|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Chętnie podzielę się wrażeniami z tygodniowego rejsu po Chorwacji i Czarnogórze na trasie Korcula - Dubrownik - Cavtat - Kotor - Bar. Nie będę pisał że chorwackie miasteczka, zatoczki i wysepki są malownicze bo to oczywiste, więc w skrócie: 1. Warto wymienić sobie euro na kuny i płacić za zakupy kunami bo przeliczanie przy płaceniu euro może być bardzo niekorzystne. 2. Piękna Starego Dubrownika nie oddadzą żadne widokówki i fotografie, to trzeba zobaczyć osobiście. 3. Zatoka Kotorska i Kotor - miejsca może mniej znane, ale warte zobaczenia. Napisze tylko że marina w Kotorze położona jest u stóp wysokiej na 1750 m góry i wrażenie jest niesamowite. Ceny w Czarnogórze są o wiele niższe niż w Chorwacji i można dobrze poucztować i poimprezować z miejscowymi dziewczynami.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Witam
Szukam jakiegos fajnego miejsca , najlepiej w Małopolsce, by wyjechac na 2 dni ze znajomymi. Wymogi -cisza -ładne widoki -jakis zabytek -jeziorko/rzeczka |
|
|
|
Member
Od: 06.2005
Offline |
|
Cisza i spokój, ładna panorama (góry+jezioro), zamek w Niedzicy oraz ruiny w Czorsztynie no i woda. Podaje link, pod nim kilka zdjęć i więcej informacji na temat zaproponowanego miejsca. http://www.thevisitor.pl/index.php?id=148 ![]() Janusz Kulig - 19.X.1969 - 13.II.2004 - Pamiętamy
|
|
|
|
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Jak będziesz chciał to podam Ci parę namiarów na fajne kwatery w okolicach j. Czorsztyńskiego.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Jest po sezonie to wszedzie powinno byc tanio. Nad zalewem Czorsztynskim czesto bywałem gdy na Słowacji jeszcze euro nie było to bodajze w Niedzicy przechodziłem przez granice.
A znacie jakies inne miejsca? tam 1 kryterium zawsze moze sie nie zgadzac bo niema miejsc idealnych , Bieszczady tez rozwazam albo nawet cos ze Swietokrzyskiego |
|
|
|
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Jak świętorzyskie to okolice Chęcin. Masz zamek w Checinach (ruiny), skansen w Tokarni, muzeum zegarków w Jędrzejowie, Kadzielnia w Kielcach, jaskinia Raj.
A same okolice Chęcin to ładne lasy, cicho przyjemnie. Jest zalew Bolmin (w kierunku Małogoszczy, jakieś 5km). Dojazd tam zajmuje jakieś 2h z Krk. No albo Pińczów ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Macie może jakieś namiary na Sylwestrowy kulig w górach?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Nooo to jak trwoga to do ... Braci ze Śląska ...
Właśnei się dowiedziałem, że najbliższy weekend spędzę we Wrocławiu (to, że meczu nie obejrzę bo liga nie gra to już wiem :( ). Jestem teraz na etapie planowania wycieczki bo Wrocku. Dotychczas byłem raz ale tylko na meczu także miasta nie widziałem. Szperam w internecie co zwiedzić niemniej bardzo cenna byłaby dla mnie informacja kogoś kto tam był lub też wrocławianina. Co warto zobaczyć a co omijać. Pomożecie ? ![]()
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
No to standardowe pytanie jak co roku
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Nowohucianin, za późno!
Domki na sylwestra się załatwia juz we wrześniu, nawet w sierpniu... teraz to jak znajdziesz to beda po kosmiznych cenach... niestety ![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
To żeście pojechali chyba... palcem po mapie. Mało które kwatery są wolne. :/
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Dobra to że się wynajmuje we wrześniu to każdy wie, więc po chu* w każdym temacie po 10 osób o tym pisze,kolega spytał chyba o coś wolnego o czym możecie wiedzieć...
![]() ![]() "..i przysięgam być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej, stać nieugięcie na straży Jej honoru.." |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Nowohucianiń - jeśli chcesz gdzieś jechać to nastaw się na to że ...
1. minimum 5 noclegów 2. niechętnie młodzież 3. ceny za osobe licz przynajmnie 70-80zł doba 4. będzie Ci baaardzo ciężko już. 5. powodzenia ![]()
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Szukam noclegu w Pradze - hotel 3 lub 4 gwiazdkowy, niedaleko od centrum, do 125złotych za noc za pokój 2-osobowy. Orientuje się ktoś może czy jest takie coś do znalezienia w ogóle? Może ktoś był i może coś polecić?
![]() ![]() ![]() Polerowanie lakieru samochodowego | Auto SPA Kraków | Auto Detailing Kraków Bo najlepsze rzeczy rodzą się z pasji! |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Myślę żeby wybrać się na kilka dni do Bukowiny Tatrzańskiej w ferie, może ma ktoś z was do polecenia jakiś nocleg ? Bo tyle tam tego jest, że ciężko coś wybrać. A może polecicie jakąś inną miejscowość na ferie? Tak żeby pojeździć na nartach, żeby też było gdzie wyjść wieczorem. Liczę na Was
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zwolnił się dzisiaj ostatni domek na Sylwestra. Jeśli byłby ktoś chętny to zapraszam:
http://www.pewnynocleg.pl/obiekt-6113 - domek dla max 7 osób - min 5 noclegów |
|
|
|
Junior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Potrzebuję wynająć domek ze znajomymi na ok 10 osób na 3-4 dni (29.12-02.01.2010), najlepiej w górach. Niestety dopiero teraz się zdecydowalismy. Możemy zapłacić ok 70 zl za dobę od osoby. Proszę o jakieś propozycje, bo szukam cały dzień i nic nie moge znaleźć co by nam odpowiadało.
|
|
|
|
Joker the Great
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Wiem ze jeszcze trochę czasu, ale zaraz będa drugie świeta i w zasadzie zaraz lato.
Szukam kogoś kto był w Hajduszoboszlo i ma jakieś namiary na kwatery, najlepiej nr telefonu. Najbardziej interesują mnie domki kempingowe, ewentualnie kwatery prywatne w ostateczności apartamenty. Jest tego mnóstwo w necie, ale wolę namiar od kogoś kto był i ma wyrobione swoje zdanie. ![]() 90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
![]() Ciężko się przyznać ale nie wiem gdzie to jest i może ktoś poratuje mnie ? Jedyną szansą, że nie przegram zakładu to to że ten anioł był przygotowany specjalnie pod scenografię filmu "Za linią wroga", skąd pochodzi wyżej wymieniony kadr. Googlowałem i w jednym miejscu tylko pojawiły się opinie że może to być tylko fragment scenografii... . Konia z rzędem temu kto odgadnie jak jest na prawdę. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
http://www.flickr.com/photos/rlajs/3254035378/
może to Ci pomoże... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
![]() Dzięki szczebrzeszcz ! ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Czy ktoś był na obozie z biura podróży Funclub ?(chodzi mi o opinie) Może jakieś inne biuro polecacie?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Witam
Troche późno ale mam kilka fot z naszej wyprawy do Albanii pierwsze rzeczy jaka się rzucają w oczy w tym kraju to 1.bunkry budowane za komunizmu, każda rodzina musiała mieć własny plus te budowane przez państwo jest ich naprawde ciągle bardzo dużo 2. stacje benzynowe co dosłownie kilkaset metrów(podobno mafia pierze w ten sposób kase co zarobi na przemycie). na trasie do Tirany naliczyliśmy około 60 na 40 km, a paliwo wszedzie w tej samej cenie 3.Luźno puszczone zwierzeta, łażące wszędzie 4. kompletny chaos na drogach w miastach, nie wierzyłem w prawo większego dopóki tam nie pojechałem poza miastami jeżdżą grzecznie bo jest bardzo dużo policji z radarami droga od granicy z czarnogórą zaskakująco porządna aż do Szkodry , bo tam rzeka i pojawia się most: ![]() obok budują nowy ale troche zaskoczyły mnie trzeszczące deski zamiast asfaltu ![]() czesty widok, ludzie wożą wszystko na wszystkim ![]() dojechaliśmy do nadmorskiej miejscowości Shengjin i o dziwo znależliśmy przyzwoity hotel klima/lazienka/lodówka za 20 euro/4 osoby czyli 5 euro za łebka obok knajpa, ceny zabójczo niskie obiad z piwem za 6-8 euro dla 2 osób poszliśmy na plaże ale w dużych miastach syf straszny, piasek bardziej przypomina popielniczkę podobno kilka km dalej jest juz ok ![]() tutaj bunkry na plaży, nawet da się je wykożystać praktycznie ciekawostka jest taka że było tam kilka knajp na plaży na palach wbitych w dno zbudowanych okazało się że są zbudowane na pordzewiałych wrakach statków ![]() piwo Tirana tam kosztowało około 3,5 plz więc dość tanio ![]() tutaj widok z tej knajpy na miasto i hotele a tutaj zdjęcie robione z plaży w strone tych hoteli ![]() dwie krowy na pastwisku, mleka więcej tam nie piłem ![]() któregoś razu wybraliśmy się Lezhe , wszyscy upierali się żeby jechać do centrum autem , no i zgubiliśmy się i musieliśmy jechać po czymś takim : ![]() żona stwierdziła że to spełnienie jej koszmarów sennych te deski spod tej beemy podskakiwały na kilkanaście centymetrów naprawde strach był ![]() to już w centrum ![]() tutaj bunkry wkopane w góre nad miastem Lehza było tego naprawde sporo, około kilkudziesięciu, robiliśmy zdjęcia ze szlaku do zamku nad miastem po drodze kilka ciekawostek : ![]() polski Żuk służący za jakiś magazynek ![]() i świnia przywiązana łańcuchem do budy chyba za psa miała robić po kilku dniach do Tirany pojechaliśmy miato brzydkie i oprócz głównego placu nie ma tam nic ciekawego tutaj przedmieścia ![]() słynny fresk ![]() i podupadające mauzoleum Hodży kazał sobie zbudowac piramide w której bedzie spoczywał,oczywiście stoi puste a jego pochowali gdzies na jakims cmentarzu ![]() co ciekawe do Tirany jedzie się autostradą, jest ograniczenie tylko do 90 , co uświadomił mi policjant jak mnie zatrzymał ![]() Powiedział że za przekroczenie o 20 lub więcej zatrzymują prawo jazdy, a ja jechałem 136 , trzeba jechać następnego dnia do Tirany , wpłacic 5000 lek i oddadzą , ale powiedział potem Polonia coś tam , coś tam i oddał prawko
Ostatnio edytowane przez panew : 18.02.2010 o godz. 10:35.
![]()
Myjcie owoce zakazane
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
w drodze powrotnej zajżeliśmy do miejscowości Kruje
jedyne gdzie spotkaliśmy wycieczki Polaków (notabene najpierw poznaliśmy ich po skarpetkach i sandałach ). można dojechać do Albanii z Czarnogóry za kilkadziesiąt euro za jednodniową wycieczke średniowieczna twierdza ich króla naprawde piekne ![]() bardzo dużo zwierząt łazi luzem ![]() ![]() ![]() najlepsi są tamtejśi ludzie, bardziej otwartych i sympatycznych nie spotkałem jeden tak już zdrowo po 50 jak się dowiedział że z Polski jestem to wykrzyknął "Wisla Krakow" no i znają jeszcze dwa określenia po Polsku ****a mac i na zdrowie generalnie większość mówi po angielsku, nawet jak przy radiowozie się zatrzymaliśmy ro policjant nam wytłumaczył po angielsku jak dojechać generalnie kraj dla poszukiwaczy przygód i ciekawych świata, jeszcze nie zabity przez masową turystyke , na co jest skazany a odległościowo znośny jak ktoś jest zwolennikiem plaży i basenu to odradzam P.S. za wjazd do Albanii wszystkie narody świata płaca 10 euro oprócz Polaków i Słowaków bo nic nie płacą dlaczego tak jest to nie wiem ale najlepsze że żydzi płcą 30 ![]()
Ostatnio edytowane przez panew : 18.02.2010 o godz. 10:38.
![]()
Myjcie owoce zakazane
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Gdyby kogoś interesowało to w górach, w okolicy Doliny Chochołowskiej i Ornaku, w połowie lutego zamiast po śniegu chodzi się po trawie :| Taką zimę w d... mam!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
panew masz gdzieś jakaś relację z tej wyprawy? więcej fotek?
kraj jest niesamowity, ja niestety dojechałem tylko za Szkoder, ale jechałem na rowerze z Krakowa i bez mapy tamtejszych okolic, droga skończyła się w jakiejś mieścinie nad morzem, syf i malaria wszędzie hehe ciekawe to co mówisz o angielskim, byłem 5 lat temu i było cholernie ciężko o to, wszyscy próbowali nam tłumaczyć wszystko po włosku ![]() ![]()
the future's uncertain
and the end is always near |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
![]() Kiedyś już chyba gdzieś pisałeś, i od tego czasu planuje jakaś (krótszą |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
to co można zauważyć to to że właściwie każdy kto tylko mógł stamtąd wyjechać to już to zrobił teraz wracaja i inwestuja kase lub przynajmniej na wakacje większość siedzi w Grecji , Włoszech lub GB , no i z nimi dogadasz się po angielsku to co mnie najbardziej uderzyło to niezwykła życzliwość i sympadia dla Polaków Jak już zameldowaliśmy się w hotelu to właściciel restauracji gdzie poszliśmy na jakiś browarek przyniósł nam trzy wieklkie usmażone ryby i powiedział GIFT :o ponieważ on siedział z jakimiś kumplami przy stoliku no to im postawiliśmy 6 Tirana beer właściciel hotelu chwalił się że Polacy mieszkają u niego Zaskoczyło mnie to że tam właściwie każdy ma broń w 1997 była tam taka rewolucja i rozkradziono magazyny policji i armii jak popiliśmy troche z miejscowymi któregoś wieczora to dostałem propozycje kupna AK47 jak nie wyraziłem zainteresowania to mi proponowali żebym sobie przynajmniej postrzelał , ale niestety moja lepsza połowa się na to nie zgodziła ![]() w sumie nie rozumiem , każdy przecież strzelał z kałacha po pijaku ![]() no i policjanci zataczający się przy wychodzeniu z knajpy w mundurach i z bronią właściciel hotelu - zarobił kase w grecji , ale musiał stamtąd wyjechać bo " i've done something very bad" - nie ciągnąłem tematu ![]() myślałem że będzie więcej cyganów, a właściwie tylko przed tym mostem na pierwszej focie podszedł cygan i chwycił za klamke , drugi za klape bagażnika, jak ruszyłem to brudas powiesił się na relingu i tak jechał ze 100 metrów, już go miałem o słupa ściągnąć ale odpadł i do rowu wpadł , ale strach był jak **** w sumie teraz na wakacje też jade tam ale już to inaczej zaplanuje napewno dołoże Kosowo i jeziora zaporowe w górach no i południe kraju ale na rowerze do szkodry jak ty przejechałeś Czarnogórę generalnie nie mam żadnej relacji a foty mam na dysku mogę jeszcze wrzucić kilka, a jak chcesz więcej lub coś się dowiedzieć to może lepiej pw lub mail
Ostatnio edytowane przez panew : 21.02.2010 o godz. 14:35.
![]()
Myjcie owoce zakazane
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() granica Albańsko Czarrnogórska , w tle jezioro szkoderskie ciekawostka jest taka że Hodża nie miał dobrych stosunków z Tito i zwodował w tym jeziorze i ochrydzkim łodzie podwodne które patrolowały granice ![]() tutaj widok na przedmieścia Lezhe z wyprawy na zamek ![]() tutaj zamek i widok na centrum Lezhe w tle mieliśmy szczęscie bo zamek jest normalnie zamkniety ale akurat archeolodzy coś dłubali i weszliśmy ![]() znowu centrum miasta ![]() jakieś zabawy dla dzieci w szkole ![]() autostrada między Tiraną a Durres, a Warszawa ciągle nawet takiej nie ma ![]() jedyny meczet nie zniszczony przez Hodże bo jakiś zabytek wielki , ale wejść nie wolno ![]() Kruje - taki albański Wawel ![]() policjant - jak widzieli nasze blachy to zatrzymywali ruch i na wpuszczali z podporzadkowanej - poważnie, zdarzyło sie to kilka razy ![]() jakieś kolejne bunkry , tym razem dla łodzi ![]() hehehe interes po albańsku koleś ma na taczkach węgiel kukurydze i grila ![]() ale pyszna była ![]() wejście na plaże ![]() no i plaża, popielniczka straszna naprawde nie rozumiem czemu nie da się traktora wysłac raz na kilka dni żeby przesiał piasek ![]() Szkodra, wysiedliśmy tylkożeby hajs zamienić , bo po przygodzie z cyganem jeszcze roztrzesieni byliśmy ale miasto podobno ładne w centrum tak to kompletny chaos ![]() tutaj grób / mauzoleum Skanderbega, splądrowane gdzies w XV wieku przez turków zdjecie z komórki jak coś jeszcze znajde to wrzuce
Ostatnio edytowane przez panew : 21.02.2010 o godz. 15:11.
![]()
Myjcie owoce zakazane
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() tutaj jeszcze autostrada ![]() plaża w Durres i statki na redzie podobno znaczna część dragów i broni dostaje się do Europy przez ten port właśnie, więc można przyjąć że sporo kontrabandy jest na tych statkach ![]() ![]() tutaj jeszcze z Tirany jakaś kolejna służba , chłopy jezdziły z kałachami na kolanach ![]() generalnie można się do widoku broni przyzwyczaić w tym kraju ![]() ![]() pomnik Skanderbega, na głównym placu ![]() jeszcze Kruje W takich wieżach chronili się meżczyźni oprzed vendettą, która podobno w górskich rejonach kraju normalnie funkcjonuje i jak ktoś zabije kogoś z innej rodziny to ta ma obowiązek zabc meskiego członka z rodziny sprawcy, potem tamci też muszą sie mścic i tak w kółko, trwało to latami ![]() przedmieścia Lezhe i jakaś zrujnowana fabryka , ale podobne widziałem u nas w Walimiu koło Wałbrzycha ![]() zjazd z tego dziurawego mostu, bałem się że z Thulem na dachu sie nie zmieszcze , ale było jeszcze 20 cm zapasu, co ciekawe jechałem pod prąd bo most był jednokierunkowy w drugą stronę ![]() no to już chyba naprawde wszystko
Ostatnio edytowane przez panew : 21.02.2010 o godz. 15:37.
![]()
Myjcie owoce zakazane
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|