The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy uważasz, że Ludovic Obraniak powinien zostać Polakiem ?
Tak 254 76,28%
Nie 79 23,72%
Głosujących: 333. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Wredny
Banita

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.02.2009, 10:19. Ludovic Obraniak - Polakiem ?
Cytat:
Nabiera tempa sprawa gry Ludovica Obraniaka w barwach reprezentacji Polski. W czwartek do PZPN przyszło pismo z FIFA w sprawie skrzydłowego Lille. Odpowiedź piłkarskiej centrali nie jest jednoznaczna.

Teoretycznie Obraniak nie może występować w biało-czerwonych barwach, gdyż zagrał w młodzieżowej reprezentacji Francji (38 minut w spotkaniu z Hiszpanią). A zmienić drużynę narodową mogą tylko ci zawodnicy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. Obraniak ma 24 lata.

Jest jednak szansa, że FIFA zgodzi się na precedens, tak jak zgodziła się na niego w analogicznej sytuacji w przypadku senegalskiego piłkarza. Jednak by tak się stało, władze PZPN muszą pokazać, że naprawdę zależy im na czołowym skrzydłowym Ligue 1.

- Pomożemy Ludovicowi. Zależy nam, by grał dla Polski - mówi prezes PZPN Grzegorz Lato, który 10 lutego zamierza udać się do siedziby PZPN w Nyonie i rozmawiać z władzami światowej piłki na temat Obraniaka.

Szef skautów PZPN Maciej Chorążyk, wierzy, że pomocnik, który w tym sezonie zagrał w 18 meczach w Ligue 1 i zdobył w nich aż 8 goli, zagra dla Polski. - Na dniach złożymy dokumenty z prośbą o nadanie mu polskiego obywatelstwa. Liczymy, że prezydent Lech Kaczyński potraktuje Obraniaka tak jak Rogera i że zawodnik Lille nie będzie musiał czekać trzech lat na pozytywne rozstrzygnięcie prośby - mówi.

Obraniak z pewnością byłby dużym wzmocnieniem dla reprezentacji Polski. Żaden kadrowicz Leo Beenhakkera występujący za granicą nie może pochwalić się takim dorobkiem strzeleckim, jak popularny "Ludo". Co więcej - żaden z nich, poza Jakubem Błaszczykowskim i Arturem Borucem, nie występuje regularnie w swoim klubie.

Obraniak może występować jako prawy pomocnik - ta pozycja jest akurat obsadzona przez Błaszczykowskiego, ale grywa też na lewej stronie bądź w środku, za napastnikami. W systemie gry polskiej drużyny mógłby występować właśnie na tej ostatniej pozycji, lub zastąpić na lewym skrzydle powoli kończącego reprezentacyjną karierę Jacka Krzynówka.

Przegląd Sportowy/Gazeta Wyborcza/WP.PL

Czy nie uważacie, że to dośc kontrowersyjne, by znowu robić aferę z naturalizowaniem faktycznego obcokrajowca, przerabianie go na siłę na Polaka, tylko po to by grał kilka meczu w Reprezentacji Polski a potem zaniknął jak Olisadebe, potem jak Roger

Czy może to jednak myślicie, że to świetny pomysł, by rozdawać paszporty wszystkim lepszym sportowcom z zagranicy, którzy mają polskie korzenie, po to by w przyszłości być może zasłynąć jako sławny POLSKi piłkarz. Swego czasu znajomi Anglicy, znali tylko jednego polskiego piłkarza - murzyna rodem z Nigerii....
Ostatnio edytowane przez Wredny : 06.02.2009 o godz. 10:24.
Odpowiedz cytując
amauri1990
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 06.02.2009, 10:26
Zauważ, że sprawa murzyna rodem z Nigerii, czy brasiliano z Copacabany, różni się drastycznie od sprawy Ludovica Obraniaka. Gra we Francji, jest tam znany, zagrał nawet w młodzieżówce, ale chce grać w reprezentacji kraju, z którego pochodzi jego rodzina. Dla mnie to nic złego. Jeśli czuje się Polakiem, niech dostanie obywatelstwo.

Byleby tylko hymnu do mikrofonu w TVN nie recytował i będzie dobrze
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 06.02.2009, 10:29
Kilkanaście dni temu toczyła się na ten temat dyskusja w Polsacie w "Futbol Cafe". Z tego, co mówili zaproszeni goście wynika, że chłopak sam zgłasza akces i utożsamia się z Polską. Co więcej, zdaje się, że nie jest to jednorazowa gwiazdka, a zawodnik, który nie schodzi poniżej pewnego poziomu.
Według mnie, skoro uważa się za Polaka powinien grać. Nawet, jeżeli jego kariera z kadrą skończy się na jednym występie. Za dużo już straciliśmy utalentowanych chłopaków.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.02.2009, 10:31
Wredny - na początek wyedukuj się w temacie chociaż troszkę. Nie porównuj piłkarza z Nigerii lub Brazylii, do kogoś kto ma polskie korzenie. To po pierwsze. Po drugie, gdzie Ci Roger zniknął? Jak dla mnie jest na każdym zgrupowaniu na jakie go powołano, zobaczymy co będzie jak wyjedzie za granicę, ale raczej po gościu widać, że jednak granie na reprezentacyjnym poziomie mu frajdę sprawia. Po trzecie, jedyne czego się można obawiać po takich gościach (jak choćby Andy Johnson), to próba wypromowania się u siebie w kraju i dostania do reprezentacji, w tym wypadku francuskiej. Ale jeśli rzeczywiście chce grać dla Polski, udowodni, że ma polskie korzenie (podobno to jego babcia - Polka bardzo chciała, żeby dla nas zagrał), to ja nie widzę żadnego problemu.
Odpowiedz cytując
Przemo12
Banita

Od: 04.2008

Stary 06.02.2009, 10:41
Cytat:
Ludovic Obraniak, pomocnik OSC Lille, rozegrał już 11 meczy w młodzieżowych reprezentacjach Francji (do lat 15, 18, 19, i 21). Postanowił jednak, że w „dorosłej reprezentacji” chciałby już grać dla Polski.
bez kitu, no to szybko się skapnął, co mu tam babcia nad uchem prawiła... chodzi o promocje i o wzrost swojej wartości na rynku piłkarskim. Nie zmiesci sie do kadry Francji, więc zwyczajnie zagra wielkiego patriotę i zrobi nam kibicom wielką łachę, niesamowite wzmocnienie.... bzdura ta naturalizacja
Odpowiedz cytując
cosa nostra
Banita

Od: 12.2008

Stary 06.02.2009, 10:46
Full name: Ludovic Obraniak
Date of birth: November 10, 1984
Birthplace: Longeville-lès-Metz, France
Nationality: French

wg mnie to wszystko wyjaśnia, nie potrzeba nam pojaców, którzy myślą, że są nie wiadomo jakimi gwiazdorami, że ratują nas, Polske.
Odpowiedz cytując
PauL
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 06.02.2009, 10:59
Gość ma polskie korzenie, rzekomo utożsamia się z Polską, dobrze gra w piłkę - trzeba dać mu szansę. Aby poprawić grę naszej kadry sięgaliśmy już do tak skrajnych sposobów jak werbowanie Nigeryjczyka, albo Brazylijczyka, więc nie zaszkodzi uwierzyć na słowo gościowi, który jednak z naszym krajem w jakiś choć minimalny sposób może być związany. Oczywiście ktoś może powiedzieć - nie ma szans przebicia się w reprezentacji Francji, to szuka szczęścia u nas. Możliwe, ale jednak nasza kadra to nie jest światowy top i nie daje nawet zbyt dużych możliwości do wypromowania się.
Nie ma sensu mówić też o wielkich gwiazdorach myślących o uratowaniu reprezentacji. Obraniak gra bodajże w Lille. Nie jest to wielki klub, nie ma tam astronomicznych pieniędzy.Kilku naszych tzw "rodowitych Polakow", bo urodzonych na terytorium naszego kraju często gra w o wiele lepszych klubach,zarabia krocie i kreuje się na większych gwiazdorów często mając w głębokim poważaniu nasze narodowe barwy. Tak więc spokojnie z takimi sądami, bo są nieuzasadnione.
Reasumując - dałbym mu szansę.
Odpowiedz cytując
bluesinger
Member

Od: 12.2007

Stary 06.02.2009, 11:02
cosa nostra napisał(a):Wyświetl post
Full name: Ludovic Obraniak
Date of birth: November 10, 1984
Birthplace: Longeville-lès-Metz, France
Nationality: French

wg mnie to wszystko wyjaśnia, nie potrzeba nam pojaców, którzy myślą, że są nie wiadomo jakimi gwiazdorami, że ratują nas, Polske.
co wyjaśnia? Jakby pisało nationality: Polish to by tej sprawy wogóle nie było a to że urodził się we Francji nie świadczy o tym, iż jest francuzem... jakby Twoja mamusia wyjechała zarobić pieniądze do Francji , tam Cię urodziła i wychowała to nie starałbyś się w przyszłości o polskie obywatelstwo?
Odpowiedz cytując
Amfre
Banita

Stary 06.02.2009, 11:03
Paul, też tak myśle. jego POLSKOŚĆ do pięt nie dorasta naszemu Mauro, Rogerowi, czy innym obcorajowcom z paszportem z Orłem Białym. Szczególnie, że może to być naprawde poważne wzmocnnienie po kruszącym się Krzynówku.
Odpowiedz cytując
cosa nostra
Banita

Stary 06.02.2009, 11:08
bluesinger napisał(a):Wyświetl post
co wyjaśnia? Jakby pisało nationality: Polish to by tej sprawy wogóle nie było a to że urodził się we Francji nie świadczy o tym, iż jest francuzem... jakby Twoja mamusia wyjechała zarobić pieniądze do Francji , tam Cię urodziła i wychowała to nie starałbyś się w przyszłości o polskie obywatelstwo?
wyjaśnia, bo jego starzy nie są Polakami, a tylko dziadek. wiec jakbym rozegrał 11 meczy w reprze francuzkiej to bym za przeproszeniem sikał na Polske.
nie rozumiesz ze to tylko dla popularnosci? a co nagle mauro, olisadebe i roger Polske pokochali, czy zrobili to dla kasy i slawy?
Odpowiedz cytując
kiju.ts
Banita

Stary 06.02.2009, 11:18
a od kogo wyszła inicjatywa? się pytam.
od niego samego (szacun), czy to nowy plan Grzesia Lato na podkreslenie swojej prezesury (obiecanki cacanki dla Ludwika)?
Odpowiedz cytując
Luu...
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 06.02.2009, 11:23
Od kiedy niby Polakiem jest Roger to mam głęboko w poważaniu kto w tej reprezentacji gra.
"A ja myślałem, że to śmieci,
Że to gówno z nieba leci..."
Odpowiedz cytując
miki2006
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 06.02.2009, 11:33
Polakiem nigdy nie będzie, conajwyżej otrzyma polskie obywatelstwo i będzie grał w reprezentacji, przynajmniej ma jakieś korzenie związane z Polską a nie jak jakieś bambusy którym na szybkoścki załatwiano obywatelstwo
Odpowiedz cytując
matizaq
Senior Member

Stary 06.02.2009, 11:41
Ja zaznaczyłem w ankicie : TAK . Dlaczego : Ano dlatego ,że skończyły sie niestety czasy kiedy niedopuszczalna była gra zawodników innych narodowości w danej reprezentacji narodowej. Wystarczy popatrzeć na Niemców ,a nawet Francuzów....... Czy rodzice tych wszystkich murzynków ,którzy biegają w koszulkach z kogutem byli Francuzami ? Jeżeli w reprezentacji mógą grać : Olisadebe czy Roger ,którzy z polską mają tyle wspólnego co ja z nandertalczykami to czemu Obraniak niby niemoże grać ? Skoro ma polskie korzenie i odpowiednie umiejętności to zapraszam........
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.02.2009, 11:51
wyjaśnia, bo jego starzy nie są Polakami, a tylko dziadek. wiec jakbym rozegrał 11 meczy w reprze francuzkiej to bym za przeproszeniem sikał na Polske.
nie rozumiesz ze to tylko dla popularnosci? a co nagle mauro, olisadebe i roger Polske pokochali, czy zrobili to dla kasy i slawy?
sikał byś na Polskę ....?to du... z Ciebie nie Polak

Za młodu powoływali go to grał , nie czuł jakoś jasno,jednoznacznie przywiązania do Polski bo się tam wychował,a za młodu raczej sie nie myśli o takich sprawach poważnie .Być może gdyby go dalej powoływali, to i grałby tam dalej .
Ale zrozum przychodzi taki wiek gdy się inaczej patrzy na świat i uwierz gdyby tego nie czuł nie byłoby mu to potrzebne do szczęścia . Nie sądź ludzi po sobie ....

Gdyby mnie powołali Ruscy czy Francuzi ,za ch.... bym tam nie pojechał ,nie mówiąc już o przedzieraniu piórek .
Ostatnio edytowane przez jachting : 06.02.2009 o godz. 11:59.
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
PenQ
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 06.02.2009, 12:04
Kolor skóry - biały, polskie korzenie - ma, a czy na prawdę kocha Polskę czy robi to dla kariery to się okaże.
Choć nie jest jakimś tam murzynkiem z Afryki, że bardzo potrzebne mu europejskie obywatelstwo. Jest młodym perspektywicznym pomocnikiem, który w tym sezonie strzelił już 8 goli we francuskiej lidze. Jak dla mnie patrząc na wcześniejsze powołanie i naturalizowanie olisadebe czy rogera - TAK.
"Uprawiaj sztukę pokoju lewą ręką, zaś sztukę wojny prawą"
Odpowiedz cytując
maksinho
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 06.02.2009, 12:15
Jak chce grać dla Polski to dlaczego nie ? Jeżeli pomoże reprezentacji to jestem jak najbardziej za
Odpowiedz cytując
jaitylkoja
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 06.02.2009, 12:23
Uważam, że skoro czuje sie Polakiem i chce dla nas grac to nie ma w tym nic zlego. Sprawa z Olisadebe czy Rogerem to zupelnie co innego.
ćwicz to co chcesz, nawet gdy kumple nie ćwiczą..

Odpowiedz cytując
cosa nostra
Banita

Stary 06.02.2009, 12:24
jachting napisał(a):Wyświetl post
sikał byś na Polskę ....?to du... z Ciebie nie Polak
no właśnie, czytaj ze zrozumieniem. gdyby mnie powoływali do reprezentacji Francji, to byłby inny świat i - Polska mało by się liczyła. teraz nie ma miejsca, więc szuka sposobu jak by tu kasę skubnąc, nie?
Odpowiedz cytując
Old Town
Banita

Stary 06.02.2009, 12:39
wielkie TAK !!!!!
potrzebni nam młodzi piłkarze perspyktywiczni, z ambicją, i checią gry dla Polski

w dzisiejszych czasach to czysty zawód, kasa
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.02.2009, 12:39
no właśnie, czytaj ze zrozumieniem. gdyby mnie powoływali do reprezentacji Francji, to byłby inny świat i - Polska mało by się liczyła. teraz nie ma miejsca, więc szuka sposobu jak by tu kasę skubnąc, nie?
Ja nie zapomniał bym o swojej Polskości .
Nie wiem jak ty, ale ja nie chciałbym grać w innej Reprezentacji ,nawet zakładając że grałbym dłuższy czas w ichniejszej lidze, trudno byłoby podjąć taka decyzje .
Ty zakładasz najgorsze pobudki , obdzierasz tego człowieka z wszelkich cnót .
Ostatnio edytowane przez jachting : 06.02.2009 o godz. 12:43.
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
Old Town
Banita

Stary 06.02.2009, 12:45
grał 11 razy dla Francji i co wielkie nawrócenie (MŚ 2010)?
Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 06.02.2009, 12:49
No to o Tyrale też masz takie zdanie? Też całe życie w niemczech i teraz podjął decyzje o grze dla Polski?

Jest analogia, o co drugim piłkarzu który jest naturylizowany można powiedzieć że robi to żeby sie wypromować.
Odpowiedz cytując
gniady_lopez
Banita

Stary 06.02.2009, 12:57
no to przykład: podolski stwierdza ze go oświeciło, i chce grac dla Polski. Fifa i pzpn sie zgadzają, decyzja nalezy do kibicow. i co?

sraka....

tak samo dokładnie.... pachnie mi tu przekrętem... bo dziadek chciał... Lato co Ty kombinujesz?
Odpowiedz cytując
Bronex
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 06.02.2009, 13:07
Po **** mu to obywatelstwo jak Leo go nie powoła .... ? Przecież Leo potrzebuje do reprezentacji porządnych piłkarzy ,którzy coś sobą prezentują , a nie kolesi z Ligue 1 którzy rozegrali tam kilkanaście spotkań. Leo potrzebuje takich zawodników jak Wasiluk , Pazdi , Zahor.

A tak już całkiem poważnie.
Moim zdaniem jeżeli chce grać dla Polski to należy mu to ułatwić jeżeli takiemu Rodżerowi wydano "od ręki" obywatelstwo to dlaczego nie zrobić tego dla Obraniaka ,który ma chyba o wiele więcej wspólnego z Polską niż obecny smagłolicy pomocnik Legii. Dziwi mnie tylko dlaczego nie znając zupełnie motywacji Ludovica Obraniaka i jego podejścia do Polski tak łatwo nie którym tutaj stawiać tezę ,w stylu "jebany pedał chce się promować bo go we Francji nie chcą". Nie oceniajcie innych przez pryzmat swojej filozofii życiowej i wartości którym hołdujecie. Poza tym poczucie własnej tożsamości narodowej może rodzić się ,w zależności od jednostki w oparciu o różne czynniki i w różnym czasie. Wywołany tutaj przykład Lukasa Podolskiego jest chyba najbardziej jaskrawy. On tego przekonania ,że jest Polakiem nie wyniósł z domu bo nigdy nikt w nim takiego poczucia nie budował. Oglądałem kiedyś wywiad z ojcem tego chłopaka i takiego prostaka w życiu nie widziałem. Typowy koniunkturalista który dla paru marek sprzedałby własną matkę. Więc jak taki człowiek mógłby kształtować w małym Łukaszku poczucie ,że jest Polakiem. Takiej opcji nie ma.
Ostatnio edytowane przez Bronex : 06.02.2009 o godz. 13:30.
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 06.02.2009, 13:07
Był Olisadebe, dał nam awans , bramki strzelał , ożenił się z Polką , to było cacy, Głerejrowski nie ma żdanych z Polską czy Polką ! związków i jest to już troche inny układ i interpretacja pobudek.
Jakbyśmy wygrali np.Z Niemcami po 2 golach Brazylijczyka to oczywiście byłyby "ochy i achy " .
Obraniak już od dawna mówi głośno że chce dla Polski grać i nie widzę przeciwwskazań żeby go sprawdzić , a prawdziwe powody tej jego miłości trudno zweryfikować.

Grają u Niemców różne nacje nawet murzyni i Turcy i to oni się liczą , a nie My (niestety) .
W obecnych realiach sportowych (baza , szkolenie, talenty) granie na nutkę nacjonalistyczną jest trochę naiwne i nierealistyczne.
Odpowiedz cytując
noonelikeus
Banita

Stary 06.02.2009, 13:18
eye63 napisał(a):Wyświetl post
Wredny - na początek wyedukuj się w temacie chociaż troszkę. Nie porównuj piłkarza z Nigerii lub Brazylii, do kogoś kto ma polskie korzenie. To po pierwsze. Po drugie, gdzie Ci Roger zniknął? Jak dla mnie jest na każdym zgrupowaniu na jakie go powołano, zobaczymy co będzie jak wyjedzie za granicę, ale raczej po gościu widać, że jednak granie na reprezentacyjnym poziomie mu frajdę sprawia. Po trzecie, jedyne czego się można obawiać po takich gościach (jak choćby Andy Johnson), to próba wypromowania się u siebie w kraju i dostania do reprezentacji, w tym wypadku francuskiej. Ale jeśli rzeczywiście chce grać dla Polski, udowodni, że ma polskie korzenie (podobno to jego babcia - Polka bardzo chciała, żeby dla nas zagrał), to ja nie widzę żadnego problemu.
Z całym szacunkiem Reprezentacja naszego kraju to nie jakiś klub, żeby w nim grali jacyś przebierańcy, pseudobohaterowie narodowi.

W Reprezentacji Polski grają tylko POLACY !! Choć raz założył koszulkę Francji, grał dla żabojadów, dla mnie jest spalony. nie ma dyskusji.

Kiedy to wreszcie zrozumiecie, głodni sukcesu, bez szacunku dla Biało-Czerwonych barw... i Orla Białego...
Odpowiedz cytując
ZwrABG
Senior Member

Stary 06.02.2009, 13:21
dokładnie mnie osobiście szlak trafia gdy widze nie polaka w koszulce z orzełkiem na piersi jeszcze gdy nie umie nawet hymnu

Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 06.02.2009, 13:23
Trzeba iść z Duchem Czasu.Praktycznie w każdej reprezentacji można sie doszukać naturalizowanych zawodników.Więc nie mów mi o szacunku do barw narodowych.
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Stary 06.02.2009, 13:25
Odzywają się Ci wielcy patrioci, a jak Roger strzelał Austrii a Olisadebe bramkę za bramką w El.MŚ to zapewne sraliście z zachwytu.

Jest XXI wiek, ludzie.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów