The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Jakie piwo najbardziej lubicie?
Tyskie 345 28,89%
Warka 74 6,20%
Żubr 96 8,04%
Carlsberg 107 8,96%
Heineken 95 7,96%
Żywiec 172 14,41%
Tatra 51 4,27%
Harnaś 45 3,77%
Okocim 54 4,52%
Lech 155 12,98%
Głosujących: 1194. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Szali
Senior Member

Od: 06.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.04.2010, 13:12
Suchman napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie najlepesze piwa to: Zwierzyniec i Perła (dokładniej browary Lubelskie). Mają w sobie to coś, czyli wchodzi niesamowicie .
Jestem dokładnie tego samego zdania A najlepszy smaczek ma Perła Chmielowa Pils w zielonej buteleczce [byle nie Eksport]. Szczerze polecam.
Marian Machowski, po fatalnym starcie rundy wiosennej s. 2009/2010:
"Nam się takie rzeczy nie zdarzały, bo my nie graliśmy dla trenera tylko byliśmy Wiślakami i dla nas HONOR WISŁY stał najwyżej."
Odpowiedz cytując
swinia
Member

Od: 04.2009

Stary 24.04.2010, 13:29
siara napisał(a):Wyświetl post
jestem tego samego zdania, wczoraj 2 Ciechany Miodowe, Czarne Lwy oraz Premiun - niepasteryzowane, z Browaru Kormoran - to ostatnie baaaaaaardzo miłe zaskoczenie 5,5% alk.
Browar Kormoran chyba przeżywa ostatnio jakieś odrodzenie. Rewelacyjne piwka mają ostatnio.
Polecam Świeże
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 24.04.2010, 13:32
Ja ostatnio szukam ciekawych polskich piw. Próbowałem już Ciechany, Raciborskie, Naturalne, Żytnie, Pilsweisnera i jeszcze parę których nie pamiętam i muszę przyznać że te wszystkie szeroko reklamowane piwa są słabe.
Ulubione piwo jasne to Budweiser a z "innych" to Ciechan Miodowy.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.04.2010, 13:33
ja od kilku lat pije biozny czyli Żubry.
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Stary 25.04.2010, 14:43
Miodne z Kormorana bardzo mi podeszło! Ciechan miodowy-nie!
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
Zarko42
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 25.04.2010, 15:46
z kolei ja wczoraj pijąc miodne się mocno rozczarowałem, Ciechan o niebo lepszy
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Stary 25.04.2010, 19:20
To mamy na odwrót ;]
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
maro olTSkul
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 25.04.2010, 20:05
a ja pozdrawiam amatorów Okocimia O.K. , które sam bardzo lubię.
...i jeszcze Dębowszczak .
TYLKO WISŁA TS
Odpowiedz cytując
areksen
Member

Od: 08.2004

Stary 27.04.2010, 00:58
a moj ranking jest nastepujacy:

1) Lech
2) Lezajsk
3)Zywiec
4)Modelo (meksykanskie)
5)Warka
6)Tyskie
Who loves the Fire? We do!
FIRE WE LOVE YOU!!!
Odpowiedz cytując
stawski
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 27.04.2010, 20:27
maro olTskul - teraz ok to już nie to samo niestety.... Najlepsze były te co szły na eksport w butelkach 0,33
ale te "krajowe" 0,5 też niczego sobie. Przez pewien czas okeja miało nie być, zniknął ze sklepów, ale ludzie w Brzesku i okolicach siętak wkurzyli, że wznowili produkcję. Ale niestety, jest gorsze.
Odpowiedz cytując
Arturro
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 08.06.2010, 13:46
Spotkaliście się Panowie w Krakowie gdzieś z amerykańskim budweiser-em? Ostatnio szukałem po supermarketach i wszędzie tylko czeskie można znaleźć.

Taką ma etykietę:

http://worldcupcsr.files.wordpress.c...ser-label1.jpg
Odpowiedz cytując
wojtole14
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 08.06.2010, 13:53
Szczerze mówiąc, nigdy nie widziałem tego amerykańskiego Budweisera. Jako, że jestem fanem tego oryginalnego czeskiego to sam miałbym ochotę sprawdzić czy Amerykanie aż tak dobrze go podrobili.
Tak już mówiąc o amerykańskich, ostatnio miałem okazję w Niemczech wypić Duff Beer, czyli piwo Homera Simpsona. No cóż... zapach tego piwa jako taki, a w smaku już tragiczny przy pierwszym łyku. No, ale później jak już ten metaliczny smak zostanie to idzie całkiem całkiem. Wykreowano nieźle markę, ale piwo pierwszej jakości nie jest.

Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 08.06.2010, 13:54
1. Warka, czerwona;
2. Harnas
3. Lech(zielony, nie niebieski...)
4. Tyskie(niestety dopiero na 4 miejscu bo sie zjebalo...)
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 08.06.2010, 14:02
Skoro temat dla smakoszy piwa to chciałbym podnieść kwestię ważenia piwa we własnym zakresie.
Probował ktoś się za to zabrać ? jak to wygląda orientacyjnie z ceną początkową nabycia sprzętu i później produkcji ? Wiem, że w knajpach które robią własne piwo (wiem gigantyczne ilość w porównaniu z domowy spożyciem chociaż ... kto wie xD) to na pewno im wychodzi taniej za kufel produkcja niż zakup w koncernie. Sądzę, że to by mogła być ciekawa przygoda naważyć sobie własnego piwka a nie pić takie sikacze jak np na juwenaliach sprzedają.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Odpowiedz cytując
wojtole14
Senior Member

Stary 08.06.2010, 14:14
LoRd napisał(a):Wyświetl post
Skoro temat dla smakoszy piwa to chciałbym podnieść kwestię ważenia piwa we własnym zakresie.
Probował ktoś się za to zabrać ? jak to wygląda orientacyjnie z ceną początkową nabycia sprzętu i później produkcji ? Wiem, że w knajpach które robią własne piwo (wiem gigantyczne ilość w porównaniu z domowy spożyciem chociaż ... kto wie xD) to na pewno im wychodzi taniej za kufel produkcja niż zakup w koncernie. Sądzę, że to by mogła być ciekawa przygoda naważyć sobie własnego piwka a nie pić takie sikacze jak np na juwenaliach sprzedają.
Pewnie nie będę zbyt oryginalny, ale na dobry początek polecam:
http://www.allegro.pl/item1059878989...tr_gratis.html

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.06.2010, 14:17
1. Porter Żywca.
2. Paulaner
3. Smocza Głowa

Wg mnie tylko te piwa da się jeszcze pić. Reszta to już tylko gaz z jakąś cieczą. Ani one do głowy nie uderzają,ani nie smakują. Jedyne co powodują to wzmożoną pracę nerek i nóg.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 08.06.2010, 15:06
wojtole14 napisał(a):Wyświetl post
Szczerze mówiąc, nigdy nie widziałem tego amerykańskiego Budweisera. Jako, że jestem fanem tego oryginalnego czeskiego to sam miałbym ochotę sprawdzić czy Amerykanie aż tak dobrze go podrobili.
Tak już mówiąc o amerykańskich, ostatnio miałem okazję w Niemczech wypić Duff Beer, czyli piwo Homera Simpsona. No cóż... zapach tego piwa jako taki, a w smaku już tragiczny przy pierwszym łyku. No, ale później jak już ten metaliczny smak zostanie to idzie całkiem całkiem. Wykreowano nieźle markę, ale piwo pierwszej jakości nie jest.
Oni nie podrabiali.Zapłacili Czechom za możliwość używania nazwy piwa. Samo piwo nie ma z tym czeskim NIC WSPÓLNEGO. Siki Weroniki jak mawiała moja śp. Babcia. Prawdziwy czeski Budweiser sprzedawany jest w USA jako Budovar i smakuje jak trzeba.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 08.06.2010, 15:14
LoRd napisał(a):Wyświetl post

http://www.browamator.pl/

Na tej stronie masz wszystko od A do Z.
Lepszych fachowców jeśli chodzi o domowe piwa nie ma.

Warto zacząć przygodę z warzeniem. Żaden "koncerniak" nie ma takiego smaku

p.s.
Na takie piwko się ostatnio natknęłam w sklepie. Bardzo spodobała mi się etykietka :

Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 08.06.2010, 15:17
Mam kuzyna po piwowarstwie. Mówił mi że można samemu w domowych warunkach nawarzyć piwa, i ma ono nieporównywalny smak do tych "kupnych". Podobno warto spróbować. A i satysfakcja musi być ogromna.
Odpowiedz cytując
wojtole14
Senior Member

Stary 08.06.2010, 15:18
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Oni nie podrabiali.Zapłacili Czechom za możliwość używania nazwy piwa. Samo piwo nie ma z tym czeskim NIC WSPÓLNEGO. Siki Weroniki jak mawiała moja śp. Babcia. Prawdziwy czeski Budweiser sprzedawany jest w USA jako Budovar i smakuje jak trzeba.
To nie było do końca tak, jak mówisz. Ktoś z Ameryki wykradł nazwę i ponoć recepturę, którą zastosowano w Stanach. Ludzie z czeskiego Budweisera trochę się wkurzyli, bo nie mieli zastrzeżonej nazwy dotąd. Sprawa była rozstrzygana gdzieś w trybunałach.
Ten, o którym mówimy czyli amerykański, potocznie jest nazywany Bud, niestety często mylony z Budweiserem.
Nie ma sensu się sprzeczać na ten temat, bo nazwa pochodzi od Budejovic, gdzie powstał browar tego piwa.

Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 08.06.2010, 15:21
Mnie bardzo interesuje jakim sposobem "Kasztelan" jest niepasteryzowane a ważność ma kilka miesięcy.

Ostatnio zaintrygowała mnie w sklepie nazwa piwa "Ale Ale", lecz niestety nazwa tylko fajna. Smak gorzki i taki ciężki jakby.
A kto lubi goryczkę w piwie polecam "Złote lwy".
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 08.06.2010, 15:24
Właśnie - co powiecie o tym Kasztelanie...? Przymierzam się do jego zakupu w kilku egzemplarzach, bowiem Mundial się zbliża, to i człowiek bardziej wzmożony "apetyt na picie" będzie miał.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 08.06.2010, 15:28
Arkas napisał(a):Wyświetl post
Mnie bardzo interesuje jakim sposobem "Kasztelan" jest niepasteryzowane a ważność ma kilka miesięcy.

Ostatnio zaintrygowała mnie w sklepie nazwa piwa "Ale Ale", lecz niestety nazwa tylko fajna. Smak gorzki i taki ciężki jakby.
A kto lubi goryczkę w piwie polecam "Złote lwy".
Ciekawe czy to Ale Ale to jest piwo czy ale. Chcętnie bym sobie spróbował takiego ale.

A co gwarancji to piwa niepasteryzowane mają tak z 2 miesiące gwarancji. Poza tym to że piwo jest mętne nie znaczy że jest niepasteryzowane, a nazwa może być chwytem marketingowym
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 08.06.2010, 15:28
Arkas napisał(a):Wyświetl post
Domowe piwa również nie są pasteryzowane a mogą postać kilka miesięcy.
Wystarczy je dobrze zakabzlować
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 08.06.2010, 15:30
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Właśnie - co powiecie o tym Kasztelanie...? Przymierzam się do jego zakupu w kilku egzemplarzach, bowiem Mundial się zbliża, to i człowiek bardziej wzmożony "apetyt na picie" będzie miał.
Zupełnie nie boli mnie od niego głowa w dniu następnym. Co do Buda..
http://mojdrink.pl/newsy/113.jpg

Faktem jest, że Jankesi mówią na to Bud.Bo oni w ogóle maja tendencje do skracania wszystkiego.Tyle tylko , że Bud używaja częsciej w wersji Bud Light(tak--takie piwa sa syfiaste po tamtej stronie oceanu). A o zwykłym mówią BADŁAJZER
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 08.06.2010, 15:32
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
1. Porter Żywca.
2. Paulaner
3. Smocza Głowa

Wg mnie tylko te piwa da się jeszcze pić. Reszta to już tylko gaz z jakąś cieczą. Ani one do głowy nie uderzają,ani nie smakują. Jedyne co powodują to wzmożoną pracę nerek i nóg.
W końcu widzę smakosza

Faktycznie piwa ostatnimi czasy się popsuły, szczególnie typowe "koncerniaki". Niegdyś całkiem dobre: Żywiec (fajna goryczka), Tyskie, czy zielony Okocim (tuż po wielkim powrocie) dziś są nijakie. A do rankingu Marszałka dodałbym: Amstel, Grolsch, Budweiser Dark Lager, Guiness.

PS. Zna może ktoś jakąś knajpkę z dużym wyborem polskich (i nie tylko) piw?
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 08.06.2010 o godz. 15:34.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.06.2010, 15:37
Ja ostatnio smakuję poniższe:

- Paulaner
- Grolsch
- Grosser
- Staropramen
- Weizen Bier ( z browaru z Piotrkowa Trybunalskiego )

Większość nabywam w Almie
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 08.06.2010, 15:42
Polecam ostatnio reklamowaną Łomże, złapałem się za nią dzięki temu tematowi jakieś pół roku temu i piję do dzisiaj, niestety w najbliższym sklepie same "koncerniaki". Łomża trzyma fason cały czas, zobaczymy czy się nie zepsują po aktualnej kampanii medialnej. Z "koncerniaków" przyjmuję jeszcze biały okocim ( z tańczącą parą ) oraz portera żywieckiego.

Nie ma jak wielokrotnie tu wymieniane piwka z małych browarów, jeśli tylko coś wypatrzę to testuję i szczerze mówiąc chyba nigdy się nie zawiodłem.
Odpowiedz cytując
DominoForza
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 08.06.2010, 15:46
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
W końcu widzę smakosza

Faktycznie piwa ostatnimi czasy się popsuły, szczególnie typowe "koncerniaki". Niegdyś całkiem dobre: Żywiec (fajna goryczka), Tyskie, czy zielony Okocim (tuż po wielkim powrocie) dziś są nijakie. A do rankingu Marszałka dodałbym: Amstel, Grolsch, Budweiser Dark Lager, Guiness.

PS. Zna może ktoś jakąś knajpkę z dużym wyborem polskich (i nie tylko) piw?
jak do tyskacza czy okocim sie zgodze tak Zywca bede bronil , nie jest taki jak kiedys ale nic nie smakuje juz tak samo,tyczy sie to tez wodkil ,nie porownuje juz do Henka ktory w gardle sie zatrzymuje.
Zawsze pozostaje tani i dobrey Harnol
.....
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 08.06.2010, 15:50
Ela napisał(a):Wyświetl post
Domowe piwa również nie są pasteryzowane a mogą postać kilka miesięcy.
Wystarczy je dobrze zakabzlować
Chyba że tak. Opinią sugerowałem się patrząc na piwo "Świeże" które ma miesiąc ważności. I dlatego mnie ten Kasztelan zdziwił.

Cytat:
Ciekawe czy to Ale Ale to jest piwo czy ale. Chcętnie bym sobie spróbował takiego ale.
Do kupienia w sklepie monopolowym na Ruczaju, ul. Kobierzyńska (?). Cena z tego co pamiętam oscylowała przy 3.6,-

Cytat:
Poza tym to że piwo jest mętne nie znaczy że jest niepasteryzowane, a nazwa może być chwytem marketingowym
To że nie jest mętne nie znaczy że nie jest niepasteryzowane. Zależy od produkcji.

Widział ktoś gdzieś "Raciborskie" ? Poluje na niego ale nigdzie go kupić nie można...
Powód: kttokolwiek widzial ktokolwiek wie
Ostatnio edytowane przez Arkas : 08.06.2010 o godz. 15:54.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów