) to bylibyśmy bardzo bogatym krajem.Kiedyś mi kolega powiedział co pracował w Holandii że do wyhodowania pomidorka takiego od nasiona do gotowego do zerwania potrzebuja 2 tygodnie.
ja tam wolałbym żyć biedniej a zdrowiej nie potrzebuje pomidora w 2 tygodnie mięska w 2 miesiące ,modyfikacji genetycznych itd ....

nie na wszystko trzeba patrzeć z punktu $ bo jest parę rzeczy ważniejszych w życiu i akurat rolnictwo że było w Polsce zacofane to był akurat plus do wykorzystania
alejasienieznam
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 29.08.2010, 12:21
A jadł z Was ktoś holenderskie pomidory ? Bo ja większego syfu niż ten wyrób pomidoropodobny, nie jadłem.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 29.08.2010, 22:36
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
A jadł z Was ktoś holenderskie pomidory ? Bo ja większego syfu niż ten wyrób pomidoropodobny, nie jadłem.
O pomidorach w politycznym mogę pogadać - do tego mogę powiedzieć że wiem o czym piszę bo przez ostatni rok przetestowałem na prawdę ogromną ilość różnych pomidorów

Holenderskie faktycznie zazwyczaj były mega chujowe ale nie zawsze.Z obserwacji to tu nie chodzi o kraj a o jakość produktu , podobny syf można było dostać z Włoch czy Hiszpanii.Polski pomidor to też taka ruletka.
Reasumując to nie chodzi z jakiego kraju tylko od jakiego 'producenta'.Do nas często idą towary które na ojczystym rynku nie miały by szans przetrwać a do nas po niskiej cenie jest to sprowadzane i jak widać ludzie to kupują
emj10
Senior Member

Stary 30.08.2010, 00:01
Przez prawie 10 lat jeździłem rok rocznie na Dzień Pomidora do Glinek i powiem szczerze, że zraziłem się do polskich pomidorów widząc tą wszechobecną "chemię". Mało tego, że na wykładach polecano stosowanie różnorakich środków do "ochrony pomidora" to jeszcze głównymi sponsorami tych imprez były zawsze firmy produkujące środki ochrony roślin. Owszem taki pomidorek z pola ładnie wyglądał i dobrze smakował, nie powiem, ale mając trochę rozumu człowiek po pewnym czasie zdaje sobie sprawę, że jak coś doskonale wygląda i ładnie pachnie to nie może być to doskonałe.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.08.2010, 22:13
ale wygwizdali Donka na "30 Lecie Solidarności ".Chyba o to sprzedanie Stoczni mają do niego żal Związkowcy.Tusk naobiecywał w kampanii drugą Irlandie i nici z tego wyszły.Tylko podatki podniósł.Przykre że Solidarnośc aż tak bardzo sie podzieliła.Sporo racji ma jedna i druga strona.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 30.08.2010 o godz. 22:48.
emj10
Senior Member

Stary 30.08.2010, 23:32
Przecież to był dziś ciąg dalszy festiwalu pt. PO vs. PiS. Ten widok mnie tylko cieszy, bo im słabsza "Solidarność" tym większa szansa, że obie partie stracą poparcie. Polska nie ma czasu na takich nierobów po jednej i drugiej stronie.
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 31.08.2010, 09:19
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ej_krowy_.html
"Odwraca się do mnie i mówi: "głupia krowa" - wyjawiła. Dodała, że był to Andrzej Jaworski "
a dalej
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ystepowac.html
"Wyjawiła również, że jeden z posłów PiS obraził ją po przemówieniu: - Pan Andrzej Jaworski, kiedy odwrócił się do mnie, powiedział: Ty głupia babo."
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 31.08.2010, 10:50
czyżby p. Krzywonos parała się zajęciami tak bardzo ponoć ulubionymi przez faszystowską ekipę Ziobry - tzn - obrzucanie g***em tak aby się przylepiło?

Jaki sens ma wciskanie "głupiej krowy" jeżeli nie ma na to świadków? Jedynie obrzucenie g***m - chyba takie jej było tam zadanie.

Szkoda, że dała się wmanipulować w szajską politykę uprawianą przez amatorów spod znaku popisu

Nawiasem mówiąc Jarek nie powiedział nic co mogłoby usprawiedliwić taki atak Heni - zupełnie bez sensu. W grupie wypowiedzi Jarosława - to są te z wersji super light
Ostatnio edytowane przez sambo : 31.08.2010 o godz. 10:54.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 31.08.2010, 14:32
Abstrahując nieco od tematu polecam: http://wyborcza.pl/1,75480,8288011,Z...as=1&startsz=x

Wstrząsający wywiad, przynajmniej dla mnie...
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 31.08.2010, 21:23
http://wyborcza.pl/1,75248,8315693,P...oboszczow.html

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...erozsadku.html

hehe , aż się miło czyta jak wyborczej d-pe ściska z powodu tego listu małopolskiej PO do proboszczów.
Abstrahując już od tego , że według mnie ten epizod z listem nie przyniesie zamierzonych politycznych skutków.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 31.08.2010 o godz. 21:25.
emj10
Senior Member

Stary 31.08.2010, 23:50
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Abstrahując nieco od tematu polecam: http://wyborcza.pl/1,75480,8288011,Z...as=1&startsz=x
Mocny artykuł, ale tego można było się spodziewać. Widownia siedziała sobie wtedy wygodnie przed telewizorami oglądając w kółko relacje telewizyjne, a kilka osób, które od początku były szkalowane odwalały dosłownie brudną robotę. Nie twierdzę, że ten artykuł to sama prawda, ale wydaje mi się, że ziarnko prawdy w nim jest i ta cała moskiewska operacja nie była aż tak katastrofalnie przygotowana jak to opisywali niektórzy z rodzin zmarłych.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 01.09.2010, 07:40
Mozecie nie linkować do tego ścierwopisma tylko wkleic tekst bo wielu (w tym ja) nie chce wchodzić do tej kloaki i nabijac im kasę.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 01.09.2010, 08:07
uuuu jak daleko trzeba się zagłębić w wybiórczą żeby znaleźć:

Cytat:
Sąd Okręgowy w Gdańsku uznał, że b. działacz Wolnych Związków Zawodowych Krzysztof Wyszkowski, zarzucając Lechowi Wałęsie współpracę z SB, nie naruszył dóbr osobistych b. prezydenta. Tym samym sąd oddalił powództwo Wałęsy przeciw Wyszkowskiemu.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.09.2010, 08:35
ciekawe czy Donek z ekpią wybudowali te wały przeciwpowodziowe i zbiorniki retencyjne bo znowu jest zagrożenie powodzią.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 01.09.2010, 09:01
ciekawe czy Donek z ekpią wybudowali te wały przeciwpowodziowe i zbiorniki retencyjne bo znowu jest zagrożenie powodzią.
Donek ma ważniejsze sprawy na głowie. Prowokować stoczniowców, a później płakać jak to go nienawidzą ). Dokładnie tak jak pały na wyjazdach. Jeszcze pożytecznych podjudza.
Hej Nasz TS !!
Kuulos
Junior Member

Stary 01.09.2010, 09:12
ciekawe czy Donek z ekpią wybudowali te wały przeciwpowodziowe
Robi (w) wała. Ale ludzi
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 01.09.2010, 09:35
A jak tam obchody sierpnia 80 przy pomniku na placu centralnym?
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 01.09.2010, 13:04
Dla tych wszystkich, którzy tu ostatnio narzekali na rozdętą administrację...

http://wyborcza.pl/1,75248,8320729,P...rzednikow.html

Wersja alternatywna dla tych, którzy "nie chcą wchodzić do tej kloaki i nabijac im kasę"

http://www.rp.pl/artykul/15,529802-D...e-urzedow.html
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 01.09.2010, 17:53
Cytat:
Rząd chce w przyszłym roku zwolnić co dziesiątego urzędnika.
Czyli co dziesiąty, nie jest z PO-wskiego naboru. I ci zostaną zwolnieni.
Coglin
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.09.2010, 18:51
pare osob z Solidarnosci przejeachalo sie po Kaczynskim Jarusiu i wyprostowali jego niestworzone historie o dzielnym braci i o nim samym oczywiscie tez. ale tutaj widze cisza.
coz, najlepiej przemilczec, ze wasz idol klamie.
Wisła Kraków
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 01.09.2010, 19:02
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Dla tych wszystkich, którzy tu ostatnio narzekali na rozdętą administrację...

http://wyborcza.pl/1,75248,8320729,P...rzednikow.html

Wersja alternatywna dla tych, którzy "nie chcą wchodzić do tej kloaki i nabijac im kasę"

http://www.rp.pl/artykul/15,529802-D...e-urzedow.html
Wygląda jak czysto populistyczne zagranie... bo jeśli się nie mylę w ostatnich latach zatrudniono 40 000 urzędników na nowo utworzonych etatach... Pieniędzy im już chyba brakło to teraz będą zwalniać... Świetnie się to puści w telewizji - Donald tnie wydatki... szkoda że najpierw sztucznie tworzył stanowiska m in zatrudniając ledwo dychającego Bartoszewskiego jako sekretarza stanu. Coś mu się w końcu należało za publiczne ubliżanie Kaczyńskim, nawet kilka godzin po śmierci jednego z nich pełniącego funkcję Prezydenta. Mam nadzieję że zacznie zwalnianie właśnie od niego.

http://fakty.interia.pl/polska/news/...skiego,1526311

Tak się bawi Pedagogiczny ?
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 01.09.2010, 19:20
Kocur napisał(a):Wyświetl post
uuuu jak daleko trzeba się zagłębić w wybiórczą żeby znaleźć:

czy wyrok jest prawomocny......?
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 02.09.2010, 07:41
Coglin napisał(a):Wyświetl post
pare osob z Solidarnosci przejeachalo sie po Kaczynskim Jarusiu i wyprostowali jego niestworzone historie o dzielnym braci i o nim samym oczywiscie tez. ale tutaj widze cisza.
coz, najlepiej przemilczec, ze wasz idol klamie.
Wyszkowski też kłamie? . Pani Henia tramwajarka w tym pamiętnym dniu jako jedyna wyjechała z zajezdni, wyłączyli prąd tramwaj się zatrzymał, a TVN na potrzeby Tuska robi z niej przywódczynie strajku . Dajesz się manipulować. Jarek w tym czasie był ARESZTOWANY jak podaje encyklopedia Solidarności. Wypuszczono go po podpisaniu porozumień na podstawie jednego z postulatów o uwolnieniu więźniów politycznych. Postulatu z którego przybyły w roli eksperta Mazowiecki chciał od razu zrezygnować. Na co nie zgodził się Lech Kaczyński i dzięki temu więźniów wypuszczono bo komuchy nie miały wyjścia.

Dlaczego Wałesa wielki przywódca po dwóch dniach dogadał sie z komuchami i juz szedł do domu? Obiecali mu coś tylko dla stoczniowców i Lesio zadowolony. Resztę Polaków miał w dupie, gdyby nie Anna Walentynowicz nic by z tego nie było. To Panie kolego nie niestworzona historia tylko niezakłamana PRAWDA. Której pyskowanie pożytecznych idiotów nie przysłoni. A cisza jest wynikiem tego że kibice Wisły Kraków to myślący i kulturalni ludzie więc zamiast bluzgać zbywają Tuskową błazenadę milczeniem.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 02.09.2010, 09:13
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Wyszkowski też kłamie? . Pani Henia tramwajarka w tym pamiętnym dniu jako jedyna wyjechała z zajezdni, wyłączyli prąd tramwaj się zatrzymał, a TVN na potrzeby Tuska robi z niej przywódczynie strajku . Dajesz się manipulować. Jarek w tym czasie był ARESZTOWANY jak podaje encyklopedia Solidarności. Wypuszczono go po podpisaniu porozumień na podstawie jednego z postulatów o uwolnieniu więźniów politycznych. Postulatu z którego przybyły w roli eksperta Mazowiecki chciał od razu zrezygnować. Na co nie zgodził się Lech Kaczyński i dzięki temu więźniów wypuszczono bo komuchy nie miały wyjścia.

Dlaczego Wałesa wielki przywódca po dwóch dniach dogadał sie z komuchami i juz szedł do domu? Obiecali mu coś tylko dla stoczniowców i Lesio zadowolony. Resztę Polaków miał w dupie, gdyby nie Anna Walentynowicz nic by z tego nie było. To Panie kolego nie niestworzona historia tylko niezakłamana PRAWDA. Której pyskowanie pożytecznych idiotów nie przysłoni. A cisza jest wynikiem tego że kibice Wisły Kraków to myślący i kulturalni ludzie więc zamiast bluzgać zbywają Tuskową błazenadę milczeniem.
Nie można też popadać ze skrajności w skrajność. Na pewno nie było tak jak to przedstawiasz, że podpisanie porozumienia zawdzięczamy wyłącznie Walentynowicz, Lechowi Kaczyńskiemu i pewnie Andrzejowi Gwiaździe, który bądź co bądź jako jedyny nie podpisał porozumienia, które rzekomo wg. Ciebie mieli wypracować te dwie pierwsz osoby.

Też nie znam na tyle wiedzy, żeby się klarownie wypowiadać, ale nie opowiadajmy tu dyrdymałow, bo ani GW i TVN24 nie są wiarygodnym źródłem, jak i Gazeta Polska i Nasz Dziennik.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów