The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.07.2010, 07:52
I Legia przegrała 0-1 z Rennes, ale.... Antolović był najlepszy na boisku, tuz przed Manu
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
iq1000
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 29.07.2010, 08:25
Pierwszy raz nie mogę się doczekać startu Ekstraklasy.
Wisła - wiadomo + Żurawski i reszta transferów
Lech - Wichniarek
Legia - wiele transferów
Polonia - Smolarek
Bełchatów - Żewłakow
Korona - Niedzielan
Ruch - Sobiech i Sadlok
Parchy - Radomski i Nbdsdiohvgrbifue
Zawsze też miło pokibicować Lechii, Śląskowi i Jadze, więc w tym sezonie chyba obejrzę więcej meczów niż zwykle

Edit:
Zapomniałem o Górniku i Widzewie Zostały jeszcze Zagłębie i (tfu) Arka.
Ostatnio edytowane przez iq1000 : 29.07.2010 o godz. 08:30.
Odpowiedz cytując
PoloniaDumaStolicy
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 29.07.2010, 08:58
Ruch niedługo będzie nieaktualny
Powód: chyba Ruch?
Ostatnio edytowane przez flamengista : 29.07.2010 o godz. 09:21.
Kiedyś wrócą tamte lata... 1946... 2000... 2011?
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 29.07.2010, 09:25
PoloniaDumaStolicy napisał(a):Wyświetl post
Ruch niedługo będzie nieaktualny
Pewnie chodzi ci o to:

http://www.sport.pl/pilka/1,70997,81...ansferowy.html

Bardzo fajnie, tyle że kibice Pasów rozkminiają na ich forum, że to Filipiak wyda kasę na Sobiecha i Sadloka. Też go stać, a w Cracovii obaj mieliby pewny plac, czego o Dyskobolii/Polonii powiedzieć się nie da.

Co więcej, w przypadku kupna obu w pakiecie Ruch może mniej kasy odpalić Grundwaldowi Ruda Śląska, bo droższy będzie Sadlok. Więc Filipiak może mieć więcej atutów.

Jedno jest pewne. Ruch ma spore problemy finansowe i wielkim sukcesem byłoby utrzymanie obu tych zawodników do końca okienka w kadrze.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
PoloniaDumaStolicy
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 29.07.2010, 09:44
Tylko, że Polonia też chce wykupić tych piłkarzy w pakiecie. Ale w odróżnieniu od Cracovii, Sobiech przyszedłby teraz, a Sadlok dopiero na następną rundę, bo i tak na środku obrony jest duża konkurencja.
Kiedyś wrócą tamte lata... 1946... 2000... 2011?
Odpowiedz cytując
szlaQ
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 29.07.2010, 10:08
0 22 napisał(a):Wyświetl post
I Legia przegrała 0-1 z Rennes, ale.... Antolović był najlepszy na boisku, tuz przed Manu
Faktycznie ten Manu i Cabral to takie kozaki Bo wszędzie gdzie czytam to " pieją" nad nimi .. Proszę o w miarę obiektywną opinie bo jestem ciekaw czy "liga z nimi będzie ciekawsza"
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 29.07.2010, 10:17
szlaQ napisał(a):Wyświetl post
Faktycznie ten Manu i Cabral to takie kozaki Bo wszędzie gdzie czytam to " pieją" nad nimi .. Proszę o w miarę obiektywną opinie bo jestem ciekaw czy "liga z nimi będzie ciekawsza"
Na moje, to Cabral póki co nie pokazał jeszcze nic nadzwyczajnego. Solidny, ale nic ponad to. Podobno najlepiej czuje się w środku pola jako rozgrywający, ale tutaj występował Iwański, więc Cabral był ustawiany gdzie indziej.
Co do Manu, to praktycznie w każdym spotkaniu jest najlepszym piłkarzem na boisku, stwarza największe zagrożenie pod bramką rywali. Dogrywa, strzela i jest bardzo szybkim zawodnikiem. Póki co, jest największym wzmocnieniem Legii w mojej opinii.
Warto również pochwalić Vrdoljoka. Takiego DMa nie mieliśmy już od dawna. Waleczny, potrafi odebrać piłkę i podać do przodu. Do tego ma charyzmę- został kapitanem, przynajmniej na ten moment (walczy o opaskę z Iwańskim). Po spotkaniu z Rennes zaciagną kolegów pod trybuny, aby podziękować grupie kibiców Legii.

Najbardziej zawodzi Mezenga i Antolovic (chociaż z Rennes, jak napisał 0 22 był jednym z najlepszych wśród legionistów).
Knezevica trudno mi ocenić, bo prawie cała obrona jest jednym wielkim polem eksperymentu. Ale chyba nadaje się na zastępce Astiza czy Choto.
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 29.07.2010, 10:20
szlaQ napisał(a):Wyświetl post
Manu będzie kozak, ewentualnie Vrdoljak jako porządny kapitan, a reszta raz na pare meczów może zabłysnąć.

Ogólnie jeśli chodzi o "kozaczność" kupionych to wg mnie kolejnośc wygląda tak:
Manu>Vrdoljak>Cabral>Mezenga>Kneżewicz - Antolowicz z tym że Antolowicz ma szanse się przesunąć jeszcze do góry ;D
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 29.07.2010, 10:33
Manu może być na nasza lige świetny, bo tu wystarczy być szybkim (na przecietnym poziomie europejskim) i nic wiecej nie umiec, zeby stac sie gwiazda (patrz Peszko, wczesniej przez moment Rybus).

Vrdoljak na razie wyglada ok i mowi ok. Jezeli wszystko pojdzie dobrze to mamy mlodszego Vukovicia o wiekszym potencjale.

Cabral pokazał na razie troche wiecej niz Mezenga, ale i tak za mało by cos sensownego powiedziec. Antolovic tez jest zagadka, jak Kneżewic.

Wydaje mi się, ze bedziemy mieli najlepsza pomoc w Polsce, totalny chaos w obronie (do powrotu Choto i Astiza - wtedy czołówka - do tego Jędrzejczyk, który chyba zaczyna GRAĆ), a atak i bramka moze byc bardzo dobrze obsadzona albo bardzo slabo.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 29.07.2010, 10:37
z tego co czytam,to ten zamiennik Adriano Mazenga, nie pokazał nic.
W sumie, nie dziwie sie, mocni przeciwnicy nie pozwolili na nic jedynemu napadziorowi. Oj 4-5-1 Skorży niezmordowane

Na szczescie jestem zadowolony z tego co robie Wisła i nie boje się Mazengów, Cabrali, Manu

Co nie zmienia faktu, ze od dawien dawna nie było takich transferów jak teraz, wiec nie moge sie juz doczekać startu ligi.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 29.07.2010, 10:40
Bardzo odważne słowa, zwłaszcza w odniesieniu do naszej kadry ;-)
Jirsak,Garguła,Sobolewski.Kirm,Palić (bardzo go chwalą dziennikarze na treningach), Łobodzinski (ale on bardziej jako zmiennik), no cóż a jak jeszcze przyjdzie Milinkovic (sprawa transferu jeszcze nie upadła), a Chavez ostatecznie złoży podpis uważam, że będziemy zdecydowanym faworytem, ponieważ każdą formację będziemy mieć najlepszą w Polsce.
Ale to moje takie subiektywne gadanie

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 29.07.2010, 10:41
Różnimy się więc

Zwłaszcza, że ja nie wierze, by Rybus, Szałachowski, Garguła, Jirsak, Kirm czy Łobodziński cokolwiek soba jeszcze kiedykolwiek reprezentowali.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 29.07.2010, 10:46
Manu może być na nasza lige świetny, bo tu wystarczy być szybkim (na przecietnym poziomie europejskim) i nic wiecej nie umiec, zeby stac sie gwiazda (patrz Peszko, wczesniej przez moment Rybus.

.
Mimo wszystko się nie zgodzę,choć masz bardzo dużo racji w tym co piszesz. Taki Paulista. Szybki,ale za bardzo nie miał z kim grać więc stawał się bezproduktywny. Nic z tego,że potrafił zrobić zamieszanie,skoro w polu karnym nie byłol nikogo kto by z tego skorzystał. Szybki zawodnik musi mieć niezłych partnerów,aby nie skończył jak Jasiu.

Jesli w Legi są teraz ogarnięci napstnicy to będzie z rajdow Manu pozytek,inaczej znając życie czeka go ławka. Skorża prędzej zauważy zbytnią ruchliwość Manu niż smolistość ruchów innych. I jako bezproduktywny usiądzie na ławie.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 29.07.2010, 10:48
Różnimy się więc

Zwłaszcza, że ja nie wierze, by Rybus, Szałachowski, Garguła, Jirsak, Kirm czy Łobodziński cokolwiek soba jeszcze kiedykolwiek reprezentowali.
ja wierze, wiara czyni cuda, a do tego najważniejszy czynnik dzieki któremu mogą grac tylko lepiej.
Mianowicie, w końcu kur** jest rywalizacja! A że chłopaka mają wyjściówki w kontraktach, jest o co walczyc.
Wystarczy przypomniec sobie, jak sie grało, gdy sie nie zarabiało milionów.
Inne jest podejście jak się ma 12 zawodnikow w kadrze, a inne jak 20 chetnych do gry.
Tak samo nie skreślałbym Rybusa, bo jak mu wykiełkuje mózg to może cos z niego wyrosnąć. No i skasować mu konta na portalach społecznościowych, to sie chłopak ogarnie.
Radek Majewski jak wyjeżdzał na wypozycznie na wyspy, grał przepiach, i mówiono ze zmarnował talent. Jednak zaczął tylko grac w piłke, i cos sobą prezentuje. Tak samo moze byc w przypadku Naszych, Waszych leniuszków.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 29.07.2010, 10:49
Cabral z tego co widziałem i czytałem jest slaby motorycznie. Coś takiego jak Stilic tylko lepszy technicznie. Dlatego musi mieć partnerów, z którymi będzie grał klepę, albo pośle im piłkę na wyprzedzenie, czyli Szałach, Manu, Rybus, bądź Chinyama.

Manu to jego przeciwieństwo. Niezły technicznie zawodnik, który robi wiatrak w każdej strefie boiska. Mija zawodników głównie na szybkości nie zastanawiając się nad jakimiś sztuczkami technicznymi, ale jeśli chodzi o dośrodkowania to są one zwykle przemyślane, na dobrym poziomie, a nie na pałę jak kiedyś u Radovica. Poza tym lubi zbiegać jak Robben wzdłuż pola karnego.

Jak coś macie skrót ostatniego meczu:
http://legia.com/www/index.php?akt=16456
00:17 - "siatka" Komorowskiego
04:45 - setka Mezengi po główce Manu
06:20 - akcja Cabrala i strzał z 30 m
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Stary 29.07.2010, 10:50
Pablo ale co takiego do tej pory pokazywał Jirsak aby się go bać? To samo Łobo. Do tego Kirm, który grał bardzo słabo. U nas to samo, nie pokładam wielkich nadzieji w Rybusie, Gizie czy Radovicu. Macie Gargułę, a my Iwańskiego- wg mnie to ten sam poziom, tyle, że Gargamel to lekka niewiadoma po kontuzji.

To, że Palijca bardzo chwalą na treningach to nic nie oznacza (Antolovic ponoć na treningach wymiata, a w spotkaniach, poza jednym, się spalał).
Szczerze mówiąc, to nie zamieniłbym naszej linii pomocy na Waszą. Ale to subiektywne podejście do sprawy.

edit @down -emj10 bez przesady. Borysiuk to defensywny pomocnik, zmiennik dla Vrdoljaka. Iwański ma mieć teraz w przodzie większą swobodę niż za Urbana. Ajwen nie grał z Rennes, bo nadciągną jakiś mięsień. Wiem, że kiedyś Borysiuk był ustawiany nawet w napadzie, potem jako ofensywny pomocnik. Ale Legia oprócz Vrdoljaka i Borysiuka nie ma nikogo innego na pozycję DMa.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 29.07.2010 o godz. 11:00.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 29.07.2010, 10:56
Warto dodać do tego, że największą niespodzianką tej przerwy jest dobra forma Borysiuka, który odżył za Skorży i ma sporą szansę na wygryzienie ze składu Iwańskiego.

edit @up ToTylkoJa Linia pomocy w składzie Rybus - Cabral - Borysiuk - Vrdoljak - Manu nieźle dawała sobie radę i Skorża może mieć dylemat czy zdjąć Rybusa i w jego miejsce postawić wolnego jak na skrzydłowego Cabrala, czy grać na wysuniętego Iwańskiego i Cabrala, a z tyłu zostawić osamotnionego Vrdoljaka. Pewnie po dwóch ostatnich sparingach wszystko się okaże, ale na chwilę obecną Iwański nie błyszczy poza stałymi fragmentami gry.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 29.07.2010 o godz. 11:07.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 29.07.2010, 11:08
O Manu to pisałem zainm jeszcze przyszedł, że może wymiatać. Gość był dobry w portugalskiej lidze. Czemu miałby sobie nie poradzić w polskiej ?>
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 29.07.2010, 11:10
Omar Diaz ze Śląska szaleje. Czyżby kandydat na króla strzelców?
http://www.90minut.pl/sparing/0/sparing7632.html
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Stary 29.07.2010, 11:13
emj10 jeśli tylko Iwański będzie zdrowy i będzie trzymał jako taki poziom to będzie grał on wg mnie, a nie Borysiuk. No ale czas pokaże jak to będzie. Jeśli to będzie z korzyścią dla Legii, to dla mnie może zamiast Ajwena grać nawet eskimos. Pozdro
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 29.07.2010, 11:23
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Gdyby życie było Football Managerem to dozna kontuzji gdzies miedzy 1, a 10 sierpnia, która wykluczy go z gry na 2-3 miesiące
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 29.07.2010, 11:39
Śląsk to w ogóle tak po cichu ciekawy ten skład uzbierał
szczególnie linia pomocy
(najbardziej jestem ciekaw niejakiego Soboty)
Wie ktoś czy Kaźmierczaka już podpisali?
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 29.07.2010, 11:44
emj10 napisał(a):Wyświetl post
czemu we wcześniejszych sparingach nie grał
jeżeli wchodzą tu fani Śląska, jak się prezentuje ten zawodnik?
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 29.07.2010, 11:53
Gdyby życie było Football Managerem to dozna kontuzji gdzies miedzy 1, a 10 sierpnia, która wykluczy go z gry na 2-3 miesiące
Jak grałem w FM w liceum, czyli ładnych parę lat temu to kontuzje aż tak często się nie zdarzały. Coś lubisz jak zawodnicy łapią kontuzje

A tak na poważnie to z chłopaka mogą być ludzie, bo dwukrotny król strzelców w Bolowii coś tam o nim świadczy.
Odpowiedz cytując
it
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 29.07.2010, 12:10
Polonia Bytom też sprowadziła niezłych ponoć grajków...

Wygląda na to, że wszyscy się mocno zbroją. Osłabiła się znacząco Korona (Kiełb i Wilk to były ich motory napędowe) i pewnie Ruch będzie miał problemy.
Ale o utrzymanie zawalczy tradycyjnie Craxa i Arka :].
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 29.07.2010, 12:12
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
emj10 jeśli tylko Iwański będzie zdrowy i będzie trzymał jako taki poziom to będzie grał on wg mnie, a nie Borysiuk. No ale czas pokaże jak to będzie. Jeśli to będzie z korzyścią dla Legii, to dla mnie może zamiast Ajwena grać nawet eskimos. Pozdro
W tych meczach i skrótach sparingów, które widziałem, Borysiuk był zdecydowanie zawodnikiem na pierwszą jedenastkę, jeden z lepiej wyglądających pomocników w Legii, również w grze ofensywnej. Zmieniłbym Rybusia, tam dał Cabrala, a Iwański do środka, Chinyama do ataku.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 29.07.2010, 12:37
Nie ma pewniaka do MP i to dobrze. Legia,Wisla,Polonia - duze ruchy transferowe. Lech odstaje ale jeszcze kogos tam zakontraktuja pewnie. Liga zapowiada sie ciekawie i to sie liczy.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 29.07.2010, 14:18
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Nie ma pewniaka do MP i to dobrze. Legia,Wisla,Polonia - duze ruchy transferowe. Lech odstaje ale jeszcze kogos tam zakontraktuja pewnie. Liga zapowiada sie ciekawie i to sie liczy.
No właśnie, słuszna uwaga.

O ile ruchy transferowe Wisły, Legii i Polonii należy ocenić zdecydowanie pozytywnie, do tego ciekawe wzmocnienia w Cracovii czy Śląsku Wrocław - o tyle Amika Poznań wypada zadziwiająco słabo.

Z głównych kandydatów do tytułu Wisła, Legia i Polonia mają przede wszystkim szeroką kadrę, a co za tym idzie - konkurencję o miejsce w składzie. Dzięki temu taki Iwański, Małecki czy Borysiuk starają się bardziej.

W Amice tymczasem trzon zespołu niemal ten sam. Lewandowskiego zastąpiono Wichniarkiem, do tego Tsimbamba i Kiełb. Na większości pozycji nie ma praktycznie rywalizacji, bo rezerwowi są o klasę gorsi od pierwszej 11tki.

Natomiast na plus Amice trzeba zaliczyć zgranie zespołu. W Wiśle i Legii była rewolucja kadrowa, zgranie nowych piłkarzy trochę potrwa.
Odpowiedz cytując
DysoN
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 29.07.2010, 14:34
Ja mysle ze ta gadka ze Polonia bedzie walczyc o MP to takie czcze paplanie jak co roku prawie. Niby nic nie stoi im na przeszkodzie, do tego ciekawe wzmocnienia, ale jak zycie zyciem to Dyskobolia Warszawa zaliczy pare dolkow i zenujacych porazek po ktorych pewnie JW zmieni trenera a z marzen o MP zostanie tylko "spokojny zapas nad strefa spadkowa".
DysoN
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 29.07.2010, 14:39
Na pewno na niekorzyść Polonii działa:
- trener Bakero
- kominy płacowe nowych graczy + trudny charakter Ebiego

Jednak faktem jest, że kupili kilku ciekawych grajków, jeśli będzie dobra atmosfera w drużynie i dobrze zaczną sezon, mogą być groźni.

PS. No i ponoć to nie koniec ich wzmocnień.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów