The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Ofsajd
Senior Member

Od: 01.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.09.2009, 22:12
Ja rano w dzień matury ustnej z polaka(godz 14) kończyłem czytać ostatnią książkę do prezentacji w autobusie rozkminiałem od czego zacząć i co powiedzieć o danej pozycji W szkole pożyczyłem się zegarka od kumpla i wszedłem do sali na dzień dobry dostałem opie..dol za to że usiadłem bez pytania, a później nie odpowiedziałem na pierwsze pytanie bo go nie zrozumiałem, nie wiedziałem w ogóle co ona do mnie gada Następne dwa bez problemu i 12pkt a temat miałem ciekawy bo:" Podróże w czasie i przestrzeni w literaturze i filmie " tak więc podsumowywując nie ma się czego bać, najważniejsze to przeczytać wszystkie książki, oglądnąć filmy i przeanalizować obrazy, reszta idzie z górki ;]
Odpowiedz cytując
GonzoNS
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 13.09.2009, 22:28
sprzedam (w rozsądnej cenie) prace "wizje katastrofy w starożytności i czasach współczesnych" w pracy opisuje dwa obrazy oraz film, dostałem za niego maximum, jak co to priv
Odpowiedz cytując
unpredictable_wislaczka
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 13.09.2009, 22:49
Miasto - przestrzeń, która wpływa na człowieka i jego losy. Dokonaj prezentacji na podstawie Krakowa w różnych dziedzinach kultury Przyjemny temat, zero lektur,bo też mi się czytać nie chciało jedynie 2 książki z tego roku, z których i tak pytań nie miałam, trochę o piłkarzach Wisły, jakieś obrazy i krótkie wiersze
W sumie to więcej siedziałam nad zebraniem bibliografii niż nad samym pisaniem
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."

M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić."

Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 14.09.2009, 00:28
Gucio25 napisał(a):Wyświetl post
polecicie jakiś przyjemny temat na prezentację z Polskiego?
najlepiej nic związanego z lekturami i podobnymi bzdetami.
Jeśli lubisz kino polecam mój temat: "Wielka literatura w kinie. Omów na przykładach udane i nie udane ekranizacje" - czy coś w tym stylu.

Lajtowy i łatwy do przygotowania temat:

- bierzemy po jednym przykładzie udanej i nie udanej ekranizacji. Musimy przeczytać dwie ksiązki, i oglądnąć dwa filmy. Wielkie wyzwanie to nie jest...
- następnie szukamy recenzji tychże filmów. Po przeczytaniu ich w zasadzie już wiemy co mamy mówić...

Plan prezentacji:
- wstęp, a więc pieprzenie czemu wybrałeś temat: czyli mądrzysz sie jak to bardzo lubisz kino itp... Potem dodajesz, że spośród wielu przykładów wybrałeś dwa:
- straszczasz historyjke, opowiadasz czemu ekranizacje uważasz za złą i :
- streszczasz drugą historyjke, opowiadasz czemu ekranizacja była dobra.
- robisz jakieś podsumowanie...

Filmów jakie możesz użyć są dziesiątki. Osobiście odradzałbym jakiekolwiek wynalazki typu "Pan tadeusz" "quo vadis", bo polonistki są z tego tak obryte, że lepiej z nimi nie zaczynać,... Ja wybrałem "Nieznośną lekkość bytu" Formana, i "Ojca Chrzestnego" Puzo.

Plusem takiego tematu, jest fakt, że bankowo dostaniesz pytanie odnośnie obsady (ale nie aktorskiej, tylko bardziej o scenarzyste, gościa od zdjęć, muzyki itp), więc wystarczy obkuć te 10 nazwisk i mamy z głowy...
Ddf
Odpowiedz cytując
Joaquin
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 14.09.2009, 07:58
Też polecam tego rodzaju temat. Mój brzmiał "dzieło literackie a jego adaptacja filmowa". Dwie książki, najlepiej takie , z których pytający nie będą nic wiedzieli. Ja pisałem na podstawie ... Harry Potter cz.1 i Harry Potter cz.2 nie dostałem żadnego pytania o lekture, tylko same pytania typu dlaczego ten a nie inny temat.
Zdałem
Jest jeden klub dla którego warto żyć...
..:::WISŁA:::..
... i nie zmienia sie nic!!
Odpowiedz cytując
Rasialdo
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 14.09.2009, 10:00
Sprzedam za rozsądną cene prace:Język sprawozdań sportowych.Scharakteryzuj na podstawie wybranego materiału językowego.Jeśli ktoś bd chętny to proszę info na priva.
Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 14.09.2009, 15:05
do usunięcia
Ostatnio edytowane przez Zola : 03.03.2010 o godz. 12:21.

Odpowiedz cytując
Majkel1906
Member

Od: 03.2007

Stary 14.09.2009, 15:26
Sprzedam za dobre pieniądze ustna prezentacja z języka polskiego : "Scharakteryzuj najciekawsze portrety psychologiczne kobiet w literaturze polskiej i obcej odwołując się do wybranych utworów". Oczywiście z bibliografią i ramowym planem. Prezentacja b.dobra, zdana na maxa (20/20pkt.)
gg:7881267
WISŁA VOLA JUSTOWSKA
Odpowiedz cytując
Mlody19061906
Member

Od: 05.2009

Stary 14.09.2009, 18:22
Jaki był próg punktowy na politologie na Ignatianum w tym roku
Odpowiedz cytując
arjen
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 15.09.2009, 14:19
witam po latach przerwy już dawno nie zaglądałem na to forum.
ale teraz chciałbym spytać, czy jakiś Wiślak dostał się na prawo na UJ?
z góry przepraszam, jeśli o tym konkretnym kierunku pisano wcześniej w tym topicu, przeglądnąłem tylko kilka ostatnich stron. w każdym razie, jeśli znalazłaby się taka osoba, to proszę o kontakt na priva. pozdrawiam wszystkich nowych studentów
Odpowiedz cytując
igor1906
Member

Od: 02.2009

Stary 15.09.2009, 15:12
wczas, tez zapytam - ktos poszedl na zaoczne towaroznawstwo na UE?
Odpowiedz cytując
Zola
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 18.09.2009, 09:14
do usunięcia
Ostatnio edytowane przez Zola : 03.03.2010 o godz. 12:20.

Odpowiedz cytując
MichauSzczu
Banita

Od: 08.2009

Stary 18.09.2009, 09:42
Prezentacja maturalna: Dojrzewanie – czas przeklęty, czy błogosławiony.
Rozważ różne sposoby prezentowania i funkcjonowania tego motywy
w oparciu o wybrane teksty literackie.

Odstąpię pisac priv
Odpowiedz cytując
Ola7
Viva Mauro!

Od: 02.2005

Stary 18.09.2009, 10:48
Zola - jest
"Zawodnicy odchodzą, a miłość do klubu pozostaje na zawsze..." Ola7
Odpowiedz cytując
wredny.bardzo
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 20.09.2009, 14:56
Spotkam się z kimś na Mechanice i Budowie Maszyn na PK?
Towarzystwo Sportowe
Odpowiedz cytując
Partition
Member

Od: 03.2008

Stary 20.09.2009, 18:41
Spotkasz się ze mną... ale tylko na wydziale.
Idę na Informatykę, na Mechaniczny.
Odpowiedz cytując
damianol1991
Member

Od: 06.2007

Stary 21.09.2009, 19:45
Panowi ma ktoś gotowy temacik na ustną na temat "Wizerunku rycerza..."? priv
"Deklaracje są zawsze i wszędzie szybsze od czynów." Marian Brandys
Odpowiedz cytując
Piotrek1991
Senior Member

Stary 21.09.2009, 19:57
Mam pytanie o progi punktowe na AGH na wydziały:
WEAEIiE: Automatyka i robotyka, elekronika i telekomunikacja, elektrotechnika
Z góry dziękuje
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 21.09.2009, 20:50
Inf. Stos. 890
Inf 910
AiR 930
EiT 800
EiT (ang.) - 700
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
bartek89TS
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.09.2009, 08:38
Mam do sprzedania 4 prezentacje maturalne z polskiego, na takie tematy:
1.Motyw ojca w literaturze. Omów na podstawie utworów literatury polskiej i powszechnej.
2.ROLA MIŁOŚCI W ŻYCIU CZŁOWIEKA. PRZEDSTAW TEMAT ODWOŁUJĄC SIĘ DO WYBRANYCH PRZYKŁADÓW LITERACKICH.
3.Żydzi, kwestia żydowska w literaturze różnych epok. Omów na wybranych przykładach.
4.Samotność jako motyw literacki. Przedstaw temat odwołując się do wybranych przykładów literackich.
Sprzedam za rozsądną cene, napewno się dogadamy.Jak coś to priv !
Odpowiedz cytując
rendkamp
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 23.09.2009, 11:41
Witam,brat dostał się Uniwersytet Rolniczy i dali mu akademik na Ul Fatimska o. Zlota Jesien Nowa Huta i chciałbym zapytac w jego imieniu: gdzie mozna tanio zjesc? bezpieczne osiedle? i jak z dojazdem do innym czesci KRK?
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 23.09.2009, 11:50
rendkamp napisał(a):Wyświetl post
Witam,brat dostał się Uniwersytet Rolniczy i dali mu akademik na Ul Fatimska o. Zlota Jesien Nowa Huta i chciałbym zapytac w jego imieniu: gdzie mozna tanio zjesc? bezpieczne osiedle? i jak z dojazdem do innym czesci KRK?
Nic dobrego Cię nie czeka w tych rejonach

Odpowiedz cytując
hudinho
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 23.09.2009, 11:54
rendkamp napisał(a):Wyświetl post
ja od 3 lat mieszkam w tych rejonach i powiem ci ze bezpieczne osiedle... nic sie nie dzieje, zaraz obok jest os jagiellońskie (wiślackie). z dojazdem nie ma problemow pełno tramwajow i autobusow. A gdzie mozna tanio zjesc... po za barami typu fastfood to chyba nigdzie;p aczkolwiek są jakies "restauracje" ale ja tam nie chodze
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 25.09.2009, 14:57
Mam pytanie; jak wygląda matura z informatyki, i czy jest bardzo trudna?
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Stary 25.09.2009, 18:09
Mistel napisał(a):Wyświetl post
Mam pytanie; jak wygląda matura z informatyki, i czy jest bardzo trudna?
Jest trudna (bardzo mała zdawalność)... trzeba umieć również w miarę dobrze matematykę i fizykę, bo zadania masz też z tego tylko, że np. masz to zrobić w Excelu
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 25.09.2009, 20:42
Reksio33 napisał(a):Wyświetl post
Jest trudna (bardzo mała zdawalność)... trzeba umieć również w miarę dobrze matematykę i fizykę, bo zadania masz też z tego tylko, że np. masz to zrobić w Excelu
Dziękuję za odpowiedź.

Znalazłem sobie tegoroczne arkusze i masz rację. Za dużo matematyki :/ Myślałem że będzie więcej teorii czy choćby zadań nt. systemu binarnego i heksadecymalnego...
Odpowiedz cytując
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 25.09.2009, 21:43
Reksio33 napisał(a):Wyświetl post
Ha, żeby tylko matematykę i fizykę u nas babka powiedziała prosto jak chcesz zdawać z infy to : matma, fizyka, chemia, biologia a nawet elementy geografi musisz mieć w jednym palcu, bo niektóre zadania są typu: Napisz program obliczający ilośc moli wczymś tam... no i bez chemi chociażbyś był mistrzem programowania, to nie ruszysz za chiny ludowe, no i angielski też się przydaje, bo przy programowaniu raczej tylko on wchodzi w grę.
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując
Partition
Member

Od: 03.2008

Stary 26.09.2009, 10:38
Ludzie... bez przesady.

Ja z matmy i fizyki zbyt dobry nie jestem. O biologii czy chemii wolę nie mówić, bo wstyd.
A jednak - rozszerzoną informatykę zdałem. Wprawdzie słabo, ale o tym później.

Wadą informatyki jest to, że nie ma zbyt wielu egzaminatorów, którzy będą w stanie sprawdzić wasze prace. Wg. informatora - twoje rozwiązania mogą być niestandardowe, pod warunkiem, że dają poprawne wyniki. Mamy dowolność rozwiązań, zupełnie jak na matmie. W teorii zadanie, które aż się prosi do zrobienia w bazie danych, możesz rozwiązać własnoręcznie napisanym programem - jeśli tylko potrafisz. W praktyce, taki egzaminator potem w tych rozwiązaniach może się nie połapać, dlatego polecam opisywać szczegółowo każdy wasz krok.

Tegoroczna matura z infy była (moim zdaniem) najtrudniejsza w ciągu ostatnich lat. Co nie znaczy, że nie dało jej się zdać z dobrym wynikiem. Jeśli znasz jako-tako pakiet MS Office + potrafisz programować w jakimś języku programowania (tym dopuszczonym przez CKE) to śmiało, maturę zdasz.

Paradoksalnie - informatykę (na rozszerzeniu) opłaca się zdawać wtedy, kiedy nie jesteś zbyt dobry z matmy, czy fizyki. Ja na uczelnię (PK) dostałem się dzięki informatyce (słabo zdanej), bo i tak dała mi więcej punktów niż matematyka, którą zdawałem na podstawie.

Kilka uczelni, które biorą wynik z egzaminu maturalnego z informatyki pod uwagę podczas rekrutacji:

AGH - WIMiIP, WGGiOŚ (informatyka stosowana, infa liczona na równi z matmą, do tego dochodzi język obcy)
PK - Chyba większość wydziałów. Na 100% na wszystkie 3 informatyki można się dostać z tą maturą. Do tego dochodzą inne kierunki: AiR, MiBM, czy uwaga, słynne Budownictwo na WIL. Infa liczona na równi z matmą.
UJ - MiI, FAIS (informatyka, informatyka stosowana - infa liczona na równi z matmą)
UP - Informatyka nauczycielska i nienauczycielska, tutaj również liczą ją tak samo jak matmę.
Więc perspektywy są.

Mam nadzieję, że rozwiąłem wątpliwości (potencjalnych) tegorocznych maturzystów z informatyki. Ta matura naprawdę nie jest zła, a pisana jako przedmiot dodatkowy w niczym wam nie zaszkodzi. No... jako obowiązkowy jej nie polecam, bo można się najeść trochę stresu.

pzdr.
Odpowiedz cytując
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 26.09.2009, 13:57
Dobra a ja teraz trochę z innej beczki, zastanawiam się nad wzięciem tematu: "Rozmowy człowieka z Bogiem w literackim przekazie twórców różnych epok. Zanalizuj problem na wybranych przykładach".

Już parę książek/lektur z których mógłbym skorzystać mam w głowie, ale może ktoś jeszcze podsunie coś ciekawego, z czego mógłbym skorzystać...
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując
nosu
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 26.09.2009, 16:48
Jest ktoś na tym forum kto studiuje Budownictwo lub Energetyke na PK prosiłbym o priva..
wierność
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów