|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Małym offem to galeria po zdjęciu tych tafli szklanych straciła chyba ostatni element, który powodował że komuś się to mogło podobać teraz to jest autentyczna makabra.Tyle czasu i jeszcze nikt za to nie beknał?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Padłem. Chłop był od 65 do 81 roku w PZPR i traktuje nazywanie go komuchem jako niewybredny wpis. To kim pachołku byłeś? Endekiem? Pepesiakiem? Powinno sie do nich strzelać. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Taki kraj.Ze mnie nie jest żaden obieżyświat ale w paru miejscach byłem i takiego hangaru nie widziałem - rozumiałbym jeszcze gdyby to był efekt lat 90tych ale tak nie jest - wawa chwile temu pozbyła się budy, my sie jej doczekalismy..
Co jest tym większym absurdem gdy widzimy walkę o wysokość 'szkieletora' - Tu tzw architekci walczą o każdy metr(a pewnie o grubą łapówkę), gdzie nic nie stoi na przeszkodzie by szkieletor był wysoki
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 19.01.2010 o godz. 03:24.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1..._Zydzie__.html
![]() Słusznie ludzie zauważają w komentarzach do tego artykułu, że autora akurat tego napisu nazywa się "artystą", ale jak ktoś już na murze napisze np. "Kocham Legię", "Kocham Wisłę", czy "Kocham mamę" byłby przez panią redaktor nazwany kibolem, synolem albo po prostu wandalem. |
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Po zeznaniach Kamińskiego coraz bardziej widać, że ostatnia nadzieja wykształconych zaczyna w światku być
capo di tutti capi - Padre Donaldo ale coby wykształcony za bardzo nie wiedział iż jego ostatnia nadzieja jest capo - to i się nie dowie Wirtualna Polska: * Są wątpliwości w sprawie ciała Krzysztofa Olewnika; będzie ekshumacja * Wojsko pomoże w usuwaniu skutków ataku zimy * Prezydent odpowiada na apel w sieci: odznaczę geologa * Buzek dopisał miasta do listy kandydatów na biuro PE * Białoruski szpieg pozostanie w polskim więzieniu Dziennik (Der): * Będzie ekshumacja Olewnika . DNA się nie zgadza * Niemcy pokonani! Brawo drużyna Wenty! * Cimoszewicz będzie mówił o mnie dobrze * Na Haiti grożą ratownikom, ONZ słabnie Onet: * Wątpliwości w sprawie ciała Olewnika – będzie ekshumacja * Podwójna katastrofa na Haiti * Polański dostanie odszkodowanie * Kamiński tłumaczy się ze znikających danych
Ostatnio edytowane przez sambo : 19.01.2010 o godz. 21:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...aszyzmem_.html
a niedługo trzeba się bedzie starać o wize do Łukaszenki, żeby spokojnie net poczytać... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
i co Ty biedny teraz zrobisz, widzisz jaka to manipulacja.Nie zapominaj tylko że capo di tutti z całą ustawą, jak i ludźmi z branży nie miał kompletnie nic wspólnego...do czasu aż pewien Pisowski aparatczyk wplątał go w to a teraz oskarża - cóż za ironia losu. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z zeznań wynika, że ktoś z duetu Tusk-Cichocki puścił farbę i do kilku osób dotarła informacja, że są na celowniku CBA. Można już ze stuprocentową pewnością powiedzieć, że doszło do przecieku. Nie bardzo wiem jaki cel w przekazaniu informacji o akcji CBA mógłby mieć Cichocki, natomiast każdy zdaje sobie sprawę jaką motywację mógł, czy nawet musiał mieć premier... Podobna sprawa sprzed kilku lat wydupczyła kilku polityków w kosmos i za kratki. O noweli do ustawy hazardowej nawet pisał już nie będę, bo szkoda klawiatury... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Przeciek na bank był jeden(być może i drugi) i autorem tegoż pierwszego na 100% jest Mariusz K. - Kto jest autorem drugiego, tego się nie dowiemy. Dziś Mariuszek imo się kompletnie pogrążył , bo przekazanie informacji Tuskowi, które przekazał ,na tym etapie 'afery', nie miało żadnej racji bytu - choć pod względem prawnym niestety nie można mu postawić zarzutów. Tłumaczenie że oto ratował on 500 milionów to totalna ściema - Po pierwsze to akurat ten projekt wprowadzał te dopłaty, czyli idąc tokiem rozumowania Kamińskiego - każdy poprzedni rząd powinien iść pod sąd, bo działał na szkodę państwa. Po drugie nic nie stało na przeszkodzie a wręcz odwrotnie - jego psim obowiązkiem było poczekać aż projekt wyjdzie z rządu - Jeśli dopłaty by zniknęły - kilku panów na bank trafiło by do pierdla i najpewniej nie skończyło by się to na 2 nazwiskach - jeśli by nie zniknęły i tak było by najpewniej o wiele więcej dowodów na działania niezgodne z prawem. To jest proste i banalne jak drut - Takie działanie to dokładnie ta sama sprawa, jak to gdyby dana służba aresztowała płotkę wiedząc że jest duża szansa, by nadal śledząc go - trafić na gruba rybę. I ostatnia kwestia - Takie poinformowanie premiera, to jawny sabotaż tak dla ponoć rozwojowej sprawy jak i postawienie go w sytuacji kompletnie bez wyjścia. Brak reakcji = natychmiastowy zarzut Jakakolwiek reakcja = tylko debil nie zorientował by się że coś jest na rzeczy, szczególnie że Tusk nigdy nie interesował się tą sprawą. Sory winetu - jeśli chcesz to mogę cały pean napisać z zarzutami do Tuska ale nie w tej sprawie Akurat Tusk zawsze trzymał się z dala od szemranych kontaktów i nie należał nigdy do kolesi lecących na kasę - polecam obejrzeć jego oświadczenia majątkowe i rzeczy jakich się dorobił, co budzi szacunek, tym bardziej jeśli wiemy z jakich kręgów się wywodzi. Oczywiście Tuska nie jest mi jakoś żal bo jasnym jest że to nie Kamiński kombinował z szemranymi biznesmenami a ludzie Donka, tyle że akurat zarzut przecieku to jest 100% mina. Tak więc afera jest, tylko że przez stricte polityczną zagrywkę Kamińskiego, nikt siedzieć nie pójdzie, natomiast Tusk gównem dostał i będzie miał problemy by to zmyć. Ja tego nie kupuje i takich ludzi trzymał bym jak najdalej od jakiejkolwiek władzy. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Cytat:
bo Chleb to właśnie chciał żeby takiej ustawy nie było... teraz zamiast wersji jednej czy drugiej mamy trzecią dosyć restrykcyjną... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Ja pier... nawet członkowie Hitlerjugend nie wierzyli tak ślepo Adolfowi Hitlerowi, jak tutaj niektórzy swojemu wodzusiowi Donaldu Tusku
.Cytat:
) jest autorem przecieku to współpracuje z Tuskiem i jego asystentem. Kabaret.Czekam na następne fantastyczne teorie, technologicznie avatarystyczne. Próby wytłumaczenia działań Tuska i jego ekipy, trzeba nagrywać bo żaden kabaret w Polsce nie jest w stanie ich przebić. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dzisiaj w Trojce oslabily mnie dwie wypowiedzi.
Najpierw jakis polityk PO (nie wiem kto, za pozno wlaczylem) zalil sie ze prezydent zawetowal wiecej ustaw za rzadow PO niz za rzadow PiSu. Wielce zdziwiony ze czlowiek wetuje ustawy niezgodne z wlasnymi pogladami (PO) a podpisuje te zgodne z wlasnym swiatopogladem ( PiS). Albo ow polityk jest zwyklym tumanem albo chcial byc manipulatorem ale wyszedl na debila. A chwile potem dzwoni jakas kobiecina i mowi "jesli Donald Tusk nie bedzie startowal w wyborach to bede glosowala na kogos z PO, obojetne kto to bedzie". Az sie prosi spytac czy konserwatywny Gowin albo Krzaklewski ma u niej takie same szanse jak lewicowy Cimoszewicz albo inna Roza Thun. Niewazny czlowiek i jego poglady, wazna jest partia! Juz to chyba kiedys przerabialismy i nie najlepiej na tym wyszlismy.... Ja pier...zidiocenie spoleczenstwa powala mnie kazdego dnia.... ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
1q2
Piszesz o obiektywiźmie, a sam nie potrafisz go zachować. Skąd bowiem z taką 100% pewnością przesądzasz, że przeciek stenogramów wyszedł od samego Kamińskiego Już widzę te komentarze jakie powstałyby , gdyby szef służby specjalnej nie poinformował swojego bezpośredniego zwierzchnika, Premiera Rządu o prowadzonej sprawie bezpośrednio dotykającej kierowanym przezeń gabinetem. Sabotażysta, "małpa z brzytwą", prowokator... itp. byłyby zapewne tymi łagodniejszymi. Mylisz się także, co do tego, iż Donald T. był w "sytuacji kompletnie bez wyjścia"... |
|
|
|
dziarski chłop
Offline |
|
|
Nie no zostawcie wykształconego 1q2 w spokoju - jest on bowiem typowym przedstawicielem gatunku.
Otóż drogi wykształcony 1q2 - Twoja wypowiedź wywołuje u mnie uśmiech politowania. Masz swój pogląd na sprawę - słuszny bądź niesłuszny. Wyrafinowany intelekt przysłonił Ci niestety jeden bardzo ważny aspekt sprawy - albowiem dojść do tego czy Donald jest capo czy nie może sobie ktos wyrobić na podstawie INFORMACJI których NIE MA albowiem okno na świat - czyli media milczą. W Twoich wypowiedziach niestety widać skutki zamydlania oczu temu Narodowi - Olewnikiem, Majtkami i Atakiem Zimy a o sprawie najważniejszej w tym dniu - no może poza wygraną w rękę w z Niemcami - CISZA. Ciekawe dlaczego Afera Torebkowa --->http://www.pardon.pl/artykul/2060/po...a_nowa_torebka a także Afera Dorszowa, w której Skarb Państwa stracił 8 zł 16 gr - brylowały na wspomnianych witrynach przez dość długi czas nie wspomnę o Białym MIasteczku 24 - właśnie po to wykształcony wyborco - abyś teraz mógł kategorycznie stwierdzić, że: Tusk absolutnie nie widział o niczym i nie jest umoczony, Tusk absolutnie nie mógł nic zrobić - aczkolwiek tu jak mniemam podpierasz się kolejnym autorytetem w stylu wykształconego - Januszem Palikotem - który podsunął Ci ten tok myślenia. Żebyśmy się zrozumieli - nie o pogląd chodzi a o podstawy do wysnucia poglądu PS: A co Twojego głukopwatego czepiania się w sprawie Radnego Olszówki i moich partyjnych przekonań - przyjmij do wiadomości, że w wyorach samorządowych mój głos został oddany też na kandydatów PO - zaskoczony?
Ostatnio edytowane przez sambo : 20.01.2010 o godz. 23:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Główny, ostatnim czasem, bohater tego tematu (Jack ) usłyszał zarzuty od prokuratury. Coś tam o zeznaniu majątkowym i jakiś błędach, IMO banalnie się z tego wywinie.
Natomiast również dzisiaj, za kaucją, po prawie 2 latach, wyszedł z aresztu słynny "niezatapialny" Jan T. , to ten od drogowców co zaspali itp. Ogólnie: "posiedzę za Ciebie, Jacku, mój Panie i władco" (podobnie było z dyr. budostalu 5, też wziął wszystko na siebie ). Pozostaje nam zaśpiewać: " Hit the road Jack and don't you come back no more " ale to złudne marzenia :(
Ostatnio edytowane przez dj_ibutti : 20.01.2010 o godz. 23:42.
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Junior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Pisząc o przecieku(legalnym żeby nie było) chodziło mi o poinformowanie Tuska przez Kamińskiego.To wiemy na 100% i ja tu z Tobą kompletnie się nie zgadzam że zatrzymanie tej tajemnicy i drążenie sprawy nadal , dawało by jakikolwiek powód do uderzenia w Kamińskiego(Twój tekst o sabotażyście itp). Sabotaż imo zrobił właśnie Kamiński - Szczególnie że tu akurat zeznania obu stron są takie same - Nie proponował Tuskowi siedzieć cicho, a podjąć jakieś działania i to takie działania które nie spłoszą Sobiesiaka. Czyli miał coś zrobić z ustawą ale nie mógł ani zawiadomić prokuratury ani zdymisjonować Chleba i 'Sportowca', bo to od razu spłoszyło by Sobiesiaka. Natomiast kompletnie nie przesądzam tego skąd wyszedł ten nielegalny przeciek.Mógł wyjść tak od Tuska(choć Tusk nie pasuje mi do tego zupełnie) mógł od Kamińskiego(tu mi bardziej pasuje ale w tym aspekcie nie roszczę sobie praw do obiektywności) , mógł powstać nieświadomie poprzez rozmowy Tuska z 'podejrzanymi'. Tyle że gdyby Kamiński chciał dotrzeć do sedna sprawy, to powinien ją badać nadal , nie informując nikogo - Od tego CBA jest i tu nie ma zmiłuj się. Zauważ co teraz jest. Zamiast niepodważalnych dowodów na Chleba i Drzewieckiego , mamy tylko rozmowy telefoniczne - Co ciekawe najpewniej kwestia 'na 90 procent to załatwię' - odnosi się do kompletnie innej sprawy a Kamiński przedstawił to jako koronny dowód na winę vs ustawy hazardowej.Mimo nacisków obu panów ustawa nie została zmieniona - dopłaty nie zostały usunięte - czyli czysto procesowo sprawa jest kiepska.Mam nadzieje że i tak będą zarzuty ale na bank mniejszej wagi. Schetyna - kumpel Sobiesiaka się wykpi, bo oprócz matactw co do spotkań z nim nic nie można mu karnego zarzucić. I ostatnia kwestia, czyli skąd nastąpił ten 'prawdziwy' przeciek - sprawa jest także nie do ruszenia.Pis będzie mówił że to od premiera - PO że to od Kamińskiego = zwykła napierdalanka polityczna, bez żadnej wartości procesowej.Postaną 3 różne raporty komisji, gdzie przynależność partyjna określi winę - także beż żadnej wartości procesowej - kwestia który przejdzie to tylko sprawa czy uda się przekabacić PLS na stronę opozycji czy nie - najpewniej nie Czy to jest dobre poprowadzenie sprawy przez CBA? - chuja jak dla mnie, to tylko jest na zrobienie szumu przed wyborami = próba uwalenia Tuska a cała sprawa oprócz politycznych kilku ofiar, jest sprowadzona do kwestii 'komu wierze'. Tu się kłania powiedzenie czy chodzi o gonienie króliczka czy o jego złapanie.Dla mnie CBA miało możliwość by go złapać - gdyby projekt wyszedł bez dopłat, kilku ważnych prominentów PO, najpewniej trafiło by do pierdla, natomiast tak to wyszło gonienie króliczka i umoczenie w to Tuska, któremu wszystko można zarzucić ale nie szemrane interesy , bo gość robi wszystko by akurat ta kwestia była poza dyskusją. Słynny pokaz na inauguracje rządów PO , z Sawicką braną w kajdany , nie było w konwencji - patrzcie jak ten Pis wrabia ludzi a w konwencji - strzeżcie się brudnych interesów.
) - 2 lata pierdla to na prawdę nie jest zły wynik...
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 21.01.2010 o godz. 03:16.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
||
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
||||||
Dla mnie dotychczas oznaczało to sformułowanie, przedostanie się do osób niepowołanych informacji niejawnej, zabezpieczonej klauzulą tajności. W tym miejscu taka sytuacja nie miała miejsca, Premier jest bezpośrednim zwierzchnikiem szefa CBA, który wręcz miał obowiązek poinformować swojego szefa o sytuacji jaka miała miejsce wokół ustawy hazardowej. I to Kamiński zrobił. Poinformował swojego szefa o nieprawidłowościach jakie dzieją się w tej kwestii. Gdzie tutaj jest przeciek
Jednak Ty jako winowajcę zaistniałej sytuacji wskazujesz Mariusza Kamińskiego, co stoi w sprzeczności nawet z Naszą dotychczasową wiedzą. Otóż to nie On próbował wpływać na kształt ustawy, to nie On miał naganne (to zbyt delikatne słowo) kontakty z biznesmenami branży hazardowej. On, a właściwie kierowana przezeń instytucja odkryła tą sprawę i w moim odczuciu dość sprawnie prowadziła. Rozbieżność nasza dotyczy kwestii poinformowania Premiera i tutaj raczej do porozumienia nie dojdziemy. Jak wyobrażasz sobie współpracę podwładnego i przełożonego, którzy nie mają do siebie zaufania Po kiego grzyba spotykał się Premier w takim razie z Chlebowskim, Drzewieckim, Schetyną Niestety ale odnoszę wrażenie, że Platforma stworzyła system o którego istnienie wcześniej oskarżała PiS. System w którym wykorzystuje instytucje państwa przeciwko niewygodnym sobie osobom (vide postępowanie rzeszowskiej prokuratury wobec Kamińskiego i obecnie oskarżenia wysuwane wobec niego w związku z aferą hazardową), a interes grupki ludzi i notowania partii są ważniejsze od interesu państwa.
|
|||||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
|
A w moim mieście postęp się szerzy:
![]() Cytat:
Cytat:
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1639669...wiadomosc.html http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...y_sprejem.html ![]()
Niszcz socjalizm!
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
200 osób już zamarzło tej zimy, ciekawe kto za to odpowie ? Gdzie te mieszkania co obiecywali w kampaniach wyborczych ? gdzie ta druga Irlandia ?
Ostatnio edytowane przez AYALA : 26.01.2010 o godz. 10:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
http://wiadomosci.onet.pl/6057454,1,1,1,relacjetv.html
Zdobywcy nagrody Grand Press o pocałunkach Dody z politykami! ![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|
|
dziarski chłop
Offline |
|
|
Świat jest taki piękny - zobaczcie forumowicze http://wyborcza.pl/1,75478,7493707,C..._o_Zydach.html
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2005
Offline |
|
|
http://markd.pl/?p=18 znalazłem przypadkowo na stronie Śląska
![]()
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Przeczytałem ten artykuł na markd.pl. Ogólnie trochę interesuję się polityką (nie mylić z .......eniem głupot na ekranie w TV). I trzeba z ręką na sercu przyznać, że Polska staje się Polską już tylko z nazwy. Nie będę nikomu tłumaczył, że tak jest bo najpierw trzeba przeczytać trochę książek tych ,,złych'' i ,,dobrych'' aby móc wypowiedzieć się w danej kwestii. Nie będę pisał po raz kolejny, że 90% z Nas to ludzie zmanipulowani w pewnym stopniu. Trzeba przejrzeć na oczy, ocknąć się i popatrzyć co się w okół Nas dzieje. Nie głosujcie na modę, piękne oczy. Widzicie co się teraz dzieje w Polsce ? Nikomu nie karze głosować na PiS czy SLD. Ale widząc obecną sytuację podsumowaną na tej stronie co link widnieje powyżej głęboko się trzeba zastanowić.
Trzeba mieć własne zdanie nawet jak 99% osób ma odmienne. I na koniec zapodam cytat : ,, Raz ****a, zawsze ****a'' Teraz to sobie przemyślcie i zanim oddacie głos na PO poważnie się zastanówcie. A jak nie chcecie myśleć i czytać to po prostu zagłosujcie na PiS i posłuchajcie rady mądrzejszego od Was. ![]() Kod:
W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem 9 października wywal Tuska do śmietnika !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Cytat:
http://www.dziennik.pl/gospodarka/ar..._Gazpromu.html ocb? prawda to? siedzi ktoś w temacie? ![]()
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
W jednych mediach podpisanie umowy to:
A)sukces B)porażka drogi wyborco do Ciebie należy wybór która informacja jest prawdziwa ,oczywiście twój wybór będzie zgodny z preferencjami wyborczymi , i tak sie to kręci i żeby nie było tylko tak ,że jedyną prawdziwą tezą jest to ,że media dobrze przedstawiają PO i "namawiają" do głosowania na PO (elektorat PO czyli tak zwane lemingi które są sterowane przez media) to elektorat PISu też sie składa z lemingów tym ludziom też się mówi na kogo maja głosować i w to sposób mniej wyrafinowany niż robią to media komercyjne
Ostatnio edytowane przez AS82 : 27.01.2010 o godz. 20:25.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Cytat:
"miej własne zdanie, ale najlepiej niech to zdanie będzie zdaniem moim" ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Miałem na myśli tutaj zmanipulowanych ludzi głosujących na PO i do nich się odnosiłem.
![]() Kod:
W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem 9 października wywal Tuska do śmietnika !
|
|
|