The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.06.2010, 20:58
michu-k napisał(a):Wyświetl post
Wiesz co? W większości tematów się z Tobą zgadzam bo piszesz ciekawie, ale w politycznym *******isz od rzeczy.

Pozdrawiam

Prezydent to funkcja jedynie REPREZENTATYWNA.

Komorowski > Kaczyński
"Od czasu wejścia w życie Konstytucji z 1997 r. do końca maja 2005 r. Prezydent 30 razy korzystał z omawianego uprawnienia (prawo weta ustawodawczego). Tylko w jednym przypadku Sejm uchwalił ponownie ustawę."
F. reprezentacyjna a coś tam jednak może.
Ostatnio edytowane przez ponury : 21.06.2010 o godz. 22:34.
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 21.06.2010, 21:00
Cytat:
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/201...aja-2010-roku/
http://www.przyszloscwprzeszlosci.in...dzie-dobry-tvn

Oczywiście należy to traktować z przymrużeniem oka, ale w ostatnich dniach pojawiły się informacje o tym że Niemcy i Francja chcą dwóch walut euro.
Aaa jasnowidz w rzeczywistym tego słowa znaczeniu
Informacja o nowym ,,supereuro'' pojawiła się w gazecie , która pisała swego czasu min. o Polakach łabędziożercach
Biorąc pod uwagę , że próby zinstytucjonalizowania eurogrupy dokonywane przez Francuzów , zostały storpedowane z tego właśnie względu , żeby nie dokonywać dodatkowych podziałów , to pisanie o nowym euro dla wybranych krajów wydaje się być zupełną abstrakcją
fox mulder
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 21.06.2010, 21:03
@fan1906 : Zawsze można usprawiedliwić się ordynacją wyborczą do sejmu i koniecznością rządu koalicyjnego co jeden z moich ulubieńców już zrobił :
http://www.youtube.com/watch?v=3IXaQ...eature=related
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.06.2010, 21:05
kacpergawlo napisał(a):Wyświetl post
No, a głosuje kto? Średnio idiotów jest więcej.
Pewnie, widać to zresztą po wyniku Komora Próbuję apelować do rozsądku rozmówcy...
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
fan1906
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 21.06.2010, 21:06
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Jak najbardziej zgadzam się z cąłością... Zawłaszczanie przez PiS zasług za wzrost gospodarczy jest abstrakcyjne. Każdy przeciętnie zorientowany w ekonomii wie, że wszelkie działania makroekonomiczne dają skutek dopiero po pewnym czasie... Na ogół po kilku latach. Ciężko też wskazać te działania rządu PiS, które można by w ogóle posądzać o sprowokowanie tego wzrostu.

Szkoda, że większość wyborców opiera się na hasłach właśnie w stylu owego wzrostu, a nie jest na tyle wykształcona, żeby móc to zweryfikować.

Ja osobiście jestem przeciwko polityce solidarności w rozumieniu PiS. Gdzie chodzi o czystą niemal redystrybucję dochodów. Dużo lepiej zadbać o rozwój, a on sam da nam pozytywne skutki dla całego społeczeństwa. Także uboższej części.

POWIEDZ TO DZIADKOM którzy mówią nie ma jak to było za gierka...
sie dobrze żyło....i taki uśmiech na twarzy... a teraz ja za to płace... qwa demagogia totalna....
możemy dalej udawać greka i żyć jak ten grek ale to do czasu....
Nie ma państwa opiekuńczego... kto sam o siebie nie zadba wcześniej zostanie wiadomo gdzie...
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 21.06.2010, 21:08
fan1906 napisał(a):Wyświetl post
POWIEDZ TO DZIADKOM którzy mówią nie ma jak to było za gierka...
sie dobrze żyło....i taki uśmiech na twarzy... a teraz ja za to płace... qwa demagogia totalna....
możemy dalej udawać greka i żyć jak ten grek ale to do czasu....
Nie ma państwa opiekuńczego... kto sam o siebie nie zadba wcześniej zostanie wiadomo gdzie...
Gdyby to była tylko kwestia dziadków to nie byłoby problemu ;-)
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 21.06.2010, 21:13
Oficjalne wyniki
Komorowski 41,54
Kaczynski 36,46
Napieralski 13,68
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 21.06.2010, 22:19
Wiesz co? W większości tematów się z Tobą zgadzam bo piszesz ciekawie, ale w politycznym *******isz od rzeczy.

Pozdrawiam

Komorowski > Kaczyński
Chyba reprezentacyjna? Jeżeli już...

Zalecam czytać mimo wszystko konstytucję.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

St@chu
Senior Member

Stary 21.06.2010, 22:38
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Chyba reprezentacyjna? Jeżeli już...
Kolega pewnie się nasłuchał o błędach w badaniach sondażowni i mu się słowa pomyliły... Nadmiar telewizji szkodzi i ogłupia... Bez względu na kanał (żeby nie było, że to jakieś hasła polityczne).
Mahazel888
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 21.06.2010, 22:43
-Goral- napisał(a):Wyświetl post
Po co TVN miałaby manipulować teraz, już po samych wyborach. Rozumiem wcześniej ale teraz ?

Patrząc, że Bronek wygrał wyraźnie w wieku 60+(sondaże), wyobrażam sobie reakcje mohera jak podchodzi gość, mówi tvn i prosi o wzięciu udziału w badaniu. Stąd te różnice.
A właśnie po to żeby o 20.00 pokazać roześmiane gęby Tuska i Schetyny i podać ,że Komór zmiażdżył Kaczora 15 % ." Lemingi "i zobaczą , że jest git , że są w obozie zwycięzców i przełącza na Wygibasy z gwiazdami ,a o 22.00 lulu bo trza iść na szósta do roboty. A jutro jak podadzą wyniki z PKW...... Jutro to odległa przyszłość dla ludzi co potrafią skupić myśli maksymalnie na 10 sekund , zupełnie jak chomik. Jutro zacznie się nowa era , inny świat , reset, nie było powodzi , nie było Smoleńska, były szafy pełne ustaw,a Kaczyński zastrzelił Blidę...

Czy nie tak to wygląda od rana?
Powód: tsw
Ostatnio edytowane przez Mahazel888 : 21.06.2010 o godz. 22:44.
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 21.06.2010, 23:02
Mahazel, nic dodac nic ujac... Ale skoro takie rzeczy sa w mediach to... po co je ogladac?
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.06.2010, 23:35
W ramach ciekawostki, wyniki z Afganistanu, a konkretnie z głosowania żołnierzy to wygrana Kaczyńskiego 566 do 377.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 22.06.2010, 02:03
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
W ramach ciekawostki, wyniki z Afganistanu, a konkretnie z głosowania żołnierzy to wygrana Kaczyńskiego 566 do 377.
Po "przysłudze", jaką im wyświadczył Komor to i tak niezły wynik wyciągnął...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
orzeu
Senior Member

Stary 22.06.2010, 07:31
ponury napisał(a):Wyświetl post
"Od czasu wejścia w życie Konstytucji z 1997 r. do końca maja 2005 r. Prezydent 30 razy korzystał z omawianego uprawnienia (prawo weta ustawodawczego). Tylko w jednym przypadku Sejm uchwalił ponownie ustawę."
F. reprezentacyjna a coś tam jednak może.
WOW! 30 razy na 8 lat! Czyli raz na kwartal! Normalnie paraliz sejmu!!!

Pozdrawiam

Komorowski > Kaczyński
Tydzien za bluzgi do innego usera i drugi za zasmiecanie tematu bzdurami. Wrocisz akurat po wyborach, teraz masz czas zeby zajac sie wymysleniem dojazdu do Szawli.

Illargui pytala o ustawy wspierajace gospodarke i portfele ludzi. Bylo pisane wilokrotnie. Reforma progow podatkowych, obnizka skladki rentowej i zniesienie podatku spadkowego. Nawet min finansow PO Rostowski otwarcie przyznal ze zwlaszcza to pierwsze mialo wplyw na powstanie zielonej wyspy. A wszystkie trzy realnie przyczynily sie do zwiekszenia portfeli u wszystkich Polakow. Jesli ktos chce podjac na ten temat polemike to niech bedxie to osoba ktora normalnie otrzymuje pensje co miesiac.
WISŁA PANY !!
QBAS
Senior Member

Stary 22.06.2010, 07:39
Tak źle i tak niedobrze. Mimo wszystko zrobię wszystko, żeby nie musieć wstydzić się za Kaczyńskiego jako mojego reprezentanta za granicą.

Komorowski popełnia teraz sporo wpadek (większość językowych, drobnych, humorystycznych). Jednak wydaje mi się, że jak wejdzie do pałacu (oby!) to wezmą się za niego goście od wystąpień publicznych i nie będzie takich wpadek na arenie międzynarodowej.

Gdyby jednak Kaczyński wygrał, nie będzie żadnych "lekcji" wystąpień publicznych tylko wróci "stary Kaczor" i znów będzie wstyd się przyznać za granicą, że Kaczyński mówi niby w moim imieniu.
panew
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 22.06.2010, 07:46
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Tak źle i tak niedobrze. Mimo wszystko zrobię wszystko, żeby nie musieć wstydzić się za Kaczyńskiego jako mojego reprezentanta za granicą.

Komorowski popełnia teraz sporo wpadek (większość językowych, drobnych, humorystycznych). Jednak wydaje mi się, że jak wejdzie do pałacu (oby!) to wezmą się za niego goście od wystąpień publicznych i nie będzie takich wpadek na arenie międzynarodowej.

Gdyby jednak Kaczyński wygrał, nie będzie żadnych "lekcji" wystąpień publicznych tylko wróci "stary Kaczor" i znów będzie wstyd się przyznać za granicą, że Kaczyński mówi niby w moim imieniu.
Jakoś ja tam nie widze powodów dla których miałbym się wstydzić za Kaczora.
Islandczycy maja lesbe za premiera
słowacy mieli przez wiele lat Meciara, czesi antyeuropejskiego Klausa, hiszpanie lewackiego debila zapatero,o francuzach czy włochach nie bede wspominał bo przy ich klasie politycznej nasza jest naprawde wysokich lotów
a bronek będzie takimi ciepłymi kluchami z tuskiem jako szefem
Myjcie owoce zakazane
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 22.06.2010, 08:26

Zagranica ma głębokim poważaniu Polskę i jej prezydenta, co pokazała wysoka frekwencja na pogrzebie Kaczyńskiego.
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 22.06.2010, 08:30
orzeu napisał(a):Wyświetl post
WOW! 30 razy na 8 lat! Czyli raz na kwartal! Normalnie paraliz sejmu!!!
Raz na kwartał, a jakie emocje potrafi wzbudzić...

Ktoś mówi, że chodzi o paraliż ? Nie drogi panie, nie chodzi o to, ile razy weto było zgłaszane, a ile razy zostało odrzucone.
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Mahazel888
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 22.06.2010, 08:58

"ZAGRANICA" to dopiero ma ubaw jak na 50 lat podpisujemy umowę na gaz którą będą spałacać nasze wnuki. Ale Ci człowieku mózg przeszachrowało? Wstydzić za granicą!!!!

A żeby nie było że przesadzam, napisz mi proszę ( tylko uczciwie bez google )jak nazywa się prezydent DANII i co ostatnio powiedział, aaaaaaaaaaaa h u j za trudne,to Irlandii, albo napisz mi prosze jak nazywa sie prezydent Słowacji , z Karkowa bliżej . Też nie? Mogę tak wymieniać długo.To sobie wyobraź teraz że przy takim Duńczyku , to Ty jesteś tuzem spraw międzynarodowych bo wiesz wogule to jest Dania . Wniosek:W DUPIE MA NAS ZAGRANIACA , a wyboracza wciska taki kit bazujac na kompleksach polaczków. Biedne polaczki śmieją się z nich za granica, oj biedne.

Straszne to jest, to rzeczywiście prawda, przekabacił Michnik nam młodzież, skoro otwartym tekstem młodzi ludzie takie brednie wypisują.
shaggy
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:12
Rozmawialem ostatnio przed pierwsza tura wyborow z moimi kolegami wlasnie na temat dlaczego tak zawziecie pra ku Komorowskiemu i tak kategorycznie odrzucaja Kaczynskiego.
Odpowiadali, Kaczynski bedzie niedobry bo bedzie popelnial wiele wpadek, nie ma wygladu, nie ma zony itp itd
Gdy pytalem o jakie wpadki chodzi rodzilo sie zaklopotanie, a moze przekreci imie jakiegos pilkarza tak jak to robil jeko śp brat, a to ze polityka zagraniczna ucierpi i ze nas beda sle postzregac ogolnie bedzie straszna kicha i polska cofnie sie o 10 lat.
Przerazenie zero konkretow tylko slowa propagandy powtarzane za GW i niektorymi dziennikarzami TVN
Dlatego smiesza mnie slowa QUBASA ze Kaczynski nas skompromituje.
Chyba niue czytales w prasie zagranicznej jak smiano sie z Komorowskiego po jego wypowiedziach o gazie lupkowym i naszym wystapieniu z NATO.
Po takich wypowiedziach Kaczynski zostalby zrownany z ziemia.
Myslmy troche sami a nie powtarzajmy utarte slogany ktore wbija nam od jakiegos czasu jedyna sluszna gazeta i tv
QBAS
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:14
Kolego weź 3 mocne wdechy bo widzę, że jakiś nadpobudliwy jesteś od rana. Na zdrowie Ci to na pewno nie wyjdzie.

Co ma fakt, że przeciętny Polak nie zna prezydenta Dani czy Słowacji? Umowę gazową podpisuje RZĄD, a nie prezydent. Tak w gwoli ścisłości.

Zdanie moje jest takie, że prezydent w Polsce to głównie rola reprezentacyjna i z takowej o wiele lepiej wywiąże się Komorowski. A że idealny nie jest nie muszę chyba pisać. Ale skoro mamy teraz taki wybór to moim obowiązkiem jest pójść do wyborów i ochronienie kraju przed retoryką IV RP. Tak populistycznego programu (3 mln mieszkań, wzrost gospodarczy na który rząd PISU nie miał wpływu) dawno nie widziałem (poza Lepperem więc nie chcę, żeby prezydent tak ludzi mamił.

Jeśli ktoś ma choć elementarną wiedzę ekonomiczną zdaje sobie sprawę z faktu, że wyniki ekonomiczne widoczne są 3-5 lat po wprowadzeniu konkretnych zmian ustawodawczych. Innymi słowy, rząd wprowadza zmiany w gospodarce, a w wynikach gospodarczych (którymi się PIS chwalił) widoczne jest to dopiero po kilku latach. A największym błędem było to, że nie udało wykorzystać się tak znakomitej koniunktury na przeprowadzenie bardzo ważnych reform - zdrowia, emerytalnej. No ale przecież łatwiej "jechać na dobrych wynikach ekonomicznych" niż je spożytkować. Co by wyborcy powiedzieli...

Uwierz mi, że nie jestem niewolnikiem Agory czy TVN'u. Wprost przeciwnie Oglądam różne programy publicystyczne i wniosek jest oczywisty. NIE MA OBIEKTYWNYCH MEDIÓW. Zdaję sobie z tego sprawę i w ogóle nie traktuję mediów jako wyroczni. Ba, dla mnie 90% dziennikarzy to dyletanci i jeśli ktoś tylko na ich podstawie klaruje swoje poglądy to ja mu tylko współczuję

P.S. Moim zdaniem za używanie na forum słowa "polaczek" powinien być ban. Jak sami do siebie szacunku nie mamy to jak możemy wymagać tego od innych?
Ostatnio edytowane przez QBAS : 22.06.2010 o godz. 09:20.
koyoot
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:31
QBAS reformy zdrowotnej w Polsce sie przperowadzic nie da z jedengo podtsawowego powodu. Bo system zdrowotny jest tak rozlozony korupcja, i oplacaniem lekarzy przez firmy farmaceutyczne ze najlepszym rozwiazaniem byloby rozpizenie tego wsyztskiego w diably.

Dla przykladu: "PZH ma Zaklad Monitorowania i Analiz Stanu Zdrowia Ludnosci z obowiazkiem wspolpracy z organizacjami miedzynarodowymi takimi jak WHO, ktore tworza bazy danych ludnosci. Dlaczego wiec PZH nie dostarcza zadnych informacji o powiklaniach poszczepiennych i zgonach poszczepiennych do WHO? Z informacji w linku: http://www.who.int/immunization_moni...fileselect.cfm mozna sie dowiedziec ze polska posiada system rejestrowania powiklan poszczepiennych i zgonow poszczepiennych ale nigdy nie zglosila ani jednego przypadku rownoczesnie raportujac 98%-99% wyszczepienia dzici. Bez watpienia sa to calkowicie niewiarygodne informacje, bowiem sadzac z relacji prasowych o poszczepiennych zgonach dzieci, oraz z opinii forumowych, oraz nawet ze zwyklego rachunku prawdopodobienstwa nalezy szacowac ze w Polsce takich przypadkow sa tysiace. Dla przykladu: Szwecja w 2008 roku zglosila 1222 przypadki zgonow poszczepiennych, Norwegia 542, Finlandia 604, Niemcy 2273, Rosja 1006, Wielka Brytania 1872, Czechy 504, Rosja(!) 644 przypadki. A Polska? A Polska zglosila ... zero przypadkow zgonow poszczepiennych i powiklan poszczepiennych. Zaiste to wspaniale osiagniecie polskiej wakcynologii.

Jest to fragment oswiadczenia przygotowanego przez wybitna neurobiolog, prof. dr hab. Marie Dorote Majewska, ktora dla Komisji Unii Europejskiej przygotowuje raport odnosnie szkodliwosci szczepien.

To nie tylko to. Coraz wiecej lekarzy(!) poddaje w watpliwosc zasadnosc calej medycyny jaka dotychaczas znamy(!).

Teraz mi powiedzcie - jesli jest takie kreowanie rzeczywistosci, istna demiurgizacja w dezinformacji spolecznej, jak mozna przeprowadzic jakiekolwiek reformy opieki zdrowotnej by bylo ****a mac lepiej?

shaggy napisał(a):
Tako rzekł Donald Tusk "Będą nas leczyć zadowoleni, dobrze opłacani lekarze, nasze dzieci będą uczyć zadowoleni, dobrze opłacani nauczyciele …"
Zabrzmialo troche tak jakby to Tusk byl kurde tym zapowiadanym przez Mickiewicza "imie jego czterdziesci i cztery". Narmoalnie Chrystus nam sie w Polsce narodzil.

A tak na marginesie bardzo bym prosil przeciwnikow Kaczynskiego, o wyszczegolnienie mi wszystkich zarzutow wobec jego polityki zagranicznej, a przez co gospodarczej. Chchailbym zobaczyc co macie do powiedzenia.
Ostatnio edytowane przez koyoot : 22.06.2010 o godz. 09:38.
shaggy
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:33
Zdanie moje jest takie, że prezydent w Polsce to głównie rola reprezentacyjna i z takowej o wiele lepiej wywiąże się Komorowski.
Prezydent poza funkcja reprezentatywna ma bardzo wiele obowiazkow i mozliwosci wplywania na zycie publiczne chocby poprzez proponowanie pewnych rozwiazan ustawodawczych. Funkcje w pelni reprezentacyjna pelni np prezydent Niemiec w Polsce jest inaczej ale o tym mozesz doczytac. Moze masz i racje ze Komorowski nadaje sie bardziej do funkcji reprezentacyjnej (o ile zaprzestanie z wpadkami) ale ja nie chce prezydenta marionetki tylko wplywajacego na poprawe zycia Polakow.

Tak populistycznego programu (3 mln mieszkań, wzrost gospodarczy na który rząd PISU nie miał wpływu) dawno nie widziałem (poza Lepperem więc nie chcę, żeby prezydent tak ludzi mamił.
Tako rzekł Donald Tusk "Będą nas leczyć zadowoleni, dobrze opłacani lekarze, nasze dzieci będą uczyć zadowoleni, dobrze opłacani nauczyciele …"

dlaczego mowisz o populizmie tylko jednej strony

Jeśli ktoś ma choć elementarną wiedzę ekonomiczną zdaje sobie sprawę z faktu, że wyniki ekonomiczne widoczne są 3-5 lat po wprowadzeniu konkretnych zmian ustawodawczych
Sugerujesz wiec ze Tusk i Rostowski pokazujac Polske jako jedyna w Europie zielona wyspe nie maja takiej wiedzy Czy moze celowo wprowadzaja w blad Polakow twierdzac ze to ich zasluga ze nasza gospodarka tak cudownie sie ma
St@chu
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:39
koyoot napisał(a):Wyświetl post
To nie tylko to. Coraz wiecej lekarzy(!) poddaje w watpliwosc zasadnosc calej medycyny jaka dotychaczas znamy(!).
Piłeś coś z rana? Bo na to mi wygląda ;-)

Jeśli chodzi o całą służbę zdrowia to system jest chory, a przyczynia się do tego święto, które ma miejsce co kilka lat. Nazywa się ono masowe oddłużanie... Po co więc oszczędzać i dbać o finanse skoro nas oddłużą. Problemem w naszej sytuacji nie jest niedofinansowanie służby zdrowia, ponieważ wydajemy podobną część PKB jak reszta krajów europejskich czy np. Japonia. Problemem jest zdecydowanie system, który jest nieszczelny i działa patologicznie w wielu przypadkach...

Jak go zmienić? Akurat na służbie zdrowia nie znam się na tyle, żeby podejmować tak karkołomnie diagnozy. Na pewno potrzebna jest większa kontrola wydawanych środków. Wydaje się, że komercjalizacja jest jednym z rozwiązań, które mogłoby się do tego przyczynić, ale z całą pewnością nikt nie powie, że tak właśnie będzie na pewno. Szpitale działają często jak wiele firm państwowych - nieracjonalnie.
shaggy
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:42
Zabrzmialo troche tak jakby to Tusk byl kurde tym zapowiadanym przez Mickiewicza "imie jego czterdziesci i cztery". Narmoalnie Chrystus nam sie w Polsce narodzil.
Mala ironia bo dla niektorych Tusk jest taka osoba Niewazne co powie wazne ze mowi duzo obiecuje, krytykuje Kaczynskich i straszy IV RP
koyoot
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:44
St@chu, nie nie pilem nic. Sa to fakty poszukaj w internecie raportow dotyczacych zasadnosci leczenia tradycyjnego wielu chorob, wydawaloby sie nieuleczalnych podczas gdy medycyna naturalna daje mozliwosci wyleczenia ich(!). Udokumentowane przypadki - wystarczy poszukac.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego ze w tedy nasza sluzba zdrowia zmieni sie w taka jak amerykanska - co wcale nie jest powodem do zadowolenia, a wrecz przeciwnie ogromnego placzu.
St@chu
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:47
shaggy napisał(a):Wyświetl post
Sugerujesz wiec ze Tusk i Rostowski pokazujac Polske jako jedyna w Europie zielona wyspe nie maja takiej wiedzy Czy moze celowo wprowadzaja w blad Polakow twierdzac ze to ich zasluga ze nasza gospodarka tak cudownie sie ma
Rozumiem, że nie dostrzegasz tego, że w ostatnich latach mamy absolutnie wyjątkową sytuację gospodarczą, wymagającą natychmiastowych działań i trzeba na nią patrzeć nieco inaczej niż na zwykły cykl gospodarczy.

Jeszcze raz spytam co takiego sprawiło - jaka reforma rządu PiS - że mieliśmy taki wzrost gospodarczy? Bo mi się widzi, że to jednak spora zasługa ogólnej sytuacji regionu, a przy okazji reform planu Hausnera (niestety nie wprowadzonego w całości) i reform Belki.
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 22.06.2010, 09:49
St@chu napisał(a):Wyświetl post

Jak go zmienić? Akurat na służbie zdrowia nie znam się na tyle, żeby podejmować tak karkołomnie diagnozy. Na pewno potrzebna jest większa kontrola wydawanych środków. Wydaje się, że komercjalizacja jest jednym z rozwiązań, które mogłoby się do tego przyczynić, ale z całą pewnością nikt nie powie, że tak właśnie będzie na pewno. Szpitale działają często jak wiele firm państwowych - nieracjonalnie.
Całe zło służby zdrowej pochodzi z państwowego monopolu na ubezpieczenia zdrowotne. Jak widać na przykładzie Poczty Polskiej albo PKP monopolizacja nie przynosi jakiegokolwiek rozwoju danego sektora gospodarki. Dopuszczenie prywatnych ubezpieczeń do służby zdrowia powoduje konkurencyjność rynku a co za tym idzie obniżenie cen usług wraz z polepszeniem ich jakości.
St@chu
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:50
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego ze w tedy nasza sluzba zdrowia zmieni sie w taka jak amerykanska - co wcale nie jest powodem do zadowolenia, a wrecz przeciwnie ogromnego placzu.
Głupoty gadasz, że głowa boli...

Komercjalizacja sprawi, że zostanie ograniczony pakiet świadczeń podstawowych? Że będzie trzeba płacić ubezpieczenia prywatne? Słuchasz populistycznych haseł i łykasz to jak dziecko.

Wydaje mi się, że nie do końca orientujesz się w tym temacie.

Nasz system to system obowiązkowych ubezpieczeń. System amerykański to system rezydualny. Zresztą unikat na skalę światową.
QBAS
Senior Member

Stary 22.06.2010, 09:55
Oczywiście, że jeśli służba zdrowia ma działać poprawnie to trzeba wszystko zaorać i od zera zbudować nowy system. Bo nie sztuką jest pakowanie pieniędzy (i trąbienie o tym wyborcom - z obu stron) do czegoś, co jest nieefektywne.

Najlepszym przykładem są nowe urządzenie np. do rezonansów. NFZ finansuje przykładowo 20 badań dziennie. Odbywają się one przez 5-6 godzin. A przez całą resztę dnia stoją one wolne zamiast na siebie zarabiać. Jaki problem w tym, żeby jeśli kogoś stać mógł za opłatą z nich skorzystać w tej "drugiej części dnia"? To jest tylko jeden z wielu przykładów jak nieefektywna jest nasza zdrowotna służba. Jako mawia klasyk: "trzeba mieć niezłe zdrowie, żeby w Polsce chorować"

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów