The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.06.2010, 17:01
Vinci napisał(a):Wyświetl post
W przypadku Zacharskiego, pisząc, że działał na rzecz Rosjan, to samo można o całym Wojsku Polskim napisać. Przecież to nasza armia była członkiem Układu Warszawskiego i szykowana była do szturmu na Danię w przypadku wybuchu III wojny. Szykowana do tego stopnia, że ćwiczenia trwały przez dekady, a szczegółowe mapy odwzorowywały każdy słaby punkt najbliższych nam zachodnich sąsiadów.
Biorąc to pod uwagę, jak i nasze czołgi w Czechosłowacji pozostaje stwierdzić, że byliśmy w niezwykle chujowym położeniu i dobrze, że już to za nami.
I choćby to powinno dać do myślenia obrońcom Zaharskiego i krytykom Kuklińskiego. LWP, SB, UB, MO i ZOMO służyły zbrodniczemu reżimowi - wystarczy przypomnieć wypadki poznańskie w '56stym.

Nie ma tu znaczenia, jakimi byli ludźmi i z kim w wojsku wódkę pili - liczą się efekty. Wybacz, ale wyciągając różne elementy z biografii każdego można oszkalować - ten był alkoholikiem, tamten żonę bił, jeszcze innemu na starość odbiło...
Tyle, że ja nie słyszałem, żeby Kuklińskiego ktoś chciał beatyfikować.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 25.06.2010, 17:55
@ Sędzio

Sytuacja wygląda tak. Jeśli wygra JK Platforma nie zrobi nic bo nie da rady... Rozwiązania będą blokowane ze względów partyjnych nawet jeśli będą dobre. Zapewne tak byłoby i w drugą stronę. Wynika to z jakości naszego życia publicznego i polityki jako całej.

Dlatego też chętnie oddam władze w ręce PO. Są konkretne zapowiedzi wygłoszone na Politechnice Warszawskiej. Moim zdaniem idą w dobrą stronę. Nie mamy wyjścia i musimy uzdrawiać finanse publiczne w trybie pilnym. Reguła wydatkowa ma być gotowa jeszcze w tym roku. Mundurówki mają być zniesione... Co prawda w długiej perspektywie, ale nie da się tego konstytucyjnie raczej obejść. Zapowiedziano dążenie do zrównania, czy też podniesienia wieku emerytalnego. Kontynuuje się niezbędną prywatyzację. Są więc pewne konkretne obietnice... Dajmy im je zrealizować. Jeśli tego nie zrobią to zapewne wielu się od nich odwróci i władzę przejmie ktoś inny. Ja w ogóle jestem zwolennikiem systemu dwupartyjnego, gdyż nasz system w moim przekonaniu blokuje wiele koniecznych zmian. Ofiarą czystego politykowania padł np. plan Hausnera. Gdyby był wprowadzony bylibyśmy w całkiem innym miejscu, jeśli chodzi o stan finansów publicznych.

A jeśli chodzi o związki zawodowe to popatrz na KGHM, albo wczorajsze, czy przedwczorajsze groźby górników, że ruszą na Warszawę.

Abstrahując jednak od tych tematów, chciałem zwrócić Twoją uwagę, że zgadzasz się z moim spojrzeniem na hasło "solidarnego państwa" tymczasem wolisz popierać PiS, który tą solidarność postrzega jednak nieco inaczej.
Moim zdaniem właśnie to spojrzenie na "Polskę solidarną" determinuje to, że PO popiera zachód a PiS wschód, oraz to że starsi i słabiej wykształceni dominują w elektoracie PiS, a młodsi i Ci z wykształceniem wyższym dominują w elektoracie PO.
Ostatnio edytowane przez St@chu : 25.06.2010 o godz. 17:59.
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 25.06.2010, 18:16
wolfy napisał(a):Wyświetl post
I choćby to powinno dać do myślenia obrońcom Zaharskiego i krytykom Kuklińskiego. LWP, SB, UB, MO i ZOMO służyły zbrodniczemu reżimowi - wystarczy przypomnieć wypadki poznańskie w '56stym.

Nie ma tu znaczenia, jakimi byli ludźmi i z kim w wojsku wódkę pili - liczą się efekty. Wybacz, ale wyciągając różne elementy z biografii każdego można oszkalować - ten był alkoholikiem, tamten żonę bił, jeszcze innemu na starość odbiło...
.
Przykro mi, ale z tym twierdzeniem zgodzić się nie mogę. W moim mniemaniu ma znaczenie i to bardzo duże. Najważniejsi zawsze są ludzie. Niestety nic nie jest albo czarne albo białe. Tym bardziej, jeżeli Ci sami ludzie w latach późniejszych działają w wojsku na tyle skutecznie, ze zyskują uznanie zachodnich ekspertów. Idąc Twoim torem myślenia, należałoby stwierdzić, że wszyscy głównodowodzący, w naszym obecnym wojsku są do odstrzału, bo swoją wiedzę i doświadczenie kształtowali w rosyjskich akademiach, a dopiero później w NATO.

Cytat:
Tyle, że ja nie słyszałem, żeby Kuklińskiego ktoś chciał beatyfikować
No popatrz, a ja jakiś czas temu tak. Kilka lat wstecz była nawet głośna debata na jego temat...
"Kradzione szczęścia nie daje..."
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 25.06.2010, 18:28
Bronisław Komorowski, w dniach 14-18 czerwca, był najczęściej negatywnie prezentowanym kandydatem na urząd prezydenta - stwierdza Fundacja Batorego w raporcie z monitoringu kampanii w TVP. Najwięcej prezentacji pozytywnych mieli Grzegorz Napieralski i Jarosław Kaczyński.

Fundacja Batorego przygotowała raport na podstawie analizy czterech serwisów informacyjnych TVP: "Wiadomości", "Panoramy", "Teleexpressu" oraz "Infoserwisu", emitowanych w dniach 14-18 czerwca. Z tezami raportu nie zgadza się TVP.

biedny uciemiężony PIS ,któremu Gazeta Wyborcza i TVN nie daja spokoju
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 25.06.2010, 18:42
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Sytuacja wygląda tak. Jeśli wygra JK Platforma nie zrobi nic bo nie da rady...
A jeśli nie wygra, to będzie musiała się dogadać z Kaczyńskim. Gra toczy się teraz o to, czy PO będzie mogła robić co jej się podoba, czy będzie musiała uwzględnić w swoich planach także te środowiska, których nie reprezentuje.

Biorąc pod uwagę jacy amatorzy są w rządzie Tuska (czego przykładem jest np. reforma armii) wolałbym, żeby ktoś ich pilnował.

Cytat:
Mundurówki mają być zniesione... Co prawda w długiej perspektywie, ale nie da się tego konstytucyjnie raczej obejść. Zapowiedziano dążenie do zrównania, czy też podniesienia wieku emerytalnego.
Ja zaś uważam, że to jest tylko zapobiegawcze leczenie i odsuwanie skutków w czasie. Wolałbym, żeby projekt zmian w emeryturach był bardziej odważny.

Cytat:
Abstrahując jednak od tych tematów, chciałem zwrócić Twoją uwagę, że zgadzasz się z moim spojrzeniem na hasło "solidarnego państwa" tymczasem wolisz popierać PiS, który tą solidarność postrzega jednak nieco inaczej.
To bardzo proste - Ty wierzysz, że świat wygląda tak, jak mówią politycy, a ja od dawna nie.

Cytat:
Moim zdaniem właśnie to spojrzenie na "Polskę solidarną" determinuje to, że PO popiera zachód a PiS wschód, oraz to że starsi i słabiej wykształceni dominują w elektoracie PiS, a młodsi i Ci z wykształceniem wyższym dominują w elektoracie PO.
Już mam dość takich zaklęć. Ja znam takie miejsca, gdzie cała kadra kierownicza to wyborcy PiSu, a sekretarki głosują na PO.

Druga sprawa - mogę odbić piłeczkę - mapka wyników z matury wskazuje na to, że wyższe wyniki i większą zdawalność osiągają maturzyści z terenów głosujących na PiS (wschód).

Po trzecie - nie rozumiem tej podniety faktem, że na PO głosują ludzie z wyższym wykształceniem. Dzisiaj wyższe wykształcenie może mieć każdy, a nie każdy powinien. Poczytaj ciekawy artykuł:

http://blog.onet.pl/40532,1,archiwum_goracy.html

Załamana skończyła prestiżowy kierunek na uniwersytecie i teraz bardzo tego żałuje. Pracuje jako pomoc biurowa: "Dyrygują mną ludzie po technikum skończonym naście lat temu. Moi znajomi z tytułami magistra opiekują się dziećmi, pracują w sklepach, kilkoro jest na stażach w urzędach - darmowych, albo za 600 zł miesięcznie. Ci, którzy jeszcze wierzą w to, że znajdą lepszą pracę są bezrobotni".

Takich ludzi jest bardzo wielu i oni również są elektoratem roszczeniowym, tyle tylko że kładą nacisk na inne akcenty i dlatego głosują na PO. W rzeczywistości poziom wiedzy dotyczącej funkcjonowania państwa, polityki itp. jest dokładnie taki sam jak osób z wykształceniem średnim, różnią się jedynie papierkiem.

I nie mam zamiaru nikogo obrażać, uważam że wielu osobom niemal zniszczono życie wysyłając na studia, na które się nie nadają, albo które nikomu są niepotrzebne.

AS82 napisał(a):Wyświetl post
Bronisław Komorowski, w dniach 14-18 czerwca, był najczęściej negatywnie prezentowanym kandydatem na urząd prezydenta - stwierdza Fundacja Batorego w raporcie z monitoringu kampanii w TVP. Najwięcej prezentacji pozytywnych mieli Grzegorz Napieralski i Jarosław Kaczyński.

Fundacja Batorego przygotowała raport na podstawie analizy czterech serwisów informacyjnych TVP: "Wiadomości", "Panoramy", "Teleexpressu" oraz "Infoserwisu", emitowanych w dniach 14-18 czerwca. Z tezami raportu nie zgadza się TVP.

To wina TVP że pokazywała wpadki Komorowskiego? Przecież gdyby tego nie robiła, to byłaby zwykła manipulacja.

Fundacja Batorego ma pretensje do TVP, że nie manipulowała wizerunkiem Komorowskiego, pyszne.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 25.06.2010 o godz. 18:49.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 25.06.2010, 18:53

Poczytaj sobie kto zasiada w tej fundacji Batorego, a nie opieraj się na ich raportach bezkrytycznie.

Cytat:
[...] I na koniec powróćmy na chwilę do wścieklizny. Dziś na wyborcza.pl, znajduje się niemiłosiernie tępy tekst- krytyka TVP autorstwa towarzysza Zakrzewskiego. Otóż marketingowcy z Woronicza postanowili wykorzystać (, co jest rzeczą oczywistą) swój okołowyborczy sukces- sondaż OBOP-u zamówiony przez TVP, jako jedyny okazał się w pełni wiarygodny. Inne, konkurencyjne media prywatne totalnie poległy. Tyczy się to zwłaszcza "Gazety" (Agora) i TVN (ITI). Wszyscy pamiętamy. Upokorzeni zazdrośnicy z Czerskiej, zamiast podkulić ogon i palić się ze wstydu, idą w charakterystycznym stylu na wojnę, brnąc coraz intensywnie w szambie żenady:

"Otóż ktoś w telewizji publicznej wymyślił, że dla udowodnienia jej wiarygodności trzeba wydać pieniądze, których - jak słyszymy - ciągle tej instytucji brakuje. Na kampanię wizerunkową. I pochwalić się:"Telewizja Polska - My jesteśmy wiarygodni!". Tak rozpoczynającą się reklamę można było wczoraj usłyszeć w radiach i przeczytać w prasie, także w naszej "Gazecie". A oto dlaczego TVP jest wiarygodna: "Tylko Telewizyjna Jedynka 20 czerwca podała najbardziej wiarygodne wyniki wyborów prezydenckich!"(...)Zasługą TVP w ostatnim czasie jest zgoła coś innego. I na pewno nie jest to wiarygodność!

Z raportu o programach informacyjnych TVP zrobionego przez Fundację Batorego("Gazeta" z 17 czerwca) jasno wynika, że w czasie kampanii wyborczej telewizja publiczna (obecnie w rękach koalicji PiS-SLD) wiarygodna nie była i nie jest. Najbardziej krytykowanym w TVP kandydatem na prezydenta był Bronisław Komorowski (PO). Przez 63 proc. czasu, jaki TVP mu poświęciła, był pokazywany w negatywnym świetle. Dwaj jego konkurenci pokazywani byli bezkrytycznie: pozytywnie i neutralnie, jak Jarosław Kaczyński (PiS), lub neutralnie, jak Grzegorz Napieralski (SLD).

Tak ta reklamowana wiarygodność wygląda w programach informacyjnych. Nie lepiej ma się publicystyka. Dziwi mnie tylko, że ktoś wpadł na pomysł, aby próbować nam wmówić, że jest inaczej, niż to widzimy. Może to wpływ Jarosława Kaczyńskiego, kandydata PiS na prezydenta, który chce nas ostatnio przekonać, że jest kimś innym, niż jest."

(ŹRÓDŁO)
Zakrzewski opiera swe demagogiczne twierdzenia na raporcie Fundacji Batorego- "niezależnej" organizacji dbającej o pomyślność Polski. Fundacja Batorego- cnota, wszystkich cnót. Pobieżna analiza informacji na temat władz (i członków) tej organizacji mówi wszystko- Aleksander Smolar, Andrzej Rychard, Jan Krzysztof Bielecki, Olga Krzyżanowska, Hanna Suchocka, Andrzej Olechowski...Pomylę się gdy napiszę, że Ci wszyscy Państwo zgodnie popierają jedynie słusznego kandydata na Prezydenta RP, B. Komorowskiego?
http://iskry.pl/index.php?option=com...=8395&Itemid=3
Powód: literówki
Ostatnio edytowane przez 63624 : 25.06.2010 o godz. 18:54.
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
AS82
Banita

Stary 25.06.2010, 19:03
Zamiast podawać kto zasiada w Fundacji Batorego podaj kto zasiada we władzach TVP
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 25.06.2010, 19:07
coby wykształciuch nie zapomniał kto był negatywnie pokazywany - kotlet odgrzewa się drugi raz po tygodniu
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 25.06.2010, 20:40
http://www.youtube.com/watch?v=HyU1_bncEcs

Masakryczna wypowiedz Palikota. Smutne to jest, bo to pokazuje za kogo oni maja nas, Polakow. Ta cala sytuacja w PO. Palikot mowi co chce, po tej katastrofie gdzie Jarkowi zginal brat, ten mowi ze go zastrzeli i wypatroszy. Masakra jakas. I **** ze to metafora, wiadomo ze tak sie bedzie Palikot tlumaczyl, po prostu taka wypowiedz nie przystoi czlowiekowi, tym bardziej politykowi, ktory chcialby reprezentowac lud.
I idac dalej, ok ktos moze powiedziec ale co masz sapy do PO, przeciez to Palikot robi z siebie debila. Ale czemu cala partia go kryje? Czemu go nie wyjebia na zbity pysk? Zenujaca sytuacja po prostu kolesiostwo. Swoj broni swojego i nawet w takiej sytacji gdzie Palikot zachowuje sie tak kontrowersyjnie juz od kilku lat, oni go nie wywalaja bo w partii panuja uklady. To teraz pomyslcie jakie uklady panuja tam gdzie tego my nie widzimy. Koles gada takie rzeczy publicznie, wszyscy to widza a brak reakcji, dalej jest w partii, to co za problem przekrecic kraj na kilka mln zlotych po cichutku, troche kasy sobie dorobic, po cichutku za plecami Polakow jakas ustawe korzystna dla siebie wprowadzic. To sie w glowie nie miesci. I nie mam tu zalu do PO tylko, bede glosowal na Jarka ale nie bede go bronil jak lew bo wiem ze jedni sa warci drugich. Tak jak mowi JKM to jest jedna i ta sama banda zlodzei. Stworzyli sobie raj na Ziemi i smiejac sie w oczy Polakom zyja sobie za nasza kase. Swiruja ze zalezy im na Polsce, ze cos zrobia dla Polski a tymczasem ich plan polega na tym ze dadza kase powodzianom a w zamian za to podniosa podatki albo cene paliwa buhaha Tak wlasnie jestesmy robieni w chuja i dajemy tym zlodziejom 90% glosow w wyborach. Zly jest system i ci ktorzy w niego brna bo jak widac to wszystko sie nie sprawdza juz od kilkunastu lat. Przejrzyjcie na oczy, trzeba wymieniac ludzi a nie dawac bezustannie szanse PO czy PiSowi majac nadzieje ze tym razem cos zmienia na lepsze.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.06.2010, 21:10
Cytat:
Państwa europejskie nie są zobligowane do zgadzania się na małżeństwa homoseksualne - orzekł Europejski Trybunał Praw Człowieka, odrzucając skargę dwóch gejów przeciwko państwu austriackiemu.
http://wiadomosci.onet.pl/2189296,12....html?drukuj=1

A już w środę druga odsłona sprawy Lautsi vs Włochy , powszechnie kojarzonej jako sprawa zdejmowania krzyży.
Tym razem ostateczne rozstrzygnięcie będzie należało do Wielkiej Izby Trybunału.
Po stronie Włoskiej jako interwenienci stanęły takie państwa jak Rosja, Grecja , Rumunia , Bułgaria , Litwa , Cypr , Armenia , Malta , San Marino , oraz Monaco , kilka NGO , a także 33 deputowanych z PE wśród których jest 5 europosłów z PiSu i 3 z PO.
Niestety nasz rząd mimo iż ,,Było to rozważane – przyznaje Piotr Paszkowski, rzecznik polskiego MSZ. – Ale to trudna sprawa. Jest wiele argumentów „za” i „przeciw”. Ostatecznie przeważyła opcja, by nie przystępować.'' , wybrał według mnie tą złą opcję .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.06.2010 o godz. 21:14.
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 25.06.2010, 21:28
Zamiast podawać kto zasiada w Fundacji Batorego podaj kto zasiada we władzach TVP
Ja wiem kto ma programy o najlepszych porach: Lis, Żakowski...

A Fundacja Batorego w 2007 roku przed wyborami i w czasie ciszy organizowała akcję "Zmień kraj, idz na wybory". Wzór.

P.S. ''

Mareq napisał(a):Wyświetl post
Niestety nasz rząd mimo iż ,,Było to rozważane – przyznaje Piotr Paszkowski, rzecznik polskiego MSZ. – Ale to trudna sprawa. Jest wiele argumentów „za” i „przeciw”. Ostatecznie przeważyła opcja, by nie przystępować.'' , wybrał według mnie tą złą opcję .
Bo to jest właśnie nasza polityka zagraniczna. Byle z Francją, byle z Niemcami, byle w głównym nurcie. Żeby FAZ albo inne Le Monde pochwaliło.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

AS82
Banita

Stary 25.06.2010, 21:34
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Ja wiem kto ma programy o najlepszych porach: Lis, Żakowski...

A Fundacja Batorego w 2007 roku przed wyborami i w czasie ciszy organizowała akcję "Zmień kraj, idz na wybory". Wzór.
Fundacja Batorego przygotowała raport na podstawie analizy czterech serwisów informacyjnych TVP: "Wiadomości", "Panoramy", "Teleexpressu" oraz "Infoserwisu", emitowanych w dniach 14-18 czerwca.

czyli jak widzisz nie dotyczy to programu Lisa, Zakowskiego czy gorzej Wildsteina czy Pospieszalskiego

co do drugiej rzeczy , to dobrze zrobiła..
0 22
Senior Member

Stary 25.06.2010, 21:36
Fundacja Batorego przygotowała raport na podstawie analizy czterech serwisów informacyjnych TVP: "Wiadomości", "Panoramy", "Teleexpressu" oraz "Infoserwisu", emitowanych w dniach 14-18 czerwca.

czyli jak widzisz nie dotyczy to programu Lisa, Zakowskiego czy gorzej Wildsteina czy Pospieszalskiego
Czyli analiza jest jeszcze do tego całkowicie niekompletna i oparta na 5 dniach...

Cytat:
co do drugiej rzeczy , to dobrze zrobiła..
A TVP teraz dobrze robi. Przynajmniej sondaż umie zamówić, bez manipulacji.

Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

AS82
Banita

Stary 25.06.2010, 21:38
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Czyli analiza jest jeszcze do tego całkowicie niekompletna i oparta na 5 dniach...

A TVP teraz dobrze robi. Przynajmniej sondaż umie zamówić, bez manipulacji.

Manipulowali 5 dni przed wyborami , to chociaz sondaz w dniu wyborów im sie udalo dobry pokazac
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 25.06.2010, 21:41
http://www.rp.pl/artykul/2,499369_Ro...g_Polakow.html

Kiedyś trzeba to będzie spłacić, a najlepiej zrobić to jak najwcześniej. Wg mnie to jest w tym momencie jeden z ważniejszych polskich problemów, ale ani rząd ani opozycja nic o tym nie mówi. Lepiej gadać o parytetach, in vitro i innych urojonych problemach.

PS. Fajny artykuł Magierowskiego o II turze: http://blog.rp.pl/magierowski/2010/0...zefem-oleksym/
0 22
Senior Member

Stary 25.06.2010, 21:42
Ale panika

Wyluzuj, koniec końców Bronek wygra gdzieś 4%
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Mareq
Senior Member

Stary 25.06.2010, 21:53
Cytat:
Bo to jest właśnie nasza polityka zagraniczna. Byle z Francją, byle z Niemcami, byle w głównym nurcie. Żeby FAZ albo inne Le Monde pochwaliło.
Podejrzewam , że FAZ to by raczej chwalił gdyby było inaczej
Zresztą nie ma co ukrywać , że Niemcy byly jedynym państwem(z głównego nurtu UE) które mogło się przyłączyć do interwencji po stronie Włoch. Być może były konsultacje(raczej na niskim szczeblu) między Warszawą , a Berlinem odnośnie tej sprawy. Jednak bardziej skłaniał bym się ku temu , że w momencie kiedy pozostałe państwa deklarowały chęć interwencji i zgłaszały to do sekretariatu ETPC , w Polsce był już znany (mniej więcej) termin wyborów prezydenckich i to by wyjaśniało brak chęci ,,wchodzenia'' w tą sprawę.
Nie przypominam sobie też jakichś mocniejszych nacisków ze strony opozycji i ,,drążenia'' tej kwestii . Sprawa raczej przeszła bez echa , co również mogło mieć pewien wkład w ostateczny efekt.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.06.2010 o godz. 21:55.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 25.06.2010, 22:22
murray napisał(a):Wyświetl post
Wg mnie to jest w tym momencie jeden z ważniejszych polskich problemów, ale ani rząd ani opozycja nic o tym nie mówi. Lepiej gadać o parytetach, in vitro i innych urojonych problemach.
Fakt, trzeba uważać, ale też bez przesady.

Mamy zapis konstytucji, który wskazuje, że dług publiczny nie może przekroczyć wartości 3/5 rocznego PKB. Ustawa o ile dobrze pamiętam obostrzenia przewiduje już przy 55%.

W Japonii dług publiczny w 2009 r. wyniósł 218 % PKB, W USA to jest 90% PKB.

Mamy w rzeczywistości pod tym względem całkiem dobrą sytuację, a autorom Konstytucji, za ten przepis i za zapis, że małżeństwo jest związkiem kobiety i mężczyzny wybaczam większość jej wad.

ps. chodzi mi o to, żeby nie siać paniki, bo sama instytucja długu publicznego powoduje u mnie reakcję alergiczną, jak dla mnie to państwo w ogóle nie powinno mieć możliwości pożyczania pieniędzy, ew. w bardzo ograniczonym zakresie.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Mareq
Senior Member

Stary 25.06.2010, 22:41
Cytat:
jak dla mnie to państwo w ogóle nie powinno mieć możliwości pożyczania pieniędzy
A są gdzieś takie ,,rodzynki'' ?

Cytat:
Izrael przygotowuje się do ataku na jedno z muzułmańskich państw i przewozi uzbrojenie do Arabii Saudyjskiej - podała irańska agencja prasowa FARS. Władze w Teheranie sugerują, że celem ataku ma być Iran.

Według FARS, kilka dni temu na lotnisku Tabuk w Arabii Saudyjskiej wylądowały izraelskie śmigłowce z uzbrojeniem, które ma być użyte do ataku "na jedno z państw muzułmańskich". Informację agencji potwierdził izraelski dziennik "Haarec" w swym wydaniu internetowym.

Przed dziesięcioma dniami brytyjski dziennik "The Times" poinformował, że saudyjskie władze zgodziły się udostępnić swą przestrzeń powietrzną i lotniska armii izraelskiej armii w jej przygotowaniach do ewentualnego ataku na Iran. Informację brytyjskiej gazety zdementowały wówczas saudyjskie władze, a izraelskie odmówiły komentarza
Osirak , Osirakiem , ale mimo wszystko atak izraelski z terytorium Arabii Saudyjskiej na Iran , to było by działanie trochę innego kalibru.
Wydaje się mało prawdopodobne , ale zobaczymy co pokażą najbliższe dni(?) .

http://wiadomosci.onet.pl/2189106,12...taku,item.html
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.06.2010 o godz. 23:10.
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 25.06.2010, 23:11
Sędzia napisał(a):Wyświetl post

jak dla mnie to państwo w ogóle nie powinno mieć możliwości pożyczania pieniędzy, ew. w bardzo ograniczonym zakresie.
Wystarczy napisać w konstytucji, że nie powinno się uchwalać budżetu z deficytem. Wydaje mi się, że Estonia ma taki zapis.

No i dodatkowo pieniądze z prywatyzacji należy przeznaczać na fundusz emerytalny, bo ZUS ma ogromne zadłużenie i z każdym dniem jest coraz gorzej.

A propos prywatyzacji. Czy ktoś wie, co rząd zrobi z forsą z prywatyzacji? Bo nie natknąłem się na żadną wypowiedź Tuska, Rostowskiego czy Grada.
St@chu
Senior Member

Stary 25.06.2010, 23:12
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Fakt, trzeba uważać, ale też bez przesady.

Mamy zapis konstytucji, który wskazuje, że dług publiczny nie może przekroczyć wartości 3/5 rocznego PKB. Ustawa o ile dobrze pamiętam obostrzenia przewiduje już przy 55%.

W Japonii dług publiczny w 2009 r. wyniósł 218 % PKB, W USA to jest 90% PKB.

Mamy w rzeczywistości pod tym względem całkiem dobrą sytuację, a autorom Konstytucji, za ten przepis i za zapis, że małżeństwo jest związkiem kobiety i mężczyzny wybaczam większość jej wad.

ps. chodzi mi o to, żeby nie siać paniki, bo sama instytucja długu publicznego powoduje u mnie reakcję alergiczną, jak dla mnie to państwo w ogóle nie powinno mieć możliwości pożyczania pieniędzy, ew. w bardzo ograniczonym zakresie.
Z tym, że jeśli przekroczymy 60% to czeka nas nieuchronna zapaść gospodarcza wygenerowana przez zrównoważony budżet. Już przy 55% będzie się trzeba nieźle nagimnastykować...

I nie porównuj USA do Polski... Gdybyśmy mieli taki dług jak oni oprocentowanie naszych obligacji wzrosłoby astronomicznie...
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 26.06.2010, 01:13
W kwestii tego raportu fundacji Batorego - Ja się już do niego odwoływałem ale to nie było tak że znalazłem info i wrzuciłem tylko nie wiedząc że coś takiego istnieje , z czystej ciekawości oglądałem informacje w TVP by samemu przekonać się jak bardzo albo też i nie bardzo popłyneli - oczywiście w rozsądnej dawce i było dokładnie tak jak przedstawiał to ten pierwszy raport - czyli o Komorowskim co najwyżej neutralnie a dużej mierze negatywnie, o rządzie tak samo, o Jarku i Pisie tylko pozytywnie bądź neutralnie, o Obamie też w zasadzie albo neutral albo pozytyw.

Co ciekawsze to była często taka 'podprogowa' propaganda.Nie na chama tylko żeby sam 'słuchacz/oglądacz' wyciągnął wnioski , tyle że wnioski były jednoznaczne
To były wszystkie programy informacyjne+ większość publicystycznych - listkiem figowym był Lis.

Tak było, pewnie tak jest bo teraz to już w ogóle nie oglądam i radził bym żeby to po prostu przyjąć do wiadomości bez żadnej ekscytacji czy robienia z tego wielkiej afery.
Publiczna gra ostro pod Jarka i tyle.Podobnie , tylko w inną stronę było za Kwiatkowskiego, za Farfała jechali po każdym, będąc tubą propagandową Libertasu czy jak to się nazywało, więc na prawdę nie ma się czym ekscytować
94 - Allah Akbar!!
martin_6
Senior Member

Stary 26.06.2010, 09:28
Cytat:
A propos prywatyzacji. Czy ktoś wie, co rząd zrobi z forsą z prywatyzacji? Bo nie natknąłem się na żadną wypowiedź Tuska, Rostowskiego czy Grada.
Na co ma iść? Na pokrycie deficytu pewnie...

1q2 - nawet mogę się zgodzić z zastrzeżeniem, żebyś podobnie przyjrzał się TVN. Telewizja kłamie - to wiadomo nie od dziś. Każdą można oglądać, ale nie bezkrytycznie. Podobnie rzecz ma się z prasą, radiem. Jakiś filtr w głowie trzeba mieć, inaczej człowiek jest manipulowany bez przerwy.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
St@chu
Senior Member

Stary 26.06.2010, 09:43
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Na co ma iść? Na pokrycie deficytu pewnie...
Na stronie MSP jest dokładnie rozpisane ile % z prywatyzacji idzie na jaki fundusz... Najwięcej pochłania fundusz rezerwy demograficznej tj. w praktyce fundusz na wypłatę bieżących emerytur...

Potem są np. fundusze restrukturyzacji przemysłu, etc. Stricte na łatanie deficytu idzie bezpośrednio stosunkowo niewiele.

Wszystko jest w odpowiedniej ustawie, bądź ew. właśnie na stronie MSP.
martin_6
Senior Member

Stary 26.06.2010, 10:00
No tak, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodziło mi o zapychanie bieżących dziur w budżecie, czyli w praktyce właśnie to, co podałeś. Dzięki temu trzeba potem mniej się zapożyczać, więc w sumie i tak na jedno wychodzi.
Będą wisieć komuniści!

sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 26.06.2010, 10:34
Nie ma to jak poprawić sobie humor z początkiem dnia

WAŁĘSA:

Moja obecność tu mówi jednoznacznie, że będę głosował na Bronisława Komorowskiego. Jednocześnie chciałbym poprosić wszystkich, którzy pamiętają moje trafne decyzje, aby poszli w ślad za mną. Jestem przekonany, że jeszcze raz mam rację - mówił w Gnieźnie Lech Wałęsa na krótkiej konferencji prasowej.

Jak Bronek będzie miał taki marketing polityczny w dalszym ciąg - to faktycznie o wynikach może zdecydować ostatni legion wykształciuchów i to rzutem na taśmę po brawurowej akcji powrotu z wakacji.

Nawiasem pytając Komorowski to plus dodatni czy ujemny?
Ostatnio edytowane przez sambo : 26.06.2010 o godz. 10:40.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.06.2010, 11:35
W Polske ruszył Bronko-Bus,Jarko-Bus ja bym je nazwał Bajko-Busami
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 26.06.2010, 12:39
Bajka ma jeszcze coś wspólnego z rzeczywistością. Bardziej pasowałoby określenie Bujdo-Busy na resorach.
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 26.06.2010, 12:59
sambo napisał(a):Wyświetl post
Nie ma to jak poprawić sobie humor z początkiem dnia

WAŁĘSA:

Moja obecność tu mówi jednoznacznie, że będę głosował na Bronisława Komorowskiego. Jednocześnie chciałbym poprosić wszystkich, którzy pamiętają moje trafne decyzje, aby poszli w ślad za mną. Jestem przekonany, że jeszcze raz mam rację - mówił w Gnieźnie Lech Wałęsa na krótkiej konferencji prasowej.

Jak Bronek będzie miał taki marketing polityczny w dalszym ciąg - to faktycznie o wynikach może zdecydować ostatni legion wykształciuchów i to rzutem na taśmę po brawurowej akcji powrotu z wakacji.

Nawiasem pytając Komorowski to plus dodatni czy ujemny?

Sugerujesz tzw "pocałunek śmierci" ?
Eppur si muove!
martin_6
Senior Member

Stary 26.06.2010, 13:05
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...lidy__Tak.html

Czekam na oburzenie ze strony "autorytetów", że Tusk "gra trumnami" i na krzyki Bartoszewskiego, że to "polityczna nekrofilia"
Będą wisieć komuniści!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów