|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Już odpowiadam shaggy.
Czym innym jest działanie w kryzysie globalnym, którego od dziesiątek lat nikt nie widział. Jeśli w tej sytuacji decyzje podejmowałby PIS, pompowałby w gospodarkę (jak wtedy zapewniał) i wyszlibyśmy na tym jak cała reszta Europy. Więc chłodna głowa Rostowskiego w tym wypadku zadziałała. Trzeba wspomnieć też o tym, że Polska była (i jest) w innej sytuacji niż cała reszta Europejskich krajów. Tak niski jak w Polsce udział eksportu nie jest najlepszy, ale w tej sytuacji bardzo pomogło to uchronić nas przed skutkami kryzysu. Przedsiębiorcy nie odczuli bowiem spadku popytu na ich produkty za granicą więc i bez paniki, zwolnień pracowniczych i wielkiego spadku dochodów się obeszło. Poza tym ekonomia to bardzo obszerna dziedzina wiedzy, bardzo skomplikowana i w dużej mierze nieprzewidywalna. Porządny ekonomista nigdy nie powie "za pół roku będzie tak i tak". Co najwyżej "wiele na to wskazuje, że wtedy będzie tak, i będzie to szło w tę stronę". Wszelkie próby uproszczeń są kłamliwe. A takowe niestety używane są podczas kampanii wyborczych i wystąpień polityków. No ale czemu się dziwić, jeśli spora część społeczeństwa nie potrafi korzystać świadomie z większości instrumentów finansowych. Od najprostszych (rachunki bankowe, kredyty) począwszy ![]()
Ostatnio edytowane przez QBAS : 22.06.2010 o godz. 10:08.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Czekam najpierw na odpowiedź na moje, a potem odpowiem na Twoje... Ilekroć rozmawiam ze zwolennikiem PiS to tak to właśnie wygląda... Byle tylko uciec od konkretów ze swojej strony. Ostatnio pytałem znajomego czemu głosuje na JK, a on na to że głosował kiedyś na Lecha... No to pytam czemu głosował na Lecha, a on na to, że dlatego, że głosuje na PiS więc i na Lecha, pytam więc czemu głosuje na PiS... I argumenty się skończyły... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
Tylko że koyoot, na którego post odpowiadałam mówił, iż okres boomu gospodarczego - lata 2005-2007, gdy rządził PiS zawdzięczamy ich polityce, co nie jest prawdą. Reforma progów podatkowych weszła w życie od 1 stycznia 2009 roku (wprowadzona przez PO), a np. obniżenie składki rentowej od 1 lipca 2007 roku ... Wzrost na poziomie ponad 6% wynikał w dużej mierze ze wstąpienia do UE, a tym samym: napływu inwestycji zagranicznych, uruchomienia funduszy strukturalnych z UE, wzrostu eksportu, obniżania stóp procentowych, co sprzyjało decyzjom inwestcyjnym polskich przedsiębiorstw, dodatkowo na świecie również panowała bardzo dobra koniunktura gospodarcza. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
A kto ci powiedzial ze za te obowiazkowe ubezpieczenia bedziesz mial opieke zdrowotna "full wypas" mozna powiedziec? Tym bardziej w momencie gdy Szpitale beda firmami komercyjnymi(!), a zarzadac nimi beda specjalisci biznesowi?
Cytat:
Ostatnio edytowane przez koyoot : 22.06.2010 o godz. 10:17.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
koyoot, obecnie szpitale które zarządzane są przez jak to nazwałeś "ludzi biznesu" są najlepszymi
patrz szpital JPII w Krakowie. Jest nowoczesny, zadbany, a główny księgowy ma bardzo dużo do powiedzenia w wielu tematach. W końcu nie może być tak, że jednostka co roku generuje długi i co roku wyciąga rękę po pożyczkę, która sprowadza się do okradania całego społeczeństwa, bowiem nie zostanie zwrócona. Oczywiście wspomniany szpital jest specjalistyczny i trzeba mieć to na uwadze ale mechanizm działania jest taki sam.Poza tym od zarządzania są specjaliści i oni powinni się tym zajmować. W każdej branży. Szefem ma być specjalista w dziedzinie zarządzania i powinien on mieć wokół siebie specjalistów - lekarzy. Jeśli bowiem lekarz bierze się za zarządzanie całym szpitalem, to jest to co widzimy obecnie. Zresztą nie ma co się dziwić, lekarze są od leczenia i tym się powinni zajmować. Tak jak do spółki euro 2012PL wzięto Herrę jako managera, a pracował on wcześniej bodaj w Orlenie.. On nie jest specjalistą od budowy dróg, piłki nożnej, ale zna się na sprawnym i efektywnym zarządzaniu projektami. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
St@chu jak sam dobrze wiesz przez 2 lata rzadow PIS-u bylo wiecej planow niz dzialan, podobnie bylo w dwuleciu rzadow PO. PiS m. in. zmniejszyl dlug publiczny, wzial sie za polityke prorodzinna.
Ale sednem sprawy nie jest to co zrobil bo ja nie uwazam ze Polska zielona wyspa to zasluga tylko i wylacznie PiSu, razi mnie tylko ze obecny rzad przypoisuje sobie obecna sytuacje gospodarcza swoim dzialaniom, ktorych nie bylo. A gdyby spelnil swe obietnice byloby jeszcze gorzej (szybkie nieprzygotowane wejscie do strefy euro). |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A nie zauważyłeś, że PIS robił to samo w czasie prosperity?
Ot, taka natura polityków. A że w Polsce klasa polityczna się dopiero formuje to jeszcze perfidniej brnie w takie populizmy. No ale jeśli nie mieliby odbiorców na takie głupie gadanie to nie robiliby tego. Zatem tak na prawdę średnio to świadczy nie tylko o nich, ale też o naszym społeczeństwie... |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Za PiS zmniejszył sie dług na skutek wzrostu, nie ma w tym żadnych zasług z ich strony. Wręcz przeciwnie, wzrosło rozdawnictwo publicznych pieniędzy. A zapowiedzi solidarnego państwa JK sugerują, że czeka nas dokładnie to samo. A polityka prorodzinna nie bez powodu nazywana jest często największym wrogiem rodziny... Jeśli chcemy mieć więcej dzieci to zróbmy przywileje dla kobiet na macierzyńskim, a nie rozdawajmy becikowego na prawo i lewo bo to idiotyzm i jak kogoś zachęci do dziecka to chyba tylko rodziny patologiczne... Realne zmniejszenie długu to np. reforma pomostówek, przed czym PiS bronił się rękami i nogami... Jeśli tak samo będzie z kolejnymi emeryturami specjalnymi to marna nasza przyszłość... A w dłuzyszm okresie możemy zostać jedyną czerwoną wyspą w Europie... I jesli chodzi o to za kogo byłoby gorzej to powiedz mi co by się stało gdyby spełnić prośby i nalegania PiS, żeby się zadłużać w kryzysie, jak się tylko da... Co by się wtedy stało? Nikt z was zwolenników tej partii tego nie widzi? Polska powinna być ukierunkowana w tym momencie na spełnianie kryteriów konwergencji. Dzięki temu nie zostaniemy jako jedni z nielicznych w tej części świata z niezrównoważonym budżetem. Główną rolę powinny tu odegrać reformy emerytur, dlatego pytam co JK z tym zrobi? Z mundurówkami, z emeryturami górniczymi, z resztą pomostówek, z KRUS itd. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Jak juz ktos tak wypomina jakies pomyłki Kaczynskiemu to niech pomyli o Komorowkim. Ja tam wole zeby Kaczynski robil takie wpadki jak przekrecenie nazwiska pilkarza, czy byl na bakier z nowymi technologiami niz miec za prezydenta idiote ktory pocieszajac powodzian mowi ze woda ma to do siebie ze postoi troche i splynie. Moze Kaczynski jest troche zacofany ze tak powiem ale chlop wie co mowic i jak mowic a Komorowski to jest niezbyt madry czlowiek ktorego wiele wypowedzi po prostu szokuje i dobija czlowieka... Komor ma z malo w glowie zeby umywac sie do Kaczora. Ale nie dziwie sie ze tak jestscie za tym reprezentacyjnym przystojnym mezczyzna! Toc teraz takie spoleczenstwo ze przy wyborze tak waznym zamiast patrzec co czlowiek ma w srodku to glosuje na Komorowskiego i Napieralskiego bo przystojni, ladnie sie usmiechaja, a Napieralski ma ladna zone... hehe no smiech na sali jesli ktos kieruje sie takimi kryteriami to ja gratuluje.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
St@chu wiec skoro PiS nic nie zrobil przez swoje 2 lata rzadow to co zrobila PO w ponad 2 lata urzedowania ze robi tak kolosalna roznice i sprawia ze ma pelne uwielbienie z Twojej strony
"Szybkie, nieprzygotowane wejście do strefy euro" - "piszesz jakby do euro przyjmowali za piękne oczy... " Nie rob z siebie experta w kazdej dziedzinie a ze swojego kontrrozmowcy dyletanta - doskonale wiem na jakich zasadach wchodzi sie do strefy euro, ale rozumiem ze ustawianie siebie jako tego ktory probuje wmowic swojemu rozmowcy ze sie na czyms nie zna sprawia Ci przyjemnosc. Ponawiam swoje pytanie: Zapytam wiec przewrotnie na jakiej podstawie rzad Tuska przypisuje sobie i swoim dzialaniom to ze Polska jest wspomniana zielona wyspa w Europie. Czy to tez jest wynik specyficznej sytuacji gospodarczej w regionie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale jeśli ktoś przekracza pewne granice to ręce opadają... Mówić o kimkolwiek idiota - nieźle o Twojej kulturze świadczy. Pogratulować. Słyszałeś CAŁĄ wypowiedź o tej nieszczęsnej powodzi Komorowskiego bo z tego co piszesz to odnoszę wrażenie, że widzę jedynie z "prawdziwych" mediów czerpiesz A to przecież jest zarzut do zwolenników PO. Nie zapominaj o tym Shaggy, odpowiedziałem na Twojego posta. Nie widzisz czy nie chcesz zauważyć? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
QUBAS moje pytanie bylo skierowane do St@cha bo faktycznie odpowiedziales na moje pytanie ale nei zrozumiales jego tresci...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Twoje pytanie było ponad moim poziomem. Przepraszam, musisz je przekształcić bym zrozumiał jego sens. Jesteś rzeczywiście ponad przeciętną jednostką więc jeśli chcesz uzyskać odpowiedź od zwykłych użytkowników musisz o tym pamiętać.
Nie zrozumiałem też czy przepisanie poprawnie czterech liter Cię przerasta - QBAS, nie QUBAS Dobra, wracam do pracy bo taka dyskusja mimo że chwilami miła nie przyniesie chyba wiele dobrego ![]() |
|
|
|
Звезда изнад свега
Od: 07.2005
Offline |
|
Bez żartów - to mogłoby mieć znaczenie dla kilku tysięcy, a nie dla 2 milionów. Zgadzam się, że głosowanie na Napieralskiego, a potem na Kaczyńskiego to czysta abstrakcja. Podobnie zresztą głosowanie na Napieralskiego, a potem na Komorowskiego. Widzę, że zupełnie bez echa przechodzą słowa o postkomunie, którą należy nazywać lewicą. Tą nowoczesną lewicą Ciekawe czy wyznawcy Jarosława będą się do tego stosować...![]()
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
prosze jesli juz nie mam byc goloslownym: http://www.youtube.com/watch?v=wDUaVjpPaeg W ogole czlowiek nie zna sie na prawie. Z tego co ja zwykly czlowieczek po szkole sredniej uslyszalem w tv to jesli wprowadzony jest stan kleski zywiolowej to wybory moga sie odbyc 3 miesiace od zakonczeniu tego stanu. A z wypowiedzi tego pana wynika ze a w sumie to mozemy nawet ten stan wprowadzic ale tak naprawde to przeciez woda sie zbierze odplynie za tydzien i mozemy robic wybory... a tak w ogole to splywa ona do glownej rzeki- Baltyku. Jesli by Jarek takie cos powiedzial to by zostal obsmiany, zwyzywany od glupkow ale Bronek nie... W jednej wypowiedzi tak sie chlop skompromitowal ze szkoda go. Zniewazyl ludzi ktorych zalała woda, pokazal ze nie zna sie na prawie ktore mowi o odroczeniu o 3 miesiace wyborow jesli mamy stan kleski zywiolowej, nazwal Bałtyk rzeka... Jesli chcesz miec takiego prezydenta ktory tak sie bedzie blaznil to prosze bardzo ale nie obrazaj sie jak bede go nazywal idiota a pozniej koledzy Twoi czy Twoich kolegow zza granicy beda sie smieli ze Polska ma prezydenta glupka ![]()
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 22.06.2010 o godz. 11:28.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Cytat:
Tak gwoli ścisłości. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli osoby marzące o Zapatero, to głosy przejmie Komorowski albo zostaną w domach. Jeśli tzw. ludzie pracy to większość zagłosuje na Kaczyńskiego. Generalnie uważam, że obecnie szanse na wygraną mają obaj kandydaci w równym stopniu, różnica między Komorowskim a Kaczyńskim jest nieznaczna, zaś elektorat minikandydatów poza Olechowskim raczej zagłosuje na Jarosława. ![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
||
http://www.rp.pl/artykul/486987_Marg...ia_mediow.html Cytat:
I dodatkowo post FraMata : Cytat:
To tak a propos "wstydu" za granicą. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
obawiam sie że jesteśmy zbyt biednym krajem żeby sie odciąc od świata i byc samowystarczalnym państwem jak proponował Jarek.Ten gaz łupkowy to melodia przyszłości
Ostatnio edytowane przez AYALA : 22.06.2010 o godz. 12:13.
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
PKW napisał(a):
![]() Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy. Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego. |
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
no z tego co pamietam to Jarek był od zawsze eurosceptykiem, negował warunki przyjęcia Polski do Unii ale na lepszych by Nas pewnie nie przyjeli wtedy . Mam nadzieje że gaz łupkowy wypali i wtedy będziemy drugą Norwegią ale to melodia przyszłości, nic pewnego
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Są głosy że Napieralski okazał się największym "czarnym koniem" wyborów.Niby tak,sondaże jeszcze do niedawna dawały mu kilka procent a osiągnął aż kilkanaście,jednak pamiętajmy że w porównaniu z podwójną prezydenturą Kwaśniewskiego czy choćby silną pozycją SLD sprzed niedawna obecny wynik kandydata sojuszu to jakiś żart.
Dla mnie osobiście największym zaskoczeniem jest wysokie(jak na donkiszota) czwarte miejsce Jot Ka eMa.Korwin wyprzedził między innymi obecnego ministra gospodarki Waldemara Pawlaka,Andrzeja Olechowskiego,Marka Jurka. ![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Звезда изнад свега
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Cytat:
Ponury - ja doskonale wiem że Olechowski współpracował z wywiadem gospodarczym PRL, co jednakowoż nie oznacza że był komuchem. Wie o tym prawdopodobnie każdy, kto ma ochotę wypowiadać się w tematach politycznych. Cieszy, że teraz Ty też o tym wiesz ![]() ![]()
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
I mam pewne wątpliwości, czy akurat decydujące w ich przypadku będą kwestie światopoglądowe. ![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Pamiętaj, że Napieralski zaczynał od kilkuprocentowego poparcia. Więc można powiedzieć, że jest to "beton" plus ci, którzy zgadzają się z jego poglądami (czyli w 90% beton). Swój ostateczny wynik zawdzięcza braku złej prasy i po trosze znudzeniu wyborców wyborem pomiędzy PO a PiS. Ludzie kupili bajeczkę o tym, że to są dwie partie prawicowe itd. Teraz, gdy mają wybór pomiędzy JK a BK, w większości nie pójdą do urn.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
Jak Józef "Olin" Oleksy nie jest już postkomunistą to chyba tylko Jaruzelski w tym kraju został komuchem. ![]() |
||
|