The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
adamd303
Member

Od: 01.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.09.2009, 09:09
Chętnie podzielę się wrażeniami z tygodniowego rejsu po Chorwacji i Czarnogórze na trasie Korcula - Dubrownik - Cavtat - Kotor - Bar. Nie będę pisał że chorwackie miasteczka, zatoczki i wysepki są malownicze bo to oczywiste, więc w skrócie: 1. Warto wymienić sobie euro na kuny i płacić za zakupy kunami bo przeliczanie przy płaceniu euro może być bardzo niekorzystne. 2. Piękna Starego Dubrownika nie oddadzą żadne widokówki i fotografie, to trzeba zobaczyć osobiście. 3. Zatoka Kotorska i Kotor - miejsca może mniej znane, ale warte zobaczenia. Napisze tylko że marina w Kotorze położona jest u stóp wysokiej na 1750 m góry i wrażenie jest niesamowite. Ceny w Czarnogórze są o wiele niższe niż w Chorwacji i można dobrze poucztować i poimprezować z miejscowymi dziewczynami.
Odpowiedz cytując
ted
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 22.09.2009, 14:55
Witam
Szukam jakiegos fajnego miejsca , najlepiej w Małopolsce, by wyjechac na 2 dni ze znajomymi.
Wymogi :
-cisza
-ładne widoki
-jakis zabytek
-jeziorko/rzeczka
Odpowiedz cytując
Grabaż
Member

Od: 06.2005

Stary 22.09.2009, 16:36
ted napisał(a):Wyświetl post
Witam
Szukam jakiegos fajnego miejsca , najlepiej w Małopolsce, by wyjechac na 2 dni ze znajomymi.
Wymogi :
-cisza
-ładne widoki
-jakis zabytek
-jeziorko/rzeczka
Wyżej wymienione kryteria spełniają okolice jeziora Czorsztyńskiego.
Cisza i spokój, ładna panorama (góry+jezioro), zamek w Niedzicy oraz ruiny w Czorsztynie no i woda.
Podaje link, pod nim kilka zdjęć i więcej informacji na temat zaproponowanego miejsca.
http://www.thevisitor.pl/index.php?id=148
Janusz Kulig - 19.X.1969 - 13.II.2004 - Pamiętamy
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 22.09.2009, 16:46
Jak będziesz chciał to podam Ci parę namiarów na fajne kwatery w okolicach j. Czorsztyńskiego.
Odpowiedz cytując
ted
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 22.09.2009, 17:59
Jest po sezonie to wszedzie powinno byc tanio. Nad zalewem Czorsztynskim czesto bywałem gdy na Słowacji jeszcze euro nie było to bodajze w Niedzicy przechodziłem przez granice.

A znacie jakies inne miejsca? tam 1 kryterium zawsze moze sie nie zgadzac bo niema miejsc idealnych , Bieszczady tez rozwazam albo nawet cos ze Swietokrzyskiego
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 22.09.2009, 18:07
Jak świętorzyskie to okolice Chęcin. Masz zamek w Checinach (ruiny), skansen w Tokarni, muzeum zegarków w Jędrzejowie, Kadzielnia w Kielcach, jaskinia Raj.

A same okolice Chęcin to ładne lasy, cicho przyjemnie. Jest zalew Bolmin (w kierunku Małogoszczy, jakieś 5km).

Dojazd tam zajmuje jakieś 2h z Krk.

No albo Pińczów Polecam serdecnie tylko nie wiem czy łapie się pod cicho ...
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.10.2009, 13:34
Macie może jakieś namiary na Sylwestrowy kulig w górach?
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 11.11.2009, 19:39
Nooo to jak trwoga to do ... Braci ze Śląska ...
Właśnei się dowiedziałem, że najbliższy weekend spędzę we Wrocławiu (to, że meczu nie obejrzę bo liga nie gra to już wiem :( ). Jestem teraz na etapie planowania wycieczki bo Wrocku. Dotychczas byłem raz ale tylko na meczu także miasta nie widziałem. Szperam w internecie co zwiedzić niemniej bardzo cenna byłaby dla mnie informacja kogoś kto tam był lub też wrocławianina. Co warto zobaczyć a co omijać. Pomożecie ?
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Odpowiedz cytując
Nowohucianin^^
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 12.11.2009, 13:17
No to standardowe pytanie jak co roku Ma ktoś jakiś dobry namiar na sylwestra w Małopolsce chodzi mi o jakiś domek letniskowy czy coś pod ten deseń ;] najlepiej coś poleconego np. tam gdzie byliście rok w temu będzie nas jechało z 15osób jbc to pw

Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 12.11.2009, 13:19
Nowohucianin, za późno!

Domki na sylwestra się załatwia juz we wrześniu, nawet w sierpniu... teraz to jak znajdziesz to beda po kosmiznych cenach... niestety
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 12.11.2009, 13:19
To żeście pojechali chyba... palcem po mapie. Mało które kwatery są wolne. :/
Odpowiedz cytując
Andrzej_TSW
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 12.11.2009, 16:43
Dobra to że się wynajmuje we wrześniu to każdy wie, więc po chu* w każdym temacie po 10 osób o tym pisze,kolega spytał chyba o coś wolnego o czym możecie wiedzieć...

"..i przysięgam być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej, stać nieugięcie na straży Jej honoru.."
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 12.11.2009, 22:50
Nowohucianiń - jeśli chcesz gdzieś jechać to nastaw się na to że ...
1. minimum 5 noclegów
2. niechętnie młodzież
3. ceny za osobe licz przynajmnie 70-80zł doba
4. będzie Ci baaardzo ciężko już.
5. powodzenia
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Odpowiedz cytując
miba
Senior Member

Stary 08.12.2009, 20:13
Szukam noclegu w Pradze - hotel 3 lub 4 gwiazdkowy, niedaleko od centrum, do 125złotych za noc za pokój 2-osobowy. Orientuje się ktoś może czy jest takie coś do znalezienia w ogóle? Może ktoś był i może coś polecić?
Odpowiedz cytując
Garbaż1906
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 12.12.2009, 17:23
Myślę żeby wybrać się na kilka dni do Bukowiny Tatrzańskiej w ferie, może ma ktoś z was do polecenia jakiś nocleg ? Bo tyle tam tego jest, że ciężko coś wybrać. A może polecicie jakąś inną miejscowość na ferie? Tak żeby pojeździć na nartach, żeby też było gdzie wyjść wieczorem. Liczę na Was
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 18.12.2009, 16:30
Zwolnił się dzisiaj ostatni domek na Sylwestra. Jeśli byłby ktoś chętny to zapraszam:
http://www.pewnynocleg.pl/obiekt-6113
- domek dla max 7 osób
- min 5 noclegów
Odpowiedz cytując
kwader
Junior Member

Od: 12.2009

Stary 19.12.2009, 18:12
Potrzebuję wynająć domek ze znajomymi na ok 10 osób na 3-4 dni (29.12-02.01.2010), najlepiej w górach. Niestety dopiero teraz się zdecydowalismy. Możemy zapłacić ok 70 zl za dobę od osoby. Proszę o jakieś propozycje, bo szukam cały dzień i nic nie moge znaleźć co by nam odpowiadało.
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 07.02.2010, 15:57. Wakacje 2010
Wiem ze jeszcze trochę czasu, ale zaraz będa drugie świeta i w zasadzie zaraz lato.
Szukam kogoś kto był w Hajduszoboszlo i ma jakieś namiary na kwatery, najlepiej nr telefonu. Najbardziej interesują mnie domki kempingowe, ewentualnie kwatery prywatne w ostateczności apartamenty. Jest tego mnóstwo w necie, ale wolę namiar od kogoś kto był i ma wyrobione swoje zdanie.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 10.02.2010, 20:14

Ciężko się przyznać ale nie wiem gdzie to jest i może ktoś poratuje mnie ?

Jedyną szansą, że nie przegram zakładu to to że ten anioł był przygotowany specjalnie pod scenografię filmu "Za linią wroga", skąd pochodzi wyżej wymieniony kadr. Googlowałem i w jednym miejscu tylko pojawiły się opinie że może to być tylko fragment scenografii... . Konia z rzędem temu kto odgadnie jak jest na prawdę.
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 10.02.2010, 22:49
http://www.flickr.com/photos/rlajs/3254035378/
może to Ci pomoże...
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 11.02.2010, 14:03
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
http://www.flickr.com/photos/rlajs/3254035378/
może to Ci pomoże...
Film o Bałkanach kręcony na Słowacji

Dzięki szczebrzeszcz !
Odpowiedz cytując
Musiek1906
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.02.2010, 15:15
Czy ktoś był na obozie z biura podróży Funclub ?(chodzi mi o opinie) Może jakieś inne biuro polecacie?
Odpowiedz cytując
panew
Senior Member

Stary 18.02.2010, 10:31
Witam
Troche późno ale mam kilka fot z naszej wyprawy do Albanii
pierwsze rzeczy jaka się rzucają w oczy w tym kraju to
1.bunkry budowane za komunizmu, każda rodzina musiała mieć własny plus te budowane przez państwo
jest ich naprawde ciągle bardzo dużo
2. stacje benzynowe co dosłownie kilkaset metrów(podobno mafia pierze w ten sposób kase co zarobi na przemycie). na trasie do Tirany naliczyliśmy około 60 na 40 km, a paliwo wszedzie w tej samej cenie
3.Luźno puszczone zwierzeta, łażące wszędzie
4. kompletny chaos na drogach w miastach, nie wierzyłem w prawo większego dopóki tam nie pojechałem
poza miastami jeżdżą grzecznie bo jest bardzo dużo policji z radarami

droga od granicy z czarnogórą zaskakująco porządna aż do Szkodry , bo tam rzeka i pojawia się most:

obok budują nowy ale troche zaskoczyły mnie trzeszczące deski zamiast asfaltu

czesty widok, ludzie wożą wszystko na wszystkim

dojechaliśmy do nadmorskiej miejscowości Shengjin
i o dziwo znależliśmy przyzwoity hotel klima/lazienka/lodówka za 20 euro/4 osoby czyli 5 euro za łebka
obok knajpa, ceny zabójczo niskie obiad z piwem za 6-8 euro dla 2 osób
poszliśmy na plaże ale w dużych miastach syf straszny, piasek bardziej przypomina popielniczkę
podobno kilka km dalej jest juz ok

tutaj bunkry na plaży, nawet da się je wykożystać praktycznie
ciekawostka jest taka że było tam kilka knajp na plaży na palach wbitych w dno zbudowanych
okazało się że są zbudowane na pordzewiałych wrakach statków

piwo Tirana tam kosztowało około 3,5 plz więc dość tanio

tutaj widok z tej knajpy na miasto i hotele
a tutaj zdjęcie robione z plaży w strone tych hoteli

dwie krowy na pastwisku, mleka więcej tam nie piłem
któregoś razu wybraliśmy się Lezhe , wszyscy upierali się żeby jechać do centrum autem , no i zgubiliśmy się i musieliśmy jechać po czymś takim :

żona stwierdziła że to spełnienie jej koszmarów sennych
te deski spod tej beemy podskakiwały na kilkanaście centymetrów
naprawde strach był

to już w centrum

tutaj bunkry wkopane w góre nad miastem Lehza było tego naprawde sporo, około kilkudziesięciu, robiliśmy zdjęcia ze szlaku do zamku nad miastem
po drodze kilka ciekawostek :

polski Żuk służący za jakiś magazynek

i świnia przywiązana łańcuchem do budy
chyba za psa miała robić

po kilku dniach do Tirany pojechaliśmy
miato brzydkie i oprócz głównego placu nie ma tam nic ciekawego
tutaj przedmieścia

słynny fresk

i podupadające mauzoleum Hodży
kazał sobie zbudowac piramide w której bedzie spoczywał,oczywiście stoi puste a jego pochowali gdzies na jakims cmentarzu

co ciekawe do Tirany jedzie się autostradą, jest ograniczenie tylko do 90 , co uświadomił mi policjant jak mnie zatrzymał
Powiedział że za przekroczenie o 20 lub więcej zatrzymują prawo jazdy, a ja jechałem 136 , trzeba jechać następnego dnia do Tirany , wpłacic 5000 lek i oddadzą , ale powiedział potem Polonia coś tam , coś tam i oddał prawko
Ostatnio edytowane przez panew : 18.02.2010 o godz. 10:35.
Myjcie owoce zakazane
Odpowiedz cytując
panew
Senior Member

Stary 18.02.2010, 10:34
w drodze powrotnej zajżeliśmy do miejscowości Kruje
jedyne gdzie spotkaliśmy wycieczki Polaków (notabene najpierw poznaliśmy ich po skarpetkach i sandałach ). można dojechać do Albanii z Czarnogóry za kilkadziesiąt euro za jednodniową wycieczke
średniowieczna twierdza ich króla naprawde piekne

bardzo dużo zwierząt łazi luzem

najlepsi są tamtejśi ludzie, bardziej otwartych i sympatycznych nie spotkałem
jeden tak już zdrowo po 50 jak się dowiedział że z Polski jestem to wykrzyknął "Wisla Krakow"
no i znają jeszcze dwa określenia po Polsku
****a mac i na zdrowie
generalnie większość mówi po angielsku, nawet jak przy radiowozie się zatrzymaliśmy ro policjant nam wytłumaczył po angielsku jak dojechać
generalnie kraj dla poszukiwaczy przygód i ciekawych świata, jeszcze nie zabity przez masową turystyke , na co jest skazany a odległościowo znośny
jak ktoś jest zwolennikiem plaży i basenu to odradzam

P.S. za wjazd do Albanii wszystkie narody świata płaca 10 euro
oprócz Polaków i Słowaków bo nic nie płacą
dlaczego tak jest to nie wiem
ale najlepsze że żydzi płcą 30
Ostatnio edytowane przez panew : 18.02.2010 o godz. 10:38.
Myjcie owoce zakazane
Odpowiedz cytując
fcz1985
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 21.02.2010, 08:13
Gdyby kogoś interesowało to w górach, w okolicy Doliny Chochołowskiej i Ornaku, w połowie lutego zamiast po śniegu chodzi się po trawie :| Taką zimę w d... mam!
Odpowiedz cytując
luke1906
Senior Member

Stary 21.02.2010, 13:59
panew masz gdzieś jakaś relację z tej wyprawy? więcej fotek?

kraj jest niesamowity, ja niestety dojechałem tylko za Szkoder, ale jechałem na rowerze z Krakowa i bez mapy tamtejszych okolic, droga skończyła się w jakiejś mieścinie nad morzem, syf i malaria wszędzie hehe

ciekawe to co mówisz o angielskim, byłem 5 lat temu i było cholernie ciężko o to, wszyscy próbowali nam tłumaczyć wszystko po włosku
the future's uncertain
and the end is always near
Odpowiedz cytując
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 21.02.2010, 14:13
luke1906 napisał(a):Wyświetl post

kraj jest niesamowity, ja niestety dojechałem tylko za Szkoder, ale jechałem na rowerze z Krakowa i bez mapy tamtejszych okolic, droga skończyła się w jakiejś mieścinie nad morzem, syf i malaria wszędzie hehe

ciekawe to co mówisz o angielskim, byłem 5 lat temu i było cholernie ciężko o to, wszyscy próbowali nam tłumaczyć wszystko po włosku
A może Ty , dasz jakis opis swoich rowerowych podróży ze zdjeciami?

Kiedyś już chyba gdzieś pisałeś, i od tego czasu planuje jakaś (krótszą) tego typu podroż, ale sie zebrać nie mogę...
Odpowiedz cytując
panew
Senior Member

Stary 21.02.2010, 14:32
luke1906 napisał(a):Wyświetl post

po angielsku dogadasz się z prawie każdym młodym człowiekiem
to co można zauważyć to to że właściwie każdy kto tylko mógł stamtąd wyjechać to już to zrobił
teraz wracaja i inwestuja kase lub przynajmniej na wakacje
większość siedzi w Grecji , Włoszech lub GB , no i z nimi dogadasz się po angielsku

to co mnie najbardziej uderzyło to niezwykła życzliwość i sympadia dla Polaków
Jak już zameldowaliśmy się w hotelu to właściciel restauracji gdzie poszliśmy na jakiś browarek przyniósł nam trzy wieklkie usmażone ryby i powiedział GIFT :o
ponieważ on siedział z jakimiś kumplami przy stoliku no to im postawiliśmy 6 Tirana beer
właściciel hotelu chwalił się że Polacy mieszkają u niego
Zaskoczyło mnie to że tam właściwie każdy ma broń
w 1997 była tam taka rewolucja i rozkradziono magazyny policji i armii
jak popiliśmy troche z miejscowymi któregoś wieczora to dostałem propozycje kupna AK47
jak nie wyraziłem zainteresowania to mi proponowali żebym sobie przynajmniej postrzelał , ale niestety moja lepsza połowa się na to nie zgodziła
w sumie nie rozumiem , każdy przecież strzelał z kałacha po pijaku
no i policjanci zataczający się przy wychodzeniu z knajpy w mundurach i z bronią
właściciel hotelu - zarobił kase w grecji , ale musiał stamtąd wyjechać bo " i've done something very bad" - nie ciągnąłem tematu
myślałem że będzie więcej cyganów, a właściwie tylko przed tym mostem na pierwszej focie podszedł cygan i chwycił za klamke , drugi za klape bagażnika, jak ruszyłem to brudas powiesił się na relingu i tak jechał ze 100 metrów, już go miałem o słupa ściągnąć ale odpadł i do rowu wpadł , ale strach był jak ****
w sumie teraz na wakacje też jade tam ale już to inaczej zaplanuje
napewno dołoże Kosowo i jeziora zaporowe w górach no i południe kraju
ale na rowerze do szkodry?
jak ty przejechałeś Czarnogórę
generalnie nie mam żadnej relacji a foty mam na dysku
mogę jeszcze wrzucić kilka, a jak chcesz więcej lub coś się dowiedzieć to może lepiej pw lub mail
Ostatnio edytowane przez panew : 21.02.2010 o godz. 14:35.
Myjcie owoce zakazane
Odpowiedz cytując
panew
Senior Member

Stary 21.02.2010, 15:09

granica Albańsko Czarrnogórska , w tle jezioro szkoderskie
ciekawostka jest taka że Hodża nie miał dobrych stosunków z Tito i zwodował w tym jeziorze i ochrydzkim łodzie podwodne które patrolowały granice

tutaj widok na przedmieścia Lezhe z wyprawy na zamek

tutaj zamek i widok na centrum Lezhe w tle
mieliśmy szczęscie bo zamek jest normalnie zamkniety ale akurat archeolodzy coś dłubali i weszliśmy

znowu centrum miasta

jakieś zabawy dla dzieci w szkole

autostrada między Tiraną a Durres, a Warszawa ciągle nawet takiej nie ma

jedyny meczet nie zniszczony przez Hodże bo jakiś zabytek wielki , ale wejść nie wolno

Kruje - taki albański Wawel

policjant - jak widzieli nasze blachy to zatrzymywali ruch i na wpuszczali z podporzadkowanej - poważnie, zdarzyło sie to kilka razy

jakieś kolejne bunkry , tym razem dla łodzi

hehehe
interes po albańsku
koleś ma na taczkach węgiel kukurydze i grila
ale pyszna była

wejście na plaże

no i plaża, popielniczka straszna
naprawde nie rozumiem czemu nie da się traktora wysłac raz na kilka dni żeby przesiał piasek

Szkodra, wysiedliśmy tylkożeby hajs zamienić , bo po przygodzie z cyganem jeszcze roztrzesieni byliśmy
ale miasto podobno ładne w centrum
tak to kompletny chaos

tutaj grób / mauzoleum Skanderbega, splądrowane gdzies w XV wieku przez turków
zdjecie z komórki
jak coś jeszcze znajde to wrzuce
Ostatnio edytowane przez panew : 21.02.2010 o godz. 15:11.
Myjcie owoce zakazane
Odpowiedz cytując
panew
Senior Member

Stary 21.02.2010, 15:34

tutaj jeszcze autostrada

plaża w Durres i statki na redzie
podobno znaczna część dragów i broni dostaje się do Europy przez ten port właśnie, więc można przyjąć że sporo kontrabandy jest na tych statkach

tutaj jeszcze z Tirany
jakaś kolejna służba , chłopy jezdziły z kałachami na kolanach
generalnie można się do widoku broni przyzwyczaić w tym kraju

pomnik Skanderbega, na głównym placu

jeszcze Kruje
W takich wieżach chronili się meżczyźni oprzed vendettą, która podobno w górskich rejonach kraju normalnie funkcjonuje i jak ktoś zabije kogoś z innej rodziny to ta ma obowiązek zabc meskiego członka z rodziny sprawcy, potem tamci też muszą sie mścic i tak w kółko, trwało to latami

przedmieścia Lezhe i jakaś zrujnowana fabryka , ale podobne widziałem u nas w Walimiu koło Wałbrzycha

zjazd z tego dziurawego mostu, bałem się że z Thulem na dachu sie nie zmieszcze , ale było jeszcze 20 cm zapasu, co ciekawe jechałem pod prąd bo most był jednokierunkowy w drugą stronę

no to już chyba naprawde wszystko
Ostatnio edytowane przez panew : 21.02.2010 o godz. 15:37.
Myjcie owoce zakazane
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów