|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jeszcze w trakcie wyborów były dyskusje na temat podatków.
Usiłowałem wyjaśnić jak znacznie obniżone zostały podatki za czasów PiSu. Być może ten artykuł będzie nieco bardziej obrazowy: http://podatki.onet.pl/fiskus-zabral...,1,prasa-detal Cytat:
dla nieco mniej zorientowanych przypomnę - to rząd PiSu wprowadził dwa progi podatkowe
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 09:44.
![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
A, że tenże rząd (PIS-U, Samoobrony i LPR) nie uczynił nic, co zmniejszyłoby również wydatki budżetowe, odpowiedź na pytanie skąd dzisiaj taka dziura w budżecie jest jasna. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
ad1. Kiedy PiS chciał przeprowadzić reformę emerytur zabierając byłym SBkom 7000 miesiecznie PO razem z SLD stało na stanowisku ze prawo nie może działać wstecz. Po czasie okazało sie że jednak może. Ale ok przyjmijmy że budżet na tym zyskał pytanie kto stracił. ad2. Co znaczy przyspieszenie? Za PiS był plan dociągnąć A4 do granicy przed euro myślisz ze sie uda? ) Plany PiS rozbudowy sieci dróg w porównaniu do tego co teraz jest celem były nieporównywalne. Tam gdzie miały być autostrady nagle w planach pojawiły sie drogi szybkiego ruchu, to twoim zdaniem przyspieszenie? Pewnie tak, może nie drogę szybkiego ruchu, a ścieżkę rowerową niech wybudują będzie jeszcze szybciej )ad3. Schetynówki i "radosna szkoła" co to jest? )) Ja znam tylko zieloną szkołę jeszcze z czasów Alfreda Miodowicza. Natomiast orliki bardzo pochwalam. Tylko dlaczego nie można z nich bezpłatnie korzystać, a przynajmniej nie za wszystkich, bo nie ma opiekuna ))). A dzieci same na orliku moga sobie krzywde zrobić. Dlatego albo etat dla opiekuna albo kłódka na bramie i z głowy. Faktycznie sukces.ad4. A kto ci powiedział ze to sukces? Tusk już raz sie wypuścił że nie moze o nic pytać prokuratora generalnego bo on jest niezależny ))) Ręce opadają. Może jak on jest niezależny to jest także bez kontroli? I moze robić co chce. Dalej uważasz że to sukces?ad5. CO? "jedno z najwyższych w Europie" a co mnie to obchodzi co jest w Europie. Podaj cwaniaczku w procentach środki wykorzystane w stosunku do możliwych do wykorzystania, okaże sie że wykorzystaliśmy może 15% z tego co mogliśmy i to że Portugalia wykorzystała 14% w ogóle mnie nie pociesza, a nazywanie tego sukcesem to jakaś paranoja. ad6. No faktycznie jedno okienko )) co za sukces. A ile teraz trwa założenie firmy w tym jednym okienku? Bo ja w 2005 w trzech okienkach założyłem w trzy godziny. Wliczając przejazd z Al Powstania Warszawskiego na Wyki do GUSu i zawiezienie papierów do US. ad7. Jakie partnerstwo wschodnie, gdyby było partnerstwo czarne skrzynki byłyby już w Polsce. Szkoda ze nie napisałeś że zniesiono embargo na mięso ))), a Buzek i Lewandowski ? Buzka popierali wszyscy PiS także natomiast Lewandowski dostał stanowisko z klucza i jak nie on to jakiś inny Polak by je dostał.ad8. Teraz to już przegiąłeś )) pod koniec 2008 PiS chciał zwiększyć deficyt w budżecie do 30 mld w celu podtrzymania popytu wewnętrznego. PO na to że nie będzie zadłużać państwa, jeszcze nie dawno jakiś kretyn stwierdził że gdyby posłuchano PiS bylibyśmy w sytuacji Grecji ) Tymczasem PO nie chcąc zadłużac państwa nie zwiększyło deficytu przed rokiem budżetowym tylko znowelizowali budżet w połowie roku ). Przyjmujac deficyt nie 30 mld jak chciał PiS tylko 54 mld bo tyle brakowało. Jeżeli to są działania zasługujące na określenia sukces to ja wymiękam.ad9. A to zwiększenie to więcej niż inflacja? Bo wczoraj słyszałem, że od 2009 NFZ nie zwraca za znieczulenie podczas porodu ))PO rządzi już trzy lata czyli dłużej niz PiS ze stabilną wiekszością, bez Leppera i Giertycha w koalicji, a sukcesy które wymieniłeś takie jakieś naciągane. Wiem, to wina Kaczyńskiego i jego Veta użytego 19 razy na 190 projektów. No i kryzysu ). To jednak nie przeszkadza umarzać 500 000 000 kary dla J&S, podpisywać niekorzystnych umów z Rosją do 2034 roku itd. Możesz mi to wyjaśnić. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Rząd PiSu przygotowywał budżet zadaniowy, co byłoby bardziej korzystne dla zmniejszenia wydatków niż cięcia. A tak w ogóle, to dziura budżetowa jest szacowana na 2010 r. na 52,2 mld zł. Po odjęciu "utraconych podatków" przez rząd PiSu, który nic nie robił, zostaje 43,1 mld zł A tymczasem za rządów PiSu, gdy budżet konstruowała Gilowska: w 2005 (wtedy jeszcze PiS opierał się o budżet SLDowski ) 28,36 mld zł w 2006 (już budżet PiS i przystawek) 25,06 mld zł w 2007 (PiS) 15,95 mld zł w 2008 (o ile dobrze pamiętam jeszcze na podstawie budżetu PiS ale ze znacznymi poprawkami PO) 24,35 mld zł. --- ps. rozdzielenie funkcji prokuratora i min. sprawiedliwości uważam za największy sukces rządów PO (to odnośnie postu powyżej). To jest obecnie jedna z nielicznych rzeczy, które z pewnym optymizmem pozwalają patrzeć na przyszłość kraju - zwłaszcza, że Prokuratorem Generalnym został Seremet. I wbrew wszystkim głosom w prasie i wśród polityków (także PiS) uważam, że prokuratura, po pewnym zaszokowaniu całą tą katastrofą na początku, obecnie coraz lepiej sobie radzi. Każdy kto ma choć blade pojęcie, jak w niektórych przypadkach działała prokuratura (niezależnie kto rządził) zdaje sobie sprawę jak potencjalnie duża szansa stoi przed polskim wymiarem sprawiedliwości. Ona może być niewykorzystana, ale to co ostatnio czytam o działaniach prokuratury związanych z katastrofą, oceniam pozytywnie. Co nie znaczny, że do czegokolwiek prokuratura dojdzie, ale to nie jest warunek uznania, że prokuratura w sprawie działa dobrze.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 11:11.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
||||||||
Przyśpieszenie znaczy jedynie tyle, że za PiS podpisywali rocznie umowy na budowę 150 km dróg, a za PO około 3 razy więcej. A odnośnie A4, to dowiedz się, ile odcinków jest już w budowie. a, i podaj KONKRETNIE, jakiej to PO nie zbuduje autostrady, którą PiS miało w PLANACH..
![]()
Wpis do ewidencji dostajesz od ręki, Regon w pokoju obok również, stanowisko obok składasz wniosek o NIP i zgloszenie do ZUSU i możesz iść do domu. Jak masz uzupełnione wszystkie dokumenty to się zmieścisz w godzinie. I przypominam, nie płacisz za wpis do ewidencji.
przy okazji pochwal się osiągnięciami rządu PiS.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 22.07.2010 o godz. 17:43.
|
|||||||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przedstaw mi choć jedną ustawę, którą przygotował rząd Marcinkiewicza, a później Kaczyńskiego, które prowadzą do oszczędności budżetowych.
Gilowska tworzyła budżet w czasach gospodarczego boomu w gospodarce światowej, kiedy wpływy są znacznie większe niż te z jakimi mamy do czynienia w przypadku światowego kryzysu (VAT, cit, etc.). Kaczyński miał szansę stworzyć budżet zrównoważony, którą przykładnie poprzez swój socjalizm zaprzepaścił. Zadaj sobie jeszcze pytanie, jak wyglądałaby dzisiaj sytuacja budżetu, gdyby w życie wprowadzone zostały propozycje wychodzenia z kryzysu proponowane przez PiS/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I co ciekawe, to w Europie Grecja niemal bankrutuje, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania i inne kraje tną co się da na potęgę. Wygląda na to, że w USA sytuacja jest w miarę stabilna, czego nie da się powiedzieć o Europie. Więc szczerze mówiąc - nie wiem. Wiem, że gdy Reagan walczył z kryzysem to zwiększał wydatki, a nie je zmniejszał, czyli robił to, co chciał robić PiS. I to Reagan jest jednym z najbardziej znanych symboli dobrze prowadzonej polityki finansowej państwa. ps. ustawa to nie jedyny środek prowadzący do oszczędności, podtrzymuję twierdzenie, że działania Gilowskiej w celu konsolidacji finansów państwa były o wiele bardziej potrzebne i skuteczne (włączenie środków unijnych do budżetu i prace nad budżetem zadaniowym). Nie zapominaj, że PiS rządził tylko dwa lata, to nie jest okres, w którym można spełnić wszystkie (albo znaczną część) swoich obietnic wyborczych.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 11:27.
![]()
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Reagan ciął wydatki to raz. A finansowa sytuacja wielu stanów USA ciągle jest tragiczna i stoją na granicy bankructwa. Nie mówi się u nas w mediach o tym, bo bliżej nam do Grecji niż do Kalifornii, a poza tym wielu Polakom trudno zrozumieć strukturę USA i nie orientują się jak samodzielne są poszczególne stany.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bzdura. Już o tym pisałem w trakcie ostatnich wyborów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reaganomika "Reaganomika była zatem połączeniem koncepcji podażowych i monetarystycznych. Teoria ta mówiła, że główne źródła trudności gospodarczych leżą po stronie podaży. Dążyła ona do prywatyzacji sektora publicznego, decentralizacji, hamowania rosnącej inflacji oraz, jak już wspomniano, ograniczania podatków, co z jednej strony zmniejszyło wpływy do budżetu państwa, ale również pobudziło prywatne inwestycje. Wysokie wydatki na cele militarne spowodowały znaczny wzrost deficytu budżetowego, ale także wyraźnie pobudzały popyt. ." Cytat:
Nie chodzi mi o to, by się wykłócać, tylko twierdzenie, że pomysł PiS to druga Grecja to ogromne nadużycie. Jeszcze nie wiadomo, który sposób na wyjście z kryzysu okaże się lepszy. ![]()
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
A kryzys w Stanach przycichł, ale nie zniknął. Banki nie upadają spektakularnie, więc jest spokojniej w mediach, ale zadłużanie się USA w końcu doprowadzi do fatalnych skutków. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Popatrz na kraje bałtyckie, np. Łotwę, gdzie dzięki zaciskaniu pasa w pierwszym kwartale 2010 roku gospodarka zanotowała 0,3 proc. wzrostu. w porównaniu z minus 8 proc. w roku 2009. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||
|
Chyba nie powinno Ci to przeszkadzać, skoro (jak zgaduję) głosowałeś na gajowego.
Cytat:
"Reagan very significantly increased public expenditure, primarily the Department of Defense, which rose (in constant 2000 dollars) from $267.1 billion in 1980 (4.9% of GDP and 22.7% of public expenditure) to $393.1 billion in 1988 (5.8% of GDP and 27.3% of public expenditure);" Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jest takie powiedzenie - jak jesteś winny bankowi milion, to masz problem. Jak jesteś winny miliard, to bank ma problem. I tak jest z USA, bo to nie USA mają problem, tylko reszta świata.
Zresztą, jeśli mówimy o PKB i wzroście jako wyznaczniku jakie działania antykryzysowe są skuteczne, to jeśli chodzi o USA, to wykres chyba nie pozostawia złudzeń. ![]()
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 11:59.
![]()
|
|||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
straszenie Grecją jest niepotrzebne, ale chyba nie twierdzisz, że rząd w czasie kryzysu obrał złą taktykę?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
![]() Warto dodać że PKB Kaliforni wielokrotnie przekracza PKB Grecji... A tutaj krótka informacja o tej świetnej kondycji USA http://forsal.pl/artykuly/433282,dlu...swiatowej.html A tak całkiem na marginesie... To co jest w stanie udźwignąć gospodarka amerykańska niekoniecznie musi być zjadliwe dla polskiej, co jest chyba zrozumiałe. Zastosowanie Reganomiki, jak piszesz, pójście drogą nakreśloną przez PiS, a więc podnoszenia wydatów i inwestycji publicznych na początku roku skończyłoby się przekroczeniem konstytucyjnego progu mówiącego o 60% długu publicznego w stosunku do PKB. Nastąpiła by konieczność stworzenia zrównoważonego budżetu, a skutkiem tego byłaby nieunikniona recesja, bunty społeczne - dokładnie to samo, co w Grecji... A jak już tak się spieramy na gospodarcze zasługi rządu PiS to może ktoś przytoczy jakie to "zasługi" miał owy rząd, jeśli chodzi o prywatyzację, które to "zasługi" również przyczyniły się do tego, że nasz dług jest jaki jest. I jeszcze jedna sprawa. Sędzio przytopczone przez Ciebie nieco wyżej wysokości deficytu w kolejnych latach to demagogia i populizm w czystej postaci. Myślę, że wiesz dobrze dlaczego tak piszę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ja twierdzę jedynie, że trudno na obecnym etapie dokonywać jakichkolwiek ocen, zwłaszcza amatorom, ale i fachowcom, bo wszystko może za miesiąc szlag trafić. Może się okazać, że USA wyjdą najlepiej, a cała Europa wraz z Polską długo się po kryzysie nie podniesie. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Cytat:
Teraz się okazuje, że mamy energetykę też prywatyzować. A już są tacy (np. Bielecki) co zaczynają się wycofywać z prywatyzacji (banków). Cytat:
![]()
|
|||
|
|
Junior Member
Offline |
|
Reagan podkręcał wydatki na zbrojenia, ze względów politycznych (Zimna Wojna) - gdzie indziej obcinał + redukował znacząco podatki. Pogubiłem się, chodzi Ci o zwiększenie wydatków z tym skutecznym i znanym sposobem? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A mieliśmy zupełnie inny pomysł na wychodzenie z kryzysu niż inne państwa, pompujące w gospodarkę miliardy... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A ja bym akurat tą wpadką Komorowskiego specjalnie się nie przejmował, inne były zdecydowanie gorsze. Zresztą, wikipedia jest przyszłością, czy nam się to podoba, czy nie. A co do tego, z jakich względów, to nie ma to znaczenia - ważny jest fakt zwiększania wydatków. Zresztą z samym twierdzeniem się również nie zgodzę. Kryzys się jeszcze nie skończył, a niektórzy twierdzą, że ten prawdziwy dopiero się zacznie. Nie mówmy więc hop.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 12:33.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Problem w tym ze kolejne ekipy zmieniaja metodyke obliczania aktualnego zadluzenia i zamaiataja czesc dlugow pod dywan, co nie jest ujmowane w statystykach. ![]()
DysoN
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
W ogóle stwierdzenia, że przekroczenie progu 60% byłoby świetna okazją do reform brzmi kompletnie niedorzecznie. Rozumiem, że nie dostrzegasz faktu, że wprowadziłoby to nas w wieloletnię recesję? Te reformy należy przeprowadzić w ciągu najbliższego roku, dwóch. Ja tego oczekuję od rządu i spokojnie czekam, czy zaczną to realizować. Byłoby to niewątpliwie jedno z największych osiągnięć wszelkich rządów od 89 roku. Pierwszy krok, już dość dawno temu wykonany, to pomostówki (może masz jakiś argument, którym uzasadnisz, w jaki sposób działania PiS blokujące tamtą reformę były korzystne) teraz pora na kolejne. Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O jakim rozdawnictwie piszesz? Obniżanie podatków to nie rozdawnictwo. Cytat:
Co do pomostówek - bez dyskusji, to trzeba było zrobić. Plus dla PO. A w sprawie prywatyzacji mam tyle do powiedzenia, że lepiej czasem mieć gorzej zarządzane, ale państwowe, niż lepiej zarządzane, ale w istocie kontrolowane przez obce państwo. Dotyczy to przede wszystkim banków, energetyki i zbrojeniówki, w pewnym zakresie także transportu. Co innego, gdyby prywatyzację ograniczyć wyłącznie do polskiego kapitału wraz ze szczególnymi uprawnieniami SP.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.07.2010 o godz. 12:45.
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Czytając tą dyskusję muszę zgodzić się ze stwierdzeniem Friedmana, że "to co sprawia, że jest ona [ekonomia] najbardziej fascynującą nauką jest to, że jej fundamentalne zasady są tak proste, że każdy jest w stanie je zrozumieć, jednak niewielu je rozumie."
Sam do końca "jej" nie pojmuję, tak samo jak nie pojmują jej wielcy myśliciele i ekonomiści tego świata, bo to trochę jak wróżenie z fusów. Dlatego też formułowanie kategorycznych wniosków i jedynie słusznych prawd jest dla mnie bezcelowe. Tak naprawdę do końca nie wiemy co by się stało gdyby rządził w ostatnich latach PiS i rozpocząłby kampanię pt. "wpompowanie miliardów złotych w pobudzenie gospodarki". Szansa na to że przychody do budżetu ze sztucznie nakręconego popytu wewnętrznego i inwestycji nie zrekompensowałyby w całości poniesionych wydatków i konieczne byłoby zamrożenie stałych wydatków tj. waloryzcji rent i emerytur, płac w budżetówce czy innych świadczenia dla obywateli. Działania PO, czyli brak jakichkolwiek działań daje szansę że w następnych latach prześliźniemy się suchą stopą przez ten podmokły grunt i co najwyżej będziemy mieli spory deficyt i dług publiczny podobny do tego u Gierka.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 22.07.2010 o godz. 12:57.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
O jakim rozdawnictwie piszesz? Obniżanie podatków to nie rozdawnictwo. A jak nazwiesz przedłużanie przywilejów emerytalnych?
Ostatnio edytowane przez zimiok : 22.07.2010 o godz. 13:07.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie widzę takiej możliwości. Prędzej czy później i tak dobiorą się do zarządzania. Rodzina i koledzy muszą w końcu gdzieś pracować.
A propos prywatyzacji w czasach PiS: http://www.for.org.pl/pl/raporty-FOR/1/111 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
FOR jednak nie był nigdy proPiSowski, więc ciężko tu o obiektywność
![]() Ja osobiście jestem zdania, że państwowe spółki są w stanie efektywnie działać jeśli organ nadzorczy nie będzie ściśle związany z danym ministrem, a zarządzający spółką będą wybierani w ramach otwartego konkursu z grona doświadczonych menadżerów. Większym problemem takich spółek jak KGHM, czy PGNiG jest kolesiostwo i nepotyzm przez które te spółki państwowe są zawłaszczone przez ściśle określoną grupę wzajemnej adoracji. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Apartamenty w centrum Warszawy droższe od tych z Berlina i Wiednia. Gonimy zachód
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Siara i wszystko jasne
![]() http://www.niezalezna.pl/article/sho.../articlePage/2 Ciekawy wywiad z byłym posłem, warto się zapoznać !! Cytat:
Jako, że sobie dyskutujemy o długu publicznym od jakiegoś już czasu pojawia się szansa(niezależnie od barw partyjnych ) coś w tym temacie zrobić.Podpisz petycję o zakaz zadłużania państwa http:// www.dlug.koliber.org/ To może być prawdziwy test dla polityków. Albo są poważni albo tylko się "pięknie różnią" w ramch kilku partii parlamentarnych.
Ostatnio edytowane przez cpc : 23.07.2010 o godz. 08:51.
|
|
|