The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.12.2008, 15:02
to tylko dowodzi ze wszedzie jest tak samo, tylko naiwni mogasądzić, ze Polska to wyjątek....
W sumie sam bym może miał watpliwości wczesniej, ale po tym jak Blatteri spółka rozliczyli się z Listkiem, było pewne ze sami mają za uszami...
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.12.2008, 15:21
pan_premier napisał(a):Wyświetl post
to tylko dowodzi ze wszedzie jest tak samo, tylko naiwni mogasądzić, ze Polska to wyjątek....
W sumie sam bym może miał watpliwości wczesniej, ale po tym jak Blatteri spółka rozliczyli się z Listkiem, było pewne ze sami mają za uszami...
BTW. - moją pierwszą myślą było: "Pewnie na wszystkich portalach są już tytuły "Obrońca Legii sprzedał mecz?!"". Na interii już jest

To tłumaczy, dlaczego Descarda przeniósł się do naszej ligi.

Paradoksalnie, dla Legii cała ta sytuacja może być na rękę, ponieważ - jeżeli zarzuty okazałyby się prawdziwe - mogliby rozwiązać kontrakt z winy zawodnika, ba - nawet postarać się o odszkodowanie. Biorąc pod uwagę - pewnie wysoki - kontrakt Descardy i jego ostatnie boiskowe osiągnięcia - a raczej ich brak - na miejscu legionistów liczyłbym na potwierdzenie zarzutów.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 04.12.2008, 15:24
PvD napisał(a):Wyświetl post

może ja odpowiem trochę za legionistów, prawdopodobnie było tak, że z CWKS wyodrębniono spólkę Legia Warszawa SSA (tak jak kiedyś Wisła i inne kluby zrobiły ) i wszystko było ok gdyby nie walka o pieniądze, i dlatego CWKS zgłosił swoją drużynę seniorską do rozgrywek, podobnie prawdopodobnie i u nas TS WISŁA mogłaby sobie zgłosić drużynę seniorską, jednak bez problemu mozna przyjaść, że Legia SA to Legia, jak i druzyna CWKS to Legia, mają (a raczej już mieli) dwie druzyny z ktorymi mieli podstawy się na równi utożsamiać.
jest tak jak piszesz. CWKS Legia grająca aktualnie w niższych klasach rozgrywkowych powstała w 2004 roku (jako zastępstwo dotychczasowej Legii. Wyodrębnili sekcję z CWKS, aby mieć sekcję piłkarską)

co do Descargi. Jeśli to prawda, to wiadomo czemu uciekł ze słonecznej Hiszpanii
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 04.12.2008 o godz. 15:27.
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Od: 12.2008

Stary 04.12.2008, 15:43

ad.1 fakt jest jeden, że nie czytasz dokładnie
ja podaję datę wpisu spółki Amica ,a nie datę utworzenia KRS, datę utworzenia podałem tutaj

ad.2 to nawet gorzej nie daj bog, holdingowi się znudzi drużyna, znajdzie sie właściciel by ratować obecny KKS, to taki holding sprzeda klub sportowy ale pozostawi sobie prawa do nazwy i przeniesie się do Warty Poznań, a nazwa KKS zniknie bo nikt jej nie będzie mógl uzywać, co gorsza Walter przemie holding Amica i wtedy dopiero się będzie działo

czy jakikolwiek właściciel tych praw ktory je obecnie posiada

kupił holding Amica, który również był właścicielem spółki (klubu) piłkarskiej (piłkarskiego) Amica Sport SSA i holding Amica jako właściciel praw dokonał w swoim klubie piłkarskim (spółce piłkarskiej) aktualizacjipo zakupieniu praw

dlatego wielce prawdopodobne jest uniknięcie odpowiedzialności za ewentualna korupcję
Oj, ja czytam dokładnie, ale najwyraźniej się nie rozumiemy. Zwracam uwagę na twoje nielogiczne sformułowanie. Napisałeś o dacie wpisu Amiki do KRSu, ok, dlatego ja uprzejmie się zapytuję w jaki sposób (w jakiej formie prawnej) funkcjonował klub piłkarski Amika przed tym 2002 r. skoro grał w Ekstraklasie od 1995 r. Na to pytanie nie raczyłeś mi jeszcze odpowiedzieć.

Mój drogi, takiego rozwiązania nikt nie jest wstanie wykluczyć, nawet i Wisła gdyby Pan Cupiał zechciałby sprzedać dobra klubu, którego obecnie jest właścicielem. Wykluczyć tego nie możesz.
Zresztą to co napisałeś w kwestii zaniechania używania marki czyli w tym przypadku nazwy "Lech" jest z punktu widzenia biznesu całkowicie bez sensu. Bo kto o zdrowych zmysłach rezygnowałby ze sprowadzonej i znanej marki? A nie zaprzeczysz, że taką jest właśnie Lech i co więcej za którą wcześniej zapłacił nie małe pieniądze.
Myslmy realnie a nie wymyslajmy niestworzone teorie.
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez Piotr002 : 04.12.2008 o godz. 15:44.
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 04.12.2008, 16:03
ktoś tu mówił że Odra spadnie jak dalej będzie liga bogacić
Cytat:
Wszystko wskazuje na to, że wkrótce klub z Wodzisławia zyska możnego sponsora, który wyłoży spore pieniądze na transfery.
Nabyciem akcji Odry zainteresowane jest czeskie konsorcjum finansowe, które w ciągu trzech lat ma wpompować w Odrę siedem milionów dolarów, a ekipa z Wodzisławia ma grać w europejskich pucharach.
Więcej w "Sporcie"
http://sport.onet.pl/0,1248675,1874626,wiadomosc.html
czyżby?

z drugiej strony pieniądze nie grają i może być jak w Zabrzu
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 16:11
Eustachy napisał(a):Wyświetl post
To juz bardziej pytanie do przewodniczacego Wydzialu Dyscypliny. Z tego co pamietam, Pan Adam Gilarski calkiem niedawno opowiadal sie za zasadnoscia ukarania Lecha, ale czy od tamtej pory cos sie zmienilo, nie mam pojecia.

Poza tym moze warto sie wstrzymac, bowiem jeszcze w polowie Lipca, dziennik Polska pisal tak:

Dlatego nie zdziwilbym sie, gdyby niebawem mialo sie okazac, ze sprzedany mecz ze Switem, to nie jedyna afera w jaka zamieszany jest Lech.
W porządku, dlatego ja osobiście nie uciekałbym od odpowiedzialności. Kontynuujemy tradycję Lecha to i powinniśmy grzechy poprzedników wziąć na barki. Wolę aby klub oberwał za przewinienia Lechowe aniżeli Amikowe, które notabene w przeszłości mogły nie leżeć w interesie ówczesnego WKP Lech.

Zatem o ile prawnie trudno tutaj coś zarzucić, to uważam, że od odpowiedzialności nie powinno się uciekać. Tym samym za niefortunną uważam wypowiedź prawnika Lecha.

W tym momencie dochodzimy do jednego - ukarać, ale jak?
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 04.12.2008, 16:40
Piotr002 napisał(a):Wyświetl post
W porządku, dlatego ja osobiście nie uciekałbym od odpowiedzialności. Kontynuujemy tradycję Lecha to i powinniśmy grzechy poprzedników wziąć na barki. Wolę aby klub oberwał za przewinienia Lechowe aniżeli Amikowe, które notabene w przeszłości mogły nie leżeć w interesie ówczesnego WKP Lech.

Zatem o ile prawnie trudno tutaj coś zarzucić, to uważam, że od odpowiedzialności nie powinno się uciekać. Tym samym za niefortunną uważam wypowiedź prawnika Lecha.

W tym momencie dochodzimy do jednego - ukarać, ale jak?

Kazac wam grac pod szyldem Amiki i wszyscy beda szczesliwi
,
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 04.12.2008, 16:48
Widziałem 10 minut temu ten artykuł o Descardze na onecie, teraz już go nie ma...czyż to nie jest dziwne?
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 04.12.2008, 17:00
bo się chopoki kapnęły, że o własnym klubie piszą.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 04.12.2008, 17:06
Oj, ja czytam dokładnie, ale najwyraźniej się nie rozumiemy. Zwracam uwagę na twoje nielogiczne sformułowanie. Napisałeś o dacie wpisu Amiki do KRSu, ok, dlatego ja uprzejmie się zapytuję w jaki sposób (w jakiej formie prawnej) funkcjonował klub piłkarski Amika przed tym 2002 r. skoro grał w Ekstraklasie od 1995 r. Na to pytanie nie raczyłeś mi jeszcze odpowiedzieć.
nie widzę nic nielogicznego,

a na twoje pytanie odpowiedzialem, gdybyś tylko raczył właśnie dokładnie czytać
[quote]skoro Lech istnial od 1922 czy Legia od 1916Wisła od 1906 to jakieś formy prawne musiały być, potem zaczęły sie przekształcenia w sportowe spółki
być może to były stowarzyszenia czy inne formy prawne nie wiem ale popytam i dokładnie ci odpowiem jak się dowiem,

Cytat:
Mój drogi, takiego rozwiązania nikt nie jest wstanie wykluczyć, nawet i Wisła gdyby Pan Cupiał zechciałby sprzedać dobra klubu, którego obecnie jest właścicielem. Wykluczyć tego nie możesz.
jakie dobra? prawo do logo? prawo do nazwy Wisła Kraków SA Towarzytwo Sportowe Wisła Kraków nie sprzedało się tak jak WKP Lech, dalej Towarzystwo Sportowe WIsła Kraków posiada prawo do nazwy Wisła Kraków, prawo do barw i herbu. Dlatego dalej sekcje Towarzystwa używają nazwy Wisła Kraków, nadal używamy tych samych barw nikt poza TS nie może ich zlikwidować albo zmienić. Oczywiście w spółce piłkarskiej mogą próbować zmieniać barwy, nazwy i dawać kolejne nowe loga ale kibiców by pewnie w takim wypadku nie mieli, a TS zawsze może powołać seniorską piłkę pod nazwą Wisła Kraków, z tradycyjnymi barwami i herbem.

U was jak właściciel będzie się chciał przemianować to gdyby protesty nic nie dały to gdzie się podziejecie? co zrobicie jeśli obecny właściciel zmieni po raz kolejny nazwę spółki z KKS Lech, na Lokomotywa Poznań, i doda sobie do niebiesko-białych barw kolor zielony? to obrazicie się i co zrobicie? praw niematerialnych nie macie, WKP Lech nie istnieje a choćby istniał nie ma praw do herby barw i nazwy.

Cytat:
Zresztą to co napisałeś w kwestii zaniechania używania marki czyli w tym przypadku nazwy "Lech" jest z punktu widzenia biznesu całkowicie bez sensu. Bo kto o zdrowych zmysłach rezygnowałby ze sprowadzonej i znanej marki? A nie zaprzeczysz, że taką jest właśnie Lech i co więcej za którą wcześniej zapłacił nie małe pieniądze.
wystarczy, ze ktoś poteżniejszy zechce odkupić od obcnego właściciela KKS Lech Poznań, a będzie np związany z Krakowem Łodzią czy Olsztynem i sobie zrobi ekstraklasowy OKS Olsztyn w 1 lidze, a wy nie mając żadnych praw znikniecie.

Cytat:
Myslmy realnie a nie wymyslajmy niestworzone teorie.
przykłady Pogonii Szczenin, Polonii (Groclinu) Warszawa, Zawiszy Bydgoszcz, Kujawiaka Włocławek, Polonii/Szombierki Bytom tą nie są niestworzone teorie. Też kupczono tym co u was, tzw prawami niematerialnymi.
Ostatnio edytowane przez PvD : 04.12.2008 o godz. 17:11.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
MrÓwA_1906
ULTRA WISŁA

Stary 04.12.2008, 18:25
Stoją na stacji jakieś śpiewaczki, to są z Poznania Lecha chłopaczki, stoją i
sapią, dyszą i płaczą bo swego Lecha juz nie zobaczą, choć tysiącami tu
przybywali i choć o Lechu ciągle śpiewali. to nie wiedzieli, że mają pecha bo
pewna wronka pożre im Lecha, jedna wroneczka Amica z Wronek pożarła Lecha w
jeden sezonek, lecz ty się nie martw drogi kibicu nazwiemy wronkę Lechem dla
picu, damy jej Lecha flagi i szale a na stadionie zrobimy bale, oddamy także to
godło nasze i Lechem będzie to z Wronek ptaszek. Stoi na stacji błękitno-biała
Lechem nazwana Wronka wspaniała."

ps. krs powstal w 2001r.
wczesniej amica mogla byc w rejestrze stowarzyszen
Dark Dogs '02 ULTRA WISŁA
Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Stary 04.12.2008, 18:52
rafalek napisał(a):Wyświetl post
Widziałem 10 minut temu ten artykuł o Descardze na onecie, teraz już go nie ma...czyż to nie jest dziwne?
Jest ten artykul na interii: http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...l-mecz,1222627
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 19:59
PvD napisał(a):
nie widzę nic nielogicznego, a na twoje pytanie odpowiedzialem, gdybyś tylko raczył właśnie dokładnie czytać
skoro Lech istnial od 1922 czy Legia od 1916Wisła od 1906 to jakieś formy prawne musiały być, potem zaczęły sie przekształcenia w sportowe spółki
być może to były stowarzyszenia czy inne formy prawne nie wiem ale popytam i dokładnie ci odpowiem jak się dowiem,
Żebyś nie szukał za długo to napiszę, że wcześniej Amika Wronki nosiła nazwę Klub Sportowy Fabryka Kuchni Amica Wronki. I ten klub został założony w 1992 r. a od 1995 r. występował w ekstraklasie. Powołana w 2002 r. spółka córka holdingu - Amica Sport Sportowa Spółka Akcyjna przejęła prowadzenie drużyny. Podobnie jak w 2006 r. nabyła prawa do nazwy Lech Poznań. Klub sportowy z Wronek przestał istnieć a holding zmienił nazwę swojej spółki aby była tożsama z dobrami, które nabył. A 2006 r.? Jest to rok powstania nowej spółki sportowej o nazwie KKS Lech Poznań i tyle ... bez znaczenia, który podmiot został jej właścicielem i jak się wcześniej nazywał bądź czym się wcześniej zajmował. Sukcesów starej Amiki nikt sobie w lechu nie przypisuje, zatem niezrozumiałem jest pisanie o zmianie nazy tegoż byłego już klubu. Ale napiszę więcej, właścicielem Lecha od 3 miesięcy nie jest już holding Amica. Nowym właścicielem jest firma Invesco.

PvD napisał(a):
jakie dobra? prawo do logo? prawo do nazwy Wisła Kraków SA Towarzytwo Sportowe Wisła Kraków nie sprzedało się tak jak WKP Lech, dalej Towarzystwo Sportowe WIsła Kraków posiada prawo do nazwy Wisła Kraków, prawo do barw i herbu. Dlatego dalej sekcje Towarzystwa używają nazwy Wisła Kraków, nadal używamy tych samych barw nikt poza TS nie może ich zlikwidować albo zmienić. Oczywiście w spółce piłkarskiej mogą próbować zmieniać barwy, nazwy i dawać kolejne nowe loga ale kibiców by pewnie w takim wypadku nie mieli, a TS zawsze może powołać seniorską piłkę pod nazwą Wisła Kraków, z tradycyjnymi barwami i herbem.
Zgadza się, nie napisałem, że tak też się stało. Napisałem, że nigdy takiej mozliwości wykluczyć nie można - czytaj - zbycia dobór niematerialnych.

PvD napisał(a):
U was jak właściciel będzie się chciał przemianować to gdyby protesty nic nie dały to gdzie się podziejecie? co zrobicie jeśli obecny właściciel zmieni po raz kolejny nazwę spółki z KKS Lech, na Lokomotywa Poznań, i doda sobie do niebiesko-białych barw kolor zielony? to obrazicie się i co zrobicie? praw niematerialnych nie macie, WKP Lech nie istnieje a choćby istniał nie ma praw do herby barw i nazwy.
Co zrobią kibice nie wiem, w takie dywagacje to ja się nie będe bawił Podobne pytanie mógłbym zadać Tobie co byś zrobił gdyby główny udziałowiec postanowił zmienić nazwę klubu?
Ja wiem, ty wiesz, inni wiedzą, że tak się nie stanie - podobna rzecz tyczy się Lecha. Nikt nie zabija kury znoszacej złote jaja - już sam fakt, że w Poznaniu gra KKS Lech a nie Amika Wronki o czymś świadczy - nieprawdaż?

PvD napisał(a):
wystarczy, ze ktoś poteżniejszy zechce odkupić od obcnego właściciela KKS Lech Poznań, a będzie np związany z Krakowem Łodzią czy Olsztynem i sobie zrobi ekstraklasowy OKS Olsztyn w 1 lidze, a wy nie mając żadnych praw znikniecie.
Oczywiście jest to możliwe, tak samo jak w przypadku wszystkich kubów w Polsce. Tylko raz jeszcze powtarzam, sentymentów w biznesie nie ma ... czy będzie mu się to opłacać? No pomyśl proszę

PvD napisał(a):
przykłady Pogonii Szczenin, Polonii (Groclinu) Warszawa, Zawiszy Bydgoszcz, Kujawiaka Włocławek, Polonii/Szombierki Bytom tą nie są niestworzone teorie. Też kupczono tym co u was, tzw prawami niematerialnymi.
Nie pamiętam jak to miało miejsce w przypadku Pogoni, Zawiszy czy Kujawiaka ale w przypadku Polonii sytuacja wyglądała nieco inaczej. Kupiony został cały klub z Grodziska i przemianowany na Polonię. W Poznaniu natomiast sytuacja jest odwrotna gdyż do spółki włączono amicową licencję oraz kilku zawodników.
Ostatnio edytowane przez Piotr002 : 04.12.2008 o godz. 20:02.
Odpowiedz cytując
Isfahan
Member

Od: 08.2006

Stary 04.12.2008, 22:01
Sukcesów starej Amiki nikt sobie w lechu nie przypisuje, zatem niezrozumiałem jest pisanie o zmianie nazy tegoż byłego już klubu. Ale napiszę więcej, właścicielem Lecha od 3 miesięcy nie jest już holding Amica. Nowym właścicielem jest firma Invesco
Sukcesów Amiki nie, ale sukcesy Lecha oryginalnego - owszem --> te pięć czy ileś tam mistrzostw.
Odpowiedz cytując
skttrbrain
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 05.12.2008, 02:07
Doszedłeś do sedna.
Lech, wszystko co z nim związane opiera się w zasadzie na jednej podstawowej instytucji - są nią kibice utożsamiający się z miejscem, miastem, klubem, barwami. Lech to Lech, niezależnie od tego, jaki ma numer w KRSie, na czyim papierze grał w 2006 roku, jakiego ma aktualnie właściciela etc. Lech to ludzie, społeczność, reszta to dodatki. Chodzę na Lecha od 5 roku życia, przez ten czas był stary KKS, PKP jako nowa spółka, WKP, teraz jest KKS SA. I co z tego? Dla mnie Lech to te same emocje, te same barwy, ci sami ludzie których od sezonów widuję w sektorze. I podejrzewam, że dla Was Wisła znaczy mniej-wiecej to samo. Mnie nie interesują przekształcenia spółek, dla mnie uratowano mój klub z niebytu w 2006 roku. A jaki ma wpis w KRSie, to mnie nie obchodzi specjalnie. Pewnie zaraz odezwie sie jakiś pseudo-ideowiec bredzący coś o hipokryzji i 'honorze' i nie znając znaczenia tych słów, mam to gdzieś. Bo hipokryzją jest np to, że burzycie się jak Was nazywają GTSem, a sami nas od Amiki wyzywacie. Hyh, i gdzie tu Wasza prawość i 'honorowość'?
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 05.12.2008, 04:36
Żebyś nie szukał za długo to napiszę, że wcześniej Amika Wronki nosiła nazwę Klub Sportowy Fabryka Kuchni Amica Wronki. I ten klub został założony w 1992 r. a od 1995 r. występował w ekstraklasie. Powołana w 2002 r. spółka córka holdingu - Amica Sport Sportowa Spółka Akcyjna przejęła prowadzenie drużyny. Podobnie jak w 2006 r. nabyła prawa do nazwy Lech Poznań. Klub sportowy z Wronek przestał istnieć a holding zmienił nazwę swojej spółki aby była tożsama z dobrami, które nabył. A 2006 r.?
klub sportowy z Wronek nie przestał istnieć, bo klubem sportowym była spółka Amica Sport SA, (nie myl klubu(spółki z drużyną)
Cytat:
Jest to rok powstania nowej spółki sportowej o nazwie KKS Lech Poznań i tyle ... bez znaczenia, który podmiot został jej właścicielem i jak się wcześniej nazywał bądź czym się wcześniej zajmował.
ja się pytam więc jakie są dane nowej spółki, jaka jest data powstania tejże spółki i kiedy została zarejestrowana? jeśli powstaje coś nowego to zostają mu nadane pewne dane, więc gdzie je znajdę? konkretnie.
Cytat:
Sukcesów starej Amiki nikt sobie w lechu nie przypisuje,
a to już wasz wybór właściciela, ale wystąpić w UEFA to była chęć?
Cytat:
zatem niezrozumiałem jest pisanie o zmianie nazy tegoż byłego już klubu.
dyrdymały opowiadasz, jak klub Amica Sport SA przestała istnieć skoro w papierach widnieją te same dane co 6 lat temu? dokonano aktualizacji nazwy na bazie kupczonych praw niematerialnych, nic nowego do życia nie powołano
Cytat:
Ale napiszę więcej, właścicielem Lecha od 3 miesięcy nie jest już holding Amica. Nowym właścicielem jest firma Invesco.
nic to nie zmienia

Cytat:
Zgadza się, nie napisałem, że tak też się stało. Napisałem, że nigdy takiej mozliwości wykluczyć nie można - czytaj - zbycia dobór niematerialnych.
tylko u nas właściciel Wisły SA nie może zbyt wiele zbyć

Cytat:
Co zrobią kibice nie wiem, w takie dywagacje to ja się nie będe bawił Podobne pytanie mógłbym zadać Tobie co byś zrobił gdyby główny udziałowiec postanowił zmienić nazwę klubu?
TS WISŁA Kraków a wy gdzie? właściciel waszych praw niematerialnych gdy tylko zechce będzie mógł was wymazać z mapy Polski jednym podpisem, bo WKP Lech nie istnieje, prawa ma Invesco, i może ich nikomu nie odsprzedać

Cytat:
Ja wiem, ty wiesz, inni wiedzą, że tak się nie stanie - podobna rzecz tyczy się Lecha. Nikt nie zabija kury znoszacej złote jaja - już sam fakt, że w Poznaniu gra KKS Lech a nie Amika Wronki o czymś świadczy - nieprawdaż?
no biznesmen dobrze wymyślił, mam swój mały klubik o nazwie Amica Wronki to czemu nie zrobić z niego wielkiego. Pomysł istnie fantastyczny, po co pakować kasę w WKP Lech, jak lepiej zaproponować odkupienie praw i zmienić tylko szyld a tłum głodny sukcesów przyjdzie bo to, że ich WKP Lech się ropzier.... to mało istotne.

Cytat:
Doszedłeś do sedna.
Lech, wszystko co z nim związane opiera się w zasadzie na jednej podstawowej instytucji - są nią kibice utożsamiający się z miejscem, miastem, klubem, barwami. Lech to Lech, niezależnie od tego, jaki ma numer w KRSie, na czyim papierze grał w 2006 roku, jakiego ma aktualnie właściciela etc. Lech to ludzie, społeczność, reszta to dodatki. Chodzę na Lecha od 5 roku życia, przez ten czas był stary KKS, PKP jako nowa spółka, WKP, teraz jest KKS SA. I co z tego? Dla mnie Lech to te same emocje, te same barwy, ci sami ludzie których od sezonów widuję w sektorze. I podejrzewam, że dla Was Wisła znaczy mniej-wiecej to samo. Mnie nie interesują przekształcenia spółek, dla mnie uratowano mój klub z niebytu w 2006 roku. A jaki ma wpis w KRSie, to mnie nie obchodzi specjalnie.
tak uratowano tój klub to gdzie jest ten uratowany WKP Lech Poznań? nikt was nie uratował, biznesmeni z Wronek mieli poprostu genialny plan,który zrealizowali,
ja się zastanawiam czemu holding Amica nie ratował WKP Lech Poznań
to ciekawym czy w historii obecnych zapisów w dokumentach obecnej spółki cofając się doszukasz się historii Lecha Poznań, nie sądzę zatrzymasz się na powstaniu Amiki Wronki i dalej nic,już się nie dowiesz, a biorąc na tej samej zasadzie dokumenty Wisły Kraków SA doszukasz się ciągłości Wisły od 1906, taka jest różnica.

a to z czym ty się chcesz utożsamiać i za jaką cenę to twoja sprawa,

Cytat:
Bo hipokryzją jest np to, że burzycie się jak Was nazywają GTSem, a sami nas od Amiki wyzywacie. Hyh, i gdzie tu Wasza prawość i 'honorowość'?
jakże prowokacyjne ale błędne porównanie , PRL-owskie MSW nie było właścicielem jakiegoś klubiku o nazwie X , który wykupił od TS Wisła prawa i zmienił nazwę klubu X na Wisła Kraków to Wiśle Kraków zmieniano nazwy na ZS Gwardia ZS Gwardia Wisła Kraków czy GTS Wisła Kraków, a nie innym klubowi przypisano nazwę Wisła Kraków.

ja bym się nigdy nie utożsamiał gdyby: TFK Kable miała klub w myślenicach o nazwe TFK Sport, który gra sobie w ekstraklasie obok takiego klubu jak TS Wisła, i owa TFK Kable wykupuje od TS Wisła prawa do wszystkiego, i zmienia nazwę myślenickiego klubu z TFK Sport na Wisła Kraków. Z czymś takim miałbym się utożsamiać?

gdy 6 lat temu była firma o nazwie asd, a dzis jest qwe, to nie wmawiajcie ludziom, ze nigdy nie byliście firmą asd szczegolnie wtedy gdy dane w papierach ewidentnie wskazują co po czym następowało.
Ostatnio edytowane przez PvD : 05.12.2008 o godz. 05:07.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 05.12.2008, 10:08
klub sportowy z Wronek nie przestał istnieć, bo klubem sportowym była spółka Amica Sport SA, (nie myl klubu(spółki z drużyną)
Poszukaj, sprawdź, potem wypowiadaj się, że ktoś coś myli.

Nie za bardzo chce mi się rozwodzić już z Tobą na te tematy, powtarzając w kółko i to samo. Dla Ciebie białej jest czarne, więc jak tutaj prowadzić polemikę?
Odpowiedz cytując
Clapham
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 05.12.2008, 12:00
Jezu ludzie dajcie Wy se juz raz na dobre na wstrzymanie z tymi historiami typu Amica/Lech, Groclin/Polonia, kto jakie literki mial w nazwie i tym podobnymi bo jest to PRZERAZLIWIE NUDNE.

Taka historia polskiej pilki, jej przeksztalcen wlasnosciowych itd itp. Moze mozna by bylo lepiej, ale jest jak jest. Wale to, czy formalnie to Lech czy Amica, Polonia czy Groclin, czy ktos byl GTS z wlasnej woli czy nie i wszystkie te inne BZDURY. Jesli kibice Lecha uwazaja, ze jest OK to jest OK, fakt, ze ktos uwaza inaczej tego nie zmieni. Rzygac mi sie chce juz od tych malostkowych uwag i docinkow.

NUUUDYYY!!!

EDIT:
Znacznie ciekawsze rzeczy do obgadania:
http://www.sport.pl/pilka/1,65029,60...je_trwaja.html

Niby od dawna wiadomo, ale ostatnio ucichlo. Dobrze wiedziec, ze cos sie dzieje.
Ostatnio edytowane przez Clapham : 05.12.2008 o godz. 14:07.
Odpowiedz cytując
e-wisla
Banita

Od: 11.2008

Stary 05.12.2008, 12:22
W całej rozciągłości popieram Claphama. Tego się nie da czytać.
Dla Lechitów Lech zawsze będzie Lechem, dla co po niektórych Wiślaków będzie Amiką.
Poruszanie tego po raz setny na forum niczego nie zmieni.
Odpowiedz cytując
Clapham
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 05.12.2008, 18:46
LKS - Lechia 0:0 do przerwy, LKS ma tzw 'przewage optyczna'. Jak tak patrze na niektorych zawodnikow LKS to nie moge zrozumiec dlaczego oni nie sa w srodku tabeli. Czerkas, Kascelan, Haliti, Drumlak - to sa wszystko calkiem ciekawi zawodnicy... Oczywiscie nie dla druzyn czolowki, ale dla takiej np Lechii byliby wzmocnieniem.

Poza tym oczywiscie poziom dosc usypiajacy, glownie przez Lechie, ktora nie jest w stanie zagrac nic konstruktywnego.
Odpowiedz cytując
a11
Member

Stary 05.12.2008, 18:55
Clapham napisał(a):Wyświetl post
LKS - Lechia 0:0 do przerwy, LKS ma tzw 'przewage optyczna'. Jak tak patrze na niektorych zawodnikow LKS to nie moge zrozumiec dlaczego oni nie sa w srodku tabeli. Czerkas, Kascelan, Haliti, Drumlak - to sa wszystko calkiem ciekawi zawodnicy... Oczywiscie nie dla druzyn czolowki, ale dla takiej np Lechii byliby wzmocnieniem.

Poza tym oczywiscie poziom dosc usypiajacy, glownie przez Lechie, ktora nie jest w stanie zagrac nic konstruktywnego.
Powód jest dość prosty. Gdy Chojnacki jeszcze był trenerem i gościł w Lidze+Ekstra, powiedział, że już po pierwszej połowie wymieniłby 8 zawodników, bo nie mają siły biegać przez kolejne 45 minut. Ale niestety tak już jest gdy co sezon (albo i co rundę) kompletuje się nowy zespół i trener nie może przepracować nawet jednego pełnego okresu przygotowawczego z zawodnikami. Teraz jest już lepiej z kondycją większości zawodników, no ale runda się już kończy.......i znowu pewnie zacznie się wyprzedaż i przebudowa.

A poza tym to jak napisałeś mecz krótko mówiąc słaby.
Lechia poza swoim stadionem jest po prostu słabiutka.
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 06.12.2008, 15:58
po wczorajszym meczu czołówka wygląda tak :
Lech, my, Legia po 33, Polonia 32 , Bełchatów 31.
Grają Polonia z Piastem, GKS z Legią, a jutro Lech z Polonią Bytom. O ile najlepsze dla nas są dobre wyniki Ślązaków to w przypadku bełchatowian z warszawianami przy każdym wyniku ktoś wchodzi przed nas.
Sam nie wiem za kim kibicować w tym meczu czyli tekstem wprost: kto z nich wyżej nas mniej wnerwia ?

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 06.12.2008, 16:18
Najlepszy bylby remis - bo tylko 2 punkty ida do tabeli , wygrana Belchatowa tez by zla nie byla.
Groclin mam nadzieje nie wygra z Piastem - narazie 0-0 i byle tak zostalo.
Najmniej mozna liczyc na potkniecie Lecha
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
piter116
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 06.12.2008, 16:53
80' Piast Gliwice [0 - 1] Polonia Warsaw
Odpowiedz cytując
a11
Member

Stary 06.12.2008, 17:06
I Polonia znowu strzela gola z niczego. Mecz względnie wyrównany a DykoPolo znów farci.........szkoda, bo po pierwszej połowie miałem nadzieje, że wynik będzie dla Nas korzystny

PS
i pozamiatane gol Majewskiego w 90 minucie na 2:0
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 06.12.2008, 17:12
czy ja wiem, czy ten pierwszy gol Polonii z niczego? Przy tym co grał Piast (zmasowana obrona), to ciężko cokolwiek zrobić ładnego, skuteczność w wykorzystywaniu błędów ważna.
Dwa razy ukłuli, nie bili głową w ścianę bezskutecznie.
Mają 35 punktów do wiosny, minimum trzeci plac.

Odpowiedz cytując
fst
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 06.12.2008, 17:35
no i Legia prowadzi z GKSem 1-0
Odpowiedz cytując
gromaders
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 06.12.2008, 17:35
Legia 1, bramka z niczego... brawo bramkarz GKS...
Odpowiedz cytując
Ribas
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 06.12.2008, 17:55
a11 napisał(a):Wyświetl post
I Polonia znowu strzela gola z niczego.
gromaders napisał(a):Wyświetl post
Legia 1, bramka z niczego....
biedaczyska
Odpowiedz cytując
gromaders
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 06.12.2008, 18:03
a 2 bramka dla Legi to już przegięcie...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów