|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Nie ma tu znaczenia, jakimi byli ludźmi i z kim w wojsku wódkę pili - liczą się efekty. Wybacz, ale wyciągając różne elementy z biografii każdego można oszkalować - ten był alkoholikiem, tamten żonę bił, jeszcze innemu na starość odbiło... Tyle, że ja nie słyszałem, żeby Kuklińskiego ktoś chciał beatyfikować. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
@ Sędzio
Sytuacja wygląda tak. Jeśli wygra JK Platforma nie zrobi nic bo nie da rady... Rozwiązania będą blokowane ze względów partyjnych nawet jeśli będą dobre. Zapewne tak byłoby i w drugą stronę. Wynika to z jakości naszego życia publicznego i polityki jako całej. Dlatego też chętnie oddam władze w ręce PO. Są konkretne zapowiedzi wygłoszone na Politechnice Warszawskiej. Moim zdaniem idą w dobrą stronę. Nie mamy wyjścia i musimy uzdrawiać finanse publiczne w trybie pilnym. Reguła wydatkowa ma być gotowa jeszcze w tym roku. Mundurówki mają być zniesione... Co prawda w długiej perspektywie, ale nie da się tego konstytucyjnie raczej obejść. Zapowiedziano dążenie do zrównania, czy też podniesienia wieku emerytalnego. Kontynuuje się niezbędną prywatyzację. Są więc pewne konkretne obietnice... Dajmy im je zrealizować. Jeśli tego nie zrobią to zapewne wielu się od nich odwróci i władzę przejmie ktoś inny. Ja w ogóle jestem zwolennikiem systemu dwupartyjnego, gdyż nasz system w moim przekonaniu blokuje wiele koniecznych zmian. Ofiarą czystego politykowania padł np. plan Hausnera. Gdyby był wprowadzony bylibyśmy w całkiem innym miejscu, jeśli chodzi o stan finansów publicznych. A jeśli chodzi o związki zawodowe to popatrz na KGHM, albo wczorajsze, czy przedwczorajsze groźby górników, że ruszą na Warszawę. Abstrahując jednak od tych tematów, chciałem zwrócić Twoją uwagę, że zgadzasz się z moim spojrzeniem na hasło "solidarnego państwa" tymczasem wolisz popierać PiS, który tą solidarność postrzega jednak nieco inaczej. Moim zdaniem właśnie to spojrzenie na "Polskę solidarną" determinuje to, że PO popiera zachód a PiS wschód, oraz to że starsi i słabiej wykształceni dominują w elektoracie PiS, a młodsi i Ci z wykształceniem wyższym dominują w elektoracie PO.
Ostatnio edytowane przez St@chu : 25.06.2010 o godz. 17:59.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
||
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Bronisław Komorowski, w dniach 14-18 czerwca, był najczęściej negatywnie prezentowanym kandydatem na urząd prezydenta - stwierdza Fundacja Batorego w raporcie z monitoringu kampanii w TVP. Najwięcej prezentacji pozytywnych mieli Grzegorz Napieralski i Jarosław Kaczyński.
Fundacja Batorego przygotowała raport na podstawie analizy czterech serwisów informacyjnych TVP: "Wiadomości", "Panoramy", "Teleexpressu" oraz "Infoserwisu", emitowanych w dniach 14-18 czerwca. Z tezami raportu nie zgadza się TVP. biedny uciemiężony PIS ,któremu Gazeta Wyborcza i TVN nie daja spokoju ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|||
|
A jeśli nie wygra, to będzie musiała się dogadać z Kaczyńskim. Gra toczy się teraz o to, czy PO będzie mogła robić co jej się podoba, czy będzie musiała uwzględnić w swoich planach także te środowiska, których nie reprezentuje.
Biorąc pod uwagę jacy amatorzy są w rządzie Tuska (czego przykładem jest np. reforma armii) wolałbym, żeby ktoś ich pilnował. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Druga sprawa - mogę odbić piłeczkę - mapka wyników z matury wskazuje na to, że wyższe wyniki i większą zdawalność osiągają maturzyści z terenów głosujących na PiS (wschód). Po trzecie - nie rozumiem tej podniety faktem, że na PO głosują ludzie z wyższym wykształceniem. Dzisiaj wyższe wykształcenie może mieć każdy, a nie każdy powinien. Poczytaj ciekawy artykuł: http://blog.onet.pl/40532,1,archiwum_goracy.html Załamana skończyła prestiżowy kierunek na uniwersytecie i teraz bardzo tego żałuje. Pracuje jako pomoc biurowa: "Dyrygują mną ludzie po technikum skończonym naście lat temu. Moi znajomi z tytułami magistra opiekują się dziećmi, pracują w sklepach, kilkoro jest na stażach w urzędach - darmowych, albo za 600 zł miesięcznie. Ci, którzy jeszcze wierzą w to, że znajdą lepszą pracę są bezrobotni". Takich ludzi jest bardzo wielu i oni również są elektoratem roszczeniowym, tyle tylko że kładą nacisk na inne akcenty i dlatego głosują na PO. W rzeczywistości poziom wiedzy dotyczącej funkcjonowania państwa, polityki itp. jest dokładnie taki sam jak osób z wykształceniem średnim, różnią się jedynie papierkiem. I nie mam zamiaru nikogo obrażać, uważam że wielu osobom niemal zniszczono życie wysyłając na studia, na które się nie nadają, albo które nikomu są niepotrzebne.
Fundacja Batorego ma pretensje do TVP, że nie manipulowała wizerunkiem Komorowskiego, pyszne.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 25.06.2010 o godz. 18:49.
![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
![]() Cytat:
Powód: literówki
Ostatnio edytowane przez 63624 : 25.06.2010 o godz. 18:54.
![]()
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
|
||
|
|
Banita
Offline |
|
|
Zamiast podawać kto zasiada w Fundacji Batorego podaj kto zasiada we władzach TVP
![]() |
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
coby wykształciuch nie zapomniał kto był negatywnie pokazywany - kotlet odgrzewa się drugi raz po tygodniu
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=HyU1_bncEcs
Masakryczna wypowiedz Palikota. Smutne to jest, bo to pokazuje za kogo oni maja nas, Polakow. Ta cala sytuacja w PO. Palikot mowi co chce, po tej katastrofie gdzie Jarkowi zginal brat, ten mowi ze go zastrzeli i wypatroszy. Masakra jakas. I **** ze to metafora, wiadomo ze tak sie bedzie Palikot tlumaczyl, po prostu taka wypowiedz nie przystoi czlowiekowi, tym bardziej politykowi, ktory chcialby reprezentowac lud. I idac dalej, ok ktos moze powiedziec ale co masz sapy do PO, przeciez to Palikot robi z siebie debila. Ale czemu cala partia go kryje? Czemu go nie wyjebia na zbity pysk? Zenujaca sytuacja po prostu kolesiostwo. Swoj broni swojego i nawet w takiej sytacji gdzie Palikot zachowuje sie tak kontrowersyjnie juz od kilku lat, oni go nie wywalaja bo w partii panuja uklady. To teraz pomyslcie jakie uklady panuja tam gdzie tego my nie widzimy. Koles gada takie rzeczy publicznie, wszyscy to widza a brak reakcji, dalej jest w partii, to co za problem przekrecic kraj na kilka mln zlotych po cichutku, troche kasy sobie dorobic, po cichutku za plecami Polakow jakas ustawe korzystna dla siebie wprowadzic. To sie w glowie nie miesci. I nie mam tu zalu do PO tylko, bede glosowal na Jarka ale nie bede go bronil jak lew bo wiem ze jedni sa warci drugich. Tak jak mowi JKM to jest jedna i ta sama banda zlodzei. Stworzyli sobie raj na Ziemi i smiejac sie w oczy Polakom zyja sobie za nasza kase. Swiruja ze zalezy im na Polsce, ze cos zrobia dla Polski a tymczasem ich plan polega na tym ze dadza kase powodzianom a w zamian za to podniosa podatki albo cene paliwa buhaha Tak wlasnie jestesmy robieni w chuja i dajemy tym zlodziejom 90% glosow w wyborach. Zly jest system i ci ktorzy w niego brna bo jak widac to wszystko sie nie sprawdza juz od kilkunastu lat. Przejrzyjcie na oczy, trzeba wymieniac ludzi a nie dawac bezustannie szanse PO czy PiSowi majac nadzieje ze tym razem cos zmienia na lepsze. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Cytat:
A już w środę druga odsłona sprawy Lautsi vs Włochy , powszechnie kojarzonej jako sprawa zdejmowania krzyży. Tym razem ostateczne rozstrzygnięcie będzie należało do Wielkiej Izby Trybunału. Po stronie Włoskiej jako interwenienci stanęły takie państwa jak Rosja, Grecja , Rumunia , Bułgaria , Litwa , Cypr , Armenia , Malta , San Marino , oraz Monaco , kilka NGO , a także 33 deputowanych z PE wśród których jest 5 europosłów z PiSu i 3 z PO. Niestety nasz rząd mimo iż ,,Było to rozważane – przyznaje Piotr Paszkowski, rzecznik polskiego MSZ. – Ale to trudna sprawa. Jest wiele argumentów „za” i „przeciw”. Ostatecznie przeważyła opcja, by nie przystępować.'' , wybrał według mnie tą złą opcję .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.06.2010 o godz. 21:14.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Ja wiem kto ma programy o najlepszych porach: Lis, Żakowski...
A Fundacja Batorego w 2007 roku przed wyborami i w czasie ciszy organizowała akcję "Zmień kraj, idz na wybory". Wzór. P.S. ' 'Bo to jest właśnie nasza polityka zagraniczna. Byle z Francją, byle z Niemcami, byle w głównym nurcie. Żeby FAZ albo inne Le Monde pochwaliło. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
czyli jak widzisz nie dotyczy to programu Lisa, Zakowskiego czy gorzej Wildsteina czy Pospieszalskiego co do drugiej rzeczy , to dobrze zrobiła.. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]() ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
||
|
|
Banita
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
http://www.rp.pl/artykul/2,499369_Ro...g_Polakow.html
Kiedyś trzeba to będzie spłacić, a najlepiej zrobić to jak najwcześniej. Wg mnie to jest w tym momencie jeden z ważniejszych polskich problemów, ale ani rząd ani opozycja nic o tym nie mówi. Lepiej gadać o parytetach, in vitro i innych urojonych problemach. PS. Fajny artykuł Magierowskiego o II turze: http://blog.rp.pl/magierowski/2010/0...zefem-oleksym/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale panika
![]() Wyluzuj, koniec końców Bronek wygra gdzieś 4% ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
![]() Zresztą nie ma co ukrywać , że Niemcy byly jedynym państwem(z głównego nurtu UE) które mogło się przyłączyć do interwencji po stronie Włoch. Być może były konsultacje(raczej na niskim szczeblu) między Warszawą , a Berlinem odnośnie tej sprawy. Jednak bardziej skłaniał bym się ku temu , że w momencie kiedy pozostałe państwa deklarowały chęć interwencji i zgłaszały to do sekretariatu ETPC , w Polsce był już znany (mniej więcej) termin wyborów prezydenckich i to by wyjaśniało brak chęci ,,wchodzenia'' w tą sprawę. Nie przypominam sobie też jakichś mocniejszych nacisków ze strony opozycji i ,,drążenia'' tej kwestii . Sprawa raczej przeszła bez echa , co również mogło mieć pewien wkład w ostateczny efekt.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.06.2010 o godz. 21:55.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Mamy zapis konstytucji, który wskazuje, że dług publiczny nie może przekroczyć wartości 3/5 rocznego PKB. Ustawa o ile dobrze pamiętam obostrzenia przewiduje już przy 55%. W Japonii dług publiczny w 2009 r. wyniósł 218 % PKB, W USA to jest 90% PKB. Mamy w rzeczywistości pod tym względem całkiem dobrą sytuację, a autorom Konstytucji, za ten przepis i za zapis, że małżeństwo jest związkiem kobiety i mężczyzny wybaczam większość jej wad. ps. chodzi mi o to, żeby nie siać paniki, bo sama instytucja długu publicznego powoduje u mnie reakcję alergiczną, jak dla mnie to państwo w ogóle nie powinno mieć możliwości pożyczania pieniędzy, ew. w bardzo ograniczonym zakresie. ![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
Wydaje się mało prawdopodobne , ale zobaczymy co pokażą najbliższe dni(?) . http://wiadomosci.onet.pl/2189106,12...taku,item.html
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.06.2010 o godz. 23:10.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
No i dodatkowo pieniądze z prywatyzacji należy przeznaczać na fundusz emerytalny, bo ZUS ma ogromne zadłużenie i z każdym dniem jest coraz gorzej. A propos prywatyzacji. Czy ktoś wie, co rząd zrobi z forsą z prywatyzacji? Bo nie natknąłem się na żadną wypowiedź Tuska, Rostowskiego czy Grada. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I nie porównuj USA do Polski... Gdybyśmy mieli taki dług jak oni oprocentowanie naszych obligacji wzrosłoby astronomicznie... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
W kwestii tego raportu fundacji Batorego - Ja się już do niego odwoływałem ale to nie było tak że znalazłem info i wrzuciłem tylko nie wiedząc że coś takiego istnieje , z czystej ciekawości oglądałem informacje w TVP by samemu przekonać się jak bardzo albo też i nie bardzo popłyneli - oczywiście w rozsądnej dawce i było dokładnie tak jak przedstawiał to ten pierwszy raport - czyli o Komorowskim co najwyżej neutralnie a dużej mierze negatywnie, o rządzie tak samo, o Jarku i Pisie tylko pozytywnie bądź neutralnie, o Obamie też w zasadzie albo neutral albo pozytyw.
Co ciekawsze to była często taka 'podprogowa' propaganda.Nie na chama tylko żeby sam 'słuchacz/oglądacz' wyciągnął wnioski , tyle że wnioski były jednoznaczne To były wszystkie programy informacyjne+ większość publicystycznych - listkiem figowym był Lis. Tak było, pewnie tak jest bo teraz to już w ogóle nie oglądam i radził bym żeby to po prostu przyjąć do wiadomości bez żadnej ekscytacji czy robienia z tego wielkiej afery. Publiczna gra ostro pod Jarka i tyle.Podobnie , tylko w inną stronę było za Kwiatkowskiego, za Farfała jechali po każdym, będąc tubą propagandową Libertasu czy jak to się nazywało, więc na prawdę nie ma się czym ekscytować ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
1q2 - nawet mogę się zgodzić z zastrzeżeniem, żebyś podobnie przyjrzał się TVN. Telewizja kłamie - to wiadomo nie od dziś. Każdą można oglądać, ale nie bezkrytycznie. Podobnie rzecz ma się z prasą, radiem. Jakiś filtr w głowie trzeba mieć, inaczej człowiek jest manipulowany bez przerwy. ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na stronie MSP jest dokładnie rozpisane ile % z prywatyzacji idzie na jaki fundusz... Najwięcej pochłania fundusz rezerwy demograficznej tj. w praktyce fundusz na wypłatę bieżących emerytur...
Potem są np. fundusze restrukturyzacji przemysłu, etc. Stricte na łatanie deficytu idzie bezpośrednio stosunkowo niewiele. Wszystko jest w odpowiedniej ustawie, bądź ew. właśnie na stronie MSP. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No tak, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodziło mi o zapychanie bieżących dziur w budżecie, czyli w praktyce właśnie to, co podałeś. Dzięki temu trzeba potem mniej się zapożyczać, więc w sumie i tak na jedno wychodzi.
![]()
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Nie ma to jak poprawić sobie humor z początkiem dnia
WAŁĘSA: Moja obecność tu mówi jednoznacznie, że będę głosował na Bronisława Komorowskiego. Jednocześnie chciałbym poprosić wszystkich, którzy pamiętają moje trafne decyzje, aby poszli w ślad za mną. Jestem przekonany, że jeszcze raz mam rację - mówił w Gnieźnie Lech Wałęsa na krótkiej konferencji prasowej. Jak Bronek będzie miał taki marketing polityczny w dalszym ciąg - to faktycznie o wynikach może zdecydować ostatni legion wykształciuchów i to rzutem na taśmę po brawurowej akcji powrotu z wakacji. Nawiasem pytając Komorowski to plus dodatni czy ujemny?
Ostatnio edytowane przez sambo : 26.06.2010 o godz. 10:40.
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
W Polske ruszył Bronko-Bus,Jarko-Bus ja bym je nazwał Bajko-Busami
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Bajka ma jeszcze coś wspólnego z rzeczywistością. Bardziej pasowałoby określenie Bujdo-Busy na resorach.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
Sugerujesz tzw "pocałunek śmierci" ? ![]() ![]()
Eppur si muove!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...lidy__Tak.html
Czekam na oburzenie ze strony "autorytetów", że Tusk "gra trumnami" i na krzyki Bartoszewskiego, że to "polityczna nekrofilia" ![]() ![]()
|
|