The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.05.2009, 14:14
KaSzTaN napisał(a):Wyświetl post
Chodzi o Centrum Sportu w Nowej Hucie. Znajduje sie na teranach Hutnika, zaraz za glownym stadionem a obok treningowych.

http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1...um_sportu.html

tu macie artykul o tym, jakis czas juz to funkcjonuje, wykonczenie, a raczej jego brak to tragedia, sam beton!!
Akurat to centrum jestem w stanie przełknąć. Idealnie wpisuje się w tamtejszy klimat, choć chyba nie po to się wynajmuje architekta, żeby się wpisał dokładnie w klimat, tylko żeby stworzył coś co można uznać za nowocześniejsze. Z bliska ten obiekt wygląda bardzo dobrze, na fotkach z daleka niestety widać, że goły beton to morderca estetyki dla niewytrawnego oka, a i pewnie dla wytrawnego częściowo również. Jak dla mnie można by starać się zamaskować te wszystkie linie łączące beton, rzeczywiście, przynajmniej od zewnątrz postarać się o ciut lepszą fasadę, bo budynek sam w sobie jest bardzo ładny (przez wiele czynników).

Natomiast to, co przystoi i idealnie wpisuje się w klimat Nowej Huty, nijak ma się kuźwa do miejsca, gdzie będzie nasz stadion. Niestety, ale koleżanka zza Błoń, gdyby jej się kiedyś udało ten stadion dostać wybudowany, razem z tą halą - to było idealne wpasowanie stadionu z zewnątrz w teren. U nas niestety będzie kupa betonu, którą mam nadzieję będą od strony zewnętrznej ratować szczegóły - czyli przede wszystkim przeszklenia, ktoś pójdzie po rozum do głowy i daruje sobie ten całkowicie nieprzyjemny dach nad wejściem, aż po umieszczenie nad tym samym wejściem wielkiej białej gwiazdy. Nie wiem czy pkt. 2 i 3 mają szansę na realizację, ale pkt. 1 czyli naprawdę spore przeszklenie tych betonowych słupów to chyba na dzień dzisiejszy mus, a wtedy i dziura z okrąglakiem może nie będą tak straszyć.
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 21.05.2009, 15:10
czyżby nasz kolos wziął sie do pracy ;-)
Odpowiedz cytując
Dozamet1
Member

Od: 02.2009

Stary 21.05.2009, 15:19
Już od rana pracuje
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 21.05.2009, 15:36
damianos napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie stadion Wisły Kraków to jedna wielka pomyłka! Nie chodzi tylko o sam wygląd z zewnątrz, głownie tych betonowo-metalowych słupów za trybuną A,B,C które sprawiają,że nasz stadion będzie pośmiewiskiem ale i funkcjonalność wewnątrz. Miałem okazje być w okrąglaku oraz pod trybuną E w kilku pomieszczeniach i powiem tak, że to co zobaczyłem oraz usłyszałem o budowie woła o pomstę do nieba.
Obtułowiczowi nie zleciłbym wykonania projektu garażu bo pewnie zapomniałby uwzględnić wjazdu do niego... a co dopiero stadionu piłkarskiego który ma być wizytówką jednego z największych miast w Polsce. Zastanawia mnie jaki kretyn nadał Wojtkowi tytuł architekta. Ten człowiek nie ma zielonego pojęcia o standardowej architekturze już nie mówiąc o nowoczesnej XXI wieku.

Jakim cudem nie było przetargu na projekt stadionu Wisły tylko od razu wybrano takiego amatora?
Proste jak drut, wszystko polega na układzikach, znajomościach, przekrętach i nie mogło być inaczej skoro Obtułowicz to kumpel Majchrowskiego...

Według mnie te głownie te 2 osoby działają na szkode Krakowa zezwalając na budowe takich gniotów czyli np. stadionu Wisły oraz Hali w Hucie która jest dla mnie także ogromną żenadą architektoniczną.
Dzięki takim budowlom nasze miasto zamiast stawać się coraz ładniejsze i nowocześniejsze to wraca do czasów gdy budowało się brzydko betonowo byleby było...

Napisze również, że śmieszą mnie opinie ludzi którzy piszą, że takie gadanie jak właśnie moje jest typowym polskim jęczeniem. Ściągnijcie klapki z oczów a zobaczycie, że gdyby nie pieprzone przekręty i układziki to dzisiaj zamiast brzydkiego stadionu, hali w Hucie mielibyśmy piękne i nowoczesne obiekty.

Oczywiście trzeba się cieszyć, że w ogóle coś będzie ale skoro była możliwość wykonania tego dobrze, ładnie i funkcjonalnie to tak powinno być!

Pozdrawiam.

Bardzo ciekawe informacje .

Nie ma co psioczyc na sam stadion ,wyglada jak wiele innych np ten
w Kaislerslaurten => http://stadiony.net/stadium.php?s=107

tu chodzi o wlasnie takie duperele ktore cos pan O chyba zawalił...jak wlasnie ta odlegosc C od murawy.,(w K'laurten nawet na fotkach widac ze jest gora 5 m)
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 21.05.2009, 15:56
Apropo stadionu w Kaislerslaurten. Jak się komuś nasz nie podoba to, niech pomyśli, że zawsze wizualnie mogło być gorzej:

Odpowiedz cytując
abruzzi
Member

Od: 01.2007

Stary 21.05.2009, 16:11
Czy ja wiem czy gorzej...? Stadion Kaiserslautern od środka sprawia naprawde niezle wrażenie i jest na pewno charakterystyczny...
Odpowiedz cytując
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 21.05.2009, 16:24
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...y_z_obu_stron/

fotorelacja i opis prac wykonywany od strony boiska treningowego, szybko sie za to zabierają
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 21.05.2009, 16:27
abruzzi napisał(a):Wyświetl post
Czy ja wiem czy gorzej...? Stadion Kaiserslautern od środka sprawia naprawde niezle wrażenie i jest na pewno charakterystyczny...
Cudze chwalicie swego nie znacie, no jak Tobie sie stadion w Kaiserslauten podoba a nasz nie to ja nie wiem co musieli by w Krakowie wybudowac zeby wszystkim przypasc do gustu
,
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 21.05.2009, 16:32
hahaha ten w Kaiser to jakaś masakra Zaczynam doceniać p. Obtułowicza
Odpowiedz cytując
mav23
Member

Od: 02.2009

Stary 21.05.2009, 16:42
Cytat:
ale to już jest temat rzeka i lepiej go nie poruszać. Takie są konsekwencje powierzania projektu człowiekowi, który projektuje domki i "stworzył" centrum sportowe w hucie które wygląda nie lepiej od szkieletora przy Mogilskim. )
oj kolego zerkij najpierw w neta albo do jakiejś książki o architekturze potem pisz takie pierdoły nie wielu jest polskich arch. którzy mają takie realizacje jak Obtułowicz, troche sie polską architekturą współczesną interesuje i nie pamiętam żeby pan.O jakies domki projektował, a centrum w nowej hucie dostało już kilka nagród więc oczywiście gusta gustami ale...

ps. wątek to o budowie stadionu a nie o jego projektowaniu rzygać mi się chce jak kolejny raz jakiś matoł pisze żę coś jest spierdo***** i zrobił by to lepiej niż architekt - wiem wiem polak potrafi
napiszcie lepiej co tam sie dzisiaj dzieje na budowie.

I dla odmiany - przepięknie wygląda ten beton na słupach, gładzidki beż zacieków - jednak na budowie nie da się wylać tak ładnie żelbetu
Odpowiedz cytując
Pelson
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 21.05.2009, 17:04
Uważam Obułtowicza za dyletanta, ale w 2 sprawach biorę go w obronę.
Akurat jeżeli chodzi o budynek w Hucie, to sprawa jego estetyki jest dyskusyjna. Jednym się nie podoba innym tak, ale wygląd elewacji nie jest absolutnie przypadkowy. Jest to pewien styl współczesnej architektury, w którym elewacje pozostawia się taką gołą i surową. Na świecie jest wiele takich budynków i wielu architektów, którzy uważają taki styl za nowoczesny. W Polsce jak widać po opiniach nie bardzo się podoba, pewnie ze względu na złe skojarzenia z architekturą PRL, ale w każdym razie ten budynek jest celowo tak zrobiony, a nie niewykończony.
Jeśli chodzi natomiast o kwestie wentylacji, wilgoci, grzybów itd. itp. to nie on się tym zajmuje. Od tego są inżynierowie budownictwa (Budimex) i to oni zapieprzyli. Architekt tworzy projekt architektoniczny, a budowlańcy projekt budowlany, i to w nim uwzględnia się takie kwestie jak wentylacja. Powiem więcej - Obułtowicza w ogóle nie musi interesować jak i na czym to co sobie wymyśli i narysuje będzie stało, od tego są panowie budowlańcy. Jego działką jest zaprojektowanie budynku pod względem funkcji, użytkowalności i szeroko pojętej estetyki.
Ostatnio edytowane przez Pelson : 21.05.2009 o godz. 17:10.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 21.05.2009, 17:23
Na oficjalnej napisali, że zaczynają się przygotowania do burzenia trybun A i B, a także pod parkingi podziemnie od tej trybuny na autobusy drużyn przyjezdnych, sędziów, i kibiców. Podobno wjazdy na te parkingi mają już w tym tygodniu zacząć robić. Po przeciwnej stronie nowe słupy stawiają tyle, że nieco bliżej i są jakby mniejsze (lub niżej osadzone).
Ostatnio edytowane przez PhantomRanger : 21.05.2009 o godz. 17:28.
Odpowiedz cytując
jerry1990
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 21.05.2009, 17:30
Na stadionie zaczyna się wreszcie budowanie Wizualne budowanie . dziś postawiono kolejne słupy pod trybune, tylko nurtuje mnie pytanie dlaczego po prawej stronie nie ma jeszcze ani jednego ?
Odpowiedz cytując
Sliver12
Member

Od: 03.2009

Stary 21.05.2009, 17:55
No właśnie?
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 21.05.2009, 17:58
Może jeszcze nie minął czas odpowiedni do tego, aby beton wysechł całkowicie, albo po prostu będą budowac etapami - od lewej, do prawej
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Sliver12
Member

Od: 03.2009

Stary 21.05.2009, 18:28
Ta wschodnia trybuna ma mieć ponoć 12 000 pojemności. Ale z narożnikami czy bez? Bo jak się domyślam to raczej z narożnikami
Odpowiedz cytując
spinnaker
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 21.05.2009, 18:42
rafalek napisał(a):Wyświetl post
Może jeszcze nie minął czas odpowiedni do tego, aby beton wysechł całkowicie, albo po prostu będą budowac etapami - od lewej, do prawej
Zastanów się zanim napiszesz i poszperaj w pamięci to przypomnisz sobie że akurat po prawej stronie beton był wylewany w 2 etapie a ta część najbliżej 3 maja jako ostatnia co nie zmienia faktu że upłynął już dla nich przynajmniej taki sam czas jak dla części po lewej stronie. Najwidoczniej mają powód.

Sliver12 napisał(a):Wyświetl post
Ta wschodnia trybuna ma mieć ponoć 12 000 pojemności. Ale z narożnikami czy bez? Bo jak się domyślam to raczej z narożnikami
Z narożnikami
Odpowiedz cytując
szejkspir
Member

Od: 10.2006

Stary 21.05.2009, 18:44
Sliver12 napisał(a):Wyświetl post
Z narożnikami
Po wybudowaniu, miejsca na całej szerokości będą jednym wielkim sektorem. Więc od strony boiska narożnik nie będzie się tak rzucał w oczy. Oczywiście w południowej cześci trubyny będą "zasieki" oddzielające sektor gości. Ten element niewątpliwie będzie się wyróżniał .
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 21.05.2009, 19:14
http://www.futbol.pl/artykul/52802.html

Nie tylko my sie musimy wyprowadzic
,
Odpowiedz cytując
devios
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 21.05.2009, 19:30
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
http://www.futbol.pl/artykul/52802.html

Nie tylko my sie musimy wyprowadzic
Wrócą do korzeni :]

Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 21.05.2009, 19:47
przyszły sezon będzie jednym z najnudniejszych i najnieatrakcyjniejszych sezonów ostatnich lat. cała czołówka: Wisła, Legia, Lech będą grać swoje mecze na jakiś zadupiach.. przykro to pisać, ale obawiam się, że to może utrudnić w.w. zespołom w zdobyciu mistrza Polski..

dlatego faworyta upatrywałbym w... GKS Bełchatów lub... Śląsku Wrocław...
Odpowiedz cytując
Lukas_ts
Junior Member

Od: 10.2008

Stary 21.05.2009, 19:51
pysio napisał(a):Wyświetl post
przyszły sezon będzie jednym z najnudniejszych i najnieatrakcyjniejszych sezonów ostatnich lat. cała czołówka: Wisła, Legia, Lech będą grać swoje mecze na jakiś zadupiach.. przykro to pisać, ale obawiam się, że to może utrudnić w.w. zespołom w zdobyciu mistrza Polski..

dlatego faworyta upatrywałbym w... GKS Bełchatów lub... Śląsku Wrocław...

Legia będzie grała u siebie cały czas, mimo budowy stadionu. Lech będzie grał we Wronkach tylko dwa miesiące. Tylko Wisła spędzi cały sezon poza swoim stadionem.
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Stary 21.05.2009, 20:06
Lukas_ts napisał(a):Wyświetl post
Legia będzie grała u siebie cały czas, mimo budowy stadionu. Lech będzie grał we Wronkach tylko dwa miesiące. Tylko Wisła spędzi cały sezon poza swoim stadionem.
Cztery miesiące a nie dwa
Odpowiedz cytując
areksen
Member

Od: 08.2004

Stary 21.05.2009, 20:25
Donki napisał(a):Wyświetl post
Cztery miesiące a nie dwa
Cztery miesiace bedzie zamkniety stadion Lecha ale tylko 2 miesiace beda grac we Wronkach, bo pierwsze 2 miesiace to przerwa letnia!!
Who loves the Fire? We do!
FIRE WE LOVE YOU!!!
Odpowiedz cytując
famul
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 21.05.2009, 23:35
Cytat:
Stadion rozkopany z obu stron
Data publikacji: 21-05-2009 16:05

Podczas gdy wielkie, mechaniczne żurawie wznoszą kolejne segmenty konstrukcyjne nowej trybuny C, to w przeciwległej części stadionu rozpoczęły się właśnie prace pod budowę trybuny zachodniej.
Fot. Maks Michalczak Fot. Maks Michalczak

Od czwartku trwają przygotowania do przepięcia zasilania budowy stadionu pod nową, tymczasową stację transformatorową, która ma być ustawiona w sąsiedztwie pawilonu medialnego.

Równolegle robotnicy tworzą przekop w poprzek boiska kortowego pod położenie tymczasowego kabla zasilającego. Będzie on odpowiedzialny za przesyłanie energii ze stacji transformatorowej na budowę oraz do budynków należących do TS Wisła. Przeniesienie owego kabla pozwoli na rozpoczęcie wykopów pod budowę parkingu podziemnego, przeznaczonego dla autokarów zespołów piłkarskich oraz samochodów arbitrów. Wjazd do parkingu podziemnego i wyjazd z niego będzie się odbywał za pośrednictwem dwóch ramp. Wykopy pod rampy planuje się rozpocząć jeszcze w bieżącym tygodniu. Parking podziemny zajmie przestrzeń pod częścią obecnego parkingu znajdującego się przy budynku głównym Klubu oraz częścią istniejącego jeszcze boiska kortowe.

Jednocześnie trwają prace przy wygrodzeniu części terenu basenu obok stacji transformatorowej tak, aby uzyskać przestrzeń pod fundamenty pod nową trybunę zachodnią.

Trwają także działania przygotowawcze do przywiezienia i posadowienia kotłowni olejowej, która stanie w sąsiedztwie pawilonu medialnego, a zapewnić ma ciepło dla pawilonu medialnego i trybuny południowej użytkowanej przez pierwszą drużynę.

W dniach od 31 maja do 2 czerwca pod trybuną E staną tymczasowe kontenery biurowe. Do 4 czerwca ma potrwać przeprowadzka do nich z obecnie użytkowanych pomieszczeń klubowych. Natychmiast po zakończeniu przenosin ruszy wyburzanie budynku głównego Klubu wraz z trybuną A.

Na Reymonta zjawiają się również firmy, które rozpoczynają demontaż infrastruktury technicznej. Dotyczy to kamer, anten nadawczych oraz wyposażenia kotłowni.

Wszelkie prace są ściśle podporządkowane kalendarzowi rozgrywek ligowych. Roboty prowadzi się z takim natężeniem, by organizacja ostatniego meczu w sezonie ze Śląskiem Wrocław przebiegła bez zarzutu. Dotyczy to również terenu boiska kortowego, który obecnie jest w części rozkopany ze względu na prowadzone tam prace ziemne. Zostanie on jednak wyrównany i utwardzony na okres pojedynku ze Śląskiem Wrocław.

Biuro Prasowe Wisły Kraków SA
źródło : http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...y_z_obu_stron/
1234567890
Odpowiedz cytując
filip74
Senior Member

Stary 21.05.2009, 23:41
Wychodzi na to że stoi już połowa słupów na połowie od strony D , 2 w pierwszym rzędzie 10 w drugim i 3 w trzecim od strony boiska , chyba że w 1 czy 3 będzie ich inna liczba .
Mam też nadzieje ze „Ptaszek „ jak ustawi prawdo podobnie jeszcze 15 słupów na tej części od razu zostanie ustawiony na stronie od trybuny E .
Odpowiedz cytując
filip74
Senior Member

Stary 21.05.2009, 23:47
spinnaker napisał(a):Wyświetl post
Zastanów się zanim napiszesz i poszperaj w pamięci to przypomnisz sobie że akurat po prawej stronie beton był wylewany w 2 etapie a ta część najbliżej 3 maja jako ostatnia co nie zmienia faktu że upłynął już dla nich przynajmniej taki sam czas jak dla części po lewej stronie. Najwidoczniej mają powód.
Według mnie to chodzi tylko chyba żeby jak najmniej przemieszczać dźwig
Ostatnio edytowane przez filip74 : 21.05.2009 o godz. 23:52.
Odpowiedz cytując
derr
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 22.05.2009, 00:06
chciałbym zobaczy najnowszą wizualizacje panie O.jeśli to mozliwe
derr
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Stary 22.05.2009, 08:31
derr napisał(a):Wyświetl post
chciałbym zobaczy najnowszą wizualizacje panie O.jeśli to mozliwe
http://www.stadionwisly.info/projekty - wersja 4, 6 pierwszych zdjęć, co do reszty to chyba nie oddają tego co ma być.. A ja mam takie pytanie. Czy przetarg na trybunę wschodnią obejmuje też wykonanie w niej zaplecza? I czy na wykonanie zaplecza na D będzie jakiś osobny przetarg?
Odpowiedz cytując
logan.ts
Banita

Stary 22.05.2009, 09:31
osobiscie uważam, że przeprowadzka poza Krakow to najgorsza z możliwych opcji
Pragnę gorąco, by się tam wreszcie jedni dogadali z drugimi i z trzecimi i przy WIĘKSZEJ pomocy miasta oba kluby zostały w naszym mieście na czas remontu.
Suche Stawy to dośc dobra lokalizacji. Niestety będzie to trochę kosztowało ale PANOWIE TRZEBA SIE Z TYM LICZYC !! Pomyślcie o nas - kibicach... Jaki Sosnowiec ...

A Puchary Europejskie w TYLKO I WYŁĄCZNIE W CHORZOWIE !!!!! Jaki Lubin...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów