The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
SkMk
Senior Member

Od: 10.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.06.2009, 17:10
Ale do jakich konkretów mam się odnieść? Ja wyciąłem z tej wypowiedzi to co było jej kwintesencją. Nic nie wiesz, nie będziesz komentował, nie czujesz się zobligowany...

1. Ale jakich nie masz informacji ? Mieliście układ z Bałtykiem - zamiana na Arkę. Krótka piłka.
2. "Dziś układu nadszedł kres - jebać, jebać RTS" - był Widzew jest ŁKS.
3. I nie czujesz się wydymany przez decydentów (kibiców) ?

Chuliganów nie obowiązują pewne standardy? Ja wiem, że to jest inny świat, inne reguły, inne priorytety, ale takie roszady jednak rzucają pewien cień, nie zgodzisz się ?
Ostatnio edytowane przez SkMk : 30.06.2009 o godz. 19:03.
W życiu ważne są tylko chwile...
Odpowiedz cytując
bbbnba
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 30.06.2009, 17:24
Prosze bardzo:
1. W przeciwienstwie do niektorych Twoich kolegow z forum nie zabieram zdania w tematach o ktorych nie wiem wszystkiego. Bo chyba lepiej milczec, niz klamac, zmyslac czy podawac polprawdziwe informacje?
2. Podalem konkrety - mozesz odniesc sie (RWD pewnie to zrobi) do tego co charakteryzuje uklad chuliganski i czy faktycznie z Widzewem i LKSem laczyo nas "to samo".
3. Temat walkowany byl tyle razy, ze pewnie 90% tego forum juz nim rzyga, a jesli komus jeszcze malo odsylam do starych postow w ktorych wszystko zostalo napisane.

Teraz, nauczony doswiadczeniem z poprzedniego postu, mozesz wyciac z mojej wypowiedzi wszystkie samogloski i "chylic czola", ze uzywam tylko spolglosek. Poziom glupoty bedzie taki sam, jak w Twojej poprzedniej probie cytowania.
Cytat:
wolę przegrać ponownie z potęgą typu Varelenga byleby Lech nie wyszedł z grupy
Odpowiedz cytując
RWD
WISŁA KRAKÓW

Od: 11.2002

Stary 30.06.2009, 19:05
BBNBA
Szczerze to sprawa waszej fuzji mało mnie interesuje, nie czytałem wnikliwie tego temu i nie mam pojęcia jakie Wy macie o tym zdanie. Dla mnie wszystkie te fuzje są jednakowe - granie na licencjach innych drużyn czy po prostu przechwytywanie innych to spory minus. Nie ważne czy w wykonaniu GKSu Tychy, Lechii Gdańsk, Śląska Wrocław, Polonii Warszawa czy Lecha Poznań.
Dla mnei.
U niektórych jednak widzę niepokojący syndrom. Nasza fuzja jest nasz a wasza jest chujowa. I to mnie bawi. Bez względu na to jak osoby zainteresowane ładnie ubiorą to w słowa i jak wszystkim wytłumaczą.
I tu też nawiąże do swojego stwierdzenia o kibicowskiej POLSCE C - właśnie przedstwiciele takich ekip do znudzenia będą naśmiewać się z disco polo na Konwiktorskiej a temat Lecha przemilczą bo Leszek jest trendy.

Mało do mnie przemawia fakt o prehistorii waszych trójmijskich przejść. Umówmy się ale lata dziewięćdzisiąte nie by były już latami osiemdziesiątymi gdzie te rotacje były o wiele wile częstsze i nieraz mało przemyślane, chaotyczne - ktoś gdzieś coś zaśpiewał więc zrywamy. Lata dziewięćdziesiąte to już świadome dobieranie ekip, tworzenie się triad, opozycji, trójkątów. I w takim wypadku dla mnie zaprzyjaźnienie się z worgiem swoich dotychczasowych przyjacioł to jakiś sakramncki kosmos - tak jakbym miał tpfu jeździć za 2 lata na tpfu Arkę.

Podobna sytuacja jak dla mnie z Łodzią - owszem, może i nazwanie całego tego burdelu układem jest nieco na wyrost ale każdy mający dostęp do informnacji o półświatku kibicowskim wie co było na rzeczy, nie były to jeszcze czasy tak natężonych i zgranych koalicji chuligańskich jak teraz (wymóg czasów niestety i powstają takie kurioza jak ksg/gks, lech/łks), troszkę to inaczej wyglądało. Już sam przeskok na meczach repry Widzewa na stronę Lecha wprost spod skrzydeł Legii i ogólnie rodziny koalicji świadczył o pozytywnych stosunkach, było wiele innych punktów świadczących o tym co się dzieje na trasie oznań-Łódź i to wcale nie było owianę jakąś tajemnicą wśród kumatych.
I nagle źródełko łódzkie wysycha, pojawia się Ruch który odciąga Widzewa od poznańskiech szlaków i jest kosa (co zrozumiałe) ale i niedługo potem układanie się z ŁKSem. Już nie wspomnę o stosunku ŁKSu do waszej zgody Arki.
Jak dla mnie to abstrakcja i chwianie całym światkiem kibicowskich zasad. Przez ekipę niby stojącą na straży tychże.

Nie pisanie o zgodach w złym tonie w tym temacie nie zmieni tego że to tolerujecie i na tym sytarczy zakończyć temat bo nie ma sensu pisać o wieszaniu skradizonych flag bo odpiszesz że nie komentujesz bo zgoda. Prawda?

I na koniec odniosę się do ostatniego zdania - owszem wiele pozytywnego o Was można usłyszeć od kibiców wszelkich klubów, sam napisałem że nie raz mam/miałem o Was pozytywne zdanie w różnych kwestiach. Nie zmeinia to faktu że właśnie kibicowska Polska C patrzy na wszystko z rozmydleniem oczu, powtarzając stereotypy i przymykając oko na pewne mniej fajne aspekty - bo jsteście na topie. A właśnie bardziej ogarnięte osoby z różnych klubów potrafią dostrzec coś więcej nie bacząc na pryzmat świetlanego public relations - co nawet zauważalne u waszcyh przyjaciół z Krakowa, łącznie ze znaczącymi tam personami.
I o tym właśnie pisałem.
Nie że jesteście źli - ale że niektórzy mają inny kąt patrzenia i nieco inaczej Was oceniają niźli ogół.
A dlaczego to zobaczysz jak się będziesz zajmował tym 20-30 lat, w takiej perspektywie bycie na topie przez jakiś okres nie jest wszystkim co najważniejsze. Jest coś ważniejszego - trwałość tego wszystkiego, niezmienność w przekonaniach, podążanie wyznaczonym szlakiem itp - chyba zrozumiesz o co mi chodzi
...i śmiejesz się bo wiesz, że wierność ma - do końca będzie trwać...
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 30.06.2009, 19:07
bbbnba napisał(a):Wyświetl post
2. chuliganskie uklady - moze sie nie znam,Ty zapewne masz jakies pojecie, ale dla mnie uklad chuliganski, to uklad w ktorym dwie ekipy zgaduja sie po to, by zrobic akcje na inna ekipe. Przykladem moga byc poczatki teraz juz silnego ukladu GieKSy i KSG, gdy robili akcje na specjal Jagiellonii. O ile mnie pamiec nie myli nie robilismy zadnych akcji ramie w ramie z Widzewem. Jesli masz inne zdanie na ten temat - chetnie je poznam Z ŁKSem byl uklad, byla akcja i tyle.
uklad to zupelnie cos innego niz to co opisales.
Uklad to taki pakt o nieagresji, nie jestesmy przyjaciolmi ale sie nie lejemy.
Jesli popierasz tego typu "uklady" o jakich napisales to nie zdziw sie jak niedlugo na tysiac Lecha jadacego do Bialego ustawi sie "uklad" Legii, Widzewa, Ruchu, Zawiszy i jeszcze kogos. Po to zeby liczebnie was zmiazdzyc.
Nie na tym ta zabawa polega. Po to ma sie zgody zeby z nimi takie sprawy zalatwiac lub w pojedynke, a nie robic z tego debilna rywalizacje "dzis my z nimi na tamtych a jtro tamci z nimi na nas".
Dzis jestescie na topie, ale jeszcze dwa lata takich praktyk i staniecie sie niewiarygodna ekipa nie tylko dla czesci kibicow w dniu dzisiejszym ale rowniez dla waszych obecnych zgod (juz pomalu tak sie chyba dzieje zreszta, mam na mysli tutaj silne ekipy czyli Cracovie i Arke a nie waszych chlopcow na posylki z Lubina) i przekonacie sie czy warto bylo bawic sie z ŁKS-em.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 30.06.2009, 21:31
orzeu napisał(a):Wyświetl post
przekonacie sie czy warto bylo bawic sie z ŁKS-em.
Z Sypniewskim nie bawia sie tylko samobojcy.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 01.07.2009, 16:00
Jak to nie ma sie co dziwic?
Pajac i tyle skoro na obiektywizm sie nie potrafi zdobyc. No ale tyle lat przebywania z Cracovia musialo jakos wplynac na nich i teraz podejmuja proby manipulowania rzeczywistoscia i tworzenia falszywych archiwow.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
TSman
Banita

Od: 09.2006

Stary 01.07.2009, 18:10
http://www.youtube.com/watch?v=t_h_P...eature=related nie wiem czy było to tutaj wklejane jak tak to przepraszam.
Warto to puścić rodzicom gdy nie chcą na wyjazd puścić
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 05.07.2009, 22:44
http://www.youtube.com/watch?v=gYzXO...eature=channel

Filmik zapowiadający płyte Ultras. Pod koniec nasza mapa piracka, a w 41 sekundzie racowisko Legii.
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
Mateuusz
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 05.07.2009, 23:22
Kamson napisał(a):Wyświetl post
http://www.youtube.com/watch?v=gYzXO...eature=channel

Filmik zapowiadający płyte Ultras. Pod koniec nasza mapa piracka, a w 41 sekundzie racowisko Legii.
a plyta kiedy sie ukaze? wiadomo czy to tylko taki maly kawalek powstal
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 06.07.2009, 15:42

FK Budućnost - Polonia W.

Coś w stylu "mamo chce kupe"
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 06.07.2009, 16:01
Po co im stadion jak nie maja kibiców hehe
Poza tym z dupy akcja z wywieszeniem transaprentu jak nie bylo transmisji TVP
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 06.07.2009, 16:06
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Nie napinaj sie tak
No ale jakos "niektorzy" o niej uslyszeli, wiec cos jednak to dalo...
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 06.07.2009, 19:03
Michael. napisał(a):Wyświetl post
Chodziło mi o ich stosunek do nas. W końcu śpiewanie WTSK na meczach np. z Zagłębiem czy nawet na reprezentacji nie jest czymś normalnym. Obiektywizmu z ich strony zero.

Żeby nie rozmywać Widzew organizuje akcję "Nowy Zegar". Dogadali się z klubem i wykupią prawie wszystkie karnety na młyn, w wolnej sprzedaży zostanie około 150 biletów. Zrobili listy osiedlowe osób, które deklarują się, że dopingują bez względu na wynik itp. Akcja ma na celu wyeliminowanie pikników z młyna, zebranie na jeden sektor wszystkich dopingujących rozsianych po stadionie. Poprawi to na pewno organizacje. Dobra akcja ogólnie.
Antypatia czy sympatia nie powinna miec wplywu na obiektywne i rzetelne przygotowanie czegokolwiek. Jesli ktos tego nie potrafi to znaczy ze jest malym czlowieczkiem a inni nie powinni do tego podchodzic "wolno mu bo nie lubi i nie ma sie co dziwic" bo tym sposobem znikna resztki obiektywizmu.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 13.07.2009, 01:36
Antypatia czy sympatia nie powinna miec wplywu na obiektywne i rzetelne przygotowanie czegokolwiek. Jesli ktos tego nie potrafi to znaczy ze jest malym czlowieczkiem a inni nie powinni do tego podchodzic "wolno mu bo nie lubi i nie ma sie co dziwic" bo tym sposobem znikna resztki obiektywizmu.
Powiedz mi jak to nazwiesz żeby było jasne chodzi mi o wypowiedz tego muzyka pod koniec. To się dopiero nazywa zaklinanie rzeczywistości.

http://krak.tv/kategoria-9,film-537.html
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Stary 13.07.2009, 11:03
Po przeczytaniu kilku stron tego tematu (zaskoczę - nie z autoryzacji WL, ani nawet w poszukiwaniu przekłamań, ze zwykłej chęci poszerzenia horyzontów), wzniosłe truizmy o zachowaniu obiektywizmu wydają się być ponurym żartem Belka Bracie, belka!

A w temacie wrzuconego kilka tygodni temu rankingu. Wszyscy chwalicie "Wyjazd do Wrocławia", a dla mnie o wiele lepsze jest "Przyłapani na dopingu", i tą oprawę uznaję za najlepszą. Na drugim miejscu - subiektywnie do granic możliwości - widzę "Livin' La Vida Loca", mimo że taka efekciarska i pozbawiona przesłania niczym Madonna na płycie z muzyką poważną Zupełnie za to nie rozumiem zachwytu oprawą Korony.

Bez napinki i z daleka od prowokacji pozdrawiam kolegów z Krakowa

Sezonowiec z kibicowskiej Polski C
Powód: dwuznaczność
Ostatnio edytowane przez rospun : 13.07.2009 o godz. 11:05.
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 13.07.2009, 21:38
A według mnie akcja bardzo dobra, kibice Polonii pokazują że zależy im na tym aby mieć dobry stadion, chcą zrobić coś dla dobra klubu. Niedawno po całym mieście rozwieszali transparenty z podobnym przekazem, wiem że interweniują w urzędzie miasta. Może i nie było transmisji z tego meczu, ale o akcji wie sporo osób i apel kibiców "Czarnych Koszul" jakoś poszedł w eter. I najprawdopodobniej ich marzenia o przebudowie obiektu się spełnią - skoro Legii budują nowy stadion, powstaje Narodowy (co prawda za... pieniądze z budżetu państwa nie wiadomo czemu) więc jak widać w stolicy się da... No ale Warszawa to Warszawa i tam kasa na inwestycje zawsze się znajdzie - to już inna sprawa.

Zamiast krytykować ich akcję, to popatrz na nas... Jak od półtora roku pojawiały się informacje o tym, że mogą nas na tyle czasu wywalić z Krakowa, to żadnej akcji z naszej strony - nawet takiego permanentnego wieszania transparentów nie było... No i teraz we środę jedziemy do Sosnowca...
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 13.07.2009, 21:58
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
Zamiast krytykować ich akcję, to popatrz na nas... Jak od półtora roku pojawiały się informacje o tym, że mogą nas na tyle czasu wywalić z Krakowa, to żadnej akcji z naszej strony - nawet takiego permanentnego wieszania transparentów nie było... No i teraz we środę jedziemy do Sosnowca...
Ech... byleby tylko się do czegoś doczepić.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 13.07.2009, 22:19
rospun co innego jest rozmowa we wlasnym gronie na swoim forum, a co innego jest wystawianie czegos pod tytulem "polish ultras 08/09" na zewnatrz.
na pierwszym nie bedzie obiektywizmu, na drugim byc powininen.

a tak a propos to wg mnie drugim hitem sezonu obok wyjazdu do Wroclawia jest to:
Oprawa z meczu Gornik-Piast:
http://www.youtube.com/watch?v=1-r6OyqOUk0
no i oczywiscie to co zrobil Falubaz, co mozna nazwac chyba akcja dekady jesli chodzi o oprawy
(caly czas nie odnosze sie do Wisly, a mysle ze tez mielismy kilka fajnych pomyslow, na przyklad angielski styl kibicowania)
Ostatnio edytowane przez orzeu : 13.07.2009 o godz. 22:24.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 13.07.2009, 22:35
O oprawie "Własny dom złota wart" z meczu przeciwko Odrze w grudniu ubiegłego roku oczywiście nie zapomniałem... Gwoli ścisłości to był jeszcze list otwarty przed ostatnim meczem minionego sezonu napisany przez SKWK (pomijam że za późno oczywiście), na tym samym meczu ze Śląskiem przez chwilę wisiał również transparent (niestety mało widoczny i prezentowany bardzo krótko, poza tym podobnie jak list otwarty zdecydowanie zbyt późno zrobiony i tylko jeden raz), słyszałem również o rozmowach przedstawicieli Stowarzyszenia z władzami klubu i prezydentem Majchrowskim.

Działania były - tego nie kwestionuję. Jednak sam przyznasz że bez rozmachu. "Umierania za pozostanie na R 22" nie było, zabrakło determinacji w tej sprawie ze strony wszystkich kibiców Wisły ogółem. Oczywiście gdybyśmy prężniej domagali się tego aby w kompromitujący sposób nie wyrzucano nas z Krakowa, nie mielibyśmy stuprocentowej pewności odniesienia sukcesu. Ale według mnie warto było spróbować i nie lekceważyć tej sprawy, bo to dla nas kwestia na pewno najważniejsza. W każdym razie te znikome inicjatywy które się pojawiły (bo nie były na tyle wyraziste żeby można je nazwać protestem) nie wytrzymują zderzenia z faktami, a te są jak wiadomo zatrważające - wyrzucono piłkę nożną z Krakowa, co jak do znudzenia przypominam, nie miało miejsca nawet podczas okupacji hitlerowskiej. Krakowem rządzą jak widać dyletanci i skończeni idioci, którzy nie są w stanie podołać ciężarowi skutecznego zarządzania Stołecznym Królewskim Miastem. Właśnie dlatego my sami, mieszkańcy miasta, kibice Wisły, bardziej powinniśmy sami dbać o własne interesy. Możemy narzekać na miejskie władze i klub, że wywalili nas z R 22 i z Krakowa, ale też sami musimy uderzyć się w pierś i przyznać że nie zrobiliśmy w tej sprawie wszystkiego co trzeba było.

Tyle w tej sprawie ode mnie, zdaje się temat nie jest stricte o tych rzeczach więc nie chcę rozmywać, ale myślę że jeśli o kwestię najważniejszą dla nas chodzi - własny stadion, to każda okazja jest dobra aby o tym mówić.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 13.07.2009, 22:56
No ale kolego jesli chciales zrobic jakis transparent to naprawde nigdy nic nie stoi na przeszkodzie zeby takie cos samemu przygotowac. Oczywiscie po konsultacji z osobami ktore takie transparenty wywieszaja. Dodam ze wcale bym sie nie zdziwil gdybys jeszcze otrzymal pomoc w wykonaniu tegoz transparentu.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Stary 13.07.2009, 23:02
rospun co innego jest rozmowa we wlasnym gronie na swoim forum, a co innego jest wystawianie czegos pod tytulem "polish ultras 08/09" na zewnatrz.
na pierwszym nie bedzie obiektywizmu, na drugim byc powininen.
Och wiem, pozwoliłem sobie na drobną złośliwość A co się tyczy Falubasów - znów mało obiektywnie, pochodzę wszak z Gorzowa - to było świństwo poniżej godności kibica moim zdaniem. Choć efektowne i dowcipne muszę przyznać
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 14.07.2009, 14:22
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
powstaje Narodowy (co prawda za... pieniądze z budżetu państwa nie wiadomo czemu)
Bo to Stadion Narodowy
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 30.07.2009, 21:42
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...-legii,1346286
http://www.legialive.pl/news/31386_O...enie_SKLW.html

I jak tu sie nie dziwić wkur***niu Legionistów?

Szkoda, że media widzą tylko jedną strone medalu, ale jakoś mnie to nie zaskoczyło.

edit; http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...h,1346307,4646
Ostatnio edytowane przez Kamson : 30.07.2009 o godz. 22:06.
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 31.07.2009, 06:02
Cytat:
W czasie meczu pseudokibice obu drużyn użyli rac, które spadły na trybuny, gdzie siedziały całe rodziny. Poparzonych zostało kilkoro dzieci.
A to ****y dziennikarzyny.
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 31.07.2009, 06:53
Kocham wyborcza za tzw.sranie we własne gniazdo. Podoba mi sie np.jak wrzucaja na czołówke news o zadymie , a o meczu pisza w podstronie nr 4. Tak jakby z całego meczu najwazniejsza byla awantura miedzu chcacymi wejsc bez biletu kibicami, a porządkowcami. A pozniej sie dziwia , że wynik i mecz schodza na drugi plan. Sami maja najlepsza pozywkę z tego typu akcji okolo pilkarskich.
No ale o czym by pisał Stec vel Bzdec gdyby byl spokój? Przeciez nie o pilce noznej bo na niej najmniej sie akurat zna!
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 01.08.2009, 11:25
Legia w Kopenhadze:

Polonia Warszawa-NAC Breda:

http://www.wielkapolonia.pl/galeria_...gimages/16.jpg
Odpowiedz cytując
fantom chicago
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 01.08.2009, 12:02
Przepraszam , ale od dawna gnebi mnie pytanie : dlaczego w Warszawie wszyscy tak holubia Powstanie Warszawskie(slynne odniesienia mlodych powstancow na flagach etc.) , zas w mym kochanym Krakowie zapomniano o przeciez pierwszym wielkim powstaniu polskim - wraz z Konfederacja Barska ramie w ramie z mieszczanami krakowskimi powstal bunt przeciw panowaniu carycy Katarzyny II i marionetki w osobie ksiecia Poniatowskiego(chyba z Warszawy?)
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 01.08.2009, 12:49
Zaraz się rozpęta burza ale odpowiem za siebie.
Krakowianie pamiętają ale się z tym tak nie obnoszą. Bo nie najważniejsze jest się pokazać w TV czy w internecie ale czcić ich pamięć. Tyle.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 01.08.2009, 22:51
fantom chicago napisał(a):Wyświetl post
Przepraszam , ale od dawna gnebi mnie pytanie : dlaczego w Warszawie wszyscy tak holubia Powstanie Warszawskie(slynne odniesienia mlodych powstancow na flagach etc.) , zas w mym kochanym Krakowie zapomniano o przeciez pierwszym wielkim powstaniu polskim - wraz z Konfederacja Barska ramie w ramie z mieszczanami krakowskimi powstal bunt przeciw panowaniu carycy Katarzyny II i marionetki w osobie ksiecia Poniatowskiego(chyba z Warszawy?)
Dlatego, ze jestesmy z tego dumni, a Powstańcy jeszcze żyją i zwyczajnie na to zasługują. Tak samo robi Radomiak z wydarzeniami z Radomia, Lech z wydarzeniami z Poznania, Stomil honorujac Piłsudskiego czy Lechia swoją postawę przed 89 rokiem.

P.S. Polecam ksiązkę Mój Król o Poniatowskim - zmienia nieco pogląd o marionetkowosci króla. Zreszta ogolnie polecam jakis podrecznik do historii przed wypowiedzią na takie tematy, bo Król Poniatowski, a Ksiąze Poniatowski to DWIE zupełnie inne osoby...
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 01.08.2009, 23:06
zresztą....jakby nie mówić, Powstanie Warszawkie pomimo heroicznej walki Powstańców zakończyło się porażką...i to z góry wiadomą. Szacunek dla Powstanców i wieczna pamięć się im należy, jednak nie powinniśmy robić z tej rocznicy święta narodowego. Mało jest narodów, które budują swoją tożsamość na porażkach, nawet najbardziej bohaterskich.

Mam podobe zdanie co Kocur, tzeba pamiętać o tych ludziach, o tych wydarzeniach...a nie robić z nich jakiegoś telewizyjnego show, często z politycznym tłem.

odnoszac się jeszcze do opinii wielu ludzi którzy nigdy nie byli na meczu, a wielce ferują wyroki o kibicach...moja mama, ktora w pracy często kłóci się z współpracownikami na tematy kibiców (w ich mniemaniu kiboli) jako że siłą rzeczy wie co nieco o kibicowaniu od strony realnej, a nie medialnej powiedziała dziś w czasie transmisji meczu, podczas Hymnu: "Wielu ludzi, którzy nazywają kibiców, kibolami, czy nawet motłochem nie wiedzą nawet kiedy obchodzimy rocznicę Powstania, a kibice pamiętają..."
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów