The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Piotr002
Junior Member

Od: 12.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.12.2008, 11:03
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Nieprawda!
W Pucharze UEFA gracie na współczynniku wywalczonym przez Amicę.
Nie znam się na prawie związkowym Tym bardziej na współczynnikach. Napisałem tylko jak to wygląda sprawa z punktu widzenia polskiego prawa. Nie ma co się obruszać Zresztą jeżeli masz rację, to przepraszam, w takim razie i z klubu Amika jakiś wkład został wniesiony.

Nieprawda!
Ewentualne zarzuty korupcyjne też?
Pytasz poważnie? Czy tylko taka uszczypliwość?

W pierwszym sezonie na czyjej licencji graliście?
Zgadza się. Zauważ jednak proszę istotę słowa graliście. Zresztą nie uprawiajmy demagogi. Licencja to sezonowy dokument uprawniający do gry. Fakt, stary Lech pewnie by licencji nie dostał (długi) i grano na Amikowej. Jednak teraz jest nowa licencja dla nowego klubu.

Nieprawda!
Oplułem monitor ze śmiechu..
Święty normalnie.
Święty nie święty. Możesz śmiać się ok, mi akurat do śmiechu nie jest.
Odpowiedz cytując
spirit
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 04.12.2008, 11:14
Piotr002 napisał(a):Wyświetl post
Pytanie czy zwycięstwa przypisywane są na konto kierowcy czy samochodu? Wydaje mi się, że to pierwsze
W wyścigach konnych na konto konia.

Całej tej sprawy nie ma co za bardzo utożsamiać z jakimkolwiek innym przypadkiem, bo z samej istoty rzeczy korupcja jest rzeczą dużo bardziej skomplikowaną i jak do tej pory ani w prawie ani nawet w środowisku piłkarskim nie został ten problem rozstrzygnięty - karać tylko klub, tylko konkretną osobę/y czy też wszystkich?

Ja osobiście zawsze staram się w sposób umiarkowany wydać własne sądy i zawsze staram się szukać jakiegoś złotego środka, bo na wszelkie skrajne działania reaguję wprost alergicznie, to akurat w przypadku korupcji w naszym polskim bagienku jestem zdecydowanie za tym, żeby wyplenić to robactwo gorącym żelazem. Skala tego procederu jest zbyt duża by można było stosować jakieś pół-środki. Od sędziego z IV ligi po członków zarządu PZPN.
Feci quod potui faciant meliora potentes
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 11:18
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
Piotr002 sorry, że to napiszę, ale w takim przypadku Lech przypomina mi hipermarket. Idę na zakupy, biorę potrzebne składniki (tradycja, nazwa itp), a jeśli mi coś nie pasuje, to tego nie kupuję (korupcja).

Reasumując. Dla mnie prawdziwy Lech w takim wypadku przestał istnieć 2-3 lata temu. Teraz gra zupełnie inny zespół, który sobie odkupił historię. Dla mnie to niewyobrażalne, że kibice Lecha poszli na to, że Tradycja stała się częścią handlu.
Dokładnie tak jest, i nie masz za co przepraszać. Dobra niematerialne są sprzedawalne.

Chociaż nie do końca zgodzę się z twierdzeniem, że prawdziwy Lech przestał istnieć. Musimy zadać sobie pytanie czym jest Lech czy nawet Legia, Wisła itd. Czy to są budynki? Stadion? Murawa? Nie, jest to środowisko ludzi, kibiców, które dany klub tworzy i z danym klubem się identyfikuje. Kupił ktoś prawa do nazwy i tyle.
W biznesie codzienność. Fakt, skończył się pewien etap historii, historii, która kształtowana była przez stowarzyszenie WKP. Ale czy jest to podstawą do twierdzenia, iż nie ma już prawdziwego Lecha? To ja może przypomnę, że w czasach PRLu stowarzyszenia WKP nie było i rządził inny podmiot A w początkowych latach istnienia dzisiejszy Lech nosił nazwę Lutnia Dębiec Dopiero w 1957 r. pojawiło się słowo Lech.

Jedno jest niezaprzeczalne, spółka KKS istnieje od 2006 r - fakt, jednak korzysta ona z nazwy, barw, sukcesów klubu, który ewoluował przez wiele dziesięcioleci.
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.12.2008, 11:22
Dokładnie tak drogi Eustachy.
Zresztą zauważ proszę, że i ja napisałem, iż sprzedawanie jest równie złe jak kupowanie. Tego chyba nikt nie podważa.

To o czym raczyłem wcześniej napisać odnosi się do prawnego punktu widzenia.
Oddzielna kwestia to etyka. I tutaj nasuwa się pytanie czy karać? A jak tak to w jaki sposób?
Ja na to nie odpowiem bo podobnie jak większość Lechowych kibiców byłbym nieobiektywny. Domniemuję, że i ciężko z obiektywnością było by w środowisku kibiców "przeciwników" Wszak czarny PR u przeciwnika to dla innych woda na młyn. Dlatego najlepiej niech sprawę osądzą bezstronne osobistości.

Chociaż niech każdy, ale tak uczciwie odpowie sobie na pytanie, kto tak naprawdę zawinił? Klub? Czy piłkarz?
Masz racje. O obiektywizm ciezko was posadzic. O hipokryzje i bezczelnosc juz predzej
Czarny PR zafundowaliscie sie sobie sami, a raczej zrobili to wasi grajkowie ustawiajac mecze.
Co do twojego pytania, odwolam sie raz jeszcze do przypadku Korony Kielce. Kto tam zawinil, klub czy pilkarze ? Zdaje sie, ze pilkarze, a jednak klub poniosl tego konsekwencje.

PS.

Taka mala ciekawostka ze strony uefa przed dzisiejsza konfrontacja z Deportivo :

http://www.uefa.com/competitions/uef...230/index.html

Cytat:
• The Polish side were previously known as KS Amica Wronki, but they changed their name and moved to Poznan in May 2006, with the club that had been playing as Lech Poznań being dissolved.

• The original Lech played four games against Spanish sides, with their record reading W1 D2 L1. Their home games ended in a win and a draw.

• Amica also played Liga teams four times, but lost all four games, home and away.
W tlumaczeniu"
• polski zespol byl poprzednio znany jako Amica Wronki, ale po przeniesieniu sie do Poznania w maju 2006 r zmienili nazwe, a klub ktory poprzednio gral jako Lech Poznan, zostal rozwiazany
• orginalny Lech gral czterokrotnie przeciwko hiszpanskim zespolom, z rezultatem jednego zwyciestwa, dwoch remisow i jednej przegranej. Mecze domowe zakonczyly sie zwyciestwem i remisem.
• Amika takze czterokrotnie mierzyla sie z zespolami z La Liga, ale wszystkie swoje mecze przerabala

Jak widac, dla nich nie jestescie tym orginalnym Lechem, za ktory sie podajecie
Ostatnio edytowane przez Eustachy : 04.12.2008 o godz. 11:24.
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 04.12.2008, 11:25
Pytasz poważnie? Czy tylko taka uszczypliwość?
Lekka napinka
Zgadza się. Zauważ jednak proszę istotę słowa graliście. Zresztą nie uprawiajmy demagogi. Licencja to sezonowy dokument uprawniający do gry. Fakt, stary Lech pewnie by licencji nie dostał (długi) i grano na Amikowej. Jednak teraz jest nowa licencja dla nowego klubu.
I tu pełna zgoda.
Święty nie święty. Możesz śmiać się ok, mi akurat do śmiechu nie jest.
Może to co napisałeś o tym niesmaku i dyshonorze na prawdę odczuwasz.
Ale jestem przekonany (a przekonanie to graniczy z pewnością), że znaczna większość Wiary w tej chwili klepie paciorek za Rutkowskiego i Amicę, którzy ocalili Was przed (ewentualną) degradacją.
To po pierwsze.

Po drugie:
Napisałeś, że cały klub nie może odpowiadać za przewinienia jednego piłkarza.
Wierzysz w to, że w ten proceder był zamieszany tylko jeden piłkarz?
Oczywiście dopóki nikomu nic nie udowodnią, to możemy sobie dywagować.
Ale każdy myślący człowiek zdaje sobie sprawę z faktu, że nie ma takiej możliwości, żeby tylko jeden piłkarz sprzedał mecz.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
JAR0
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 04.12.2008, 11:33
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32302,t...l?ticaid=1714c

Oby nie
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 04.12.2008, 11:36
jako, że mnie odbanowano to też sprostuję

Cytat:
1. KKS Lech Poznań ze sportową spółką Amica Wronki ma/miał wspólnego tylko właściciela (czyt. Amica Wronki S.A.)
Holding Amica Wronki posiadał taki klub jak Amica Wronki, potem tenże holding doszedł do wniosku, że zmieni sobie nazwę klubu (spółki) z Amica Wronki na Lech zakupując do WKP Lech tzw prawa niematerialne (teraz wiemy jakże to był sprytny plan )

Cytat:
2. KKS Lech Poznań to nowy podmiot, nowa spółka,
a jakim cudem nowy podmiot nowa spółka, skoro numer KRS REGON NIP, jest dokładnie ten sam jak Amiki Wronki (nie holdingu a klubu )

KKS Lech Poznań
NIP 787-19-38-871,
KRS nr 116034
REGON: 634359262

a teraz Amica Wronki:
NIP: 787-19-38-871
Regon: 634359262
KRS: 116034

cóż za zbieżność

mi się wydaje, że skoro do życia powołuje się nowy podmiot to uzyskuje on nowe dane, a tutaj zmieniono tylko nazwę spółki,a nie zawiązano nowy podmiot.

co ważne skoro twierdzisz,ze to nowy podmiot, nowa spółka to jak ma się do tego data wpisu do rejestru przedsiębiorców 2002-06-05? wiesz może jaka spółka została wtedy zarejestrowana i pod jaką nazwą?

Cytat:
która została zawiązana przez firmę Amica Wronki S.A. (obecnie KKS należy do innej firmy p. Rutkowskiego-ale to akurat nie jest ważne). Do nowej spółki jej właściciel wniósł aportem prawa niematerialne, które zakupił od stowarzyszenia WKP czyli nazwę, barwy, tradycje itp. itd.
czyli WKP Lech Poznań sprzedał się holdingowi Amica Wronki, który swoją drużynę przemianował na KKS Lech Poznań ot cała filozofia

Cytat:
Czy klub może zostać ukarany za przewinienia WKP czy nawet klubu sportowego Amika?
y, tak samo jak nie można ukarać właściciela samochodu za przewinienia poprzednika, do którego ów samochód należał czy nawet syna za przewinienia ojca.
raczej wątpliwe że moze zostać ukran dlatego sprzedaliście się Amice (te prawa niematerialne bo wiedziano że się uniknie konsekwencji jako Lech a scigany bedzie WKP do ktorego się pewnie nikt nie będzie chcialprzyznać) i nikt Amiki Wronki pod zmienioną nazwą ścigać nie może, bo wczoraj spólka Amica Wronki (nie holding) przyjęła nazwę spólka KKS LEch Poznań, a jutro przyjmie sobie Warta Poznań, i ciekawym gdzie sie wtedy podziejecie kibice Lecha wrócicie do WKP
Cytat:
KKS to nowy podmiot, który z prawnego punktu widzenia za błędy poprzedniego właściciela (WKP) nie będzie odpowiadał.
nie siej propagandy o nowym podmiocie, poprostu Amica Wronki pod zmienioną nazwą nie może odpowiadać , za WKP, w papierach obecny KKS posługuje się tym wszystkim czym posługiwała się Amica Wronki, wystawiacie wszystko na te same dane, w Rejestrze przedsiębiorców spólka zarejestrowana w 2002 roku jako Amica to jest dzisiaj to samo co KKS

Fan Lecha
Cytat:
Nawet taka Legia sprzedając prawa ITI grała jako CWKS Legia w niższej klasie. Która Legia była ta "prawdziwa"? Możecie sobie gadać ale Lech był zawsze jeden, jeden będzie i nie ważne są jakieś licencje.
może ja odpowiem trochę za legionistów, prawdopodobnie było tak, że z CWKS wyodrębniono spólkę Legia Warszawa SSA (tak jak kiedyś Wisła i inne kluby zrobiły ) i wszystko było ok gdyby nie walka o pieniądze, i dlatego CWKS zgłosił swoją drużynę seniorską do rozgrywek, podobnie prawdopodobnie i u nas TS WISŁA mogłaby sobie zgłosić drużynę seniorską, jednak bez problemu mozna przyjaść, że Legia SA to Legia, jak i druzyna CWKS to Legia, mają (a raczej już mieli) dwie druzyny z ktorymi mieli podstawy się na równi utożsamiać.

Cytat:
Jedno jest niezaprzeczalne, spółka KKS istnieje od 2006 r - fakt, jednak korzysta ona z nazwy, barw, sukcesów klubu, który ewoluował przez wiele dziesięcioleci.
ojoj chyba się zagalopowałeś jak możesz twierdzić że spółka KKS Lech funckjonuje od 2006 skoro ewidentnie zapis sądowy wskazuje 2002?

raczej była nazwa spółki Amica Wronki SA od 2006 roku funkjonuje jako KKS Lech Poznań

służe jeszcze linkami: dane do sprawdzenia
http://www.odi.pl/firmy/23/334/1130317655/
http://www.firmy-transportowe.pl/prz...130315671.html
http://www.hotel-olympic.pl/?q=kontakt
Ostatnio edytowane przez PvD : 04.12.2008 o godz. 11:42.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
trial
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 04.12.2008, 11:44
czemu oby nie? Ja osobiście bardzo bym się ucieszył, ja by nie patrzył to kolejna szansa na podwyższenie żenującego wciąż poziomu naszej ligi na tle innych lig europejskich.
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 11:51
Eustachy napisał(a):Wyświetl post
Masz racje. O obiektywizm ciezko was posadzic. O hipokryzje i bezczelnosc juz predzej
Czarny PR zafundowaliscie sie sobie sami, a raczej zrobili to wasi grajkowie ustawiajac mecze.
Co do twojego pytania, odwolam sie raz jeszcze do przypadku Korony Kielce. Kto tam zawinil, klub czy pilkarze ? Zdaje sie, ze pilkarze, a jednak klub poniosl tego konsekwencje.

PS.

Taka mala ciekawostka ze strony uefa przed dzisiejsza konfrontacja z Deportivo :
Dobrze, dobrze
Chociaż sam przyznasz, że często następuje wysyp hipokrytów w momencie problemów klubu, z którym poszczególne jednostki się utożsamiają.

Sprawa Korony - może tak może nie. Czy Korona, jako klub odniosła konkretną korzyść? Raczej tak ... zresztą nie śledziłem wnikliwie sprawy, zatem wolę się nie wypowiadać o czymś o czym nie mam pojęcia.

Zauważ, że pojawia się problem natury etycznej i to szczerze przyznaję.
Mało jest ludzi, których nie kupi się za pieniądze. Oczywiście w żadnym stopniu nie usprawiedliwia to piłkarza!
Załóżmy jednak hipotetycznie, że klub - powiedzmy Wisła Kraków mając zapewniony tytuł mistrzowski jeszcze przed zakończeniem sezonu gra o przysłowiową pietruszkę. No i gra z kandydatem do spadku. Jeden, może, dwóch piłkarzyków otrzymało propozycję gotówki będącej równowartością rocznego czy nawet półrocznego uposażenia. Powiedzmy, że się zgodzą - a to nogę źle przystawią, a to niecelnie będą podawać, a to jeszcze wolniej i bez zaangażowania biegać będą.
Pytanie: karać Bogu ducha winny klub piłkarski, resztę zawodników i wszystkich kibiców? Czy akurat te konkretnie skorumpowane jednostki

Co się tyczy zapowiedzi na stronie UEFA, pewnie to jakiś obywatel z Warszawy pisał
Odpowiedz cytując
Fan Lecha
Member

Od: 03.2004

Stary 04.12.2008, 12:08
PvD napisał(a):Wyświetl post
Fan Lecha

może ja odpowiem trochę za legionistów, prawdopodobnie było tak, że z CWKS wyodrębniono spólkę Legia Warszawa SSA (tak jak kiedyś Wisła i inne kluby zrobiły ) i wszystko było ok gdyby nie walka o pieniądze, i dlatego CWKS zgłosił swoją drużynę seniorską do rozgrywek, podobnie prawdopodobnie i u nas TS WISŁA mogłaby sobie zgłosić drużynę seniorską, jednak bez problemu mozna przyjaść, że Legia SA to Legia, jak i druzyna CWKS to Legia, mają (a raczej już mieli) dwie druzyny z ktorymi mieli podstawy się na równi utożsamiać.
Acha. Czyli istniały 2 prawdziwe Legie. W sumie super sprawa jakby te dwie drużyny trafiłby na siebie w pucharze: z każdej bramki kibice Legii mogliby się cieszyć <lol>

o do reszty, fajnie to opisałeś z biznesowego punktu tylko że zapomniałeś wspomnieć że właścicielem Lecha nie jest już Amica S.A.

Co do Korony to jest jedna zasadnicza różnica: klub ma być karany za to że piłkarze SPRZEDAWALI ( nie kupowal) mecze? Wtedy byłby podwójnie karany za grzechy które nie są jego winą.
Odpowiedz cytując
Kortys
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 04.12.2008, 12:11
Załóżmy, że Warta Poznań, która w swojej historii zdobyła 2 tytuły mistrza Polski, kupuje prawa niematerialne od Pogoni Lwów, która z wiadomych powodów grać w ekstraklasie nie może. Tym sposobem Warta, z sześcioma tytułami, bezapelacyjnie staje się najbardziej utytułowanym wielkopolskim klubem. Oddasz jej hołd Poznaniaku?
Najdawniejsze skupiska osadnicze na Wawelu sięgają epoki paleolitu, a więc 50 tysięcy lat p.n.e.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 04.12.2008, 12:14
chłopacy,
patrzmy na swoje podwórko

Amica niech sie sama martwi
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 12:19
Holding Amica Wronki posiadał taki klub jak Amica Wronki, potem tenże holding doszedł do wniosku, że zmieni sobie nazwę klubu (spółki) z Amica Wronki na Lech zakupując do WKP Lech tzw prawa niematerialne (teraz wiemy jakże to był sprytny plan )

a jakim cudem nowy podmiot nowa spółka, skoro numer KRS REGON NIP, jest dokładnie ten sam jak Amiki Wronki (nie holdingu a klubu )

KKS Lech Poznań
NIP 787-19-38-871,
KRS nr 116034
REGON: 634359262

a teraz Amica Wronki:
NIP: 787-19-38-871
Regon: 634359262
KRS: 116034

cóż za zbieżność

mi się wydaje, że skoro do życia powołuje się nowy podmiot to uzyskuje on nowe dane, a tutaj zmieniono tylko nazwę spółki,a nie zawiązano nowy podmiot.

co ważne skoro twierdzisz,ze to nowy podmiot, nowa spółka to jak ma się do tego data wpisu do rejestru przedsiębiorców 2002-06-05? wiesz może jaka spółka została wtedy zarejestrowana i pod jaką nazwą?

czyli WKP Lech Poznań sprzedał się holdingowi Amica Wronki, który swoją drużynę przemianował na KKS Lech Poznań ot cała filozofia

raczej wątpliwe że moze zostać ukran dlatego sprzedaliście się Amice (te prawa niematerialne bo wiedziano że się uniknie konsekwencji jako Lech a scigany bedzie WKP do ktorego się pewnie nikt nie będzie chcialprzyznać) i nikt Amiki Wronki pod zmienioną nazwą ścigać nie może, bo wczoraj spólka Amica Wronki (nie holding) przyjęła nazwę spólka KKS LEch Poznań, a jutro przyjmie sobie Warta Poznań, i ciekawym gdzie sie wtedy podziejecie kibice Lecha wrócicie do WKP

nie siej propagandy o nowym podmiocie, poprostu Amica Wronki pod zmienioną nazwą nie może odpowiadać , za WKP, w papierach obecny KKS posługuje się tym wszystkim czym posługiwała się Amica Wronki, wystawiacie wszystko na te same dane, w Rejestrze przedsiębiorców spólka zarejestrowana w 2002 roku jako Amica to jest dzisiaj to samo co KKS

ojoj chyba się zagalopowałeś jak możesz twierdzić że spółka KKS Lech funckjonuje od 2006 skoro ewidentnie zapis sądowy wskazuje 2002?

raczej była nazwa spółki Amica Wronki SA od 2006 roku funkjonuje jako KKS Lech Poznań

służe jeszcze linkami: dane do sprawdzenia
http://www.odi.pl/firmy/23/334/1130317655/
http://www.firmy-transportowe.pl/prz...130315671.html
http://www.hotel-olympic.pl/?q=kontakt
Super fajno, ale czy wziąłeś pod uwagę fakt, że klub piłkarski Amica Wronki funkcjonował od 1992 r. a od 1995 r występowała w Ekstraklasie? Skąd zatem data 2002? Odpowiadam, chociaż mogę się mylić - Amica Wronki jako holding założyła spółkę córkę odpowiedzialną za prowadzenie drużyny piłkarskiej. Typowa kolej rzeczy. Holding Amica kupując dobra niematerialne Lecha Poznań scedował odpowiedzialność za prowadzenie nowego podmiotu stworzonego właśnie w 2006 r. na swoją spółkę córkę do tego specjalnie dedykowaną. Jako, że trudno byłoby wymagać aby nazwa podmiotu zarejestrowanego w ewidencji gospodarczej była inna niż dobra niematerialne, które nabyto. Zatem zmieniono nazwę. To chyba logiczne, że jeżeli ktoś kupuje prawa do nazwy to po to aby z nich korzystać.

A pisząc o nowym podmiocie miałem na myśli spółkę KKS Lech Poznań, która wcześniej nie istniała a powstała właśnie z połaczenia dwóch klubów piłkarskich.
Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 04.12.2008, 12:22
trial napisał(a):Wyświetl post
czemu oby nie? Ja osobiście bardzo bym się ucieszył, ja by nie patrzył to kolejna szansa na podwyższenie żenującego wciąż poziomu naszej ligi na tle innych lig europejskich.
Ja bym się nie cieszył gdyby w Tarnowie, przyszedł by Czeski sponsor i powiedział dajemy 7 mln na Tarnovię. Może i poziom klasy A ( nie wiem czy w ogóle ten klub jeszcze w piłkę gra) by wzrósł, lecz przez pryzmat wyjątkowego egoizmu bym się nie cieszył. Tak samo nie mogę znieść Odry Wodzisław i życzę im wszystkiego najgorszego.
Odpowiedz cytując
Fan Lecha
Member

Od: 03.2004

Stary 04.12.2008, 12:22
Kortys napisał(a):Wyświetl post
Załóżmy, że Warta Poznań, która w swojej historii zdobyła 2 tytuły mistrza Polski, kupuje prawa niematerialne od Pogoni Lwów, która z wiadomych powodów grać w ekstraklasie nie może. Tym sposobem Warta, z sześcioma tytułami, bezapelacyjnie staje się najbardziej utytułowanym wielkopolskim klubem. Oddasz jej hołd Poznaniaku?
Nie no litości. Czy KKS Lech oddziedziczył po Amice Wronki 3 Puchary Polski i 2 Superpuchary?
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 12:25
Kortys napisał(a):Wyświetl post
momencik, momencik
Kupno praw czy sukcesów i kontynuacja pod własnym brendem to co innego.

Zresztą przykład Lwowa jest nieodpowiednim przykładem - to nie jest już polskie miasto. Ale załóżmy, że ktoś reaktywuje stary zasłużony klub, jeżeli będzie kontynuował działalność przy uwzględnieniu nazwy, barw i tradycji poprzednika to ... co w tym złego?
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Stary 04.12.2008, 12:28
Dobrze, dobrze
Chociaż sam przyznasz, że często następuje wysyp hipokrytów w momencie problemów klubu, z którym poszczególne jednostki się utożsamiają.

Sprawa Korony - może tak może nie. Czy Korona, jako klub odniosła konkretną korzyść? Raczej tak ... zresztą nie śledziłem wnikliwie sprawy, zatem wolę się nie wypowiadać o czymś o czym nie mam pojęcia.

Zauważ, że pojawia się problem natury etycznej i to szczerze przyznaję.
Mało jest ludzi, których nie kupi się za pieniądze. Oczywiście w żadnym stopniu nie usprawiedliwia to piłkarza!
Załóżmy jednak hipotetycznie, że klub - powiedzmy Wisła Kraków mając zapewniony tytuł mistrzowski jeszcze przed zakończeniem sezonu gra o przysłowiową pietruszkę. No i gra z kandydatem do spadku. Jeden, może, dwóch piłkarzyków otrzymało propozycję gotówki będącej równowartością rocznego czy nawet półrocznego uposażenia. Powiedzmy, że się zgodzą - a to nogę źle przystawią, a to niecelnie będą podawać, a to jeszcze wolniej i bez zaangażowania biegać będą.
Pytanie: karać Bogu ducha winny klub piłkarski, resztę zawodników i wszystkich kibiców? Czy akurat te konkretnie skorumpowane jednostki

Co się tyczy zapowiedzi na stronie UEFA, pewnie to jakiś obywatel z Warszawy pisał
Zadnej hipotezy nie trzeba zakladac, poniewaz podobna sytuacja miala miejsce w Wisle w 93 roku.
Dla was to moze przyjemne wspomnienia, poniewaz wowczas otrzymaliscie prezent w postaci mistrzostwa, ale jak mniemam dla wiekszosci wislakow tamte wydarzenia stanowia plame na honorze w 102-letniej historii klubu. Na szczescie nie jest ona tak duza jak w przypadku pozostalych zamieszanych, poniewaz Wisla jako jedyna postanowila ukarac swoich pilkarzy.

Niemniej jako klub zostalismy UKARANI przez wladze zwiazkowe. Mozna dyskutowac, ze byly to kary nieadekwatne do zaistnialych wydarzen, ale po pierwsze takie to byly czasy i za brak ustawy antykorupcyjnej, ktora weszla w zycie w sezonie 2002/03, nie mozna nas winic, a po drugie prokuratura nie dysponowala jasnymi dowodami tak jak to ma miejsce w przypadku Zbigniewa W. oraz jego kolegow.
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 04.12.2008, 12:33
wszystko jest ok
Panowie nie ciągnijcie tego tematu, było nie raz nie dwa i zawsze wychodzi to samo: ze Lech to Amica, ze zmienioną nazwa, a prównywanie teog do wydzielania spółek z konkretnych klubów to jakas paranoja
Zreszta chwytanie sie paranoicznych argumentów, świadczy o sile pozostałych lub ich braku

O co wam chodzi?
W Poznaniu sie cieszą bo mają klub w czubie, my sie cieszymy, bo sie sprzedali=> wszyscy sa szczęśliwi
W tym błogim uczuciu szczęścia mozemy sie wszyscy razem ponabijac z naszego 'gwiadora' Dudki który będzie grął juz w Rosji, bo we Francji 'zupa była za słona'
ciach
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 12:34
Zadnej hipotezy nie trzeba zakladac, poniewaz podobna sytuacja miala miejsce w Wisle w 93 roku.
Dla was to moze przyjemne wspomnienia, poniewaz wowczas otrzymaliscie prezent w postaci mistrzostwa, ale jak mniemam dla wiekszosci wislakow tamte wydarzenia stanowia plame na honorze w 102-letniej historii klubu. Na szczescie nie jest ona tak duza jak w przypadku pozostalych zamieszanych, poniewaz Wisla jako jedyna postanowila ukarac swoich pilkarzy.

Niemniej jako klub zostalismy UKARANI przez wladze zwiazkowe. Mozna dyskutowac, ze byly to kary nieadekwatne do zaistnialych wydarzen, ale po pierwsze takie to byly czasy i za brak ustawy antykorupcyjnej, ktora weszla w zycie w sezonie 2002/03, nie mozna nas winic, a po drugie prokuratura nie dysponowala jasnymi dowodami tak jak to ma miejsce w przypadku Zbigniewa W. oraz jego kolegow.
O.K,
i proszę odpowiedz, czy nałożona kara przez związek była adekwatna to winy klubu?

Oczywiście nie ma co porównywać tamtych czasów z bieżącymi. Ale staram uwidocznić się fakt a raczej pytanie, kto powinien ponosić karę tym akurat konkretnym przypadku? Klub czy piłkarz?
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 04.12.2008, 12:36
Super fajno, ale czy wziąłeś pod uwagę fakt, że klub piłkarski Amica Wronki funkcjonował od 1992 r. a od 1995 r występowała w Ekstraklasie? Skąd zatem data 2002?
bo 2002 to data rejestracji spółki i wpisu do KRS, a KRS nie obowiązuje od 20 czy 30 lat

Cytat:
Krajowy Rejestr Sądowy utworzono w oparciu o ustawę z dnia 20 sierpnia 1997 roku o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U z 1997 roku, nr 121, poz. 769 z późniejszymi zmianami).

Cytat:
A pisząc o nowym podmiocie miałem na myśli spółkę KKS Lech Poznań, która wcześniej nie istniała a powstała właśnie z połaczenia dwóch klubów piłkarskich.
a jaka jest data powstania spółki? jaki NIP REGON KRS jej nadano? nic nie nadano nic nowego się nie pojawiło dokonano tylko i wyłącznie zmiany inaczej aktualizacji danych spółki Amica Wronki

a jakie to kluby się połączyły? skoro Amica wykupiła prawa to o jakim łączeniu ty mówisz?

sami twierdzicie, ze ktoś coś od WKP Lech kupił, więc jak ktoś kupił to ktoś się sprzedał

na prośbę moderatora kończę
Ostatnio edytowane przez PvD : 04.12.2008 o godz. 12:46.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 04.12.2008, 12:37
być moze piłkarz, ale byłaby to dobra wymówka i ogólnei nikogo ukarać by sie nie udało. Czy to dobrze czy źle, karane sa kluby i tka musi byc do końca aby było sprawiedliwie

Pozatym sam znam przypadki klubów, w których moze i piłkarze sprzedawali mecze, ale na pewno nie odbywało sie to bez wiedzy góry, bo to po prostu nie możliwe
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
szark
Member

Od: 02.2008

Stary 04.12.2008, 12:43
KKS Lech Poznań to nowy podmiot, nowa spółka, która została zawiązana przez firmę Amica Wronki S.A. (obecnie KKS należy do innej firmy p. Rutkowskiego-ale to akurat nie jest ważne). Do nowej spółki jej właściciel wniósł aportem prawa niematerialne, które zakupił od stowarzyszenia WKP czyli nazwę, barwy, tradycje itp. itd.
lol to ten twór umie aportować ? właściciel powie lech aport a lech biegnie chwyta w zęby nazwe barwy i tradycje i aportuje hahaha

a odnosząc się już do całego twojego posta to powiem ci że bardzo to wygodne z waszej strony, macie nowy klub który nie może ponosić odpowiedzialności za działalność swoich poprzedników ale utożsamiacie się ze starym lechem mimo że chodzicie na mecze kuchenkorza, no chyba że oficjalnie zgadzacie się ze nie jesteście już tym lechem co dawniej tylko nowym tworem to prawda jest taka że straciliście wszystko, historię, tradycję, barwy...no może barwy nie te żeście zaporzyczyli lub "aprotowali" jak kto woli :d ale wasza historia zaczyna się pisać conajwyżej od momentu powstania nowego tworu...
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Stary 04.12.2008, 12:44
O.K,
i proszę odpowiedz, czy nałożona kara przez związek była adekwatna to winy klubu?

Oczywiście nie ma co porównywać tamtych czasów z bieżącymi. Ale staram uwidocznić się fakt a raczej pytanie, kto powinien ponosić karę tym akurat konkretnym przypadku? Klub czy piłkarz?
W naszym przypadku byl to zarowno klub jak i pilkarze. Uwazam, ze w waszym powinno byc identycznie.
A czy kara nalozona przez zwiazek byla adekwatna ? Zacznijmy od tego, ze w ogole byla, co stanowi namacalne zaprzeczenie, jakoby karac nalezalo wylacznie kluby kupujace.

Natomiast czy odjecie trzech punktow na starcie nowego sezonu, bylo kara wystarczajaca, w momencie kiedy wysokosci kar nie regulowaly jasne taryfikatory, pozostaje sprawa otwarta.
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 12:47
ad1. bo 2002 to data rejestracji spółki i wpisu do KRS, a KRS nie obowiązuje od 20 czy 30 lat

ad.2 a jaka jest data powstania spółki? jaki NIP REGON KRS jej nadano? nic nie nadano nic nowego się nie pojawiło dokonano tylko i wyłącznie zmiany inaczej aktualizacji danych spółki Amica Wronki

ad.3 sami twierdzicie, ze ktoś coś od WKP Lech kupił, więc jak ktoś kupił to ktoś się sprzedał

na prośbę moderatora kończę
ad.1 Nie rozumiem co masz na myśli pisząc, że KRS nie funkcjonuje od 20 lat. To jaka była forma prawa spółki, która zarządzała klubem piłkarskim Amika Wronki przed 2002 r

ad.2
Tak, tylko nie mylmy pojęć. Zmieniona została nazwa spółki Amica Wronki S.A. a nie klubu piłkarskiego Amika Wronki. A to co innego.

ad.3
no tak, a czy ktoś twierdzi, że WKP nie sprzedał praw do nazwy Lecha?

Edit:
chociaż przepraszam, klub piłkarski również miał w nazwie słowo właściciela czyli Amica. Niemniej swoją argumentację podtrzymuję.
Ostatnio edytowane przez Piotr002 : 04.12.2008 o godz. 13:01.
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 12:55
W naszym przypadku byl to zarowno klub jak i pilkarze. Uwazam, ze w waszym powinno byc identycznie.
A czy kara nalozona przez zwiazek byla adekwatna ? Zacznijmy od tego, ze w ogole byla, co stanowi namacalne zaprzeczenie, jakoby karac nalezalo wylacznie kluby kupujace.

Natomiast czy odjecie trzech punktow na starcie nowego sezonu, bylo kara wystarczajaca, w momencie kiedy wysokosci kar nie regulowaly jasne taryfikatory, pozostaje sprawa otwarta.
Napiszę tak, jeżeli klub brał w tym procederze udział - a tego nie wiemy - to powinien ponieść konsekwencje. Powinien.
Ale czy zostanie to oddzielna kwestia ... bo z punktu prawnego nie ma do tego podstaw.
I w tym momencie wracamy to początku naszej dyskusji.
Jak ukarać podmiot, który z poprzednim właścicielem nie jest związany ale korzysta z praw z których korzystał również poprzednik?

Stąd pytanie. Czy karać, a jeżeli tak to w jaki sposób? Jak na razie nikt na to pytanie nie odpowiedział.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 04.12.2008, 12:56
ad.1 Nie rozumiem co masz na myśli pisząc, że KRS nie funkcjonuje od 20 lat. To jaka była forma prawa spółki, która zarządzała klubem piłkarskim Amika Wronki przed 2002 r
nie za bardzo mam mozliwość udania się do Sądu Gospodarczego w Poznaniu ale skoro Lech istnial od 1922 czy Wisła od 1906 to jakieś formy prawne musiały być, potem zaczęły sie przekształcenia w sportowe spółki
ad.2
Cytat:
Tak, tylko nie mylmy pojęć. Zmieniona została nazwa spółki Amica Wronki S.A. a nie klubu piłkarskiego Amika Wronki. A to co innego.
ale pleciesz
klub to podmiot gospodarczy jaką jest spółka i tenże klub(spółka) zmienił sobie nazwę na KKS

Cytat:
ad.3
no tak, a czy ktoś twierdzi, że WKP nie sprzedał praw do nazwy Lecha?
czyli sprzedaliście się komuś obcemu, innemu klubowi
Cytat:
Odpowiedz cytując
Piotr002
Junior Member

Stary 04.12.2008, 13:05
nie za bardzo mam mozliwość udania się do Sądu Gospodarczego w Poznaniu ale skoro Lech istnial od 1922 czy Wisła od 1906 to jakieś formy prawne musiały być, potem zaczęły sie przekształcenia w sportowe spółki
ad.2

ale pleciesz
klub to podmiot gospodarczy jaką jest spółka i tenże klub(spółka) zmienił sobie nazwę na KKS

czyli sprzedaliście się komuś obcemu, innemu klubowi
Powiem tak, każdy może interpretować wszystko na swój sposób.
Ale fakt jest jeden, Krajowy Rejestr Sądowy nie funkcjonuje od 2002 r. jak sugerujesz w swojej wypowiedzi.
Po drugie, prawa do nazwy Lech, barw etc. kupił holding Amica, a nie klub piłkarski.

Pozdrawiam

I skierujmy lepiej dywagację na kwestię ewentualnych kar i i ich słuszności bo w kwestii własnościowej widzę, że consensusu nie osiągniemy.
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez Piotr002 : 04.12.2008 o godz. 13:05.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 04.12.2008, 13:24
Powiem tak, każdy może interpretować wszystko na swój sposób.
Ale fakt jest jeden, Krajowy Rejestr Sądowy nie funkcjonuje od 2002 r. jak sugerujesz w swojej wypowiedzi.
fakt jest jeden, że nie czytasz dokładnie
ja podaję datę wpisu spółki Amica ,a nie datę utworzenia KRS, datę utworzenia podałem tutaj

Cytat:
Po drugie, prawa do nazwy Lech, barw etc. kupił holding Amica, a nie klub piłkarski.
to nawet gorzej nie daj bog, holdingowi się znudzi drużyna, znajdzie sie właściciel by ratować obecny KKS, to taki holding sprzeda klub sportowy ale pozostawi sobie prawa do nazwy i przeniesie się do Warty Poznań, a nazwa KKS zniknie bo nikt jej nie będzie mógl uzywać, co gorsza Walter przemie holding Amica i wtedy dopiero się będzie działo

czy jakikolwiek właściciel tych praw ktory je obecnie posiada

kupił holding Amica, który również był właścicielem spółki (klubu) piłkarskiej (piłkarskiego) Amica Sport SSA i holding Amica jako właściciel praw dokonał w swoim klubie piłkarskim (spółce piłkarskiej) aktualizacjipo zakupieniu praw

dlatego wielce prawdopodobne jest uniknięcie odpowiedzialności za ewentualna korupcję
Ostatnio edytowane przez PvD : 04.12.2008 o godz. 13:34.
Cytat:
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Stary 04.12.2008, 13:27
Piotr002 napisał(a):
Stąd pytanie. Czy karać, a jeżeli tak to w jaki sposób? Jak na razie nikt na to pytanie nie odpowiedział.
To juz bardziej pytanie do przewodniczacego Wydzialu Dyscypliny. Z tego co pamietam, Pan Adam Gilarski calkiem niedawno opowiadal sie za zasadnoscia ukarania Lecha, ale czy od tamtej pory cos sie zmienilo, nie mam pojecia.

Poza tym moze warto sie wstrzymac, bowiem jeszcze w polowie Lipca, dziennik Polska pisal tak:

Cytat:
Nie jest tajemnicą, że wśród zamieszanych klubów pojawia się Lech Poznań. W ujawnionej przez "Polskę" liście ustawionych meczów znajduje się jedno spotkanie z udziałem klubu z Wielkopolski. Ale materiałów obciążających jest więcej. Także w zeznaniach, jakie złożyli świadkowie we wrocławskiej prokuraturze, nazwa Lecha przewija się często.

Jeden z obserwatorów meczu poznaniaków przyznał, że duży udział w nielegalnym pomaganiu Lechowi miał Ryszard F. pseudonim Fryzjer.
Dlatego nie zdziwilbym sie, gdyby niebawem mialo sie okazac, ze sprzedany mecz ze Switem, to nie jedyna afera w jaka zamieszany jest Lech.
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 04.12.2008, 14:19
Uwaga hit:
Cytat:
Hiszpańskie media ujawniły aferę korupcyjną, w którą jest zamieszany piłkarz Legii Warszawa, Inaki Descarga!Bohaterami nowej odsłony afery korupcyjnej w hiszpańskim futbolu są Athletic Bilbao i Levante. A przede wszystkim Inaki Descarga, którego rozmowa telefoniczna z prezydentem klubu z Walencji została upubliczniona w hiszpańskich mediach. Prezydent Levante, Julio Romero i ówczesny kapitan drużyny, Inaki Descarga pośrednio przyznają się w niej do sprzedania meczu z Athletic Bilbao. Zdarzenia miały miejsce w czerwcu 2007 roku. Przegrana drużyny z Valencii w San Mames zapewniała ekipie z Bilbao utrzymanie się w lidze i skazywała na spadek Celtę Vigo. Tak właśnie się stało.

W ciągu 15 minut nagrania wielokrotnie padają mniej lub bardziej zawoalowane aluzje i bezpośrednie komentarze dotyczące sprzedania meczu. - Jeżeli obejrzysz sobie ten mecz, to zobaczysz, że nie można powiedzieć, że był ustawiony. Wygląda tak, jakby w drugiej połowie drużyna była zmęczona. A w pierwszej połowie mieliśmy nawet dwie okazje - śmieje się do słuchawki Descarga.

Piłkarz w pewnym momencie przyznaje, że cała sprawa była dogadana już dwa miesiące wcześniej. Obie drużyny umówiły się, że jeżeli pod koniec sezonu którejś z nich będzie brakować punktów do utrzymania się w lidze, druga się "podłoży".

Obrońca wyznał też, że nie wszyscy piłkarze, którzy wybiegli wówczas na boisko mieli świadomość tego, że mecz był sprzedany. - Gdyby się powiedziało wszystkim, to by się nie udało - mówi. W pewnym momencie prezydent Romero pyta, co Descarga i koledzy zrobili z "premiami" - Zachowaliście te pieniądze dla siebie? - Nie rozśmieszaj mnie - odpowiada piłkarz. - Teraz wszyscy je chcą.

Najbardziej szokujący jest fragment rozmowy, w którym sugeruje się, że o pakcie między obiema drużynami wiedział Angel Maria Villar, szef hiszpańskiej federacji piłkarskiej
Gośc wiedział do jakiej ligi iść
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów