|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
W odwrotną stronę jeżeli nasze nabytki a właściwie jeden nabytek do środka obrony okaże się niewypałem - pozostaje nam na pół roku Cleber i Kowalski - obaj są na dzień dzisiejszy za słabi na granie w zespole aspirującym do gry w LM (słowa Basałaja, odnośnie celów stawianych przed drużyną).... To tak jakbym kazał X -owi wsiąść do malucha i wygrać wyścig formuły I.... Polityka transferowa w wykonaniu Wisły Kraków to KATASTROFA!!! od wielu lat.... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
A o transferach poprzedzonych wypożyczeniem nie wypowiadałem się w ogóle. Mogę to zrobić jednak teraz. Wcale nie musi to być zła metoda wzmocnienia zespołu, o ile będzie przeprowadzona z głową. Czyli tak jak pisze Wolfy: z dokładnym uzgodnieniem przyszłych warunków kontraktowych, zabezpieczeniem interesu klubu (prawo pierwokupu), zapewnieniem w budżecie środków na wykup zawodnika, itd. Wypożyczenia mają też swoje plusy i dlatego nie należy się ich nadmiernie obawiać. Ważne, by dawały potrzebnych, klasowych piłkarzy. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Postaram się wytłumaczyć: Klub X umawia się z klubem Y, że z Y przejdzie zawodnik Z na zasadzie wypożyczenia z opcją transferu defintywnego. W zawartej między tymi klubami umowie już na starcie jest wpisana kwota za, która można zawodnika pozyskać. Ponadto klub ma pierwszeństwo w kupnie zawodnika Z. Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Panowie, skoro Alvareza umiejetnosci wyceniano na 150 tys. Euro to czemu uwazacie ze tylko w Polsce umiejetnosci pilkarzy sa znacznie przeplacone?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
![]()
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2006
Offline |
||
+ dla Alvareza ok.250tys kontraktu?
Innym dobrym posunięciem Wisły jeśli chodzi o transfery są częste sumy % gwarantowane od następnego transferu. Przykładem jest np. Kosowski, Uche, Błaszczykowski czy prawdopodobnie Marcelo.
Ostatnio edytowane przez Kordel_Walker : 15.07.2010 o godz. 14:44.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw dochodze do wniosku ,ze sprowadzenie do Wisły Chaveza to pomylka .Nie spelnia wszystkich wymaganych przez nas kryteriow :
1) gra jak "czlowiek chaos" czyli odpada 2)został podesłany przez menadzera a nie znaleziony przez naszych skautow- odpada 3)nie kosztuje magiczna kwote 1 mln euro tylko 800 tys -odpada (chyba ,ze poprosimy jego klub o podniesienie stawki o 200 tys) 4)chcialy go kluby europejskie i nie kupily to cos z nim musi byc nie tak-odpada 5)jest malo zwrotny nie umie sie poruszać po boisku o grze glowa w porownaniu do Marcelo nie wspomne-odpada 6)jesli Wisla zdecydowala go wypozyczyc a potem kupic to szkoda go promować przez rok -odpada 7)jesli nie zdazymy zalatwic pozwolenia na prace przed 4 runda LE to szkoda czekać bo pozniej nam nie bedzie juz potrzebny-odpada 8)gra w jakiejs druzynie na koncu swiata ktorej nazwy nie znamy to pewnie ogor-odpada 9) gral na MS ale Kirm też tam grał to pewnie ten sam poziom umiejetnosci-odpada Jak widać chlopak do naszej druzyny nie pasuje i myśle że musimy poszukać kogos innego kto bedzie spełnial podstawowe kryteria |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
(...)
Postawą: lepiej nie krytykujmy zarządu Wisły/polityków/rządu się zwyczajnie brzydzę. Co innego bezpodstawna krytyka ignorantów, co innego próby dociekania prawdy i racji ludzi, którzy się czymś zajmują lub interesują. Zakładam, że wszyscy interesujemy się tu piłką i dlatego oceniamy decyzje włodarzy. Powód: Wycieczki personalne - na prive'a
Ostatnio edytowane przez flamengista : 15.07.2010 o godz. 17:17.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
11) No i ten kolor skóry - odpada![]()
http://www.youtube.com/watch?v=-shF8y5ud0Q - obejrzyj Wiślaku, zapewniam że banan pojawi się na twych ustach
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
![]() P.s. Jeśli nie pasuje Wam nawet taki piłkarz jak Chavez, to już naprawdę nie wiem kogo ta Wisła ma brać...Ostatnio z reprezentacji Hondurasu do europy trafiali zawodnicy tacy jak Maynor Figueroa - który jest jednym z najlepszych piłkarzy drużyny z Premiership, konkretnie Wigan Athletic (wyceniany na około 5.000.000 euro), środkowy obrońca - czy jego klubowy kolega, defensywny pomocnik Hendry Thomas, również regularnie pojawiający się na boiskach tejże ligi. Victor Bernandez, prawy obrońca jest piłkarzem drużyny lepszej od Wisły, czyli Anderlechtu, juz nie mówiąc o Palaciosie, Suazo czy Alvarezie, szczególnie dwaj pierwsi to piłkarze naprawde wysokiej klasy. I szczerze mówiąc, życzyłbym sobie, żeby nasza reprezentacja była aktualnie w stanie zagrać na Mistrzostwach Świata na takim poziomie jak Honduras, powalczyć tam z przyszłym mistrzem świata Hiszpanią i przegrać z honorem 0:2, minimalnie ulec 0:1 po równym boju, bardzo dobrym meczu dla oka z bardzo dobrą reprezentacją Chile i zremisować bezbramkowo ze Szwajcarią. Nawet te minimalne porażki, tylko trzy stracone gole z silnymi rywalami pokazują, że nie można za wiele zarzucić defensywie Hondurasu na tym turnieju. Życzyłbym sobie również, żeby choć jeden z naszych środkowych obrońców prezentował aktualnie ten "chaotyczny" poziom gry Chaveza z MŚ przeciwko Hiszpanii czy Chile, bo porównując jego grę z tego turnieju, z grą Jopa czy Bąka na ME2008...może na tym skończę.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 15.07.2010 o godz. 15:34.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Przytoczyłem Ciebie jako przykład bo pamiętam, że właśnie Ty ganiąc naszą politykę transferową rozpływałeś się w zachwytach nad Legią. Oczywistą sprawą jest dokładne przygotowanie takich wypożyczeń i w chwili obecnej nie możemy dywagować na temat w jaki sposób robią to nasi działacze bo tego nie wiemy. Sprawa Alvareza nie może być tutaj przykładem bo najzwyczajniej w świecie wypożyczając tego zawodnika z opcją pierwokupu sądzono, że okaże się większym wzmocnieniem niż to wyszło w praktyce i z tego powodu wcześniejsze ustalenia finansowe musiały zostać poddane znacznej zmianie(obniżeniu). Udało się wynegocjować niższą kwotę transferu co jednak nie przełożyło się na obniżenie wymagań finansowych zawodnika. Tak więc postanowiono zrezygnować z zatrudnienia Alvareza i poszukać kogoś innego na ową pozycję. Sprawa została przeprowadzona poprawne i nie można winić działaczy, że zrezygnowali z zawodnika, który nie prezentował odpowiednich umiejętności w stosunku do swoich wymagań finansowych. Oczywiście nie znaczy to, że w przypadku kolejnych wypożyczeń sprawy potoczą się tak samo, mimo wszystko wypożyczenia dają nam pewność, ze jeśli zawodnik okaże się niewypałem to tracimy jedynie "drobne" wydane na wypożyczenie oraz kontrakt zawodnika przez czas, w którym u nas grał. Zyskujemy natomiast pewność, że w razie pomyłki transferowej nie będziemy mieli powtórki z Łobodzińskiego, który sporo kosztował, pobiera bardzo wysoką pensję, no i ma długi kontrakt...a Wiśle pozostaje jedynie płacenie mu pensji i liczenie na to, że może jeszcze się rozwinie...ale jak to mawiają "nadzieja matką głupich"... Pozdrawiam |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
PMS,
Nie zamierzam dyskutować o tym,co napisał lucekj,bo to dziwaczne myślenie,które odbiera prawo do krytyki każdemu,choć przyznać również trzeba,że pierwsze pogrubione przeze mnie zdanie z Twojego postu wpisuje się w tego typu kompromitującą argumentację. Nie ma sporu co do tego,że Markus czy Kot chcą dla Wisły jak najlepiej,może być tylko spór o to,czy w swojej krytyce poczynań obecnej ekipy tracą czasem rozsądek.Wiem,ze wynika to z lat rozczarowań (co rozumiem),ale obawiam się,że każde "nowe otwarcie" musi zostac poddane ocenie po jakimś czasie. W głowach przeważającej liczby kibiców zawsze tli się myśl,ze szkoleniowcowi rozpoczynającemu pracę z druzyną trzeba dać jakis czas - trzeba więc go i dać zarządowi. Do tej pory broniłem Bogusława Cupiała,myśląc kilka lat temu,że oto pojawiło się nowe otwarcie,teraz liczę,że tegoroczne nie wróci znów do punktu wyjścia. Ale żeby to ocenić,nie wystarczy 1,5 miesiąca... Póki co,na razie są deklaracje zarządu i pierwsze próby działań w kierunku stworzenia struktury klubu - oceniam je pozytywnie. Jeśli chodzi o politykę transferową klubu to jak dotychczas jest nijako - Wisła potrzebuje lepszych graczy,ale wiemy,ze zwłaszcza ofensywni, będą drodzy.Lub będą graczami,których nazwiska nikogo nie powalą na kolana - rozumiem jednak Basałaja,który w określonym budżecie musi zabezpieczać środki na różne cele. Nie pomaga również Wiśle "rozgłos" polskiej ligi - zakładam,że o wiele trudniej niż powiedzmy 10 lat temu jest przyciągnąć tu klasowego zawodnika. I naprawdę nie ma sensu pisać tu ZAWSZE o nieudolności działaczy - wszyscy wiemy,że negocjacje toczą się różnie,zabierają także czasem wiele tygodni - wszystko po to,ażeby DWIE strony były przekonane,że robią na sobie najlepszy interes.A mnie wydaje się,że fiasko Waszego koncertu życzeń,podsycanego przez media,służy Wam jako podstawę do oceny Zarządu i pracowników Wisły. Sami z siebie się śmiejecie... Ogólnie mam wrażenie,że Wiśle i ludziom w niej pracującym łatkę "partaczy" przykleja się zawsze i wszędzie,niezależnie od tego,co robią,a epitety i potwarze kładzione na forumowiczów z lepszym dostępem do informacji niż to mamy my,sprawiają,że momentami pokładam się ze śmiechu,a momentami myślę,że to typowo polskie - nie znają Cię,więc tym bardziej będą odważni w "gnojeniu". Zupełnie,jakby zbymak i Maci0s byli decydentami... Tak więc OBECNĄ politykę klubu pozwolę sobie ocenić gdzieś w lutym przyszłego roku - z krytyką jej poszczególnych elementów także wstrzymam się powiedzmy do końca 3-miesięcznego okresu próbnego nowego Prezesa (nawet najskromniejszy pracownik tyle dostaje,prawda ?).Pamietajmy,że pisanie o Wielkiej Wiśle nie ma dzisiaj sensu (choć wiem,że ambicja nie pozwoli zaprzeczyć ) - jako klub straciliśmy ostatnich kilka lat,a to w futbolu jest ciężej odbudować,niż nam się wydaje... Co do Twojego ostatniego zdania - tu także się mylisz, wszyscy myśleliśmy,że w ostatnich kilku latach w naszym klubie była JAKAKOLWIEK polityka - nic bardziej błędnego,uważam,że po raz pierwszy od ładnych kilku lat Wisła ma Prezesa,który cokolwiek może.Czy cokolwiek zrobi - zobaczymy... Natomiast mylisz dwie rzeczy,o których pisałem na wstępie - wbrew pozorom Markus czy Kot nie muszą mówić nam GDZIE idziemy - tylko konkretnie,JAK tam się dostać,zwłaszcza w kontekście polevadiowskiego pobojowiska. Konkretnie,ma się rozumieć - to z liczbami,tymi,oczywiście,które są dostępne. Nigdy nie negowałem ich wiedzy ani inteligencji (tak,Kocie,winien Ci jestem jeszcze polemikę,z przyczyn prywatnych przesunięta o kilka miesięcy,ale wróce do niej,obiecuję),ni też intencji czy zaangażowania w wiślacką tematykę - ale od czasu do czasu będę polemizował z nieco wygodniackim, pretensjonalno-krytykanckim stylem.Do którego,po Twoim ostatnim zdaniu,także wydajesz się aspirować Z wiślackim pozdrowieniem Powód: Błagam - piszcie zwięźlej, tego nikt nie czyta!!!
Ostatnio edytowane przez flamengista : 15.07.2010 o godz. 17:21.
![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. Pisalem w kontekscie tego ze jego umiejetnosci przez "naszych" byly wyceniane na 150 tys. Euro rocznie. Czyli ze byl to pilkarz poziomu nie wiem, Bartczaka moze. Gora Golanskiego. A trzeba byloby mu placic ponad 400 k Euro rocznie... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Nigdzie nie jest napisane, że w przypadku korzystnego wyniku z Szawlami, w piątek będzie prezentacja nowych zawodników - czytanie ze zrozumieniem się kłania.
![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Zbymaku,
nie rozmywaj, bo głosów krytycznych nt. Chaveza było ledwie kilka. Większość uważa, że to świetny zawodnik. Pytanie tylko, czy do nas na pewno trafi. BTW: w chwili obecnej KAŻDY umiejący kopnąć prosto piłkę stoper jest na wagę złota, bo mamy ich tylko 3, z czego jeden zaraz kończy karierę. PS. Lucku, tu nie chodzi o ocenę tego czy innego kandydata do gry w Wiśle. Tu chodzi o konsekwentną politykę zaciskania pasa, szukanie darmowych zawodników z kartą w ręce, dyletanctwo działaczy przy testowaniu ponad 30 bramkarzy oraz kucharzy z Brazylii. Jeśli o mnie chodzi, klub może ściągać no-name'ów z Burkina Faso - jeśli jest to poparte rzetelnym skautingiem i ci zawodnicy wzmocnią Wisłę. Problem w tym, że od blisko 2 lat nie przyszedł żaden zawodnik, który realnie wzmocniłby Wisłę, podniósłby poziom sportowy i dawał możliwość zarobku przy odsprzedaniu do lepszego klubu. Tak, odsprzedaniu - bo jesteśmy biedni i żyjemy ze sprzedaży najlepszych zawodników.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 15.07.2010 o godz. 17:27.
![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Banita
Od: 12.2006
Offline |
|
Przeczytajcie sobie słowackie wersje i tam o Tottenhamie nic nie ma... a raczej to nie jest przypadek Batman -Netoperek... Google musi mieć jakiś bład w algorytmie tłumaczenia |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
No właśnie ja jestem na bieżąco z informacjami ze stron słowackich i nigdzie nie było infomacji o Milinkovicu w odniesieniu do Tottenhamu, więc wydaje mi się że jakieś mity tworzysz.
Dajcie linka bo nie uwierze... ![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Chavez, Milinkovic - to byłyby ciekawe transfery ale jeżeli już chcielibyśmy coś w tej Europie ugrać to wydaje mi się, że potrzebni byliby nie 2 nowi stoperzy a 3
bo Bunoza to młodzieniaszek, a Cleber to tą rundę powinien mieć na zasadzie "łatanie dziur" a nie pierwszoplanowa osoba, szanujmy jego zdrowie, bo zostanie jeszcze kaleką ![]()
Ostatnio edytowane przez flamengista : 15.07.2010 o godz. 17:37.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Hmm, sam byłem pewien że ten Tottenham ale może dlatego że nie starałem się czytać strony w czystej słowackiej wersji, od razu tłumaczyłem. Jeśli faktycznie google tłumaczy Koszyce na Tottenham to jest najdziwniejsza rzecz jaką ostatnio widziałem ;d idę poszukać i sprawdzić z ciekawości
edit. http://translate.google.pl/#sk|pl|MFK%20Ko%C5%A1ice haha !
Ostatnio edytowane przez jabadabaryba : 15.07.2010 o godz. 17:33.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
- ale też warto w tym momencie wziąć pod uwagę jak wyglądała gra Sadloka czy Glika przeciwko atakowi Torres-Villa... Dlatego rozsądniejszym planem będzie analiza jego gry ze spotkań ze Szwajcarami i Chile (te pamiętam lepiej, szczególnie nieźle grał z Chile), taką analizę w wersji youtube z mistrzostw a'la Chavez postaram się zrobić jutro, żeby każdy mógł w miarę obiektywnie ocenić sobie tego piłkarza.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 15.07.2010 o godz. 17:32.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
no to maci0s wyjaśnił skąd ten Tottenham haha
![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
http://korzar.sme.sk/c/5463717/dalsi...ti-leedsu.html
Przetłumaczcie to sobie chrome'em i zobaczycie w pierwszej linijce... ![]()
Ostatnio edytowane przez maci0s : 15.07.2010 o godz. 17:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
z innych języków tłumaczcie sobie najlepiej na angielski, robi najmniej błędów
![]() A z tym Tottenhamem też zanim się sam zorientowałem też miałem niezły WTF ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
w temacie transferowym:
http://www.laprensa.hn/Ediciones/201...-futbol-polaco Cytat:
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 15.07.2010 o godz. 22:56.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
tak tylko nawiasem... w sporcie po wydarzeniach na polsacie mowa o wzmocnieniach koniecznych Wisły i krótki wywiad z Ochalikiem : "Możemy zapewnić kibiców, że będzie jeszcze kilka niespodzianek"
Czyli sprzedajemiy Pietie... ŻART To kolejna wypowiedz, która powinna was uspokoić, transfery będą... Ok, siadam do TV Pozdrawiam |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
W drugiej - błędem było to, że Alvareza wypożyczono bez ustalenia jakichś sensownych dla Wisły warunków umowy. O tym pisałem. Nas nie stać na testy zawodników którzy po zakończeniu wypożyczenia odejdą sobie do innych klubów - skoro żyjemy głownie z handlu piłkarzami. Takie wypożyczenie miałoby sens tylko wtedy, gdybyśmy chcieli coś ugrać i potrzebowali w miarę klasowego zawodnika - wtedy korzyści sportowe zrównoważyłyby wydatki. Nie chcę po prostu sytuacji, kiedy Cikos (lub ktokolwiek inny) wkomponuje się w drużynę, po czym odejdzie po zakończeniu wypożyczenia bo okaże się, że nie stać nas na kontrakt/ wykupienie karty ( albo na oba, jak w przypadku Alvareza ).
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.07.2010 o godz. 22:42.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Borek mowil, ze sytuacja z Chavesem jest podobna do sytuacji Navasa, problem z przynaleznoscia klubowa/mangerska. WTF? skad to wzial?
![]()
Jazda, Jazda, Jazda - BIAŁA GWIAZDA!!!!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|