The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.12.2009, 20:25
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Coś czuje że teraz zacznie się moda na Białoruś, tak jak swego czasu po ściągnięciu Stilica była na Bałkany. To,że udało się jednego w miarę dobrego piłkarza ściągnąć,nie znaczy,że teraz nie zostaniemy zalani kopaczami,a chyba tego należy się spodziewać. Brak jakiejkolwiek polityki kadrowej w naszych klubach skutkuje tym,że wszyscy idą tam gdzie jednemu się udało,licząc naiwnie na to samo. Kto ma wtopić kasę ten wtopi.

Natomiast ciekawi mnie Polonia. Sprzedają znaczy będą kupować. Czy na te imitacje piłkarzy znajdą kupców?Dobrze by było,bo wtedy jest szansa,że Wojciechowski ściągnie kogoś dobrego i grosza żałować nie będzie. Ciekawi mnie tylko czy Bakero będzie mieć całkowity wpływ na to kto przyjdzie, czy Wojciechowski wybierze mu z listy kogo kupi?Tak czy siak pewna zmiana dokonuje się w Polskiej piłce poprzez Polonię. Uważa,że jest znikoma szansa,że eksperyment się powiedzie i przepłacani bez umiejętności polscy kopacze wyginą jak kiedyś mutanty.
Ciekawe spostrzeżenie. Niestety prawdziwe. Polskie kluby opierają się jedynie na podsuwanym przez managerów szrocie oraz kupowaniu na ślepy traf.
Co do Wojciechowskiego, to faktycznie, może coś z tego być. Ale ten koleś to chyba trochę nieokrzesany taki burak, wątpię odrobinę w niego. Że będzie na tyle rozważny by to wszystko doprowadzić do szczęśliwego końca. Na razie chwalić go nie ma za co.
..
Odpowiedz cytując
Ar222
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 29.12.2009, 20:29
Uważa,że jest znikoma szansa,że eksperyment się powiedzie i przepłacani bez umiejętności polscy kopacze wyginą jak kiedyś mutanty.
mamuty?

A żeby bez offtopa, to z polską piłką nie będzie dobrze dopóki nie weźmie się ktoś za szkolenie młodzieży. Ale to truizm.
Tylko jeden klub kocham aż po grób!
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 29.12.2009, 20:29
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Piszecie ze nie ma polityki kadorwej w Polskich klubach ,ale jak ma sie z kims normalnie rozmawiac i traktowac powaznie ludzi /dzialaczy ktorzy za swojego zawodnika chcą 1 mln Euro

ma to wogole jakies ręce i nogi?

system wartosci w Polsce jest chory ,jak i cała nasza Pilka,wiec nie dziwie sie ze co okienko to szukamy raz Balkany,teraz Bialorus za rok moze Gruzja,moze Czeczenia,a moze Malta..Takie czasy.
Sam sobie zadajesz pytanie i na nie odpowiadasz ...
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 29.12.2009, 23:24
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
a w Polsce moda na Bałkany była wiele szybciej niż Lech/Amica ściągnął Stilica
Wydaje mi sie, ze ta moda miała swój rozkwit, gdy Legia była prowadzona przez Okuke, Svitlica zostawał królem strzelców, a Vukovic jednym z najlepszych pomocników. Wtedy chyba tez Kriżanac sie objawił. Czyli to bedzie jakies 7 lat przed Stilicem
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 30.12.2009, 21:57
system wartosci w Polsce jest chory ,jak i cała nasza Pilka,wiec nie dziwie sie ze co okienko to szukamy raz Balkany,teraz Bialorus za rok moze Gruzja,moze Czeczenia,a moze Malta..Takie czasy.
Dlatego taką wartość miała by szkółka z prawdziwego zdarzenia, oraz siatka skautów łowiąca tak dzieci jak i wyróżniających się juniorów.W perspektywie 10 lat to by dało pewnie większe zyski niż sprowadzenie 5 Marcelo

A tak to niedługo będziemy w sytuacji gdzie 1 albo 2 Polaków w kadrze to będzie max, chyba że ktoś tu pójdzie po rozum do głowy, bo ceny kolesi co kilka razy prosto piłkę kopnęli, są jak piszesz...chore
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 30.12.2009, 23:48
Coś czuje że teraz zacznie się moda na Białoruś, tak jak swego czasu po ściągnięciu Stilica była na Bałkany. To,że udało się jednego w miarę dobrego piłkarza ściągnąć,nie znaczy,że teraz nie zostaniemy zalani kopaczami,a chyba tego należy się spodziewać. Brak jakiejkolwiek polityki kadrowej w naszych klubach skutkuje tym,że wszyscy idą tam gdzie jednemu się udało,licząc naiwnie na to samo. Kto ma wtopić kasę ten wtopi.

Natomiast ciekawi mnie Polonia. Sprzedają znaczy będą kupować. Czy na te imitacje piłkarzy znajdą kupców?Dobrze by było,bo wtedy jest szansa,że Wojciechowski ściągnie kogoś dobrego i grosza żałować nie będzie. Ciekawi mnie tylko czy Bakero będzie mieć całkowity wpływ na to kto przyjdzie, czy Wojciechowski wybierze mu z listy kogo kupi?Tak czy siak pewna zmiana dokonuje się w Polskiej piłce poprzez Polonię. Uważa,że jest znikoma szansa,że eksperyment się powiedzie i przepłacani bez umiejętności polscy kopacze wyginą jak kiedyś mutanty.
A czy przypadkiem ten profesjonalizm Bakero i "wpływ na ściąganie" nie zaczął się od znalezienia roboty swojemu bratu w Polonii?
To się chyba nepotyzm nazywa a nie profesjonalizm

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...ro,1414201,812

Nie wierzę w żaden profesjonalizm Wojciechowskiego, po prostu zachłysnął się "cudzoziemszczyzną" jak jakiś polski XVII arystokrata który dla odmiany miał francuską guwernantkę albo ogrodnika z Niderlandów to on ma trenera z Hiszpani
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 31.12.2009, 19:09
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Dlatego taką wartość miała by szkółka z prawdziwego zdarzenia, oraz siatka skautów łowiąca tak dzieci jak i wyróżniających się juniorów.W perspektywie 10 lat to by dało pewnie większe zyski niż sprowadzenie 5 Marcelo

A potem sie dziwic dlaczego naszego Leszczaka juz wypatrzyli scouci Evertonu i innych...

kazdy zdrowo myslacy wlacciel zaczyna od budowy szkolki i zatrudnia ludzi ktorzy ogladaja mecze nawet 5 ligi w Uzbeksitanie licząc ze kogos tam znajdą.A telenty sa wszedzie ,najtrudniejsze to wlasnie je odnalesc.

Nie kapuje jak Cupial przez tyle lat skoro tak opowiada o tej Lidze Mistrzow nie wzoruje sie na schemacie budowy struktur klubow ktore w niej grają....a tam szkoly ,boiska treningowe itd,itd to absolutny standad a nie tak jak u nas "moze sie zbuduje a moze nie...."

z taką prowizorką to kolejne 2-3 lata bedą w plecy.a ludzenie ze znajdzie sie drugiego Marcelo tez jest chwiejne,bo nawet nie ma u nas ludzi ktorzy by to PROFESJONALNIE robili.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
szczepanwislak
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 31.12.2009, 19:32
A mi się wydaje , że przez najbliższe lata nie ma co liczyć na wzrost infrastruktury w naszym futbolu. Przy uwczesnej władzy to nie możliwe
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''

Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
bulbasek
Member

Od: 03.2008

Stary 02.01.2010, 11:14
Pare cytatow z wywiadu z Jankiem Mucha

Cytat:
Polska liga jest bardzo słaba. Naprawdę bardzo. Wyczyściliście korupcję, ale wciąż jest za słaba, by zaistnieć w Europie. Liga potrzebuje inwestycji i lepszych piłkarzy. Mam nadzieję, że poziom pójdzie w górę, dzięki Euro 2012 będzie lepiej

Cytat:
Przegraliście 0:2 z Jagiellonią. Może już na boisku myśleliście o tym, co będzie po meczu, po powrocie do Warszawy - wkupne paru kolegów i impreza w barze sushi.

- Chodzi o tę aferę i zdjęcia w "Fakcie"? Byłem wtedy już na Słowacji, na zgrupowaniu kadry, więc fotek nie widziałem. Słyszałem tylko, co się działo. Nasze wyjście było zaplanowane trzy tygodnie wcześniej i wszyscy, łącznie z trenerami, o tym wiedzieli. Bez względu na warunki i wynik w Białymstoku mieliśmy iść "na miasto". Wywołano skandal, bo zrobiono zdjęcia piłkarzom Legii. Jako obcokrajowiec odbieram to bardzo negatywnie. Takim jesteście krajem - w kłótniach, wywoływaniu skandali, obrażaniu ludzi macie miejsce w ścisłej światowej czołówce.
tu calosc
Odpowiedz cytując
Peroslaw88
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 02.01.2010, 12:13
Cytat:
. Takim jesteście krajem - w kłótniach, wywoływaniu skandali, obrażaniu ludzi macie miejsce w ścisłej światowej czołówce.
niech ten Mucha nie będzie taki do przodu...
Wisła jest najważniejsza!
Odpowiedz cytując
AdiWiślak.
Member

Od: 07.2009

Stary 02.01.2010, 12:16
Z jednej strony ma racje .. ale niech spojrzy na swoich Słowaków - pamiętacie co oni wypisywali w gazetach przed meczami w eliminacjach ?
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 02.01.2010, 12:17
Mucha powie wszystko by sie przetransferować.

Życze mu transferu. Legia bedzie słabsza i "liga bedzie bardziej emocjonujaca"
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Peroslaw88
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 02.01.2010, 12:27
moim zdaniem ten wywiad świadczy o tym, że Mucha chce odejść z Legii na 100% i jedzie już po bandzie
Wisła jest najważniejsza!
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 02.01.2010, 13:47
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Legia bedzie słabsza i "liga bedzie bardziej emocjonujaca"
Z trenerem Dowhaniem Legia nigdy nie będzie słaba na bramce.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 02.01.2010, 13:51
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Z trenerem Dowhaniem Legia nigdy nie będzie słaba na bramce.
Otóż to.
Kim był Mucha jakieś 3 lata temu? Fabian 5 lat temu itd ?
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 02.01.2010, 14:30
Aleście się oburzyli na ten wywiad. Chłop prawdę gada i tyle. Nie śledziłem uważnie jego wcześniejszych wypowiedzi, ale wydawał się normalnym i rozsądnym gościem, choć nie wiem czy wcześniej mówił takie rzeczy wprost. Teraz wcale nie musi mu chodzić o transfer, teraz jest po prostu bardzo pewny swojej pozycji sportowej i wie, że na Legii jego kariera się nie skończy, więc mówi co myśli. Jakby obcokrajowcy w naszej lidze częściej mówili prawdę, a nie lizali d*** kibicom, działaczom i dziennikarzom, to może "niedzielny" kibic zacząłby zdawać sobie sprawę z ogromu problemów naszej piłki. Nie mówię, że obcokrajowcy są czemuś winni, ale takie słowa prawdy naprawdę by się u nas przydały.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 02.01.2010, 16:03
Alez oczywscie ze Mucha ma racje bo widzi nasze probemy z "zewnatrz" i tak je komentuje.

ma porówanie do swojego kraju,kultury wiec zwyczjnie mowi co i jak.

To raczej my jako Polacy ,jako Panstwo powinnismy sie zastanowic dlaczego jestemy tak postrzegani za granicą.....a jestemy postrzegani żle i to trzeba powiedziec sobie otwarcie.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 02.01.2010, 16:08
Alez oczywscie ze Mucha ma racje bo widzi nasze probemy z "zewnatrz" i tak je komentuje.
Jesli Mucha broni rzucania ananasami po oknach normalnych ludzi o 2 w nocy oraz rzyganie na chodnik w centrum Warszawy, a wszystko to po klesce 0-2 w Białym to jest idiotą.

Cytat:
To raczej my jako Polacy ,jako Panstwo powinnismy sie zastanowic dlaczego jestemy tak postrzegani za granicą.....a jestemy postrzegani żle i to trzeba powiedziec sobie otwarcie.
Ojejkujejku Zacznie sie Francuz przejmowac opinia Polski to ja zaczne ich...
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 02.01.2010 o godz. 16:23.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
IREKK1978
Junior Member

Od: 01.2010

Stary 03.01.2010, 07:57
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Mucha powie wszystko by sie przetransferować.

Życze mu transferu. Legia bedzie słabsza i "liga bedzie bardziej emocjonujaca"

Legia słabsza...liga bardziej emocjonująca?
Chyba coś nie tak Ci się napisało....
Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 03.01.2010, 13:05
IREKK1978 napisał(a):Wyświetl post
Legia słabsza...liga bardziej emocjonująca?
Chyba coś nie tak Ci się napisało....
Widzę, że "świeżak" jesteś. Ja tam widzę cudzysłów w tych słowach, tak więc nie sądzisz, że może to coś oznaczać Niczym coś napiszesz to poczytaj to forum, przez kilka dni i załapiesz specyfikę niektórych wypowiedzi.
Odpowiedz cytując
grzesiek632
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 03.01.2010, 13:16
Tak liga słaba.. a jak przychodzil do Legii to liga była zajebiście silna? Nikt mu nie kazał tu przychodzic.
A prawda jest też taka że gdyby nie ta slaba polska to taki Mucha dalej by kopał kartofle na Słowacji.

Ten wywiad zabrzmial tak jakby Mucha był dalekim krewnym z USA i teraz pokazuje palcem co jest w Polsce brzydkie i nie tak..
niech najpierw spojrzy na swój kraj..
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 03.01.2010, 20:22
Jak wypad na miasto był zaplanowany to dlaczego ukarali graczy z Młodej Ekstraklasy?

W każdym razie może ktoś się skusi http://sklep.legia.com/sklep/index.php?c=0&p=500 ?
Od śpioszków do małych koszulek, niedługo będziecie mogli kupić bluzy z Białą Gwiazdą.
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 03.01.2010, 20:50
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Jesli Mucha broni rzucania ananasami po oknach normalnych ludzi o 2 w nocy oraz rzyganie na chodnik w centrum Warszawy, a wszystko to po klesce 0-2 w Białym to jest idiotą.

Ojejkujejku Zacznie sie Francuz przejmowac opinia Polski to ja zaczne ich...

...edit...
Powód: zostało juz przeczytane przez zainteresowaną osobę
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 06.01.2010 o godz. 18:37.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 03.01.2010, 21:15
[odpowiedziałem na pw]
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 03.01.2010 o godz. 23:51.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 03.01.2010, 22:04
Jeśli wywiad z Muchą jest autoryzowany i nikt go szybko nie odszczeka to przyznam że grubo pojechał . Ma gościu jaja i...ewidentnie chce Polską ligę jak najszybciej pożegnać.
Mały bulwers o to co powiedział ? Przecież to wszystko szczera choć przykra prawda i nie ma co udawać że jest i będzie inaczej. Ale prawda w oczy kole.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 03.01.2010, 23:53
0-22 tylko jedno pytanie. I co, czujesz się lepiej, jak wszystko co legilijne zmieszasz z błotem na wiślackim forum? Przecież możesz to robić na forum Legii. No, chyba, że Ci to pomaga, to ok pisz. Przecież Ci nie zakażę.Wyraziłem tylko swoje zdanie, że to już trochę śmiesznie wygląda. Pamiętaj, jest takie powiedzenie, co za duzo to niezdrowo.
co do przedostatniego akapitu- tu musze odpisać. Nic mi się nie udzieliło. Bronię tylko Muchy i Astiza bo to klasowi gracze jak na nasze warunki. Iwańskiego krytykuje za rzecze, za które krytyka mu się należy.. I nic nie zapomniałem, że odpadają ciągle z pucharów. Leję na te ich wygrane z Arką po 1-0. Winy mogą odkupić tylko mistrzostwem i dobra grą w europejskich pucharach (pisze dobrą grą, a nie wynikiem. Bo mozna przegrać, ale po walce i dobrej grze. W tym roku po meczach z Broendby czułem się o wiele lepiej niż po blamażu z Vetrą czy FK Moska. Lub też bęckach z Austrią po ch---wej grze). W Tobie kpi jakaś złość, której nie potrafisz opanować. Musisz to z siebie wyrzucić. Tak to wygląda z boku. Wiślacy też często rzeczy związane z Wisłą krytykują, ale robią to tu. Jest na naszym forum kilku Wiślaków i jakoś nie widzę, by wjeżdzali i wszystko co dobrego kibic Legii napisze o Wiśle od razu dewartościowali.

a jeśli serio chcesz ciągnąć to dalej, to co do pw-ok. Na każdą Twoją odpowiedz mogę spokojnie odpisać.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 04.01.2010, 00:17
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
0-22 tylko jedno pytanie. I co, czujesz się lepiej, jak wszystko co legilijne zmieszasz z błotem na wiślackim forum?
Widze, ze nie przeczytałeś nawet połowy moich postów, a piszesz jakbyś przeczytał większość. Proponuje bys przejrzał moje wpisy na temat jedenastki roku (gdzie wrzucałem paru od nas i dyskutowałem o wyzszosci Chinyamy nad Brozkiem) albo dyskusje o tabelach wszechczasów czy rzekomym prolegijnym sedziowaniu (gdzie nawet paru Wiślaków cicho żadało bana, bo nie bylem obiektywny tylko ich zdaniem chorobliwie broniłem Legii). Kubeł zimnej wody generalnie.

I jeszcze jedno. Nie traktuje piłkarzy Legii, działaczy Legii jako mojej małej ojczyzny. Nie mam zamiaru ich bronić w zadnym razie, gdy widze, ze nie mam racji. A nie mam - nie przypadkiem Legia prezentuje taki poziom sportowy i organizacyjny jaki prezentuje.

Co innego złe słowo na Warszawe albo na kibiców Legii (równiez tutaj dyskutowałem pare razy z Wiślakami, gdyz pisali o tym, ze pare akcji kibicowskich w ramach obchodzów np. PW jest na pokaz). Wtedy na pewno nie bede krytykował, nawet jezeli bede widział, ze taka krytyka sie nalezy. Bo to jest ta Mała Ojczyzna.

Polecam czytanie uwazniej moich postów.

P.S. Moze jednak pw...
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 04.01.2010, 10:10
Prawda jest taka, że Mucha dla własnego dobra powinien z Polski wyjechać. Poziomem wybija się zdecydowanie ponad naszą marną ligę. Dziwię się jednak i to bardzo działaczom Legii. Dziwię się, że doprowadzili do takiej sytuacji, w której ten zawodnik może dyktować warunki i odejść z klubu za darmo!

Boruc i Fabiański zostali sprzedani za spore pieniądze. Bramkarze z polskiej ligi mają wyjątkowo dobrą markę, a w szczególności bramkarze z Legii. Mucha jest obecnie wart min. 2 mln €. Te pieniądze przejdą Legii koło nosa, jeśli Słowak nie podpisze nowego kontraktu.

A wystarczyło pół roku temu, gdy Słowacja walczyła o awans - przedłożyć nową umowę (na znacznie mniej korzystnych, niż obecnie zasadach). W razie odmowy - Mucha siada na ławie i traci miejsce w reprezentacji. Problem rozwiązałby się szybko.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 04.01.2010, 12:27
A ja się nie dziwię patrząc na politykę kadrową Legii w ogóle się nie dziwię, zdziwiłbym się gdyby Legia zarządzana przez tych amatorów zrobiła tak jak napisałeś.
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.01.2010, 12:41
flamengista napisał(a):Wyświetl post
W razie odmowy - Mucha siada na ławie i traci miejsce w reprezentacji. Problem rozwiązałby się szybko.
No tego typu metody raczej nie są godne podziwu... to byłby większy samobój, niż strata Muchy za niewielkie pieniądze. Stracili by prestiż i powagę - tak jak np. Wojciechowski z Polonii z trenerami czy swego czasu Groclin z Rasiakiem. A myśląc perspektywicznie, nie można sobie na takie coś pozwolić.
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów