The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2009, 00:48. Gotowanie
Witam muszę ugotować obiad na dzisiaji mam pomysł na udka z kurczaka, tylko nie wiem kompletnie jak je przyrzadzic dacie jakiś sprawdzony smaczny łatwy przepis?
Odpowiedz cytując
Ar222
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 28.08.2009, 08:20
Specem kulinarnym bynajmniej nie jestem, więc się za bardzo nie sugeruj Ja zazwyczaj kurczaka robię po prostu tak, że go solę, daję rpzyprawy do kurczaka, zawijam w folię aluminiową i do piekarnika. Taka spora pierś z kością się piecze z godzinę, udka nie mam pojęcia ile by wyszły. Kurczak wychodzi bardzo fajny, soczysty i wogóle pozdro
Tylko jeden klub kocham aż po grób!
Bialix
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 28.08.2009, 08:20
Ech kuchmistrze
Ja zwykle jak robię takie rzeczy, to idę na łatwiznę. Zwyczajnie zrób takie coś do posmarowania z oleju i przypraw, udka przemyj zimną wodą z kranu, potem rozgrzej piekarnik do jakichś 200 stopni, posmaruj udka od strony skóry tym czymś co zrobiłeś, wpieprz to piekarnika i niech się piecze
I zaglądaj aż skórka stanie się brązowa. To znaczy, że już można wpieprzać, bo się upiekło
To tego najlepiej jakaś sałatka, możesz zrobić z pomidorów i ogórków albo czego tam chcesz
I gotowe, nie trzeba do tego żadnych ziemniaków ani nic Bo samo mięso z sałatką jest git

PS. Piecz na ruszcie, nie na blasze, blachę możesz postawić pod rusztem, żeby tłuszcz spływał a potem możesz se nim mięcho polać
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Stary 28.08.2009, 16:09
Dzieki Panowie , wyszło pycha
Co jeszcze polecicie na obiad?
Chodzi mi o coś łatwego , smaczenego
Odpowiedz cytując
tembeltsw
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 28.08.2009, 17:10
Zrob dewolaje:
Sposob przygotowania:

Piersi z kurczaka rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. Na środku fileta kładziemy kawałek żółtego sera i zawijamy w rulonik. W razie potrzeby do zawinięcia używamy wykałaczek. Dewolaje pieczemy w głębokim tłuszczu na zloty kolor po uprzednim obtoczeniu w jajku i bułce tartej.

Naprawde jest pycha

Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 28.08.2009, 17:17
Latwego? Paradoksalnie Pizza. Zrobienie jej zajmuje ledwo pare minut. Koniecnzie musisz miec okragla blache do kupienia w wiekszosci supermarketow.

Przepis? Ciasto na 32 centymetrowa pizze: Woda 3/5 szklanki, 3 lyzki cukru, 1/4 kostki drozdzy, 3 lyzki soli. Mieszasz to razem i nastepnie dodajesz 2/5 szklanki oleju. Teraz maka, maki dodajesz na oko w momencie gdy ciasto jest jednolite(nie moze byc zbyt maczniste) wiesz ze jest gotowe. Teraz pozostaje uformowac kule i wrzucic to na blache. Dodatki tu juz kwestia upodoban ja zazwyczaj robie typowa capricciose czyli ser, szynka pieczarki. Obowiazkowo musisz dac sos pomidorowy(moze byc wlasnej roboty moze byc ze sklepu) na spod i na to ser. Dalej reszta dodatkow jak ktos ma ochote mozna na calosc walnac druga warstwe sera. Ogolnie wiadomo przyprawy.

Teraz znalazlem rewelacyjny przepis ale to dla ludzi ktorzy lubia taka picanterie(doslownie). Salami podowjny ser cebula i tabasco. tzn pizza wyglada tak. Ciasto, tabasco, ser, salami, cebula. Naprawde rewelacja.

Ja jestem specem od pizzy(jadam ja 4 razy w tygodniu - sam robie) wiec moge miec nieco spaczony gust.

Tembel, to jest rewelacja. Ostatnio jadlem to braklo bo w.......ilem 9 sztuk jeden po drugim. Chyba moja ulubiona potrawa zaraz po pizzy.
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Stary 28.08.2009, 17:29
Koyoot na prostokątnej blaszce nie idzie jej zrobić?
Tembel Ty te dewolaje pieczesz na patelni tak? np na roztopiony maśle? ten tłuszcz ma byc naprawde głeboki?
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 28.08.2009, 17:36
A ja poloecam cos a la Tortilla

Placek robisz jak na nalesniki ,bo bedziesz to potem zawijał

potem kroisz kuraczka w kostke ,mieszaasz z przyprawami(moga byc gotowe np kamis czy prytamt--przyprawy do panierki do kurczaka,+papryka slodka+ troche curry i smazysz niedlugo na patelni

Wysypujesz niewielka ilsoc usmazonego miesa na srdoek jednego nalesnikwoego ciasta + kawalki,pomidora + ogorka,cebuli

Do tego robisz szybki sos musztrada +majoznez+ odrobine czosnku=mieszasz i polewasz to na kawalki kurczaka i warzyw...zawijasz to i masz gotowa tortille.

Robie tak od 3-4 lat i jeszcze mi sie nieprzejadla

Strasznie syta,zjesz 2 placki i jests pojedzony,a smakuje suuper
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Stary 28.08.2009, 17:49
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
A ja poloecam cos a la Tortilla

Placek robisz jak na nalesniki ,bo bedziesz to potem zawijał

potem kroisz kuraczka w kostke ,mieszaasz z przyprawami(moga byc gotowe np kamis czy prytamt--przyprawy do panierki do kurczaka,+papryka slodka+ troche curry i smazysz niedlugo na patelni

Wysypujesz niewielka ilsoc usmazonego miesa na srdoek jednego nalesnikwoego ciasta + kawalki,pomidora + ogorka,cebuli

Do tego robisz szybki sos musztrada +majoznez+ odrobine czosnku=mieszasz i polewasz to na kawalki kurczaka i warzyw...zawijasz to i masz gotowa tortille.

Robie tak od 3-4 lat i jeszcze mi sie nieprzejadla

Strasznie syta,zjesz 2 placki i jests pojedzony,a smakuje suuper
Robie cos podobnego , tylko ze kupuje placki tortilla, kroje schab , uzywam przyprawy gyros + warzywka + sos tzatziki też godne polecenia
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 28.08.2009, 17:51
Blacha92 napisał(a):Wyświetl post
Koyoot na prostokątnej blaszce nie idzie jej zrobić?
Tembel Ty te dewolaje pieczesz na patelni tak? np na roztopiony maśle? ten tłuszcz ma byc naprawde głeboki?
idzie tylko proporcjonalnie musisz wiecej wody, oleju i maki uzyc. szklanka wody pol szklanki oleju i na tez wiecej nieco maki. Oczywiscie jesli masz wprawe by zrobic okragla na prostokatnej blasze to ok. Mozesz uzyc skladnikow takich jak ja podalem wczesniej na zwykla:.
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 28.08.2009, 17:52
Ja z wlasnego doswiadczenia polecam kupić łopatkę wołową bez kości pokroić na kawałki kosteczki i usmażyć i do tego dodać kupiony w sklepie Sos Słodko-Kwaśny (Pudliszki, Łowicz, Knorr - wszystkie są dobre i słoiczki kosztują po 4-5zł) i 5 minut gotowania i gotowe.

To nie msi być mięso wołowe, moze być drobiowe itp...

Ale z calego serca polecam, czas roboty - 20 min, trudnosc wykonania - zerowa.
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
eryk_cartman
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 28.08.2009, 20:42
tembeltsw napisał(a):Wyświetl post
Zrob dewolaje:
Sposob przygotowania:

Piersi z kurczaka rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. Na środku fileta kładziemy kawałek żółtego sera i zawijamy w rulonik. W razie potrzeby do zawinięcia używamy wykałaczek. Dewolaje pieczemy w głębokim tłuszczu na zloty kolor po uprzednim obtoczeniu w jajku i bułce tartej.

Naprawde jest pycha

To nie jest Devolay o czym piszesz,tylko kotlet szwajcarski Devolay nie ma sera tylko maslo w srodku
Nawet kłamać trzeba umieć. Można się tego uczyć od „cyngli” „Gazety Wyborczej”. Jak oni pięknie potrafią rzucić pomówienie czy insynuację w sposób chroniący przed odpowiedzialnością cywilną! Używając niejasnych określeń w stylu „faszyzujący”, „oskarżany o…” i temu podobnych.......

Rafał Ziemkiewicz.

http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/0...t-kazdy-widzi/
Odpowiedz cytując
Bialagwiazda
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 28.08.2009, 21:59
Bardzo łatwo zrobić spaghetti napoli albo bolognese albo kotlety np z piersi kurczaka z ziemniakami i jakąś smaczną sałatką.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów