The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sqallpl
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.07.2010, 23:27
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
czyli nie ważne co się dzieje- źle się dzieje!
... i tak mi dopomoz - WILK
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 17.07.2010, 23:31
arbuz napisał(a):Wyświetl post
Ja mysle ze polskiego to napewno nierozumieja w zadnej szatni europejskiej na zachod od polski.

Iniesta no tak ale on gra u siebie w domu i raczej na transfer nie czeka

A chcac byc pilkarzem profesjonalnym i myslacym o transferze gdzies na zachod to musisz mowic minimum dostatecznie po angielsku no bez jaj.
Juz widze machajacego rekami malego albo brozka na boisku czy w szatni na zachodzi i krzyczacego po polsku

Wez pod uwage klub ma dwoch pilkarzy o podobnych umiejetnosciach z europy wschodniej za podobna kase w celu uzupelnienia skladu i jeden mowi po angielsku drugi ni huja tylko po polsku odpowiedz jest prosta
Nie zrozum mnie źle, ale jak Kirm będzie grał taką padakę jak teraz to nic mu ten angielski nie pomoże. Dobra gra to podstawa. A druga kwestia - a co mnie obchodzi "transfer" pana Małcekiego albo Kirma na Zachód? Dla mnie Oni mają grać dobrze w Wiśle. Ich losy po opuszczeniu Wisełki mnie nie obchodzą, łącznie z ich umiejętnością dogadania się za granicą

Rozumiem oczywiście, angielski to podstawa dzisiaj w wielu zawodach, również w Polsce ale Małecki z Kirmem mają dobrze grać w Wiśle
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
giorgio
Junior Member

Od: 08.2008

Stary 17.07.2010, 23:31
polska.mysl.szkoleniowa napisał(a):Wyświetl post
Komentuje transfery Wisły tak, jak na to zasługują : ) Ile można płakać? Pośmiejmy się.
Wyśmiewasz kolejny transfer czy chcesz rozśmieszać wszystkich na tym forum jak klaun? Bo nie za bardzo wiem o co ci chodzi.
Płaczesz, że nie ma transferów gotówkowych? Nie zdziw się tylko jak wkrótce Wisła dokona hitu transferowego (nie nazywaj mnie kolejnym zbymakiem lub maci0sem)
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 17.07.2010, 23:34
Co by nie mówić - przyspieszenie gosć ma nieziemskie. W Polsce nie będzie chyba gościa, który go prześcignie - wg mnie Grosicki odpada w przedbiegach. Może on być na prawdę ciekawym zawodnikiem
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 17.07.2010, 23:38
Kirm Piotrek Paljić coś trochę dużo tego czyżby ktoś gdzieś się wybierał <
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 17.07.2010, 23:40
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze szukamy lewego obroncy.Mamy 2 opcje Brożek albo Diaz(oferta lezy na stole Basałaja)
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 17.07.2010, 23:42
spartan napisał(a):Wyświetl post
Wszystko wskazuje, że na Milinkovicia. Jeżeli, jak mówią także słowackie media, kluby się dogadały a problemem było porozumienie z samym zawodnikiem to akurat ja bym nie narzekał, że nie pompujemy kieszeni jednemu zawodnikowi w drużynie.
Jasne jak nadarza się ściągnięcia dobrego zawodnika do tej buraczanej to wybiera się tańszą opcję. Według potwierdzonego żródła Marko M był w Krakowie i moje zdanie jest takie że nie powinni dać mu odjechać bez podpisanego kontraktu. W jego miejsce biorą gościa który nie poradził sobie na zapleczu Bundesligi. Jak my mamy rywalizować z jakimś średniakiem niemieckim w pucharach ? Będziemy straszyć ich grajkiem, który nie poradził sobie na zapleczu ich ligi ? Przecież to jest śmiech na sali.

Oni robią sobie jaja z kibiców. Ten transfer jest dla mnie szczytem chamstwa. Przyjdzie koniec okienka i co powiem nam Basałaj że będziemy udoskonalać politykę historyczną ?
Ostatnio edytowane przez westersyl : 17.07.2010 o godz. 23:51.
Odpowiedz cytując
biała gwiazda
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 17.07.2010, 23:43
Po przeczytaniu 10 stron forum dochodzę do wniosków:
1. Już wam filmiki na youtubie nie wystarczają
2. Jak przyjdzie ten gościu z Hondurasu to powiecie że gruby i brzydki.
3. Jak człowiek będący moderatorem"wolfy" może być takim pesymistą(ty nic nie pamiętasz co było w zeszłym roku?). Rok temu było 3 razy gorzej kupiliśmy Kirma i Alvareza a odszedł Zieniu i Baszczu. Nie doczekaliśmy się ani bramkarza ani napastnika, była plaga kontuzji, a nikt tak nie ryczał.
Teraz już mam 5 transferów+w pełni zdrowego Gargułę.
Wam ktoś przestawił coś w mózgu. Braliśmy takiego Svitlice, który nic nie grał, był stary i z Legii. A 90% osób wierzyła że zostanie KRÓLEM STRZELCÓW.
ZAWSZE MOŻNA BYŁO MIEĆ JEDEN ZARZUT DO KLUBU, ŻE NIC NIE ROBIĄ. ALE CHOLERA DOCZEKALIŚMY SIĘ TRANSFERÓW I NIKT NIE MOŻE POSTAWIĆ ZARZUTU, ŻE NIE STARAMY SIĘ MIEĆ WRESZCIE PEŁNEJ KADRY.
A i wiecie czego dowiecie się z tych statyk:NIC. Można by się bać jak by kibice tego klubu gdzie grał mówili że patałach i dobrze że odszedł. Ale z tego wynika że jak wchodził to robił swoje i mógł tam zostać i grać w waszej ulubione słowo ostatnio na forum: BUNDESLIDZE. Boże gdzie się podziała tamta euforia gdy robiliśmy transfery gdy przyszedł Skorża.

a i z tego co wiem na tym filmiku Milinkovic nic nie mówił że odrzucił Wisłę i do niej nie trafi. Jak poszukacie trochę w necie to możliwe że i on u nas zawita.
zaczyna mi imponować ta stronka http://wislareymonta22.futbolowo.pl/
puki co podali informacje które się sprawdzają, ciekawe kiedy przydarzy się im mina
Powód: bo niektórym odbija;)
Ostatnio edytowane przez biała gwiazda : 17.07.2010 o godz. 23:53.
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 17.07.2010, 23:43
zbymak napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze szukamy lewego obroncy.Mamy 2 opcje Brożek albo Diaz
Jeśli to prawda, to wolałbym żeby sprzedali Diaza. Za rok kończy mu się kontrakt, w zimie będzie mógł już podpisać z kimś kontrakt. W jego miejsce sprowadzic lewego obrońce i byłoby niezle
Odpowiedz cytując
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 17.07.2010, 23:44
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Jakie to ciekawe że o gościu który grał ogony = nie wywalczył sobie miejsca w podstawowym składzie - pisać 'sprawdził się w roli jokera'
Pewnie koleś siedzący non stop na ławie nie jest słaby, tylko - sprawdza się w roli rezerwowego
Właśnie tak, trzeba znaleźć sobie miejsce w życiu Przecież taki np. Jerzy Dudek jest rewelacyjnym bramkarskim dżokerem w Realu. Na ławce otacza go aura zawodnika spełnionego, wszyscy mają w pamięci tańce z finału LM'2005. Co prawda daty jego ostatniego rozegranego poważnego meczu nikt już nie pamięta (wliczając w to zapewne samego Jerzego) - ale to nie przeszkadza mu na siedząco straszyć rywali. Ponadto potrafi swoim rodakom tak kwieciście opowiadać co widział w szatni, co podsłuchał z rozmów od słynnych kolegów, itd.
Ogólnie proponuję podejść z dystansem do nowych zawodników i nie próbować sobie wyrabiać przedwcześnie zdania. Bo będzie tak jak z Jirsakiem czy Kirmem, którzy tak naprawdę przez wielu kibiców nigdy nie byli obiektywnie oceniani i zaprzeszłe wyobrażenie o ich możliwościach miało zawsze największe znaczenie.

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa
Odpowiedz cytując
ChG
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 17.07.2010, 23:47
Co do lewego obrońcy, to szkoda, że nie udało się/nie chciano sprowadzić Pawła Golańskiego, który podobno dogadał się z... Koroną Kielce.
Odpowiedz cytując
daniel123
Member

Stary 17.07.2010, 23:48
Skąd możecie wiedzieć że nie miał mial oferty z zaplecza Bundesligi?,z Wisła ma możliwość gry w Lidze Europy-rywal w obecnej i kolejnej rundzie jest do przejścia,w 4 rundzie możemy wylosować podobnie,zarobi porównywalne pieniądze,mistrzostwa Europy są u nas,zapewne wie że to dla Niego szansa,będzie zapiep.,by dobrą grą spowodować że dostanie powołanie do kadry,wiec nie rozumiem co poniektórych,mecze sparingowe pokazują gdzie jest nasza Ekstraklasa,a widać że coś grać potrafi, Małeckiemu czy Pi.Brożkowi ciężko było by zrobić filmik na youtube nawet 5 minutowy.
Odpowiedz cytując
*Michael*
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 17.07.2010, 23:48
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Czy ktoś musi się gdzieś wybierać Kirm może grać na prawym skrzydle i chyba nawet lepiej mu to wychodzi niż na lewym.

Na lewo będziemy mieć "Pietie" i Paljića czy jak to sie tam pisze.

Do tego dochodzi jeszcze Małecki który zarówno może grać na lewej jak i na prawej. A nawet jako napastnik tyle że Heniu go tam nie widzi.

Co do Kirma - hmmm mamy w środku Jirsaka, Sobola, Gułę (bądź co bądź ale w meczu z Szawle wracając po kontuzji zagrał przyzwoity mecz). Jirsak wszedł na boisko i odmienił losy meczu... może wkońcu zaskoczy - Oby

No zobaczymy co to będzie. Ale jakiś Hit transferowy by się przydał oprócz tego Honduraskiego obroncy to jakiś napadzior z prawdziwego zdarzenia. Oby coś w tym klubie drgnęło w dobrym kierunku
Zawsze Wierni i Oddani - WISŁY KRAKÓW chuligani !!
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Stary 17.07.2010, 23:49
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...m_charakterem/
Odpowiedz cytując
biała gwiazda
Senior Member

Stary 17.07.2010, 23:52
ChG napisał(a):Wyświetl post
Co do lewego obrońcy, to szkoda, że nie udało się/nie chciano sprowadzić Pawła Golańskiego, który podobno dogadał się z... Koroną Kielce.
o ile wiem to jest prawy obrońca, a w meczu z Niemcam na EURO, gdzie na siłę dali go na lewą zagrał kiepsko
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Stary 17.07.2010, 23:54
*Michael* napisał(a):Wyświetl post
Czy ktoś musi się gdzieś wybierać Kirm może grać na prawym skrzydle i chyba nawet lepiej mu to wychodzi niż na lewym.

Na lewo będziemy mieć "Pietie" i Paljića czy jak to sie tam pisze.

Do tego dochodzi jeszcze Małecki który zarówno może grać na lewej jak i na prawej. A nawet jako napastnik tyle że Heniu go tam nie widzi.

Co do Kirma - hmmm mamy w środku Jirsaka, Sobola, Gułę (bądź co bądź ale w meczu z Szawle wracając po kontuzji zagrał przyzwoity mecz). Jirsak wszedł na boisko i odmienił losy meczu... może wkońcu zaskoczy - Oby

No zobaczymy co to będzie. Ale jakiś Hit transferowy by się przydał oprócz tego Honduraskiego obroncy to jakiś napadzior z prawdziwego zdarzenia. Oby coś w tym klubie drgnęło w dobrym kierunku
Na prawym mamy Łobo Mały Boguś i jeszcze Kirm też coś za duzo
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 17.07.2010, 23:56
zbymak napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze szukamy lewego obroncy.Mamy 2 opcje Brożek albo Diaz(oferta lezy na stole Basałaja)
Co się będą w cycki szczypać, obu!!!
Odpowiedz cytując
ChG
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 17.07.2010, 23:57
Golański to zarówno prawy jak i lewy obrońca. Może w meczu z Niemcami nie wypadł najlepiej, ale w polskiej lidze spokojnie dałby sobie radę na lewej stronie.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 17.07.2010, 23:59
biała gwiazda napisał(a):Wyświetl post
Po przeczytaniu 10 stron forum dochodzę do wniosków:
1. Już wam filmiki na youtubie nie wystarczają
2. Jak przyjdzie ten gościu z Hondurasu to powiecie że gruby i brzydki.
3. Jak człowiek będący moderatorem"wolfy" może być takim pesymistą(ty nic nie pamiętasz co było w zeszłym roku?). Rok temu było 3 razy gorzej kupiliśmy Kirma i Alvareza a odszedł Zieniu i Baszczu. Nie doczekaliśmy się ani bramkarza ani napastnika, była plaga kontuzji, a nikt tak nie ryczał.
Teraz już mam 5 transferów+w pełni zdrowego Gargułę.
Wam ktoś przestawił coś w mózgu. Braliśmy takiego Svitlice, który nic nie grał, był stary i z Legii. A 90% osób wierzyła że zostanie KRÓLEM STRZELCÓW.
ZAWSZE MOŻNA BYŁO MIEĆ JEDEN ZARZUT DO KLUBU, ŻE NIC NIE ROBIĄ. ALE CHOLERA DOCZEKALIŚMY SIĘ TRANSFERÓW I NIKT NIE MOŻE POSTAWIĆ ZARZUTU, ŻE NIE STARAMY SIĘ MIEĆ WRESZCIE PEŁNEJ KADRY.
A i wiecie czego dowiecie się z tych statyk:NIC. Można by się bać jak by kibice tego klubu gdzie grał mówili że patałach i dobrze że odszedł. Ale z tego wynika że jak wchodził to robił swoje i mógł tam zostać i grać w waszej ulubione słowo ostatnio na forum: BUNDESLIDZE. Boże gdzie się podziała tamta euforia gdy robiliśmy transfery gdy przyszedł Skorża.
A ja po przeczytaniu tego tekstu to mam minę jak w Twoim obrazku, bo za cholerę nie wiem do czego Ty zmierzasz

1.To chyba dobrze co?
2.Gra w reprezentacji i to już jest jakaś rekomendacja.
3.wolfy nie jest już moderatorem nad czym ubolewam(bez ironii)

A co do reszty....kolego mam się jarać bo mamy 5 transferów i GargułęTo nie jest takie proste że rok temu były 3 cukierki a dziś 5 i jesteśmy happy.
Generalnie jak drużyna ma się wzmacniać to nie robi tego że rozbija jedyna formację która dobrze funkcjonuje , łata to nie wiadomo kim a do przodu bierze grajków made in 'zdarma'.

A to gdzie mógł grać?No nie żartuj sobie - jak w 2 bundeslidze był na aucie to wiadomo że po awansie nawet wejście na 10 minut by mu nie groziło i tu + że wybrał grę zamiast hodowania hemoroidów.

I naucz się że transfery ocenia się po minimum kilku/nastu meczach o stawkę - W chwili jego przeprowadzania można jedynie spekulować i patrzeć na to pod kątem tego co dany zawodnik już osiągnął.
Szczytem 27 letniego Dragana Paljica było bycie rezerwowym w 2 lidze niemieckiej.
Co nie oznacza że nie będzie grał pierwszych skrzypiec w Wiśle ale to by tylko oznaczało to że tych naszych gwiazdorów to trza przegonić jak najszybciej.
Powód: ą;)
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 18.07.2010 o godz. 00:08.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 18.07.2010, 00:02
Jakie to ciekawe że o gościu który grał ogony = nie wywalczył sobie miejsca w podstawowym składzie - pisać 'sprawdził się w roli jokera'
Pewnie koleś siedzący non stop na ławie nie jest słaby, tylko - sprawdza się w roli rezerwowego
Dla mnie ktoś, po kim już po tylko samej statystyce widać, że potrafi wejść w trakcie gry i wygrać jeden, dwa mecze w sezonie może zostać zakwalifikowany do grona zawodnika sprawdzającego się w roli jokera, zmiennika najlepszego zawodnika w drużynie beniaminka Bundesligi (więc prawdopodobnie porównywalnej ekipy do Wisły). Opinię tą również potwierdza w jakimś stopniu to, co można luźno wywnioskować z jego "jutuba". Gość jest szybki, dynamiczny, potrafi szarpnąć skrzydłem - to są fakty. Jako rywal/zmiennik dla Kirma, opcja rezerwowa po Milinkoviciu, transfer bardzo dobry.
Odpowiedz cytując
Salt The Fries
Member

Stary 18.07.2010, 00:05
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Kolego - wyszukiwanie klubowi takich zawodników to nie moja brocha. Gdybym mógł decydować to zapewne - wzorem Turków - próbowałbym nakłonić do gry u nas jakiegoś podstarzałego gwiazdora, kogoś z nazwiskiem. Taką poltyką liga turecka szybko wyrobiła sobie niezłą markę.

Spartan - ja o tym doskopnale wiem. Uważam jednak, że na takiego "gwiazdora" naprawdę warto wydać spore pieniądze (na kontrakt, płacić za niego pewnie nie było by trzeba - z reguły są do wzięcia jako wolni zawodnicy). To pod względem marketingowym dało by nam niesamowitego kopa, a pewnie i sportowo było by bardzo dobrze.
Ok, chciałbym obalić mit tego, że do ligi tureckiej przychodzili sami emeryci, zresztą w chwili obecnej nawet beniaminkowie tejże ligi mogą sobie pozwolić na zawodników takiego kalibru, na jaki ani Amica ani Wisła nie będą mogły nawet jeszcze przez dekadę. Ale do rzeczy, wypunktuję większość transferów klasowych zawodników zza granicy do Turcji, uwzględniając wiek:

Mario Jardel - 27 lat gdy trafił do Galatasaray za zawrotną sumę 16 m $, wtedy najbardziej rozchwytywany napastnik lig europejskich
Adrian Ilie - 22 lata gdy trafił do Galatasaray by potem stać się ważnym napastnikiem Valencii.
Gheorghe Popescu - 30 lat gdy trafił do Galatasaray - był kapitanem Barcelony.
Franck Ribery - 22 lata gdy trafił do Galatasaray.
Felipe Jorge Loureiro - 25 lat gdy trafił do Galatasaray, wtedy grał w reprezentacji Brazylii i był rozgrywającym, łącznie 7 występów.
Milan Baros - 27 lat gdy trafił do Galatasaray i odbudował tutaj swoją karierę.
Abdul Kader Keita - 28 lat gdy trafił do Galatasaray, 55 występów w rep. Wybrzeża Kości Słoniowej, 11 bramek
Elano Blumer - 28 lat gdy trafił do Galatasaray, 48 występów dla Brazylii, 12 bramek
Lorik Cana - 26 lat gdy trafił do Galatasaray, były kapitan Marsylii i Sunderlandu, 43-krotny rep. Albanii
Rigobert Song - 28 lat gdy trafił do Galatasaray, kapitan rep. Kamerunu, 137 występów

Milan Rapaić, - 27 lat gdy trafił do Fenerbahce, 49-krotny reprezentant Chorwacji
Haim Revivo - 28 lat gdy trafił do Fenerbahce z Celty Vigo, 67 występów dla Izraela, jeden z najlepszych izraelskich zawodników wszechczasów
Jay-Jay Okocha - 23 lata gdy trafił do Fenerbahce, legenda nigeryjskiej piłki, nawet dostał tureckie obywatelstwo
Elvir Bolić - 24 lata gdy trafił do Fenerbahce, legenda bośniackiego futbolu
Elvir Baljić - 24 lata gdy trafił do Fenerbahce, potem Real Madryt kupił go za 20 milionów euro, ale poważna kontuzja zrujnowała mu bardzo błyskotliwą do tamtego momentu karierę (i to było w 1999)
Alexsandro de Souza - 27 lat gdy trafił do Fenerbahce, 49 występów dla Brazylii, 12 goli. Był kapitanem drużyny, która wygrała Copa America 2004!
Stephen Appiah - 25 lat gdy trafił do Fener z Juventusu, gwiazda reprezentacji Ghany swego czasu, trochę mu kontuzje uprzykrzyły życie
Nicolas Anelka - 25 lat gdy trafił do Fener, zrewitalizował swoją karierę w Turcji, a potem przeszedł do Boltonu, by potem zasilić Chelsea
Mateja Keżman - 27 lat gdy trafił do Fener, nie muszę piłkarza raczej przedstawiać
Edu Dracena - 25 lat gdy trafił do Fener, dwukrotny reprezentant Brazylii
Diego Lugano - 26 lat gdy trafił do Fener, kapitan Urugwaju, 47 występów dla reprezentacji
Daniel Guiza - 28 lat gdy trafił do Fener, wtedy król strzelców Primera Division, 17 baniek kosztował
Andre Santos - 25 lat gdy trafił do Fener, 9-krotny reprezentant Brazylii
Ariel Ortega - muszę coś przedstawiać? 28 lat gdy przeszedł do Fenerbahce

Ricardo Quaresma - niecałe 27 lat gdy trafił do Besiktasu
Roberto Hilbert - 26 lat gdy trafił do Besiktasu, 12 występów dla rep. Niemiec
Ronny Johnsen - 26 lat gdy trafił do Besiktasu, potem przeszedł od razu do Manchesteru United
Tomas Sivok - 25 lat gdy przeszedł do Besiktasu z Udinese, filar obrony reprezentacji Czech
Ricardinho - 30 lat gdy przeszedł do Besiktasu, 23-krotny reprezentant Brazylii
Kleberson - 26 lat gdy przeszedł do Besiktasu z Manchesteru United, 32-krotny reprezentant Brazylii
John Carew - 25 lat gdy trafił do Besiktasu, potem kupiony przez Lyon, a następnie Aston Villę
Matias Delgado - 24 lata gdy przeszedł do Besiktasu z FC Basel
Juanfran - 28 lat gdy przeszedł z Celty Vigo do Besiktasu
Filip Holosko - 24 lata gdy trafił do Besiktasu, 39-krotny reprezentant Słowacji
Rodrigo Tello - 28 lat gdy przeszedł do Besiktasu, 35 występów dla Chile, 3 bramki
Matteo Ferrari - 29 lat gdy trafił do Besiktasu, 11 występów dla Włoch
Fabian Ernst - 29 lat gdy trafił do Besiktasu, 24 występy dla rep. Niemiec

Geremi - 19 lat gdy trafił do Genclerbirligi, potem kariera w Realu Madryt i Chelsea! hello, kojarzycie Michaela Essiena i Zagłębie Lubin?

Pominąłem i tak sporo piłkarzy np. którzy przyszli w wieku 30 lat do Turcji, np. Fernando Meira, czy Harry Kewell i jeszcze na pewno masę innych mogłem pominąć, ale nawet spójrzcie jacy trenerzy się przewinęli w Turcji przez ostatnie 20 lat dajmy na to:

Guus Hiddink (Fenerbahce)
Christoph Daum (Fenerbahce, Besiktas)
Carlos Alberto Parreira (Fenerbahce)
Otto Barić (Fenerbahce)
Joachim Low (Fenerbahce) - tak, ten który prowadzi teraz Niemcy
Mircea Lucescu (Galatasaray, Besiktas)
Eric Gerets (Galatasaray)
Frank Rijkaard (Galatasaray)
Vicente del Bosque (Besiktas)
Bernd Schuster (Besiktas)
John Toshack (Besiktas)
Jean Tigana (Besiktas)
Nevio Scala (Besiktas)

itd. - a część z tych menadżerów pracowała tam jeszcze w środku lat '90, a i pomijam masę też dosyć znanych, którzy pracowali tam na przełomie 80' i 90' i na początku lat '90.

Tak więc chciałem obalić raz na zawsze mit tego, że Turcja to kraj dla starzejących się gwiazd. A i opierałem się tylko na zawodnikach z Dużej Trójki, pominąłem wszystkie inne kluby, a na pewno mógłbym jeszcze kogoś dokoptować, a i dodam jeszcze, że niektórzy piłkarze (Okocha i paru innych) grali już tam w środku lat '90.
Ostatnio edytowane przez Salt The Fries : 18.07.2010 o godz. 00:14.
If I'm an ass, I should say so. If I don't, somebody else will. If I say it first, that disarms them.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 18.07.2010, 00:09
Salt The Fries napisał(a):Wyświetl post
zresztą w chwili obecnej nawet beniaminkowie tejże ligi mogą sobie pozwolić na zawodników takiego kalibru, na jaki ani Amica ani Wisła nie będą mogły nawet jeszcze przez dekadę.
Np. kogo? Skąd ta pewność?

E: I jeszcze coś ku pokrzepieniu serc - małe CV do prześledzenia (w nawiasie kolejno mecze/gole/asysty)...

2005/2006 - Lierse SK - 20/2/2.

2006 - Lierse SK - 10/0/0.
2007 - SV Zulte-Waregem - 5/0/0.

2007 - FK Khimki - 6/2/0

2008 - FK Khimki - 3/0/0
2008/2009 - FK Vojvodina Novi Sad - 27/13/6

2009/2010 - FK Vojvodina Novi Sad - 29/22/7.

...CV Dragana Mrdji - myślę, że powinno dać trochę do myślenia, nie jest powiedziane, że z Paljiciem nie może być podobnie, szczególnie że on również wraca do ligi słabszej, niż ta w której do tej pory grał.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 18.07.2010 o godz. 00:21.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 18.07.2010, 00:17
Paljicia ściągneli żeby Kirm miał konkurencje i żeby zaczął wreszcie dobrze grac.Wiadmo że nie jest to transfer marzeń z drugiej drużyny K'lautern.

W tej sytuacji można uznac" Milinkovic-story" za zakończoną.
Odpowiedz cytując
hawkins
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 18.07.2010, 00:20
Dla wszystkich, którzy krytykują nasz ostatni transfer. Przypomnę tylko jedno nazwisko - Sebastian Tyrała. Chłopak grał w rezerwach Borussi, a teraz trafił do jakiejś wiochy z drugiej Bundesligi.

Rok temu, gdy media przypisywały go do Wisły, były raczej same pozytywne głosy, bo:
- wyszkolony w Niemczech (ominęła go "polska myśl szkoleniowa")
- zadebiutował w kadrze (co z tego, że grał piach)
Domyślam się, że byłaby euforia, gdyby w końcu do nas trafił.

Dzisiaj mamy dżokera z silnego klubu zaplecza Bundesligi. Facet z szybkością (brakuje nam jej jak tlenu widząc nasze ostatnie 'wyczyny') i doświadczeniem w meczach z silniejszymi drużynami od polskich. Przychodzi jako trzeci lewy pomocnik do kadry (jest Pietia i Kirm).

Popukajcie się w łeb zanim zaczniecie ujadać. Lepiej żeby nie było nikogo? Co wam szkodzi - nie wasza kasa idzie na pensje dla faceta. :/

PS: Pisał ktoś w tym wątku, że powinniśmy szukać piłkarzy w naszych niższych ligach. Można perełki wyszukać. W takim razie ja nie mam nic przeciwko, żeby nasi działacze wyszukiwali piłkarzy na zapleczu silniejszych lig od naszej, takich jak niemiecka, czy francuska.
Odpowiedz cytując
Salt The Fries
Member

Stary 18.07.2010, 00:33
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Np. kogo? Skąd ta pewność?
Zacznę od beniaminków, ale i wymienię też kilka przykładów u klubów środka tabeli:

Bucaspor:

Jerko Leko z Monaco, to jest 30-letni pomocnik i 59-krotny reprezentant Chorwacji
Landry Mulemo - 24-letni lewy obrońca Standard Liege, 10-krotny reprezentant Belgii u-21
Dady - 29-letni reprezentant Cape Verde, 9 goli w 26 występach dla kraju, 54 występy i 11 goli dla Osasuny w Primera Division
Victor Mendy - 29-letni skrzydłowy z FC Metz, 4-tej drużyny drugiej ligi francuskiej, jeden występ dla Senegalu
Carlos Fernandes - 30-letni bramkarz reprezentacji Angoli, grał w tamtym sezonie w Rio Ave, 12-tej drużynie ligi portugalskiej, a wcześniej 2 razy w Boaviście i w Steaua Bukareszt
Manucho - 27-letni napastnik / skrzydłowy rep. Angoli, 16 goli w 33 występach dla tego kraju, były zawodnik Manchesteru United, Panathinaikosu, Hull i Realu Valladollid

A taki Karabukspor np. pozyskał Florina Cernata, 30-letniego rozgrywającego z Rumunii (14-krotnie reprezentował ten kraj), swego czasu filar Dynama Kijów.

A taki Gaziantepspor (12-ta drużyna w ostatnim sezonie) pozyskał 23-letniego Ismaela Sosę, najlepszego strzelca mistrza ekstraklasy argentyńskiej w tamtym sezonie i łącznie 5-tego najlepszego strzelca ligi w ogóle, zapłacili 3.5 m €.

Taka Kasimpasa, która gra drugi sezon w TSL np. pozyskała Fernando Varelę z Majorki, 110 występów w Primera Division i wcześniej 143 w Betisie. W tamtym roku np. mieli Nourdina Boukhari, który kiedyś był graczem Ajaksu i zaliczył 62 występy, 14 bramek, ale tutaj zagrał tylko 4 mecze, widać nazwisko niczego nie gwarantuje jednak.

Taki Eskisehirspor (akurat nieco wyższa półka, bo siódme miejsce) kupiło Pele z FC Porto, a to piłkarz, który zagrał swego czasu 15 meczów w sezonie dla Interu, gdy miał 20 lat, obecnie ma lat 23.

A np. takie Ankaragucu, które musiało się w zeszłym sezonie bronić przed spadkiem, np. wtedy pozyskało Dariusa Vassella z Manchesteru City, Jerome'a Rothena z PSG na wypożyczenie, Geremiego z Newcastle, Marka Saparę (najdroższy obcokrajowiec w historii norweskiej ligi) z Rosenborga, Roberta Vittka z Lille, Jiriego Rajnocha (reprezentant Czech) z Mlady Boleslav, a trenerem był Roger Lemerre. Itp., itd., a przykłady tylko z tego roku.
Ostatnio edytowane przez Salt The Fries : 18.07.2010 o godz. 00:46.
If I'm an ass, I should say so. If I don't, somebody else will. If I say it first, that disarms them.
Odpowiedz cytując
biała gwiazda
Senior Member

Stary 18.07.2010, 00:56
A ja po przeczytaniu tego tekstu to mam minę jak w Twoim obrazku, bo za cholerę nie wiem do czego Ty zmierzasz

1.To chyba dobrze co?
2.Gra w reprezentacji i to już jest jakaś rekomendacja.
3.wolfy nie jest już moderatorem nad czym ubolewam(bez ironii)

A co do reszty....kolego mam się jarać bo mamy 5 transferów i GargułęTo nie jest takie proste że rok temu były 3 cukierki a dziś 5 i jesteśmy happy.
Generalnie jak drużyna ma się wzmacniać to nie robi tego że rozbija jedyna formację która dobrze funkcjonuje , łata to nie wiadomo kim a do przodu bierze grajków made in 'zdarma'.

A to gdzie mógł grać?No nie żartuj sobie - jak w 2 bundeslidze był na aucie to wiadomo że po awansie nawet wejście na 10 minut by mu nie groziło i tu + że wybrał grę zamiast hodowania hemoroidów.

I naucz się że transfery ocenia się po minimum kilku/nastu meczach o stawkę - W chwili jego przeprowadzania można jedynie spekulować i patrzeć na to pod kątem tego co dany zawodnik już osiągnął.
Szczytem 27 letniego Dragana Paljica było bycie rezerwowym w 2 lidze niemieckiej.
Co nie oznacza że nie będzie grał pierwszych skrzypiec w Wiśle ale to by tylko oznaczało to że tych naszych gwiazdorów to trza przegonić jak najszybciej.

Po pierwsze to była odpowiedź na te płacze na 10 stronach i nie wszystko załapałeś

1.Chyba długo tu nie siedzisz, niedawno jeszcze ktoś kto miał nieźle skomponowany filmik to był według tutejszych ekspertów ktoś już dobry i z tego filmiku wnioskowali jego przydatność, patrz Beto(moje uwagi były odnośnie zwyczajów tego forum)
2.Uważam że ten obrońca jak przyjdzie to będzie dobry ruch i ma dobrą rekomendację. Ale zobaczysz ludzie powiedzą że to i tak źle.(Marcelo gra w PSV, więc nasz nowy nabytek ma mu dorównywać i powinien być z Ajaksu)
3.Sam wielokrotnie krytykowałem działanie naszego klubu i do standardów europejskich daleko nam.
Zgadzam się że z twoją opinią, trzeba dać zagrać naszym nowym nabytkom by ich ocenić. Ale jakim prawem wolfy ma prawo każdego nowego gracza z góry skreślać. Dla niego każde posunięcie klubu było złe.
4.A i napisałeś że "łata się nie wiadomo kim"-przyznaj to szczerze dla nas wiadomo kim jest tylko polski gracz(np. nie wiadom kim byli:Cleber, Paulista, Marcelo, Uche, Cantoro, a wiadomo kim byli:Łobo, Matusiak, Kryszałowicz, Kowalczyk)
tak też bym wolał Milinkovica i by Marcelo został,ale Milinkovic to tylko gracz na papierze ma występy w reprezentacji i jest młody, ale Kirm też gra w reprze i co więcej w swojej lidze gdy do nas przychodził miał kilkanaście asyst i co z tego.

Nie karze ci się jarać ale w zeszłym sezonie nie miał kto na ławce często siedzieć, a teraz mamy wreszcie przynajmniej na papierze w miarę kompletną kadrę i będzie jakaś rywalizacja, to jest to co udało się zrobić. Rozumiem że lepiej mniej cie bolało 15 osób do grania niż transfer tego Niemca?

APELUJE TYLKO O PAMIĘĆ, BO W ZESZŁYCH LATACH NA OBIECANKACH SIĘ KOŃCZYŁO. A TERAZ COŚ OBIECALI I RZECZYWIŚCIE CHOĆ TROCHĘ REALIZUJĄ TO. A WIĘKSZOŚĆ TU KRZYCZY JAK BY Boguś zbankrutował.
W ZESZŁYCH LATACH DOCHODZIŁO DO NIEPORÓWNYWALNIE WIĘKSZEJ ILOŚCI ABSURDÓW W KLUBIE(NP.KONTRAKT DOLHY, TELENOWELA Z BRAMKARZAMI) I WY AKCEPTOWALIŚCIE I JARALIŚCIE SIĘ PRZYJŚCIAMI DO KLUBU GRACZY O GORSZYCH CV NIŻ TEN NIEMIEC(nie mówię o latach 90 tylko lata 2005-2010). JA WOLE TO NIŻ CZEKANIE DO KOŃCA SIERPNIA JAK W OSTATNICH LATACH I ŁUDZENIE SIĘ ŻE KTOŚ PRZYJDZIE.
Ostatnio edytowane przez biała gwiazda : 18.07.2010 o godz. 01:11.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 18.07.2010, 01:08
Warto nadmienic, ze facet w wieku 23 lat biegal po boiskach 4 ligii niemieckiej ...

edit. Od sezonu 2008/2009 Regional Sud, to IV liga, wiec male niedopatrzenie, a wlasciwie brak informacji o reformie rozgrywek w Niemczech na branzowych stronach .

Jesli informacje o sprzedazy Brozka lub Diaza sie potwierdza, to mamy rzeczywiscie ofensywe transferowa, polegajaca na wyprzedazy druzyny . Bylibysmy rekordzistami, bo nie wiem, czy jakis powazny klub w w jednym okienku sprzedal: 2 podstawowych stoperow, oddal prawego obronce, sprzedal lewego obronce i zmienil bramkarza :]. Toz to profesjonalizm pelna geba i budowa nowej Wisly.
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 18.07.2010 o godz. 01:41.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 18.07.2010, 01:30
Powoli, nikomu się nie chce sprawdzać faktów, ale żeby pocisnąć drugiemu przez internet to wszyscy są pierwsi. Zaznaczę WAŻNĄ RZECZ- NIE piszę dlatego żeby udowodnić, że Paljic jest dobry/zły( niepotrzebne skreślić)- nie widziałem go w meczu, więc zwyczajnie tego nie wiem. Po prostu w*urwia mnie jak widzę jak błaźnicie się na publicznym forum kibiców Wisły( również niektórzy panowie w czerwieni, którzy tak skwapliwie o tym przypominacie).

Na początek zwrócę uwagę na pewną istotną kwestię, z której nie wszyscy zdają sobie sprawę. Chodzi mianowicie o piłkarską kulturę Niemców. To NIE jest to co w Polsce. Wg danych z roku 2006 w DFB zrzeszonych było przeszło 25 tyś. klubów- co nie mniej istotne posiadających 180 tyś. drużyn- średnio jeden klub utrzymuje 7 drużyn. A co może najważniejsze w klubach tych gra łącznie porażająca liczba 6,35 milionów graczy( w różnych kategoriach wiekowych, obojga płci uprawiających różne formy piłki nożnej). Dla porównania w Polsce mamy mniej więcej tylu zarejestrowanych juniorów( pojedynczych trampkarzy w różnym wieku) ile w Niemczech jest zespołów. Przepaść to chyba nie jest właściwe słowo. Dodajmy do tego, że proces szkolenia piłkarzy w Niemczech jest o wiele bardziej profesjonalny od tego znanego z naszych realiów. Nasi trenerzy są w stanie marnować talenty, w Niemczech nawet zawodników nieutalentowanych doprowadza się do niezłego poziomu wyszkolenia( technika użytkowa) oraz przygotowuje się odpowiednio pod względem fizycznym do wyczynowego uprawiania sportu.

Kontynuując wątek poziomu poszczególnych lig, niesposób nie zauważyć iż jest on zdecydowanie wyższy niż w Polsce. Niektórzy użytkownicy prześcigają się w dostrzeganiu zagrożenia ze strony piłkarzy z lig litewskiej czy też azerskiej, uwilbiają biadolić nad poziomem ekstraklasy i ustawiać ją gdzieś między trzecią a czwartą ligą angielską, a jednocześnie ci sami forumowicze potrafią kręcić nosem na zawodnika tylko dlatego, że nie grał w 1. Bundeslidze. Pozwolę sobie również wyjaśnić pewien drobny szkopuł związany z systemem ligowym w Niemczech. Aktualnie w Niemczech mamy 1. Bundesligę( 18 zespołów), 2. Bundesligę( 18), 3. Bundesligę( 20) i 3 równorzędne ligi regionalne( 3x18), które myślę, że poziomem nie odstają od naszej 1. ligi( jeżeli ktoś ma wątpliwości to radzę się udać na jakieś pierwszoligowe szlagiery- to nawet zabawne nie jest). Ważne jest również to, że system ten obowiązuje od sezonu 2008/2009. Wcześniej nie istniała 3. Bundesliga, zamiast tego na trzecim szczeblu rozgrywkowym były dwie równorzędne regionalligi.

A teraz statystyki pana Paljica
w 2. Bundeslidze na sezon można rozegrać 34x90= 3060 minut, podobnie w ligach regionalnych.

Sezon: 2004/2005( Paljic ma 21 lat)
Drużyna: TSG 1899 Hoffenheim
Liga: Regionalliga Sud( III szczebel rozgrywkowy)
Mecze:3( 1 pełny) Wchodził/Schodził:0/2 Minuty:238( 8%) Bramki:0 Asysty:1 Żółte kartki:1 Czerwone Kartki:0
Dodatkowe: 7. miejsce w lidze

Sezon: 2005/2006( 22 lata)
Me:20( 0) W/S:17/3 Mi:639( 20%) Br:0 As:1 Żk:1 Ck:0
Dodatkowe: 4. miejsce w lidze
Dwa mecze w rezerwach, dwie bramki

Sezon: 2006/2007( 23 lata)
Me:31( 12) W/S:5/14 Mi:2190( 71%) Br:6 As:0 Żk:2 Ck:0
Dodatkowe: 2. miejsce w lidze
Awans do 2. Bundesligi

Sezon: 2007/2008( 24 lata)
Liga: 2. Bundesliga( II szczebel rozgrywkowy)
Me:19( 2) W/S:10/7 Mi:789( 26%) Br:1 As:1 Żk:3 Ck:0
Dodatkowe: 2. miejsce w lidze
Awans do 1. Bundesligi
Dwa mecze w Pucharze krajowym, jedna bramka.

Sezon: 2008/2009( 25 lat)
Drużyna: 1.FC Kaiserslautern
Me:29( 5) W/S:14/10 Mi:1462( 48%) Br:2 As:2 Żk:4 Ck:0
Dodatkowe: 7. miejsce w lidze
Mecz w pucharze krajowym( jeszcze w barwach Hoffenheim)

Sezon: 2009/2010( 26 lat)
Drużyna: 1.FC Kaiserslautern
Me:17( 1) W/S:12/4 Mi:599( 20%) Br:1 As:2 Żk:0 Ck:0
Dodatkowe: 1. miejsce w lidze
Awans do 1. Bundesligi
Dwa mecze w pucharze krajowym
Jeden mecz w drugiej drużynie( Regionalliga West- IV szczebel rozgrywkowy)

Jak dla mnie brak nam piłkarzy na ławkę, wzmocnień się w tym okienku nie spodziewam. Chłop gorszy od takiego Ćwielonga nie powinien być. Mam nadzieję, że będzie lepszy. Czekam na stopera, bo to faktyczny priorytet. Ze skrzydłowych można zrezygnować i grać 4-3-3, na ligę mamy po temu ludzi, w Europie i tak odbijemy się od pierwszego silniejszego przeciwnika. Nawet dwoma-trzema dobrymi transferami nie dobijemy nagle do poziomu takiego np. Standardu Liege( który mocno obniżył loty) Jestem o tym przekonany, szczególnie po tym, co widziałem w sparingu z Litwinami- umiejętności może i są, ale mentalnie nasi kopacze to na pewno nie są sportowcy.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 18.07.2010, 03:15
Jagielonia ściągneła z niemiec piłkarza który jak by chciał miał wciągnąć ligę nosem, że lubi i potrafi w nosie różne specyfiki spacyfikować nie było wątpliwości. Nawet taki zawodnika jak dostawał piłkę to widoczna była różnica między nim a innymi uczestnikami "widowiska".

Jeśli ten któego zakupiliśmy nie ma wywalone na cały świat, można go uważać za wzmocnienie już w sferze podejścia do zawodu i jakiegoś przykładu dla innych.

Dla rozluźnienia tak myśląc o tym co użytkowincy tu piszą o transferach, to zastanówice się czy np KAKA by wam spasował. Średni sezon w klubie, na MŚ nic specjalnego. Lipa?
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
twardybidon
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 18.07.2010, 03:27
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
(ciach)
Te statystyki z Transfermarkt są błędne - zwłaszcza starsze sezony to tam sodoma i gomora.
http://www.fussballdaten.de/spieler/paljicdragan/ - tu są prawdziwe dane

Np. w sezonie 2004/05 rozegrał nie 3 mecze a... 23 (5 goli).
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów