The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.08.2010, 14:50
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Pora obiadowa więc pewnie wpadłeś na obiad... Miło nam... Możesz już wracać pod krzyż.

Z czym tu dyskutować? Rudy uzurpator? Cudak?

Pozwól że zacytuję "Pomyśl i sam sobie odpowiedz czy jesteś kretynem."
Jedno i drugie to to samo. Jak ktoś cuda obiecuje to może zostać albo cudotwórcą albo cudakiem. Nie moja wina. A uzurpator? W czyim imieniu ściskał Putina, choć tamtemu wcale na tym nie zależało? Jeżeli w swoim to zwyczajny kretyn i zwracam honor, jeżeli w moim to uzurpator.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 26.08.2010, 14:53
Naprawdę uważasz, że to co się dzieje obecnie na Krakowskim Przedmieściu ma coś wspólnego z pamięcią o ofiarach katastrofy z 10 kwietnia, religią, czy symboliką krzyża w kraju, który jeszcze jakiś czas temu było przedstawiane jako wzór państwa chrześcijańskiego?

Jako katolikowi, jest mi wstyd, że musiałem doczekać takich czasów, gdzie ludzie tej samej wiary co ja dają pożywkę dla mediów laickich, lewackich, centrowych, a także nawet dla niektórych prawicowych, które wymyśliły sobie, że ta cała szopka jest przyczynkiem do upadku Kościoła w Polsce. Druga strona to skrzętnie wykorzystuje, czy to rządzący nagłaśniając całą sprawę w debacie publicznej dzięki czemu inne kwestie z VAT-em, akcyzą i funduszem demograficznym włącznie zostają zamiatane pod dywan, czy to również serwisy internetowe wmawiając ludziom jedynie słuszną rację.

Dobrze, że nie musiałem sobie zawracać głowy śledzeniem tych ostatnich ekscesów w kraju, bo przynajmniej teraz wiem, że nigdzie poza naszym krajem nikogo to nie ekscytuje. Ich obchodzi tylko to, że dzięki osłabnięciu siły Kościoła pójdziemy w stronę laicyzującej się Hiszpanii i Portugalii, czy ateistycznych Czech i Francji.

Śmieszy mnie twierdzenie, że nikt nie chce stawiać pomników ofiar katastrofy Smoleńskiej, bo już nawet na Węgrzech stoi pierwszy takowy pomnik, więc w Polsce powstaną jeszcze dziesiątki czy nawet setki nowych. Wystarczy trochę chęci, trójstronnego porozumienia PO, z władzami Warszawy i z PiS-em, a nie z jakimiś dziwakami spod krzyża, czy z facebookową zidiociałą młodzieżą. Chyba łatwo się domyślić, że dysydentami po stronie obrońców krzyża jest PiS i stowarzyszenie rodzin Smoleńsk 2010. Jeszcze będzie przesyt tymi pomnikami, tak jak jest z figurami Jana Pawła II, gdzie każdy chce mieć swojego JP2.

Co do sprawy tzw. pomnika ofiar sowieckich, którą znam tylko z przekazów samorządowców to w sumie burmistrz Mikulski i radni wyszli obronną ręką i tegoroczna rocznica odbyła się bez większych przeszkód. Pierwszy raz od kilku lat bibka mnie ominęła, więc nie musiałem się obściskiwać z Zawiszami, czy Jurkami.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.08.2010 o godz. 14:59.
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 26.08.2010, 14:58
wisl@k_TS napisał(a):Wyświetl post
Nie pomnik a mogiłę. A cmentarz Orląt Lwowskich we Lwowie to respektujesz? Z jednym mogę się zgodzić - termin zupełnie nietrafiony.
A Ukraińcy utrzymują ten cmentarz? To Ukraina go odbudowała? Domyślam się że skoro budżet państwa stać na postawienie mogiły dla Krasnoarmieńców którzy w 20 roku maszerowali by zlikwidować nasze państwo to już niedługo nie będę przesyłał pieniędzy do Związku Polaków na Ukrainie oddział w Odessie by mogli w jakiś sposób zabezpieczyć tamtejsze mogiły polskich żołnierzy, którzy polegli w tej samej wojnie bo od najbliższego czasu będą mieli tyle pieniędzy ile potrzebują.
Dla mnie finansowanie pomnika najeźdźcy z budżetu państwa podczas gdy nasi żołnierze leżą często pod drewnianym krzyżem jest oburzające. Żeby było jasne nie mam nic przeciwko powstaniu tego pomnika, człowiek zmarły zasługuje na szacunek nawet jeśli umarł w niewłaściwej sprawie, ale mam wiele przeciwko temu by był on finansowany przez państwo polskie.

emj10 napisał(a):
Śmieszy mnie twierdzenie, że nikt nie chce stawiać pomników ofiar katastrofy Smoleńskiej, bo już nawet na Węgrzech stoi pierwszy takowy pomnik
A co zrobiła polska ambasada na Węgrzech gdy pomnik odsłaniano i co potem zrobiło węgierskie MSZ ?
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 26.08.2010 o godz. 15:03.
emj10
Senior Member

Stary 26.08.2010, 15:06
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
A co zrobiła polska ambasada na Węgrzech gdy pomnik odsłaniano i co potem zrobiło węgierskie MSZ ?
Akurat to było moment przed moim wyjazdem, ale z tego co pamiętam wybrali wyjazd na Kubicę na Hunagroring. Żenada i co tu więcej powiedzieć.
Drozd
Senior Member

Stary 26.08.2010, 15:24
wisl@k_TS napisał(a):Wyświetl post
Pomnik tak, ale nie przed Pałacem Prezydenckim (przecież tylko kilka osób ze zmarłych było związanych z tym miejscem). Idąc tym tokiem pomnik trzeba postawić przed Sejmem, przed Sztabem Generalnym WP itd.

Kto to jest rudy uzurpator?

Już cztery miesiące, słyszysz siebie? Śledztwa w sprawach katastrof lotniczych trwają czasem latami. Chyba każdemu zależy żeby sprawa została dokładnie zbadana.

Nie pomnik a mogiłę. A cmentarz Orląt Lwowskich we Lwowie to respektujesz? Z jednym mogę się zgodzić - termin zupełnie nietrafiony.
Nie pod pałacem? A dlaczego nie? Dlaczego ludzie przez tydzień stali w kolejce pod pałacem a nie gdzie indziej? Dlaczego na krzyżu jest tabliczka mówiąca o pomniku w tym miejscu? Napisana przez harcerzy. Jarek im kazał? PiS ich zmusił? Nie to po prostu najlepsze rozwiązanie bo pomnik tam dla wszystkich będzie symbolem ogólnonarodowym i nie potrzebny będzie kolejny pod sejmem, przed sztabem generalnym itd.

Ten który w moim imieniu ściskał premiera kraju, który tak wzorowo przygotował lotnisko na wizytę naszej delegacji.

Co przez te cztery miesiące wiemy więcej? Mamy czarne skrzynki? Mamy książkę serwisową samolotu. Skoro Twoim zdaniem każdemu zależy to dlaczego nie prowadzimy wspólnego śledztwa? Dlaczego nawet nikt o takie nie wnioskował? Dlaczego stenogramy już trzy razy uzupełniali? Dlaczego nie ma protokołów sekcji? Pytań jest wiele a odpowiedzi nie widać. Na tej podstawie wnioskujesz ze każdemu zależy

Acha nie pomnik tylko mogiła, to dlaczego nie na cmentarzu? Paradoks, w Ossowie mogiła w szczerym polu, w Warszawie pomnik na cmentarzu. Myslisz ze termin był przypadkowy? ) Że tak sie akurat złożyło? Ja uwazam że odpowiada za to namiestnik sowiecki. Bo jak nie to kto? Kto sobie wymyslił taki termin i kto go zaakceptował?
Hej Nasz TS !!
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 26.08.2010, 16:04
Oglądał ktoś wczoraj program Pospieszalskiego?
Akurat w przerwie między meczem LM, a "Dniem Świra" zafundowałem sobie tą przyjemność oglądać pięciu panów wypowiadających się na temat wydarzeń pod Krzyżem. Wśród gości byli Cejrowski i Hartman, dziennikarze Faktu i Gazety Prawnej, oraz jeden z obrońców krzyża. Generalnie przez cały program trwała dysputa na temat usuwania, bądź nie, no i bronienia tegoż symbolu. Hartman jako zagorzały ateista chciał w ogóle wywalić kapliczkę z Pałacu Prezydenckiego, zresztą parokrotnie wywołał śmiech wśród widowni. Dziennikarze Faktu i GP dyskutowali między sobą, starszy Pan spod Krzyża powiedział mniej więcej co spotyka ich tam na codzień. Ale w sumie ja nie o tym.

Rozbił mnie tradycyjnie Cejrowski. http://www.tvp.pl/publicystyka/temat...082010/2491695 (polecam od 43.minuty zwłaszcza)
Głównie facet milczał. Ale jak już coś powiedział (o "szczaniu" pod Krzyżem, czy na koniec podsumowując Prezydenta i Premiera) to zebrał poklask całej sali. Zadziwiła mnie jedynie riposta personalna Hartmana wobec niego.

Przyznam wprost, że sam jestem raczej zwolennikiem przeniesienia Krzyża do Kościoła, bo tam jest jego miejsce, natomiast zachowanie przeciwników tego po prostu bulwersuje. Wiem, że jedni i drudzy, można rzec - siebie warci, jednak jakieś poszanowanie dla symbolu religijnego być powinno.
Ostatnio edytowane przez !!IRIVER!! : 26.08.2010 o godz. 16:11.
DysoN
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 27.08.2010, 09:14
Niezaleznie od wszystich opinii nt sytuacji z krzyzem pod palacem prezydenckim niezaprzeczalne jest jedno: cala ta sytuacja spowodowala wybudzenie z letargu wszelkiej masci radykalow antyklerykalnych. Czesc z nich na pewno pozostanie z nami "na dluzej" i spodziewam sie w najblizszych miesiacach (a moze i latach) wiecej tego rodzaju glosow w calym przekroju zycia spolecznego. Tym samym uleganie grupce religijno-spolecznych fanatykow i rozne zawile gry wokol tego najbardziej zaszkodza kosciolowi w Polsce a rozne propedalskie pomysly na rozne sposoby zaczna sie pojawiac ze wzmozona sila :(
DysoN
Drozd
Senior Member

Stary 27.08.2010, 12:18
Ktoś tu zachwalał jak PO buduje autostrady . Aż tu nagle Gazeta Wyborcza dotarła do informacji że podatnicy płacą kilka razy za ten sam kamień. Żeby było mało kamień przyjeżdża jest wysypywany po czym w nocy z powrotem ładowany na wywrotkę i za kilka dni przyjeżdza z nową fakturą )). Nocą z budowy ponoć wjeżdża kilkanaście ciężarówek po 30ton każda. Tona tłucznia 200-300 zł. Kamień wywożony z budowy zastępowany jest, uwaga ... ziemią . To oczywiście znów wina PiSu. Albo kleru. A Kaczyński to debil i trzeba zrobić wszystko żeby znów nie przejął władzy. Bo teraz Polaków okradają ale to i tak lepsze niż Kaczyński. Bo jest mały i sepleni i się zmienił albo się nie zmienił.
Hej Nasz TS !!
Drozd
Senior Member

Stary 27.08.2010, 12:35
DysoN napisał(a):Wyświetl post
Niezaleznie od wszystich opinii nt sytuacji z krzyzem pod palacem prezydenckim niezaprzeczalne jest jedno: cala ta sytuacja spowodowala wybudzenie z letargu wszelkiej masci radykalow antyklerykalnych. Czesc z nich na pewno pozostanie z nami "na dluzej" i spodziewam sie w najblizszych miesiacach (a moze i latach) wiecej tego rodzaju glosow w calym przekroju zycia spolecznego. Tym samym uleganie grupce religijno-spolecznych fanatykow i rozne zawile gry wokol tego najbardziej zaszkodza kosciolowi w Polsce a rozne propedalskie pomysly na rozne sposoby zaczna sie pojawiac ze wzmozona sila :(

Kościół to ludzie i jezeli pozwolimy sobie na to że grupka pederastów będzie komentowana jako przejaw wolności i postępu, a taka sama grupka stojąca pod krzyżem jako oszołomy, paranoicy i zaścianek będzie dokładnie tak jak mówisz. Kto zorganizował protest przeciw obrońcom o 23:00 ? Kto pryszczatym wmówił że opluć obrońcę krzyża to bohaterstwo? Dlaczego nikt nie powie że tam nikt nie broni krzyża tylko pamięci o ofiarach. Wracają czasy w których o podstawowe prawdy trzeba będzie walczyć, albo dzieci w szkołach zaczną się uczyć ze dwie mamusie czy dwóch tatusiów to rodzina.
Hej Nasz TS !!
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.08.2010, 01:45
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Ktoś tu zachwalał jak PO buduje autostrady . Aż tu nagle Gazeta Wyborcza dotarła do informacji że podatnicy płacą kilka razy za ten sam kamień. Żeby było mało kamień przyjeżdża jest wysypywany po czym w nocy z powrotem ładowany na wywrotkę i za kilka dni przyjeżdza z nową fakturą )). Nocą z budowy ponoć wjeżdża kilkanaście ciężarówek po 30ton każda. Tona tłucznia 200-300 zł. Kamień wywożony z budowy zastępowany jest, uwaga ... ziemią . To oczywiście znów wina PiSu. Albo kleru. A Kaczyński to debil i trzeba zrobić wszystko żeby znów nie przejął władzy. Bo teraz Polaków okradają ale to i tak lepsze niż Kaczyński. Bo jest mały i sepleni i się zmienił albo się nie zmienił.
czyli to źle, że wykryli ten przekręt?
Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 28.08.2010, 02:14
Drozd, a Ty to tak ćwirkasz zawsze ?
Gdzie kto mówi, że Kaczyński dolomit ukradł, a może w swoim zapiewaniu rzeczywistosci wykazałbyś iż PO palce maczało w tym złodziejskim procederze.
Bo już o tym byś pojął, że to nie PiS, PO czy inne SLD kradnie lecz jest to jeden ze sportów narodowych między Odrą a Bugiem, to raczej mowy nie ma.
Myślenie nie boli !
Drozd
Senior Member

Stary 28.08.2010, 09:25
Manson33 napisał(a):Wyświetl post
Drozd, a Ty to tak ćwirkasz zawsze ?
Gdzie kto mówi, że Kaczyński dolomit ukradł, a może w swoim zapiewaniu rzeczywistosci wykazałbyś iż PO palce maczało w tym złodziejskim procederze.
Bo już o tym byś pojął, że to nie PiS, PO czy inne SLD kradnie lecz jest to jeden ze sportów narodowych między Odrą a Bugiem, to raczej mowy nie ma.
Ćwirkam bo mnie szlag trafia kiedy słyszę że za PiS było źle a teraz jest super. Najśmieszniejsze jest to że kiedy w 05' wygrał PiS ja głosowałem na PO. I nie mogę pojąć jak po "upadku" POPiS można jeszcze na PO głosować.

Co rozumiesz przez "zapiewanie" rzeczywistości. To że Rycho nie kombinował ze Zbychem? Bo komisja nic nie ustaliła. Prócz tego że przeciek to CBA zrobiło i ostrzegło Sobiesiaka przed CBA )). Ja mam udowadniać że PO kradnie kamień? Nie o to chodzi. PO dopuszcza do sytuacji że takie wałki są możliwe. Płacą po kilka razy za ten sam kamień a VAT podnoszą bo brakuje pieniędzy. Tłumaczenie ze w Polsce wszyscy kradną to ja pamiętam z początku lat 90', pierwszy milion itd.

Podobno o całej sprawie wiadomo od maja. Dlaczego pierwsza reakcja jest po trzech miesiącach? Ktoś nie posmarował? Taki problem było w maju poczekać w nocy na cwaniaczków? Czy może przed wyborami GW takich kwiatków nie wyciąga?

Siwy twoim zdaniem to sukces że "ich" złapali? Że PO "ich" złapała. Faktycznie przez pół roku ktoś w nocy ładuje 30 tonowe ciężarówki i wyjeżdża nie wiadomo gdzie, złapać takiego to rzeczywiście majstersztyk. Strach pomyśleć że na innych budowach dróg PO może nie mieć tyle szczęścia.
Hej Nasz TS !!
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.08.2010, 11:40

Siwy twoim zdaniem to sukces że "ich" złapali? Że PO "ich" złapała. Faktycznie przez pół roku ktoś w nocy ładuje 30 tonowe ciężarówki i wyjeżdża nie wiadomo gdzie, złapać takiego to rzeczywiście majstersztyk. Strach pomyśleć że na innych budowach dróg PO może nie mieć tyle szczęścia.
jasna rzecz, że sukces - CBŚ. porażką byłoby, gdyby autostrada na złej podbudowie została oddana do użytku.

Dane ogólne - Budowa autostrady A1 na odcinku Piekary Śl. - Maciejów

Wartość robót: 1.259.105.333,14 PLN brutto

wartość robót była ustalona przy podpisywaniu kontraktu. Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób podatnicy płacą za ten kamień kilka razy. Raczej podwykonawcy robią w ch*ja Dragados. Podatnicy tak czy siak zapłacą za tę autostradę ustaloną wcześniej kwotę. Nie jest tak?

drozd, i po co porównujesz jakieś pół miliona, którą sobie podwykonwacy przerobili, do 5 miliardów, które zyskamy na Vacie. Chyba, że milion a miliard to dla ciebie ta sama kwota.
Buziek_LG
Senior Member

Stary 28.08.2010, 15:01
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
(...)do 5 miliardów, które zyskamy na Vacie. Chyba, że milion a miliard to dla ciebie ta sama kwota.
O ....a to teraz zabranie nam-podatnikom to jest zysk? Muszę przyznać że wybitnie nowatorska ekonomia. To może powiesz kto na tym zyskuje i w jakim stopniu? Chciałbym poznać tą nową szkołę ekonomii.

Wywiad z premierem Pawlakiem o Vacie o koalicji etc. Co prawda z przed 5 dni ale chyba jeszcze tu nie było
Komentarz do wybranych fragmentów
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 28.08.2010 o godz. 15:16.
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.08.2010, 15:19
nie czepiaj się słówek.

dobrze wiesz, że chodzi mi o dodatkowe 5 mld dla budżetu państwa.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 28.08.2010, 15:19
jasna rzecz, że sukces - CBŚ. porażką byłoby, gdyby autostrada na złej podbudowie została oddana do użytku.

Dane ogólne - Budowa autostrady A1 na odcinku Piekary Śl. - Maciejów

Wartość robót: 1.259.105.333,14 PLN brutto

wartość robót była ustalona przy podpisywaniu kontraktu. Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób podatnicy płacą za ten kamień kilka razy. Raczej podwykonawcy robią w ch*ja Dragados. Podatnicy tak czy siak zapłacą za tę autostradę ustaloną wcześniej kwotę. Nie jest tak?

drozd, i po co porównujesz jakieś pół miliona, którą sobie podwykonwacy przerobili, do 5 miliardów, które zyskamy na Vacie. Chyba, że milion a miliard to dla ciebie ta sama kwota.
Zrobią zaraz aneks do umowy o przetargu i będzie nam zabrane
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.08.2010, 15:21
nie zrobią i nie będzie nam zabrane ;-)

możemy sobie gdybać
Drozd
Senior Member

Stary 28.08.2010, 16:30
nie zrobią i nie będzie nam zabrane ;-)

możemy sobie gdybać
Zapłacimy tyle samo ale tak jak na naszym stadionie za substytuty. Zadowolony jesteś? Ile jest różnych podmiotów budujących autostrady? Na 100 kilometrowym odcinku z Łodzi do Warszawy pięć. Czyli wynika ze na tysiac kilometrów pięćdziesięciu, niech każdy tak się zabawi ile to wychodzi? Połowa tego co z Vatu. Co, myslisz ze nie każdy sie tak bawi? Na innej budowie inna kupa kamieni leży? Że nie można ich załadować i zawieźć na inny odcinek 15 km dalej ) kasując kapustę z tej twojej sztywnej puli nie do przekroczenia .
Hej Nasz TS !!
Kuulos
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 28.08.2010, 16:46
Tak na marginesie, nie za długi, nie krótki test polityczny, pozwalający określić trafnie własne poglądy polityczne:

http://www.testpolityczny.org/index.php?link=test

Jeśli było, z góry przepraszam.
Nie ma na końcu potrzeby wysyłania sms-u
Mi wyszedł Konserwatywny Liberalizm
emj10
Senior Member

Stary 28.08.2010, 17:09
Kuulos napisał(a):Wyświetl post
Tak na marginesie, nie za długi, nie krótki test polityczny, pozwalający określić trafnie własne poglądy polityczne:

http://www.testpolityczny.org/index.php?link=test
Niby nie ufam takim testom... ale skąd ja to wiedziałem

Agraryzm
Podstawowym założeniem agraryzmu jest twierdzenie, iż podstawą gospodarki jest rolnictwo oparte na gospodarstwach rolnych, a wszysktie inne gałęzie rynku powinny być im podporządkowane. Zwolennicy tej ideologii szanują tradycję oraz wartość pracy na roli samej w sobie.
P.e.c.h
Senior Member

Stary 28.08.2010, 17:12
To samo mam
Się studiuje na UR co prawda, ale nie wiedziałem ze aż takie pranie mózgu przeszedłem
Buziek_LG
Senior Member

Stary 28.08.2010, 19:59
Gdy byłem młodszy wychodził mi faszyzm, dziś socjalliberalizm(tylko jak to ma się do zaznaczonej odpowiedzi o wybory, gdzie wybrałem dyktaturę) pisze że najbliżej mi do PSL-u ale z zastrzeżeniem że 43% zgodność nie jest miarodajna. Dawniejszy test był lepszy bo nie odnosił się do bieżących spraw tylko pytał o poglądy na poszczególne zagadnienia
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.08.2010, 20:11
gdybyśmy mieli rolnictwo tak rozwinięte jak np. w Holandii (te wielkie szklarnie z owocami) to bylibyśmy bardzo bogatym krajem.Kiedyś mi kolega powiedział co pracował w Holandii że do wyhodowania pomidorka takiego od nasiona do gotowego do zerwania potrzebuja 2 tygodnie.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 28.08.2010 o godz. 20:13.
Kuulos
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 28.08.2010, 20:36
Ja osobiście uważam, że gospodarka państwa powinna się opierać przede wszystkim na usługach no i w mniejszym stopniu na przemyśle. Oczywiście zależy to od różnych czynników m. in. surowców naturalnych państwa, prowadzonej polityki, ukształtowania terenu, jakości gleb, poziomu urbanizacji itp, itd. Natomiast nie wydaje mi się żeby państwo oparte i uzależnione w głównym stopniu od rolnictwa stawało się potęgą gospodarczą. Największy dochód PKB przychodzi właśnie z usług i przemysłu. Kraje wysoko rozwinięte mają taką strukturę gospodarki w której udział usług w PKB liczy od ok. 70 - 80%, czasami i więcej. Rolnictwo natomiast nie przekracza 5%.
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.08.2010, 21:08
Zapłacimy tyle samo ale tak jak na naszym stadionie za substytuty. Zadowolony jesteś? Ile jest różnych podmiotów budujących autostrady? Na 100 kilometrowym odcinku z Łodzi do Warszawy pięć. Czyli wynika ze na tysiac kilometrów pięćdziesięciu, niech każdy tak się zabawi ile to wychodzi? Połowa tego co z Vatu. Co, myslisz ze nie każdy sie tak bawi? Na innej budowie inna kupa kamieni leży? Że nie można ich załadować i zawieźć na inny odcinek 15 km dalej ) kasując kapustę z tej twojej sztywnej puli nie do przekroczenia .
tobie wyszło z wyliczeń, że na tym kruszywie firmy przerobiły w sumie 2,5 miliarda złotych?
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 28.08.2010 o godz. 21:11.
Buziek_LG
Senior Member

Stary 28.08.2010, 21:17
Kuulos napisał(a):Wyświetl post
Kraje wysoko rozwinięte mają taką strukturę gospodarki w której udział usług w PKB liczy od ok. 70 - 80%, czasami i więcej. Rolnictwo natomiast nie przekracza 5%.
Możesz wymienić te kraje?
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.08.2010, 21:52
Struktura PKB Polski:
Rolnictwo (2,8%),
przemysł (31,7%),
usługi (65,5%)

Dane z 2006 roku.
Drozd
Senior Member

Stary 28.08.2010, 22:04
tobie wyszło z wyliczeń, że na tym kruszywie firmy przerobiły w sumie 2,5 miliarda złotych?
Nie wiem. 200*30*15=90 000 dziennie tylko z jednej kupki.
Hej Nasz TS !!
Buziek_LG
Senior Member

Stary 28.08.2010, 22:06
A Stany ? Holandia? Dania? Każdy kraj ma inną gospodarkę uzależnioną od wielu czynników(klimat, struktura ludności, poziom gleb, poziom uprzemysłowienia, rozlokowanie surowców) nie ma jednej "słusznej" struktury gospodarki(wbrew temu co twierdzi wiele "opiniotwórczych" mediów).
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 28.08.2010 o godz. 22:09.
Siwy_89
Senior Member

Stary 28.08.2010, 22:13
w opiniotwórczych mediach pracują najcześciej ludzie którzy uważają, że "nie da się", "zabiorą (Euro)", "takie rzeczy tylko w Polsce"

;-)

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów