![]() |
Gotowanie
Witam muszę ugotować obiad na dzisiaji mam pomysł na udka z kurczaka, tylko nie wiem kompletnie jak je przyrzadzic;) dacie jakiś sprawdzony smaczny łatwy przepis?
|
Specem kulinarnym bynajmniej nie jestem, więc się za bardzo nie sugeruj :-p Ja zazwyczaj kurczaka robię po prostu tak, że go solę, daję rpzyprawy do kurczaka, zawijam w folię aluminiową i do piekarnika. Taka spora pierś z kością się piecze z godzinę, udka nie mam pojęcia ile by wyszły. Kurczak wychodzi bardzo fajny, soczysty i wogóle :-p pozdro
|
Ech kuchmistrze ;)
Ja zwykle jak robię takie rzeczy, to idę na łatwiznę. Zwyczajnie zrób takie coś do posmarowania z oleju i przypraw, udka przemyj zimną wodą z kranu, potem rozgrzej piekarnik do jakichś 200 stopni, posmaruj udka od strony skóry tym czymś co zrobiłeś, wpieprz to piekarnika i niech się piecze ;) I zaglądaj aż skórka stanie się brązowa. To znaczy, że już można wpieprzać, bo się upiekło ;) To tego najlepiej jakaś sałatka, możesz zrobić z pomidorów i ogórków albo czego tam chcesz ;) I gotowe, nie trzeba do tego żadnych ziemniaków ani nic ;) Bo samo mięso z sałatką jest git ;) PS. Piecz na ruszcie, nie na blasze, blachę możesz postawić pod rusztem, żeby tłuszcz spływał a potem możesz se nim mięcho polać ;) |
Dzieki Panowie , wyszło pycha:)
Co jeszcze polecicie na obiad? Chodzi mi o coś łatwego , smaczenego :) |
Zrob dewolaje:
Sposob przygotowania: Piersi z kurczaka rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. Na środku fileta kładziemy kawałek żółtego sera i zawijamy w rulonik. W razie potrzeby do zawinięcia używamy wykałaczek. Dewolaje pieczemy w głębokim tłuszczu na zloty kolor po uprzednim obtoczeniu w jajku i bułce tartej. Naprawde jest pycha |
Latwego? Paradoksalnie Pizza. Zrobienie jej zajmuje ledwo pare minut. Koniecnzie musisz miec okragla blache do kupienia w wiekszosci supermarketow.
Przepis? Ciasto na 32 centymetrowa pizze: Woda 3/5 szklanki, 3 lyzki cukru, 1/4 kostki drozdzy, 3 lyzki soli. Mieszasz to razem i nastepnie dodajesz 2/5 szklanki oleju. Teraz maka, maki dodajesz na oko w momencie gdy ciasto jest jednolite(nie moze byc zbyt maczniste) wiesz ze jest gotowe. Teraz pozostaje uformowac kule i wrzucic to na blache. Dodatki tu juz kwestia upodoban ja zazwyczaj robie typowa capricciose czyli ser, szynka pieczarki. Obowiazkowo musisz dac sos pomidorowy(moze byc wlasnej roboty moze byc ze sklepu:P) na spod i na to ser. Dalej reszta dodatkow jak ktos ma ochote mozna na calosc walnac druga warstwe sera. Ogolnie wiadomo przyprawy. Teraz znalazlem rewelacyjny przepis ale to dla ludzi ktorzy lubia taka picanterie(doslownie:P). Salami podowjny ser cebula i tabasco. tzn pizza wyglada tak. Ciasto, tabasco, ser, salami, cebula. Naprawde rewelacja. Ja jestem specem od pizzy(jadam ja 4 razy w tygodniu - sam robie:P) wiec moge miec nieco spaczony gust:p. Tembel, to jest rewelacja. Ostatnio jadlem to braklo bo w.......ilem 9 sztuk jeden po drugim. Chyba moja ulubiona potrawa zaraz po pizzy:p. |
Koyoot na prostokątnej blaszce nie idzie jej zrobić?
Tembel Ty te dewolaje pieczesz na patelni tak? np na roztopiony maśle? ten tłuszcz ma byc naprawde głeboki?:D |
A ja poloecam cos a la Tortilla
Placek robisz jak na nalesniki ,bo bedziesz to potem zawijał potem kroisz kuraczka w kostke ,mieszaasz z przyprawami(moga byc gotowe np kamis czy prytamt--przyprawy do panierki do kurczaka,+papryka slodka+ troche curry i smazysz niedlugo na patelni Wysypujesz niewielka ilsoc usmazonego miesa na srdoek jednego nalesnikwoego ciasta + kawalki,pomidora + ogorka,cebuli Do tego robisz szybki sos musztrada +majoznez+ odrobine czosnku=mieszasz i polewasz to na kawalki kurczaka i warzyw...zawijasz to i masz gotowa tortille. Robie tak od 3-4 lat i jeszcze mi sie nieprzejadla :) Strasznie syta,zjesz 2 placki i jests pojedzony,a smakuje suuper :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja z wlasnego doswiadczenia polecam kupić łopatkę wołową bez kości pokroić na kawałki kosteczki i usmażyć i do tego dodać kupiony w sklepie Sos Słodko-Kwaśny (Pudliszki, Łowicz, Knorr - wszystkie są dobre i słoiczki kosztują po 4-5zł) i 5 minut gotowania i gotowe.
To nie msi być mięso wołowe, moze być drobiowe itp... Ale z calego serca polecam, czas roboty - 20 min, trudnosc wykonania - zerowa. |
Cytat:
To nie jest Devolay o czym piszesz,tylko kotlet szwajcarski;) Devolay nie ma sera tylko maslo w srodku;) |
Bardzo łatwo zrobić spaghetti napoli albo bolognese albo kotlety np z piersi kurczaka z ziemniakami i jakąś smaczną sałatką.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:09. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl