The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy uważasz, że Ludovic Obraniak powinien zostać Polakiem ?
Tak 254 76,28%
Nie 79 23,72%
Głosujących: 333. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Oress
Senior Member

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.02.2009, 13:28
z jakim duchem czasu? co to za idiotyzm żeby w reprezentacji danego kraju grał przedstawiciel innego? przecież to nie logiczne i mija się z celem. W takim razie wizja reprezentowania kraju nie ma sensu, znieśmy je, bo zaczyna to przypominac zwykłe kluby piłkarskie.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 06.02.2009, 13:29
pirat.z.karaibow napisał(a):Wyświetl post
Odzywają się Ci wielcy patrioci, a jak Roger strzelał Austrii a Olisadebe bramkę za bramką w El.MŚ to zapewne sraliście z zachwytu.

Jest XXI wiek, ludzie.
Zapewne choroba morska źle służy twojej wyobraźni, o piracie.
Zapewne tak mają w zwyczaju, ale na Karaibach.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
-S-
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 06.02.2009, 13:31
darotsok73 napisał(a):Wyświetl post
...
Jakbyśmy wygrali np.Z Niemcami po 2 golach Brazylijczyka to oczywiście byłyby "ochy i achy " .
...
Grają u Niemców różne nacje nawet murzyni i Turcy i to oni się liczą , a nie My (niestety) .
W obecnych realiach sportowych (baza , szkolenie, talenty) granie na nutkę nacjonalistyczną jest trochę naiwne i nierealistyczne.

Tylko, że te "ochy i achy" wydawali by ludzie, którzy sukcesami sportowców leczą swoje kompleksy lub chcą w ten sposób iść z ogólnie przyjętym nurtem, że każdy patriota powinien kibicować reprezentacji, bo inaczej nie kocha swojego kraju. Ja przynajmniej miałbym mieszane uczucia : z jednej strony bym się cieszył, a z drugiej byłoby mi wstyd. Wiem, bo już "malowany polak" strzelił gola dla naszej drużyny.

Co do drugiego fragmentu: fakt, że dla innych liczy się tylko kasa i sukces nie oznacza, że powinniśmy się wyzbywać pewnych wartością. Którą na pewno jest sportowa rywalizacja między narodami, a nie pseudo-narodowymi drużynami.

Co do tego Obraniaka, jestem ciekaw jak przejawia się jego przywiązanie do Polski, bo to powinno być kluczowym kryterium brania pod uwagę jego prośby. On mówi w naszym ojczystym języku czy nie? Fakt znajomości polskiego by dobrze o nim świadczył, gdyż to nie jest język którego się uczy na zachodzie i nie jest on łatwy. W przeciwnym wypadku może byc tak jak moi przedmówcy pisali: zdaje sobie sparwę, że nie mieści sie w kadrze Francji i chce iść po najmniejszej lini oporu.
Odpowiedz cytując
ZwrABG
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 06.02.2009, 13:35
ja napewno nie srałem!! Roger w koszulce Polski to jest jedno wielkie nieporozumienie!!

Odpowiedz cytując
Bronex
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 06.02.2009, 13:40
martinius028 napisał(a):Wyświetl post
Trzeba iść z Duchem Czasu.Praktycznie w każdej reprezentacji można sie doszukać naturalizowanych zawodników.Więc nie mów mi o szacunku do barw narodowych.
Co to znaczy w każdej ? Jeżeli masz na myśli przykłady państw europejskich o tradycjach kolonialnych lub takich które prowadziły bądź prowadzą liberalną politykę emigracyjną to owszem w takich państwach siłą rzeczy muszą reprezentacje nie tylko piłki nożnej być zasilane takimi ludźmi. Polska to chyba trochę innych kaliber. To ,że inni postępują źle i na skróty to nie znaczy ,że my też mamy tak postępować. Oby nie.
Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 06.02.2009, 13:53
Np.te reprezentacje mają naturalizowanych graczy Niemcy,Portugalia ,Austria
Dwie pierwsze na dwóch ostatnich ME zdobyły medale. Więc o co chodzi skoro oni mogą to czemu my mamy być święci i nikogo z poza naszego kraju nie brać.Oczywiście trzeba pamiętać o tym że powinno być przywiązanie do ojczyzny ale skoro ktoś ma polskie korzenie to ma i polską krew.Wszystko zosatje w narodzie.A to że Obraniak sie sam zgłosil powinno być postrzegane na plus.Bonisch z Werderu Brema zgłosił chęć gry w naszej reprezentacji tuż przed Euro 2008 więc to było podejrzane ale Obraniak ubiega sie o polskie obywatelstwo od 2006.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 06.02.2009, 13:56
Np.te reprezentacje mają naturalizowanych graczy Niemcy,Portugalia ,Austria
Dwie pierwsze na dwóch ostatnich ME zdobyły medale. Więc o co chodzi skoro oni mogą to czemu my mamy być święci i nikogo z poza naszego kraju nie brać.
Ziomuś, a słowo KOLONIE coś Ci mówi?

Odpowiedz cytując
impArt (konto usuniete)
Banita

Od: 09.2005

Stary 06.02.2009, 13:56
Trzeba iść z Duchem Czasu.Praktycznie w każdej reprezentacji można sie doszukać naturalizowanych zawodników.Więc nie mów mi o szacunku do barw narodowych.
pirat.z.karaibow napisał(a):Wyświetl post
Odzywają się Ci wielcy patrioci, a jak Roger strzelał Austrii a Olisadebe bramkę za bramką w El.MŚ to zapewne sraliście z zachwytu.

Jest XXI wiek, ludzie.

Macie wszystkich w domu? Pewno nosicie modne ciuchy, lansujecie się po niemieckiej Galerii Krakowskiej, telefonik za 2 patyki i morda kremem wysmarowana. Głęboko w dupie macie to co się dzieje!

Przecież mamy XXI wiek, to za niedługo pójdziesz na studia (bo pewno masz z 15-16 lat) to Cię koledzy będą ruchać, bo to będzie normalne dla Ciebie. Bo przecież jest tolerancja, XXI wiek. Jak banda murzynów będzie grała w naszej! reprezentacji też to będzie w porządku, bo przecież jest XXI wiek, a mi wszystko wolno.
Człowiek nie ma słów na to co się dzieje w Polsce, w Europie, na świecie. Jeżeli do kilku lat nie będzie jakiejś wojny, lub wszystko jakimś sposobem nie pieprznie to nie wiem do czego dojdziemy. To jest przerażające.

Brak jakichkolwiek wartości, ideałów, celów. Każdy tylko bierze i toleruje - wszystko toleruje. Żadnych praw i obowiązków. A mnie będą mieli za homofoba, rasistę i nietolerancyjnego. '

DEBILE!
Odpowiedz cytując
TIGERTSW
Member

Stary 06.02.2009, 13:58
Chyba lepiej żeby koleś grał z nami niż przeciwko nam, a jeśli sam chce to tym bardziej trzeba dać mu szansę.
TIGERTSW

WIELU NIE ROZUMIE LOGIKI NASZYCH CZYNÓW - NIE MA LITOŚCI DLA S****YSYNÓW
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 06.02.2009, 14:00
impArt napisał(a):Wyświetl post

DEBILE!
Nie przeginaj....
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Stary 06.02.2009, 14:04
Jak możesz mnie oceniać nie znając mnie wogóle? Skąd wiesz jak sie ubieram ,jak sie zachowuje ?Nie znasz mnie więc nie wydawaj o mnie opinii.Wiecie co dobra niech grają sami polacy mnie to już nie obchodzi.Nigdy nie byłem za tym żeby Roger u nas grał bo nie widze że by był lepszy od Polaków których mamy na te pozycje .A kogo mamy na lewej pomocy JK który rożne bije tak że żal na niego patrzeć .Róbcie co uważacie ale jak mają grać rodowici polacy jak u nas szkolenie jest do dupy. Nie ma boisk i innego potrzebnego sprzętu i obiektów co?Gdzie mają sie pojawiać te talenty z polski ?
Odpowiedz cytując
ZwrABG
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 06.02.2009, 14:08
dobra Obraniak ma tam przodków z polski czuje sie Polakiem okej ale taki roger to co on tutaj robi!!co on ma wspólnego z Polska tylko to ze grał i mieszkał tutaj przez 3 lata

Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 06.02.2009, 14:10
Róbcie co uważacie ale jak mają grać rodowici polacy jak u nas szkolenie jest do dupy. Nie ma boisk i innego potrzebnego sprzętu i obiektów co?Gdzie mają sie pojawiać te talenty z polski ?
koleś, szacunku trochę.

Pytam jeszcze raz: kolonie, kolonializm - mówi ci to coś w kontekście "ciemnoskórych" kadr Francji, Niemiec, Portugalii?

A po drugie - twoi rodzice, wychodząc w odwiedziny, wypożyczają syna sąsiadów, bo jest bardziej oczytany od ciebie?
I co to znaczy: reprezentować?

Odpowiedz cytując
impArt (konto usuniete)
Banita

Stary 06.02.2009, 14:12
Pisałem do ogółu nie do Ciebie, bo Cię nie znam. Użyłem słowa "Pewno (...)"

No właśnie, a kto płaci za załatwiania już tej sprawy od pół roku? i pewno będzie jeszcze dawał na załatwienie tej sprawy przez następne pół. Pieniądze na samoloty są, na hotele są, na jedzenie są, na faksy, telefony... wszystko jest! Ale na boisko dla młodzieży nie ma!? Dziwne. Zamiast kombinować, zaczeli by od podstaw, czyli o tym o czym ty mówisz martinius. Ale my Polska woli szukać dziury w całym i starać się o jakiś francuzów, niż działać konkretnie. Za tą koszta sprawy to by pewnie ze dwa boiska powstały
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 06.02.2009, 14:13
TIGERTSW napisał(a):Wyświetl post
Chyba lepiej żeby koleś grał z nami niż przeciwko nam
To jest genialny argument. Moze od razu naturalizujmy wszystkich zawodowych pilkarzy na swiecie. Bedziemy mieli pewnosc, ze Polska zostanie najlepszym zespolem na tej planecie.
Co do Obraniaka nie mam wyrobionego zdania. Roger i Oli grali dla nas, co mi sie bardzo niepodoba. Z drugiej strony Wahan Geworgian - tez nie Polak, chociaz tutaj sytuacja jest inna, bo od malego mieszka na terytorium Polski. Ciekawy jestem co o tym sadza inni pilkarze.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 06.02.2009, 14:19

@martinus028,
wiesz co to znaczy : przykład? I nie rozumiesz przełożenia?

W kadrze Polski grają Polacy = REPREZENTUJĄ ten kraj.
Tak samo: rodziny nie reprezentuje sąsiad, chociaż byłby najzajebistszym ziomkiem.

Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Stary 06.02.2009, 14:25
W kadrze Polski grają ludzie z Polskim obywatelstwem i zgodą FIFA i UEFA na gre w danej reprezentacji.
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 06.02.2009, 14:27
Temat ciekawy, jak to zwykle w kraju nad WISŁĄ trzech rozmówców i cztery poglądy !! , typowo polskie,.

Nie napisałem że jestem fanem kupczenia reprezentacją albo wymuszonej fikcyjnej naturalizacji.
Bez osobistych wycieczek do różnych userów których" szlag trafia ,niedobrze im i wstyd, krew zalewa" , wyzywają innych od debili , ale lepiej polemizujmy a nie obrażajmy bo to buractwo a nie argument.

Francja (i inne kraje do których piłkarsko nam daleko) zdobyła mistrza połową kolorowych, różnym "LePenom" to bardzo przeszkadzało, ale naród w miażdżącej większości się cieszył.
Szwabom, ojcom prawicowych skrajności też to nie przeszkadza i wolą przymknąć oko na kolor skóry za to cieszyć się z sukcesów sportowych.

Teksty o ruchaniu?: trochę nie w temacie , nie mam takich doświadczeń, ale czytam i słyszę że często proboszcz czy inny nauczyciel robi "to" dzieciom - bez udziału kolorowych.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 06.02.2009, 14:37
W kadrze Polski grają ludzie z Polskim obywatelstwem i zgodą FIFA i UEFA na gre w danej reprezentacji.
To się zdecyduj, czy Duch Czasu, czy Liter Prawa.

...chyba, że twój Duch Czasu to pośpiech w przyznawaniu obywatelstwa przez Kwacha i Kaczora.
W takim razie krzewieniem Ducha Miłości trudni się holendersaka partia pedofilów.

Bez odbioru, sprawdź te kolonie.

Odpowiedz cytując
-S-
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 06.02.2009, 14:41
Naprawdę trudno jest rozmawiać z ludźmi, którzy mają kompleksy w stosunku do innych krajów europejskich. Zamiast patrzeć na siebie i oceniać swoje zachowanie to porównują się do czegoś co nie konieczne jest dobre.

Nie pamiętam kto ( Algieria?) się tak ładnie odwdzięczył Francuzom za tolerancję podczas grania ich hymnu. Podobnie było z Olisadebe, i gdyby nie coraz większa kasa z gry dla naszej reprezentacji, pewnie i Rodżer by poszedł w jego ślady.
Odpowiedz cytując
South
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 06.02.2009, 14:45

Francja (i inne kraje do których piłkarsko nam daleko) zdobyła mistrza połową kolorowych, różnym "LePenom" to bardzo przeszkadzało, ale naród w miażdżącej większości się cieszył.
Szwabom, ojcom prawicowych skrajności też to nie przeszkadza i wolą przymknąć oko na kolor skóry za to cieszyć się z sukcesów sportowych.
We Francji jest już na tyle kolorowo że ostatnio ich hymn wygwizdano na meczu z Tunezją

Dlaczego mamy być tacy jak inni ?
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 06.02.2009, 15:00
South napisał(a):Wyświetl post
We Francji jest już na tyle kolorowo że ostatnio ich hymn wygwizdano na meczu z Tunezją

Dlaczego mamy być tacy jak inni ?

A "Szwabom, ojcom prawicowych skrajnośc" podobny zonk sie przytrafil w meczu z ukochanymi brudasami znad Bosforu.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Hamas_kr
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 06.02.2009, 15:29
Haha... Narodowy Socjalizm prawicowy... brawo... toż socjalizm jest fundamentem ideologii prawicowej... Zaraz pewnie wyjedziesz ze stwierdzeniem, że PO to centroprawica, a PiS skrajna prawica...

Pytanie z ankiety jest oczywście nieprecyzyjne... polakiem się albo jest albo nie i żaden podpis Kaczyńskiego tego nie zmieni...

Jak ktoś nie widzi różnicy między państwem, a narodem czy analogicznie obywatelem Polski, a polakiem to jest to dla mnie dziwne...

Reprezentacja jako zbiór piłkarzy obywatelstwa polskiego jest oczywiście odbiciem dzisiejszego trendu w ogólnoświatowej polityce braku granic i zrównania praw wszystkich ludzi. Komuś się to może podobać, komuś nie... Mnie się dzisiejszy stan nie podoba i traktuje oglądanie meczów reprezentacji jako okazje do wypicia kilku piwek ze znajomymi, a nie wielkie święto narodowe. Trzeba się nastawić, że z czasem będziemy mieli coraz więcej kwiatków a'la Olisadebe czy Roger... Dlatego warto sobie odpowiedzieć na pytanie jaki będzie stosunek każdego z nas do takiej karykatury reprezentacji...
Ostatnio edytowane przez Hamas_kr : 06.02.2009 o godz. 15:32.
Odpowiedz cytując
Kurt
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 06.02.2009, 15:38
Cytat:

Jest XXI wiek, ludzie.
Nie, nie sraliśmy od Rogera bojkotuje mecze kadry...

Jest XXI wiek... trzeba wreszcie zacząc walczyć z tym postępującym Nihilizmem... bo za chwile okaże się że w ogóle bądźmy jednym wielkim "tolerancyjnym, zjednoczonym światem" i narodowości nam do niczego nie potrzebne...
Cytat:
A kogo mamy na lewej pomocy JK który rożne bije tak że żal na niego patrzeć .Róbcie co uważacie ale jak mają grać rodowici polacy jak u nas szkolenie jest do dupy. Nie ma boisk i innego potrzebnego sprzętu i obiektów co?Gdzie mają sie pojawiać te talenty z polski ?
To zainwestujmy w ten dział, jest kasa z Unii poczekajmy... choćby i 40 lat..., żebyśmy za 40 lat wygrali nie dzięki ściągnięciu 10 "Polaków" o swojsko brzmiącym nazwisku Guereiro, a tym że włożyliśmy w to jakąś prace... Zachowujecie się jak kibice Amici..., który głodni i sfrustrowani brakiem sukcesu wyprą się i sprzedadzą wszelkie wartości...
Ostatnio edytowane przez Kurt : 06.02.2009 o godz. 15:44.

Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz!
Tylko Wisła!

Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.02.2009, 15:40
Niemcy maja naszego Klosego , Podolskiego,Trochowskiego i chyba też Borowskiego (?)to czemu My nie możemy miec Obraniaka ?
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Stary 06.02.2009, 15:43
1) Bo dużą część narodu francuskiego nie stanowią czystej krwi Francuzi, tylko mieszańce pochodzące z Afryki. Nie dziwi mnie akurat, że oni się cieszyli niesamowicie z tego mistrzostwa.

2) Co do tego, że Niemcy są ojcami prawicowych skrajności mimo wszystko bym jednak polemizował. Druga część Twojego zdania - chyba warto zostawić bez komentarza. Albo i nie. Jak można przymykać oko na fundamentalne wartości, by zyskać w dziedzinach kompletnie bezwartościowych (sukces sportowy) z punktu widzenia tradycji, historii i kultury?

Jak czytam ten temat, to de facto nie jestem zaskoczony. XXI wiek ma to do siebie, że tradycyjne wartości zostają wypierane przez między innymi tak wzniosłe i jednocześnie kompletnie puste i bezwartościowe hasła jak tolerancja. Zanikają fundamenty tożsamości narodowej w wielu krajach (w niektórych już w ogóle nie istnieją), tradycje, zasady schodzą na drugi plan. Cywilizacja staje się bezduszna i zmierza w jednym kierunku...

Ciekaw jestem co by sobie myśleli wielcy polscy patrioci walczący o naszą niepodległość, gdyby mieli okazję zetknąć się z na przykład takimi słowami "nie jest ważna narodowość, warto przygarniać innych, byle tylko przynieśli nam korzyści".
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.02.2009, 15:54
Cytat:
Jak można przymykać oko na fundamentalne wartości, by zyskać w dziedzinach kompletnie bezwartościowych (sukces sportowy) z punktu widzenia tradycji, historii i kultury?
Odwróć to ,może Obraniak jednak coś czuje ,coś urodziło mu się w tej głowie ?
Sądzę w tym przypadku po sobie,gdybym nie czuł jakichś związków ,miałbym to gdzieś .
Ostatnio edytowane przez jachting : 06.02.2009 o godz. 16:00.
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 06.02.2009, 16:12
hunter napisał(a):Wyświetl post
Ciekaw jestem co by sobie myśleli wielcy polscy patrioci walczący o naszą niepodległość, gdyby mieli okazję zetknąć się z na przykład takimi słowami "nie jest ważna narodowość, warto przygarniać innych, byle tylko przynieśli nam korzyści".
Akurat ten tok rozumowania ma się nijak do tego wątku...również dobrze można zapytać, co by powiedzieli wielcy patrioci, których z Polski wygnano, a ich potomkowie ( mimo, że tutaj nie przyszli na świat, )chcą się utożsamiać z krajem....

I dlaczego wielkie, wzniosłe idee rozpatrujecie na gruncie piłkarskim? Na piłce świat się nie kończy...
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Stary 06.02.2009, 16:18
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Akurat ten tok rozumowania ma się nijak do tego wątku...również dobrze można zapytać, co by powiedzieli wielcy patrioci, których z Polski wygnano, a ich potomkowie ( mimo, że tutaj nie przyszli na świat, )chcą się utożsamiać z krajem....

I dlaczego wielkie, wzniosłe idee rozpatrujecie na gruncie piłkarskim? Na piłce świat się nie kończy...
Powinienem doprecyzować już wcześniej. W przypadku Obraniaka mój argument chybia i masz rację (w końcu jakieś polskie korzenie ma), natomiast w przypadku wynalazków jak Roger, czy Olisadebe jest już jak najbardziej na miejscu.

Wzniosłe idee powinno się pielęgnować i szanować zawsze. Bez względu na to, czy to jest sport, czy inna dziedzina. Są po prostu wartości, o które bez względu na sytuacje powinno się dbać. Dzisiaj jednak mamy wielu "bezwartościowców", albo z wyboru albo z lenistwa i głupoty - bo łatwiej przecież iść za popularnym nurtem.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 06.02.2009, 16:27
Cytat:
Są po prostu wartości, o które bez względu na sytuacje powinno się dbać. Dzisiaj jednak mamy wielu "bezwartościowców", albo z wyboru albo z lenistwa i głupoty - bo łatwiej przecież iść za popularnym nurtem.
Z tym stanowiskiem zgadzam się również.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów