|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
Ad2.To trzeba było dac kase ,a to juz chyba nie jego działka No tak jezeli Jirsak jest naprawde dobry....Nie miesci sie składzie i raz na 5 meczów ma przebłyski.Nie mierz go skala Wisły tylko ligi i porównyj do takich jak Murawski,Stilic,Iwanski,i chocby nasz ,ale dopiero od wiosny Graguła.I tu własnie widac czym my sie cieszymy i jakie mamy aspiracje a co ma przeciwnik.Jirsak to moze i melodia przyszłosci,lae to juz trwa od zeszłego sezonu.
Ostatnio edytowane przez Griszka30KR : 23.01.2009 o godz. 21:02.
![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
Guest
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
No tak, zapomniałem, że bujamy sie wokół miejsc spadkowych. Ludzie, weźcie coś na uspokojenie, albo strzelcie sobie po koniaczku.... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
żeby sie zdecydowac na kupno nowego gracza to same DVD nie wystarcza i to powinien sobie Bednarz uświadomic.Lech Stilicia oglądał przez pół roku w meczach na żywo zanim go kupił a ciekawe jak długo Pan Jacek śledził poczynania Zdrvkovica,Beto czy Ilziego ? Obstawiam że jak przyjechali na testy to zobaczył ich po raz pierwszy na żywo
Ostatnio edytowane przez AYALA : 23.01.2009 o godz. 23:13.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
http://www.sport.pl/sport/1,78980,61...ko_na_DVD.html Dla tych, którzy chwalą poczynania Bednarza kubeł zimnej wody! |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
||
Faktycznie ostatnią rundę (jedną rundę, nawet nie cały sezon) w Zagłębiu miał słabą ale oceniając danego piłkarza i decydując się na transfer bierze się dłuższy okres czasu. W poprzedzających tę rundę sezonach Łobo zaliczał 10 asyst i 3 gole w 30 meczach w 2006/07, 7 asyst i 3 gole w 29 meczach w 05/06 oraz 5 asyst i 7 goli w 23 meczach w 04/05. Biorąc pod uwagę młody jeszcze wiek jak na nasze warunki i, co za tym idzie, możliwość dalszego rozwoju sprowadzenie Łobo za 400 tys. było wtedy dobrym posunięciem. Łatwo jest teraz krytykować ten transfer ale tak naprawdę bardzo ciężko jest sprowadzić dobrego piłkarza ofensywnego. Oczywiście można było kupić kogoś pokroju Radovivia za 800k € ale u nas takie wydatki się bardzo rzadko zdarzają. To jest błąd bo przy słabym skautingu trudno jest wypatrzyć dobrego piłkarza, który jest dostępny w okazyjnej cenie, jak się to udało Lechowi przy sprowadzaniu Stilicia. Cytat:
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
A tak ogólnie. Nie podoba mi się, że póki co nie dokonaliśmy wzmocnień, ale nie należy dranmatyzować. Trzeba podkreślić jedną rzecz. Lech na jesieni grał na maksa swoich możliwości. W Legii i Wiśle wielu piłkarzy zawodziło. Jeżeli piłkarze tacy jak Małecki i Diaz będą dalej się rozwijać, a zawodnicy tacy jak Zieńczuk, czy Łobodziński odbudują formę i nie mówię tu o wyczynach na miarę Zieńczuka z zeszłego sezonu, to naprawdę nasza gra powinna wiele zyskać. Poza tym trener cały czas pracuje z drużyną jest mądrzejszy o te pół roku i myślę, że to też wpłynie na postawę naszej drużyny. Zawsze niepowodzenia dają więcej materiału do analizy.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 23.01.2009 o godz. 23:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Odgrzewany kotlet i tyle. Co pól roku to samo: "Wisła wyprzedaje", "Wisła się osłabia...", Wisła nie inwestuje..." itd. innymi słowy bla, bla, bla. A w rzeczywistości Wisła dysponuje najśliniejszym składem w lidze od lat. I nie zmienią tego Czinjamy, Stilice czy Lewanowscy. Od roku drużyna jest przewietrzana i uzupełniana grajkami darmowymi, którzy okazują się lepszymi od obecnych wycenianych na mln E. To samo co ja widzi RN i nie kwapi się wydawania 0,5 mln E na piłkarza, którego można mieć za darmo. Na dziś kadra liczy 23-26 zawodników więc nie ma co marudzić. Można kupować dopiero po ewentualnej sprzedaży.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
2/ kupujemy po odsprzedaży hmmmmm......a w jakim parytecie pozwolisz że zapytam? Zysk ze sprzedaży ileś tam tys. euro (chyba dość rekordowe ostanio kwoty w skali kraju) jest w śmiesznie małym procencie reinwestowany w zakupy - nieprawdaż? |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Raphael napisał(a):
To przeciez juz nawet Dudu zwojowal wiecej. Mnie w kazdym razie niczym nie zachwycil. No chyba, ze ktos sugerowal sie opiniami prasy, a ta widziala go w reprezentacji gdy tylko podpisal z nami kontrakt. Tak czy owak, to co facet gra od momentu powrotu na boisko jest po prostu przygnebiajace. Moze sie myle, ale troche czasu juz minelo i nie mozna wszystkiego zwalac na karb kontuzji i braku formy. Zwlaszcza ze przed ta runda sam Niedzielan przekonywal na swoim blogu, jakoby jego forma byla jeszcze wyzsza, niz ta na krotko przed odniesieniem urazu. Po czesci zgadzam sie z tym, ze Bednarz w obu przypadkach ma alibi na swoje usprawiedliwienie, ale chyba nie tylko ja odnosze wrazenie, ze dochodzi do grubej sprzecznosci, gdy ktos odczytuje sprowadzenie Lobo i Wtorka jako sukces dyrektora sportowego (przynajmniej na chwile obecna).
Ostatnio edytowane przez Eustachy : 24.01.2009 o godz. 00:46.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Kumpel co dobrze siedzi w temacie od poczatku byl zdecydowanie na nie(z uzasadnieniem ze oprocz szybkosci Niedzielan nie ma zadnych atutow) - ja bylem na tak... wyszlo ze mial racje, ale nadal mam nadzieje ze cos w koncu strzeli bo taki slaby jak w zeszlej rundzie ot Niedzielan na pewno nie jest(troche nastrzleal tych bramek, tak w Pl jak i w Holandii) ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pod uwagę wziąć trzeba też prestiżowy turniej w Chicago, gdzie Niedzialan strzelił bramkę Sevilli. Poza tym te kilka meczów pokazało, że dobrze wkomponował się do zespołu, kreował grę w ofensywie, stwarzał zagrożenie pod bramką przeciwnika, nieźle współpracował z Brożkiem, którem przypadło w głównej mierze wykańczanie akcji całego zespołu.
Prawdopodobnie przyjście Niedzielana było jedną z głównych przyczyn eksplozji formy Brożka, bo ten ostatni poczuł trochę więcej komfortu psychicznego bo nie był już tym jedynym, najważniejszym napastnikiem, od którego wymagano strzelanie bramek. Poza tym na pewno zwiększona konkurencja w napadzie podziałała mobilizująco na Pawła. Czegoż więcej można było oczekiwać od napastnika sprowadzonego za darmo/niewielkie pieniądze? Na pewno muszę się zgodzić, że po kontuzji Wtorek gra bardzo słabo przez długi okres czasu i jeśli w tej rundzie nic się nie zmieni a po sezonie przyjdzie Żurawski i uda się jeszcze zatrzymać Brożka lub sprowadzić godnego następcę to Niedzialanowi trzeba będzie podziękować.
Ostatnio edytowane przez Raphael : 24.01.2009 o godz. 01:01.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 05.2004
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Raphael napisał(a):
W koncu chyba od tego sa napastnicy zarabiajacy wielkie pieniadze (Niedzielan znajduje sie ponoc w pierwszej dziesiatce najlepiej zarabiajacych pilkarzy w lidze)
Ostatnio edytowane przez Eustachy : 24.01.2009 o godz. 01:18.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Cały czas mi chodzi o to, żeby brać też pod uwagę ocenę transferu danego piłkarza i ludzi za ten transfer odpowiedzialnych (dyr. sportowy) w momencie jego przeprowadzenia na co składa się jego ówczesna forma, dokonania i umiejętności w poprzedzających ten transfer rundach itd. Trudno jest przewidzieć przyszła kontuzję piłkarza (chyba, że jest bardzo kontuzjogenny), trwałą obniżkę formy, niemożność wkomponowania się w zespół i inne. Weźmy np. takiego Gargułę, który ma za sobą udaną ostatnią rundę i większość poprzednich. Gra ostatnio dobrze w reprezentacji i to od dłuższego czasu. Teraz większość ocenia ten transfer bardzo wysoko. Ale co będzie jeśli (odpukać!) przytrafi mu się kontuzja i nie będzie po niej w stanie wrócić do dawnej formy albo nie będzie w stanie wkomponować się w zespół niczym Łobo? Wszyscy będą mówili, że to jest niewypał transferowy i trzeba zwolnić Bednarza. W rzeczywistości jednak ten ostatni spisał się dobrze.
Ostatnio edytowane przez Raphael : 24.01.2009 o godz. 02:28.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co do wydania 700 tyś. euro na Jirsaka. Cóż ciężko jest taniej kupić zawodnika, który jest podstawowym zawodnikiem dobrego czeskiego klubu i reprezentacji młodzieżowej Czech. A to że niestety Jirsak się nie sprawdza jak trzeba, to już jest jego wina. Moim zdaniem to nie jest kwestia braku umiejętności, tylko raczej braku pewności siebie i kłopotów z integracją. Jirsak po prostu często na boisku wygląda jakby był nieobecny. A najgorsze jest to że on potrafi dobre rozgrywać, co już niejdnokrotnie pokazał. Od czasu tej kontuzji w meczu z TT, coś się z nim niedobrego dzieje.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
cos w tym jest pawelo84 ale jak juz kiedys pisalem - zeby dograc pilke, trzeba miec ja do kogo dograc a w zeszlej rundzie, wyraznie slabszej tak Jirsaka jak i reszty, to - przy Brozku minium dwóch ,Zieniu z Lobo- zawodnicy widmo , pozostaje Boguski, wiec pole manewru jest znikome.Ja bym chcial zobaczyc jak Czech radzil by sobie z kreatynymi bocznymi i 2 napadziorami z prawdziwego zdarzenia, ale to raczej nie predko.
Pewne jest ze na dzien dzisiejszy, przy piachu reszty, on ma wielka trudnosc by wziasc ciezar gry na siebie ale takich co to potrafia jest na prawde niewielu. ps i ja caly czas mam wrazenie ze to bylo mniej niz 700tys ojro. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Nie widziałem wprawdzie bramek jakie wpuszczał ten Ilizi a to chyba by było najważniejsze. Ale po tym filmiku można parę ciekawych wniosków wyciągnąć:
-jest bardzo dynamiczny jak na swoje warunki i wydaje się że ma bardzo dobry refleks -lubi piąstkować -lubi widowiskowe interwencje Warunki ma dobre żeby ryzykować wyjścia na przedpolu... Ogólnie natomiast wydaje mi się że technicznie ma dużo do poprawienia w kwestii pewnego chwytu itd... Jednak część tych piłek które on na tym filmiku piąstkował wielu bramkarzy by po prostu złapało. Natomiast z uwagi na refleks, szybkość,warunki i dość młody wiek byłbym za zatrudnieniem tego gracza bo napewno dużych finansów nie wymaga(pewnie mniejszych niż Silanpaa), a wydaje mi się że mógłby Pawełka wygryść jakby mu dać szansę... Szybkość i dynamika naprawdę rzucają się w oczy, szybkością kocich ruchów trochę przypomina"rumunskiego psa". Co do Hendersona jeżeli jest to gracz o lepszych zdolnościach technicznych od naszego skrzydłowego w Młodej Wiśle, albo nawet jakiegoś środkowego pomocnika, jak najbardziej podpisałbym z nim kontrakt. Młoda Wisła powinna być też wielonarodowościowa, bo to też daje większą motywację polskim chłopakom, jakąś inspirację i nowe doświadczenia. Widać że ten Henderson to chyba coś w stylu Dudu bo Skorża go od razu nie odrzucił. W kwestii Baszczynskiego wszystko się rozchodzi o finanse. Moim zdaniem jeżeli interesuje go kontrakt motywacyjny w wysokości np. 300tys złotych + 200tys ruchome za minuty na boisku to mógłby zostać w kontekście konkurencji na środku obrony i ew. zastępowania Singlara. Jak ma za duże wymagania to nie ma co przedłużać. Natomiast ponieważ widzimy że nie ma kasy, ani też Skorża nie będzie ryzykował wystawiania na prawej obronie kogoś niesprawdzonego w tej rundzie, to nie wiem czy jest sens go puszczać już teraz za te 100tys Euro.
Ostatnio edytowane przez Raporter : 24.01.2009 o godz. 07:44.
|
|
|
|
Guest
|
|
![]() Nie dość, że mamy Singlara to jako, że mamy skautów nawet w Indonezji i Indiach na pewno najdalej w trzy pacierze przyjedzie ktoś lepszy, a co najmniej taki sam.. ![]() 2. Piszesz, że Lech grał na maksa. Dla przeciwwagi powiem, że Lech był też najbardziej i najdłużej obciążony meczami. Jak teraz odpadną z Udinese i będą grali tyle co wszyscy to przy swoim szerokim składzie i dość mocnych rezerwach mogą być jeszcze lepsi. 3. Czesiu gdzie TY widzisz tych 23-26 grajków do gry u nas? Ja bym się nie wiem czy 16-tu, max 18-tu doliczył... Jarosiński, Cebanu, Goły po chorobie, Maczyński - tych wliczyłeś? No daj spokój... |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
fajnie napisane:
http://www.weszlo.com/blog/4 |
|
|
|
Junior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Szczerze? nie udało się nawet wideo zrobić. Już nawet ten Słowak ma lepsze. |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Dokładnie tak. Niedzielan przede wszystkim spowodował, że Brożek zaczął grać o niebo lepiej. Ponadto na turnieju w Chicago Wtorek grał naprawdę nieźle. Tak samo było na początku rozgrywek ligowych.
Trzeba pamiętać, że Niedzielan miał bardzo ciężką kontuzję - runda wiosenna poprzedniego sezonu to był rozruch, jesień niepokojąca - bo nie widać było przebłysków. Decydująca jednak będzie wiosna w tym sezonie. Dla Niedzielana wóz albo przewóz, z resztą sam o tym pisze na blogu. Szanse na powrót dawnego, dobrego Wtorka oceniam na jakieś 30-40% - a więc i tak sporo, bo Ćwielong i Dawidowski na 100% nigdy takiej formy nie osiągną. Kontuzja Sobolewskiego moim zdaniem wyjaśnia sprawę w kwestii tytułu mistrzowskiego. Jak już powiedziałem wcześniej - zdobycie tytułu należy traktować w kategoriach miłej niespodzianki. A nie celu, który w przypadku porażki ma oznaczać zdymisjonowanie Skorży. W takiej sytuacji oczywiście warto walczyć o puchary, ale tą rundę należy potraktować jako: - sprawdzian dla Beto i Niedzielana; - sprawdzian dla Jirsaka na pozycji Sobolewskiego/Garguły (DP/OP) Priorytetem muszą być poszukiwania prawego obrońcy i lewego pomocnika - chyba że jakimś cudem: - eksploduje talent testowanego Brazylijczyka; - eksploduje talent Ćwielonga. Wtedy pozostaje tylko prawy obrońca. Jak pokazał Bednarz w poprzednim okienku, sprowadzenie solidnego, doświadczonego obrońcy na prawą stronę za darmo nie jest wielkim problemem, więc o konkurenta dla Singlara bym się tak nie niepokoił. Gorzej z lewym skrzydłem. No i kwestia bramkarza. Pawełek moim zdaniem jest dobrym bramkarzem, ale tylko w sytuacji, gdy ma konkurenta. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
czy powodem dla wczesniejszego rozwiazania kontraktu z pilkarzem moze byc prowadzenie niesportowego trybu zycia przez w/w ? np. posiadanie dowodu w postaci zdjecia, nagrania wideo w jednoznacznej sytuacji typu popijanie drinka w kasynie
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co do Niedzielana
Nigdy nie przekonywał mnie swoją grą ,dla mnie był typem szybko biegacza.Niestety szybkość z wiekiem staje się coraz mniejsza i gdy nie ma sie atutów w postaci techniki ,kreowania gry ,strzału na bramkę ,nie pozostaje praktycznie nic. Dlatego nie wierzę w jakieś "moce nadprzyrodzone"mające spowodować jego przydatność w drużynie. ![]()
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"...... |
|
|
|
bananowy chłopiec
Offline |
|
|
Swiete slowa, górnik po emeryturze tez niewiele umie poza machaniem kilofem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Ale nie rozumiem, Sobol tylko 4 tygodnie nie pogra, cała runda przed nim. Jedyne co, to moze nie byc w formie, ale to jest defensywny pomocnik ... sila u niego i determinacja na 1 miejscu. Niech mi ktos to wytlumaczy.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Raphael napisał(a):
Uwazam, ze dobry pilkarz nie powinien miec problemow z powrotem po kontuzji. Chyba, ze okres leczenia wynosil 5 lat jak u Dawidowskiego, lub w wyniku operacji jedna z konczyn delikwenta zostala skrocona o 10 cm. Udowodnil to Frankowski, ktory powrocil po dluzszej przerwie i choc kilka pierwszych wystepow bylo cokolwiek kiepskich w jego wykonaniu, to wkrotce potem osiagnal zyciowa forme. W tym czasie nikomu nie kazal sie nad soba uzalac i nie zaslanial sie skutkami kontuzji. Podobnie Blaszczykowski, czy chocby rzeczony Gargula. Nie mowiac juz o chodzacych kontuzjach Glowackim i Szymkowiaku. Obaj mieli za soba szereg powaznych kontuzji, jednak nigdy nie kazali czekac na powrot do optymalnej formy chocby pol rundy. Podobnie jest z kwestia wkomponowania sie w zespol. W skrajnych przypadkach proces taki moze trac nawet do pol roku, jednak przypadki takie zdarzaja sie rzadziej. Jesli ktos jest naprawde dobry, to nie potrzebuje tyle czasu. Nie mowie tu o natychmiastowym osiagnieciu zyciowej formy, czy super grze juz od pierwszego wystepu (Cleber), ale o grze na przyzwoitym poziomie, bo sa przeciez pewne nieprzekraczalne wydawaloby sie granice. To ze poczatkowo moze brakowac zrozumienia z partnerami jest zrozumiale, ale jak ktos od roku gra maksymalny piach i co gorsza nie widac postepow, to chyba cos tu jest nie tak. Nawet ludzie z egzotycznych (Marcelo) lub nawet bardzo egzotycznych (Diaz) lig, juz dawno wkomponowali sie w ten zespol i co wazne stale bylo widac postepy w ich grze. Dlatego jesli mailbym cos na koniec zasugerowac, to bedzie to polaczenie dlugotrwalej niemoznosci wkomponowania sie w zespol, bezposrednio z brakiem umiejetnosci ![]()
Ostatnio edytowane przez Eustachy : 24.01.2009 o godz. 13:36.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Czlowieku co ty za brednie piszesz. Od kliku dni wypisujesz takie glupoty ze az zal czytac, co ma sponsor do testowania zawodnika?. Ta a kontrakty bedzie podpisywac sprzataczka? wez sie zastanow co piszesz bo o pilce to moj pies ma wieksze pojecie niz Ty. Jak masz miliony to daj na transfery gotowkowe i milionowe kontrakty dla tych zawodnikow. ![]() ,
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|