The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.01.2010, 00:21
PvD - Założę się że gdyby Radny był w Pisie to sambo by nawet się nie odezwał a jeśli, to z jakim psalmem pochwalnym - ale nie jest i tu jest cały pies pogrzebany - Przykro patrzeć że na forum Wisły są ludzie dla których ważniejszy jest interes partyjny niż interes Wisły i zrobią co mogą by osobę która robi coś dobrego(nie od dziś) zdyskredytować , tylko dlatego że nie jest w Pisie.
94 - Allah Akbar!!
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 13.01.2010, 00:54
1q2 napisał(a):Wyświetl post
PvD - Założę się że gdyby Radny był w Pisie to sambo by nawet się nie odezwał a jeśli, to z jakim psalmem pochwalnym - ale nie jest i tu jest cały pies pogrzebany - Przykro patrzeć że na forum Wisły są ludzie dla których ważniejszy jest interes partyjny niż interes Wisły i zrobią co mogą by osobę która robi coś dobrego(nie od dziś) zdyskredytować , tylko dlatego że nie jest w Pisie.
Nie tylko tu o forum chodzi,niestety w takim kraju żyjemy. Nie patrzy się na to kto kim jest, jakim jest człowiekiem, tylko na opcje polityczną.
Pod tym względem nic się nie zmieniło od lat.
I dotyczy to niestety wszytkich partii.

A Sambo mnie przraża, bo jak domniemam jest katolikiem(przepraszam za "prywatę") i nie wiem skąd taka "gorycz"(żeby nie napisać gorzej) w stosunku do drugiego człowieka się bierze. Ale to nie moja sprawa, każdy ma swoje sumienie.
Ostatnio edytowane przez Proud : 13.01.2010 o godz. 00:57.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 13.01.2010, 13:35
Nie przeszło wprowadzenie na obrady w trybie nagłym rezolucji upominającej prezydenta za jego "Nigdy nie zejdźmy na psy". Oczywiście znów część radnych zachowała się jak ostatnie łajzy.

Za wprowadzeniem na obrady tego punktu głosowało 15, przeciwko 12, kilku się wstrzymało, a aż 10 czy 11 osób było wirtualnie nieobecnych, czyli siedzieli na sali, ale nie zagłosowali. Żeby wprowadzić za musiało być bodajże 22 czy 23 radnych, więc jedyna szansa, że sprawa będzie rozpatrywana, pojawi się na następnych obradach, za 2 tyg. czy nawet więcej (bo ferie). A to już musztarda po obiedzie...

Przed głosowaniem nad wprowadzeniem takiej rezolucji przedstawiany jest jeden głos za i jeden przeciw. Przeciw wystąpił jakiś wiceprezydent czy inny klakier prezydenta, który stwierdził, że ta rezolucja to... nawoływanie do nienawiści. Chwilę później wyszło, że nawet jej nie przeczytał. A rezolucja, moim zdaniem bardzo łagodna w swoim brzmieniu, wyglądała tak:

Rezolucja napisał(a):
Rady Miasta Krakowa
Do Prezydenta Miasta Krakowa

W związku z nieodpowiedzialną wypowiedzią i zachowaniem Prezydenta Miasta Krakowa w dniu 01 stycznia 2010 roku podczas treningu noworocznego,

Rada Miasta Krakowa upomina Pana Prezydenta i zwraca uwagę, że takie zachowanie stawia w bardzo złym świetle władze samorządowe naszego miasta.

Zważywszy na fakt, że Pan Prezydent jest profesorem prawa oraz Przewodniczącym Komisji Bezpieczeństwa i Porządku, tego typu zachowanie razi w sposób szczególny oraz daje negatywny obraz władz miasta Krakowa.

Taka wypowiedź może zostać odebrana, jako nawoływanie do nienawiści i eskalowanie antagonizmów wśród społeczeństwa, pozostając jednocześnie w sprzeczności z duchem czysto sportowej rywalizacji.

Kraków, jako miasto papieskie, gdzie Ojciec Święty Jan Paweł II, który również był kibicem sportowym i nawoływał wielokrotnie do pojednania pomiędzy kibicami, w sposób szczególny powinien świecić przykładem na tym polu. Władze miasta najwyższego szczebla winny poczuwać się do specjalnej odpowiedzialności oraz troski za krzewienie i propagowanie tego typu sportowych, wolnych od agresji postaw.

Warto przypomnieć, że to właśnie podczas mszy świętej na stadionie Cracovii, doszło do historycznego pojednania i zjednoczenia w modlitwie kibiców Cracovii i Wisły.

Dlatego teraz po licznych wydarzeniach, które w ostatnim czasie prowadziły do przemocy pomiędzy kibicami w Krakowie, oczywistym powinno być, że podsycanie atmosfery nienawiści jest skrajnie nieodpowiedzialne. Pan Prezydent powinien dążyć do łagodzenia sporów pomiędzy kibicami w naszym mieście, a nie wypowiadać słowa, które rozbudzają negatywne emocje.

Rada Miasta Krakowa apeluje do Prezydenta o godne reprezentowanie władz miasta w swoich publicznych wystąpieniach, równe traktowanie wszystkich mieszkańców oraz kreowanie pozytywnego wizerunku miasta.
"Brawo" radni, oj jak dobrze, że wkrótce wybory...

Aha, oczywiście radny Fedorowicz znów przeciw.

Kuriozum, to fakt, że przynajmniej jeden z radnych najpierw podpisał się pod rezolucją, a potem nie zagłosował za jej wprowadzeniem pod obrady.
Ostatnio edytowane przez rav : 13.01.2010 o godz. 13:39.
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 13.01.2010, 19:28
Jako że temat o P. MAJCHROWSKIM został zamkniety a ostatni post ADMINA moze z niewiedzy uderzył w pogotowie ratunkowe (moze nieswiadomie) chciałem poinformować jako osoba z branzy że pogotowie ma sie bardzo dobrze a nawet super .KRAKOW ma nowoczesny tabor i świetny personel ,konczy sie budowa sieci nowoczesnych oddziałów ratunkowych -nowy na KOPERNIKA w przebudowie w SZP. ZEROMSKIEGO. Naprawdę pogotowie w KRAKOWIE jest ok , jedyna boloczka nasza jak i całej POLSKI to smiglowiec ,sprzydały by sie chociaż dwa lekkie ,mozna by bylo lądować w wielu miejscach gdzie ta krowa postkomunistyczna nie może.Ja wiem że moze nie kazdy to widzi bo wszedzie są kolejki i beznadziejny stan naszego lecznictwa ,ale popatrzcie na nasze karetki pogotowia ratunkowego w miescie, naprawdę nie odstajemy od innych ościemnnych krajów .
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 13.01.2010, 19:45
A co mnie, za przeproszeniem interesuje stan karetki, jeżeli na pogotowiu można spotkać sceny, jak gość po wypadku samochodowym plujący krwią siedzi sobie w poczekalni? Albo jak się na tą 'wyposażoną' karetkę czeka godzinę w centrum? Że już nie wspomnę o słynnym "numerze alarmowym" i jego "proszę czekać, przybliżony czas oczekiwania na zgloszenie 12 minut"
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
orzeu
Senior Member

Stary 13.01.2010, 20:52
Pogotowie dobrze funkcjonujace przyjezdza na miejsce zdarzenia w kilka-kilkanascie minut.
I tyle na ten temat. Za malo karetek, za malo ludzi.
A szpitale przestaja istniec jeden za drugim. Ile sie ich jeszcze ostalo? Rydygier, Zeromski i Narutowicz plus Prokocim i to chyba tyle?
WISŁA PANY !!
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 13.01.2010, 23:17
Na Dietla, Siemiradzkiego, JPII, cały Kopernik, Bonifratrzy. Nie przesadzajmy.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 14.01.2010, 01:20
darek olszówka napisał(a):Wyświetl post
Będę się starał jeszcze w trybie normalnym na następną sesję, ale przewodniczący rady (Pilch) lub wiceprzewodniczący (Rachwał), którzy klaskali Prezydentowi za wypowiedź mogą zablokować. Zobaczymy.
Ja nie wiem czy jest sens kopać się ze stadem koni.Nie chcą to....(tu zamilknę)
Temat i tak został nagłośniony,bardzo fajnie zachowało się stowarzyszenie, nie wiem czy jest sens ciągnięcia na siłę tego.
94 - Allah Akbar!!
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 15.01.2010, 07:54
Cytat:
Monitoring Internetu przez odpowiednie służby jest konieczny - twierdzi wokalista U2

Wokalista zespołu U2 nawołuje organizacje antypirackie do skuteczniejszej walki z kradzieżą własności intelektualnej. Bono szczególnie chwali systemy kontroli, jakie wprowadziły USA i Chiny.

Bono, zapytany przez New York Times o swoje noworoczne postanowienia odparł, że przede wszystkim życzy sobie stałego monitoringu Internetu, która raz na zawsze ukróci sieciowe piractwo. - Jedyną rzeczą chroniącą branżę filmową i telewizyjną przed losem, jaki spotkał przemysł muzyczny i w istocie prasę drukowaną, jest rozmiar plików. Niezmienne prawa przepustowości mówią nam, że za kilka lat możliwe będzie pobranie całego sezonu serialu "24 godziny" w 24 sekundy. Wiele osób oczekuje, że zdobędzie go za darmo – oświadczył wokalista. Dodał, że na piractwie głównie cierpią młode zespoły, które nie są w stanie utrzymać się wyłącznie z grania koncertów i sprzedaży gadżetów.

Bono pochwalił systemy monitoringu, jakie działają w Chinach i Stanach Zjednoczonych
http://www.chip.pl/news/wydarzenia/p...i-wokalista-u2

Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
kms
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 15.01.2010, 09:45
Ciekawe ile w Chinach daja za lewego Windowsa ? 5-10 lat?
WISŁA KRAKÓW !
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 15.01.2010, 10:32
Cytat:
Gwiazda Dawida i menora na ręczniku sprzedawanym w krakowskim hipermarkecie Real. - Nie wiem, kto wpadał na ten pomysł, ale to niedopuszczalne, by żydowskie symbole religijne umieszczane były na ręczniku - mówi Tadeusz Jakubowicz, przewodniczący Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Krakowie.

W koszach z artykułami na wagę w Realu (Centrum Handlowe M1, al. Pokoju) w stercie ręczników można znaleźć biały ręcznik frotté z niebieskim haftem. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że ten haft to szlaczek, nad którym umieszczone są gwiazda Dawida i menora. Oba symbole należą do najważniejszych w judaizmie. Jak podaje portal Ekumenizm.pl, „ »gwiazda Dawida « pochodzi z hebrajskiego »Magen Davi «, co dosłownie oznacza »Tarcza Dawida «. Według żydowskiej tradycji żołnierze króla Dawida nosili na swoich tarczach heksagram, by w ten sposób zapewnić sobie bożą ochronę. W XVII wieku gwiazda Dawida stała się oficjalnym symbolem wspólnoty żydowskiej z Pragi, a dwa wieki później, w 1897 roku, znakiem Światowej Organizacji Syjonistycznej. Od tej pory pełni w judaizmie taką rolę, jaką krzyż w chrześcijaństwie. Dlatego znajduje się nie tylko w synagogach i na żydowskich nagrobkach, ale także na państwowej fladze Izraela”.

Z kolei menora, czyli siedmioramienny kandelabr, od 3 tys. lat symbolizuje krzew gorejący, który zobaczył Mojżesz na górze Synaj. - Ręcznik to nie jest coś, na czym powinny znaleźć się symbole religijne, które łączą Żydów na całym świecie. Nie bardzo rozumiem, do jakich celów taki ręcznik został wyprodukowany. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, czym kierował się producent, umieszczając gwiazdę Dawida i menorę na ręczniku - komentuje Tadeusz Jakubowicz. Dodaje, że będzie w tej sprawie interweniował.

Jak to się stało, że ręcznik znalazł się w sprzedaży? Na metce można znaleźć kraj produkcji - to Turcja. Rzeczniczka sieci Real Agnieszka Łukiewicz zapewnia, że sklep nie chciał obrażać uczuć religijnych Żydów. - Zamówiliśmy kolorowe ręczniki na wagę. Nie miało być na nich żadnych symboli. Jeśli znalazły się wśród nich ręczniki z żydowskimi symbolami religijnymi, to stało się to bez naszej wiedzy - tłumaczy Łukiewicz. Rzeczniczka dodaje, że nie wiadomo, skąd dostawca sprowadził ręczniki. - Będziemy sprawę wyjaśniać. Na razie zaleciliśmy sprawdzenie wszystkich sklepów i wycofanie ze sprzedaży tych ręczników, na których znalazły się gwiazda Dawida i menora - zapewnia.

Szkoda że nie ma papieru toaletowego - pewnie byśmy się znaleźli na liście państwo popierających terroryzm
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Wałek
Junior Member

Od: 05.2006

Stary 15.01.2010, 14:13
z blogu Jacka Majchrowskiego :

Prezydent Majchrowski: Zarzucano mi forowanie Cracovii

13/01/2010

"Zarzucano mi forowanie Cracovii; bo to i stadion, i remont budynku w Parku Jordana, i lodowisko, i jeszcze ewentualnie hala dla sportów uprawianych przez osoby niepełnosprawne przy al. Focha." - pisze Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski na swoim blogu, którego fragmenty cytujemy.

"Rok zacząłem nie najlepiej. Podczas treningu Cracovii zacytowałem słowa z jej hymnu, który właśnie skończono śpiewać: - „nigdy nie zejdźmy na psy”. Przez kibiców Wisły zostało to odczytane jako wrogi akt, o czym świadczyły niewybredne wpisy na jej stronie internetowej, gdzie uznany zostałem za Żyda i komucha. Za niefortunne i bez złej woli wypowiedziane sformułowanie publicznie przeprosiłem. Jeżeli ktokolwiek poczuł się dotknięty, albowiem zamiaru dokuczania nikomu nie miałem, raz jeszcze przepraszam.
.
Sadzę, że sprawy by nie było, gdyby nie działalność niektórych dziennikarzy. (...)
Ze swymi pouczeniami wystąpili także politycy, wykorzystując okazję, by mnie uszczypnąć. Wzruszył mnie jeden z posłów-moralizatorów, który zapomniał, że sam kilka lat temu popełnił podobną gafę. Na stadionie Wisły wystąpił w szaliku, na którym przedstawiony był buldog w barwach Cracovii. (...)
Mam pełną świadomość swego faux pas, ale sądzę, że moja wpadka powinna być zarzewiem do dialogu na temat zachowań kibiców, a przede wszystkim rozpoczęciem dyskusji na temat słów owego hymnu. Nikt nie podnosi tego tematu... to zastanawiające... (...)
Jeszcze parę słów chciałem poświęcić wpisom kibiców. Prócz cytowanych już sformułowań zarzucano mi forowanie Cracovii; bo to i stadion, i remont budynku w Parku Jordana, i lodowisko, i jeszcze ewentualnie hala dla sportów uprawianych przez osoby niepełnosprawne przy al. Focha.
Pomijając już wszystkie kwestie związane z faktem, iż każda z tych inwestycji przeznaczona jest dla kogo innego (dwie dla KS Cracovia a dwie dla MKS Cracovia) i każda ma inne funkcje, to ograniczając się do kwestii finansowych, na co kładą nacisk niektórzy kibice, nakłady na sam stadion Wisły są dwukrotnie większe niż na wszystkie obiekty Cracovii łącznie.
I na koniec, żeby była jasność… Nie jestem fanem ani Cracovii, ani Wisły. Kibicuję obu klubom. Chodzę na mecze obu klubów. Po prostu lubię oglądać dobrą piłkę i jako gospodarz miasta dbam o oba kluby… a także jeszcze o kilka pozostałych."
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 15.01.2010, 15:56
Kocur napisał(a):Wyświetl post

Szkoda że nie ma papieru toaletowego - pewnie byśmy się znaleźli na liście państwo popierających terroryzm
Zapewne gdyby umieszczono krzyż,znaleźlibyśmy się na ustach innych jako państwo laickie,obrazajace uczucia chrześcijan.
Można szachadę czy hilal - wtedy bylibysmy niewiernymi.
Itd.,itp.
A tak to przynajmniej możemy byc zwykłymi chamami
Co ma swoje same dobre strony
You'll never know...
orzeu
Senior Member

Stary 15.01.2010, 19:57
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...a_trwanie.html

Stronniczo ale ogolne spostrzezenie sluszne. Kraków za Majchrowskiego "trwa" zamiast sie rozwijac i jedzie na farmazonie turystycznym.
WISŁA PANY !!
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 15.01.2010, 20:37
Akurat Łódź bierze wielki rozbieg do inwestycji w najbliższym 10leciu. Po prostu ich potwornie dotknęła transformacja, dopiero co się ocknęli. I jest to paradoksalnie atut bo mają co rozwijać.
Niszcz socjalizm!
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.01.2010, 21:08
tylko czemu w takim razie chcą odwołać prezydenta?

po artyklue mam mieszane odczucia, do tej pory wydawało mi się, że Łodź jest bardzo do tyłu... i nic nie idzie ku lepszemu...
Łodź ma dobrą lokalizacje - centrum Polski, może w końcu zaczną to wykorzystywać
Gordian
Senior Member

Stary 16.01.2010, 00:46
To że Kraków marnuje szanse to jest wiadome. Wiadomo też czyja to wina. Nie zmienia to faktu, że ten artykuł to stek bzdur. Zadałem sobie trochę trudu. Straciłem na to 2 minuty. a o to efekt:

Centrum kongresowe, w obu miastach na etapie projektu. W Łodzi większy rozmach.Problem w tym, że to Łódzkie coś za cholere nie komponuje się z otoczeniem.

Hotel Adels. W obu miastach już stoi. Problem w tym, że w Łodzi nowoczesność połączono z historią. Efektu nie ma co komentować. Wszystko widać na obrazku.

Ostatnia rzecz. Muzeum sztuki nowoczesnej. W obu miastach wizje nowoczesne. Problem w tym, że w Łodzi aż za bardzo. Taka tuba się z niczym nie komponuje i jeszcze długo nie będzie.

Ta Łódzka wizja coś nie bardzo przemawiająca. Choć to wszystko kwesta gustu. Na koniec dodam, że porównanie Łodzi do Krakowa to jak porównanie "Polsat Film" do "HBO". Pierwszy jest niby nowy i fajny, ale jednak do pięt nie dorasta temu drugiemu.

O autorze tekstu też można by kilka słów powiedzieć. Jest takim innowatorem, że np. chciał zbudować kolejkę linową nad Krakowem. Pisze, że stadion Pasów jest OK. a tymczasem będzie wyglądał jak hipermarket Kaufland. Wizja autora jest tak wielka, że w XIX wiecznym, zabytkowym budynku dworca głównego widzi muzeum. Dobrze, że nie napisał jakiego typu to muzeum, bo czasem mógłbym z krzesła spaść. Wielka, zupełnie bez wyrazu Manufaktura bardziej mu się podoba od dużo lżejszej Bonarki.
Ostatnio edytowane przez Gordian : 16.01.2010 o godz. 01:07.

shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 16.01.2010, 02:10
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
tylko czemu w takim razie chcą odwołać prezydenta?

po artyklue mam mieszane odczucia, do tej pory wydawało mi się, że Łodź jest bardzo do tyłu... i nic nie idzie ku lepszemu...
Łodź ma dobrą lokalizacje - centrum Polski, może w końcu zaczną to wykorzystywać
To sprawa polityczna, chce go odwołać SLD, trudno im zdzierżyć w robotniczym mieście Zetchaenowca. Nie mówię, że on jest świetny, jest raczej słabym prezydentem, jak większość prezydentów dużych miast w Polsce. A Łódź swoją szansę zaczyna już wykorzystywać. Wyspy biedy są tam (i będą jeszcze długo) przeogromne, ale różnica między Łodzią A.D. 2010 a A.D. 2007 jest znacząca. A prawdziwego kopa dostaną łodzianie jak zostanie zmodernizowana do końca linia kolejowa do Warszawy, powstanie dalsza część A2 ze Strykowa do Stolicy. Trochę dalszy termin to zapewne A1 od Gdańska po Śląsk, ale też zastrzyk inwestycyjny. Nordea czy DOM Bank już swoje centrale mają w Łodzi a nie wykluczone, że dołączą do nich inne banki i duże firmy, dla których Warszawa jest za ciasna. W ogóle wydaje mi się, że w następnych latach powstanie tam swoiste centrum biznesowe. Będzie Łódź stara, biedna i obdrapana i Łódź Manufaktury.
Niszcz socjalizm!
orzeu
Senior Member

Stary 16.01.2010, 10:52
Gordian ja roxumiem ze sa rozne gusty ale stwierdzenie ze Bonarka jest lepsza od Manufaktury
Na poczatku spytam czy ja widziales bo nie znam nikogo kto uznalby ze Manufaktura jest gorsza od ktoregokolwiek CH w Krakowie. W Polsce obok Starego Browaru to najwyzsza polka, ze wzgledu architektonicznego tez ale przede wszystkim dzieki funkcjonalnosci i ilosci atrakcji od parku technologicznego czy jak on sie tam nazywa przez dyskoteki na rynku skonczywszy. Manufaktura i Stary Browar zyja nie tylko w dzien ale i noca dzieki lokalom i klimatowi a nasze betonowe bunkry zamykane sa o 21, co w przypadku GK z racji pelnienia funkcji przybudowki dworca jest swoja droga malym skandalem.
To samo Andels. Moze Ci sie nie podobac ale skoro zebral liczne nagrody to znaczy ze ekspertom jednak sie podoba. W Lodzi to przerobiona stara fabryka pasujaca klimatem do reszty Manufaktury, w Krakowie to zwykly kloc jakich wiele na calym swiecie.
WISŁA PANY !!
Gordian
Senior Member

Stary 16.01.2010, 11:18
Oczywiście zgadzam się z Tobą, jeśli chodzi o funkcjonalność Manufaktury i Łódzkiego Andelsa. Pod tym względem jest to dużo lepiej rozwiązane od krakowskich odpowiedników. Jeżeli chodzi o estetykę, wkomponowanie w otoczenie (o czym wspominał autor), czy też rozmach danych inwestycji to ciężko mi uznać wyższość Łodzi. Rzeczowy Andels, Adaptacja Fabryki jest jak najbardziej OK, podoba mi się. Jednak jak to widać na obrazku, szklany kloc wystający ponad budynkiem fabryki koncertowo pierniczy cały wygląd hotelu. Autor mówił o niespójności w krakowskiej architekturze, o chaosie (tu miał rację), jednak wychwalanie Łodzi pod tym względem to już grupa pomyłka. Najlepiej to obrazują wizualizacje planowanych budynków, które wkleiłem w poprzednim poście.

Czy Bonarka jest lepsza od Manufaktury? Pewnie pod wieloma względami nie. Autor wręcz nazywa ją tandetnie wykonaną. Tymczasem jest całkiem w porządku. Na pewno wygląda nowocześniej i jak to określiłem"lżej" od Manufaktury.

Mógłbym się przyczepić wielu rzeczy w tym tekście. Autor wytyka, to że Kraków ma czyżyńską hale na, papierze, a Łódź już swoją wybudowała. Chwali, że zgarnia jakieś tam nagrody etc. Tymczasem śmiem twierdzić, że gdyby Łódź wybudowała sobie stadion miejski na 45 tys widzów za 700 mln zł, to na hale by już nie starczyło.
Ostatnio edytowane przez Gordian : 16.01.2010 o godz. 11:31.

szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 16.01.2010, 14:46
racja nie czarujmy się w Łodzi wcale nie jest tak kolorowo, Kraków nadal wyżej stoi
W Ł. bezrobocie jest coś chyba na poziomie 8-9%, a pomijając inwestycje to ważny wskaźnik

stadion Cracovii to tez kwestia gustu, jednym się podoba innym nie
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 16.01.2010, 17:51
http://www.bild.de/BILD/news/telegra...=11143310.html

historycy - jak nazywano tych którzy byli nagradzani przez dwory obcych mocarstw przed zaborami - czy aby nie jurgientelnicy czy jakoś tak?
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 16.01.2010, 18:17
Mitterand , Blair , Clinton i inni
faktycznie , sama rzesza sługusów dworu niemieckiego
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 16.01.2010, 20:23
sambo napisał(a):Wyświetl post
http://www.bild.de/BILD/news/telegra...=11143310.html

historycy - jak nazywano tych którzy byli nagradzani przez dwory obcych mocarstw przed zaborami - czy aby nie jurgientelnicy czy jakoś tak?
Teraz to chyba będzie można ich nazywać tuskdeutschami lub volksbartoszewskimi.
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 18.01.2010, 09:48
Mieszkańcy Łodzi odwołali Kropiwnickiego

http://fakty.interia.pl/polska/news/...ckiego,1425858

Może w Krakowie powinniśmy pójść tą drogą ....
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 18.01.2010, 09:49
Na kilka miesięcy przed wyborami?
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 18.01.2010, 12:24
http://www.pudelek.pl/artykul/22307/...kiego_zdjecia/ - wreszcie kaczor poszedł po rozum do głowy
Hamas_kr
Senior Member

Stary 18.01.2010, 14:38
Organizacja Monarchistów Polskich, małopolska dzielnica Falangi oraz małopolski oddział Klubu Zachowawczo-Monarchistycznego zapraszają do udziału w upamiętnieniu rocznicy zamordowania króla Ludwika XVI podczas zbrodniczej Wielkiej Rewolucji Antyfrancuskiej, która stała się początkiem cywilizacyjnej i politycznej degrengolady Francji i Europy, obserwowanej przez świat do dziś.

W ramach upamiętnienia planowana jest modlitwa o przywrócenie monarchii przy grobach królów na Wawelu, a następnie przemarsz pod konsulat państwa francuskiego i złożenie pod nim kwiatów.

Uczestnicy spotkają się 21 stycznia (czwartek) o godzinie 14:45 w Krakowie, przed wejściem do Katedry Wawelskiej.
orzeu
Senior Member

Stary 18.01.2010, 17:40
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1...wyborach_.html

Takie w Polsce kontrakty sie podpisuje. To nie jedyny wałek przy tej autostradzie zatwierdzony przez, jesli dobrze pamietam, ministra Pola z SLD. Tego samego co robil w Krakowie problemy m.in. z dworcem PKS.
Czlowiek dzialajacy w imieniu Panstwa i obywateli dziala na ich ewidentna szkode a z mysla o prywatnej spolce. Normalnie bananowa republika, w ktorej przekrety robi sie w bialy dzien i przy fleszach aparatow.
WISŁA PANY !!
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 18.01.2010, 18:17
orzeu napisał(a):Wyświetl post
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1...wyborach_.html

Takie w Polsce kontrakty sie podpisuje. To nie jedyny wałek przy tej autostradzie zatwierdzony przez, jesli dobrze pamietam, ministra Pola z SLD. Tego samego co robil w Krakowie problemy m.in. z dworcem PKS.
Czlowiek dzialajacy w imieniu Panstwa i obywateli dziala na ich ewidentna szkode a z mysla o prywatnej spolce. Normalnie bananowa republika, w ktorej przekrety robi sie w bialy dzien i przy fleszach aparatow.
Polowi ogólnie zawdzięczamy to, że zamiast Nowego Miasta zrobionego przez Tischmana mamy rozpadającą się Galerię Krakowską...

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów