The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.06.2010, 09:56
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze raz spytam co takiego sprawiło - jaka reforma rządu PiS - że mieliśmy taki wzrost gospodarczy? Bo mi się widzi, że to jednak spora zasługa ogólnej sytuacji regionu, a przy okazji reform planu Hausnera (niestety nie wprowadzonego w całości) i reform Belki.
Zapytam wiec przewrotnie na jakiej podstawie rzad Tuska przypisuje sobie i swoim dzialaniom to ze Polska jest wspomniana zielona wyspa w Europie. Czy to tez jest wynik specyficznej sytuacji gospodarczej w regionie
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.06.2010, 10:04
Już odpowiadam shaggy.

Czym innym jest działanie w kryzysie globalnym, którego od dziesiątek lat nikt nie widział. Jeśli w tej sytuacji decyzje podejmowałby PIS, pompowałby w gospodarkę (jak wtedy zapewniał) i wyszlibyśmy na tym jak cała reszta Europy. Więc chłodna głowa Rostowskiego w tym wypadku zadziałała.

Trzeba wspomnieć też o tym, że Polska była (i jest) w innej sytuacji niż cała reszta Europejskich krajów. Tak niski jak w Polsce udział eksportu nie jest najlepszy, ale w tej sytuacji bardzo pomogło to uchronić nas przed skutkami kryzysu. Przedsiębiorcy nie odczuli bowiem spadku popytu na ich produkty za granicą więc i bez paniki, zwolnień pracowniczych i wielkiego spadku dochodów się obeszło.

Poza tym ekonomia to bardzo obszerna dziedzina wiedzy, bardzo skomplikowana i w dużej mierze nieprzewidywalna. Porządny ekonomista nigdy nie powie "za pół roku będzie tak i tak". Co najwyżej "wiele na to wskazuje, że wtedy będzie tak, i będzie to szło w tę stronę".

Wszelkie próby uproszczeń są kłamliwe. A takowe niestety używane są podczas kampanii wyborczych i wystąpień polityków. No ale czemu się dziwić, jeśli spora część społeczeństwa nie potrafi korzystać świadomie z większości instrumentów finansowych. Od najprostszych (rachunki bankowe, kredyty) począwszy
Ostatnio edytowane przez QBAS : 22.06.2010 o godz. 10:08.
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 22.06.2010, 10:09
shaggy napisał(a):Wyświetl post
Zapytam wiec przewrotnie na jakiej podstawie rzad Tuska przypisuje sobie i swoim dzialaniom to ze Polska jest wspomniana zielona wyspa w Europie. Czy to tez jest wynik specyficznej sytuacji gospodarczej w regionie
A nie można tak inaczej niż pytaniem na pytanie...

Czekam najpierw na odpowiedź na moje, a potem odpowiem na Twoje...

Ilekroć rozmawiam ze zwolennikiem PiS to tak to właśnie wygląda... Byle tylko uciec od konkretów ze swojej strony. Ostatnio pytałem znajomego czemu głosuje na JK, a on na to że głosował kiedyś na Lecha... No to pytam czemu głosował na Lecha, a on na to, że dlatego, że głosuje na PiS więc i na Lecha, pytam więc czemu głosuje na PiS... I argumenty się skończyły...
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 22.06.2010, 10:14
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście, że jeśli służba zdrowia ma działać poprawnie to trzeba wszystko zaorać i od zera zbudować nowy system. Bo nie sztuką jest pakowanie pieniędzy (i trąbienie o tym wyborcom - z obu stron) do czegoś, co jest nieefektywne.

Najlepszym przykładem są nowe urządzenie np. do rezonansów. NFZ finansuje przykładowo 20 badań dziennie. Odbywają się one przez 5-6 godzin. A przez całą resztę dnia stoją one wolne zamiast na siebie zarabiać. Jaki problem w tym, żeby jeśli kogoś stać mógł za opłatą z nich skorzystać w tej "drugiej części dnia"? To jest tylko jeden z wielu przykładów jak nieefektywna jest nasza zdrowotna służba. Jako mawia klasyk: "trzeba mieć niezłe zdrowie, żeby w Polsce chorować"
Tak m.in. powstają długi służby zdrowia:

Cytat:
Jak zadłuża się służba zdrowia
INFO: W Wielkopolsce karteka podgotowia nie zabiera chorego ze szpitala, do którego przywiozła innego pacjenta, tylko wraca pusta.

Pacjent nie może jechać tą samą karetką, która właśnie przyjechała np. z Konina, tylko czeka na karetkę z Koła, by jechać do szpitala... w Koninie i ta druga karetka wróci do szpitala w Kole też pusta.

Tak robi się podwojone koszty w służbie zdrowia, a szpital w Kole generuje co miesiąc 200 tys. zł długu!
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 22.06.2010, 10:15
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Illargui pytala o ustawy wspierajace gospodarke i portfele ludzi. Bylo pisane wilokrotnie. Reforma progow podatkowych, obnizka skladki rentowej i zniesienie podatku spadkowego. Nawet min finansow PO Rostowski otwarcie przyznal ze zwlaszcza to pierwsze mialo wplyw na powstanie zielonej wyspy. A wszystkie trzy realnie przyczynily sie do zwiekszenia portfeli u wszystkich Polakow. Jesli ktos chce podjac na ten temat polemike to niech bedxie to osoba ktora normalnie otrzymuje pensje co miesiac.
Orzeu, nie sposób zaprzeczyć i się nie zgodzić- otrzymuję stałą pensj i jestem zwolennikiem zmniejszania danin wobec państwa bo oczywiście zostawiając większy kapitał w rękach społeczeństwa zwiększamy chociażby popyt wewnętrzny w gospodarce - w szczegolności, że Polacy należą do narodów raczej konsumujących niż oszczędzających, więc sami stymulujemy naszą gospodarkę. Każdą więc inicjatywę obniżającą podatki popieram. I z pewnością w miarę bezboleśnie przeszliśmy najgorszy okres kryzysu gospodarczego właśnie dzięki temu, że Polacy wydawali pieniądze, a nie zamrażali je np. na lokatach. I tu gospodarcza polityka PiS sprzed paru lat na pewno oddziaływała też pozytywnie.

Tylko że koyoot, na którego post odpowiadałam mówił, iż okres boomu gospodarczego - lata 2005-2007, gdy rządził PiS zawdzięczamy ich polityce, co nie jest prawdą. Reforma progów podatkowych weszła w życie od 1 stycznia 2009 roku (wprowadzona przez PO), a np. obniżenie składki rentowej od 1 lipca 2007 roku ... Wzrost na poziomie ponad 6% wynikał w dużej mierze ze wstąpienia do UE, a tym samym: napływu inwestycji zagranicznych, uruchomienia funduszy strukturalnych z UE, wzrostu eksportu, obniżania stóp procentowych, co sprzyjało decyzjom inwestcyjnym polskich przedsiębiorstw, dodatkowo na świecie również panowała bardzo dobra koniunktura gospodarcza.
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 22.06.2010, 10:15
A kto ci powiedzial ze za te obowiazkowe ubezpieczenia bedziesz mial opieke zdrowotna "full wypas" mozna powiedziec? Tym bardziej w momencie gdy Szpitale beda firmami komercyjnymi(!), a zarzadac nimi beda specjalisci biznesowi?

Cytat:
Jak zadłuża się służba zdrowia
INFO: W Wielkopolsce karteka podgotowia nie zabiera chorego ze szpitala, do którego przywiozła innego pacjenta, tylko wraca pusta.

Pacjent nie może jechać tą samą karetką, która właśnie przyjechała np. z Konina, tylko czeka na karetkę z Koła, by jechać do szpitala... w Koninie i ta druga karetka wróci do szpitala w Kole też pusta.

Tak robi się podwojone koszty w służbie zdrowia, a szpital w Kole generuje co miesiąc 200 tys. zł długu!
Niestety ale jest to sama prawda. Mieszkam w Kole i wiem jakie cuda sie tutaj dzieja, w Kolskim szpitalu.
Ostatnio edytowane przez koyoot : 22.06.2010 o godz. 10:17.
QBAS
Senior Member

Stary 22.06.2010, 10:25
koyoot, obecnie szpitale które zarządzane są przez jak to nazwałeś "ludzi biznesu" są najlepszymi patrz szpital JPII w Krakowie. Jest nowoczesny, zadbany, a główny księgowy ma bardzo dużo do powiedzenia w wielu tematach. W końcu nie może być tak, że jednostka co roku generuje długi i co roku wyciąga rękę po pożyczkę, która sprowadza się do okradania całego społeczeństwa, bowiem nie zostanie zwrócona. Oczywiście wspomniany szpital jest specjalistyczny i trzeba mieć to na uwadze ale mechanizm działania jest taki sam.

Poza tym od zarządzania są specjaliści i oni powinni się tym zajmować. W każdej branży. Szefem ma być specjalista w dziedzinie zarządzania i powinien on mieć wokół siebie specjalistów - lekarzy. Jeśli bowiem lekarz bierze się za zarządzanie całym szpitalem, to jest to co widzimy obecnie. Zresztą nie ma co się dziwić, lekarze są od leczenia i tym się powinni zajmować. Tak jak do spółki euro 2012PL wzięto Herrę jako managera, a pracował on wcześniej bodaj w Orlenie.. On nie jest specjalistą od budowy dróg, piłki nożnej, ale zna się na sprawnym i efektywnym zarządzaniu projektami.
shaggy
Senior Member

Stary 22.06.2010, 10:33
St@chu jak sam dobrze wiesz przez 2 lata rzadow PIS-u bylo wiecej planow niz dzialan, podobnie bylo w dwuleciu rzadow PO. PiS m. in. zmniejszyl dlug publiczny, wzial sie za polityke prorodzinna.
Ale sednem sprawy nie jest to co zrobil bo ja nie uwazam ze Polska zielona wyspa to zasluga tylko i wylacznie PiSu, razi mnie tylko ze obecny rzad przypoisuje sobie obecna sytuacje gospodarcza swoim dzialaniom, ktorych nie bylo. A gdyby spelnil swe obietnice byloby jeszcze gorzej (szybkie nieprzygotowane wejscie do strefy euro).
QBAS
Senior Member

Stary 22.06.2010, 10:38
A nie zauważyłeś, że PIS robił to samo w czasie prosperity?

Ot, taka natura polityków. A że w Polsce klasa polityczna się dopiero formuje to jeszcze perfidniej brnie w takie populizmy. No ale jeśli nie mieliby odbiorców na takie głupie gadanie to nie robiliby tego. Zatem tak na prawdę średnio to świadczy nie tylko o nich, ale też o naszym społeczeństwie...
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 22.06.2010, 10:45
shaggy napisał(a):Wyświetl post
St@chu jak sam dobrze wiesz przez 2 lata rzadow PIS-u bylo wiecej planow niz dzialan, podobnie bylo w dwuleciu rzadow PO. PiS m. in. zmniejszyl dlug publiczny, wzial sie za polityke prorodzinna.
Ale sednem sprawy nie jest to co zrobil bo ja nie uwazam ze Polska zielona wyspa to zasluga tylko i wylacznie PiSu, razi mnie tylko ze obecny rzad przypoisuje sobie obecna sytuacje gospodarcza swoim dzialaniom, ktorych nie bylo. A gdyby spelnil swe obietnice byloby jeszcze gorzej (szybkie nieprzygotowane wejscie do strefy euro).
"Szybkie, nieprzygotowane wejście do strefy euro" piszesz jakby do euro przyjmowali za piękne oczy...

Za PiS zmniejszył sie dług na skutek wzrostu, nie ma w tym żadnych zasług z ich strony. Wręcz przeciwnie, wzrosło rozdawnictwo publicznych pieniędzy. A zapowiedzi solidarnego państwa JK sugerują, że czeka nas dokładnie to samo. A polityka prorodzinna nie bez powodu nazywana jest często największym wrogiem rodziny...

Jeśli chcemy mieć więcej dzieci to zróbmy przywileje dla kobiet na macierzyńskim, a nie rozdawajmy becikowego na prawo i lewo bo to idiotyzm i jak kogoś zachęci do dziecka to chyba tylko rodziny patologiczne...

Realne zmniejszenie długu to np. reforma pomostówek, przed czym PiS bronił się rękami i nogami... Jeśli tak samo będzie z kolejnymi emeryturami specjalnymi to marna nasza przyszłość... A w dłuzyszm okresie możemy zostać jedyną czerwoną wyspą w Europie...

I jesli chodzi o to za kogo byłoby gorzej to powiedz mi co by się stało gdyby spełnić prośby i nalegania PiS, żeby się zadłużać w kryzysie, jak się tylko da... Co by się wtedy stało? Nikt z was zwolenników tej partii tego nie widzi?

Polska powinna być ukierunkowana w tym momencie na spełnianie kryteriów konwergencji. Dzięki temu nie zostaniemy jako jedni z nielicznych w tej części świata z niezrównoważonym budżetem. Główną rolę powinny tu odegrać reformy emerytur, dlatego pytam co JK z tym zrobi? Z mundurówkami, z emeryturami górniczymi, z resztą pomostówek, z KRUS itd.
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.06.2010, 10:45
Jak juz ktos tak wypomina jakies pomyłki Kaczynskiemu to niech pomyli o Komorowkim. Ja tam wole zeby Kaczynski robil takie wpadki jak przekrecenie nazwiska pilkarza, czy byl na bakier z nowymi technologiami niz miec za prezydenta idiote ktory pocieszajac powodzian mowi ze woda ma to do siebie ze postoi troche i splynie. Moze Kaczynski jest troche zacofany ze tak powiem ale chlop wie co mowic i jak mowic a Komorowski to jest niezbyt madry czlowiek ktorego wiele wypowedzi po prostu szokuje i dobija czlowieka... Komor ma z malo w glowie zeby umywac sie do Kaczora. Ale nie dziwie sie ze tak jestscie za tym reprezentacyjnym przystojnym mezczyzna! Toc teraz takie spoleczenstwo ze przy wyborze tak waznym zamiast patrzec co czlowiek ma w srodku to glosuje na Komorowskiego i Napieralskiego bo przystojni, ladnie sie usmiechaja, a Napieralski ma ladna zone... hehe no smiech na sali jesli ktos kieruje sie takimi kryteriami to ja gratuluje.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
shaggy
Senior Member

Stary 22.06.2010, 10:55
St@chu wiec skoro PiS nic nie zrobil przez swoje 2 lata rzadow to co zrobila PO w ponad 2 lata urzedowania ze robi tak kolosalna roznice i sprawia ze ma pelne uwielbienie z Twojej strony

"Szybkie, nieprzygotowane wejście do strefy euro" - "piszesz jakby do euro przyjmowali za piękne oczy... "
Nie rob z siebie experta w kazdej dziedzinie a ze swojego kontrrozmowcy dyletanta - doskonale wiem na jakich zasadach wchodzi sie do strefy euro, ale rozumiem ze ustawianie siebie jako tego ktory probuje wmowic swojemu rozmowcy ze sie na czyms nie zna sprawia Ci przyjemnosc.

Ponawiam swoje pytanie:

QBAS
Senior Member

Stary 22.06.2010, 11:01
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Jak juz ktos tak wypomina jakies pomyłki Kaczynskiemu to niech pomyli o Komorowkim. Ja tam wole zeby Kaczynski robil takie wpadki jak przekrecenie nazwiska pilkarza, czy byl na bakier z nowymi technologiami niz miec za prezydenta idiote ktory pocieszajac powodzian mowi ze woda ma to do siebie ze postoi troche i splynie. Moze Kaczynski jest troche zacofany ze tak powiem ale chlop wie co mowic i jak mowic a Komorowski to jest niezbyt madry czlowiek ktorego wiele wypowedzi po prostu szokuje i dobija czlowieka... Komor ma z malo w glowie zeby umywac sie do Kaczora. Ale nie dziwie sie ze tak jestscie za tym reprezentacyjnym przystojnym mezczyzna! Toc teraz takie spoleczenstwo ze przy wyborze tak waznym zamiast patrzec co czlowiek ma w srodku to glosuje na Komorowskiego i Napieralskiego bo przystojni, ladnie sie usmiechaja, a Napieralski ma ladna zone... hehe no smiech na sali jesli ktos kieruje sie takimi kryteriami to ja gratuluje.
Nie uderzam personalnie. W ogóle jestem tu hobbystycznie i z założenie nie zamierzam się stresować.

Ale jeśli ktoś przekracza pewne granice to ręce opadają... Mówić o kimkolwiek idiota - nieźle o Twojej kulturze świadczy. Pogratulować.

Słyszałeś CAŁĄ wypowiedź o tej nieszczęsnej powodzi Komorowskiego bo z tego co piszesz to odnoszę wrażenie, że widzę jedynie z "prawdziwych" mediów czerpiesz A to przecież jest zarzut do zwolenników PO. Nie zapominaj o tym

Shaggy, odpowiedziałem na Twojego posta. Nie widzisz czy nie chcesz zauważyć?
shaggy
Senior Member

Stary 22.06.2010, 11:04
QUBAS moje pytanie bylo skierowane do St@cha bo faktycznie odpowiedziales na moje pytanie ale nei zrozumiales jego tresci...
QBAS
Senior Member

Stary 22.06.2010, 11:08
Twoje pytanie było ponad moim poziomem. Przepraszam, musisz je przekształcić bym zrozumiał jego sens. Jesteś rzeczywiście ponad przeciętną jednostką więc jeśli chcesz uzyskać odpowiedź od zwykłych użytkowników musisz o tym pamiętać.

Nie zrozumiałem też czy przepisanie poprawnie czterech liter Cię przerasta - QBAS, nie QUBAS

Dobra, wracam do pracy bo taka dyskusja mimo że chwilami miła nie przyniesie chyba wiele dobrego
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 22.06.2010, 11:18
koyoot napisał(a):Wyświetl post
A wierz mi ze sporo ludzi w taki sposob podchodzi do polityki. Glosowano najpierw na Napieralskiego bo ladnie sie w garniturze prezentuje i dlatego bedzie godnie reprezentowal Polske na arenie miedyznarodowej, a na Kaczysnkiego dlatego ze mu brat zginal w Samolocie lecacym do Smolenska...
Bardziej prawdopodobne, że głosowaliby na Olechowskiego, który też dobrze prezentuje się w garniturze, a poza tym nie jest komuchem Bez żartów - to mogłoby mieć znaczenie dla kilku tysięcy, a nie dla 2 milionów. Zgadzam się, że głosowanie na Napieralskiego, a potem na Kaczyńskiego to czysta abstrakcja. Podobnie zresztą głosowanie na Napieralskiego, a potem na Komorowskiego.

Widzę, że zupełnie bez echa przechodzą słowa o postkomunie, którą należy nazywać lewicą. Tą nowoczesną lewicą Ciekawe czy wyznawcy Jarosława będą się do tego stosować...
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.06.2010, 11:21
Cytat:
Ale jeśli ktoś przekracza pewne granice to ręce opadają... Mówić o kimkolwiek idiota - nieźle o Twojej kulturze świadczy. Pogratulować.
Na pewne rzeczy trzeba mowic po imieniu.

prosze jesli juz nie mam byc goloslownym:
http://www.youtube.com/watch?v=wDUaVjpPaeg

W ogole czlowiek nie zna sie na prawie. Z tego co ja zwykly czlowieczek po szkole sredniej uslyszalem w tv to jesli wprowadzony jest stan kleski zywiolowej to wybory moga sie odbyc 3 miesiace od zakonczeniu tego stanu. A z wypowiedzi tego pana wynika ze a w sumie to mozemy nawet ten stan wprowadzic ale tak naprawde to przeciez woda sie zbierze odplynie za tydzien i mozemy robic wybory... a tak w ogole to splywa ona do glownej rzeki- Baltyku. Jesli by Jarek takie cos powiedzial to by zostal obsmiany, zwyzywany od glupkow ale Bronek nie... W jednej wypowiedzi tak sie chlop skompromitowal ze szkoda go. Zniewazyl ludzi ktorych zalała woda, pokazal ze nie zna sie na prawie ktore mowi o odroczeniu o 3 miesiace wyborow jesli mamy stan kleski zywiolowej, nazwal Bałtyk rzeka... Jesli chcesz miec takiego prezydenta ktory tak sie bedzie blaznil to prosze bardzo ale nie obrazaj sie jak bede go nazywal idiota a pozniej koledzy Twoi czy Twoich kolegow zza granicy beda sie smieli ze Polska ma prezydenta glupka
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 22.06.2010 o godz. 11:28.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 22.06.2010, 11:36
Cytat:
a tak w ogole to splywa ona do glownej rzeki- Baltyku
,,Do głównych rzek i do Bałtyku''
Tak gwoli ścisłości.
Sędzia
Senior Member

Stary 22.06.2010, 11:42
MCDave napisał(a):Wyświetl post
Zgadzam się, że głosowanie na Napieralskiego, a potem na Kaczyńskiego to czysta abstrakcja. Podobnie zresztą głosowanie na Napieralskiego, a potem na Komorowskiego.
To zależy od tego, kto głosował na Napieralskiego.

Jeśli osoby marzące o Zapatero, to głosy przejmie Komorowski albo zostaną w domach.

Jeśli tzw. ludzie pracy to większość zagłosuje na Kaczyńskiego.

Generalnie uważam, że obecnie szanse na wygraną mają obaj kandydaci w równym stopniu, różnica między Komorowskim a Kaczyńskim jest nieznaczna, zaś elektorat minikandydatów poza Olechowskim raczej zagłosuje na Jarosława.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 22.06.2010, 11:43
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Tak źle i tak niedobrze. Mimo wszystko zrobię wszystko, żeby nie musieć wstydzić się za Kaczyńskiego jako mojego reprezentanta za granicą.

Gdyby jednak Kaczyński wygrał, nie będzie żadnych "lekcji" wystąpień publicznych tylko wróci "stary Kaczor" i znów będzie wstyd się przyznać za granicą, że Kaczyński mówi niby w moim imieniu.

http://www.rp.pl/artykul/486987_Marg...ia_mediow.html

Cytat:
Poczuliśmy się też oszukani. Zrozumieliśmy, że zostaliśmy wprowadzeni w błąd przez dużą część polskiego establishmentu i mediów. Jako prezes międzynarodowej organizacji mediów, The International Communications Forum, która w wielu krajach walczy o godność i wiarygodność mediów, chciałbym więc wyrazić przede wszystkim głęboki wstyd za zachowanie się ogromnej części polskich mediów w stosunku do Prezydenta Kaczyńskiego...

...
Prezydent był trudnym negocjatorem w Unii. Mówili i pisali, że z tego powodu Polska traci swoją wiarygodność we Wspólnocie. Po śmierci Lecha Kaczyńskiego cała prasa niemiecka pisze o wielkim szacunku dla patrioty, który z taką konsekwencją bronił interesów swojego kraju.
Prezydent chciał być wierny ideałom „Solidarności” i nauce Jana Pawła II, bronił więc godności osoby ludzkiej przez afirmację zasad moralnych i reguł sprawiedliwości społecznej. A mówili i pisali, że jest przedstawicielem sił zacofanej reakcji.
Jako przywódca państwa nie mógł godzić się na to, aby wolna Rzeczpospolita była oparta na kłamstwie. Walczył o prawdę, prawdę o Katyniu, ale też prawdę o byłych współpracownikach SB. Nie dla zemsty, ale aby budować przyszłość opartą na godności narodowej i indywidualnej. A oni mówili i pisali, że poluje na czarownice, aby zapanować nad krajem.
Prezydent Kaczyński bronił też wolności i godności innych narodów, np. Ukrainy i Gruzji. A mówili i pisali, że jest awanturnikiem, który komplikuje stosunki z Rosją.
Myślał, bez ambicji osobistej, wyłącznie o dobru narodu. Kiedyś przedstawiłem mu – jeszcze jako prezydentowi Warszawy – szefów biznesowej organizacji międzynarodowej „The Caux Round Table”, która promuje etykę biznesu. Od razu się zapalił i zaprosił ich do zorganizowania w stolicy konferencji. – Walka o etykę biznesu jest ogromnie ważna i w Polsce jest tak dużo do zrobienia w tej mierze! To będzie dobre dla Polski! – mówił. Tylko to go interesowało: co może być dobre dla Polski. A mówili i pisali, że jego i brata celem jest zapanować nad krajem! Byłem też świadkiem, jak z okazji odsłonięcia pomnika Charles’a de Gaulle’a Prezydent wygłosił, jak zwykle bez kartki, najmądrzejsze przemówienie, jakie dotąd słyszałem o stosunkach polsko-francuskich i o postaci samego de Gaulle’a. Pamiętam, jak czułem się zawstydzony, jako bądź co bądź Francuz, kiedy zaraz po nim francuski minister przeczytał bez przekonania banalny tekst. A mówili i pisali o profesorku od siedmiu boleści...
Bernard Margueritte jest francuskim dziennikarzem związanym od lat z Polską, publikował m.in. w „Le Monde” i „Le Figaro”.

I dodatkowo post FraMata :

Cytat:
Oto, co znalazłem na pewnym francuskim forum:

Przeciwnicy Kaczyńskiego zarzucają mu, że jest nieufny wobec wspólnej waluty i że nie chce poklepywac się po ramionach z Putinem i Miedwiedewem. Zarzucają mu, że jest nieustepliwy w kontaktach z biurokratyczną dyktaturą UE i że walczy z korupcją w polskich realiach. Zarzucają mu, że interes Polski stawia przed interesami Francji, czy Niemiec i że otwarcie mówi o pełnym uniezależnieniu się od Rosji i wpływów rosyjskich takich krajach jak Białoruś, Ukraina czy Gruzja i konieczności wspierania tych krajów przez Europę na ich drodze do pełnej niezależności....

Pod spodem zdziwiony forumowicz zadaje pytanie:
- Więc ten Kaczyński to potencjalnie w porządku gość. Dlaczego więc prasa nas oklamuje?
http://www.wislakrakow.com/forum/sho...postcount=8000

To tak a propos "wstydu" za granicą.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.06.2010, 12:07
obawiam sie że jesteśmy zbyt biednym krajem żeby sie odciąc od świata i byc samowystarczalnym państwem jak proponował Jarek.Ten gaz łupkowy to melodia przyszłości
Ostatnio edytowane przez AYALA : 22.06.2010 o godz. 12:13.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 22.06.2010, 12:14
AYALA napisał(a):Wyświetl post
obawiam sie że jesteśmy zbyt biednym krajem żeby sie odciąc od świata i byc samowystarczalnym państwem jak proponował Jarek.
gdzie i kiedy coś takiego proponował
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 22.06.2010, 12:16
Bardziej prawdopodobne, że głosowaliby na Olechowskiego, który też dobrze prezentuje się w garniturze, a poza tym nie jest komuchem
Swoje wady ma
PKW napisał(a):
8) OLECHOWSKI Andrzej Marian, lat 62, wykształcenie wyższe ekonomiczne, wykonujący zawód ekonomisty, miejsce pracy: samodzielna działalność gospodarcza, zamieszkały w Warszawie,
który złożył następujące oświadczenie:
byłem współpracownikiem organów bezpieczeństwa państwa w rozumieniu przepisów powołanej ustawy;
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.06.2010, 12:21
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
gdzie i kiedy coś takiego proponował
no z tego co pamietam to Jarek był od zawsze eurosceptykiem, negował warunki przyjęcia Polski do Unii ale na lepszych by Nas pewnie nie przyjeli wtedy . Mam nadzieje że gaz łupkowy wypali i wtedy będziemy drugą Norwegią ale to melodia przyszłości, nic pewnego
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 22.06.2010, 12:27
AYALA napisał(a):Wyświetl post
no z tego co pamietam to Jarek był eurosceptykiem, na lepszych warunkach by Nas pewnie do Unii nie przyjeli wtedy . Mam nadzieje że gaz łupkowy wypali i wtedy będziemy drugą Norwegią ale to melodia przyszłości, nic pewnego
Jeśli chodzi o "eurosceptyzm" Jarka, to w referendum PiS opowiadał się za wstąpieniem, więc nie rozumiem o co Ci chodzi, natomiast kwestia gazu łupkowego czy to oznacza, że "chciał odciąć się od świata" czy raczej uniezależnić się energetycznie od Rosji
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 22.06.2010, 12:36
Są głosy że Napieralski okazał się największym "czarnym koniem" wyborów.Niby tak,sondaże jeszcze do niedawna dawały mu kilka procent a osiągnął aż kilkanaście,jednak pamiętajmy że w porównaniu z podwójną prezydenturą Kwaśniewskiego czy choćby silną pozycją SLD sprzed niedawna obecny wynik kandydata sojuszu to jakiś żart.

Dla mnie osobiście największym zaskoczeniem jest wysokie(jak na donkiszota) czwarte miejsce Jot Ka eMa.Korwin wyprzedził między innymi obecnego ministra gospodarki Waldemara Pawlaka,Andrzeja Olechowskiego,Marka Jurka.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 22.06.2010, 13:36
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Jeśli osoby marzące o Zapatero, to głosy przejmie Komorowski albo zostaną w domach.
Czy ja wiem. Komorowski wiele wspólnego z Zapatero nie ma, ale akurat w tym przypadku mogę się zgodzić. Albo mniejszy radykał światopoglądowy albo zostają w domu.

Cytat:
Jeśli tzw. ludzie pracy to większość zagłosuje na Kaczyńskiego.
A tutaj już w życiu się nie zgodzę. Nie wiem co masz na myśli pisząc "ludzie pracy" ale zakładam że prostych robotników marzących o państwie socjalnym. Jeśli tak to śmiem twierdzić, że od razu zagłosowaliby na Kaczyńskiego bo od kilku tygodni media i dwaj główni kandydaci usiłowali spolaryzować te wybory - albo JK, albo BK, a reszta to stracony głos. Uważam że większa część elektoratu Napieralskiego po prostu zgadza się z nim w kwestiach światopoglądowych, a część to beton SLD, który po kilku latach udało się ruszyć. Ostatnie co zrobią tacy ludzie to głosowanie na prawicowego radykała.

Ponury - ja doskonale wiem że Olechowski współpracował z wywiadem gospodarczym PRL, co jednakowoż nie oznacza że był komuchem. Wie o tym prawdopodobnie każdy, kto ma ochotę wypowiadać się w tematach politycznych. Cieszy, że teraz Ty też o tym wiesz
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
Sędzia
Senior Member

Stary 22.06.2010, 13:44
A tutaj już w życiu się nie zgodzę. Nie wiem co masz na myśli pisząc "ludzie pracy" ale zakładam że prostych robotników marzących o państwie socjalnym. Jeśli tak to śmiem twierdzić, że od razu zagłosowaliby na Kaczyńskiego bo od kilku tygodni media i dwaj główni kandydaci usiłowali spolaryzować te wybory - albo JK, albo BK, a reszta to stracony głos. Uważam że większa część elektoratu Napieralskiego po prostu zgadza się z nim w kwestiach światopoglądowych, a część to beton SLD, który po kilku latach udało się ruszyć. Ostatnie co zrobią tacy ludzie to głosowanie na prawicowego radykała.
Np. mam wrażenie, że duża część związkowców OPZZ mogła zagłosować na Napieralskiego, co wynika z historycznej bliskiej współpracy tego związku zawodowego z SLD.

I mam pewne wątpliwości, czy akurat decydujące w ich przypadku będą kwestie światopoglądowe.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 22.06.2010, 13:51
Uważam że większa część elektoratu Napieralskiego po prostu zgadza się z nim w kwestiach światopoglądowych, a część to beton SLD, który po kilku latach udało się ruszyć. Ostatnie co zrobią tacy ludzie to głosowanie na prawicowego radykała.
Pamiętaj, że Napieralski zaczynał od kilkuprocentowego poparcia. Więc można powiedzieć, że jest to "beton" plus ci, którzy zgadzają się z jego poglądami (czyli w 90% beton). Swój ostateczny wynik zawdzięcza braku złej prasy i po trosze znudzeniu wyborców wyborem pomiędzy PO a PiS. Ludzie kupili bajeczkę o tym, że to są dwie partie prawicowe itd. Teraz, gdy mają wybór pomiędzy JK a BK, w większości nie pójdą do urn.
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 22.06.2010, 13:55
Cytat:
"Bo stało się coś symbolicznego, zwrócili na to uwagę inni, ale ja to też państwu powiem. W tej strasznej katastrofie (prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem) zginęli także ludzie - i to ludzie dojrzali - z tego pokolenia, które było aktywne jeszcze w PRL, z tamtej formacji. I jest w tym coś, co ma wymiar symbolu, i dlatego ja dzisiaj będę zawsze już mówił lewica, nie będę używał tego słowa, którego sam używałem"
http://wyborcza.pl/1,75478,8045072,K...ede_mowil.html

Cytat:
- Różne były czasy, ale jeżeli tego sobie nawzajem nie zapomnimy będzie źle. A ja chcę żeby było dobrze - mówił kandydat PiS w Radomiu. - Jeżeli więc teraz ktoś mnie zapyta kim jest Józef Oleksy ja odpowiem: jest to polski polityk lewicowy powiedzmy sobie starszo-średniego pokolenia - dodawał Kaczyński
http://wybory.gazeta.pl/wybory/1,106..._w_pilke_.html

Jak Józef "Olin" Oleksy nie jest już postkomunistą to chyba tylko Jaruzelski w tym kraju został komuchem.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów