|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
I Legia przegrała 0-1 z Rennes, ale.... Antolović był najlepszy na boisku, tuz przed Manu
![]() ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Pierwszy raz nie mogę się doczekać startu Ekstraklasy.
Wisła - wiadomo + Żurawski i reszta transferówLech - Wichniarek Legia - wiele transferów Polonia - Smolarek Bełchatów - Żewłakow Korona - Niedzielan Ruch - Sobiech i Sadlok Parchy - Radomski i Nbdsdiohvgrbifue Zawsze też miło pokibicować Lechii, Śląskowi i Jadze, więc w tym sezonie chyba obejrzę więcej meczów niż zwykle ![]() Edit: Zapomniałem o Górniku i Widzewie Zostały jeszcze Zagłębie i (tfu) Arka.
Ostatnio edytowane przez iq1000 : 29.07.2010 o godz. 08:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Ruch niedługo będzie nieaktualny
![]() Powód: chyba Ruch?
Ostatnio edytowane przez flamengista : 29.07.2010 o godz. 09:21.
![]()
Kiedyś wrócą tamte lata... 1946... 2000... 2011?
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Pewnie chodzi ci o to:
http://www.sport.pl/pilka/1,70997,81...ansferowy.html Bardzo fajnie, tyle że kibice Pasów rozkminiają na ich forum, że to Filipiak wyda kasę na Sobiecha i Sadloka. Też go stać, a w Cracovii obaj mieliby pewny plac, czego o Dyskobolii/Polonii powiedzieć się nie da. Co więcej, w przypadku kupna obu w pakiecie Ruch może mniej kasy odpalić Grundwaldowi Ruda Śląska, bo droższy będzie Sadlok. Więc Filipiak może mieć więcej atutów. Jedno jest pewne. Ruch ma spore problemy finansowe i wielkim sukcesem byłoby utrzymanie obu tych zawodników do końca okienka w kadrze. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Tylko, że Polonia też chce wykupić tych piłkarzy w pakiecie. Ale w odróżnieniu od Cracovii, Sobiech przyszedłby teraz, a Sadlok dopiero na następną rundę, bo i tak na środku obrony jest duża konkurencja.
![]()
Kiedyś wrócą tamte lata... 1946... 2000... 2011?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
Co do Manu, to praktycznie w każdym spotkaniu jest najlepszym piłkarzem na boisku, stwarza największe zagrożenie pod bramką rywali. Dogrywa, strzela i jest bardzo szybkim zawodnikiem. Póki co, jest największym wzmocnieniem Legii w mojej opinii. Warto również pochwalić Vrdoljoka. Takiego DMa nie mieliśmy już od dawna. Waleczny, potrafi odebrać piłkę i podać do przodu. Do tego ma charyzmę- został kapitanem, przynajmniej na ten moment (walczy o opaskę z Iwańskim). Po spotkaniu z Rennes zaciagną kolegów pod trybuny, aby podziękować grupie kibiców Legii. Najbardziej zawodzi Mezenga i Antolovic (chociaż z Rennes, jak napisał 0 22 był jednym z najlepszych wśród legionistów). Knezevica trudno mi ocenić, bo prawie cała obrona jest jednym wielkim polem eksperymentu. Ale chyba nadaje się na zastępce Astiza czy Choto. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
Ogólnie jeśli chodzi o "kozaczność" kupionych to wg mnie kolejnośc wygląda tak: Manu>Vrdoljak>Cabral>Mezenga>Kneżewicz - Antolowicz z tym że Antolowicz ma szanse się przesunąć jeszcze do góry ;D ![]()
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Manu może być na nasza lige świetny, bo tu wystarczy być szybkim (na przecietnym poziomie europejskim) i nic wiecej nie umiec, zeby stac sie gwiazda (patrz Peszko, wczesniej przez moment Rybus).
Vrdoljak na razie wyglada ok i mowi ok. Jezeli wszystko pojdzie dobrze to mamy mlodszego Vukovicia o wiekszym potencjale. Cabral pokazał na razie troche wiecej niz Mezenga, ale i tak za mało by cos sensownego powiedziec. Antolovic tez jest zagadka, jak Kneżewic. Wydaje mi się, ze bedziemy mieli najlepsza pomoc w Polsce, totalny chaos w obronie (do powrotu Choto i Astiza - wtedy czołówka - do tego Jędrzejczyk, który chyba zaczyna GRAĆ), a atak i bramka moze byc bardzo dobrze obsadzona albo bardzo slabo. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
z tego co czytam,to ten zamiennik Adriano Mazenga, nie pokazał nic.
W sumie, nie dziwie sie, mocni przeciwnicy nie pozwolili na nic jedynemu napadziorowi. Oj 4-5-1 Skorży niezmordowane Na szczescie jestem zadowolony z tego co robie Wisła i nie boje się Mazengów, Cabrali, Manu Co nie zmienia faktu, ze od dawien dawna nie było takich transferów jak teraz, wiec nie moge sie juz doczekać startu ligi. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bardzo odważne słowa, zwłaszcza w odniesieniu do naszej kadry ;-)
Jirsak,Garguła,Sobolewski.Kirm,Palić (bardzo go chwalą dziennikarze na treningach), Łobodzinski (ale on bardziej jako zmiennik), no cóż a jak jeszcze przyjdzie Milinkovic (sprawa transferu jeszcze nie upadła), a Chavez ostatecznie złoży podpis uważam, że będziemy zdecydowanym faworytem, ponieważ każdą formację będziemy mieć najlepszą w Polsce. Ale to moje takie subiektywne gadanie ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Różnimy się więc
![]() Zwłaszcza, że ja nie wierze, by Rybus, Szałachowski, Garguła, Jirsak, Kirm czy Łobodziński cokolwiek soba jeszcze kiedykolwiek reprezentowali. ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Jesli w Legi są teraz ogarnięci napstnicy to będzie z rajdow Manu pozytek,inaczej znając życie czeka go ławka. Skorża prędzej zauważy zbytnią ruchliwość Manu niż smolistość ruchów innych. I jako bezproduktywny usiądzie na ławie. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Mianowicie, w końcu kur** jest rywalizacja! A że chłopaka mają wyjściówki w kontraktach, jest o co walczyc. Wystarczy przypomniec sobie, jak sie grało, gdy sie nie zarabiało milionów. Inne jest podejście jak się ma 12 zawodnikow w kadrze, a inne jak 20 chetnych do gry. Tak samo nie skreślałbym Rybusa, bo jak mu wykiełkuje mózg to może cos z niego wyrosnąć. No i skasować mu konta na portalach społecznościowych, to sie chłopak ogarnie. Radek Majewski jak wyjeżdzał na wypozycznie na wyspy, grał przepiach, i mówiono ze zmarnował talent. Jednak zaczął tylko grac w piłke, i cos sobą prezentuje. Tak samo moze byc w przypadku Naszych, Waszych leniuszków. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Cabral z tego co widziałem i czytałem jest slaby motorycznie. Coś takiego jak Stilic tylko lepszy technicznie. Dlatego musi mieć partnerów, z którymi będzie grał klepę, albo pośle im piłkę na wyprzedzenie, czyli Szałach, Manu, Rybus, bądź Chinyama.
Manu to jego przeciwieństwo. Niezły technicznie zawodnik, który robi wiatrak w każdej strefie boiska. Mija zawodników głównie na szybkości nie zastanawiając się nad jakimiś sztuczkami technicznymi, ale jeśli chodzi o dośrodkowania to są one zwykle przemyślane, na dobrym poziomie, a nie na pałę jak kiedyś u Radovica. Poza tym lubi zbiegać jak Robben wzdłuż pola karnego. Jak coś macie skrót ostatniego meczu: http://legia.com/www/index.php?akt=16456 00:17 - "siatka" Komorowskiego 04:45 - setka Mezengi po główce Manu 06:20 - akcja Cabrala i strzał z 30 m |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pablo ale co takiego do tej pory pokazywał Jirsak aby się go bać? To samo Łobo. Do tego Kirm, który grał bardzo słabo. U nas to samo, nie pokładam wielkich nadzieji w Rybusie, Gizie czy Radovicu. Macie Gargułę, a my Iwańskiego- wg mnie to ten sam poziom, tyle, że Gargamel to lekka niewiadoma po kontuzji.
To, że Palijca bardzo chwalą na treningach to nic nie oznacza (Antolovic ponoć na treningach wymiata, a w spotkaniach, poza jednym, się spalał). Szczerze mówiąc, to nie zamieniłbym naszej linii pomocy na Waszą. Ale to subiektywne podejście do sprawy. edit @down -emj10 bez przesady. Borysiuk to defensywny pomocnik, zmiennik dla Vrdoljaka. Iwański ma mieć teraz w przodzie większą swobodę niż za Urbana. Ajwen nie grał z Rennes, bo nadciągną jakiś mięsień. Wiem, że kiedyś Borysiuk był ustawiany nawet w napadzie, potem jako ofensywny pomocnik. Ale Legia oprócz Vrdoljaka i Borysiuka nie ma nikogo innego na pozycję DMa.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 29.07.2010 o godz. 11:00.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Warto dodać do tego, że największą niespodzianką tej przerwy jest dobra forma Borysiuka, który odżył za Skorży i ma sporą szansę na wygryzienie ze składu Iwańskiego.
edit @up ToTylkoJa Linia pomocy w składzie Rybus - Cabral - Borysiuk - Vrdoljak - Manu nieźle dawała sobie radę i Skorża może mieć dylemat czy zdjąć Rybusa i w jego miejsce postawić wolnego jak na skrzydłowego Cabrala, czy grać na wysuniętego Iwańskiego i Cabrala, a z tyłu zostawić osamotnionego Vrdoljaka. Pewnie po dwóch ostatnich sparingach wszystko się okaże, ale na chwilę obecną Iwański nie błyszczy poza stałymi fragmentami gry.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 29.07.2010 o godz. 11:07.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
O Manu to pisałem zainm jeszcze przyszedł, że może wymiatać. Gość był dobry w portugalskiej lidze. Czemu miałby sobie nie poradzić w polskiej ?>
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Omar Diaz ze Śląska szaleje. Czyżby kandydat na króla strzelców?
http://www.90minut.pl/sparing/0/sparing7632.html |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
emj10 jeśli tylko Iwański będzie zdrowy i będzie trzymał jako taki poziom to będzie grał on wg mnie, a nie Borysiuk. No ale czas pokaże jak to będzie. Jeśli to będzie z korzyścią dla Legii, to dla mnie może zamiast Ajwena grać nawet eskimos. Pozdro
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Śląsk to w ogóle tak po cichu ciekawy ten skład uzbierał
szczególnie linia pomocy (najbardziej jestem ciekaw niejakiego Soboty) Wie ktoś czy Kaźmierczaka już podpisali? |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
jeżeli wchodzą tu fani Śląska, jak się prezentuje ten zawodnik? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() A tak na poważnie to z chłopaka mogą być ludzie, bo dwukrotny król strzelców w Bolowii coś tam o nim świadczy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Polonia Bytom też sprowadziła niezłych ponoć grajków...
Wygląda na to, że wszyscy się mocno zbroją. Osłabiła się znacząco Korona (Kiełb i Wilk to były ich motory napędowe) i pewnie Ruch będzie miał problemy. Ale o utrzymanie zawalczy tradycyjnie Craxa i Arka :]. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
W tych meczach i skrótach sparingów, które widziałem, Borysiuk był zdecydowanie zawodnikiem na pierwszą jedenastkę, jeden z lepiej wyglądających pomocników w Legii, również w grze ofensywnej. Zmieniłbym Rybusia, tam dał Cabrala, a Iwański do środka, Chinyama do ataku.
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Nie ma pewniaka do MP i to dobrze. Legia,Wisla,Polonia - duze ruchy transferowe. Lech odstaje ale jeszcze kogos tam zakontraktuja pewnie. Liga zapowiada sie ciekawie i to sie liczy.
![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Piknik
Offline |
|
O ile ruchy transferowe Wisły, Legii i Polonii należy ocenić zdecydowanie pozytywnie, do tego ciekawe wzmocnienia w Cracovii czy Śląsku Wrocław - o tyle Amika Poznań wypada zadziwiająco słabo. Z głównych kandydatów do tytułu Wisła, Legia i Polonia mają przede wszystkim szeroką kadrę, a co za tym idzie - konkurencję o miejsce w składzie. Dzięki temu taki Iwański, Małecki czy Borysiuk starają się bardziej. W Amice tymczasem trzon zespołu niemal ten sam. Lewandowskiego zastąpiono Wichniarkiem, do tego Tsimbamba i Kiełb. Na większości pozycji nie ma praktycznie rywalizacji, bo rezerwowi są o klasę gorsi od pierwszej 11tki. Natomiast na plus Amice trzeba zaliczyć zgranie zespołu. W Wiśle i Legii była rewolucja kadrowa, zgranie nowych piłkarzy trochę potrwa. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Ja mysle ze ta gadka ze Polonia bedzie walczyc o MP to takie czcze paplanie jak co roku prawie. Niby nic nie stoi im na przeszkodzie, do tego ciekawe wzmocnienia, ale jak zycie zyciem to Dyskobolia Warszawa zaliczy pare dolkow i zenujacych porazek po ktorych pewnie JW zmieni trenera a z marzen o MP zostanie tylko "spokojny zapas nad strefa spadkowa".
![]()
DysoN
|
|
|
|
Piknik
Offline |
|
|
Na pewno na niekorzyść Polonii działa:
- trener Bakero - kominy płacowe nowych graczy + trudny charakter Ebiego Jednak faktem jest, że kupili kilku ciekawych grajków, jeśli będzie dobra atmosfera w drużynie i dobrze zaczną sezon, mogą być groźni. PS. No i ponoć to nie koniec ich wzmocnień. ![]()
|
|
|