The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.07.2010, 09:36
Jeszcze w trakcie wyborów były dyskusje na temat podatków.

Usiłowałem wyjaśnić jak znacznie obniżone zostały podatki za czasów PiSu.

Być może ten artykuł będzie nieco bardziej obrazowy:

http://podatki.onet.pl/fiskus-zabral...,1,prasa-detal

Cytat:
W 2009 r. oddaliśmy państwu znacznie mniej pieniędzy niż rok wcześniej, donosi "Rzeczpospolita". Różnica na naszą korzyść wyniosła aż 9,1 mld zł.
Z ankiety przeprowadzonej przez "Rz" w izbach skarbowych na terenie Polski wynika, że zwroty podatku za ubiegły rok przekroczyły 10,63 mld zł, podczas gdy po zakończeniu kampanii podatkowej 2008 r. fiskus oddał Polakom nieco ponad 10,3 mld zł.

O wiele większe różnice zaznaczyły się w dopłatach podatku, których po rozliczeniu PIT musieli dokonać podatnicy. Ogólna kwota dopłat za 2009 r. wyniosła 4,8 mld zł, zaś rok wcześniej była o prawie 1,5 mld zł wyższa.

Zdaniem ekspertów główną przyczyną spadku wpływów z podatku dochodowego od osób fizycznych o 9,1 mld zł było wprowadzenie z początkiem 2009 r. dwóch stawek podatkowych na poziomie 18 i 32 proc. zamiast wcześniejszych 19, 30 i 40 proc.

dla nieco mniej zorientowanych przypomnę - to rząd PiSu wprowadził dwa progi podatkowe
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 09:44.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 22.07.2010, 10:28
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze w trakcie wyborów były dyskusje na temat podatków.

Usiłowałem wyjaśnić jak znacznie obniżone zostały podatki za czasów PiSu.

Być może ten artykuł będzie nieco bardziej obrazowy:

http://podatki.onet.pl/fiskus-zabral...,1,prasa-detal

dla nieco mniej zorientowanych przypomnę - to rząd PiSu wprowadził dwa progi podatkowe

A, że tenże rząd (PIS-U, Samoobrony i LPR) nie uczynił nic, co zmniejszyłoby również wydatki budżetowe, odpowiedź na pytanie skąd dzisiaj taka dziura w budżecie jest jasna.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 22.07.2010, 10:56
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
reforma emerytur pomostowych

przyśpieszenie (i to konkretne) budowy autostrad i dróg ekspresowych

Orliki, Schetynówki, "Radosna Szkoła"

rozdzielenie funkcji ministra sprawiedliwości od prokuratora generalnego

jedno z najlepszych w Europie wykorzystywanie środków z UE

jedno okienko (przy zakładaniu mojej firmy wszystkie sprawy załatwiłem na jednym pietrze przy ulicy Wielickiej), zniesienie niektórych opłat urzędowych - za wpis do ewidencji nie płaci się już w ogole

Partnerstwo Wschodnie, Buzek, Lewandowski - pozytywy w polityce zagranicznej

działania podczas kryzysu (odmienna polityka od innych państw, nie przeczę, że działania PiS w poprzedniej kadencji się do tego nie przyczyniły)

zwiększenie środków na służbę zdrowia

zobacz, ile dróg szybkiego ruchu buduje się teraz, a ile budowało za PiS.

jak nie wiesz, to chętnie ci takie dane przedstawię.
Proszę bardzo
ad1. Kiedy PiS chciał przeprowadzić reformę emerytur zabierając byłym SBkom 7000 miesiecznie PO razem z SLD stało na stanowisku ze prawo nie może działać wstecz. Po czasie okazało sie że jednak może. Ale ok przyjmijmy że budżet na tym zyskał pytanie kto stracił.

ad2. Co znaczy przyspieszenie? Za PiS był plan dociągnąć A4 do granicy przed euro myślisz ze sie uda? ) Plany PiS rozbudowy sieci dróg w porównaniu do tego co teraz jest celem były nieporównywalne. Tam gdzie miały być autostrady nagle w planach pojawiły sie drogi szybkiego ruchu, to twoim zdaniem przyspieszenie? Pewnie tak, może nie drogę szybkiego ruchu, a ścieżkę rowerową niech wybudują będzie jeszcze szybciej )

ad3. Schetynówki i "radosna szkoła" co to jest? )) Ja znam tylko zieloną szkołę jeszcze z czasów Alfreda Miodowicza. Natomiast orliki bardzo pochwalam. Tylko dlaczego nie można z nich bezpłatnie korzystać, a przynajmniej nie za wszystkich, bo nie ma opiekuna ))). A dzieci same na orliku moga sobie krzywde zrobić. Dlatego albo etat dla opiekuna albo kłódka na bramie i z głowy. Faktycznie sukces.

ad4. A kto ci powiedział ze to sukces? Tusk już raz sie wypuścił że nie moze o nic pytać prokuratora generalnego bo on jest niezależny ))) Ręce opadają. Może jak on jest niezależny to jest także bez kontroli? I moze robić co chce. Dalej uważasz że to sukces?

ad5. CO? "jedno z najwyższych w Europie" a co mnie to obchodzi co jest w Europie. Podaj cwaniaczku w procentach środki wykorzystane w stosunku do możliwych do wykorzystania, okaże sie że wykorzystaliśmy może 15% z tego co mogliśmy i to że Portugalia wykorzystała 14% w ogóle mnie nie pociesza, a nazywanie tego sukcesem to jakaś paranoja.

ad6. No faktycznie jedno okienko )) co za sukces. A ile teraz trwa założenie firmy w tym jednym okienku? Bo ja w 2005 w trzech okienkach założyłem w trzy godziny. Wliczając przejazd z Al Powstania Warszawskiego na Wyki do GUSu i zawiezienie papierów do US.

ad7. Jakie partnerstwo wschodnie, gdyby było partnerstwo czarne skrzynki byłyby już w Polsce. Szkoda ze nie napisałeś że zniesiono embargo na mięso ))), a Buzek i Lewandowski ? Buzka popierali wszyscy PiS także natomiast Lewandowski dostał stanowisko z klucza i jak nie on to jakiś inny Polak by je dostał.

ad8. Teraz to już przegiąłeś )) pod koniec 2008 PiS chciał zwiększyć deficyt w budżecie do 30 mld w celu podtrzymania popytu wewnętrznego. PO na to że nie będzie zadłużać państwa, jeszcze nie dawno jakiś kretyn stwierdził że gdyby posłuchano PiS bylibyśmy w sytuacji Grecji ) Tymczasem PO nie chcąc zadłużac państwa nie zwiększyło deficytu przed rokiem budżetowym tylko znowelizowali budżet w połowie roku ). Przyjmujac deficyt nie 30 mld jak chciał PiS tylko 54 mld bo tyle brakowało. Jeżeli to są działania zasługujące na określenia sukces to ja wymiękam.

ad9. A to zwiększenie to więcej niż inflacja? Bo wczoraj słyszałem, że od 2009 NFZ nie zwraca za znieczulenie podczas porodu ))

PO rządzi już trzy lata czyli dłużej niz PiS ze stabilną wiekszością, bez Leppera i Giertycha w koalicji, a sukcesy które wymieniłeś takie jakieś naciągane. Wiem, to wina Kaczyńskiego i jego Veta użytego 19 razy na 190 projektów. No i kryzysu ). To jednak nie przeszkadza umarzać 500 000 000 kary dla J&S, podpisywać niekorzystnych umów z Rosją
do 2034 roku itd. Możesz mi to wyjaśnić.
Hej Nasz TS !!
Sędzia
Senior Member

Stary 22.07.2010, 11:04
zimiok napisał(a):Wyświetl post
A, że tenże rząd (PIS-U, Samoobrony i LPR) nie uczynił nic, co zmniejszyłoby również wydatki budżetowe, odpowiedź na pytanie skąd dzisiaj taka dziura w budżecie jest jasna.
Normalnie "a u was biją Murzynów".

Rząd PiSu przygotowywał budżet zadaniowy, co byłoby bardziej korzystne dla zmniejszenia wydatków niż cięcia.

A tak w ogóle, to dziura budżetowa jest szacowana na 2010 r. na 52,2 mld zł.

Po odjęciu "utraconych podatków" przez rząd PiSu, który nic nie robił, zostaje 43,1 mld zł

A tymczasem za rządów PiSu, gdy budżet konstruowała Gilowska:

w 2005 (wtedy jeszcze PiS opierał się o budżet SLDowski ) 28,36 mld zł
w 2006 (już budżet PiS i przystawek) 25,06 mld zł
w 2007 (PiS) 15,95 mld zł
w 2008 (o ile dobrze pamiętam jeszcze na podstawie budżetu PiS ale ze znacznymi poprawkami PO) 24,35 mld zł.

---

ps. rozdzielenie funkcji prokuratora i min. sprawiedliwości uważam za największy sukces rządów PO (to odnośnie postu powyżej).

To jest obecnie jedna z nielicznych rzeczy, które z pewnym optymizmem pozwalają patrzeć na przyszłość kraju - zwłaszcza, że Prokuratorem Generalnym został Seremet.

I wbrew wszystkim głosom w prasie i wśród polityków (także PiS) uważam, że prokuratura, po pewnym zaszokowaniu całą tą katastrofą na początku, obecnie coraz lepiej sobie radzi.

Każdy kto ma choć blade pojęcie, jak w niektórych przypadkach działała prokuratura (niezależnie kto rządził) zdaje sobie sprawę jak potencjalnie duża szansa stoi przed polskim wymiarem sprawiedliwości. Ona może być niewykorzystana, ale to co ostatnio czytam o działaniach prokuratury związanych z katastrofą, oceniam pozytywnie. Co nie znaczny, że do czegokolwiek prokuratura dojdzie, ale to nie jest warunek uznania, że prokuratura w sprawie działa dobrze.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 11:11.
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 22.07.2010, 11:07
Drozd napisał(a):Wyświetl post

ad2. Co znaczy przyspieszenie? Za PiS był plan dociągnąć A4 do granicy przed euro myślisz ze sie uda? ) Plany PiS rozbudowy sieci dróg w porównaniu do tego co teraz jest celem były nieporównywalne. Tam gdzie miały być autostrady nagle w planach pojawiły sie drogi szybkiego ruchu, to twoim zdaniem przyspieszenie? Pewnie tak, może nie drogę szybkiego ruchu, a ścieżkę rowerową niech wybudują będzie jeszcze szybciej )
aa, mieli plany, szacunek. To byli lepsi.

Przyśpieszenie znaczy jedynie tyle, że za PiS podpisywali rocznie umowy na budowę 150 km dróg, a za PO około 3 razy więcej. A odnośnie A4, to dowiedz się, ile odcinków jest już w budowie.

a, i podaj KONKRETNIE, jakiej to PO nie zbuduje autostrady, którą PiS miało w PLANACH..

ad1. Kiedy PiS chciał przeprowadzić reformę emerytur zabierając byłym SBkom 7000 miesiecznie PO razem z SLD stało na stanowisku ze prawo nie może działać wstecz. Po czasie okazało sie że jednak może. Ale ok przyjmijmy że budżet na tym zyskał pytanie kto stracił.

Czyli PiS był wcześniej za, ale już za reformą PO nie głosował?

ad9. A to zwiększenie to więcej niż inflacja? Bo wczoraj słyszałem, że od 2009 NFZ nie zwraca za znieczulenie podczas porodu ))

ad4. A kto ci powiedział ze to sukces? Tusk już raz sie wypuścił że nie moze o nic pytać prokuratora generalnego bo on jest niezależny ))) Ręce opadają. Może jak on jest niezależny to jest także bez kontroli? I moze robić co chce. Dalej uważasz że to sukces?
każdy ma swoje zdanie. Ja uważam, że prokuratura powinna być niezależna, więc uważam rozdzielenie tych funkcji za sukces.

ad6. No faktycznie jedno okienko )) co za sukces. A ile teraz trwa założenie firmy w tym jednym okienku? Bo ja w 2005 w trzech okienkach założyłem w trzy godziny. Wliczając przejazd z Al Powstania Warszawskiego na Wyki do GUSu i zawiezienie papierów do US.
zależy jak szybko wypełniasz wnioski.

Wpis do ewidencji dostajesz od ręki, Regon w pokoju obok również, stanowisko obok składasz wniosek o NIP i zgloszenie do ZUSU i możesz iść do domu. Jak masz uzupełnione wszystkie dokumenty to się zmieścisz w godzinie. I przypominam, nie płacisz za wpis do ewidencji.

ad7. Jakie partnerstwo wschodnie, gdyby było partnerstwo czarne skrzynki byłyby już w Polsce. Szkoda ze nie napisałeś że zniesiono embargo na mięso ))), a Buzek i Lewandowski ? Buzka popierali wszyscy PiS także natomiast Lewandowski dostał stanowisko z klucza i jak nie on to jakiś inny Polak by je dostał.
stanowisko Lewandowskiego wcale nie było takie pewne. Tak ważne stanowisko w rękach Polaka nie było większym państwom na ręke.

ad3. Schetynówki i "radosna szkoła" co to jest? )) Ja znam tylko zieloną szkołę jeszcze z czasów Alfreda Miodowicza. Natomiast orliki bardzo pochwalam. Tylko dlaczego nie można z nich bezpłatnie korzystać, a przynajmniej nie za wszystkich, bo nie ma opiekuna ))). A dzieci same na orliku moga sobie krzywde zrobić. Dlatego albo etat dla opiekuna albo kłódka na bramie i z głowy. Faktycznie sukces.
Schetynówki i program Radosna Szkoła - znajdź w necie. Krok na pewno w dobrym kierunku.

ad8. Teraz to już przegiąłeś )) pod koniec 2008 PiS chciał zwiększyć deficyt w budżecie do 30 mld w celu podtrzymania popytu wewnętrznego. PO na to że nie będzie zadłużać państwa, jeszcze nie dawno jakiś kretyn stwierdził że gdyby posłuchano PiS bylibyśmy w sytuacji Grecji ) Tymczasem PO nie chcąc zadłużac państwa nie zwiększyło deficytu przed rokiem budżetowym tylko znowelizowali budżet w połowie roku ). Przyjmujac deficyt nie 30 mld jak chciał PiS tylko 54 mld bo tyle brakowało. Jeżeli to są działania zasługujące na określenia sukces to ja wymiękam.

.
Wiem, "Zielona Wyspa" to zasługa tylko i wyłącznie PiS.

ad5. CO? "jedno z najwyższych w Europie" a co mnie to obchodzi co jest w Europie. Podaj cwaniaczku w procentach środki wykorzystane w stosunku do możliwych do wykorzystania, okaże sie że wykorzystaliśmy może 15% z tego co mogliśmy i to że Portugalia wykorzystała 14% w ogóle mnie nie pociesza, a nazywanie tego sukcesem to jakaś paranoja.

W latach 2007 - 2013 Polska ma do wydania – 67 mld euro (ok. 280 mld zł). Dotychczas rozdysponowano 38 proc. alokacji. Przy takim tempie dziedzinach pieniądze na unijne konkursy wyczerpią się już w 2011 r. Ubiegłoroczny plan wydatkowania funduszy unijnych został zrealizowany w 101 proc. Z zaplanowanych w 2009 r. 16,8 mld zł, z Komisji Europejskiej przekazano 16,9 mld zł.

przy okazji pochwal się osiągnięciami rządu PiS.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 22.07.2010 o godz. 17:43.
zimiok
Senior Member

Stary 22.07.2010, 11:13
Przedstaw mi choć jedną ustawę, którą przygotował rząd Marcinkiewicza, a później Kaczyńskiego, które prowadzą do oszczędności budżetowych.

Gilowska tworzyła budżet w czasach gospodarczego boomu w gospodarce światowej, kiedy wpływy są znacznie większe niż te z jakimi mamy do czynienia w przypadku światowego kryzysu (VAT, cit, etc.). Kaczyński miał szansę stworzyć budżet zrównoważony, którą przykładnie poprzez swój socjalizm zaprzepaścił.

Zadaj sobie jeszcze pytanie, jak wyglądałaby dzisiaj sytuacja budżetu, gdyby w życie wprowadzone zostały propozycje wychodzenia z kryzysu proponowane przez PiS/
Sędzia
Senior Member

Stary 22.07.2010, 11:19
Zadaj sobie jeszcze pytanie, jak wyglądałaby dzisiaj sytuacja budżetu, gdyby w życie wprowadzone zostały propozycje wychodzenia z kryzysu proponowane przez PiS/
Właśnie się zastanawiam, bo w USA Obama robił to co chciał zrobić PiS, a w Europie tego nie robiono lub robiono na znacznie mniejszą skalę.

I co ciekawe, to w Europie Grecja niemal bankrutuje, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania i inne kraje tną co się da na potęgę. Wygląda na to, że w USA sytuacja jest w miarę stabilna, czego nie da się powiedzieć o Europie.

Więc szczerze mówiąc - nie wiem.

Wiem, że gdy Reagan walczył z kryzysem to zwiększał wydatki, a nie je zmniejszał, czyli robił to, co chciał robić PiS.

I to Reagan jest jednym z najbardziej znanych symboli dobrze prowadzonej polityki finansowej państwa.

ps. ustawa to nie jedyny środek prowadzący do oszczędności, podtrzymuję twierdzenie, że działania Gilowskiej w celu konsolidacji finansów państwa były o wiele bardziej potrzebne i skuteczne (włączenie środków unijnych do budżetu i prace nad budżetem zadaniowym).

Nie zapominaj, że PiS rządził tylko dwa lata, to nie jest okres, w którym można spełnić wszystkie (albo znaczną część) swoich obietnic wyborczych.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 11:27.
leksus
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 22.07.2010, 11:26
Reagan ciął wydatki to raz. A finansowa sytuacja wielu stanów USA ciągle jest tragiczna i stoją na granicy bankructwa. Nie mówi się u nas w mediach o tym, bo bliżej nam do Grecji niż do Kalifornii, a poza tym wielu Polakom trudno zrozumieć strukturę USA i nie orientują się jak samodzielne są poszczególne stany.
Sędzia
Senior Member

Stary 22.07.2010, 11:31
leksus napisał(a):Wyświetl post
Reagan ciął wydatki to raz.
Bzdura. Już o tym pisałem w trakcie ostatnich wyborów.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Reaganomika

"Reaganomika była zatem połączeniem koncepcji podażowych i monetarystycznych.

Teoria ta mówiła, że główne źródła trudności gospodarczych leżą po stronie podaży. Dążyła ona do prywatyzacji sektora publicznego, decentralizacji, hamowania rosnącej inflacji oraz, jak już wspomniano, ograniczania podatków, co z jednej strony zmniejszyło wpływy do budżetu państwa, ale również pobudziło prywatne inwestycje. Wysokie wydatki na cele militarne spowodowały znaczny wzrost deficytu budżetowego, ale także wyraźnie pobudzały popyt. ."

Cytat:
A finansowa sytuacja wielu stanów USA ciągle jest tragiczna i stoją na granicy bankructwa. Nie mówi się u nas w mediach o tym, bo bliżej nam do Grecji niż do Kalifornii, a poza tym wielu Polakom trudno zrozumieć strukturę USA i nie orientują się jak samodzielne są poszczególne stany.
Jasne, ale mimo wszystko, mam wrażenie, że kryzys z USA przeniósł się do Europy i tutaj jest mu lepiej.

Nie chodzi mi o to, by się wykłócać, tylko twierdzenie, że pomysł PiS to druga Grecja to ogromne nadużycie. Jeszcze nie wiadomo, który sposób na wyjście z kryzysu okaże się lepszy.
leksus
Junior Member

Stary 22.07.2010, 11:43
Bzdura. Już o tym pisałem w trakcie ostatnich wyborów.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Reaganomika

"Reaganomika była zatem połączeniem koncepcji podażowych i monetarystycznych.

Teoria ta mówiła, że główne źródła trudności gospodarczych leżą po stronie podaży. Dążyła ona do prywatyzacji sektora publicznego, decentralizacji, hamowania rosnącej inflacji oraz, jak już wspomniano, ograniczania podatków, co z jednej strony zmniejszyło wpływy do budżetu państwa, ale również pobudziło prywatne inwestycje. Wysokie wydatki na cele militarne spowodowały znaczny wzrost deficytu budżetowego, ale także wyraźnie pobudzały popyt. ."
Ok, jak ma być dla ciebie autorytetem polska wiki, to gratuluję. Jak już chcesz z jakiejś korzystać to radzę http://en.wikipedia.org/wiki/Reaganomics Kompletnie odwrotne od tego co serwuje Obama. Zresztą przecież Reagan dlatego był (i jest) krytykowany przez lewicę w USA że ciął wydatki na socjal, kulturę i okolice.

Nie chodzi mi o to, by się wykłócać, tylko twierdzenie, że pomysł PiS to druga Grecja to ogromne nadużycie. Jeszcze nie wiadomo, który sposób na wyjście z kryzysu okaże się lepszy.
Lepszy zależy dla kogo. Moim zdaniem bardzo dobrze wyszliśmy na tym, że inne kraje zainwestowały i pobudzały swoją gospodarkę, a my siedzieliśmy spokojnie. Trochę taka taktyka na sępa, ale w sumie w naszej historii (również ekonomicznej) tyle razy to z nas korzystano, że raz możemy my wyjść na plus.

A kryzys w Stanach przycichł, ale nie zniknął. Banki nie upadają spektakularnie, więc jest spokojniej w mediach, ale zadłużanie się USA w końcu doprowadzi do fatalnych skutków.
zimiok
Senior Member

Stary 22.07.2010, 11:48

Jasne, ale mimo wszystko, mam wrażenie, że kryzys z USA przeniósł się do Europy i tutaj jest mu lepiej.

Podałeś przykłady krajów, które jeszcze przed kryzysem światowym były w fatalnej sytuacji gospodarczej.

Popatrz na kraje bałtyckie, np. Łotwę, gdzie dzięki zaciskaniu pasa w pierwszym kwartale 2010 roku gospodarka zanotowała 0,3 proc. wzrostu. w porównaniu z minus 8 proc. w roku 2009.
Sędzia
Senior Member

Stary 22.07.2010, 11:53
Ok, jak ma być dla ciebie autorytetem polska wiki, to gratuluję.
Chyba nie powinno Ci to przeszkadzać, skoro (jak zgaduję) głosowałeś na gajowego.

Cytat:
Jak już chcesz z jakiejś korzystać to radzę http://en.wikipedia.org/wiki/Reaganomics Kompletnie odwrotne od tego co serwuje Obama.
Ależ proszę bardzo.

"Reagan very significantly increased public expenditure, primarily the Department of Defense, which rose (in constant 2000 dollars) from $267.1 billion in 1980 (4.9% of GDP and 22.7% of public expenditure) to $393.1 billion in 1988 (5.8% of GDP and 27.3% of public expenditure);"

Cytat:
Zresztą przecież Reagan dlatego był (i jest) krytykowany przez lewicę w USA że ciął wydatki na socjal, kulturę i okolice.
W tym nie ma sprzeczności - Reagan ciął wydatki, które są zwykłym przejadaniem, a zwiększał te, które dają kopa przemysłowi.

Cytat:
Lepszy zależy dla kogo. Moim zdaniem bardzo dobrze wyszliśmy na tym, że inne kraje zainwestowały i pobudzały swoją gospodarkę, a my siedzieliśmy spokojnie. Trochę taka taktyka na sępa, ale w sumie w naszej historii (również ekonomicznej) tyle razy to z nas korzystano, że raz możemy my wyjść na plus.
Być może, ale zbyt wcześnie na to, by stawiać tezy kto zyskał a kto stracił i co można było zrobić, a co dobrze że nie zrobiono. Dlatego uważam, że straszenie Grecją, w sytuacji gdy PiS proponował znany i skuteczny sposób na wychodzenie z kryzysu jest zwyczajną manipulacją.

Cytat:
A kryzys w Stanach przycichł, ale nie zniknął. Banki nie upadają spektakularnie, więc jest spokojniej w mediach, ale zadłużanie się USA w końcu doprowadzi do fatalnych skutków.
Pożyjemy, zobaczymy.

Jest takie powiedzenie - jak jesteś winny bankowi milion, to masz problem. Jak jesteś winny miliard, to bank ma problem. I tak jest z USA, bo to nie USA mają problem, tylko reszta świata.

Popatrz na kraje bałtyckie, np. Łotwę, gdzie dzięki zaciskaniu pasa w pierwszym kwartale 2010 roku gospodarka zanotowała 0,3 proc. wzrostu. w porównaniu z minus 8 proc. w roku 2009.
Ależ krajów bałtyckich do niczego nie da się porównywać, bo to zupełnie inna skala.

Zresztą, jeśli mówimy o PKB i wzroście jako wyznaczniku jakie działania antykryzysowe są skuteczne, to jeśli chodzi o USA, to wykres chyba nie pozostawia złudzeń.

Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 11:59.
Siwy_89
Senior Member

Stary 22.07.2010, 11:57

Być może, ale zbyt wcześnie na to, by stawiać tezy kto zyskał a kto stracił i co można było zrobić, a co dobrze że nie zrobiono. Dlatego uważam, że straszenie Grecją, w sytuacji gdy PiS proponował znany i skuteczny sposób na wychodzenie z kryzysu jest zwyczajną manipulacją.

straszenie Grecją jest niepotrzebne, ale chyba nie twierdzisz, że rząd w czasie kryzysu obrał złą taktykę?
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 22.07.2010, 12:05
I co ciekawe, to w Europie Grecja niemal bankrutuje, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania i inne kraje tną co się da na potęgę. Wygląda na to, że w USA sytuacja jest w miarę stabilna, czego nie da się powiedzieć o Europie.

Warto dodać że PKB Kaliforni wielokrotnie przekracza PKB Grecji...

A tutaj krótka informacja o tej świetnej kondycji USA http://forsal.pl/artykuly/433282,dlu...swiatowej.html

A tak całkiem na marginesie... To co jest w stanie udźwignąć gospodarka amerykańska niekoniecznie musi być zjadliwe dla polskiej, co jest chyba zrozumiałe.

Zastosowanie Reganomiki, jak piszesz, pójście drogą nakreśloną przez PiS, a więc podnoszenia wydatów i inwestycji publicznych na początku roku skończyłoby się przekroczeniem konstytucyjnego progu mówiącego o 60% długu publicznego w stosunku do PKB. Nastąpiła by konieczność stworzenia zrównoważonego budżetu, a skutkiem tego byłaby nieunikniona recesja, bunty społeczne - dokładnie to samo, co w Grecji...

A jak już tak się spieramy na gospodarcze zasługi rządu PiS to może ktoś przytoczy jakie to "zasługi" miał owy rząd, jeśli chodzi o prywatyzację, które to "zasługi" również przyczyniły się do tego, że nasz dług jest jaki jest.

I jeszcze jedna sprawa. Sędzio przytopczone przez Ciebie nieco wyżej wysokości deficytu w kolejnych latach to demagogia i populizm w czystej postaci. Myślę, że wiesz dobrze dlaczego tak piszę.
Sędzia
Senior Member

Stary 22.07.2010, 12:10
straszenie Grecją jest niepotrzebne, ale chyba nie twierdzisz, że rząd w czasie kryzysu obrał złą taktykę?
Do takich twierdzeń (i odwrotnych, że to taktyka słuszna) chyba nam wszystkim na forum brakuje odpowiedniej wiedzy, nie sądzisz?

Ja twierdzę jedynie, że trudno na obecnym etapie dokonywać jakichkolwiek ocen, zwłaszcza amatorom, ale i fachowcom, bo wszystko może za miesiąc szlag trafić.

Może się okazać, że USA wyjdą najlepiej, a cała Europa wraz z Polską długo się po kryzysie nie podniesie.
Sędzia
Senior Member

Stary 22.07.2010, 12:16
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Zastosowanie Reganomiki, jak piszesz, pójście drogą nakreśloną przez PiS, a więc podnoszenia wydatów i inwestycji publicznych na początku roku skończyłoby się przekroczeniem konstytucyjnego progu mówiącego o 60% długu publicznego w stosunku do PKB. Nastąpiła by konieczność stworzenia zrównoważonego budżetu, a skutkiem tego byłaby nieunikniona recesja, bunty społeczne - dokładnie to samo, co w Grecji...
Mogłoby też doprowadzić do wprowadzenie odpowiednich reform ustrojowych, w szczególności reformy całego systemu ubezpieczeń społecznych i służby zdrowia. Mam nadzieję, że dożyję czasów, że "zrównoważony" budżet będzie rzeczą oczywistą na całym świecie.

Cytat:
A jak już tak się spieramy na gospodarcze zasługi rządu PiS to może ktoś przytoczy jakie to "zasługi" miał owy rząd, jeśli chodzi o prywatyzację, które to "zasługi" również przyczyniły się do tego, że nasz dług jest jaki jest.
Przez prywatyzację rozumiesz wyprzedawanie wszystkiego co mamy, byle mieć na bieżące wydatki?

Teraz się okazuje, że mamy energetykę też prywatyzować. A już są tacy (np. Bielecki) co zaczynają się wycofywać z prywatyzacji (banków).

Cytat:
I jeszcze jedna sprawa. Sędzio przytopczone przez Ciebie nieco wyżej wysokości deficytu w kolejnych latach to demagogia i populizm w czystej postaci. Myślę, że wiesz dobrze dlaczego tak piszę.
To jedynie odpowiedź na wcześniejszy post zimioka o Łotwie.
leksus
Junior Member

Stary 22.07.2010, 12:17
Chyba nie powinno Ci to przeszkadzać, skoro (jak zgaduję) głosowałeś na gajowego.
Daj spokój, to była żenada z jego strony. Facepalm wtedy zaliczyłem, polska wiki jest dla mnie zupełnie niewiarygodna. Ale oczywiście głosowałem na niego, bo bardziej odpowiadał mi od kontrkandydatów, a na ideały w polityce dawno przestałem liczyć.

Reagan podkręcał wydatki na zbrojenia, ze względów politycznych (Zimna Wojna) - gdzie indziej obcinał + redukował znacząco podatki.

Pogubiłem się, chodzi Ci o zwiększenie wydatków z tym skutecznym i znanym sposobem?
Siwy_89
Senior Member

Stary 22.07.2010, 12:21
Do takich twierdzeń (i odwrotnych, że to taktyka słuszna) chyba nam wszystkim na forum brakuje odpowiedniej wiedzy, nie sądzisz?

Ja twierdzę jedynie, że trudno na obecnym etapie dokonywać jakichkolwiek ocen, zwłaszcza amatorom, ale i fachowcom, bo wszystko może za miesiąc szlag trafić.
masz rację. wiedzy odpowiedniej nie mamy, ale poki co, wszystko wskazuje na to, że Polska zniosła kryzys najlepiej.

A mieliśmy zupełnie inny pomysł na wychodzenie z kryzysu niż inne państwa, pompujące w gospodarkę miliardy...
Sędzia
Senior Member

Stary 22.07.2010, 12:28
Pogubiłem się, chodzi Ci o zwiększenie wydatków z tym skutecznym i znanym sposobem?
Tak.

A ja bym akurat tą wpadką Komorowskiego specjalnie się nie przejmował, inne były zdecydowanie gorsze.

Zresztą, wikipedia jest przyszłością, czy nam się to podoba, czy nie.

A co do tego, z jakich względów, to nie ma to znaczenia - ważny jest fakt zwiększania wydatków. Zresztą z samym twierdzeniem się również nie zgodzę.

masz rację. wiedzy odpowiedniej nie mamy, ale poki co, wszystko wskazuje na to, że Polska zniosła kryzys najlepiej.
Kryzys się jeszcze nie skończył, a niektórzy twierdzą, że ten prawdziwy dopiero się zacznie. Nie mówmy więc hop.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 12:33.
DysoN
Senior Member

Stary 22.07.2010, 12:29
Zastosowanie Reganomiki, jak piszesz, pójście drogą nakreśloną przez PiS, a więc podnoszenia wydatów i inwestycji publicznych na początku roku skończyłoby się przekroczeniem konstytucyjnego progu mówiącego o 60% długu publicznego w stosunku do PKB.
Ja sie juz od conajmniej paru lat nie moge doczekac az przekroczymy to magiczne 60% i wreszcie bedzie szokowy (dla budzetowki) budzet bez deficytu. Wiadmo ze inwestycje by najpierw polecialy ale nie ma latwych rozwiazan w takiej sytuacji. Za taki KRUS by sie wreszcie musieli wziasc i rozne przywileje przedemerytalne, szczegolnie mundurowe, oraz renty.
Problem w tym ze kolejne ekipy zmieniaja metodyke obliczania aktualnego zadluzenia i zamaiataja czesc dlugow pod dywan, co nie jest ujmowane w statystykach.
DysoN
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 22.07.2010, 12:30
Mogłoby też doprowadzić do wprowadzenie odpowiednich reform ustrojowych, w szczególności reformy całego systemu ubezpieczeń społecznych i służby zdrowia. Mam nadzieję, że dożyję czasów, że "zrównoważony" budżet będzie rzeczą oczywistą na całym świecie.
Najlepszą okazaja do zrównoważonego budżetu były rządu Kaczyńskiego. Ale oczywiście wolał pójść w stronę rozdawnictwa, a nie w stronę przyszłościowych działań.

W ogóle stwierdzenia, że przekroczenie progu 60% byłoby świetna okazją do reform brzmi kompletnie niedorzecznie.

Rozumiem, że nie dostrzegasz faktu, że wprowadziłoby to nas w wieloletnię recesję? Te reformy należy przeprowadzić w ciągu najbliższego roku, dwóch. Ja tego oczekuję od rządu i spokojnie czekam, czy zaczną to realizować. Byłoby to niewątpliwie jedno z największych osiągnięć wszelkich rządów od 89 roku. Pierwszy krok, już dość dawno temu wykonany, to pomostówki (może masz jakiś argument, którym uzasadnisz, w jaki sposób działania PiS blokujące tamtą reformę były korzystne) teraz pora na kolejne.

Cytat:
Przez prywatyzację rozumiesz wyprzedawanie wszystkiego co mamy, byle mieć na bieżące wydatki?

Teraz się okazuje, że mamy energetykę też prywatyzować. A już są tacy (np. Bielecki) co zaczynają się wycofywać z prywatyzacji (banków).
Przez prywatyzację rozumiem naturalne dążenie do uzdrawiania firm państwowych. Zwiększanie ich efektywności, a co za tym idzie także zwiększanie konkurencyjności tych firm i cąłej gospodarki. Nie wymagam od rządu PiS, żeby prywatyzował na potęge, jak to ma miejsce teraz, ale praktycznie całkowite zaprzestanie tego procesu wydatnie przyczyniło się do niepotrzebnego wzrostu naszego długu publicznego, a co za tym idzie także corocznych kosztów jego obsługi. Przy okazji zaprzepaszczono także w praktyce ostatnią szansę na prywatyzację stoczni, co teraz zrzucane jest na Platformę.
Sędzia
Senior Member

Stary 22.07.2010, 12:42
Najlepszą okazaja do zrównoważonego budżetu były rządu Kaczyńskiego. Ale oczywiście wolał pójść w stronę rozdawnictwa, a nie w stronę przyszłościowych działań.
Podawałem powyżej deficyt budżetowy za czasów JK, który zdecydowanie się zmniejszył w porównaniu do poprzednich rządów.

O jakim rozdawnictwie piszesz? Obniżanie podatków to nie rozdawnictwo.

Cytat:
W ogóle stwierdzenia, że przekroczenie progu 60% byłoby świetna okazją do reform brzmi kompletnie niedorzecznie.
Jak widać po poście powyżej - nie tylko dla mnie wcale tak nie brzmi.

Co do pomostówek - bez dyskusji, to trzeba było zrobić. Plus dla PO.

A w sprawie prywatyzacji mam tyle do powiedzenia, że lepiej czasem mieć gorzej zarządzane, ale państwowe, niż lepiej zarządzane, ale w istocie kontrolowane przez obce państwo. Dotyczy to przede wszystkim banków, energetyki i zbrojeniówki, w pewnym zakresie także transportu.

Co innego, gdyby prywatyzację ograniczyć wyłącznie do polskiego kapitału wraz ze szczególnymi uprawnieniami SP.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 12:45.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 22.07.2010, 12:55
Czytając tą dyskusję muszę zgodzić się ze stwierdzeniem Friedmana, że "to co sprawia, że jest ona [ekonomia] najbardziej fascynującą nauką jest to, że jej fundamentalne zasady są tak proste, że każdy jest w stanie je zrozumieć, jednak niewielu je rozumie."

Sam do końca "jej" nie pojmuję, tak samo jak nie pojmują jej wielcy myśliciele i ekonomiści tego świata, bo to trochę jak wróżenie z fusów. Dlatego też formułowanie kategorycznych wniosków i jedynie słusznych prawd jest dla mnie bezcelowe. Tak naprawdę do końca nie wiemy co by się stało gdyby rządził w ostatnich latach PiS i rozpocząłby kampanię pt. "wpompowanie miliardów złotych w pobudzenie gospodarki". Szansa na to że przychody do budżetu ze sztucznie nakręconego popytu wewnętrznego i inwestycji nie zrekompensowałyby w całości poniesionych wydatków i konieczne byłoby zamrożenie stałych wydatków tj. waloryzcji rent i emerytur, płac w budżetówce czy innych świadczenia dla obywateli. Działania PO, czyli brak jakichkolwiek działań daje szansę że w następnych latach prześliźniemy się suchą stopą przez ten podmokły grunt i co najwyżej będziemy mieli spory deficyt i dług publiczny podobny do tego u Gierka.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 22.07.2010 o godz. 12:57.
zimiok
Senior Member

Stary 22.07.2010, 13:05
Ależ krajów bałtyckich do niczego nie da się porównywać, bo to zupełnie inna skala.
Idąc Twoim tokiem myślenia, jaki sens jest w porównywaniu Polski z USA. Różnica w skali jeszcze większa niż w przypadku krajów bałtyckich

O jakim rozdawnictwie piszesz? Obniżanie podatków to nie rozdawnictwo.

A jak nazwiesz przedłużanie przywilejów emerytalnych?
Ostatnio edytowane przez zimiok : 22.07.2010 o godz. 13:07.
Sędzia
Senior Member

Stary 22.07.2010, 13:17
Idąc Twoim tokiem myślenia, jaki sens jest w porównywaniu Polski z USA. Różnica w skali jeszcze większa niż w przypadku krajów bałtyckich
Ok, ale mimo wszystko otrzymałeś porównanie w zakresie pkb Łotwy i USA, choć podtrzymuję moje twierdzenie.

Cytat:
A jak nazwiesz przedłużanie przywilejów emerytalnych?
Ale to chyba jednak nieco za mało, żeby twierdzić, że PiS to jedno wielkie rozdawnictwo, a PO to odpowiedzialna polityka finansowa, nie sądzisz?
zimiok
Senior Member

Stary 22.07.2010, 13:31
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
Polska przeprowadza pseudoprywatyzacje i chce znacjonalizować bank

kto to powiedział? PiS? oszołom?
nie!
to Leszek Balcerowicz

http://biznes.onet.pl/polska-przepro...0,1,news-detal
No i ma chłop rację. Przykład do czego prowadzi "własność" państwowa: http://wiadomosci.dziennik.pl/polity...lnieniach.html
zimiok
Senior Member

Stary 22.07.2010, 13:51
Nie widzę takiej możliwości. Prędzej czy później i tak dobiorą się do zarządzania. Rodzina i koledzy muszą w końcu gdzieś pracować.

A propos prywatyzacji w czasach PiS: http://www.for.org.pl/pl/raporty-FOR/1/111
emj10
Senior Member

Stary 22.07.2010, 13:59
FOR jednak nie był nigdy proPiSowski, więc ciężko tu o obiektywność

Ja osobiście jestem zdania, że państwowe spółki są w stanie efektywnie działać jeśli organ nadzorczy nie będzie ściśle związany z danym ministrem, a zarządzający spółką będą wybierani w ramach otwartego konkursu z grona doświadczonych menadżerów. Większym problemem takich spółek jak KGHM, czy PGNiG jest kolesiostwo i nepotyzm przez które te spółki państwowe są zawłaszczone przez ściśle określoną grupę wzajemnej adoracji.
emj10
Senior Member

Stary 22.07.2010, 18:45
Apartamenty w centrum Warszawy droższe od tych z Berlina i Wiednia. Gonimy zachód
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 23.07.2010, 08:08
Siara i wszystko jasne

http://www.niezalezna.pl/article/sho.../articlePage/2

Ciekawy wywiad z byłym posłem, warto się zapoznać !!

Cytat:
Artysta-nonkonformista to w kraju nad Wisłą wymierający gatunek.
Zastąpił go artysta, który co prawda popiera całym sercem, ale nie zna nawet imienia nowego prezydenta. Zresztą im najbardziej potrzebna jest fura, komóra i dyskoteka między planem filmowym albo sceną.
I przy szklance czegoś mocniejszego zaśmiewają się z dowcipów Palikota. Ma pan jakiś pomysł na niego?
Nie wiem, kto to jest. Uciekł, gdy zobaczył mnie przed debatą telewizyjną Kaczyński–Komorowski. A szkoda, bo go szukaliśmy. Swoje zdanie mam, ale byłem ciekaw, kto to jest z bliska. Pewnie człowiek szkolony. Kiedyś pan Superczyński rozpoznał się na zdjęciu zamiast Wachowskiego. Teraz jest „Janusz, to ty?”. Ale to wciąż ta sama bajka, ci sami przebierańcy, to samo powiedziane i wyseplenione. No i ta sama kasa… Nie oszukujmy się polskie rozdanie nie jest żadnym fuksem. Od początku było wiadomo, kto ma mieć hurtownię piwa czy wina, kto hurtownię papierosów, a kto pałac. I z tego rozdania ten pan się wziął. W Lublinie już go znają i się wstydzą.

Jako, że sobie dyskutujemy o długu publicznym od jakiegoś już czasu pojawia się szansa(niezależnie od barw partyjnych ) coś w tym temacie zrobić.
Podpisz petycję o zakaz zadłużania państwa

http:// www.dlug.koliber.org/

To może być prawdziwy test dla polityków. Albo są poważni albo tylko się "pięknie różnią" w ramch kilku partii parlamentarnych.
Ostatnio edytowane przez cpc : 23.07.2010 o godz. 08:51.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów