The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.07.2010, 13:05
Nr. 34 przy Balickiej.

Uczono mnie ruszać że zaciągam ręczny, ruszam tak samo jak normalnie, i gdy czuję że mi silnik zaczyna "brać" to zwalniam ręczny. W Toyocie w której jeździłem na jazdach każda próba była udana, a w tej dzisiejszej wydawało mi się że to sprzęgło ciężej chodzi, bo nawet na łuku mi ze 2 razy szarpnęło samochodem.

Tak więc wjechałem na górkę, zacząłem wciskać gaz jednocześnie puszczając sprzęgło, i gdy silnik wchodził w nieco większe obroty zwolniłem ręczny. Samochód zgasł. Druga próba identyczna.

Egzaminator sympatyczny, powiedział mi że to wina szkoły jazdy że jeździłem cały czas jednym samochodem i pod niego się uczyłem ruszać tylko.
Ostatnio edytowane przez Mistel : 28.07.2010 o godz. 13:08.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 28.07.2010, 13:16
Wydaje mi się, że to kwestia nerwów. Samochody nie są, aż tak wyeksploatowane, a przywiązywanie wagi do numerów i mówienie o trefnych egzemplarzach, to jakieś miejskie mity. Przećwicz sobie ten manewr i powinno być dobrze.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 28.07.2010, 14:06
Z całym szacunkiem ale to zadanie jest najłatwiejsze na egzaminie. Dokup jeszcze kilka godzin bo jak na takich rzeczach oblewasz to kasa na egzaminy może iść w błoto nie napisałem tego żeby Ci dopiec tylko to jest moja rada
I
Odpowiedz cytując
ABG-TSW
Senior Member

Stary 28.07.2010, 14:11
no to ktoś naprawdę słabo Cię uczył bo to najprostsza rzecz! Jeśli masz z tym problem to popatrz sobie na obroty silnika, jak masz 2500 to nie ma prawa Ci zgasnąc ruszajac
,,Polscy piłkarze powinni przestać myśleć o Lidze Mistrzów, a zacząć grać"- Kamil Kosowski
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 28.07.2010, 14:57
Dokładnie, nie żałuj obrotów.
Ja miałem długo problemy z gaśnięciem silnika (na normalnej drodze, nie pod górkę). Instruktor zalecił mi właśnie dość mocne gazowanie przy ruszaniu - może wygląda to mało 'profesjonalnie', ale wolno ci tak ruszać. Z czasem załapiesz każde sprzęgło.

Co do dalszych losów...
Dokup np z 6 godzin jazd, ale uwaga - przynajmniej w 2 innych szkołach. Popytaj kumpli gdzie sie uczyli i podzwoń. Każda szkola, każdy instruktor zwróci ci uwagę na co innego, co więcej - dostaniesz różne samochody. Też oblałem pierwszy termin i postapiłem po nim dokładnie tak jak ci proponuję. Uważam, że było warto.

Nie martw się - najlepsi kierowcy zdają za drugim razem
Ostatnio edytowane przez felipe : 28.07.2010 o godz. 14:59.
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 28.07.2010, 15:02
Ja się uczyłem tak, ze zaciągam ręczny, wrzucam jedynke, wciskam guzik na hamulcu (ale nie spuszczam!). i teraz delikatnie popuszczam sprzeglo, tak by samochód się "podniósł" i wtedy w **** gazu, tak ze 2-3 tysiące obrotów. Jak już czuje że wyrywa mnie w przód to delikatnie opuszczam ręczny i puszczam DELIKANIE sprzęgło, cały czas gazując między 2-3K. Nie ma szans by samochód się cofnął o chociażby 5cm!

Tak mnie uczył gość, zreszta po zdaniu egzaminu to jakoś automatycznie robie
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Stary 28.07.2010, 15:12
TSW Fanatyk napisał(a):Wyświetl post
Dokup jeszcze kilka godzin bo jak na takich rzeczach oblewasz to kasa na egzaminy może iść w błoto
Nie kupię bo w piątek mam operację kolana i terminy mnie gonią. Zapłaciłem za poprawkę jutro rano. Pojechałem na plac manewrowy, poćwiczyłem chwilkę Skodą Felicią i zobaczymy

Była dziewczyna robiła 2 podejścia i nie zdała to ja nie mogę być gorszy

Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
Wydaje mi się, że to kwestia nerwów. Samochody nie są, aż tak wyeksploatowane, a przywiązywanie wagi do numerów i mówienie o trefnych egzemplarzach, to jakieś miejskie mity. Przećwicz sobie ten manewr i powinno być dobrze.
Myślę że jednak nerwy Byłęm dosć pozytywnie zaskoczony że w ogóle teorię zaliczyłem, bo jeszcze wczoraj robiłem po 5 błędów.

Jutro wypalę ze 2 fajki na odstresowanie przed jazdą i zobaczymy

Mam jeszcze takie pytanie. Przez jaki czas jest ważny zdany egzamin teoretyczny?
Powód: burza myśli
Ostatnio edytowane przez Mistel : 28.07.2010 o godz. 15:27.
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 28.07.2010, 16:02
felipe napisał(a):Wyświetl post

Nie martw się - najlepsi kierowcy zdają za drugim razem
wymówka kierowców którzy nie zdali za pierwszym razem

Mistel - przez pół roku
Ostatnio edytowane przez TSW Fanatyk : 28.07.2010 o godz. 16:08.
I
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 28.07.2010, 16:12
tsw fanatyk napisał(a):Wyświetl post
dokładnie!
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 28.07.2010, 16:14
Ja swój egzamin mam jutro - mój instruktor dziś na ostatniej jeździe uspokajał mnie, że z moimi umiejętnościami powinienem spokojnie zdać za pierwszym razem. Niestety wiem, że ja się baardzo denerwuję, i boję się, że mogę zawalić na jakimś prostym manewrze, albo zrobię jakiś głupi błąd na mieście..
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Stary 28.07.2010, 16:28
rafalek napisał(a):Wyświetl post
Ja swój egzamin mam jutro - mój instruktor dziś na ostatniej jeździe uspokajał mnie, że z moimi umiejętnościami powinienem spokojnie zdać za pierwszym razem.
Mój mi też tak mówił, ale nerwy robią swoje. Półtora godziny temu wróciłem z placu i na spokojnie wszystko wychodziło.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 28.07.2010, 17:37
rafalek napisał(a):Wyświetl post
Ja swój egzamin mam jutro - mój instruktor dziś na ostatniej jeździe uspokajał mnie, że z moimi umiejętnościami powinienem spokojnie zdać za pierwszym razem. Niestety wiem, że ja się baardzo denerwuję, i boję się, że mogę zawalić na jakimś prostym manewrze, albo zrobię jakiś głupi błąd na mieście..
To chyba wszystkim tak mówią
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 28.07.2010, 18:01
Vinci napisał(a):Wyświetl post
To chyba wszystkim tak mówią

Vinci umiesz pocieszyć Mi nic nie mówił i.... zdałem za 4 razem
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 28.07.2010, 18:15
U mnie instruktor dzien przed powiedział ze z taką jazdą nie mam co pokazywać sie na egzaminie. Nie powiem, bylem troche w****iony. Ale ta zlosc zadzialala. Potem na kolejny dzien mi instruktor powiedzial po egzaminie ze mowil to specjalnie, ze to pomaga
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Martinho
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 28.07.2010, 21:21
TSW Fanatyk napisał(a):Wyświetl post

Mistel - przez pół roku
Znam wiele kierowców którzy mimo zdania egzaminu za pierwszym razem nigdy nie powinni miec prawa zasiąść za kółkiem - oni po prostu nauczyli się jak nie oblac egzaminu(lub mieli szczescie, bo w lape juz chyba nie biorą?) a nie jak dobrze jezdzic autem. To tak jakby porównac combat ze sztuką walki.

Tak, ja zdałem za drugim razem - Tarnów, pierwszy oblałem za zły tor przejazdu przez skrzyżowanie

Ja za kółkiem siedzę 2 lata, a już zrobiłem gdzies 120 tysiecy kilometrów. Widziałem nie jedno. Ale wiem, że nikt po kursie i zdanym egzaminie nie jest dobrym kierowcą. Jak ktos tak myśli że jest prze.....m bo zdał za pierwszym razem to ja mu życzę szerokiej drogi. Możesz miec predyspozycje - podzielnosc uwagi, refleks, orientacja, ale one same nie zaprocentują , tu potrzeba doświadczenia (nie mylic z szybszym samochodem.)

Tak sie niestety składa że większość kumpli z pracy(firma kurierska) ma jeden egzamin w plecy, a jak do tego dodamy Roberta Kubicę to ja wierzę w ten przesąd.
"Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
Odpowiedz cytując
Soul_reaper
Junior Member

Od: 02.2004

Stary 29.07.2010, 10:00
Jak slysze, ze ktos rusza z recznego uzywajac 2500-3000 obrotow to mi sie gorzej robi. Potem taki ktos kupuje sobie chociazby diesla i placze, ze sprzeglo jest chujowe i wytrzymuje 20kkm. Generalna zasada jest taka, ze gazu dodaje sie dopiero gdy lewa noga nie dotyka pedalu (wyjatki to ruszanie pod bardzo strome wzniesienia z dodatkowym obciazeniem).

Co do doswiadczenia, to owszem jest ono potrzebne ale wazne, aby przy tym nie utrwalac sobie blednych nawykow. Wszystkim polecam zapisanie sie na kursy doszkalajace juz po otrzymaniu prawa jazdy. Ja osobiscie poszedlem na taki kurs (Szkola Jazdy Subaru) po przejechaniu ok. 300kkm i sie dowiedzialem, ze wcale nie potrafie jezdzic

PS. Tez zdalem za drugim podejsciem, przy pierwszym mialem nieudane podejscie do parkowania rownoleglego (koperta).
**********************Open Minds Will Dominate**********************
Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Stary 29.07.2010, 10:15
Najtrudniejsze ruszanie NA MIEŚCIE jest chyba na Wiślickiej, w życiu nie ma żeczy nie możliwych ja ruszam zawsze bez ręcznego pod górki " w życiu prywatnym". No, ale wiadomo - egzamin egzaminem.
Gdy podnosisz troszkę sprzęgło czuje, że auto zaczyna wkręcać się na obroty - wtedy puszczasz reczny i w tym samym ułamku sekundy gaz ! Powinno być idealnie.

BTW: Ja uważam żę samochodami z LPG na sekwencji nie powinno się jeździć na eLce, przecież jak zgaśnie na gazie to zanim benzyna dojdzie do przewodów to odpalanie trwa z 3 sekundy, a gdyby tak na skrzyżowaniu poważnym zgasło ? No chyba, że sterownik jest wywalony i można charatać na gazie od razu.

Soul_reaper czego tam uczą ? zachowania się na drodze, czy ECODRIVINGU ?
Ostatnio edytowane przez WiselkaMLP : 29.07.2010 o godz. 10:19.
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Powodem były skargi młodych kibiców cracovii o prowokacje tych malowidel
cracovia 1906 krakow napisał(a):
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Stary 29.07.2010, 10:19
A gdzie jest taka Szkoła Jazdy ? I ile sobie liczą? Chciałem ostatnio poćwiczyć wychodzenie z poślizgów itp. to nie mogłem nic znaleźć...
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Soul_reaper
Junior Member

Stary 29.07.2010, 10:36
Ja bylem na torze w Kielcach (http://www.sjs.pl/), z tego co pamietam to I stopien 300PLN drugi 400, szkolenie na wlasnym samochodzie. Ecodrivingu raczej nie ucza, raczej same podstawy pozwalajace na bezpieczna jazde. Prawidlowa postawa za kierownica, hamowanie awaryjne (z i bez omijania przeszkody), hamowanie w zakrecie, zachowanie samochodu na sliskiej nawierzchni itp. Na koniec jest jazda po torze ;-)

Wiem, ze prowadzone tez jest cos takiego w Wieliczce, tylko chyba na troche mniejsza skale (www.alsds.eu)
Ostatnio edytowane przez Soul_reaper : 29.07.2010 o godz. 10:44.
**********************Open Minds Will Dominate**********************
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 29.07.2010, 10:50
SJS:
kurs I stopnia 350zł.
kurs II stopnia 450zł.
Szkolenia są na torze w Kielcach, trwa to około 7h, w grupach kilkuosobowych, szkolenia są we własnych samochodach lub wynajętych w szkole, ale to już droga zabawa. Resztę napisał Soul.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Stary 29.07.2010, 11:38
No niestety, egzamin oblany..;/ Z placu wyjechałem a na rondzie kotlarskim wymuszenie pierwszeństwa.
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Stary 29.07.2010, 12:41
Nie łam się albo ktoś umie jeździć, albo nie. Jak umie i nie zdaje to tylko NERWY i aż przesadna ostrożność do tego prowadzi.
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Stary 29.07.2010, 13:28
No i po egzaminie

Tył lekko ubity. Ale nie z mojej winy.

Pamiątkowe zdjęcie z radiowozem:
http://i32.tinypic.com/2j0fm1g.jpg
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 29.07.2010, 13:55
Mistel, ty miałeś już drugi egzamin? W takim krótkim okresie? Czy ja źle zrozumiałem?
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Stary 29.07.2010, 13:57
Rozumiem, że jak on Ci wjechał w d... to egzamin jest przerywany, ale czy zwrócili Ci pieniądze ? Dawniej już nie pamiętamjak było...
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Stary 29.07.2010, 14:18
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Mistel, ty miałeś już drugi egzamin? W takim krótkim okresie? Czy ja źle zrozumiałem?
Tak, miałem, bo jutro mam operację kolana i mnie terminy goniły.

WiselkaMLP napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem, że jak on Ci wjechał w d... to egzamin jest przerywany, ale czy zwrócili Ci pieniądze ? Dawniej już nie pamiętamjak było...
Nie zwrócili mi pieniędzy. Jak policja załatwiła wszystkie formalności to kontynuowaliśmy jazdę, bo wgniecenie nie było duże. Ale dostałem "-" w kategorii przejazdów przez torowiska

Nie chciałem przerywać, bo jak pisałem wyżej, terminy mnie gonią a ten dzisiejszy załatwiłem fartownie.
Odpowiedz cytując
czolg
Member

Od: 07.2006

Stary 29.07.2010, 15:08
a ja niedawno oblalem na A, tylko mi wstyd na czym oblalem ;/
wiedzialem ze jak gdzies dam du** to wlasnie tam!
na placu na gorce xD
tyle ze zostalem pochwalony przez examinatora za 8 ;D
nie ma co sie teraz tlumaczyc, ale widze ze sie uczylem jezdzic na jakims zlomie co w ogole inaczej chodzi niz ten moto na examinie - a gorki w ogole nie cwiczylem bo instruktor nie mial.
12 sierpnia poprawka. a jakbym wyjechal tylko na miasto to jestem pewien ze bym zda lbo rase na pamiec znalem i wszystko obcykane mialem.
co mi moga zrobic [policja] jak mnie zlapia za jazde motocyklem bez prawka na A ? mam na B.
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Stary 13.08.2010, 10:52
Ufff...drugie podejście udane!! Tylko jedno pytanie mam. Gdzie i kiedy się wnosi opłatę za wyrobienie prawa jazdy i czy takową w ogole się płaci? Czy powinienem to robić od razu po egzaminie, czy dopiero przy odbiorze?
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Endorfinka
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 13.08.2010, 10:56
Wystarczy przejrzeć temat, a nie zadawać po raz kolejny to samo pytanie.
Odpowiedz cytując
FredzIo
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 13.08.2010, 11:16
czolg napisał(a):Wyświetl post
a ja niedawno oblalem na A, tylko mi wstyd na czym oblalem ;/
wiedzialem ze jak gdzies dam du** to wlasnie tam!
na placu na gorce xD
tyle ze zostalem pochwalony przez examinatora za 8 ;D
nie ma co sie teraz tlumaczyc, ale widze ze sie uczylem jezdzic na jakims zlomie co w ogole inaczej chodzi niz ten moto na examinie - a gorki w ogole nie cwiczylem bo instruktor nie mial.
12 sierpnia poprawka. a jakbym wyjechal tylko na miasto to jestem pewien ze bym zda lbo rase na pamiec znalem i wszystko obcykane mialem.
co mi moga zrobic [policja] jak mnie zlapia za jazde motocyklem bez prawka na A ? mam na B.
Jazda bez uprawnien 500zł.
Bogusław Cupiał napisał(a):
Kochałem Wisłę, kiedy byłem jej kibicem i kocham dzisiaj, bo to jest mój klub..
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów