The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.07.2010, 13:47
snyrting napisał(a):Wyświetl post
Miałem nie komentować twoich postów, ale udało Ci się napisać tekst obrażający tylko jedną osobę więc spróbuje dać Ci drugą szanse.

Nie przyszło Ci do głowy, że nie zdecydowano się na kupno Alvareza, bo był za drogi?Klub pieniądze miał, ale po prostu nie opłacało się kupować Urusa za takie pieniądze, bo on wcale jakiś fenomenlny nie był.

Z tego co pamiętam mowa była o 400 tyś. € + lukratywny kontrakt. Za prawego obrońce, który nie potrafi zacentrować piłki, to moim zdaniem odrobinkę za dużo.

Wypożyczenie a w perspektywie transfer definitywny to świetna metoda, aby do klubu ściągać wartościowych piłkarzy (maksymalizacja zyksu) przy minimalnym ryzyku.
I tak i nie.
Racje ma wolfy pisząc, że kontrakty powinno się uzgadniać przed wypożyczeniem, przynajmniej rząd wielkości, jaki zawodnik chciałby zarabiać. Podobnie zresztą powinno się robić w przypadku testowanych zawodników, żeby nie okazało się, że zawodnik jest ok, ale się z niego rezygnuje, bo za drogi.

Natomiast nie zgadzam się z wolfym, jeśli chodzi o Alvareza. Tu akurat należy przyklasnąć klubowi, że nie zdecydował się na chore zarobki piłkarza, który obrońcom był na prawdę średnim. A już na pewno nie sprawdzał się jako ofensywny.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 15.07.2010, 13:48
FredzIo napisał(a):Wyświetl post
Jest jeszcze druga strona medalu. Jeżeli wypożyczony zawodnik okaże się świetnym zawodnikiem, to zainteresują się nim mocniejsze kluby i nie podpisze z nami umowy.Nie wiem do końca jak wygląda to prawo pierwokupu. Co z tego, że Wisła ma pierwszeństwo w zakupie zawodnika, skoro od samego zawodnika zależy czy chce przejść do danego klubu. No chyba, że wszystko jest już wcześniej uzgodnione także z zawodnikiem i przedłużenie umowy zależy wyłącznie od Wisły, wtedy rzeczywiście jest to świetne rozwiązanie.

Odnośnie Alvareza. Czytałem, że ten zawodnik był najlepiej zarabiającym piłkarzem w naszej drużynie. Rzekomo część jego kontraktu płacił jego macierzysty klub. Alvarez był niezłym zawodnikiem, ale umówmy się. Na pewno nie zasługiwał na czołową płacę w naszym klubie.
Z tego co się orientuję to można podpisać z zawodnikiem kontrakt z możliwością przedłużenia jeśli zostanie wykupiony, a to blokuje takiemu zawodnikowi możliwość ucieczki do innego klubu. Jeśli się mylę to sorry...
Odpowiedz cytując
kibicwisły1906
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 15.07.2010, 13:51
Miałem nie komentować twoich postów, ale udało Ci się napisać tekst obrażający tylko jedną osobę więc spróbuje dać Ci drugą szanse.

Nie przyszło Ci do głowy, że nie zdecydowano się na kupno Alvareza, bo był za drogi?Klub pieniądze miał, ale po prostu nie opłacało się kupować Urusa za takie pieniądze, bo on wcale jakiś fenomenlny nie był.

Z tego co pamiętam mowa była o 400 tyś. € + lukratywny kontrakt. Za prawego obrońce, który nie potrafi zacentrować piłki, to moim zdaniem odrobinkę za dużo.

Wypożyczenie a w perspektywie transfer definitywny to świetna metoda, aby do klubu ściągać wartościowych piłkarzy (maksymalizacja zyksu) przy minimalnym ryzyku.
Załóżmy taką sytuację Wisła wypożycza dwóch środkowych obrońców na rok z opcją transferu definitywnego, zawodnicy Ci spisują się na tyle dobrze, że wzbudzają zainteresowanie klubów bogatszych niż nasz - co w efekcie powoduje, że my musimy znów zgrywać obronę z nowo zatrudnianych zawodników.... gdzie tu sens i logika...

W odwrotną stronę jeżeli nasze nabytki a właściwie jeden nabytek do środka obrony okaże się niewypałem - pozostaje nam na pół roku Cleber i Kowalski - obaj są na dzień dzisiejszy za słabi na granie w zespole aspirującym do gry w LM (słowa Basałaja, odnośnie celów stawianych przed drużyną)....

To tak jakbym kazał X -owi wsiąść do malucha i wygrać wyścig formuły I....

Polityka transferowa w wykonaniu Wisły Kraków to KATASTROFA!!! od wielu lat....
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.07.2010, 13:53
Reiro napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze niedawno widziałem jak na forum chwalono transfery Legii Warszawa, robił to choćby Markus...
Nie - jeśli o mnie chodzi, chwaliłem aktualne podejście do sprawy wzmocnienia zespołu w Legii i chęci zapełnienia nowego stadionu. Nie wypowiadałem się o poszczególnych zawodnikach. To istotna różnica.

A o transferach poprzedzonych wypożyczeniem nie wypowiadałem się w ogóle. Mogę to zrobić jednak teraz. Wcale nie musi to być zła metoda wzmocnienia zespołu, o ile będzie przeprowadzona z głową. Czyli tak jak pisze Wolfy: z dokładnym uzgodnieniem przyszłych warunków kontraktowych, zabezpieczeniem interesu klubu (prawo pierwokupu), zapewnieniem w budżecie środków na wykup zawodnika, itd. Wypożyczenia mają też swoje plusy i dlatego nie należy się ich nadmiernie obawiać. Ważne, by dawały potrzebnych, klasowych piłkarzy.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.07.2010, 14:17
kibicwisły1906 napisał(a):Wyświetl post
Załóżmy taką sytuację Wisła wypożycza dwóch środkowych obrońców na rok z opcją transferu definitywnego, zawodnicy Ci spisują się na tyle dobrze, że wzbudzają zainteresowanie klubów bogatszych niż nasz - co w efekcie powoduje, że my musimy znów zgrywać obronę z nowo zatrudnianych zawodników.... gdzie tu sens i logika...
Dzięki za tego posta, przynajmniej wiem już dlaczego część z Was nie jest zwolennikiem wypożyczeń z opcją pierwokupu. Nie rozumiecie jak to działa.

Postaram się wytłumaczyć:

Klub X umawia się z klubem Y, że z Y przejdzie zawodnik Z na zasadzie wypożyczenia z opcją transferu defintywnego.
W zawartej między tymi klubami umowie już na starcie jest wpisana kwota za, która można zawodnika pozyskać. Ponadto klub ma pierwszeństwo w kupnie zawodnika Z.

Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła.
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 15.07.2010, 14:24
Panowie, skoro Alvareza umiejetnosci wyceniano na 150 tys. Euro to czemu uwazacie ze tylko w Polsce umiejetnosci pilkarzy sa znacznie przeplacone?
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 15.07.2010, 14:25
Dzięki za tego posta, przynajmniej wiem już dlaczego część z Was nie jest zwolennikiem wypożyczeń z opcją pierwokupu. Nie rozumiecie jak to działa.

Postaram się wytłumaczyć:

Klub X umawia się z klubem Y, że z Y przejdzie zawodnik Z na zasadzie wypożyczenia z opcją transferu defintywnego.
W zawartej między tymi klubami umowie już na starcie jest wpisana kwota za, która można zawodnika pozyskać. Ponadto klub ma pierwszeństwo w kupnie zawodnika Z.

Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła.
Nie dość, że ma pierwszeństwo, to najczęściej jeszcze cena już jest z góry ustalona. Wypożyczenie z opcją pierwokupu to bardzo dobry interes - zawodnik się sprawdza, to go odkupujemy, a jak nie, to nie mamy darmozjada na granuszku (jak np. Hristov)
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Kordel_Walker
Banita

Od: 07.2006

Stary 15.07.2010, 14:34
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Panowie, skoro Alvareza umiejetnosci wyceniano na 150 tys. Euro to czemu uwazacie ze tylko w Polsce umiejetnosci pilkarzy sa znacznie przeplacone?
Skąd wzięłes te 150 tys? Caly czas myślałem, że trzeba było zapłacić Reginie 250-300tys za zawodnika
+ dla Alvareza ok.250tys kontraktu?

Markus napisał(a):Wyświetl post
A o transferach poprzedzonych wypożyczeniem nie wypowiadałem się w ogóle. Mogę to zrobić jednak teraz. Wcale nie musi to być zła metoda wzmocnienia zespołu, o ile będzie przeprowadzona z głową. .
Transfery poprzedzone wypożyczeniem to akurat majstersztyki w wykonaniu Wisły. Gdyby nie te opcje to byśmy pewnie mieli juz na pełnych kontraktach takie asy jak np. Beto, Hristov,czy kaleka Issa Ba. A tak mamy możliwość ich sprawdzenia, zweryfikowania możliwości sportowych, formy i charakteru. Wisła zawsze zastrzega sobie opcję pierwokupu po okresie wypożyczenia i inne kluby i nawet zawodnik nie mają nic do gadania.
Innym dobrym posunięciem Wisły jeśli chodzi o transfery są częste sumy % gwarantowane od następnego transferu. Przykładem jest np. Kosowski, Uche, Błaszczykowski czy prawdopodobnie Marcelo.
Ostatnio edytowane przez Kordel_Walker : 15.07.2010 o godz. 14:44.
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 15.07.2010, 15:01
Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw dochodze do wniosku ,ze sprowadzenie do Wisły Chaveza to pomylka .Nie spelnia wszystkich wymaganych przez nas kryteriow :
1) gra jak "czlowiek chaos" czyli odpada
2)został podesłany przez menadzera a nie znaleziony przez naszych skautow- odpada
3)nie kosztuje magiczna kwote 1 mln euro tylko 800 tys -odpada (chyba ,ze poprosimy jego klub o podniesienie stawki o 200 tys)
4)chcialy go kluby europejskie i nie kupily to cos z nim musi byc nie tak-odpada
5)jest malo zwrotny nie umie sie poruszać po boisku o grze glowa w porownaniu do Marcelo nie wspomne-odpada
6)jesli Wisla zdecydowala go wypozyczyc a potem kupic to szkoda go promować przez rok -odpada
7)jesli nie zdazymy zalatwic pozwolenia na prace przed 4 runda LE to szkoda czekać bo pozniej nam nie bedzie juz potrzebny-odpada
8)gra w jakiejs druzynie na koncu swiata ktorej nazwy nie znamy to pewnie ogor-odpada
9) gral na MS ale Kirm też tam grał to pewnie ten sam poziom umiejetnosci-odpada
Jak widać chlopak do naszej druzyny nie pasuje i myśle że musimy poszukać kogos innego kto bedzie spełnial podstawowe kryteria
Odpowiedz cytując
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 15.07.2010, 15:02
(...)

Postawą: lepiej nie krytykujmy zarządu Wisły/polityków/rządu się zwyczajnie brzydzę. Co innego bezpodstawna krytyka ignorantów, co innego próby dociekania prawdy i racji ludzi, którzy się czymś zajmują lub interesują. Zakładam, że wszyscy interesujemy się tu piłką i dlatego oceniamy decyzje włodarzy.
Powód: Wycieczki personalne - na prive'a
Ostatnio edytowane przez flamengista : 15.07.2010 o godz. 17:17.
Odpowiedz cytując
arth_ur
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 15.07.2010, 15:12
zbymak napisał(a):Wyświetl post
Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw dochodze do wniosku ,ze sprowadzenie do Wisły Chaveza to pomylka .Nie spelnia wszystkich wymaganych przez nas kryteriow :
2)został podesłany przez menadzera a nie znaleziony przez naszych skautow- odpada
3)nie kosztuje magiczna kwote 1 mln euro tylko 800 tys -odpada (chyba ,ze poprosimy jego klub o podniesienie stawki o 200 tys)
4)chcialy go kluby europejskie i nie kupily to cos z nim musi byc nie tak-odpada
5)jest malo zwrotny nie umie sie poruszać po boisku o grze glowa w porownaniu do Marcelo nie wspomne-odpada
6)jesli Wisla zdecydowala go wypozyczyc a potem kupic to szkoda go promować przez rok -odpada
7)jesli nie zdazymy zalatwic pozwolenia na prace przed 4 runda LE to szkoda czekać bo pozniej nam nie bedzie juz potrzebny-odpada
8)gra w jakiejs druzynie na koncu swiata ktorej nazwy nie znamy to pewnie ogor-odpada
9) gral na MS ale Kirm też tam grał to pewnie ten sam poziom umiejetnosci-odpada
Jak widać chlopak do naszej druzyny nie pasuje i myśle że musimy poszukać kogos innego kto bedzie spełnial podstawowe kryteria
10) Nie jest naszym wychowankiem, wszak nasza drużyna składa się z samych Wiślaków - odpada\
11) No i ten kolor skóry - odpada
http://www.youtube.com/watch?v=-shF8y5ud0Q - obejrzyj Wiślaku, zapewniam że banan pojawi się na twych ustach
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 15.07.2010, 15:16
Piękne podsumowanie tego całego gównianego czarnowidztwa, brawo!

P.s. Jeśli nie pasuje Wam nawet taki piłkarz jak Chavez, to już naprawdę nie wiem kogo ta Wisła ma brać...Ostatnio z reprezentacji Hondurasu do europy trafiali zawodnicy tacy jak Maynor Figueroa - który jest jednym z najlepszych piłkarzy drużyny z Premiership, konkretnie Wigan Athletic (wyceniany na około 5.000.000 euro), środkowy obrońca - czy jego klubowy kolega, defensywny pomocnik Hendry Thomas, również regularnie pojawiający się na boiskach tejże ligi. Victor Bernandez, prawy obrońca jest piłkarzem drużyny lepszej od Wisły, czyli Anderlechtu, juz nie mówiąc o Palaciosie, Suazo czy Alvarezie, szczególnie dwaj pierwsi to piłkarze naprawde wysokiej klasy. I szczerze mówiąc, życzyłbym sobie, żeby nasza reprezentacja była aktualnie w stanie zagrać na Mistrzostwach Świata na takim poziomie jak Honduras, powalczyć tam z przyszłym mistrzem świata Hiszpanią i przegrać z honorem 0:2, minimalnie ulec 0:1 po równym boju, bardzo dobrym meczu dla oka z bardzo dobrą reprezentacją Chile i zremisować bezbramkowo ze Szwajcarią. Nawet te minimalne porażki, tylko trzy stracone gole z silnymi rywalami pokazują, że nie można za wiele zarzucić defensywie Hondurasu na tym turnieju. Życzyłbym sobie również, żeby choć jeden z naszych środkowych obrońców prezentował aktualnie ten "chaotyczny" poziom gry Chaveza z MŚ przeciwko Hiszpanii czy Chile, bo porównując jego grę z tego turnieju, z grą Jopa czy Bąka na ME2008...może na tym skończę.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 15.07.2010 o godz. 15:34.
Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 15.07.2010, 15:29
Markus napisał(a):Wyświetl post
Nie - jeśli o mnie chodzi, chwaliłem aktualne podejście do sprawy wzmocnienia zespołu w Legii i chęci zapełnienia nowego stadionu. Nie wypowiadałem się o poszczególnych zawodnikach. To istotna różnica.

A o transferach poprzedzonych wypożyczeniem nie wypowiadałem się w ogóle. Mogę to zrobić jednak teraz. Wcale nie musi to być zła metoda wzmocnienia zespołu, o ile będzie przeprowadzona z głową. Czyli tak jak pisze Wolfy: z dokładnym uzgodnieniem przyszłych warunków kontraktowych, zabezpieczeniem interesu klubu (prawo pierwokupu), zapewnieniem w budżecie środków na wykup zawodnika, itd. Wypożyczenia mają też swoje plusy i dlatego nie należy się ich nadmiernie obawiać. Ważne, by dawały potrzebnych, klasowych piłkarzy.
Tak, tak, wiem że chwaliłeś ogólną politykę transferową Legii, a nie konkretne nazwiska...
Przytoczyłem Ciebie jako przykład bo pamiętam, że właśnie Ty ganiąc naszą politykę transferową rozpływałeś się w zachwytach nad Legią. Oczywistą sprawą jest dokładne przygotowanie takich wypożyczeń i w chwili obecnej nie możemy dywagować na temat w jaki sposób robią to nasi działacze bo tego nie wiemy. Sprawa Alvareza nie może być tutaj przykładem bo najzwyczajniej w świecie wypożyczając tego zawodnika z opcją pierwokupu sądzono, że okaże się większym wzmocnieniem niż to wyszło w praktyce i z tego powodu wcześniejsze ustalenia finansowe musiały zostać poddane znacznej zmianie(obniżeniu). Udało się wynegocjować niższą kwotę transferu co jednak nie przełożyło się na obniżenie wymagań finansowych zawodnika. Tak więc postanowiono zrezygnować z zatrudnienia Alvareza i poszukać kogoś innego na ową pozycję. Sprawa została przeprowadzona poprawne i nie można winić działaczy, że zrezygnowali z zawodnika, który nie prezentował odpowiednich umiejętności w stosunku do swoich wymagań finansowych.
Oczywiście nie znaczy to, że w przypadku kolejnych wypożyczeń sprawy potoczą się tak samo, mimo wszystko wypożyczenia dają nam pewność, ze jeśli zawodnik okaże się niewypałem to tracimy jedynie "drobne" wydane na wypożyczenie oraz kontrakt zawodnika przez czas, w którym u nas grał. Zyskujemy natomiast pewność, że w razie pomyłki transferowej nie będziemy mieli powtórki z Łobodzińskiego, który sporo kosztował, pobiera bardzo wysoką pensję, no i ma długi kontrakt...a Wiśle pozostaje jedynie płacenie mu pensji i liczenie na to, że może jeszcze się rozwinie...ale jak to mawiają "nadzieja matką głupich"...

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
wyar
Senior Member

Stary 15.07.2010, 15:43
polska.mysl.szkoleniowa napisał(a):Wyświetl post
(...).[/B]
PMS,
Nie zamierzam dyskutować o tym,co napisał lucekj,bo to dziwaczne myślenie,które odbiera prawo do krytyki każdemu,choć przyznać również trzeba,że pierwsze pogrubione przeze mnie zdanie z Twojego postu wpisuje się w tego typu kompromitującą argumentację.
Nie ma sporu co do tego,że Markus czy Kot chcą dla Wisły jak najlepiej,może być tylko spór o to,czy w swojej krytyce poczynań obecnej ekipy tracą czasem rozsądek.Wiem,ze wynika to z lat rozczarowań (co rozumiem),ale obawiam się,że każde "nowe otwarcie" musi zostac poddane ocenie po jakimś czasie. W głowach przeważającej liczby kibiców zawsze tli się myśl,ze szkoleniowcowi rozpoczynającemu pracę z druzyną trzeba dać jakis czas - trzeba więc go i dać zarządowi. Do tej pory broniłem Bogusława Cupiała,myśląc kilka lat temu,że oto pojawiło się nowe otwarcie,teraz liczę,że tegoroczne nie wróci znów do punktu wyjścia. Ale żeby to ocenić,nie wystarczy 1,5 miesiąca...
Póki co,na razie są deklaracje zarządu i pierwsze próby działań w kierunku stworzenia struktury klubu - oceniam je pozytywnie. Jeśli chodzi o politykę transferową klubu to jak dotychczas jest nijako - Wisła potrzebuje lepszych graczy,ale wiemy,ze zwłaszcza ofensywni, będą drodzy.Lub będą graczami,których nazwiska nikogo nie powalą na kolana - rozumiem jednak Basałaja,który w określonym budżecie musi zabezpieczać środki na różne cele. Nie pomaga również Wiśle "rozgłos" polskiej ligi - zakładam,że o wiele trudniej niż powiedzmy 10 lat temu jest przyciągnąć tu klasowego zawodnika. I naprawdę nie ma sensu pisać tu ZAWSZE o nieudolności działaczy - wszyscy wiemy,że negocjacje toczą się różnie,zabierają także czasem wiele tygodni - wszystko po to,ażeby DWIE strony były przekonane,że robią na sobie najlepszy interes.A mnie wydaje się,że fiasko Waszego koncertu życzeń,podsycanego przez media,służy Wam jako podstawę do oceny Zarządu i pracowników Wisły. Sami z siebie się śmiejecie...
Ogólnie mam wrażenie,że Wiśle i ludziom w niej pracującym łatkę "partaczy" przykleja się zawsze i wszędzie,niezależnie od tego,co robią,a epitety i potwarze kładzione na forumowiczów z lepszym dostępem do informacji niż to mamy my,sprawiają,że momentami pokładam się ze śmiechu,a momentami myślę,że to typowo polskie - nie znają Cię,więc tym bardziej będą odważni w "gnojeniu". Zupełnie,jakby zbymak i Maci0s byli decydentami...
Tak więc OBECNĄ politykę klubu pozwolę sobie ocenić gdzieś w lutym przyszłego roku - z krytyką jej poszczególnych elementów także wstrzymam się powiedzmy do końca 3-miesięcznego okresu próbnego nowego Prezesa (nawet najskromniejszy pracownik tyle dostaje,prawda ?).Pamietajmy,że pisanie o Wielkiej Wiśle nie ma dzisiaj sensu (choć wiem,że ambicja nie pozwoli zaprzeczyć ) - jako klub straciliśmy ostatnich kilka lat,a to w futbolu jest ciężej odbudować,niż nam się wydaje...
Co do Twojego ostatniego zdania - tu także się mylisz, wszyscy myśleliśmy,że w ostatnich kilku latach w naszym klubie była JAKAKOLWIEK polityka - nic bardziej błędnego,uważam,że po raz pierwszy od ładnych kilku lat Wisła ma Prezesa,który cokolwiek może.Czy cokolwiek zrobi - zobaczymy... Natomiast mylisz dwie rzeczy,o których pisałem na wstępie - wbrew pozorom Markus czy Kot nie muszą mówić nam GDZIE idziemy - tylko konkretnie,JAK tam się dostać,zwłaszcza w kontekście polevadiowskiego pobojowiska. Konkretnie,ma się rozumieć - to z liczbami,tymi,oczywiście,które są dostępne.
Nigdy nie negowałem ich wiedzy ani inteligencji (tak,Kocie,winien Ci jestem jeszcze polemikę,z przyczyn prywatnych przesunięta o kilka miesięcy,ale wróce do niej,obiecuję),ni też intencji czy zaangażowania w wiślacką tematykę - ale od czasu do czasu będę polemizował z nieco wygodniackim, pretensjonalno-krytykanckim stylem.Do którego,po Twoim ostatnim zdaniu,także wydajesz się aspirować
Z wiślackim pozdrowieniem
Powód: Błagam - piszcie zwięźlej, tego nikt nie czyta!!!
Ostatnio edytowane przez flamengista : 15.07.2010 o godz. 17:21.
You'll never know...
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 15.07.2010, 16:07
Kordel_Walker napisał(a):Wyświetl post
Skąd wzięłes te 150 tys? Caly czas myślałem, że trzeba było zapłacić Reginie 250-300tys za zawodnika
+ dla Alvareza ok.250tys kontraktu?
Male nieporozumienie. Pisalem w kontekscie tego ze jego umiejetnosci przez "naszych" byly wyceniane na 150 tys. Euro rocznie. Czyli ze byl to pilkarz poziomu nie wiem, Bartczaka moze. Gora Golanskiego. A trzeba byloby mu placic ponad 400 k Euro rocznie...
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.07.2010, 17:12
Nigdzie nie jest napisane, że w przypadku korzystnego wyniku z Szawlami, w piątek będzie prezentacja nowych zawodników - czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 15.07.2010, 17:15
(...)
Zbymaku,

nie rozmywaj, bo głosów krytycznych nt. Chaveza było ledwie kilka. Większość uważa, że to świetny zawodnik.

Pytanie tylko, czy do nas na pewno trafi.

BTW: w chwili obecnej KAŻDY umiejący kopnąć prosto piłkę stoper jest na wagę złota, bo mamy ich tylko 3, z czego jeden zaraz kończy karierę.

PS.

Lucku,

tu nie chodzi o ocenę tego czy innego kandydata do gry w Wiśle. Tu chodzi o konsekwentną politykę zaciskania pasa, szukanie darmowych zawodników z kartą w ręce, dyletanctwo działaczy przy testowaniu ponad 30 bramkarzy oraz kucharzy z Brazylii.

Jeśli o mnie chodzi, klub może ściągać no-name'ów z Burkina Faso - jeśli jest to poparte rzetelnym skautingiem i ci zawodnicy wzmocnią Wisłę.

Problem w tym, że od blisko 2 lat nie przyszedł żaden zawodnik, który realnie wzmocniłby Wisłę, podniósłby poziom sportowy i dawał możliwość zarobku przy odsprzedaniu do lepszego klubu. Tak, odsprzedaniu - bo jesteśmy biedni i żyjemy ze sprzedaży najlepszych zawodników.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 15.07.2010 o godz. 17:27.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 15.07.2010, 17:23
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Zbymaku,

nie rozmywaj, bo głosów krytycznych nt. Chaveza było ledwie kilka. Większość uważa, że to świetny zawodnik.

BTW: w chwili obecnej KAŻDY umiejący kopnąć prosto piłkę stoper jest na wagę złota, bo mamy ich tylko 3, z czego jeden zaraz kończy karierę.
Dlatego wlasnie tylko tych kilka wypisalem.To jest własnie przyklad ,ze trafia sie nam ciekawy gracz a tak zawsze znajdzie sie "pare" jakis ale
Odpowiedz cytując
maci0s
Banita

Od: 12.2006

Stary 15.07.2010, 17:27
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli tak to Cię interesuje, to przewertuj temat na kilkanaście (kilkadziesiąt) stron do tyłu. Słowackie media tak podawały, ja tylko tłumaczyłem. Zwykłe ploty tak jak w przypadku Makinwy, grają na zwłokę żeby jak najwięcej ugrać
Nikt nie zauwazył ze tłumacząc słowackie teksty google dziwnie zamienia FK Koszyce na Tottenham?
Przeczytajcie sobie słowackie wersje i tam o Tottenhamie nic nie ma... a raczej to nie jest przypadek Batman -Netoperek...

Google musi mieć jakiś bład w algorytmie tłumaczenia
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.07.2010, 17:28
No właśnie ja jestem na bieżąco z informacjami ze stron słowackich i nigdzie nie było infomacji o Milinkovicu w odniesieniu do Tottenhamu, więc wydaje mi się że jakieś mity tworzysz.

Dajcie linka bo nie uwierze...
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 15.07.2010, 17:29
Chavez, Milinkovic - to byłyby ciekawe transfery ale jeżeli już chcielibyśmy coś w tej Europie ugrać to wydaje mi się, że potrzebni byliby nie 2 nowi stoperzy a 3 bo Bunoza to młodzieniaszek, a Cleber to tą rundę powinien mieć na zasadzie "łatanie dziur" a nie pierwszoplanowa osoba, szanujmy jego zdrowie, bo zostanie jeszcze kaleką i nie będzie nam scoutował Brazylijczyków czy Portugalczyków
Ostatnio edytowane przez flamengista : 15.07.2010 o godz. 17:37.
Odpowiedz cytując
jabadabaryba
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 15.07.2010, 17:30
Hmm, sam byłem pewien że ten Tottenham ale może dlatego że nie starałem się czytać strony w czystej słowackiej wersji, od razu tłumaczyłem. Jeśli faktycznie google tłumaczy Koszyce na Tottenham to jest najdziwniejsza rzecz jaką ostatnio widziałem ;d idę poszukać i sprawdzić z ciekawości

edit. http://translate.google.pl/#sk|pl|MFK%20Ko%C5%A1ice haha !
Ostatnio edytowane przez jabadabaryba : 15.07.2010 o godz. 17:33.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 15.07.2010, 17:30
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Zbymaku,

Ściągam sobie teraz dla przypomnienia mecz Hondurasu z Hiszpanami, na razie mam pierwszą połowę i troszkę muszę zmienić swoją poprzednią opinię o Chavezie z tego meczu - po prostu zapamiętałem zagrania tego gościa z Wigan, który prezentował się przyzwoicie, a Chavez rzeczywiście jak we mgle. Z drugiej strony widać że siłowo, szybkościowo jest naprawdę przyzwoity, w grze głową również, najlepszym jego punktem póki co jest wprowadzanie piłki do przodu, większość zagrań przemyślanych, dokładnych, ma widoczne braki w ustawianiu się, kryciu, miał udział przy pierwszym straconym golu strzelonym przez Villę - wyglądało to mniej więcej tak jakby zaplątał się w swoje długie nogi - ale też warto w tym momencie wziąć pod uwagę jak wyglądała gra Sadloka czy Glika przeciwko atakowi Torres-Villa... Dlatego rozsądniejszym planem będzie analiza jego gry ze spotkań ze Szwajcarami i Chile (te pamiętam lepiej, szczególnie nieźle grał z Chile), taką analizę w wersji youtube z mistrzostw a'la Chavez postaram się zrobić jutro, żeby każdy mógł w miarę obiektywnie ocenić sobie tego piłkarza.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 15.07.2010 o godz. 17:32.
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.07.2010, 17:34
no to maci0s wyjaśnił skąd ten Tottenham haha
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
maci0s
Banita

Stary 15.07.2010, 17:35
http://korzar.sme.sk/c/5463717/dalsi...ti-leedsu.html
Przetłumaczcie to sobie chrome'em i zobaczycie w pierwszej linijce...
Ostatnio edytowane przez maci0s : 15.07.2010 o godz. 17:42.
Odpowiedz cytując
zordon
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 15.07.2010, 17:47
z innych języków tłumaczcie sobie najlepiej na angielski, robi najmniej błędów
A z tym Tottenhamem też zanim się sam zorientowałem też miałem niezły WTF
zapraszam fanów trance ---> www.globaltrance.pl
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 15.07.2010, 18:21
w temacie transferowym:
http://www.laprensa.hn/Ediciones/201...-futbol-polaco

Cytat:
Po "tułaczce" po Europie( chodzi o przymiarki do TT, Newcastle itd.) i czołowych klubach Liga Premier, Osman Chavez jest o krok od przejścia do klubu europejskiego, jednakże nie do Anglii, tylko do Polski.

Wiceprezydent Platense, Mario Sierra, ujawnił, że "jest faktem", że Osman zagra w Wiśle Kraków.

"Prezydent klubu, Allan Ramos, jest tym, który prowadził te negocjacje z Osmanem Chavezem", wyjaśnił Sierra.

Druga co do ważności osoba w klubie wyjaśnia, że zeszłej nocy finalizowano szczegóły z kontrahentem, dzięki czemu "el Tierno" Chavez będzie mógł zrealizować swój sen o grze zagranicą.

Sierra tłumaczył, że umowa jest taka, że mundialista z RPA 2010 będzie w tej drużynie na wypożyczeniu przez 6 miesięcy z opcją definitywnego wykupienia jego karty.

"Jak długo będę w Europie, nie ważne w jakim będę klubie, bo kto by nie chcał grać w europejskim klubie", powiedział Chavez dla GOLAZO. ( już widać, że chłop to typ myśliciela ).

"El Tierno" powiedział, że w tej chwili rozkoszuje się wakacjami po debiucie z Hondurasem na Mundialu, gdzie on w szczególności zaliczył przyzwoity występ; mimo to, Sierra nakazał by Chavez przerwał swoje wakacje, ponieważ klub z Krakowa chce przyjazdu zawodnika jak najszybciej, ponieważ będzie uczestniczył w ważnym europejskim turnieju( LE).

"Wierzymy, że Osman zatriumfuje w tym kraju, bo, poza tym, że jest wielkim piłkarzem, jest dobrą osobą i bardzo wartościowym człowiekiem", powiedział szef.

Firmą, która realizuje przenosiny Chaveza do polskiego futbolu jest włoska Abi sport, ta sam, która zajmowała się transferem Costly'ego do Bełchatowa z tego samego kraju.

Wisła Kraków jest drużyną bardzo popularną w Polsce i bardzo utytułowaną- zdobyła 11( sic! ) tytułów.
Takie sobie tłumaczenie artykułu, bardziej wierne niż piękne( przynajmniej mam nadziej, że wierne bo pół roku właściwie nie ruszałem języka, a "uczyłem się" go niespełna rok, więc jeśli ktoś zechce zweryfikować, to byłoby dobrze). Może wieczorkiem poprawię, bo teraz piszę na netbooku- co druga litera nie "odbija", żar się z nieba leje i ogólnie mi sę nie chce.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 15.07.2010 o godz. 22:56.
Odpowiedz cytując
maci0s
Banita

Stary 15.07.2010, 18:37
tak tylko nawiasem... w sporcie po wydarzeniach na polsacie mowa o wzmocnieniach koniecznych Wisły i krótki wywiad z Ochalikiem : "Możemy zapewnić kibiców, że będzie jeszcze kilka niespodzianek"

Czyli sprzedajemiy Pietie... ŻART

To kolejna wypowiedz, która powinna was uspokoić, transfery będą...
Ok, siadam do TV Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 15.07.2010, 22:23
morgenes napisał(a):Wyświetl post
I tak i nie.
Racje ma wolfy pisząc, że kontrakty powinno się uzgadniać przed wypożyczeniem, przynajmniej rząd wielkości, jaki zawodnik chciałby zarabiać. Podobnie zresztą powinno się robić w przypadku testowanych zawodników, żeby nie okazało się, że zawodnik jest ok, ale się z niego rezygnuje, bo za drogi.

Natomiast nie zgadzam się z wolfym, jeśli chodzi o Alvareza. Tu akurat należy przyklasnąć klubowi, że nie zdecydował się na chore zarobki piłkarza, który obrońcom był na prawdę średnim. A już na pewno nie sprawdzał się jako ofensywny.
W pierwszej kwestii się zgadzamy - ale to raczej oczywiste, to po prostu kolega próbował sobie popyskować.

W drugiej - błędem było to, że Alvareza wypożyczono bez ustalenia jakichś sensownych dla Wisły warunków umowy. O tym pisałem.
Nas nie stać na testy zawodników którzy po zakończeniu wypożyczenia odejdą sobie do innych klubów - skoro żyjemy głownie z handlu piłkarzami. Takie wypożyczenie miałoby sens tylko wtedy, gdybyśmy chcieli coś ugrać i potrzebowali w miarę klasowego zawodnika - wtedy korzyści sportowe zrównoważyłyby wydatki.

Nie chcę po prostu sytuacji, kiedy Cikos (lub ktokolwiek inny) wkomponuje się w drużynę, po czym odejdzie po zakończeniu wypożyczenia bo okaże się, że nie stać nas na kontrakt/ wykupienie karty ( albo na oba, jak w przypadku Alvareza ).
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.07.2010 o godz. 22:42.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
ardianek
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 15.07.2010, 22:35
Borek mowil, ze sytuacja z Chavesem jest podobna do sytuacji Navasa, problem z przynaleznoscia klubowa/mangerska. WTF? skad to wzial?
Jazda, Jazda, Jazda - BIAŁA GWIAZDA!!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów