Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Gotowanie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=6241)

Blacha92 28.08.2009 00:48

Gotowanie

Witam muszę ugotować obiad na dzisiaji mam pomysł na udka z kurczaka, tylko nie wiem kompletnie jak je przyrzadzic;) dacie jakiś sprawdzony smaczny łatwy przepis?

Ar222 28.08.2009 08:20

Specem kulinarnym bynajmniej nie jestem, więc się za bardzo nie sugeruj :-p Ja zazwyczaj kurczaka robię po prostu tak, że go solę, daję rpzyprawy do kurczaka, zawijam w folię aluminiową i do piekarnika. Taka spora pierś z kością się piecze z godzinę, udka nie mam pojęcia ile by wyszły. Kurczak wychodzi bardzo fajny, soczysty i wogóle :-p pozdro

Bialix 28.08.2009 08:20

Ech kuchmistrze ;)
Ja zwykle jak robię takie rzeczy, to idę na łatwiznę. Zwyczajnie zrób takie coś do posmarowania z oleju i przypraw, udka przemyj zimną wodą z kranu, potem rozgrzej piekarnik do jakichś 200 stopni, posmaruj udka od strony skóry tym czymś co zrobiłeś, wpieprz to piekarnika i niech się piecze ;)
I zaglądaj aż skórka stanie się brązowa. To znaczy, że już można wpieprzać, bo się upiekło ;)
To tego najlepiej jakaś sałatka, możesz zrobić z pomidorów i ogórków albo czego tam chcesz ;)
I gotowe, nie trzeba do tego żadnych ziemniaków ani nic ;) Bo samo mięso z sałatką jest git ;)

PS. Piecz na ruszcie, nie na blasze, blachę możesz postawić pod rusztem, żeby tłuszcz spływał a potem możesz se nim mięcho polać ;)

Blacha92 28.08.2009 16:09

Dzieki Panowie , wyszło pycha:)
Co jeszcze polecicie na obiad?
Chodzi mi o coś łatwego , smaczenego :)

tembeltsw 28.08.2009 17:10

Zrob dewolaje:
Sposob przygotowania:

Piersi z kurczaka rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. Na środku fileta kładziemy kawałek żółtego sera i zawijamy w rulonik. W razie potrzeby do zawinięcia używamy wykałaczek. Dewolaje pieczemy w głębokim tłuszczu na zloty kolor po uprzednim obtoczeniu w jajku i bułce tartej.

Naprawde jest pycha

koyoot 28.08.2009 17:17

Latwego? Paradoksalnie Pizza. Zrobienie jej zajmuje ledwo pare minut. Koniecnzie musisz miec okragla blache do kupienia w wiekszosci supermarketow.

Przepis? Ciasto na 32 centymetrowa pizze: Woda 3/5 szklanki, 3 lyzki cukru, 1/4 kostki drozdzy, 3 lyzki soli. Mieszasz to razem i nastepnie dodajesz 2/5 szklanki oleju. Teraz maka, maki dodajesz na oko w momencie gdy ciasto jest jednolite(nie moze byc zbyt maczniste) wiesz ze jest gotowe. Teraz pozostaje uformowac kule i wrzucic to na blache. Dodatki tu juz kwestia upodoban ja zazwyczaj robie typowa capricciose czyli ser, szynka pieczarki. Obowiazkowo musisz dac sos pomidorowy(moze byc wlasnej roboty moze byc ze sklepu:P) na spod i na to ser. Dalej reszta dodatkow jak ktos ma ochote mozna na calosc walnac druga warstwe sera. Ogolnie wiadomo przyprawy.

Teraz znalazlem rewelacyjny przepis ale to dla ludzi ktorzy lubia taka picanterie(doslownie:P). Salami podowjny ser cebula i tabasco. tzn pizza wyglada tak. Ciasto, tabasco, ser, salami, cebula. Naprawde rewelacja.

Ja jestem specem od pizzy(jadam ja 4 razy w tygodniu - sam robie:P) wiec moge miec nieco spaczony gust:p.

Tembel, to jest rewelacja. Ostatnio jadlem to braklo bo w.......ilem 9 sztuk jeden po drugim. Chyba moja ulubiona potrawa zaraz po pizzy:p.

Blacha92 28.08.2009 17:29

Koyoot na prostokątnej blaszce nie idzie jej zrobić?
Tembel Ty te dewolaje pieczesz na patelni tak? np na roztopiony maśle? ten tłuszcz ma byc naprawde głeboki?:D

Wojtas 28.08.2009 17:36

A ja poloecam cos a la Tortilla

Placek robisz jak na nalesniki ,bo bedziesz to potem zawijał

potem kroisz kuraczka w kostke ,mieszaasz z przyprawami(moga byc gotowe np kamis czy prytamt--przyprawy do panierki do kurczaka,+papryka slodka+ troche curry i smazysz niedlugo na patelni

Wysypujesz niewielka ilsoc usmazonego miesa na srdoek jednego nalesnikwoego ciasta + kawalki,pomidora + ogorka,cebuli

Do tego robisz szybki sos musztrada +majoznez+ odrobine czosnku=mieszasz i polewasz to na kawalki kurczaka i warzyw...zawijasz to i masz gotowa tortille.

Robie tak od 3-4 lat i jeszcze mi sie nieprzejadla :)

Strasznie syta,zjesz 2 placki i jests pojedzony,a smakuje suuper :)

Blacha92 28.08.2009 17:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 786117)
A ja poloecam cos a la Tortilla

Placek robisz jak na nalesniki ,bo bedziesz to potem zawijał

potem kroisz kuraczka w kostke ,mieszaasz z przyprawami(moga byc gotowe np kamis czy prytamt--przyprawy do panierki do kurczaka,+papryka slodka+ troche curry i smazysz niedlugo na patelni

Wysypujesz niewielka ilsoc usmazonego miesa na srdoek jednego nalesnikwoego ciasta + kawalki,pomidora + ogorka,cebuli

Do tego robisz szybki sos musztrada +majoznez+ odrobine czosnku=mieszasz i polewasz to na kawalki kurczaka i warzyw...zawijasz to i masz gotowa tortille.

Robie tak od 3-4 lat i jeszcze mi sie nieprzejadla :)

Strasznie syta,zjesz 2 placki i jests pojedzony,a smakuje suuper :)

Robie cos podobnego , tylko ze kupuje placki tortilla, kroje schab , uzywam przyprawy gyros + warzywka + sos tzatziki:) też godne polecenia:)

koyoot 28.08.2009 17:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blacha92 (Post 786115)
Koyoot na prostokątnej blaszce nie idzie jej zrobić?
Tembel Ty te dewolaje pieczesz na patelni tak? np na roztopiony maśle? ten tłuszcz ma byc naprawde głeboki?:D

idzie tylko proporcjonalnie musisz wiecej wody, oleju i maki uzyc. szklanka wody pol szklanki oleju i na tez wiecej nieco maki. Oczywiscie jesli masz wprawe by zrobic okragla na prostokatnej blasze to ok:P. Mozesz uzyc skladnikow takich jak ja podalem wczesniej na zwykla::P.

StelmiOriginal 28.08.2009 17:52

Ja z wlasnego doswiadczenia polecam kupić łopatkę wołową bez kości pokroić na kawałki kosteczki i usmażyć i do tego dodać kupiony w sklepie Sos Słodko-Kwaśny (Pudliszki, Łowicz, Knorr - wszystkie są dobre i słoiczki kosztują po 4-5zł) i 5 minut gotowania i gotowe.

To nie msi być mięso wołowe, moze być drobiowe itp...

Ale z calego serca polecam, czas roboty - 20 min, trudnosc wykonania - zerowa.

eryk_cartman 28.08.2009 20:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tembeltsw (Post 786107)
Zrob dewolaje:
Sposob przygotowania:

Piersi z kurczaka rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. Na środku fileta kładziemy kawałek żółtego sera i zawijamy w rulonik. W razie potrzeby do zawinięcia używamy wykałaczek. Dewolaje pieczemy w głębokim tłuszczu na zloty kolor po uprzednim obtoczeniu w jajku i bułce tartej.

Naprawde jest pycha

To nie jest Devolay o czym piszesz,tylko kotlet szwajcarski;) Devolay nie ma sera tylko maslo w srodku;)

Bialagwiazda 28.08.2009 21:59

Bardzo łatwo zrobić spaghetti napoli albo bolognese albo kotlety np z piersi kurczaka z ziemniakami i jakąś smaczną sałatką.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:09.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl